Author |
Topic  |
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 26/10/2015 : 08:09:50
|
quote: Originally posted by stinky
U međuvremenu sam dovršio u središtu Amniota... i sam početak mi je ipak (bio) najbolji dio, makar i ova epizoda može proći.
nek bude Amniot 6,5/10, a Svijetu varki da budem darežljiv: 7/10.
Naravno i u Amniotu se nastavlja sa "lošom filozofijom", tako da je bilo dosta vidjeti Alkemičara i odmah znati na čemu si. Zoro, ima i ovdje "infantilnih" momenata (i doslovno infanata;)
Pa ako očekuješ da će Godard promjeniti svoju "lošu filozofiju" onda se varaš Naravno, ne slažem se da je epizoda infantilna, možda "momenti" jesu, cjelina nije. Usput, i ja ocjenjujem od 1 do 10. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 26/10/2015 : 08:11:59
|
ama, ne očekujem, čovječe božji;) to je moj križ: da sve providim istog trena, Godarda čim otvorim, a tebe čim napišeš post;) |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 08:17:13
|
Ne sve. Ali prvi ciklus manje više da, poznajem ga prilično dobro. Htio sam napisati recenzije pa sam ga detaljno proučio, ali sam zaključio da je jedna recenzija na sajtu zasad dovoljna, a ovdje mogu ako hoću napisati ostalo što mi je na pameti.
|
Edited by - Zoroasterixx on 26/10/2015 08:18:22 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 08:20:47
|
i koje su tebi najbolje priče?
Ove koje sad čitaš, odnosno sve od Demona Vremena do Tri Zrna Vječnosti, 4-9. Prve tri epizode su vrlo dobre, ali za mene tek uvod, a 9-12 malo slabije, ali još uvijek vrijedne čitanja. Ono dalje je kao neki drugi (lošiji) serijal. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 08:23:30
|
mislim da ću to sve pročitati, pa i one prve (jebemu, a baš sam krenuo na Maglu od Unamuna i sad mi ti sa svojim Asterom rušiš koncepciju) |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 08:28:28
|
mislim da ću to sve pročitati, pa i one prve (jebemu, a baš sam krenuo na Maglu od Unamuna i sad mi ti sa svojim Asterom rušiš koncepciju)
 Ako te zanima, do prije godinu dana nisam se uopće zanimao za ovaj strip. Odnosno, samo sam pročitao Ropotarnicu, davno, i bila mi je loša. No kako sam na ovom sajtu pročitao da su rane epizode bolje, dopala mi je u ruke stripoteka s Alkemičarom i bilo mi je zanimljivo, pa sam krenuo dalje, pa od početka onda da sve pohvatam jer nije mi sve bilo jasno i činilo mi se malo banalno i djetinjasto, ali opet bilo je "nečega" što mi je privuklo pažnju...i tek na to drugo čitanje sve mi je sjelo kako treba, s tim što mi se one kasnije epizode nikako ne sviđaju, odnosno ignoriram ih. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 08:33:31
|
ipak, izdvoji 2-3, ne priznajem ovako uopćeno izričito navedi najbolju epizodu i onda do nje
Teško, teško, jer u navedenom periodu sve su mi podjednako kvalitetne. A i mijenja se. Možda Amniot. A možda i Alkemičar. Mislim, probaj ti izdvojiti 2-3 Zagora od dvadeset najboljih epizoda... |
Edited by - Zoroasterixx on 26/10/2015 08:35:18 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 08:39:31
|
Amniot, metodom ideirajuće apstrakcije;), razotkriven je kao - lotofagizam.
e sad, što bi to bilo - "lotofagizam"?
za početak, baš je duhovito ovako reći: lotofagizam. ajmo se onda još malo smijati. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 08:41:19
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx Mislim, probaj ti izdvojiti 2-3 Zagora od dvadeset najboljih epizoda...
pa ja paralelno radim na tome paralelne linije zapovijedanja, prekomjerna granatiranja, konstantno radim pod tim uvjetima
Konačna Lista u nastajanju: 1.Zagor protiv Supermikea 2.Zimska Zmija 3.Nestali istraživač |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 08:41:46
|
Amniot, metodom ideirajuće apstrakcije;), razotkriven je kao - lotofagizam.
e sad, što bi to bilo - "lotofagizam"?
za početak, baš je duhovito ovako reći: lotofagizam. ajmo se onda još malo smijati.
