Author |
Topic |
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 13/12/2020 : 19:32:10
|
quote: Originally posted by manhunter
quote: Originally posted by Beren
Vi ljudi očigledno držite za sebe da čitate Mister Noa na jednom višem nivou, na kojem je ideja bitna a scenario samo eto nekakav usputni, nužni dio priče i sredstvo za razradu ideje, pa zbog te superiornosti svog pristupa, ne želite da se bavite nečim tako trivijalnim kao što je scenario i propusti u istom.
Bukvalno sam potvrdio ono što si ti napisao, ne znam čemu onda nerazumevanje? Ne znam o kakvim nivoima pričaš, ne čitam Mister Noa kao što čitam Corta, zato su mi ovi manji propusti koje spominje manje važni. Ali ih ne negiram.
Onaj moj prvi komentar se najmanje odnosio na tvoj, baš minimalno (zbog cjepidlačenja :)), a najviše na Stinkyjev, dok je Spockov tu negdje bio u sredini Posle ste ti i Spock komentarisali pa sam se nadovezao. Nema nerazumijevanja |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13152 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 13/12/2020 : 19:41:53
|
ma nema nikakvog nesporazuma, beren, jer mene i ne dotiče to što ti kažeš. meni je sasvim u redu da se ti baviš čime god, trivijalnostima ili božanskim stvarima. stavio si svoje zamjerke, meni su one beznačajne, netko će te možda shvatiti i tako dalje.
|
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7522 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 13/12/2020 : 20:59:03
|
quote: Originally posted by Beren @Spock Pošto već dva puta pominješ ajkulu, objasniću ti zašto je nisam spomenuo. Ajkula nije propust u scenariju, niti nedostatak istog jer je ta ajkula svjesna ideja scenariste i sredstvo koje služi priči, sredstvo da scenarista pokaže ko je kakav kad je teško, da pruži uvid u psihologiju likova, i kao takva je USPJELA ideja.
Ali baš se tu nalazi greška. Mister No nije Zagor. Nije ni najpametniji i najsposobniji robot (android točnije) kao Ken. On je baksuz pun poroka, koji zna što znači čast, poštenje i ispravni osjećaji. On je odličan u svojoj specijalnosti, a to je pilotiranje. Nikako u nemogućoj golorukoj borbi s nemani! Ipak, budući da je to tek početak serijala, razumljivo je da Nolitta još nije u potpunosti formirao lik glavnog junaka.
|
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
|
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Posted - 13/12/2020 : 21:46:28
|
Što je drugo mogao da uradi? Jedan ne zna da pliva, drugi u panici, dok on jedini vlada situacijom i odluči da zaštiti slabije (što je skroz u skladu sa likom Mister Noa). Ima nož, pa je bolje pokušati nego ništa ne učiniti. Rekoh ti , idejno ovo nije uopšte loše jer doprinosi priči, iako je realno teško izvodivo.
On se još makar jednom sreo sa ajkulom i to mnogo većom od ove. Tamo neki broj LMS nakon 800, koliko se sjećam. Priča se dešava u nekoj zemlji Srednje Amerike, Hondurasu, Gvatemali, tako nešto. Čitao sam to kao mali i zapamtio jer je na kraju epizode on u moru a neka ogromna ajkula kruži oko njega. |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7522 Posts
Posted - 13/12/2020 : 22:19:40
|
quote: Originally posted by Beren
Što je drugo mogao da uradi? Jedan ne zna da pliva, drugi u panici, dok on jedini vlada situacijom i odluči da zaštiti slabije (što je skroz u skladu sa likom Mister Noa). Ima nož, pa je bolje pokušati nego ništa ne učiniti. Rekoh ti , idejno ovo nije uopšte loše jer doprinosi priči, iako je realno teško izvodivo.
On se još makar jednom sreo sa ajkulom i to mnogo većom od ove. Tamo neki broj LMS nakon 800, koliko se sjećam. Priča se dešava u nekoj zemlji Srednje Amerike, Hondurasu, Gvatemali, tako nešto. Čitao sam to kao mali i zapamtio jer je na kraju epizode on u moru a neka ogromna ajkula kruži oko njega.
