Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29431 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 24/12/2009 : 19:50:10
|
to cu imati. Ali ima jos spanjolskih izdanja, izdavac se zove burlan, iz sedamdesetih... Ali relativno su skupa, a glupo mi je kupovati naslijepo ako kvalitet nije bolji od ovih koje imam. |
Trouble will find me |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29431 Posts
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18973 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 24/12/2009 : 21:07:09
|
svaka čast,jedno od redkih američkih izdanja koje mi se toliko sviđa,da bi ga kupio. Ovo se uzima pod obavezno.Toliko je dobro da sam uvijek mislio da je Bonellijevo. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8393 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17108 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 25/12/2009 : 14:07:13
|
quote: Originally posted by Markos
to cu imati. Ali ima jos spanjolskih izdanja, izdavac se zove burlan, iz sedamdesetih... Ali relativno su skupa, a glupo mi je kupovati naslijepo ako kvalitet nije bolji od ovih koje imam.
Valjda Buru Lan, ne Burlan?
Ali imaš osim toga i Euroclub Magerit, takođe španski izdavač. Ipak, i to je skupo, a ne znam kakav je kvalitet. |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Member since 05/05/2006 |
Posted - 27/12/2009 : 16:32:16
|
quote: Originally posted by Markos
Te cu materijale dobiti - ako mislis na Planetu de agostini izdanje. Ili neko drugo?
ako se sjecam dobro, ti spanjolski [ne sjecam se jel sam imao spanjoslko ili katalonsko izdanje] su generalno govoreci najbolje sto sam vidio...jedno holandsko izdanje (luksuzno) samo Raymondove godine je bilo dobro uradjeno ako se sjecam i pisalo je da su cistili oni neke stvari sa photoshopom...
imao sam od Pacific Comicsa (koji je izgleda ilegalno stampao stvari na haitima? ili Italiji zato sto nije mogao da dobije prava za Ameriku (ovo su samo price sto sam citao??)...je bilo vrlo dobro ali samo Raymondove godine su uradili i cini mi se da su im falile jedna ili dvije njegove godine...
Mislim da je najbolje ici po tim De Agostini izdanjima..Burlan izdanja nikad nisam vidio
btw, ako ikad pomislis da radis Casey Ruggles-a imam ja komplet izdanje od Pacific Comicsa ako ti zatreba...dobro je uradjeno samo nikad nisam vidio Rugglesa u drugim izdanjima
Sta mislis o Tarzanu (nedeljne table od Russ Manninga)? http://www.erbzine.com/mag8/0830.html ili od Al Williamsona Secret Agent Corrigan |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
|
Markos
Webmaster
Croatia
29431 Posts
Posted - 27/12/2009 : 16:54:24
|
Hvala na informacijama, ove cu austrijske potraziti, to bi moglo biti dobro, te tri knjige se mogu kupiti za cca stotinjak eura, to nije tako strasno, ako ce rijesiti problem s tim losijim pasicama. |
Trouble will find me |
|
|
jimmy mcclure
Starting Member
Netherlands
8 Posts
Member since 27/10/2005 |
Posted - 12/01/2010 : 16:15:50
|
Pre neki dan sam dobio IDW-ovog Rip Kirby-ja.
Mogu vas obavestiti da je knjiga dobro uradjena: lepo dizajnirana, odstampana na dobrom papiru i cvrsto uvezana. Nesto je veceg formata nego serija “Terry and The Pirates”.
Na zalost kvalitet kopija je razocaravajuci. IDW je u najavi obecavao "syndicate proofs", a dobili smo uglavnom osrednje kopije, mnogo toga je kopirano iz novina, na par mesta je nevesto docrtavano!? (primer: str 77, kais od 14.09.1946) Tek za par kaiseva mogu reci da su dobiveni skaniranjem Raymondovih originala i daju nam naznaku sta propustamo! U uvodniku se tvrdi da je ulozeno puno truda da se dodje do najkvalitetnijih kopija, na zalost ni to nije u potpunosti istina. Posedujem holandsko izdanje od pre 10 godina. Uporedjivao sam najlosije kaiseve i na moje iznenadjenje kopije u holandskom izdanju su bile kvalitetnije.
Zaista je razocaravajuce kako je malo originalnih tabli sacuvano (dostupno?) uzimajuci u obzir da je strip krajem 40-tih i pocetkom 50-tih bio jedan od popularnijih ako ne i najpopularniji u US. Tesko je shvatiti kako King Features nije sacuvao kopije. Zna li neko sudbinu Raymond-ovih originala? Vidim da se neki mogu naci na aukcijama po prilicno visokim cenama.
