Author |
Topic |
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Member since 11/05/2010 |
Posted - 30/03/2012 : 15:01:57
|
quote: Originally posted by paro
quote: Originally posted by noemis
quote: Originally posted by paro
Ili još bolje...da svoje tekstove pretvorite u recenzije
ne znam, čoveče, ne znam... pokušao sam sa loazeolovim petrom panom i nisam uspeo...
Uf, evo opet sam išao pročitat i ne vidim u čem je problem. Ukomponiraš tekst, ubaciš samo ocjene i možda još par sličica koje ti se sviđaju i to je to. Vjeruj mi, u moru bonellijevih recki na sajtu ovo bi svima došlo ko budali šamarčina. Osim toga Alvar zaslužuje recenziju, a ti očito imaš dosta toga za reć. Na kraju krajeva ništa te ne košta da ukomponiraš, eventualno provjeriš malo pravopis i pošalješ tekst Deeju.
znaš kako, mislio sam na uobičajenu formu, malo o autorima, zanimljivosti vezane za pojedine događaje ili sličnosti, ocena naslovnice, možda kulturno-istorijski uticaj (ako postoji) i sl...
meni je cilj nešto drugačiji, recimo sledeće planiram metabarone ili 1000 brodova, s tim što bi kod metabarona pisao samo o jednom od njih, i to o jednom događaju, tačnije jednom jedinom trenutku u kojem ovaj prosečan strip sa imbecilnim krajem prevazilazi samog sebe i postaje čista umetnost... kod 1000 brodova bi pričao o pristupu tačnije strip-preorkestraciji najvećeg od svih epova... |
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim." |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8584 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 30/03/2012 : 17:20:13
|
Ok, s te strane, ne moraš te tekstove nužno plasirat kao recenzije, već u tekstove o stripu, kolumne il kako se već službeno zovu.. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 30/03/2012 : 17:23:55
|
ma da, uopće ne mora biti klasična recenzija... Jedan lepršavi tekst, bez ikakvih ograničenja i opterećenja. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 03/04/2012 : 14:58:42
|
Trenutno čitam "The Unfunnies" Marka Millara. Šokiran sam, Potpuno. Proširiću ovu poruku malo detaljnijim opisom kada završim čitav mini-serijal (4 broja), ali, ovo je stvarno čudan narativno-vizuelni koktel eksplozivnog, jetkog, crnog humora, krize američkog društva i porodice i naivnog stila crtanja. |
|
|
zorglub
Average Member
Serbia
529 Posts
Member since 02/09/2008 |
Posted - 08/04/2012 : 09:06:44
|
Zbirka kraćih Taniguchi-jevih priča u kojima se koncentriše na odnos prirode i čoveka, i gde nije do kraja izvesno da li je čovek uprkos svim dostignućima i napretku u stanju da savlada velika prostranstva ako ne živi u skladu sa istom tom prirodom. Dve priče su direktno inspirisane radovima Jacka Londona, ali i u ostalima provejava njegov duh. Crtež je hirurški precizan, što ponekad dovodi i do krutosti i sterilnosti. Primetna i suptilna kompjuterska dorada crteža, koja mi nije smetala. Među "prirodne" priče se uvukla i jedna, pretpostavljam autobigrafska, o momku koji teži da postane autor mangi. Živi u bivšem bordelu, i pošto mu je bočni prozor u sobici blokiran, nebo posmatra kroz prozor na krovu. Simpatično, ali ipak najjači utisak ostavlja poslednja, impesivno nacrtana, priča o kitovima koji se pred smrt vraćaju odakle su potekli, u duboko plavetnilo, tonu u san i čekaju da se ponovo rode. Zanimljivo da se Taniguchijev stil za deset godina, što je raspon u kojem su ove priče objavljivane, uopšte nije menjao. Očigledno je u pitanju autor koji je pronašao svoj glas i drži ga se, i to je verovatno glavni razlog što pričama ne bih mogao da udelim veći kompliment od toga da ih nazovem solidnim. |
Odjednom mi se život proširio.
