Author |
Topic  |
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 25/10/2015 : 17:46:44
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Misliš reći da je sama priča nema veze sa "biti" serijala, tj. da nije dio cjeline.
Ne. Baš obrnuto. Kažem da "društvena kritika usmjerena protiv nasilja i rata" ove epizode nema veze (ili preciznije: ima malo veze) sa cjelinom svijeta. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 25/10/2015 : 17:47:17
|
quote: Originally posted by stinky
Da, mislio sam drugo. Ali, to "drugo" je razasuto po silnim postovima o Zagoru, i sada nešto malo o Asteru. Već sada se može uhvatiti što bi bilo to "drugo", ali svakako još nisam dao Konačni Tekst u kojem bih sintetizirao sve ono rečeno i pregnantno dao to što sada tražiš. Pitanje te formulacije nije još na dnevnom redu.
No, odmah mogu reći da se ne slažem s tobom i da nema dvije "biti" u ova dva junaka. Uopće, junak UVIJEK ima samo jednu bit, a o modelima razvijanja te biti ovisi onda moje vrednovanje. Zato meni Zagor bolje kotira od Astera, jer je Nolitta bliži razumijevanju biti junaka. Okviri Zagora mene ne smetaju, štoviše, često su mi iznad Asterovih, koji imaju dašak fantazije (ali i praznog misaonog eksperimentiranja).
O Zagoru, junaku, biti, jednom... ako...
Napokon se približavamo nečemu. Aster nije nikakav junak. Nikad nije bio tako zamišljen (Godardovi opisi njega kao svemirskog viteza su ironični) i strip se ne bavi junaštvom. Zato je i promašeno uspoređivati Zagora i Astera kada je Zagor junak i zamišljen je da bude junak, dok Aster to nije i nije zamišljen da bude. On je junak koliko i Alan Ford, Don Kihot, Pajo Patak...antiheroj. Zato je pogrešno od početka u Asteru tražiti "junaka" i "herojstvo" |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 17:47:50
|
Može biti da je stvar jednostavno u tome da ne dijeliš autorove stavove, ili misliš da je Godardova kritika neuspjela/besmislena.
bingo! jako lijepo si to sročio.. napokon;))) |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 25/10/2015 : 17:49:59
|
Misliš reći da je sama priča nema veze sa "biti" serijala, tj. da nije dio cjeline.
Ne. Baš obrnuto. Kažem da "društvena kritika usmjerena protiv nasilja i rata" ove epizode nema veze (ili preciznije: ima malo veze) sa cjelinom svijeta.
Pitanje svih pitanja: misliš li jednostavno da je Aster neuspio kao satira, ili misliš da je bilo kakav oblik satire nešto niže vrijednosti? Misliš li da je Zagor bliži cjelini svijeta zbog toga što je on bliži nekoj "biti junaka"?
Može biti da je stvar jednostavno u tome da ne dijeliš autorove stavove, ili misliš da je Godardova kritika neuspjela/besmislena.
bingo! jako lijepo si to sročio.. napokon;)))
Ali što ti se to onda sviđa u Asteru da ga ipak ponovno čitaš? Crtež, likovi, humor...? Valjda ima nešto što ti je dobro jer ga inače ne bi nastavio čitati. |
Edited by - Zoroasterixx on 25/10/2015 17:52:46 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 17:56:36
|
Napokon se približavamo nečemu. Aster nije nikakav junak. Nikad nije bio tako zamišljen (Godardovi opisi njega kao svemirskog viteza su ironični) i strip se ne bavi junaštvom. Zato je i promašeno uspoređivati Zagora i Astera kada je Zagor junak i zamišljen je da bude junak, dok Aster to nije i nije zamišljen da bude. On je junak koliko i Alan Ford, Don Kihot, Pajo Patak...antiheroj. Zato je pogrešno od početka u Asteru tražiti "junaka" i "herojstvo"
... a sada ti opet moram slomiti srce
ne približavamo se ničemu. na trenutak si strefio i onda ovdje opet otišao po Himeru.