Sve je točno što kažeš, ali je scenaristički propust veći od tvojih zamjerki. Ta scena je suvišna, to je moja zamjerka.
Istina, ne znam tu scenu iz kasnijih brojeva koju si spomenuo, na koji način se odvila i tko je scenarist. |
Edited by - Spock on 13/12/2020 22:20:45 |
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13075 Posts
Member since 03/01/2018 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7522 Posts
Posted - 13/12/2020 : 22:30:16
|
quote: Originally posted by ReemCP
Jedno je kada kruži, a drugo borba protiv ajkule s nožem. Usput, mislim da je tu scenarist Nizzi. Ima i Missaglia borbu protiv nemoguće divovske lignje, ali i tu ga netko drugi spašava, ali Missaglia i Nizzi nisu Nolitta.
Nolitta je imao scenu s dovovskom anakondom, ali je normalnije iscenirana. |
Edited by - Spock on 13/12/2020 22:34:04 |
|
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Posted - 13/12/2020 : 22:33:30
|
Nije to ova epizoda. |
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13075 Posts
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7522 Posts
Posted - 13/12/2020 : 23:30:38
|
Oprostite, ja pomislio da samo mislite na susrete s morskim psima, a ne na fajt
Ma dobro je i ovo što si stavio. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13152 Posts
Posted - 14/12/2020 : 09:38:13
|
quote: Originally posted by Spock
Nikako u nemogućoj golorukoj borbi s nemani! Ipak, budući da je to tek početak serijala, razumljivo je da Nolitta još nije u potpunosti formirao lik glavnog junaka.
Ti znaš da volim Nolittu, ali ovdje se mora reći da on ipak voli stavljati ovakve stvari (nemoguće, epske borbe sa opasnim životinjama) u strip. Mister No se borio i sa anakondom, i sa aligatorom, i sa jaguarom, i sa morskim psom. Nožem je ubio jaguara u Lovcima na glave. Nolitta ne bježi od tih čisto stripskih shema. Sad, zašto on to radi, nemam pojma. Ja bih sad možda i radije da nema takvih ispada, a opet, nije da me to nešto posebno smeta. To se prihvati kao standard za tu vrstu literature, a i veselilo me kad sam bio dijete. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 14/12/2020 : 09:47:53
|
Pa i Corto se u Baladi o slanom moru bori sa divovskom hobotnicom. Ili ajkulom. Borba s morskim nemanima je obavezan element avanturističkog stripa i jadan je onaj junak koji je nije imao. |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 14/12/2020 : 09:54:50
|
quote: Originally posted by pcoro
Pa i Corto se u Baladi o slanom moru bori sa divovskom hobotnicom. Ili ajkulom. Borba s morskim nemanima je obavezan element avanturističkog stripa i jadan je onaj junak koji je nije imao.
korto je svetski prihvacen strip, visoki krugovi se ovde klanjaju. tamo se ovakve kritike nece naci. tako je to u zivotu gde prasinari moraju 1000 puta vise da se dokazuju. jos jedan razlog sto obozavam nolitinog mnoa |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25317 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 14/12/2020 : 11:42:33
|
quote: Originally posted by stinky
Nikako u nemogućoj golorukoj borbi s nemani! Ipak, budući da je to tek početak serijala, razumljivo je da Nolitta još nije u potpunosti formirao lik glavnog junaka.
Ti znaš da volim Nolittu, ali ovdje se mora reći da on ipak voli stavljati ovakve stvari (nemoguće, epske borbe sa opasnim životinjama) u strip. Mister No se borio i sa anakondom, i sa aligatorom, i sa jaguarom, i sa morskim psom. Nožem je ubio jaguara u Lovcima na glave. Nolitta ne bježi od tih čisto stripskih shema. Sad, zašto on to radi, nemam pojma. Ja bih sad možda i radije da nema takvih ispada, a opet, nije da me to nešto posebno smeta. To se prihvati kao standard za tu vrstu literature, a i veselilo me kad sam bio dijete.
