forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate KOMANDANT MARK-Mark fanovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 59

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 06/11/2019 :  08:34:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote


Scenarij & crtež: EsseGesse

Ludens 2a: "Gusar" (4 ep.)

U gradiću New Barrow, došao je novi, okrutni i nemilosrdni guverener, sir Roderik. Mark odlazi u taj gradić provjeriti jesu li točne glasine o dolasku novog guvernera. Sasvim slučajno, tamo će upoznati legendarnog gusara, El Gancha!

Ova epizoda je sigurno svim fanovima Komandanta Marka draga zbog jednog lika - El Gancha - njegovo prvo pojavljivanje u serijalu. Mark mu pomaže u jednom okršaju sa Englezima i tako se upoznaju, te počinje jedno veliko prijateljstvo. Imaju zajedničkog neprijatelja, tog novog guvernera. Naime, El Gancho ima povijest s njim, guverner mu je oteo tzv. "Velikog Kačika" - predmet ili osoba koja nam ostaje misterija skoro do pred kraj epizode. Saznajemo da El Gancho i Blaf se poznaju već otprije, a njihov susret je itekako zbunio Marka i Žalosnu Sovu.


"Luckasti" Blaf

Žalosna Sova je odradio veliki dio zadatka u ovoj epizodi, još jednom se pokazao iznimno sposobnim. Iako ga Blaf pozna dugo, uvijek se nanovo iznenadi njegovoj inteligenciji. Puno smiješnih scena, od kojih je vjerojatno najbolja ona sa "brkovima". Prva pojava El Gancha pa otuda i nešto ljepši dojam i veće ocjene za ovu epizodu. Zabavna avantura, odlične dosjetke i humor koji je neizbježan u ovakvom stripu.

(priča: 8, scenarij: 8, crtež: 9, naslovnica: 7) = 82%

"everybody's got a plan until they get hit"

Edited by - ReemCP on 09/11/2019 16:20:29
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 09/11/2019 :  16:34:14  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote


Scenarij & crtež: EsseGesse

Ludens 2b: "Izdajnici" (5 ep.)

Naša trojka odlazi iz utvrde, cilj njihove destinacije je maleni gradić. Naime, Marka su pozvali u taj grad, iako ni on sam još ne zna što ga čeka i o kojem se zadatku zapravo radi. U međuvremenu, Blaf i Žalosna Sova upoznaju dvoje čudnih likova, Geraldine i Larkinsa, s kojima naši junaci imaju kratki okršaj. Opet se uskoro susreću i ispada da je taj tajni zadatak upravo vezan za njih dvoje. Iako nisu dobro počeli poznanstvo i vlada određena netrepeljivost između njih, moraju se slagati i skupa zajedno krenuti na put, prevozeći nešto u brodiću za čiji sadržaj znaju samo to dvoje sumnjivih likova..

Uh, dosta loša epizoda, najgora dosad. Nema uopće one čarolije kakva se osjeti kod ovakvog stripa, prilično naivno.

(priča: 2, scenarij: 2, crtež: 7, naslovnica: 6) = 39%


"everybody's got a plan until they get hit"

Edited by - ReemCP on 09/11/2019 16:38:59
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
2243 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 09/11/2019 :  16:44:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
Ah, citao El Gancha prvi put u Makarskoj osamdeset i neke, skoro sam mogao da vidim njegov jedrenjak na horizontu

Nego, Iseserin je imao nekoliko dobrih postova na ovu temu:

quote:
El Ganco, bivši pirat (možda gusar, što nije isto), upravo zbog njega volim Komandanta Marka.

Spomenuti El Ganco prvo je plovio na brigantini s dva jarbola, na prvom dva križna jedra, a na zadnjem samo sošno jedro.
Ta brigantina je potopljena u epizodi ZS 116 - Tigar sa Martinika.
U toj istoj epizodi je osvojio trojarbolni jedrenjak (po svoj prilici korvetu).

