Author |
Topic  |
naker
Advanced Member

5605 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 15/02/2023 : 08:24:23
|
quote: Originally posted by Tonto
Children of men je odlican, ali ja ga ne dozivljavam kao sf, kao ni vendetu.
Delim mišljenje, Children of Men vaistinu odličan, ali nisam siguran da mi se sviđa da čim je radnja nekog distopijskog filma smeštena u budućnost da taj film treba da bude obeležen kao naučna fantastika. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8958 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 15/02/2023 : 08:50:08
|
Glede spomenutog sunshinea, kad god ga neko spomene ja se sjetim macanovog osvrta na dotični film, malo sam se puta tako nasmijao.
quote: Sunshine (2007) Danny Boyle
Volim znanstvenu fantastiku što mi daje pravo da je mrzim kad je riječ o govnetini kao što je SUNSHINE Dannyja Boylea.
Ono, bio sam voljan ignorirati nategnutu premisu (oživjeti umiruće sunce jest otprilike kao da neki mikrob poželi oživjeti čovjeka koji mu je bio stanište, samo još malo nevjerojatnije) u ime putovanja svemirom i kabinske drame. Ali Boyle nema milosti. Na misiju od presudne važnosti šalje se brod ... okej. Bilo bi brže ispaliti te rakete sa Zemlje, nije da je Sunce teško nanišaniti, a za trošak izgradnje broda moglo se sastaviti sto projektila, a ne dva. Ali dobro i to. Al' kad jedan brod nestane pa im treba sedam godina da satave drugi postaju očiti propusti u planiranju. Pa onda na tom brodu sedam vrhunskih stručnjaka (svi mladi i izgodni, al' dobro to), od koji samo DVA znaju ispaliti raketu? I onda u pogibeljnu misiju van broda idu TA dvojica? A onaj čiji je posao navigavati zaboravi zakrenuti štit (koj kua to nije automatski!)? A kad zapnu na drugom brodu, onaj s odijelom ne može skočiti po druga odijela već moraju skakati sva trojica zamotani u celofan, a četvrti mora ostati jer je u pravilima izgradnje svemirskih brodova zapisano da kvaka ne smije biti na vratima već tri prostorije dalje? I tako dalje, i tako bliže, sve jedna glupost veću glupost stiže ...
Danny Boyle je sigurno odgledao Odiseju kad je bio mali i pomislio da on to može bolje, uzbudljivije, digitalno nabrijanije. Pa je pogledao i Aliena i rekao da se tu kamera premalo trese i da on to može bolje. Pa je pogledao tupavi Silent Running i rekao kako je to kul i pametan i poučan film za razliku od ova dva prethodna, te je odlučio imati džunglu usred broda kako bi brodolomcu jasno signalizirao da ovdje nema života i da ga samo smrt čeka ...
Ma, ukratko, Danny Boyle je kreten, SUNSHINE smeće u kojem je svaka sekunda drame lažna i neuvjerljiva, a znanstvena fantastika se ovakvim filmovima nikad neće spasiti od biljega lobotomirane zabave za maloumne.
(mcn)
|
The less I have the more I am a happy man |
Edited by - Tonto on 15/02/2023 08:50:31 |
 |
|
naker
Advanced Member

5605 Posts
|
vukozec
Advanced Member

5078 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 15/02/2023 : 09:33:35
|
Top 10 SF ovog stoljeća:
District 9 Moon Children of Men The Martian Gravity Snowpiercer Crimes of the Future Wall-E Mad Max Fury Road Aliens vs Predator: Requiem |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8958 Posts
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
Wolfman
Senior Member

Croatia
1141 Posts
Member since 13/07/2010 |
|
ivan_micic
Senior Member

Croatia
2391 Posts
Member since 19/12/2007 |
|
Tonto
Advanced Member

8958 Posts
|
naker
Advanced Member

5605 Posts
|
Tonto
Advanced Member

8958 Posts
Posted - 15/02/2023 : 13:46:36
|
Pa ja nigdje nisam ni rekao da je pravi trejler.
Riddick je kult, proganjat cu hejtere u snovima. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8958 Posts
Posted - 15/02/2023 : 13:48:24
|
Odmah bi pristao da pola ovih za vukozečeve liste nije ni snimljeno samo kad bi me četvorka čekala večeras kad dođem doma.
edit: Malo me strah je treći nastavak usrao, ali i tamo je prva trećina filma genijalna. |
Edited by - Tonto on 15/02/2023 13:50:27 |
 |
|
fandango
Senior Member