Kako ne znaš zbog čega on to radi? Svi njegovi junaci su zasnovani na arhetipskim primerima iz antičkog sveta. Zagor se prvo zvao Ajax, upravo iz tog razloga. I kao takvi, svako od njih ima te epske momente, neko više, neko manje. Meni ne smeta uopšte, ako su dobro izvedeni. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38097 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13075 Posts
Posted - 14/12/2020 : 12:37:08
|
quote: Originally posted by Poli
Sta bi ovim Brazilcima!? http://texwillerblog.com/?p=94373
Lijevo italijanski original, desno na portugalskom (slika nekoliko njihovih stripova iz '78 i '79 - ha ha ha, i oni imali svoje "Dnevnikovce" ).
Poli, možda su štedjeli na papiru Pogledaj koliko vinjeta njima uspije stati na jednu stranicu
Oprostite, ja pomislio da samo mislite na susrete s morskim psima, a ne na fajt
Ma dobro je i ovo što si stavio.
Zamalo ga je "gricnuo", ali se uspio izvući u zadnji čas
|
Strike first. Strike hard. No mercy.
|
|
|
morski
Senior Member
2658 Posts
Member since 09/08/2014 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13075 Posts
Posted - 14/12/2020 : 15:49:40
|
quote: Originally posted by morski
mozda je veci format u pitanju
Vidiš, o tome nisam razmišljao |
Strike first. Strike hard. No mercy.
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38097 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 14/12/2020 : 19:20:48
|
Zanimljive su i dodatne didaskalije, ko da netko napisao za one koje citaju slepima (pa da sami ne razmisljaju kako opisati scene). A morao bi sada otvoriti original, da li imaju sve originalne vinjete ili su nesto...
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 14/12/2020 19:21:18 |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2536 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7522 Posts
Posted - 15/12/2020 : 08:45:25
|
MN LIB 34: Okrutni filmaš (SR 69b/70/71/72a, LMS 730/731/732)
Broj stranica: 266
Scenarij: Alfredo Castelli Crtež: Franco Bignotti Naslovnice: Gallieno Ferri
Zanimljivosti: - Ova epizoda je originalno izlazila od veljače do svibnja 1981. - Radnja priče se većinom odvija u gradu Manicoré (danas broji oko 55000 žitelja) i na obalama Rio Madeire u blizini grada, dok je završnica u glavnom gradu Kolumbije - Bogoti, gdje smo zadnji put bili u MN LIB 25: Smrtonosni teret B-24, epizodi istih autora. - Glavni dio priče je inspiriran jednim od najkontroverznijih filmova "Cannibal holocaust" , koji je snimljen samo godinu dana ranije i u kojem su scene mučenja životinja stvarne, a bolesnik (redatelj) Ruggero Deodato je uhićen tri dana nakon premijere s optužbom za ubojstva nekoliko glumaca pred kamerom. Naime, glumačka postava je potpisala ugovor u kojem je stajalo da trebaju nestati na godinu dana nakon snimanja, da stvore iluziju da su stvarno mrtvi. Ipak, nakon uhićenja Deodata, tri nestala glumca su obavješteni o situaciji i njihovom pojavom na sudu je optužba odbačena. Ruggero Deodato navodno je naknadno rekao da žali za svim što je učinio pri snimanju filma, posebno stvarnih scena ubijanja i mučenja životinja, - 24. str.: lik Al Castle (kao Alfredo Castelli) spominje republikanskog senatora Josepha McCarthyja i njegovu antikomunističku kampanju iz 1950. Nisam uspio shvatiti na koje se filmove u istom monologu referira. - 207. str.: Flashback Mister Noovih ratnih zbivanja kojeg aktivira zvuk napinjanja obarača. Otrcana, ali uvijek efektna scena. - 96. str.: Mister No u pokušaju da spasi nesretnog glumca ubija anakondu samo s nožem u ruci:
Kratki sadržaj: Mister No vodi filmsku ekipu amazonskim bespućima u potrazi za idealnim mjestima i indioskim plemenima pogodnim za snimanje dokumentarno - igranog filma imena "Indioski holokaust". Ne treba ni spominjati da ništa neće dobro završiti!