nisam ni mislio da je Aster Kraljević Marko, ali on je "teza", tj. junak ili ako hoćeš antiheroj nije neko ništa nego također "teza" i ovo anti- ne stoji u zraku nego se mora odnositi na nešto. a to je junak. Aster je junak u tom smislu, a u metodi ideirajuće apstrakcije sve je to "smisao čovjeka". Tako da, i Zagor i Aster mene zanimaju samo u tom smislu, kao moje mogućnosti (ali nemoj me sad pitati o mogućnostima, neću doslovno biti Duh Sa Sjekirom a neću ni Svemirski Lutalica, ova problematika je trenutno prekriptična za tebe, nisi još posvećen u eleuzinske misterije, ajde recim otako u šali;) |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:00:20
|
Napokon se približavamo nečemu. Aster nije nikakav junak. Nikad nije bio tako zamišljen (Godardovi opisi njega kao svemirskog viteza su ironični) i strip se ne bavi junaštvom. Zato je i promašeno uspoređivati Zagora i Astera kada je Zagor junak i zamišljen je da bude junak, dok Aster to nije i nije zamišljen da bude. On je junak koliko i Alan Ford, Don Kihot, Pajo Patak...antiheroj. Zato je pogrešno od početka u Asteru tražiti "junaka" i "herojstvo"
... a sada ti opet moram slomiti srce
ne približavamo se ničemu. na trenutak si strefio i onda ovdje opet otišao po Himeru.
nisam ni mislio da je Aster Kraljević Marko, ali on je "teza", tj. junak ili ako hoćeš antiheroj nije neko ništa nego također "teza" i ovo anti- ne stoji u zraku nego se mora odnositi na nešto. a to je junak. Aster je junak u tom smislu, a u metodi ideirajuće apstrakcije sve je to "smisao čovjeka". Tako da, i Zagor i Aster mene zanimaju samo u tom smislu, kao moje mogućnosti (ali nemoj me sad pitati o mogućnostima, neću doslovno biti Duh Sa Sjekirom a neću ni Svemirski Lutalica, ova problematika je trenutno prekriptična za tebe, nisi još posvećen u eleuzinske misterije, ajde recim otako u šali;)
OK. Jednostavno rečeno, ti bi radije bio Zagor nego Aster Blistok. 
Ili ozbiljnije rečeno, Zagor je bliži tvom idealu čovjeka od Astera. Ok, to je tvoj način čitanja, da se držiš nekog ideala i zahtjevaš ga od stripa. Ali takav pristup isključuje povelik broj stripova koji ne dosežu taj ideal. |
Edited by - Zoroasterixx on 25/10/2015 18:04:05 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:03:44
|
Ali što ti se to onda sviđa u Asteru da ga ipak ponovno čitaš?
tvoja znatiželja je beskrajna;)
pa rekao sam ti: konkretno, U svetu varki - nije loše to postavljeno, grafički mi se sviđa, crtež m i je dojmljiv, lebde tu neke ideje itd...
to što, kad zgulim sve do biti, smisao te priče mi se pokazuje kao promašaj, ne znači da neću pročitati, čak neću ni porušiti potpuno epizodu. niti nače ne uništavam sve što je besmisleno na svijetu niti itko može imati pregled nad svime. valjda je to jasno, Zoro.
Aster nije moj top-izbor, ali ovih par epizoda (izuzevši Ropotarnicu) mogu proći... kao što žena može proći kao odmor ratniku, reče Nietzsche. to ti je Aster Zagoru. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:05:45
|
1.Ili ozbiljnije rečeno, Zagor je bliži tvom idealu čovjeka od Astera.
2.Ok, to je tvoj način čitanja, da se držiš nekog ideala i zahtjevaš ga od stripa.
3.Ali takav pristup isključuje povelik broj stripova koji ne dosežu taj ideal.
1.da 2.da 3.da
|
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:09:00
|
Ali što ti se to onda sviđa u Asteru da ga ipak ponovno čitaš?
Aster nije moj top-izbor, ali ovih par epizoda (izuzevši Ropotarnicu) mogu proći... kao što žena može proći kao odmor ratniku, reče Nietzsche. to ti je Aster Zagoru.
Dakle, Aster je Zagorova ljubavnica Zamjenio je Chica 
Samo ti čitaj...i piši osvrte ako ti se da, ako ne nema veze...