No u vecini slucajeva El Ganco plovi po Ontariju na brigantinu (dvojarbolni brod koji na prvom jarbolu ima 3 križna jedra, a na krmenom sošnjacu iznad koje su dva križna jedra, brig bi imao i na krmenom tri križna jedra, što ga razlikuje od brigantina).
U kojem se broju ZS pojavljuje taj brigantin (vec u ZS 130 on s svojim brigantinom potapa jednu britansku korvetu)?

Osim toga interesantno je primjetiti da on s tim brodom (dvojarbolni brigantin) plovi i po Atlantiku, do kojeg je mogao doci po rijeci Sv. Lovrence (ukoliko je ona plovna cijelom svojom dužinom tj. od Ontarija nizvodno do ušca u Atlantik) ili je možda na atlantiku koristio drugi brod istog tipa?
Zna li netko postoji li strip koji bi razriješio ovu nedoumicu (gdje se putuje iz Ontarija na neko odredište u Atlantiku istim brodom)?


Zaista sam uživao u avanturama Komadanta Marka u kojima se pojavljuje El Ganco. U tim epizodama brodovi su toliko precizno nacrtani, toliko dobro da ne zaostaju za onima iz Pomorske enciklopedije. Usporedivao sam ih s brodovima iz Ridobradog gusara, ovi zadnji su više iz perioda s kraja XVIII. stoljeca, nego s pocetka gdje je stavljena prica o Ridobradom.
U Brus H. je dobro pogoden povjesni period (Napoleonovi ratovi na prijelazu XVIII u XIX stoljece), ali mi crtež nije na visini onog u Komadanta Marka.

Ima i u Zagoru brodova, njegove avanture s kapetanom Fišlegom su nezaboravne (Fišlegov brod tj. kliper je dobro nacrtan, no ne ipak toliko vijerno kao kliperi u Teksu ZS 280,281,287,288).

I Kit T. ima epizoda s brodovima i gusarima (LMS 194,195 ili LMS 549,550,551), ima tu škunera, topovnjaca na paru (iz otprilike 70-ih godina XIX. stoljeca), zaista ih se isplati pažljivo procitati (ako se voli pomorstvo i brodove kroz stoljeca).quote:
Da ne buden dosadan s Komadantom Markom, evo malo i Velikog Bleka, zapravo bi rekao nešto o "crvenim mundirima"
U sukobu s Washingtonovom milicijom (tako bi nazvao Vukove s ontarija i Blekove rodoljube) glavni neprijatelj su crveni mundiri.

U slucaju K. Marka radi se o crvenim mundirima iz 37. pješacke regimente, oni nose šubare od medvjedeg krzna na kojima se isticu metalne oznake. Njihovi casnici nose epolete na oba ramena (za to vrijeme uobicajena je bila epoleta na jednom ramenu). Streljivo su nosili u kožnoj torbici preko jednog ramena, a sablju na remenu preko drugog ramena.

A sada o crvenim mundirima i V. Bleku, on je ratovao protiv 64. regimente. Ako malo prolistate prve LMS o Bleku (LMS 128-LMS 240), vidi se da oni nemaju sablje, nego samo mušketu i bajunetu kao jedino dodatno oružje.

Dakle, ovo su povjesne cinjenice do kojih se držalo u V. Bleku i K. Marku, bez obzira što su price naivne.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 10/11/2019 :  12:24:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

Nego, Iseserin je imao nekoliko dobrih postova na ovu temu..

Znam Ivicu i mogu samo reći da je čovjek legenda Uzeo sam od njega dosta stripova, između ostalog, i dosta Komandanta Marka. Čak mi je na samom početku, još se nismo poznavali, znao poslat 60 stripova, a da ja nisam još ni stigao doći do banke i uplatit, stvarno je čovjek dobričina A i znali smo se čuti mobitelom i baš mi je rekao kako najviše voli ove avanture sa El Ganchom, nešto slično smo pričali o tim brodovima i sl., kako je to unatoč povremenom naivnošću radnje u stripu, napravljeno u skladu sa povijesti.

