Author |
Topic |
pcoro
Senior Member
Croatia
2259 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 06/09/2023 : 12:33:35
|
Diabolical Summer - Smoldren/Clerisse
Kunta Kinte je preporučio ovo i nekako me zaintirigiralo iako ne dijelimo sličan ukus. Odličan je strip. Crtež je turbo lijep, ovaj Clerisse ima vrlo privlačan stil. Jako mi je što taj jednostavan stil ne koristi za fušarenje nego je vrlo detaljan, a likovi izražajni. Strip je praznik za oči, a fora je i što se crtežom često naglašavaju stvari koje možda i nisu izričito iznesene. Kao npr fora kad svjetlo od retrovizora u autu crta prijeteću sjenku na ocu glavnog lika..
Znači crtež - em je lijep em priča, a scenarij me isto iznenadio kompleksnošću. Prvi dio je ajmo reć priča o ljetovanjuu i odrastanju, ali se uz to polako slaže mozaik koji će se raspetljati na kraju. To me oduševilo, kako se polako iz ničega, običnog ljetovanja, nekim sitnim detaljima postepeno stvara osjećaj zlokobnosti i prijetnje. Mislim da je to Smoldren super odigrao i uz asistenciju crteža stvorio likove koji su zanimljivi i živi. Zadnji dio, rasplet, me malkice razočarao - ne zato što je loš nego eto, nije tako top kao prvi dio. Ali sve skupa je super fancy album koji vuče na ponovno čitanje. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2259 Posts
Posted - 06/09/2023 : 13:04:47
|
quote: Originally posted by zveles
pcoro, u osnovi se slažem s tobom. Ogroman talent Popea ostao je u drugom planu, i danas gotovo ništa ne crta, jer se kao i svaki newyorški umjetnik (čitaj: pozer) prepustio životu na staroj slavi. Ali njegov talent se ne može osporiti. Svaki od tih, kako kažeš, "stripića" je zapravo stripčina.
Dobro, vidićemo kad Stalker objavi. Ja sam za sad čitao Batmana 3000 i bio mi je lijep ali nedorečen. |
|
|
naker
Advanced Member
4479 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 15/09/2023 : 21:03:53
|
Alpha: Directions (Jens Harder)
Jens Harder nam predstavlja Alphu, prvi deo epohalne trilogije koja će obuhvatiti istoriju.. pa, svega.
- Alpha: Directions (2009); prati sve nakon velikog praska pa do pojave homo erectusa. - Beta: Civilisations (I, 2014; II, 2022); prati sva dostignuća najveće životinje na svetu (postoje izdanja oba toma na nemačkom i francuskom) - Gamma: Visions; bi trebala da prati sve od danas pa do kraha univerzuma (kakvo li će to biti samo suvo sci-fi zadovoljstvo ako ikada bude završeno).
Nijedan od ovih crteža nije originalan, sve je to Harder "pozajmio" i iscrtao svojom rukom. Ne mogu ni da pojmim koliki je napor autor uložio da ovo delo ugleda svetlo dana. Odličan balans između nauke, religije i referenci iz pop kulture, a da sve to zajedno funkcioniše na tako jedan sjajan način.
Ako bih se usudio da uputim konstruktivnu kritiku ovoga dela onda bih rekao samo ovo: - Teksta nema puno i kada ga ima je suvo iznošenje naučnih činjenica što može dovesti do toga da neko ovo zove enciklopedijom, a ne stripom. - Harder je hardcore ateista i to uopšte ne skriva, poklonici kreacionizma nemaju ovde šta da traže, za Jensa je Darwin alfa i omega.
Izdanje je standard kvaliteta Knockabouta, sve sa vrpcom za obeležavanje stranica.
Uglavnom, 14 biliona godina istorije kosmosa unutar jedne knjge... malo li je? |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 16/09/2023 : 00:04:32
|
quote: Originally posted by naker Uglavnom, 14 biliona godina istorije kosmosa unutar jedne knjge... malo li je?