Inače ima jedna stvar koju moram spomenuti ovdje, a dosad nisam. Aster Blistok ni meni nije bog zna kako zanimljiv lik, niti smatram da je on centralna ličnost serijala, bez obzira što se strip zove po njemu.
|
Edited by - Zoroasterixx on 25/10/2015 18:13:52 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:13:38
|
Zoro, sad ću ja tebe malo propitivati:
Primjećuješ li (ponovo) konfuziju u epizodi U svetu varki? Možeš li reći kako je došlo do konstantnog nasilja? Znaš li u kakvoj je vezi sve to skupa sa Stalkerom (si gledao Stalkera)?
|
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:16:59
|
Zoro, sad ću ja tebe malo propitivati:
Primjećuješ li (ponovo) konfuziju u epizodi U svetu varki? Možeš li reći kako je došlo do konstantnog nasilja? Znaš li u kakvoj je vezi sve to skupa sa Stalkerom (si gledao Stalkera)?
Samo ti pitaj, ali Stalkera nisam gledao pa poveznicu ne mogu pronaći...a konfuzija Pa svaki Asterov album je konfuzan do neke mjere. Ovdje imamo neko objašnjenje, ludilo glumaca, ali ono naravno nije poanta. Aster i logika slabo idu zajedno što se tiče scenarija. Istina, postoji neka logika samog serijala i osnovne priče, i ona je zato ono što je presudno. Naravno da sama priča o glumcima, dolasku na Zemlju, gusjenici, doslovno shvaćena djeluje tek kao delirij. Jedino ako se zna što je Godard htio reći ovo dobiva pravi smisao. |
Edited by - Zoroasterixx on 25/10/2015 18:18:31 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:26:37
|
"ludilo glumaca", da, to ti je zgodno ali ja ti mogu objasniti kako je došlo do tog ludila glumaca, jedan moment koji ti je promakao, a koji je ključ epizode. možda ću napisati kratki osvrt, možda, možda... ali tu je taj problem koji sam ti inicijalno rekao: nema nikakvog komuniciranja Astera, eto ti i ja (anto je zdrhtao), i kako da ja dođem do "drugobitka". mrvicu u tebi, a ostatak? moj bitak seže do pola svijeta, ti sam nisi dovoljan, vidiš da te apsorbiram... trebalo bi ovdje stajati nasuprot barem 50 ljudi, da bude ravnoteža. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:29:52
|
"ludilo glumaca", da, to ti je zgodno ali ja ti mogu objasniti kako je došlo do tog ludila glumaca, jedan moment koji ti je promakao, a koji je ključ epizode. možda ću napisati kratki osvrt, možda, možda... ali tu je taj problem koji sam ti inicijalno rekao: nema nikakvog komuniciranja Astera, eto ti i ja (anto je zdrhtao), i kako da ja dođem do "drugobitka". mrvicu u tebi, a ostatak? moj bitak seže do pola svijeta, ti sam nisi dovoljan, vidiš da te apsorbiram... trebalo bi ovdje stajati nasuprot barem 50 ljudi, da bude ravnoteža.
Možeš ili napisati koji je to moment i "ključ" epizode ili se praviti tajanstven, a što se tiče nedostatka sugovornika, možda si i njih apsorbirao, a da nisi ni svjestan  Ozbiljno, ima li neki strip koji trenutno ima neku sličnu diskusiju? Nema...Zagor tu i tamo dobije, zbog broja fanova, a ostali nada. Ništa. Zato se treba pojaviti netko da započne raspravu, ti si to ovdje učinio (umjesto Ante) i ja sam iskoristio priliku. Super si za diskusiju o strip-filozofiji , samo malo više skromnosti ne bi škodilo. |
Edited by - Zoroasterixx on 25/10/2015 18:37:47 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:49:12
|
Tajanstveni Alan;)
dobro, ključ
U vrijeme dok sam još čitao Žižekove zajebancije, bio je tamo jedan zanimljiv pojam: Id Mašina. Navodno je on to pokupio iz nekih SF-interpretacija itd.
Uglavnom, Id Mašina je stroj koji direktno prevodi iliti ostvaruje naše (čovjekovo) najunutarnije: strahove, misli, želje, nade, fantazije itsl.
U svetu varki je po tome jedna SF varijacija, variranje motiva Id Mašine (kao Solaris, Stalker, Forbidden Planet ili Tisuću lica straha kod Zagora --- eto vidiš da ima i kod Zagora "složenosti";).