"everybody's got a plan until they get hit"

Edited by - ReemCP on 10/11/2019 12:25:07
Go to Top of Page

tihomirduras
Senior Member1130 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 10/11/2019 :  17:29:43  Show Profile Show Extended Profile  Send tihomirduras a Private Message  Reply with Quote
Šteta što se Ivica ne uključi malo više u komentiranje, njegovo znanje (a i količina stripova koje posjeduje) je iznimno, pretpostavljam da je riječ o nedostatku vremena.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 10/11/2019 :  18:25:15  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Vjerojatno, vidim ga samo na aukcijama da je aktivan. Šteta što nije i na forumu, bar 2-3 puta tjedno da nešto napiše

"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17645 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 10/11/2019 :  19:54:37  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

quote:
Originally posted by Vlaadisha

Nego, Iseserin je imao nekoliko dobrih postova na ovu temu..

Znam Ivicu i mogu samo reći da je čovjek legenda Uzeo sam od njega dosta stripova, između ostalog, i dosta Komandanta Marka. Čak mi je na samom početku, još se nismo poznavali, znao poslat 60 stripova, a da ja nisam još ni stigao doći do banke i uplatit, stvarno je čovjek dobričina A i znali smo se čuti mobitelom i baš mi je rekao kako najviše voli ove avanture sa El Ganchom, nešto slično smo pričali o tim brodovima i sl., kako je to unatoč povremenom naivnošću radnje u stripu, napravljeno u skladu sa povijesti.Iseserin je legenda, dvaput sam (istina davno) bio kod njega (živi blizu Petrinje gdje imam viksu) i lik fakat voli Marka ali i Crvenobradog - imao je hrpu njegovih epizoda, originale, neke njegove kompilacije koje je sastavio samo za svoju dušu...Ma lik je prva liga.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

tihomirduras
Senior Member1130 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 10/11/2019 :  20:35:25  Show Profile Show Extended Profile  Send tihomirduras a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo
Iseserin je legenda, dvaput sam (istina davno) bio kod njega (živi blizu Petrinje gdje imam viksu) i lik fakat voli Marka ali i Crvenobradog - imao je hrpu njegovih epizoda, originale, neke njegove kompilacije koje je sastavio samo za svoju dušu...Ma lik je prva liga.Nego jel ti ostavljaš stripove u toj viksi?
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17645 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 10/11/2019 :  21:24:16  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Neću ti reći :D

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 10/11/2019 :  22:57:02  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Iseserin je legenda, dvaput sam (istina davno) bio kod njega (živi blizu Petrinje gdje imam viksu) i lik fakat voli Marka ali i Crvenobradog - imao je hrpu njegovih epizoda, originale, neke njegove kompilacije koje je sastavio samo za svoju dušu...Ma lik je prva liga.


Odličan je I puno znanja ima o stripovima, Marka obožava i mislim da ga netko sluša tko nije fan Marka, da bi nakon toga brzo postao A i samom mi se vratila želja za tim stripom i uživam :)

"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 30/11/2019 :  23:28:26  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote


Scenarij & crtež: EsseGesse

Ludens 2c: "Predstraža heroja" (6 ep.)

U selu Lokwood uz obalu Ontarija, izbio je veliki požar. Mještani spašavaju što se spasiti da, a Komandant Mark uskoro dolazi i otkriva da je to djelo indijanaca Algonkina. Algonkini su inače veliki prijatelji Engleza. Slični takvi napadi, događaju se u još jednom mjestu, a ono što je čudno i jako sumnjivo, uvijek uoči požara i napada, u tom mjestu bi se našao putujući glumac sa svojim kolima, Reginald. Ostalo je jedino pitanje, kako su Algonkini uspjeli doći uopće na taj teritorij, preko predstraže na Tundaru koja je zapravo jedini mogući prolaz, a čuvaju ga hrabri Vukovi sa Ontarija..