Vidim da ni Google ne zna za značenje te riječi. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 09:03:37
|
baš je krasan dan, pa nastavljamo duhovito
Lotofagizam je jedenje lotosa. E sad, tek to je zbunjujuće. Međutim, prije nekog vremena sam pročitao Dijalektiku prosvjetiteljstva Horkheimera i Adorna. Oni pak povlače Homera (Odiseju) te tako dolazimo do odlomka o lotofagima.
Saznali smo da su lotofagi oni koji jedu lotos, ali nismo saznali kakve sve to skupa ima veze sa Asterom Blistokom i epizodom U središtu Amniota. O tom potom.
Prvo naokolo. Lotofaga uvijek ima (to govori i Godard). Oni su i tu, među nama, na scomu. Primjerice, klasični lotofagi sa scoma su: lwood, fikus, mamlaz, ekipa sa kavice, murdok, anto itd. Neki od ovih su lotofagi kao žuditelji opojnih sredstava, travice, pivice, kavice, a anto je lotofag kao žuditelj za strip-pričama itd.
Sad već naziremo nešto. Na Amniotu, svi su lotofagi. Ali, možda bi trebalo krenuti od početka... |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 09:03:40
|
haha, odfakao sam i gugl u mojoj škrinjici ima više no na guglu, zato me voliš;)
Spamaš topik. Da se vratimo na temu. Amniot je odlična epizoda, Asterov klasik. Svijet koji se vrti u beskonačnom ratu, naizgled besmislenom, ali iza kojeg stoji uvrnuta logika centralnog računala. Koje se rukovodi time da čovjek nije sposoban za mir, odnosno mir je za čovjeka pakao, i tako se rat pokazuje kao način da čovjek naizgled pronađe smisao. Sam autor misli sasvim obrnuto, ali opet, kroz pretjeranu ratnohuškačku retoriku - odnosno nastojanje da se rat prikaže nečim što je samo po sebi dobro - autor pokazuje da se tu radi o naopakoj logici, logici stroja, aparata koji guta ljude i tjera ih da se bore u borbi koja nema nikakav smisao i koju sami ne razumiju, ali se bore da bi živjeli - za životni sok, jel. Koji je ovdje predstavljen kao nešto što se dobiva putem bankovnog računa - nije slučajno spomenut naziv "bonke" u stripu koji je isti i u francuskom, gdje je originalni naslov, manje efektan od našeg, "Rat Bonka".
Sve skupa odlična priča, odličan scenarij i crtež, Aster u najboljem izdanju. 9/10
|
Edited by - Zoroasterixx on 26/10/2015 09:06:29 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 09:22:17
|
ne spamam, nego, ako može Godard koristiti obrnutu logiku, i ti to pozdravljaš, mogu i ja, još obrnutiju i uvrnutiju. govoreći ovdje o Asteru i stripu općenito, pokušavam vraškim pretjerivanjem djelovati na međuljudske odnose: izričući neposredno stvari koje se ne govore neposredno, silujem nepisana pravila ophođenja i hodam po tankom rubu prihvatljivog u enormnom riziku potpune socijalne izolacije. promatraj to kao performans.
vratim ose na epizodu
ti kažeš:
"Svijet koji se vrti u beskonačnom ratu, naizgled besmislenom, ali iza kojeg stoji uvrnuta logika centralnog računala. Koje se rukovodi time da čovjek nije sposoban za mir, odnosno mir je za čovjeka pakao, i tako se rat pokazuje kao način da čovjek naizgled pronađe smisao. Sam autor misli sasvim obrnuto, ali opet, kroz pretjeranu ratnohuškačku retoriku - odnosno nastojanje da se rat prikaže nečim što je samo po sebi dobro - autor pokazuje da se tu radi o naopakoj logici"
i to je okej. na prvu.
meni je to opet nedovoljno, Godardova obrnuta logika je naivna, utopistička fantazija, besadržajnost i sve što sam već rekao.
a zamisli sad anti-obrnutu logiku: negaciju Godardove obrnute logike. Rat se pokazuje kao način da čovjek pronađe smisao... i autor, u anti-obrnutom mišljenju, kroz sadržajno pretjerivanje pokazuje da "rat zaista jest otac svih stvari"!! Autor, koji je u stanju balansirati na oštrici britve (puž iz Apokalipse) i plesati na žici opasnog mišljenja: integrirati rat, bolje rečeno, borbu u ljudskost. To bi bilo nešto, Zoro, tj. strip za 10/10.
|
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 09:31:09
|
a zamisli sad anti-obrnutu logiku: negaciju Godardove obrnute logike. Rat se pokazuje kao način da čovjek pronađe smisao... i autor, u anti-obrnutom mišljenju, kroz sadržajno pretjerivanje pokazuje da "rat zaista jest otac svih stvari"!! Autor, koji je u stanju balansirati na oštrici britve (puž iz Apokalipse) i plesati na žici opasnog mišljenja: integrirati rat, bolje rečeno, borbu u ljudskost. To bi bilo nešto, Zoro, tj. strip za 10/10.