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29431 Posts
Posted - 12/01/2010 : 21:29:15
|
Meni je danas stigao IDW-ev Rip i ne mogu se ne sloziti sa Jimmyjem. Kvalitet skenova je prečesto nezadovoljavajući i jednostavno ne mogu vjerovati da se netko zaista potrudio doci do najboljih kopija, jer, ovlas usporedjujuci prvu IDW i Planeta De Agostini knjigu, bar pola kaiseva iz IDW knjige je lošije. Jimmy, mozes li javiti podatke o tom nizozemskom izdanju? Mozda bi mi moglo biti korisno, ako je zaista tako kvalitetno.
Sto se tice originala, oni su po privatnim kolekcijama, do toga je prakticno nemoguce doci. Mada je tuzno sto ne postoje bar syndicate proofs:( |
Trouble will find me |
|
|
jimmy mcclure
Starting Member
Netherlands
8 Posts
Posted - 12/01/2010 : 23:04:24
|
Markose,
Rip Kirby je stampan u prilicno luksuznom izdanju, 8 knjiga, 800 primeraka. Pokriva kompletan Raymond-ov rad na Kirby-u te par epizoda John Prentice-a u poslednjoj knjizi.
Izdavac je: Uitgeverij Boumaar Braamkamp 199 7206 HJ Zutphen
Izdanje je iz 1998-99.
Pored arhiva King Features-a, koristili su Kraljevsku biblioteku, mislim da sam negde procitao da su neke nedostajuce kaiseve nasli u Francuskoj. Moram da se ogradim, nisam eksplicitno rekao da je holandsko izdanje kvalitetno, mislim da ima isti problem kao i IDW-ovo izdanje. Razlika je da su se oni potrudili oko najlosijih kaiseva. Takodje format, nesto veci od A4, doprinosi drugacijoj percepciji. Kaisevi u holandskom izdanju su manji tako da su kod losijih kopija mane manje izrazene, ali na zalost kod boljih kopija gube se detalji Raymondovog crteza.
Evo par fotografija:
Kako ce fotografija dati vise informacija nego moji opisi, rado cu ti poslati fotografije u visoj rezoluciji na mail. Zaista je tuzno da KFC nije brinuo o Rip Kirby-ju. IDW je spomenuo u uvodu da su za osnovu koristili kolekciju biblioteke Michigan State University te delom originale iz par privatnih kolekcija, ali ocigledno je da se nisu potrudili da nadju vecinu, daleko od toga.
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29431 Posts
Posted - 12/01/2010 : 23:16:52
|
Ovo je ideja koju i ja imam, 5 kaiševa po stranici, to je jedino razumno rješenje. Kaiševi su 22x6 cm, tako da za dobiti nešto slično A4 moraš staviti 5 kaiševa. Ako su pokrili cijelog Raymonda u 8 knjiga, to znaci da svaka knjiga ima cca 70-80 stranica? To mi je premalo... Ja sam mislio staviti cca 200, na taj nacin bi cijeli Raymond bio gotov u 3 knjige. Posalji mi molim te sto vece skenove na mail (markos at stripovi.com), da provjerim. I hvala. |
Trouble will find me |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Posted - 13/01/2010 : 19:13:56
|
jeah, imao sam ovo izdanje prije koju godinu i ako se sjecam bilo mi je najbolje, mozda zato sto su cistili sa fotoshopom i printali na sjajnom papiru...ali su ove knjige teske i malo previsoke, ako se sjecam od koze ukoricene ili nesto kao koza...
bas sam citao prije dvije sedmice u jednom stripu glamourpuss ili tako nesto gdje gdje aurtor stripa koji kopira razne realisticki nacrtane stripove pise kako je nevjerovatno tesko naci kvalitetne originalne alex raymondove strip table i one koje se nadju pokazuje primjerak jedne vinjete gdje se vide vrlo tanke linije nacrtane itd (prelijep crtez Raymonda) i onda istu tu vinjetu u nekom strip izdanju (o da primjer je spanjolsko izdanje de agostini) gdje se te linije ne mogu vidjeti i crtez je nekako crnji sa puno debljim linijama itd...
tako sto se bolje moze treba uraditi jer niko nema najbolje verzije..a onaj editor sto se hvalio da ce upotrijebiti syndicate prooofs iz IDW mora da je lagao..jer sam ja neke iste slabe kaiseve iz ovog IDW izdanja vidjao bolje odradjene u drugim izdanjima...al haj sad to nadji i sjeti se gdje itd...