Kupindo |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 08/04/2012 : 23:40:13
|
Evo šta sam napisao u dnevniku čitanja stripova (sjajan koncept, inače):
quote: GENIJALNO meta-stripovanje, podsmijevanje sprovođenju "američkih ideala" u stvarnosti, alegorična priča o odnosu Boga i Univerzuma, pogled u najmračniji kutak ljudskog uma, koji izopačuje čak i svoj božanski - stvaralački dio, umjetnost kao odraz nas samih, u službi ljudskih bića, i individua i društva... Ma, bezbroj stvari je rečeno u ovom nevjerovatnom stripu koga nisam mogao ostaviti do samog kraja, a i onda sam razmišljao o početku, kraju, i onome između dobrih pola sata. Nemojte da vas zavara stil "crtaća". Ovo je cinizam. Mrak. Užas. Bolni krik. Beskompromisno.
Dakle - četvorodijelni mini-serijal. U malom američkog gradiću, bukvalno izašlom iz crtaća, koji nastanjuju slatke antropomorfne životinjice, sve je mirno. Ali nije, pogađate - drama savremenog života u njegovom najmračnijem aspektu naglo udara na porodičnu idilu ptičje porodice Crowsa, čiji je otac osuđen zbog pedofilije. A kriv je, nesumnjivo. Tu samo počinje agonija jedne konstantno raspadajuće porodice u svijetu punom zla, hladnom i okrutnom, onako kako ga prikazivaše realisti prohujalih vijekova, i od kojih mi danas tako fanatično pravimo otklon, ubijeđujući sebe u svijet budućnosti ili se ovlačeći u fantazije.
Žena - prostituiše se za oppstanak. Djeca - sjede za televizorom, slijepa i gluva za svijet oko sebe. Ubistvo. Prosuti mozak. A ova porodica je samo početak. Kao što kaže gospođa Crow: "Ranije... Sve što bi se desilo bili bi komični nesporazumi... ili bi neko dobio pitu u lice... Šta nam se dogodilo u međuvremenu!". To se pita i naglo narastajuća galerija likova, svako sa ličnom tragedijom koja se do kraja potpuno realizuje, poput volje nekog mračnog, okrutnim humorom obdarenog Tvorca, gospodara Ironije. Kakva kritika društva - kakav horor, najgori od svih! Ovo je užasno, zato što nije nezamislivo, a pogađa svijet u kome bi ovo TREBALO da je nezamislivo. Ili se iza plišanih medvjedića, veselih crtaća, i sveg ostalog iz vedrog djetinjstva uvijek nalazio dublji, podsvijesni kontekst, ne nužno benigan.
A onda "Unfunnies" probija i okvir koji je sebi postavio ranijim probijanjem ustaljenih crtačkih šema i načina razvijanja priče. Ne, pomislili ste, ali ovo nije puko nizanje gadosti šoka radi, strip koji svoju neoriginalnost pokušava da pokrije grubim tikovima animiranog nasilja, prenošenja nasilja i seksualnosti u dosada nedozvoljene, nepoželjne sfere, kao što se danas tako teško radi: kraj sve mijenja, i priči daje ustinu filozofsko značenje. I, prijatelji moji, oprostite: bio bi težak greh kada bih vam ga ovako bezočno otkrio. No, uznemirujuć je, istinski neočekivan... no usklađen i u tonu sa krvavim svijetom "Unfunniesa", čije su četiri boje: bijes, tuga, cinizam i zgasla nada. U četiri boje, da. Čitav naš-njihov svijet.
Ova strana dobro označava suštinu stripa, ili jednu od poenti: http://1foe.com/snippets/the_unfunnies/1/unf01-04.jpg |
Edited by - Mhejl on 08/04/2012 23:41:42 |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 15/04/2012 : 10:00:33
|
Pročitao sinoć Fibrino izdanje Daredevila 'Elektra', tj. drugi po redu Fibrin DD. U ovom HC-u se nalaze stripovi s kojima je Miler započeo rad na DD-u, iz '79. i '80. godine. Prvih nekoliko epizoda je samo crtao, da bi potom počeo raditi i na scenariju. Epizode je nagrizlo vrijeme, sa dolaskom Milera na mjesto scenariste stvari se malo mijenjaju, ali se u ovim prvim brojevima još nije ni približno razmahao kao što može, ni crtački ni scenaristički. Nadam se da se stanje popravlja u slijedeća dva HC-a (Elektrin povratak i Ljubav i rat). 5/10 |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 15/04/2012 : 13:28:18
|
Nedavno sam zamenio stare visionaries trejdove ovim novim, ultimate collection i baš pre nekoliko dana završio drugo čitanje epizoda sa Elektrom...