1692 Posts
Member since 10/06/2004 |
Posted - 15/02/2023 : 14:17:04
|
...a mogao si i napisati koji ti je koji.
Znam da sam mogo, ali svaki od nas ce smjestiti druge filmove pod ove opise (sto kaze manhunter, ukusi).
Al ovako, moj ukus kaze: Istrebljivac 2049. dobar, Marsovac zabavan, Monsters nisam gledao nit me zanima, Sunshine zaboravih da odgledah, ostalih 6 u potonju kategoriju.
quote: Originally posted by Shaner
quote: Originally posted by fandango
I kak da nitko nije spomenuo Children of Men? Germanov Tesko je biti bog? Fury Road? Ove nove Planete majmuna? The Host?
Kako nije? 
Bila je na ovoj temi rasprava o novijem SFu pred nekih pola godine (?!, bokte što vrijeme leti) koju si propustio. Od tada su i ove liste. Taman možeš postaviti svoju. 
Što se drugih filmova koje si naveo tiče, The Host (pretpostavljam da misliš na Bong Joon Hoov) mi je slab, a ostale još uvijek nisam gledao.
Promaklo mi. Al nije sad do lista, ima na internetu puno lista, i vec da me pitas za sest mjeseci, nesto bih drugo stavio, ali o ovome sto mi je od SF-a dobro, to je spomenuto, a i ja spomenuh: Children of Men, Fury Road, Tesko je biti bog, Arrival, Under the Skin, to je vise-manje to, uz jos jedan niz dobrih ili zabavnih.
Potpitanje: Tebi 2046 nije SF?
quote: Originally posted by naker
Children of men je odlican, ali ja ga ne dozivljavam kao sf, kao ni vendetu.
Delim mišljenje, Children of Men vaistinu odličan, ali nisam siguran da mi se sviđa da čim je radnja nekog distopijskog filma smeštena u budućnost da taj film treba da bude obeležen kao naučna fantastika.
Pa SF nije samo hard SF, kao recimo filmovi na manhunterovoj listi. Distopije su itekako dio zanra kao takvog. Children of Men je SF.
|
 |
|
Tonto
Advanced Member

8958 Posts
Posted - 15/02/2023 : 14:29:05
|
quote: Originally posted by fandango
Pa SF nije samo hard SF, kao recimo filmovi na manhunterovoj listi. Distopije su itekako dio zanra kao takvog. Children of Men je SF.
Znam ja da je tako, samo se meni klasifikacija kao takva ne sviđa. Jeste da je fantastika, ali ne berem što je tu znanstveno oko toga. |
Edited by - Tonto on 15/02/2023 14:29:33 |
 |
|
fandango
Senior Member

1692 Posts
Posted - 15/02/2023 : 15:38:55
|
Ma znam sto mislis i sto hoces reci, ali ako udjemo u definiciju zanra, sto jest ili sto bi moglo biti znanstvena fantastika, ili sto nije i ne moze, distopija je naravno tradicionalno podzanr SF-a. Ali kod distopije je komplikacija jer je vise-manje oblikovana izvan zanra (Zamjatin, Orwell, Huxley), no jos uvijek se radi o spekuliranju o mogucoj (negativnoj) buducnosti. Da zakompliciramo, SF se ne mora nuzno dogadjati u buducnosti pa da bude SF - po odredjenim definicijama i prehistorijski romani kao recimo Pleme spiljskog medvjeda Jean Auel takodjer spadaju u SF. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8958 Posts
Posted - 15/02/2023 : 15:50:19
|
Meni se sviđa definicija s wikipedije:
Znanstvena fantastika (engl. science fiction) umjetnički je žanr, oblik spekulativne fikcije koji se prvenstveno bavi utjecajem izmišljene znanosti i/ili tehnologije na društvo ili pojedince.
...nema znanosti ili tehnologije - nema znastvene fantastike. |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7346 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 15/02/2023 : 16:07:29
|
SF je u novije vrime kratica za spekulativnu fikciju, krovni žanr koji obuhvaća i znanstvenu fantastiku, paranormalni horror, mračni fantasy itd. Znanost kao podloga nije nužna, jedino di se to očekuje je tzv. hardSF (tvrda znanstvena fantastika) di je poželjno dublje, gotovo stručno zalaženje u princip tog svita (od strojarstva, fizike, građevine do medicine i kemije). |
And like that... he's gone. |
 |
|
d.r.p
Senior Member