Pa da, ali čemu? Ja sam se žešće smorio sa ovim. Naročito te naučne delove, kao objašnjenja, na početku sam čitao, posle sam samo gledao slike jedno vreme, a poslednju trećinu sam samo prelistao. Ne znam kome je ovo namenjeno, meni sigurno nije. Besmisleno trošenje vremena. |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3275 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 16/09/2023 : 00:34:37
|
quote: Originally posted by naker - Teksta nema puno i kada ga ima je suvo iznošenje naučnih činjenica što može dovesti do toga da neko ovo zove enciklopedijom, a ne stripom. - Harder je hardcore ateista i to uopšte ne skriva, poklonici kreacionizma nemaju ovde šta da traže, za Jensa je Darwin alfa i omega.
Mene si zainteresovao. Nabavljam. |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12439 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11842 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 16/09/2023 : 19:56:24
|
Batman: One Dark Knight Noć mračnog viteza
Scenario i crtez: Jock
Betmen treba da prati kolonu gotamske policije dok transportuju opasnog metaljudskog superzlikovca, poznatog kao EMP, iz privremene ćelije u Arkamu u posebno za njega napravljenu komoru u zatvoru „Blekgejt“. Klasicna i jednsotavna prica - kako stici od tacke A do tacke B, vrlo jednostavna ali pripovedacki zahvalna matrica na koju moze svasta da se nakalemi i zakomplikuje. Ustvari ovo je Dzokov rimejk filma Ratnici podzemlja (The Warriors, 1979) Voltera Hila. I lepo to krene u prvom poglavlju ali posle potpuno pogubi konce i postane bezumno jurcanje i makljaza.
Dzok je mnogo bolji crtac nego sto je scenaristsa. Ali crtez (i kolor) je zato stvarno fantastican, meni strasno lezi Dzokov upecatljivi crtez (pogledajte samo ovaj kadar https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/sf28LUBxqd43d2tFyuvM6b.jpg). Ali ne vidim po cemu bi ovo trebalo da bude Black Label ili sta je ovde posebno. I Dzoku bi bilo bolje da je nasao koscenaristu koji bi mu pomogao da malo bolje strukturise i uoblici preostala dva poglavlja. Njegova olaksavajuca okolnost je sto scenaristicki barem nije nepodnosljivo pretenciozan kao Tom King u Vreme smrti kog bih ocenio sa 3/10. Zato Dzok kod mene dobija prolaznu ocenu. 6/10
DC BLack Label nije ni blizu Vertigu. Zbog ovoga su ukinuli Vertigo? Mislim ne zbog ovog Dzokovog Betmena, ali zbog Milerovog Supermena Year One, Batman: Damned i slicnih manje vise bezvezarija. DC Black label se bavi vecinom pricama najpopularnijih vec postojecih likova (ima brdo Betmena), a nema ni malo kreativnosti, smelosti i zanimljviosti i one tako drage neobicnosti i nastranosti koja je krasila Vertigo. |
|
|
jagodanbg
Senior Member
2771 Posts
Member since 17/07/2019 |
Posted - 16/09/2023 : 20:15:53
|
Slično mišljenje. Ja bih za mrvu povećao ocenu na 7 npr. Crtež i kolor pokidali, baš mračni kako i dolikuje Mračnom vitezu. Vreme smrti i meni na kraju ispalo smeće baš, a krenulo lepo, čak sam i na neki tvoj komentar odgovorio da mi nije toliko lose, ali to je bilo posle 2 poglavlja. Na kraju, kažem, baš sam se smorio i jedva ga završio. Noć mračnog viteza ostaje u kolekciji, čitaću ga ponovo sigurno, a i klincu će se dopasti. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2259 Posts
Posted - 18/09/2023 : 12:32:05
|
Atomic Empire - Smoldren/Clerisse
Drugi strip ovog dvojca koji sam pročitao, a zapravo njihov prvi. Crtež opet odličan, makar mi se više dopao u Diabolical summeru jer je ovdje malo više stiliziran. Ali opet je i ovo sjajno nacrtano, praznik za oči za ljubitelje ovakvog stila.