Glede svežine crteža i priče, Miller je meni evergreen, uopšte nemam utisak da čitam nešto od pre 30 godina. S te strane je sve na svom mestu i biće uvek. No, sada mi priča nije legla onako kao prvi put, pre nekoliko godina, a razlog je što mi se Heather sada čini kao potpuno suvišan lik među svima ostalima, a posebno jer je Miller uveo Elektru i Sticka. Mislim da bi bilo bolje da je nju izbacio pre nego što je uveo Elektru; kapiram da je Matt morao da bude u nekoj vezi, oko čega Miller delimično i gradi priču, ali Heather mi se uopšte ne uklapa u sve to... Iritantna je.
S druge strane, Born Again znam napamet i posle svakog novog čitanja sve mi je bolji i draži. |
Edited by - Gil-galad on 15/04/2012 13:28:54 |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 15/04/2012 : 13:59:30
|
'Born Again' je radio nakon što se već ufurao u sve, oslobodio se malo, kao i 'The Man Without Fear', ali ovi počeci su malo...klimavi. Ali dobro, ja sam tek završio sa onom epizodom gdje se vratio Kingpin, znači nekih 5-6 epizoda što je pisao Miler. Vidjećemo kako će to dalje teći, sad me čekaju slijedeća dva HC-a. |
|
|
Duje Belak
Starting Member
59 Posts
Member since 14/04/2012 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 29/04/2012 : 23:16:53
|
ČITATE LI ZEKANA??? Ali ne onog Trondhajmovog, to smo već elaborirali! Već Sakaijevog - http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=10013&whichpage=1 Ovo je jedan od onih stripova koje slobodno mogu da preporučim kao nešto što se mora pročitati, ali i imati jer ih nema mnogo i jer je ovo junak koji se više puta čita i na svako čitanje još je bolji. Interesantna i pogubna je činjenica da za ovaj strip zna dosta malo ljudi a toliko je popularan u svetu. Dajte mu šansu i pročitajte barem jedan broj. Citiraću Obija : Strip stvarno na površan pogled nije ništa specijalno. Neki standardni crno bijeli crtež i priča o nekom zeki samuraju. Ali (veliko ALI), kada počnete čitati... Rijetko me koji strip ovako zarazi da moram čitati i ne ispuštam iz ruku. Izvanredna lakoća čitanja, štivo lagano i dubokoumno u isti mah |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
fikus
Senior Member
1966 Posts
Member since 02/11/2010 |
Posted - 29/04/2012 : 23:29:15
|
anto Samo da te utješim. Ima još ljubitelja Zeca Tjelohranitelja ali su samozatajni. |
always progressive, never conventional! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 30/04/2012 : 01:21:53
|
E pa prijatelju izgleda da ih nema dovoljno - pogledaj šta piše na zadnjoj stranici topika o usagiju. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26836 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38104 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 30/04/2012 : 23:19:57
|
Procitao danas Juliu 18 "Pri povratku kuci". Pocelo odlicno, bas se zagrejem, kad ono... zajebana prica. Sve do kraja, tesko do bola... pravo zabedira. Jeste jos jedna odlicna Julia, ali zajebano brate, zajebano.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
zorglub
Average Member
Serbia
529 Posts
Posted - 05/05/2012 : 15:26:53
|
Nisu baš isti topici po meni, ali nije bitno. Da ponovim pitanje ovde.
Da li je neko čitao Ayu? D&Q objavljuje uskoro prvi od dva integrala, deluje zanimljivo i živopisno, mislim da nisam čitao do sada neki afrički strip, cena je dobra, a i Fibra ga je najavila što bi trebalo da znači da nije krš. |
Odjednom mi se život proširio.