Ovdje su već u pitanju svjetonazorske razlike. Ali kad već spominjemo Apokalipsu, ona je upravo dokaz da takav stav nema smisla. Kurtz nije pronašao smisao, on je pokušao racionalizirati rat i učiniti ga prihvatljivim "prihvaćanjem" užasa kojeg nikad nije do kraja mogao prihvatiti, i na kraju sve što traži od Willarda je da mu pomogne da ode kao ratnik, dakle nekakvo "časno" samoubojstvo. I zadnje riječi su mu "Užas". Kurtz nije integrirao borbu u ljudskost, on je postao nešto niže od čovjeka, a zato što je za razliku od generala i Kilgora ipak svjestan toga, on žudi za smrću, dakle za jedinim mirom koji mu je (naizgled) dostupan.
A ti želiš predstaviti rat kao "put do ljudskosti", to su već bitne svjetonazorske razlike, ti to možda tako doživljavaš, da je moguće balansirati između dobra i zla, Kurtz to nije mogao, a ne možeš ni ti ni bilo tko.
Godard ne prihvaća tzv ratničke vrline, on je "hipi", i stoga njegov cilj nije da prihvati/prigrli rat ili da potraži smisao u njemu već da ga ismije i pokaže kao ludost. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 09:44:21
|
pa da, zato i ja ismijavam Godara jer je hipi hipici su lotofagi
Kurtz je kolabirao, Nietzsche je kolabirao, ali oni su ti Nadasteri - također tragatelji, "na putu". dakle, nisam rekao da je Apokalipsa uspjelo rješenje (ovo kako si ti shvatio Apokalipsu, to je kolaps Kurtza, našao je svoju točku slamanja i otpao iz svjetske povijesti), nego ti plastično (na primjeru megapopularnog filma) pokazao anti-obrnutu logiku, koju je upražnjavao Kurtz dok je još mogao jasno misliti: logika puža na oštrici.
"Godard ne prihvaća tzv ratničke vrline", nisi mogao bolje opisati tzv. "Godardov problem", u daljnjem tumačenju "problem stripa Aster Blistok". Hipi-smisao je besmisao, da, u pitanju su svjetonazorske (i ne samo te, već: logičke, etičke, estetske) razlike. |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 09:55:25
|
pa da, zato i ja ismijavam Godara jer je hipi hipici su lotofagi
Kurtz je kolabirao, Nietzsche je kolabirao, ali oni su ti Nadasteri - također tragatelji, "na putu". dakle, nisam rekao da je Apokalipsa uspjelo rješenje (ovo kako si ti shvatio Apokalipsu, to je kolaps Kurtza, našao je svoju točku slamanja i otpao iz svjetske povijesti), nego ti plastično (na primjeru megapopularnog filma) pokazao anti-obrnutu logiku, koju je upražnjavao Kurtz dok je još mogao jasno misliti: logika puža na oštrici.
"Godard ne prihvaća tzv ratničke vrline", nisi mogao bolje opisati tzv. "Godardov problem", u daljnjem tumačenju "problem stripa Aster Blistok". Hipi-smisao je besmisao, da, u pitanju su svjetonazorske (i ne samo te, već: logičke, etičke, estetske) razlike.
Kako bi po tebi izgledao netko tko nije jedač lotosa? Naravno, zato kažem da je tvoj (ne i moj) problem sa Asterom neslaganje sa autorovim svjetonazorom i pristupom. Misliš li da su Kurtz i Nietzche bliži "smislu" od hipija i Godarda? Ne prihvaća li u nekoj mjeri čak i Zagor/Nolitta neke "hipi" vrijednosti? (antirasizam, održavanje mira, poštivanje razlika) Zagor bi Kurtzu prvi održao lekciju  |
Edited by - Zoroasterixx on 26/10/2015 09:57:44 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 09:58:26
|
da, mislim. oni su bliže, oni su superiorniji. ali gdje je blizina, tu je i velika opasnost... pokazali i Kurtz i Nietzsche.