Priča opet odlična. Radnja se odvija 1950tih i 60tih, a radi se o čovjeku koji je uvjeren da ima telepatsku vezu sa nekim vojskovođom iz daleke budućnosti, iz 120 0000 godine. I sad je pitanje da li je to stvarnost ili je samo riječ o maštariji koju je ovaj konstruirao da tako prebrodi neke traume iz djetinjstva. Tog glavnog lika vrbuje neki hipnotizer koji radi za ministarstvo obrane i bla bla bla.. priča je totalno opičena, a opet drži vodu. Skupa s crtežom koji odlično dočarava i razdoblje pedesetih, šezdesetih ali i retro-futuristički svijet zamišljene(?!?) budućnosti čini jedan izvrstan album
Nadam se da će se barem na engleski prevesti i treći, Khtulu album ovog dvojca koji je nedavno izašao i pobrao izvrsne ocjene. |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2087 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 21/09/2023 : 00:54:30
|
Legends of the Pierced Veil: Izuna
Scenario: Saverio Tenuta;Bruno Letizia / Crtež:Carita Lupattelli
Integral na oko 200 strana. Objedinjuje četiri albuma u kojima se zaokružuje priča. Doduše, kraj ostaje blago otvoren za eventualni nastavak priče.
U pradavna vremena, duhovi prirode, zvani Kami, umorni od ljudske arogancije, stvorili su Kamigakushi, magičnu auru, koja ih je zaklonila od prljavih pogleda ljudi. Od tog trenutka šumski duhovi i ljudi nisu mogli da vide jedni druge, i živeli su kao da pripadaju odvojenim svetovima.
Jednog dana, pojavljuju se iznenada iskvareni duhovi nevino ubijenih, nazvani Noggo. Niko ne zna kako su nastali, ali njihova tama je počela da inficira svet Kamija. Zato je sveto drvo zvano Munemori stvorilo zaštitnike, jedine koji su sposobni da se bore protiv tame koju donose Noggo.
Od pamtiveka, ovi zaštitnici žive u šumama, u harmoniji kao dve kaste: plemeniti staratelji poznati kao Onba i ponosni ratnici - Senshi. A ime njihove krvne loze, koje se svi Kami boje i koju poštuju, je... Izuna!
Naravno, kako nevolja sustiže jedna drugu, tako se neminovno ruši ova prastara harmonija. Nastaju pukotine u barijeri koja je razdvajala svetove. Dolazi do mešanja elemenata fantazije, magije, spiritualnog, i sve to smešteno u šmek Japana isprepletano sa japanskom kulturom, mitovima i legendama. Uglavnom, toliko su natrpali kojekakvih elemenata da je postalo tesno u scenariju.
Ali ono što uspeva da razmrsi sve te elemente i lepo složi niti i istka jednu lepu priču je crtež. Po meni najveća vrednost ovog stripa. Dopadljiv, bajkovit, sa koketnim bojama preporučuje sebe za uvećano izdanje! (Mislim da malo opada kvalitet crteža u druga dva albuma, ali ništa strašno.)
Sam strip najveći potencijal će verovatno ostvariti kod mlađe ciljne publike. Priča je lagana, nema neku težinu. Ali je zabavna i opuštajuća i za nas matorije. par nasumičnih stranica:
Veći format, više detalja se uočava :)
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 21/09/2023 13:36:49 |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2087 Posts
Posted - 21/09/2023 : 01:06:55
|
quote: Originally posted by izivko
Trebalo bi da je zanimljivo ali nije. Kao i KuntaKinte uglavnom sam gledao slike.