Ona gusjenica, to ti je Id Mašina. A "konstantno nasilje", to ti je Asterovo najunutarnije, ispada. On će/bi uništio cijeli svijet da nađe Savršenu Ženu. Ili, cijeli svijet je sranje, svjetska klaonica, samo Savršena Žena valja.
Nadam se da sada bolje razumiješ određenu infantilnost te priče. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 25/10/2015 : 18:59:09
|
Tajanstveni Alan;)
dobro, ključ
U vrijeme dok sam još čitao Žižekove zajebancije, bio je tamo jedan zanimljiv pojam: Id Mašina. Navodno je on to pokupio iz nekih SF-interpretacija itd.
Uglavnom, Id Mašina je stroj koji direktno prevodi iliti ostvaruje naše (čovjekovo) najunutarnije: strahove, misli, želje, nade, fantazije itsl.
U svetu varki je po tome jedna SF varijacija, variranje motiva Id Mašine (kao Solaris, Stalker, Forbidden Planet ili Tisuću lica straha kod Zagora --- eto vidiš da ima i kod Zagora "složenosti";).
Ona gusjenica, to ti je Id Mašina. A "konstantno nasilje", to ti je Asterovo najunutarnije, ispada. On će/bi uništio cijeli svijet da nađe Savršenu Ženu. Ili, cijeli svijet je sranje, svjetska klaonica, samo Savršena Žena valja.
Nadam se da sada bolje razumiješ određenu infantilnost te priče.
Sveti Breg je jedna od najboljih Zagorovih priča. A što se tiče gusjenice koja ustvari ispoljava Asterovu podsvijest iliti Id mašine - to je jedna od mogućih interpretacija te priče. Samo ne vidim što je u tome infantilno, možda se može reći da je sam lik Blistoka infantilan, da ne zna što čini, ali to je u skladu sa karakterom, on je sanjar, ne zanima ga ništa osim cilja i zato taj cilj ni ne vidi jel. No moguće su i druge interpretacije. Možda gusjenica koristi Astera kao sredstvo da bi potčinila svijet svojoj volji i služi kao "id mašina" za glumce, a ne samog Astera. Možda ona pokazuje svijet i povijest svijeta "onakvim kakav jest" kada se ogole prvi slojevi i izbacuje to na površinu. Naravno, u biti ovdje ni gusjenica ni akteri nisu ključni. Oni su dekor da bi autor predstavio neku svoju zamisao, ideju, jedini stvarni likovi u serijalu su Aster i Muski. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 19:17:01
|
upravo to "možda gusjenica koristi..." je konfuznost. u svakom slučaju, "svijet pokazan kakav jest" u ovoj epizodi, to je ta infantilnost o kojoj pričam. ali to smo već prošli, a i ne bih te uvjeravao, slobodan si misliti svojom glavom;) |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 25/10/2015 : 19:22:47
|
upravo to "možda gusjenica koristi..." je konfuznost. u svakom slučaju, "svijet pokazan kakav jest" u ovoj epizodi, to je ta infantilnost o kojoj pričam. ali to smo već prošli, a i ne bih te uvjeravao, slobodan si misliti svojom glavom;)
Ma to nije moja interpretacija. Jer ne smatram to bitnim. Samo kažem da se može tumačiti na više načina. Ono što je bitno su dva glavna lika i poveznica suludih, deliričnih svijetova sa zemaljskom stvarnosti. Svaki album uzima neki aspekt našeg svijeta i onda ga prikazuje na pretjeran način. Tako da ne znači da je naš svijet doslovno klaonica kao u ovoj priči već da je Godard namjerno to napuhao zato da bi jače istakao poantu. Kao i u Alkemičaru sa prikazom smušenog Boga. |
Edited by - Zoroasterixx on 25/10/2015 19:23:25 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 19:33:33
|
da, naš svijet nije doslovno klaonica već je Godard namjerno napuhao Gusjenicu-Mašinu da bi jače istakao da je naš svijet klaonica;)
