Author |
Topic |
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 31/07/2022 : 17:53:19
|
pročitao si danas Carlosa Gomeza majstorija strip iz vremena kad su se još pisali stripovi, sa radnjom i likovima, impresivne slike hulja i značajeva, diskretna oda jednom stilu života bez potrebe da autorstvo pršti iz svakog kadra...
kiky, si čitao TRAŽI SE CARLOS GOMEZ? |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 31/07/2022 : 18:11:54
|
jesam. evo kopi-pejst moga komentara na recenziju danog 20.5.2020.
ocjene: 8, 8, 7, 7
Nije niti čudno da je mnogim likovima, pa i samom Mister Nou, lik Carlosa Gomeza toliko prirastao srcu, jednako koliko je jednom sitnom kapitalistu postao trn u oku. Njegov pustolovni i slobodarski duh imponira Mister Nou, koji u njemu vidi i jedan veliki dio samoga sebe, dio svoje svjetovne životne filozofije. Privlačnost i simpatičnost Carlosa vidljiva je kroz cijelu priču, jednako kao i pravednost i simpatičnost Mister Noa, simpatičnost koja mu na kraju i spašava glavu na način da uspijeva preobratiti i jednog hladnokrvnog plačenog ubojicu. Jednostavno, ovdje pobjeđuju prave vrijednosti... Imati sve a biti veliko ništa, kao truli moćnik Galindo... te s druge strane imati malo, a biti SVE (čast, plemenitost, poštenje), kao Carlos i naš junak Mister No. |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 01/08/2022 : 11:22:00
|
quote: Originally posted by stinky
Pročitao MISTERIJ SELVA PRETE. Zasigurno ne jedna od top Nolittinih priča... al' da mi cuclaš, i ovo je dobro!! Fino ispričano, vidi se - i sad ću se izraziti tako da me anto, ivanlo, peyo, alex, kiky i curunir razumiju - "cjelokupnost do jedinstva jednog stila uzajamno oslonjenih idealnih pokretnih shema za zor, mišljenje, shvaćanje, vrednovanje i obradbu svijeta i bilo kojih slučajnih stvari u njemu; shema što su unaprijed dane svim slučajnim iskustvima, ova jedinstva prerađuju i uvrštaju u cjelinu personaliziranog svijeta".
Što hoću reći? Nemam pojma.
Nolitta je diskretnim šarmom buržoazije u šund priči o gigantskim kukcima dao izraz nepodnošljivom kontrastu koji on, kao i ja, jest: ispod površine storthodontusa ferusa i pucanja u njihove meke dijelove, dan je svijet u kojemu nema mjesta za entuzijastične istraživače tropskih leptira, a sve pripada potkoženim prerađivačima mesa. Tja, takav je svijet, kaže Nolitta, i mister Stark može kupiti sve: i avione, i doktore, i novinare i novine. I dok tako 'realistično' lamentira naš Nolitta, sve to stavlja u zagrade (Husserlova fenomenološka redukcija prirodnog stava) i na osnovnom planu piše junaka koji je ostavio iz sebe tja-takav-je-svijet, otišao lijenčariti u Manaus i piti cachacu.
Misterij Selva Prete nema onaj misterij koji Nolitta vrlo vješto podiže kada piše Zombije ili prvog Kandraxa. Tu se ne možemo premještati u lučke barove i meditirati kao u Rio Negru. Tu sve ide redovno, a opet imamo dio svijeta Mister Noove poetike, ćaskanja i međuigre novinara, biznismena i studenata. A Mister No čita krimiće, i laže ko pas onaj tko bi rekao da M. No ne bi čitao Plamene inkvizitore.
I ima ta rečenica, ta supermisao o novim nadama. Student, pisac disertacija o tropskim leptirima kudi mistera Starka kao staru generaciju opsjednutu oružjem. Taj prazni verbalizam, taj višak prazne filantropije koji nosi jeans, bitnik naočale i izučava leptire, spašava naše društvo. Ali ne i sebe. Za takve idealiste s počešljanom kosicom nema mjesta i njih će zdrobiti strašni storthodontusi ferusi gosponi jaki Starkovi koji su potkoženi tako da mogu začepiti usta svakoj Bujici i učiniti istraživačke novinare piscima trivijalnih fantastičnih romana. Opsjednuti oružjem, i novcima, to je ta čelična, stark-generacija, kojoj pripada gospodin - Nolitta. I jedan Mister No između, koji se buni... uzalud i uprazno??! Ne, moj curunire.