Jurio sam Alfu i Betu da negde pročitam digitalno kad već nemam mogućnost papirno, al ne nađoh... Možda se u međuvremenu negde pojavilo, moram potražiti. Meni deluje zanimljivo. Mada, mogu da pomislim da posle nekog vremena umori.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 21/09/2023 02:25:11 |
|
|
naker
Advanced Member
4479 Posts
Posted - 21/09/2023 : 07:23:53
|
Ima da se skine francusko izdanje Alphe na libgenu, svakako je tekst kod tog stripa sporednog značaja. Ako nađeš negde Betu javi, to i ja tražim |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2087 Posts
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 22/09/2023 : 12:29:55
|
"Stari" dvojac ponovo na okupu: Ram V i Filipe Andrade upravo krenuli sa "Rare Flavours". Prva sveščica ima miris Laile Starr, pa ko voli... |
|
|
naker
Advanced Member
4479 Posts
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9385 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 23/09/2023 : 13:12:45
|
Pametna opica / Pametno majmunče
Winshluss (uz pomoć Jean-Luisea Caprona)
Inteligencija je najveća greška evolucije. Tako nešto bi glasio zaključak ovoga stripa. Ona, umjesto da nam pomogne u onome što najviše želimo, odnosno u sladostrašću reprodukcije, nam samo produžuje naše naimenova patnje. Kao što to lijepo poentira epilog, ništa se po tom pitanju nije promijenilo ni do dana današnjeg. Crtež, crno bijeli sa jakim grafizmom i kontrastom, kako na liku tako i u crtanju pozadina, je jako dobar. bez obzira na šaljivost priče, nekad kao da zasmeta kad ode u karikaturu. Jako dobar strip. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
naker
Advanced Member
4479 Posts
Posted - 25/09/2023 : 20:22:18
|
Shubeik Lubeik (Deena Mohamed)
Pronađete magičnu lampu, protrljate je (dirty minds, dirty minds evriver), i izađe duh koji ispunjava svaku vašu želju - ne može jednostavnije zar ne. Samo pazite šta želite, jer želje lako postaju stvarnost sa posledicama, i pazite kako formulišete želje, jer duhu iz lampe gramatika i semantika nisu jača strana. U ovoj alternativnoj stvarnosti želje su postale roba, prirodno bogatstvo koje se izvozi, one se lageruju u flašama i prodaju, država strogo reguliše način preprodaje želja, postoji više kategorija želja, one premijum klase su najskuplje, ali mogu da utiču na celo jedno društvo, dok one jeftinije, slabijeg kvaliteta, mogu da utiču samo na pojedinca, i to često sa negativnim nuspojavama.. Vaistinu, dobro pazite kada zaželite nešto. Jako intrigantan koncept koji je zanimljiv za čitanje i koji tera na razmišljanje. Strip je takođe podoban za diskusiju i deluje da bi ovo imalo dobru prođu u nekom klubu čitalaca. Veliki plus za originalnost dela.
Strip ima par boljki doduše. Po uzoru na mange, prvih nekoliko stranica svake celine su kolorisane, dok je ostatak stripa c/b, kakav strip ovakve tematike i treba da bude. Nije mi baš najjasnije zašto su pojedine stranice kolorisane, kada to ničemu ne doprinosi. Deena u drugoj priči insistira na grafikonima da nekada niste sigurni da li čitate strip ili se smarate na nekoj PowerPoint prezentaciji. Nije problem jednom, dva puta, ali kada u jednom stripu imate 7,8 grafikona onda tu nešto ne štima, moglo se to bolje dozirati. Duh iz lampe po pravilu ispunjava tri želje, pa u ovom stripu imamo tri priče, koje variraju po kvaliteti. Prva je najbolja, druga umara sa grafikonima, ali ima dobar kraj i lepu pouku, dok je kod treće već došlo do zamora materijala i nije mi bila preterano interesantna, i ne slažem se sa autorkinim stavom kako je trebala da bude iskorišćena želja iz treće priče.
Uglavnom, lep primer dobrog stripa od ženskog autora. Mislim da bi se ovo svidelo ljudima, trebalo bi objaviti, ako se ne varam to bi bio prvi egipatski strip objavljen na ovim prostorima |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12439 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 26/09/2023 : 23:41:40
|
Die Lethargie (Carlsen 2021, 110 str. / El pacto del letargo 2020) - Miguelanxo Prado
U medicini letargija je stanje u kojem je pacijent sklon abnormalnoj pospanosti. Riječ je o vrsti poremećaja svijesti kod kojega je prag podražaja znatno povišen. Oboljeli pati od neprestane potrebe za snom i vraća se u stanje mirovanja ili uspavanosti bez ikakvog vidljivog, nepatološkog uzroka.
Mladi student Artur Rego na fakultetu slučajno nađe dnevnik bivšeg profesora, povjesničara i istraživača koji je očito otkrio oživljavanje drevnog poretka naseljenog anđelima i demonima. Ključ ovog kraljevstva je keltski talisman. Počinje potraga...
Pradova djela čitatelji uvijek s nestrpljenjem iščekuju i pitaju se što im je ovaj put pripremio. U središtu njegovih djela uvijek je čovjek. Pa tako i ovdje. Koja je njegova uloga u svemiru? Kako održati krhku ravnotežu između čovjeka i prirode? Prado ukazuje i na probleme savremenog života: korupciju, pohlepu, gubitak vrijednosti, ljudskosti, žudnju za moći. On kao da nas želi probuditi iz vlastite letargije kako bi pronašli sebe i suočili se s problemima. A Prado je izvrstan pripovijedač, priča je pitka i efektna, teče mirno i polako, napeta je i duhovita.