Ja bi ovo odradio u dmenzijama kao Fibrine Spaghettti bros, ako treba malo sire, ne znam...ali sigurno ce biti puno bolje od idw u to sam sigurno
|
|
|
jimmy mcclure
Starting Member
Netherlands
8 Posts
|
Markos
Webmaster
Croatia
29431 Posts
Posted - 13/01/2010 : 19:35:11
|
quote: Originally posted by Raymond
jeah, imao sam ovo izdanje prije koju godinu i ako se sjecam bilo mi je najbolje, mozda zato sto su cistili sa fotoshopom i printali na sjajnom papiru...ali su ove knjige teske i malo previsoke, ako se sjecam od koze ukoricene ili nesto kao koza...
Da, na sjajnom papiru ce to sigurno izgledati bolje.
quote: Originally posted by Raymond bas sam citao prije dvije sedmice u jednom stripu glamourpuss ili tako nesto gdje gdje aurtor stripa koji kopira razne realisticki nacrtane stripove pise kako je nevjerovatno tesko naci kvalitetne originalne alex raymondove strip table i one koje se nadju pokazuje primjerak jedne vinjete gdje se vide vrlo tanke linije nacrtane itd (prelijep crtez Raymonda) i onda istu tu vinjetu u nekom strip izdanju (o da primjer je spanjolsko izdanje de agostini) gdje se te linije ne mogu vidjeti i crtez je nekako crnji sa puno debljim linijama itd...
Da, Glamourpuss, znam za to.
quote: Originally posted by Raymond tako sto se bolje moze treba uraditi jer niko nema najbolje verzije..a onaj editor sto se hvalio da ce upotrijebiti syndicate prooofs iz IDW mora da je lagao..jer sam ja neke iste slabe kaiseve iz ovog IDW izdanja vidjao bolje odradjene u drugim izdanjima...al haj sad to nadji i sjeti se gdje itd...
Da, nazalost, sto je tu je, napravit cu najbolje sto se uciniti da. Oni su vjerojatno koristili syndicate proofs za dosta toga, ali za dosta toga nisu. PLUS, cistili su te table i "počistili" hrpu detalja, tako da... (a da i ne spominjem nadocrtavanje - nevjerojatno da se takvo nesto radi danas). Ali, opet, svako izdanje pati od necega, bit ce tona posla provjeriti 4-5 raznih izdanja i odabrati najbolje table. Nasao sam ovo nizozemsko izdanje na ebayu, pa cu to vjerojatno kupiti, 100 eura, nije tako strasno. Jos moram nabaviti austrijsko...
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&Item=270402682593&Category=77850
quote: Originally posted by Raymond Ja bi ovo odradio u dmenzijama kao Fibrine Spaghettti bros, ako treba malo sire, ne znam...ali sigurno ce biti puno bolje od idw u to sam sigurno
Ici ce u Eternaut/Metabaruni format, to mi ce cini najoptimalnije. |
Trouble will find me |
|
|
jimmy mcclure
Starting Member
Netherlands
8 Posts
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Member since 06/11/2001 |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Posted - 21/01/2010 : 23:03:18
|
ja sam danas dobio americki Torpedo integral od IDW i super izgleda na sjajnom papiru vide se detalji nvjerovatno sto je crtao jordi Bernet..isto tako AlWilliamsonova knjiga stampana izgleda mi na sjajnom ili polusjajnom papiru i kao da gledas original crteze, sve se vidi |
|
|
JAH WOBBLE
Average Member
639 Posts
Member since 20/01/2009 |
Posted - 23/01/2010 : 00:36:16
|
IDW Kirby = Razočarenje! Čemu ovakva oprema ako sam strip nije doveden u ispravno stanje?! Očigledno jednim delom kopirano sa loših kopija. Teško mi je priznati ali čini mi se da bi strip bolje izgledao na sjajnom papiru. Ovo se može zaključiti poređenjem prvih kaiševa u stripu i na zadnjoj korici gde su takođe odštampani (na koricama su sjajni). Dvojku ne naručujem dok ne vidim Fibrino izdanje. Ako Raymondov rad bude u tri toma i sa zamenjenim mutnim kaiševima onda nema dileme. Sad je Markos na potezu...
Ostaviti isprekidanu liniju nogu Honey Dorian je ZLOČIN!
Za Raymonda: Kada pominješ Al Williamsonovu knjigu misliš li na Hidden Lands?
|
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
|
JAH WOBBLE
Average Member
639 Posts
Member since 20/01/2009 |
Posted - 23/01/2010 : 00:53:35
|
Ta mi je već dugo u planu nabavke. Vidiš, uopšte nisam primetio podatak da je 30.2 x 22.9! To će uticati da se na listi prioriteta približi vrhu.
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29431 Posts
Posted - 23/01/2010 : 13:53:47
|
Ja cu se potruditi koliko god budem mogao da nabavim bolje materijale. Imat cu bar tri izvora, pa ... |
Trouble will find me |
|
|
Topic |
|