Još jedna epizoda u nizu koja me nije oduševila. Rekao bih da je ovo epizoda idealna za 8-10 godišnjake kojima bi bila jedna od onih prigodnih priča da ih se uvede u ovaj serijal, ali i općenito u svijet stripa. Neshvatljivo je činjenica da je Mark toliko naivan i da se taj Reginald, koji je očito glavni sumnjivac, tako dugo "provlačio" u ovoj epizodi. Nema nažalost nikakve misterije niti nekakvog zapleta, osim što je čitatelja vjerojatno zanimalo što je bilo sa tom predstražom. Uvođenje robijaša u ovu priču mi je suvišno i nije mi se taj dio s njima uopće svidio. Pred kraj epizode se pojavljuje jedan pas kod Betty koji jako sliči na Floka.

(priča: 2, scenarij: 1, crtež: 7, naslovnica: 8) = 38%


Neslana šala Mister Blafa

"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
2243 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 14/12/2019 :  04:28:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

Još jedna epizoda u nizu koja me nije oduševila. Rekao bih da je ovo epizoda idealna za 8-10 godišnjake kojima bi bila jedna od onih prigodnih priča da ih se uvede u ovaj serijal, ali i općenito u svijet stripa. Neshvatljivo je činjenica da je Mark toliko naivan i da se taj Reginald, koji je očito glavni sumnjivac, tako dugo "provlačio" u ovoj epizodi. Nema nažalost nikakve misterije niti nekakvog zapleta, osim što je čitatelja vjerojatno zanimalo što je bilo sa tom predstražom.
Ah, znači isto ko i svaki drugi Mark. Šalu na stranu, čitalac zna više od likova jer mu autori dopuštaju. To je "dramska ironija", koja se u književnosti koristi malo efektnije nego ovde. U Marku ne samo da imamo uglavnom jednog jedinog osumnjičenog, nego je taj obično karikatura: ovog puta Reginald, prošli put Sparrow, pa Bronzana Glava itd. EsseGesse su veliki poklonici starog pravila da je zlo i fizički ružno, osim kad su u pitanju lepe žene. Ponekad se desi da namerno zavaraju trag, ali neću ti spojlati.

Što se tiče misterije oko predstraže, meni će nedostajati takve jednostavne priče kad serijal "preskoči ajkulu" i počnu da se pojavljuju dinosaurusi, mumije ili šta već.

Meni je jedini smor kad god se crtači smenjuju, a ovde je to već na trećoj strani.
quote:
Pred kraj epizode se pojavljuje jedan pas kod Betty koji jako sliči na Floka.
Verovatno prototip, pravi stiže za dve epizode!
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 14/12/2019 :  22:50:52  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Lijepo rečeno, Vlaadisha

quote:
Originally posted by Vlaadisha

Ponekad se desi da namerno zavaraju trag, ali neću ti spojlati.

Aha, ima dosta dobrih epizoda koje te na neki način zaintrigiraju, pa se nekad iznenadiš tko je taj "zločinac". Meni je najviše ostala u sjećanju epizoda "Porodica Lafore" (išla je u dvije sveske), Brilijantska naušnica (moj prvi pročitani Mark) i mnoge druge, prošlo je dosta već vremena od čitanja. Bio je onaj jedan lik koji kad bi popio ruma, taj bi dobio nevjerojatnu snagu i rušio bi sve redom oko sebe..veselim se daljnjem čitanju ovog junaka Nekad smo danas strogi možda prema nekim scenama, radnjama, zaboravimo ih promatrati kroz ono vrijeme kad su pisani stripovi i kakva je bila ondašnja publika.
quote:
Originally posted by Vlaadisha

Verovatno prototip, pravi stiže za dve epizode!

Je, Betty spominje ga samo kao "pas", nikakvo ime:


"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page

mesar
New Member

293 Posts

Member since 27/04/2015

Posted - 16/01/2020 :  17:44:22  Show Profile Show Extended Profile  Send mesar a Private Message  Reply with Quote
Kompletirao K.Marka,danas dobio Cena časti(album ispunjen) i to je to.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 16/01/2020 :  17:47:07  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Bravo Mesar