Pradov stil je neobičan i osebujan, detaljan i elegantan. On nudi prekrasne slike koje je uživancija gledati. Njihovu efektnost pojačava direktan kolorit te upečatljiv izbor boja. Sve zajedno stvara skladnu i jedinstvenu atmosferu.
Ono što se meni nije svidilo je prebrz i nespektaktularan kraj. Fali i jakih ženskih likovaI, pa shodno tome nema ni najboljih sisa ni guzica, što je neoprostivo. Dobar strip, Prado je to. Preporuka čitateljima!
Xamain podsjeća na Hellboya
- Prado voli zelenilo.
- Sveti hrast
- Oni porobljavaju, iskorištavaju, zlostavljaju, ubijaju, siluju, varaju i kradu od svoje vrste....Ovi pokvareni majmuni su kuga za svemir.
- Pradovi likovi su malo realistični malo karikaturalni i uvijek interesantni i karizmatični. Indalecio i Lucho, kao da su ispali iz Delirične svakodnevnice.
|
Have mercy |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
37927 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
naker
Advanced Member
4479 Posts
Posted - 27/09/2023 : 11:27:16
|
Šteta za mlak kraj, ali i dalje želim da pročitam strip. Nadam se da će se objaviti, ili da će isplivati sken na engleskom. |
|
|
malimarinko
New Member
171 Posts
Member since 01/01/2021 |
Posted - 28/09/2023 : 12:12:38
|
Napokon se dohvatio Mezolitika i totalno me oduševio. Rijetki su stripovi koji su u isti mah tako lijepi i sa tako napetom radnjom. Svaka preporuka. |
|
|
Macbeth
Junior Member
361 Posts
Member since 19/08/2022 |
Posted - 30/09/2023 : 23:53:55
|
Može li tko baciti par preporuka za stripove? Okvirno barem, na temelju stvari koje volim? Nešto što mogu nabaviti u knjižarama ili knjižnicama, Fibra i sl... da malo proširim horizonte. Listam mnogo stripova kad negdje odem, a stvarno ne znam što odabrati. Nisam toliko upućen u stripove van Bonellija, dragi su mi Ken Parker, Dylan Dog i Tex. Od ovih Fibrinih izdanja pročitao sam Eternauta, uz to i Lazarus serijal upravo čitam, oba stripa su mi odlična. Nisam toliko lud za SF-om, fantasy mi je malo draži... superheroji me ne privlače. Preferirao bih nešto bez mnogo krvi i bezrazložne golotinje, nemam ništa protiv, ali malo mi je to dosadilo (iako mi je Dylan drag i dalje ). Ne mora nužno ni biti nešto akcijsko. Može nešto humoristično, filozofski, zabavno, štogod. Ako je western, onda nešto mirnije, bez nasilja. Može i nešto povijesno, poučno...
Crtež - nemam neke posebne preference, Roi, Ortiz, većina crtača kod Kena... ono što sam vidio kod Dragonera mi se isto jako svidjelo... Nisam baš lud za manga stilom, ali otvoren sam za preporuke nekih azijskih stripova, nešto malo drugačije, iz drugih kultura.
|
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 01/10/2023 : 00:04:31
|
Nabavi Mausa i Svagdanju borbu.
Maus nije bez krvi - tema je preživljavanje Holokausta, ali to sin (autor stripa) pripoveda kroz seriju razgovora sa ocem, koji je preživeo pogrom. Mnogo govori i o sukobu generacija, položaju Jevreja u posleratnoj Americi, generalno - o životu i smislu života. I nemoj da te crtež odbije na prvu loptu!
A Svagdanja je priča o mladom fotografu koji se bori s depresijom i nalazi u onim godinama kada se dešava ono suštinsko suočavanje s roditeljima, dok se istovremeno s lepšom polovinom ulazi u bračne vode. Priča je pomalo i politička, prikazuje se položaj francuskih radnika s kraja XX veka, poteže pitanje desnice i sl. |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2087 Posts
|
naker
Advanced Member
4479 Posts