1598 Posts
Member since 09/08/2007 |
Posted - 15/02/2023 : 16:43:41
|
quote: Originally posted by going going
Ljudi nema greske s Vavilonom, jos uvek me drzi soundtrack i onaj dobar osecaj nakon dobrog filma a koliko je proslo od kad sam ga gledao ne znam, skoro dve nedelje. Idite u bioskop, bas treba to doziveti na velikom platnu i s dobrim ozvucenjem.
Da, dobar je Vavilon, mada sam inače slab na ove filmske filmove, doduše nije mi baš legao onaj Meksikanac kao glavni lik ali nema veze. |
 |
|
d.r.p
Senior Member

1598 Posts
Member since 09/08/2007 |
|
fandango
Senior Member

1692 Posts
Posted - 15/02/2023 : 20:15:24
|
Meni se sviđa definicija s wikipedije:
Znanstvena fantastika (engl. science fiction) umjetnički je žanr, oblik spekulativne fikcije koji se prvenstveno bavi utjecajem izmišljene znanosti i/ili tehnologije na društvo ili pojedince.
...nema znanosti ili tehnologije - nema znastvene fantastike.
quote: Originally posted by vice
SF je u novije vrime kratica za spekulativnu fikciju, krovni žanr koji obuhvaća i znanstvenu fantastiku, paranormalni horror, mračni fantasy itd. Znanost kao podloga nije nužna, jedino di se to očekuje je tzv. hardSF (tvrda znanstvena fantastika) di je poželjno dublje, gotovo stručno zalaženje u princip tog svita (od strojarstva, fizike, građevine do medicine i kemije).
Tonto, kod ove definicije s Wikipedije me smeta ovo "izmisljene" znanosti i/ili tehnologije, a kod tvojeg objasnjenja, vice, shvacanje znanosti iskljucivo kao prirodnih znanosti (sto je za hard sf tocno, ili barem primarno). Mislim da je novi val u pisanom SF-u prije valjda sezdesetak godina pokazao da znanost u znanstvenoj fantastici moze biti i drustvena, a ne samo prirodna. Prema tome, distopija jest SF ako znanost moze biti npr. politicka znanost, a u puno distopija ima i tehnologije, eto. Za spekulativnu fikciju sam ja shvatio da su pojam prosirili da obuhvate SF, horor i fantasy pa da i potonjim zanrovima mogu davati Huge i Nebule. Al to sam ja tako shvatio sve ovo gore, to ne znaci da je tocno, vec samo kako ja gledam na to. Raspravljamo. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5078 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
Tonto
Advanced Member

8958 Posts
Posted - 15/02/2023 : 20:33:09
|
quote: Originally posted by vukozec
Nije "tehnološka fantastika", nego "znanstvena fantastika". Sociologija ili antropologija su isto znanosti, Tonto.
Ok, posteno. Ja bi samo volio kad bi to zanrovski bilo razdvojeno, previse je tu miksa sa pojmom podzanra. Distopija, a pogotovo apokalipsa su zasluzili nezavisnost. To je samo moje razmisljanje. |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7650 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 15/02/2023 : 21:04:25
|
Top 10 SF ovog stoljeća:
District 9 // razočaravajuć s obzirom na potencijal Moon // vrlo dobar Children of Men // odličan The Martian Gravity // super snimljeno, ali smor Snowpiercer // vidi pod "District 9" Crimes of the Future // vrlo dobar Wall-E // odličan Mad Max Fury Road Aliens vs Predator: Requiem // šta stvarno? 
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8958 Posts
Posted - 15/02/2023 : 21:10:49
|
quote: Originally posted by Shaner
Top 10 SF ovog stoljeća:
District 9 // razočaravajuć s obzirom na potencijal Moon // vrlo dobar Children of Men // odličan The Martian Gravity // super snimljeno, ali smor Snowpiercer // vidi pod "District 9" Crimes of the Future // vrlo dobar Wall-E // odličan Mad Max Fury Road Aliens vs Predator: Requiem // šta stvarno? 
U potpunosti se slazem s tvojim dojmovima, a ovo zadnje mu vjerovatno dođe kao nekakav guilty pleasure i tu ga skroz razumijem... i ja sam gustao u filmu. |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26036 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 15/02/2023 : 21:18:27
|
Top 10 SF ovog stoljeća:
District 9 provides / dosadno i jeftino Moon / genijalan Children of Men / nisam ga gledao, niti ću The Martian /ok Gravity /ajte molim vas Snowpiercer /ok Crimes of the Future/ nikad čuo Wall-E /nisam gledao Mad Max Fury Road / ispolirano wannabe hype smeće Aliens vs Predator: Requiem / isto jedno od mojih guilty pleasures
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
Topic  |
|