"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page

mesar
New Member

293 Posts

Member since 27/04/2015

Posted - 16/01/2020 :  20:09:51  Show Profile Show Extended Profile  Send mesar a Private Message  Reply with Quote
Hvala ReemCP,da li si ti več dobio Kraljičina garda(ZS 634)?No,da nije bilo nikad nebi ovo kompletirao(dao si mi inspiraciju,da se može).
Go to Top of Page

mesar
New Member

293 Posts

Member since 27/04/2015

Posted - 16/01/2020 :  20:11:16  Show Profile Show Extended Profile  Send mesar a Private Message  Reply with Quote
Kažem ,da nije bilo tebe ne bi kompletirao.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 20/01/2020 :  10:40:16  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Super Mesar Inače, ne fali mi taj, već ovaj: ZS 864: Omča za nevinog.Iako, nisam već duže vremena pratio aukcije, možda je već bio u ponudi.


"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page

mesar
New Member

293 Posts

Member since 27/04/2015

Posted - 20/01/2020 :  12:08:50  Show Profile Show Extended Profile  Send mesar a Private Message  Reply with Quote
Pogledaču ovde kod nas ako ga možem nabavit.
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5872 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 20/01/2020 :  15:56:36  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
danas mi stigla zadnja dva marka koja su mi falila...zs 1070 i 1079 i sa njima je zavrseno kompletiranje marka... ustvari, jos moram naci na netu talijanske originale i uporediti ih sa 3 epizode zs, jer prema popisu koji je radio Saint, tri epizode imaju manje stranica, kako je dnevnik to vec radio...ukupno su 4 stranice izbacene u ta tri broja...
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 21/01/2020 :  13:13:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mesar

Pogledaču ovde kod nas ako ga možem nabavit.

Hvla ti Mesar A i da se ne nađe, nije tolika šteta, uvijek taj jedan broj mogu pročitati u skeniranom obliku.

quote:
Originally posted by zlatan bihac

danas mi stigla zadnja dva marka koja su mi falila...zs 1070 i 1079 i sa njima je zavrseno kompletiranje marka... ustvari, jos moram naci na netu talijanske originale i uporediti ih sa 3 epizode zs, jer prema popisu koji je radio Saint, tri epizode imaju manje stranica, kako je dnevnik to vec radio...ukupno su 4 stranice izbacene u ta tri broja...


Bravo i za tebe Zlatane Ako nije tajna, koliko si platio tog 1079? Evo, upravo i naš Deki boja taj strip: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51040

"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5872 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 21/01/2020 :  14:59:45  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
nije tajna...pravo dobro sam prošao...dao sam u zamjenu 4 stripa zs po mom izboru koji su mi dupli i viška...doduše, ova dva i nisu nešto extra očuvana, ali imaju sve stranice i korice a i hrbat je tu...bilo selotejpa na njima koji se osušio i lako skinuo..malo tečnog ljepila i stega, i sad su onako...ok...
Go to Top of Page

ddeki
Advanced Member3024 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 24/01/2020 :  08:11:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ddeki a Private Message  Reply with Quote
Dok nisam poceo da bojim strip Konacna Pobeda nisam znao da je Dnevnik izbacio dve stranice, pa ovom prilikom mozete premijerno da vidite jednu od te dve izbacene stranice i to obojenu stranu. Po numeraciji ovo je strana 12.

12

http://ddeki.deviantart.com/gallery/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009518400153

Edited by - ddeki on 24/01/2020 08:15:19
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7127 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 06/03/2020 :  20:24:31  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Kompletirao čitanje Ludensa 3, odlične priče Baš sam uživao, ostavljam na sajtu ispod naslovnice kratke brzinske komentare čisto da se podsjetim ako budem nešto tražio: https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/komandant-mark-km-lu-3-zamka/19496/0/#ReemCP

Flok ušao u 8. epizodi u serijal, a već na početku 9. epizode su ga skoro protjerali iz utvrde jer je donio buhe


"everybody's got a plan until they get hit"

Edited by - ReemCP on 06/03/2020 20:24:52
Go to Top of Page

Tutta
Advanced MemberGermany
30384 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 06/03/2020 :  20:37:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
ddeki

+++1

+IN HOC SIGNO VINCES+


Go to Top of Page
Page: of 59 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.5 seconds. Snitz Forums 2000