to i mene zanima. ako je suditi po fibrinom websajtu, izašla je Zlatka, Polyp, Habibi, Daleko Susjedstvo i Perzepolis
Ne, nije izašla i očito neće.
Na fibrinom sajtu sam isprogramirao da autmatski prebaci izdanja iz najave u nova izdanja čim istekne najavljeni datum objavljivanja. Dakle, moram pomaknuti datum ovih "novih" izdanja za unaprijed, pa neće više biti kao nova, nego i dalje u najavi, samo ne znam koji bi datum stavio, jer očito nema smisla pouzdavati se u dogovorene i obećanje rokove od tiskare.
ja stvarno ne znam kako te tiskare mogu toliko zajebavati. očito je golema rupa na tržištu čim im ovakvo ponašanje prolazi. Markose, jesi li razmišljao možda da se prebaciš u izdavače 100% i nabaviš svoju tiskarsku opremu? perfekcionist kakav jesi, napokon bi mogao izdavati izdanja kakva god želiš (Steve Jobs je rekao “People who are really serious about software should make their own hardware", a ovo je analogno tome), a ako je na tržištu stvarno potražnja za tiskarskim uslugama, mogao bi štampati i kojekakve letke za pečenjarnice i tako povratiti uloženo i dodatno zaraditi (tim više što bi u tvom slučaju vjerojatnije štampao ultra-high-quality photobookove sa vjenčanja i slično jer bi imao znanja i tehnologiju za takvo nešto s obzirom na svoje standarde)
Gle, budi siguran da će ih ovo koštati. S druge strane, ovi prijedlozi bi mozda imali smisla kad bi me zanimalo izdavaštvo van stripa, jer sumnjam da je u Hrvatskoj moguće preživjeti od strip-izdavaštva koje je bazirano na albumima. A tiskare su posebna priča, ja o tom poslu nemam pojma, to bi bilo suludo.
istina, ti bi vjerojatno u 6 mjeseci izbacio 200 novih naslova i odmah bankrotirao :)
kažem ti, photobookovi sa vjenčanja su prava stvar. baš sam danas nakon CRŠ-a bio na sajmu vjenčanja i vidio kakvu to ima prođu. zarađuješ fino na malograđanskom šundu i to financira izdavanje radova visoke umjetnosti - gdje ćeš ljepše od toga? ideja možda zvuči suludo, ali Steve Jobs je također rekao: "People who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do" ;)
Kupio sam na Sajmu u BG-u vašeg Inkala. Među najboljim izdanjima koje sam ikada video! Ne znam da li je bilo reči, ali da li se planira i Integral Mladost Johna Defoola?
Gle, budi siguran da će ih ovo koštati. S druge strane, ovi prijedlozi bi mozda imali smisla kad bi me zanimalo izdavaštvo van stripa, jer sumnjam da je u Hrvatskoj moguće preživjeti od strip-izdavaštva koje je bazirano na albumima. A tiskare su posebna priča, ja o tom poslu nemam pojma, to bi bilo suludo.
Ovo je SenGova sjajna ideja, i ona bi mogla zainteresirati i ostale izdavače, ne treba je apriori odbaciti, ti i ne moraš da imaš (za početak) pojma o štampariji (tiskari), ali uz saradnike koji imaju pojma, mogao bi krenuti od manje tiskare, uz stručnjake (priprema tiskarske forme, prijenos na ploče, tisak, dorada i knjigoveznica)koje bi uposlio vremenom bi ti se višestruko isplatilo; ovako daješ velike novce za štampu.
Ovo je SenGova sjajna ideja, i ona bi mogla zainteresirati i ostale izdavače, ne treba je apriori odbaciti, ti i ne moraš da imaš (za početak) pojma o štampariji (tiskari), ali uz saradnike koji imaju pojma, mogao bi krenuti od manje tiskare, uz stručnjake (priprema tiskarske forme, prijenos na ploče, tisak, dorada i knjigoveznica)koje bi uposlio vremenom bi ti se višestruko isplatilo; ovako daješ velike novce za štampu.