Komentar: Mike Kalakis: "Bah! Ja sam Grk, Mister No. I ako postoji nešto što mi Grci ne podnosimo..." Mister No: "Shvaćam... Ne ponosite kad se po vama gazi. U potpunosti se slažem s tim stavom, dragi moj Mike!..."
Ovaj citat iz stripa pokazuje bit mediteranskog čovjeka, koji ne trpi omalovažavanje i zbog toga je spreman na sve. Nema saginjanja glave! Bit je u samopoštovanju. Nisu samo Grci u pitanju. Mi u Dalmaciji to nazivamo dišpet (talijani isto) ili inat, prkos. Budući da radim u turizmu, taj dišpet se često izjednačava s neljubaznošću, pa čak i lijenošću, a u biti je najčešće upravo to - otpor prema izrazu nepoštovanja i nadmenog stava prilikom obraćanja. Ovo je pravi primjer odlične karakterizacije likova kojom Castelli uvlači čitatelja u priču, koju gradi lagano, a toliko zanimljivo i nepredvidljivo pa i provokativno, da ti ne pada na pamet stati s čitanjem, već stranice samo lete u uzbuđenju.
Mister No: "Ja nikad ne sudim ni o kome... Ograničavam se samo na to da se umiješam, ako treba i silom, kada glupost i okrutnost ljudi oko mene prijeđe izvjesne granice."
Ovaj citat potvrđuje bit našeg "good guya". Nolitta je Castellija ovdje dobro obučio, baš kao i po pitanju laganog uvoda. ;-) Tek sad sam po prvi put pročitao ovu epizodu i moram priznati da me je ova priča iznenadila poprilično puta pri čitanju. Nikako nisam bio u stanju predvidjeti kud nas to sve Castelli vodi, a kada misliš da je kraj, slijedi rollercoaster. Usporedio bih to s Maradonom u driblinzima: misliš da je to to, a on ga slomi još jednom, pa još jednom... i za kraj još jedna promjena smjera koja ruši zakone fizike. Ludilo, u pozitivnom smislu! Pažljivom i iskusnom čitatelju neki bitni detalji ne pomaknu, ali ovdje se stvarno ne može predvidjeti - skoro ništa. I još se na kraju kroz monologe likova Castelli sam sprda s učestalim scenarističkim rješenjima.
Po ovome do sada napisanom ispada da sam oduševljen, što i nije daleko od istine, ali kao da mi nešto fali ili možda ima toga previše? Završnih dvadesetak stranica ima odlično smišljen scenarij, ali nekako površno realiziran. Nisam stručan to objasniti, ali kao da Bignotti nije bio u stanju ispravno i logično prikazati Castellijeve zamisli. Inače mi je Bignotti ovdje lošiji nego ranije, a ne mogu točno definirati zašto. Kao da mi fali emocija u scenama!?
Svejedno, ukupno gledajući, ovo je jedna iznimno uzbudljiva epizoda s apsolutno nepredvidljivom krimi-triler završnicom. Eh da, u slučaju da još niste čitali ovu epizodu ili ste zaboravili većinu radnje, niti slučajno ne čitajte recenziju i komentare ove epizode na sajtu prije čitanja priče, jer će vam nepotrebni spoileri uništiti doživljaj.
(priča: 10, scenarij: 9, crtež: 8, naslovnice: 7) - 88%
|
Edited by - Spock on 15/12/2020 08:59:35 |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13152 Posts
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2536 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 15/12/2020 : 10:59:33
|
ja sam dosto dugo mislio da je mau mau crtao bignot, a da su mu di vito pomagali. a ispade obrnuto, sokirah se kad sam ovo doznao |
|
|
Topic |
|
|
|