Kupindo |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 05/05/2012 : 18:15:10
|
quote: Originally posted by zorglub
Nisu baš isti topici po meni, ali nije bitno. Da ponovim pitanje ovde.
Da li je neko čitao Ayu? D&Q objavljuje uskoro prvi od dva integrala, deluje zanimljivo i živopisno, mislim da nisam čitao do sada neki afrički strip, cena je dobra, a i Fibra ga je najavila što bi trebalo da znači da nije krš.
Čitao 3 i 4 album (Aya of Yop City), a ovaj integral sam naručio u preorderu. Marko je najavio da će Fibra da ga objavi, ali ja ne mogu da čekam. Odličan, odličan. Neverovatno je koliko ima sličnosti između Obaloslonovljana i nas. |
|
|
zorglub
Average Member
Serbia
529 Posts
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19702 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 05/05/2012 : 18:39:39
|
quote: Originally posted by Duje Belak
NE! preporučujem nijedan Zagor koje su crtali Gamba, chariolla ili Pesce, užaš...
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 06/05/2012 : 09:52:01
|
Colby -autori: Greg&Blanc-Dumont - Integral sa tri priče by Bookglobe, kompletan serijal
Mlađo je dao svoju (ne)preporuku pre izvesnog vremena, ali evo daću je i ja (u principu ne razlikuje se mnogo od njegove):
Sa obzirom da je Greg potpisnik ovog stripa, ipak sam očekivao više.Tri simpatične i pitke krimi priče sa avanturističkim duhom i lepo prikazanom Amerikom u post WWII periodu, ali ništa više od površne zabave. Za Grega neubočijeno, ipak je on davao dosta dublje scenarije.Verovatno je ovde samo odradio posao, a mišljenja sam da je u priči čak možda učestovao i neko drugi ( Blanc-Dumont ili neko treći), toliko mi prve dve priče ne liče na njega. Jedini izuzetak je treći album koji je dobar.Ostalo tek čitljivo,simpatično i petparački. Možda je Gregu bilo bolje da se povukao na vreme (ako je on zaista napisao kompletne priče za Kolbija) |
Edited by - anto on 12/05/2012 18:35:27 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 12/05/2012 : 18:28:20
|
Rock Derby - autor: Greg - Integral sa tri priče od po 30 stranica;Bookglobe; imaju još 4 epizode ovog junaka sa istim brojem stranica, ali iz nekog razloga (da sad ne ulazimo u tu problematiku) ovo će biti jedini objavljeni integral.
Ovo je jedan od onih stripova oko čije preporuke se mora dobro razmisliti. Smeo bih da ga preporučim hard core Gregovim fanovima, ljubiteljima BD humorističkog stripa ili klincima od 8 do (tu već nisam siguran) 13 godina.Ostali mogu slobodno da ga zaobiđu. Kako sam ja u onoj drugoj spomenutoj grupi (a pomalo i u prvoj, dok mi deca stasavaju za treću) nisam se prevario što sam ga nabavio.Ali ovo "nisam se pokajao" je najviše zbog onoga "deca mi stasavaju za treću grupu". Mislim, nije loš stripić.Šta znam, na neki način sam i uživao u njemu.Ali tu je ista stvar kao kad neko ko mnogo voli Teksa, kaže "uživao sam u prvoj Texovoj knjizi od Veselog Četvrtka" (ili Libelus kolor biblioteke).Sve druge će opasno smoriti. E pa ovde je ista priča.Lep Gregov crtež (ili kako reče Mairosu "majstorski") i simpatično-naivne pričice koje je ipak pregazilo vreme.