Heidegger nije jedač lotosa. (u svijetu slavnih) D.J. nije jedač lotosa. (u svijetu ne-slavnih, da ne stavljam uvijek sebe;) |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 10:02:20
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Ne prihvaća li u nekoj mjeri čak i Zagor/Nolitta neke "hipi" vrijednosti? (antirasizam, održavanje mira, poštivanje razlika) Zagor bi Kurtzu prvi održao lekciju 
da ali ključno je ovo "u nekoj mjeri". jer, sve je dijalektično, pa tako i tzv. hipi-vrijednosti imaju pozitivan moment (taj je integrirao Zagor, uz ratničke vrline)
Godard narušava tu mjeru, on je neumjereni hipi - i zato je dobio 6,5/10 (što nije loše, moraš priznati. nisam ga skresao po ideološkoj osnovi, premda sam mogao, kad već svodiš stvar na to) |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 10:13:00
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Ne prihvaća li u nekoj mjeri čak i Zagor/Nolitta neke "hipi" vrijednosti? (antirasizam, održavanje mira, poštivanje razlika) Zagor bi Kurtzu prvi održao lekciju 
da ali ključno je ovo "u nekoj mjeri". jer, sve je dijalektično, pa tako i tzv. hipi-vrijednosti imaju pozitivan moment (taj je integrirao Zagor, uz ratničke vrline)
Godard narušava tu mjeru, on je neumjereni hipi - i zato je dobio 6,5/10 (što nije loše, moraš priznati. nisam ga skresao po ideološkoj osnovi, premda sam mogao, kad već svodiš stvar na to)
OK. Ali ja ne tražim od stripa (ili priče) da glavni lik bude idealan junak (ili prikaz idealnog čovjeka) niti da se autorov svjetonazor poklapa s mojim. Stvar je u tome, da čak ako Godard jest neumjereni hipi, nepotpunog svjetonazora, da zna napisati strip, dobre dijaloge, odnosno da me zna zabaviti i navesti na razmišljanje. Uspio je jednu ideju (koja i nije naročito originalna kad se maknu slojevi) predstaviti na originalan način.
|
Edited by - Zoroasterixx on 26/10/2015 10:14:10 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 26/10/2015 : 10:21:33
|
ni ja to ne zahtijevam, ne bih propisao nikome kako treba napisati strip... ali vrednujem autora i djelo onako kako je on to napisao. ne vidim u čemu je problem.
Godard zna napisati strip, može i zabaviti, može i navesti na razmišljanje... ali radi se o tome da me na razmišljanje može navesti bilo što, recimo obični kamen na cesti.
Nolitta također zna napisati strip, može me i zabaviti, može i navesti na razmišljanje... i istovremeno je bliži meni, mi smo dva bliska samobitka. Godard i ja nismo, on je lotofag (haha).
Ako budem dobre volje, možda kasnije napišem stvar sa lotofagima, makar sada vidim da već hvataš grube obrise.
|
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Posted - 26/10/2015 : 10:30:21
|
Godard zna napisati strip, može i zabaviti, može i navesti na razmišljanje... ali radi se o tome da me na razmišljanje može navesti bilo što, recimo obični kamen na cesti.
Nolitta također zna napisati strip, može me i zabaviti, može i navesti na razmišljanje... i istovremeno je bliži meni, mi smo dva bliska samobitka. Godard i ja nismo, on je lotofag (haha).
Ali je pitanje možeš li o običnom kamenu na cesti diskutirati dva-tri dana  O Asteru se izgleda može itekako dugo diskutirati, a da neke najvažnije stvari nismo ni dotakli... Može se o svakom stripu, ali pitanje je kakve je diskusija kvalitete. Npr ako se sjećaš oko Zagora smo najduže raspravljali oko Demona Ludila...što znači da je to Zagorov strip koji najviše potiče na razmišljanje  Možeš li satima raspravljati o Velikom Marcusu ili Kukcima Ubojicama?
A ta najvažnija stvar u Asteru je ključna za shvaćanje serijala, a to je lik Muskija, Asterova sidekicka, koji je upravo najvažniji lik serijala, a ne sam Aster. On/ona je enigma, ali i potencijalno razrješenje, koje nije nikad do kraja realizirano zbog autorovih grešaka u razvoju priče. |
 |
|
Topic  |
|
|
|