Da, lipo odrađena tematika B-filmova. Moćnik na kraju sve kupi i prisili da šute a mladi naivni idealist umire al ne prije nego počini za kraj herojski čin i spasi družinu. Sigurno ne neki vrh al šarmantno. Bure bi od iste teme napravio neku pasivnu priču di bi se nešto objašnjavalo na dugo i naširoko i udušio bi radnju svojim analnim karakterom.
Još jedan motiv priče je i ekologija, osveta prirode za industrijsko unistavanje.
Inače, stinky jesi čitao zagorovu južnoameričku odiseju? |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 11:37:05
|
čitao sam prije par godina mislim da se nisam nešto o tome rspisao, ne znam ovoga trena. Izgubljeni svijet sam stavio u moj utjecajni tekst ZAGOR - NAJBOLJE EPIZODE i tako promijenio čitalački ukus mase. |
|
|
Qwertz
Senior Member
Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 01/08/2022 : 11:39:38
|
čitao sam prije par godina mislim da se nisam nešto o tome rspisao, ne znam ovoga trena. Izgubljeni svijet sam stavio u moj utjecajni tekst ZAGOR - NAJBOLJE EPIZODE i tako promijenio čitalački ukus mase.
Taj tekst je već negdje objavljen, ili ga još pišete? Ako je objavljen, možete li poslati link jer bih to s guštom pročitao |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 01/08/2022 : 11:55:45
|
čitao sam prije par godina mislim da se nisam nešto o tome rspisao, ne znam ovoga trena. Izgubljeni svijet sam stavio u moj utjecajni tekst ZAGOR - NAJBOLJE EPIZODE i tako promijenio čitalački ukus mase.
Znači nisi oduševljen baš bio. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 12:01:45
|
qwertz, tekst je bio objavljen na Filmokazu al' kolko vidim, ta legendarna stranica je trenutno u hibernaciji, pa ne možeš pročitati. daj mi mejl, pa ću ti poslati.
poncho, nisam bio oduševljen u mjeri kao kad čitam Carlosa Gomeza, recimo. to si u pravu. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 12:15:07
|
poncho, kaj imaš u planu? ja ću izgleda uzeti princa valijanta, probati naći onu irsku priču, zatim bih možda čitao Grob u prašumi Maurovića (pa da raspravimo, jedan okrugli stol samih mušakraca: ti, ja, frano, kiky... možda još nekoga nominiram) i sve mi se čini da ću čitati Bebeka Santhanu, to mi sad paše još otkad si me sjajno uputio na Stakleni grad |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 01/08/2022 : 12:26:50
|
poncho, kaj imaš u planu? ja ću izgleda uzeti princa valijanta, probati naći onu irsku priču, zatim bih možda čitao Grob u prašumi Maurovića (pa da raspravimo, jedan okrugli stol samih mušakraca: ti, ja, frano, kiky... možda još nekoga nominiram) i sve mi se čini da ću čitati Bebeka Santhanu, to mi sad paše još otkad si me sjajno uputio na Stakleni grad
A pročitao se "U potrazi za staklenim gradom"... vrhunska stvar...
Malo me zeznilo ukidanje striputopije...to je bilo idealno za plazu, ne znam kako se nekom da vucarat papir na plažu... a ovo lito moran dovrsit antologiju Huntera S. Thompsona, dobio sam to za Božić (engleski nema domaceg izdanja) al tek trecinu prošao, ovaj godisnji to dovrsavamo. Čak se mislim bacit na neku publicistiku kasnije, možda nečiji dnevnici ili sl. Od stripova Mister No, to je standard za lito. I probat nešto iskopat u sličnom stilu (mada se uglavnom razočaram). |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 12:42:23
|
čekaj, nećeš čitati valijanta, nećeš grob u prašumi?? ja bih da zajednički čitamo nešto, pa onda fina debata mister no nam se poklapa. koju bi ti priču? trenutno doma imam Mister No ide u rat, a razmišljam o Tango Martinezu, Atlantiku i Uskršnjem otoku. kaj ti od toga paše? |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Posted - 01/08/2022 : 12:46:16
|
ja ću čitati mister noa. skinuo pun kurac libelusovih skenova sa stripzone. počinjem sa GLAZBA, MESTRO (tu sam negdje i stao sa serijalom) i onda još gledam što nisam pročitao od nolitte. |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 01/08/2022 : 12:56:51
|
čekaj, nećeš čitati valijanta, nećeš grob u prašumi?? ja bih da zajednički čitamo nešto, pa onda fina debata mister no nam se poklapa. koju bi ti priču? trenutno doma imam Mister No ide u rat, a razmišljam o Tango Martinezu, Atlantiku i Uskršnjem otoku. kaj ti od toga paše?
Moram vidit sta cu nabavit od toga...Valijanta nisan čitao desetljecima... prije Grob u prašumi...ako nabavim...
Atlantik sam prošle godine... to je klasik, lako osvježim... sad sam nabavio Proroka...to je neizdani Nollita kod nas u 80-ima... to baš nikad nisam čitao...znači nesto baš friško... mogu i ova dva spomenuta
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 12:57:39
|
Glazba, maestri je donji dom Nolitte, makar to nisam dugo čitao. ali od njega nema loše priče, pa tako je i ta sasvim okej. kiky, pa daj da dogovorimo zajedničko čitanje |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 01/08/2022 : 12:58:20
|
quote: Originally posted by kiky
ja ću čitati mister noa. skinuo pun kurac libelusovih skenova sa stripzone. počinjem sa GLAZBA, MESTRO (tu sam negdje i stao sa serijalom) i onda još gledam što nisam pročitao od nolitte.
To su otprilike i zadnji veliki dani... negdje do broja 200. Ostaje samo veličanstvena završna saga od Nolitte. Ovo između tek par dobrih do solidnih priča al čini mi se nijedna baš velika. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 13:01:16
|
quote: Originally posted by Poncho sad sam nabavio Proroka...to je neizdani Nollita kod nas u 80-ima...
Proroka sam oderao već 4-5 puta. super epizoda. prije par mjeseci sam je osvježio. relativno dobro se sjećam, pa možeš baciti osvrt.
uz Proroka ide Guerra de Canudos https://www.imdb.com/title/tt0130748/ makar je Nolitta bolji |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 13:03:18
|
quote: Originally posted by Poncho Ostaje samo veličanstvena završna saga od Nolitte.
e ovo ti je dobar prijedlog to sam najmanje čitao, najmanje se sjećam. mogli bi taj oproštaj pretresti, ha dečki? |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 01/08/2022 : 13:05:53
|
quote: Originally posted by Poncho Ostaje samo veličanstvena završna saga od Nolitte.
e ovo ti je dobar prijedlog to sam najmanje čitao, najmanje se sjećam. mogli bi taj oproštaj pretresti, ha dečki?
To uvijek... a proroka kad pročitam dam osvrt.
Zanimljivo kako Nolitta nikad nije osjetio potrebu da se vrati bar s 1 pričom ka Zagoru dok je Mister Noa odlučio zatvorit sa svojim ciklusom. |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 13:11:40
|
pa Zagora je zatvorio: Zagor se inicira u tradiciju, indijansku magiju i bori se protiv prijetnje cijelom svemiru te - pobjeđuje. da ne govorimo kako je u to vrijeme nama, dječacima bilo prepreprefantastično vidjeti svemirce, nacrtane, zaista nacrtane u stripu, koji lete i pucaju opasne zrake... a Zagor ih gađa strijelama i smiče jednog po jednog |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 13:13:03
|
quote: Originally posted by kiky
može završna saga. 17 epizoda, zar ne?
onda smo dogovorili jipi!!!!! dečki, ovih dana čitamo završnu snagu i prijateljski raspravljamo. nema mi ljepšeg, ovo me veseli!!! |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Posted - 01/08/2022 : 13:21:14
|
u redu, SAMO da si OVDJE zabilježim izdanja i raspored;
MISTER NO MAXI 4 - Nešto se promijenilo - Neobičan susret - Vatra i krv MISTER NO MAXI 5 - Ayahuasca - Delirij - Zasjeda na "Victoriji" MISTER NO MAXI 6 - Hrpa cruzeirosa - Šuma gori - Krugerov izazov MISTER NO MAXI 7 - Živi zid - Zabava je završena - Misija Mayari MISTER NO MAXI 8 - U potrazi za Kamanauom - Crvena stijena - Crna laguna - Novi život |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 01/08/2022 : 19:46:50
|
imam doma grob u prašumi valianta 8 santhanu sve ću to čitati... ali i završnu sagu mister noa. gdje ćemo postaviti okrugli stol? hoćete antologijske stvari? |
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Posted - 01/08/2022 : 20:19:14
|
imam doma grob u prašumi valianta 8 santhanu sve ću to čitati... ali i završnu sagu mister noa. gdje ćemo postaviti okrugli stol? hoćete antologijske stvari?
Da, bolje antologija |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 02/08/2022 : 10:22:53
|
Vidimo se na antologiji. Ipak trenutno čitam (i neizmjerno uživam) GROB U PRAŠUMI. Prava hrvatska stripčina!!!! Prije ohoho godina sam ga nedovoljno cijenio. Braća Seljan, hrvatski genijalci i ubermenši. |
|
|
Topic |
|