Zoro, ja ti pričam o onome što je tamo napisano i nacrtano. to je ravna crta-cilj, a ti mi pričaš o "što je pjesnik htio reći". pa evo, lijepo ti kažem što je pjesnik rekao. ili nema nikakvog smisla njegov uradak, nemaju smisla nacisti, inkvizicija, klanje, raspinjanje na kotaču, logori itd. možda je to tek tako, delirij, buncanje, a možda je kokoš ili jaje. dok ne postaviš novo značenje, ovo što si čuo je obvezujuće. premišljati se sada oko "pjesnikove genijalnosti" je beskorisna vrtnja, zvrk. |
Edited by - stinky on 25/10/2015 19:34:19 |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 25/10/2015 : 19:40:31
|
da, naš svijet nije doslovno klaonica već je Godard namjerno napuhao Gusjenicu-Mašinu da bi jače istakao da je naš svijet klaonica;)
Zoro, ja ti pričam o onome što je tamo napisano i nacrtano. to je ravna crta-cilj, a ti mi pričaš o "što je pjesnik htio reći". pa evo, lijepo ti kažem što je pjesnik rekao. ili nema nikakvog smisla njegov uradak, nemaju smisla nacisti, inkvizicija, klanje, raspinjanje na kotaču, logori itd. možda je to tek tako, delirij, buncanje, a možda je kokoš ili jaje. dok ne postaviš novo značenje, ovo što si čuo je obvezujuće. premišljati se sada oko "pjesnikove genijalnosti" je beskorisna vrtnja, zvrk.
Jep, naša povijest je puna ratova i klanja, i Godard je ovdje napuhao upravo to - povijest, da bi jače to prikazao. I uradio je to na originalan način. Oduzeo je povijesti navodni smisao, koji dolazi u budućnosti, i pokazao samo najgore. I ne bih rekao da je to besmisleno, mislim možda ne paše svakome, ali nije besmisleno. No svijet i povijest nije nužno isto, jer autor ovdje udara upravo na povijest, u Amniotu na ratovanje, u nekom drugom albumu opet na nešto drugo.
Nije sad bitno slažem li se sa autorom - nego je bitno da mi je njegova ideja i način na koji ju je prikazao zanimljiva. |
Edited by - Zoroasterixx on 25/10/2015 19:41:43 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 25/10/2015 : 19:48:28
|
nije "problem" što je naša povijest slavna;) puna ratova i klanja, nego je problem interpretacije toga kao nacizma, fašizma, španjolskih čizmi, galgi i sl. to je apstrakcija, jednostrani moment.
ne kažem da je to krš nad krševima, apsolutni besmisao (pa zar nisi vidio kad sam rekao da je solidno), nego je to meni manje smisleno - od nečeg drugog. ali da se ne vrtimo.
idejno je priča profulana, izvedbeno solidno zanimljiva, uključivši grafičku stranu. ajmo se još malo vrtiti.
recimo, malo manje duboka interpretacija ove priče je na potezu Hollywood - Tvornica Snova - Savršena Žena - Filmska Žena itd. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 25/10/2015 : 19:55:53
|
nije "problem" što je naša povijest slavna;) puna ratova i klanja, nego je problem interpretacije toga kao nacizma, fašizma, španjolskih čizmi, galgi i sl. to je apstrakcija, jednostrani moment.
ne kažem da je to krš nad krševima, apsolutni besmisao (pa zar nisi vidio kad sam rekao da je solidno), nego je to meni manje smisleno - od nečeg drugog. ali da se ne vrtimo.
idejno je priča profulana, izvedbeno solidno zanimljiva, uključivši grafičku stranu. ajmo se još malo vrtiti.
recimo, malo manje duboka interpretacija ove priče je na potezu Hollywood - Tvornica Snova - Savršena Žena - Filmska Žena itd.
Pa i jest apstraktno, strip je takav, alegorija, naravno da se ne može svidjeti svakome. A i ne mislim da nema boljih (smislenijih) stripova. Možda misliš da je Godard trebao takvu ideju predstaviti na manje očigledan/suptilniji način? Možda, ali to ne bi bilo u duhu stripa. Aster se odvija u svijetu snova (konkretno ovaj album je na Zemlji, ali su Aster i gusjenica poremetili ravnotežu) tako da autorova pretjerivanja imaju određeno opravdanje i unutar same priče.