Ali ako ste u nekoj od gore pobrojanih grupa ili imate klince od 8 do 13 - iskrena preporuka!!!
|
Edited by - anto on 12/05/2012 18:37:46 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 14/05/2012 : 13:32:24
|
Sambre 6
Sesti nastavak serije Sambre, prva cetiri albuma je objavio Beli Put kao integral http://www.stripovi.com/recenzije/sambrovi-smbr-bp-1-sambrovi/1309/ Jos prije tri godine sam rekao da ce biti steta ako autor ne napravi sesti dio http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=34842&whichpage=5 sada mogu da kazem da je steta sto se prica nije zavrsila i ostavila da pociva u miru. Ovaj sesti dio nam donosi avantrue sa Julie na jednom ostrvu i stvarno ne vidim neku svrhu zasto avantura ide dalje(osim novca, naravno). Ok, ocigledno da se sve svodi na to da ce Julie jednog dana da se sretne sa svojim sinom, ali ipak u mojim ocima je ovo skrnavljene jedne legndarne price. U medjuvremenu postoje i dva spin-offa, koji su po meni bolji od samog nastavka originalnog serijala. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 15/05/2012 : 12:18:10
|
Thorgal 33
Poslije broja 32 http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=34842&whichpage=36 gdje se Thorgal opet polako vratio u centar serijala, ova epizoda je iskljucivo njemu posvecena, Zbog toga sto su startovali i najavljeni brojni drugi serijali koji se bave sporednim likovima, pa na taj nacin glavni serijal ostaje mjesto gdje se mogu da prate avanture glavnog junaka. Rosinski ovdje prati svoj stil direktnog kolorisanja iz posljednjih epizoda. Jos jednom je majstor pokazao svoje znanje, svaka tabla bi mogla da bude izlozena u nekom muzeju. Thorgal jos uvijek traga za svojim najmladjim otetim sinom, cijeli album prati avanture te potrage.
Louve 1
Poslije Kriss De Valnor, drugi spin-off serijal iz Thorgalovog svijeta. Radnja prati avanture Thorgalove kcerke Vucice(Louve). Surzhenko, crtac ove epizode, drzi se ranog Rosinskovog stila, pa tako ce ovdje biti zadovoljni oni koji su bili fanovi crteza prvih Thorgalovih epizoda. U ovoj prici nema mnogo nasilja te ostavlja utisak da je prvenstveno napisana za nesto mladje uzraste. Prica drzi kontinuitet glavnog serijala, radnja se dogadja istovremeno kao i u originalnom broju 33. Iako sam album nije bas nesto posebno, jasno je da je dobra stvar sto je pokrenuto nekoliko spin-off serijala, na taj nacin Thorgal ima vise prostora u glavnom serijalu i istovremeno upoznajemo malo bolje sporedne likove u propratnim izdanjima. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 19/05/2012 : 06:34:12
|
Maslin Granko - Greg & Dany - Bookglobe, integral sa 4 albuma
U zadnje vreme između čitanja prošlogodišnjih Fibrinih albuma, počeo sam da upoznajem meni nepoznate Gregove stripove.utiske možete pročitati par postova iznad. I kao što napisah već, nakon Rok Derbija, simpatičnog stripa kojeg je ipak pregazilo vreme i Kolbija, takođe polu-simpatičnog stripa u kojem se vidi da je Grega pregazilo vreme, evo jednog stripa koji je vanvremenski.I ne samo što je vanvremenski, nego je i jedna od onih umetničkih kreacija (dopustite mi da se tako izrazim) u kojoj će podjednako uživati sve generacije.A takvih stripova/filmova/knjiga verujem da nema mnogo. U svakom slučaju, moj prvi susret sa Maslinom je dosta iznenađujuć.U pozitivnom smislu.Nikada nisam čuo za ovog junaka (do relativno skoro), pa sam očekivao stereotipnu BD karikaturalnu zezalicu.Ali maslin je sve ali samo ne stereotipija - jako,jako čudan,nesvakidašnji i neobično zanimljiv strip.Prekrasnog crteža i prelepih dijaloga.Stripovski krosover "Beskrajne priče" i Baumovih knjiga o Ozu. Prvi album je najviše i dečiji; ali drugi već pokazuje da je Maslin prevashodno strip za odrasle i kao takav se nastavlja do kraja integrala.
Preporučujem od srca - strip kojeg ne bi valjalo zaobići!
edit: zaboravih da pohvalim Vlatku Briški na zaista sjajnom prevodu. |
Edited by - anto on 19/05/2012 06:58:33 |
|
|
Topic |
|
|
|