Nisam baš siguran da bi se netko tko se ne misli vrlo ozbiljno baviti tiskarstvom trebao upuštati u takav posao. Nedavno sam bio u jednoj privatnoj tiskari i kada je gazda počeo nabrajati koliko košta svaki od strojeva ima da pamet stane. Tiskarstvo je biznis koji traži strahovito inicijalno ulaganje i podrazumijeva velike troškovi servisiranja i održavanja i stalan presing da strojevi ne smiju stajati.
Mislim da je ovo kako Marko radi puno pametnije. Istina jest da ponekad tiskare seruckaju (iako da je njih pitati, vjerujem da bi našli 20 dobrih/loših razloga za kašnjenje), ali onda se lijepo kod svakog posla ugovore penali za kašnjenje, pa ako kasne derne ih se po džepu. I pri tome se ne mora brinuti niti o strojevima niti ljudima zaposlenima u tiskari. Plati se usluga i basta. Ne znam koliko košta usluga tiskanja 500 primjeraka nekog stripa u boji i tvrdom uvezu, ali sam siguran da bi za cijenu jednog stroja moga tiskati jako, jako puno stripova.
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Nisam baš siguran da bi se netko tko se ne misli vrlo ozbiljno baviti tiskarstvom trebao upuštati u takav posao. Nedavno sam bio u jednoj privatnoj tiskari i kada je gazda počeo nabrajati koliko košta svaki od strojeva ima da pamet stane. Tiskarstvo je biznis koji traži strahovito inicijalno ulaganje i podrazumijeva velike troškovi servisiranja i održavanja i stalan presing da strojevi ne smiju stajati.
Mislim da je ovo kako Marko radi puno pametnije. Istina jest da ponekad tiskare seruckaju (iako da je njih pitati, vjerujem da bi našli 20 dobrih/loših razloga za kašnjenje), ali onda se lijepo kod svakog posla ugovore penali za kašnjenje, pa ako kasne derne ih se po džepu. I pri tome se ne mora brinuti niti o strojevima niti ljudima zaposlenima u tiskari. Plati se usluga i basta. Ne znam koliko košta usluga tiskanja 500 primjeraka nekog stripa u boji i tvrdom uvezu, ali sam siguran da bi za cijenu jednog stroja moga tiskati jako, jako puno stripova.
Ma naravno. Ozbiljan tiskarski stroj košta nekoliko milijuna eura...
Da bi jedna osoba/tvrtka ušla u tiskarski posao i to samo na ideji tiskanja vlastitog materijala ista bi morala imati profit minimalno jednak početnom ulaganju i dvogodišnjem održavanju uz minimalno 2-4 zaposlenika. Naravno, sumnjam da itko ima tako dobar profit na ovim prostorima. Shodno tome, ta ideja nije toliko neisplativa koliko bi eventualnog vlasnika ograničavala u ostvarivanju pozitivnog poslovanja. No, kad bi recimo 4-5 strip izdavača zajedno ušli u takav projekt, onda bi situacija bila znatno drugačija. Međutim, u današnje vrijeme ljudi vade noževe za parkirna mjesta, pa... Mislim da, u ovom slučaju Fibra, ima dobar omjer ponude i potražnje pa ni ne mora nužno razmišljati o takvom potezu. Ovakve situacije s kašnjenjima se znaju događati i najboljima, pa čak i u jednoj Americi. Oko toga se ne treba toliko živcirati; bitno je da roba dođe i da sve bude u redu. Inače, krajem devedesetih veliki broj tadašnjih tiskara i nekih ustanova nabavljale su polovne strojeve u Češkoj, a cifre su se kretale oko pola milijuna eura, manje-više. Kakva je sad situacija ne bih znao.
hebote! Odlično Kolko će ovo biti u dinarima? Hoće li u Darkwoodu npr biti prvih mesec dana promo cena kao na tom CRŠ-u ili kom već festivalu gde je cena 500 kuna
hebote! Odlično Kolko će ovo biti u dinarima? Hoće li u Darkwoodu npr biti prvih mesec dana promo cena kao na tom CRŠ-u ili kom već festivalu gde je cena 500 kuna
ne znam cijenu u dinarima, nju ne odredjujem ja. A promo cijena neće biti u Beogradu. Promo cijenu možemo ponuditi samo na sajmovima gdje nema posrednika između nas i kupca.