A i ovo što ti kažeš je točno, nije slučajno odabran upravo Hollywood (tvornica snova) i glumica kao lažna savršena žena. Sve je to simbolika kojom se autor igra. |
Edited by - Zoroasterixx on 25/10/2015 19:56:17 |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21849 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 25/10/2015 : 23:56:27
|
Godard & Ribera:Aster Blistok,integral 1 - Prema nemogućoj zvezdi (Strip-Agent)
Prvi album:Lutalica u limbu
Aster Blistok je izaslanik premoćnog Ceha,čija se moć pruća po svim naseljenim planetama,u funkciji Velikog izmiritelja,koji u svom svemirskom brodu,Srebrnom delfinu, putuje kroz sve delove jednog futurističkog sveta, i uređuje sukobe u njima. Na čelu ceha je stari Mediat,koji u Asteru vidi svog naslednika,jednog dana.Zbog toga ga mrzi Mag-Oz,vođa Grimizne garde,koji po svaku cenu želi da ga uništi,a ukazaće mu se i prilika jer saznaje da je Aster našao način da otvori vrata snova,što je najstrože zabranjeno. Prilikom eksperimenta sa materijaliziranjem snova, Blistok upoznaje zanosnu Himeru,koja će mu postati opsesija. Međutim,za ovaj pokušaj se saznaje, i on postaje otpadnik i daje se u beg,zajedno sa pratiocem,Maskijem,pripadnikom vrste Eternauta,koji je vekovima "zamrznut" u telu trinaestogodišnjaka i koji obožava Astera, i ni po koju cenu ne želi da se odvoji od njega. Ovde moram pomenuti da je lik Maskija sjajno odrađen, i svrstao bih ga u red najboljih i najduhovitijih strip junaka.
Riberin crtež je prosto sjajan,a Godard već u ovom albumu pokazuje da ćemo imati posla sa vrlo specifično,maštovitom i sanjarskom pričom,koja je definitivno bila daleko ispred svoga vremena.Strip je poprilično opušten i nepretenciozan,ali istovremeno i slojevit (mada se to još ne naslućuje).
8/10
Drugi album:Carstvo crnih sunaca
Ono što nisam spomenuo kod prvog albuma,sad ću reći - ovo je strip za odrasle.To se vidi i po samoj naslovnici,ali i po psovkama i golotinjom unutar albuma. Aster i Maski dolaze kod Šmajla,starog znanca i dužnika,koji poseduje Lingalilit,pripadnicu vrste sposobne da se pretvori u stvorenje iz snova,a sve ne bi li dobio precizniju informaciju o Himeri.Međutim,Aster je izdat i opet mora da beži,ali ovaj pu mu je za petama svemirski brod jednako moćan kao njegov,Zlatni delfin,vlasništvo predsednika Ceha.Jedini izlaz je samoubilačko bekstvo u crnu rupu. Tako dospeva na planetu kojom vlada izvesni Prorok,koji uz pomoć "anđela čuvara" drži stanovništvo u jednom neobičnom ustrojstvu.
jaka 8/10
Treći album:Svemirski lešinari
Prilikom odmora na jednoj maloj planeti,Astera i Maski otima banda plaćenika izvesne Ma Supernove ne bi li ih skupo prodala Bakiju,krupnom kriminalcu koji na svojoj planeti Horli prebacuje duše ostarelih ljudi spremnih da masno plate, u sveža i mlada tela.Ali Bakiju se ne sviđa što mu na planetu stižu traženi otpadnik Aster i princ Eternauta,Maski, koji bi mogli da mu zakomplikuju posao.Sa druge strane, preko Astera bi mogao da dođe u posed moćnog Srebrnog delfina.
Ovde se saznaje o Maskijevoj dvopolnosti.
Serijal sve bolji i bolji - tanka 9/10 |
Odbrojavanje: još 28 dana |
Edited by - anto on 25/10/2015 23:58:09 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 08:00:02
|
U međuvremenu sam dovršio u središtu Amniota... i sam početak mi je ipak (bio) najbolji dio, makar i ova epizoda može proći.
nek bude Amniot 6,5/10, a Svijetu varki da budem darežljiv: 7/10.
Naravno i u Amniotu se nastavlja sa "lošom filozofijom", tako da je bilo dosta vidjeti Alkemičara i odmah znati na čemu si. Zoro, ima i ovdje "infantilnih" momenata (i doslovno infanata;) |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21849 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts