Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
d.r.p
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
1598 Posts
Member since 09/08/2007 |
|
Barker
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/100 Days Off.jpg)
Fyro Macedonia
4666 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 01/03/2012 : 06:45:04
|
da, da, pristojan masierov oprostaj, malo starog horor smeka iako bi se mogle naci zamerke prici, ali casertano lepo pokriva sve nedostatke
s druge strane, ona palikuca na prvo citanje deluje takodje ok, ali nakon par sekundi razmisljanja kapiras da je ovo totalno besmislena epizoda, bez ikakve poente - bas me zabole za nesrecni dilanov srednjeskolski zivot u paralelnom univerzumu u kojem vladaju svi moguci sabloni i iz ovog naseg :) sto neko rece na darkvudu , sad mogu da se redjaju epizode dilan zeleznicar, dilan djubretar, dilan frulas.... i nesrecnik de nardo se nada da se sklaviju dopadnu ove brljotine? kjavi, vrati se! :) |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](avatars/wasntme.jpg)
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 01/03/2012 : 10:11:40
|
Meni je također De Nardo antipatičan scenarist, a vidim sretat ćemo ga redovito... Nekako će mi faliti starih dobrih scenarista. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
Rick
Average Member
![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif)
Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 01/03/2012 : 11:51:51
|
Slažem se, DeeCay. Možda će mi, pre njih, faliti atmosfera Dilanovih priča sa samih početaka serijala, kada je sam serijal (čitaj Sklavi) uslovljavao tokove svesti scenarista. Kada se izmeštanje priče u paralelni univerzum, transfer svesti, onirički ili na nivou "stvarnosti" (čitaj kako hoćeš, znaš šta hoću da kažem), tretirao kao alat koji nije esencija priče već put do nje, dok noviji scenaristi, sve češće, pribegavaju njemu kao samoj priči, ne razlikujući bitno od nebitnog, sredstvo od cilja, zaboravljajući da je priča tu radi Dilana, a ne obrnuto. Kao da se nalazimo u scenaristički paralelnom univerzumu, gde se sama suština "dilaneske" pretvorila u pomodarstvo. Ne želim da budem strog prema scenaristima, ali za razliku od italijanskih crtača, koji rade po dva serijala, plus ponešto za Francuze, i kod kojih je zbog hiperprodukcije lako uočiti pad entuzijazma i kvaliteta tabli, scenaristi se provlače dok šetaju kroz žanrove (što zbog evra, što zbog želje da to rade). U međuvremenu, junaci (Dilan) trpe. Dobar primer za to je napred (gore) pomenuta epizoda. I dok je Sklavi u Martiju lako iskrojio čitav jedan svet, i još lakše ga odbacio kao nepostojeći , samo da bi preneo poruku, dotle se u većini "sličnih" priča zbog pretencioznosti, nemanja ideje ili nečeg trećeg, odustaje od priče zarad pripovedanja koje opet bude neuverljivo. Pogledajte samo Dilana koji se okreće u stolici i zatiče maskiranu osobu u svojoj sobi. Šta će uraditi? Staviće ruke u džepove i upitati: Kako mogu da vam pomognem? Nekoliko stranica kasnije reći će ono standardno: Zvanično sam lud! Desetak stranica kasnije potonuće u oniričko. Sve je tu, samo njega (Sklavija) nema. |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
|
Rick
Average Member
![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif)
Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 01/03/2012 : 12:20:45
|
Boneli je ogrezao u omažiranje koje se često graniči sa plagiranjem, a i bez prelaženja granice je neretko neukusno. Kod Dilana je slučaj da se omažiraju ne filmovi, knjige ili drugi stripovi, već i sam serijal.
Tako imamo Minjakovu epizodu "Iz daleke galaksije" koja je, bar meni, previše na tragu priče Sklavijevog "Užasa beskonačnosti", "Prokockani životi" omažiraju "Borilački klub", "Soba broj 63" podseća na epizodu Zone sumraka "Five Characters in Search of an Exit", broj uzora za "Poltergeist" neću da komentarišem, u "Sahranjenim sećanjima" opet se Minjako dotiče Sklavijevih pričanija, "Krčma na kraju sveta" - uzor lepo pomenut u uvodniku, "Groblje nakaza"- eksploatacija serijala, itd. itd. Nemam problem da neka epizoda "Zone sumraka" bude osnova za Dilanovu avanturu, ali samo ako je naglasak na "Dilanovu", da se ideja dovede do kraja Dilanovog univeruma.
U vremenskom opsegu pomenutih serijala jedino se priče Sklavija, Barbatove, poneka Mede i Ene (i da ostavim rezervu za još neku) izdvajaju kao nešto novo.
I dok se kod Natana, recimo, radi na nad(o)gradnji lika, kod Dilana su se, baš kao i kod Zagora, recimo, scenariji zaustavili na već formiranom liku, legendi, za koju se pretpostavlja da može da izdrži najrazličitije udare, bez da sklizne u šablon ili nešto još gore.
OK, Dilan ne stari, protok vremena je nebitan, ali Dilan ima sećanja, to se bar potvrdilo više puta, priče se ne mogu posmatrati kao apsolutno zasebne. Otud bi i izjave tipa "ne mogu da verujem očima", trebalo bar donekle ostaviti prošlosti serijala. Jer jedino što objašnjava Dilanovu ležernost u nekim situacijama (nepoznata maskirana osoba se niotkuda pojavljuje u sobi), jeste upravo činjenica da može da veruje svojim očima (sećanjima).
|
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
Edited by - Rick on 01/03/2012 12:31:14 |
|
Ultras
Advanced Member
![](AvatarUpload/avatarNebojsastripovicom copy(1).jpg)
Serbia
10048 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
Zagor12
Advanced Member
![](AvatarUpload/page (4) - kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
![](AvatarUpload/Trg maršala Tita 1.jpg)
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 09/03/2012 : 18:37:22
|
Meni na naslovnicama novih Dylana smeta što je on nekako sve manji i manji, odnosno presitan u prostoru, te često leđima okrenut čitateljima, a kao junak bi ipak trebao biti veći i dominirati naslovnicom. Evo nekoliko primjera:
![](http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/dylan-dog-dd-vec-46-soba-broj-63/30797/0/)
![](http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/dylan-dog-dd-vec-49-upirov-bes/30934/0/)
![](http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/dylan-dog-dd-vec-54-breg-zeceva/31594/0/) |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 09/03/2012 : 18:42:45
|
Oh shit, ništa mi nije stavilo! Da pokušam opet...
![](http://www.happynovisad.com/slike/stripovi/dd_17.jpg)
![](http://www.happynovisad.com/slike/stripovi/thumbs/dd_vc_046.jpg)
![](http://www.happynovisad.com/slike/stripovi/dylan_dog-27-predodredjene_.jpg)
Stvarno je prečesto sitan i dalek, što ne odgovara jednom strip-junaku. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 09/03/2012 : 18:45:23
|
Inače, Medda i Mari me još nikad nisu razočarali, barem ne da bi bilo spomena vrijedno, pa očekujem da i Breg zečeva bude barem pristojna epizoda. Ako se može suditi po naslovnici, ovdje uz Dylana ševi i još netko! ![](icon_smile_big.gif) |
|
Combatrock
Advanced Member
![](AvatarUpload/imagesCA4J6OW8.jpg)
Serbia
4835 Posts
Member since 26/12/2009 |
|
DOMI
Advanced Member
![](avatars/1081539187.jpg)
Croatia
5133 Posts
Member since 19/06/2007 |
Posted - 09/03/2012 : 22:21:39
|
slažem se, Dylan okrenut leđa i tako po-sitan stvarno nije fora, bez veze je.... ali donekle se oprašta jer je ipak 9/10 kvalitetnih naslovnica... _________________________________________________________________________________________________________________________________________
43 godine Alan Forda u HR DRVOMORCI na kioscima DAN OSVETE već za 18 dana![](icon_smile_tongue.gif) |
• 54 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
|
morrison
Advanced Member
![](AvatarUpload/8-70.jpg)
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 12/03/2012 : 19:45:15
|
Breg zeceva Prilicno klimava prica, iako jasne poruke - osude nasilja nad zivotinjama u bilo koje svrhe. Prenaglaseno, preterano i usiljeno naravoucenije, uglavnom proizvodi kontraefekat. Dosta rupica u scenariju, inace razvucenom: poreklo zombi zeceva je nejasno, OK, shvatamo sta im se dogodilo, ali je neverovatno da su nekakva osveta i povratak prezivelog zeca, sami po sebi dovoljni za vaskrsenje. Takodje nam se sugerise "pravedna" osvetoljubivost zecova prema ljudima spram njihove nevinosti, a na samom pocetku zeke peke svirepo ubijaju lisice i pse (osim ako to nisu neki lovacki nerascisceni racuni). Zadnje 2 strane donekle popravljaju stvar, a pozitivna je i Grucova znacajna uloga u prici. Mari, kao i obicno, sjajan. |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 14/03/2012 : 11:53:15
|
Breg zečeva sam tek nekidan kupio s još 3 prethodne epizode, još ga nisam pročitao, ali iz morrisonova posta zaplet o zombi-zecu osvetniku i njegovoj osveti ljudima zvuči nevjerojatno debilno. Nadam se da barem Marijev crtež spašava stvar. |
|
karven
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/194458156842437828153be.gif)
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 14/03/2012 : 14:46:38
|
crtež nije loš, ali zaplet o zecu osvetniku bolje izgleda ovde na forumu nego u stvarnosti, odnosno priča je gluplja nego što deluje ovde |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
novaks1973
Starting Member
![](avatars/xbox.jpg)
Serbia
31 Posts
Member since 22/09/2007 |
Posted - 14/03/2012 : 23:06:30
|
Slazem se da je epizoda scenaristicki promasaj. Suvise jeftina prica koja ima glup zaplet. Dylan dog neprimetan i cak suvisan u prici. Srecom je lik Gruca u znacajnijoj meri u odnosu na nedavne epizode zastupljen. |
|
Magico_Vento
Senior Member
![](AvatarUpload/05b62ce8074cdeacfed48f1dc911a325.jpg)
Bosnia and Herzegovina
1181 Posts
Member since 10/01/2010 |
|
zeljko
Advanced Member
![](AvatarUpload/egdfthrthrzjthzjth.JPG)
Bosnia and Herzegovina
17842 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 28/03/2012 : 20:47:50
|
jedna od najboljih od veselog četvrtka ako mene pitate
a zečevi su čista propaganda men se čini da smo već nešto slično čitali |
Utabanim stazama ocaja! |
|
Bruce Wayne
Senior Member
![](avatars/batman2.jpg)
Serbia
1060 Posts
Member since 03/09/2008 |
|
istnkvc
Starting Member
10 Posts
Member since 06/10/2011 |
Posted - 03/04/2012 : 09:35:33
|
quote: Originally posted by zeljko a zečevi su čista propaganda men se čini da smo već nešto slično čitali
Vaistinu, pateticno, jadno, plitko, sve i da zanemarim poentu, nacin na koji je prenosi svojstven je signalizaciji semafora |
|
zeljko
Advanced Member
![](AvatarUpload/egdfthrthrzjthzjth.JPG)
Bosnia and Herzegovina
17842 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 03/04/2012 : 20:11:44
|
baš sam neku večer sreo zeca ispred kuće ne pamtim da sam nešto veće vidio odavno :D odmah sam se sjetio ove epizode... hahhaa da se udruže i da nisu plašljivi mogli bi gospodariti šumom :D |
Utabanim stazama ocaja! |
|
night
Senior Member
![](avatars/Taz.gif)
Serbia
1699 Posts
Member since 07/07/2006 |
|
Ultras
Advanced Member
![](AvatarUpload/avatarNebojsastripovicom copy(1).jpg)
Serbia
10048 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
Solid Snake
Senior Member
![](AvatarUpload/mk(1).jpg)
Djibouti
2359 Posts
Member since 30/12/2003 |
Posted - 04/04/2012 : 21:23:07
|
Odlican ovaj novi Dilan "Liam lazov". p.s. crtez ![](icon_smile_dead.gif) Ne razumem sto mora Pikato crtati vakve odlicne price.Nek mu daju neku podprosecnu epizodu. |
Edited by - Solid Snake on 04/04/2012 21:26:52 |
|
morrison
Advanced Member
![](AvatarUpload/8-70.jpg)
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 05/04/2012 : 19:27:41
|
Lijam lazov Marcano je, po meni, sjajan debi ostvario u "Cuvaru', i za ocekivati je bilo da ova prica bude barem na nivou prethodne. Moze se reci da jeste.
Spojler: Ova prica bi mogla uci u kategoriju apokrifnih, onih koje se nisu zapravo dogodile, jer predstavlja poslednji, smrtni san jednog sanjara ('san' zameniti sa 'laz', a 'sanjar' sa 'lazov'). Marcano nam ostavlja "trag" kojim mozemo nanjusiti ishod, ili makar ovde-se-nesto-cudno-desava nagovestaj, kroz prilicno banalan i neuverljiv zaplet sa Kalibanom, mafijasem, i ostalim glupostima. Sto se mene tice, dileme nema - Dilan nije akter ove price. |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
Edited by - morrison on 07/04/2012 16:54:01 |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|