forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate KOMANDANT MARK-Mark fanovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 49

ReemCP
Advanced MemberCroatia
6085 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 06/11/2019 :  08:34:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote


Scenarij & crtež: EsseGesse

Ludens 2a: "Gusar" (4 ep.)

U gradiću New Barrow, došao je novi, okrutni i nemilosrdni guverener, sir Roderik. Mark odlazi u taj gradić provjeriti jesu li točne glasine o dolasku novog guvernera. Sasvim slučajno, tamo će upoznati legendarnog gusara, El Gancha!

Ova epizoda je sigurno svim fanovima Komandanta Marka draga zbog jednog lika - El Gancha - njegovo prvo pojavljivanje u serijalu. Mark mu pomaže u jednom okršaju sa Englezima i tako se upoznaju, te počinje jedno veliko prijateljstvo. Imaju zajedničkog neprijatelja, tog novog guvernera. Naime, El Gancho ima povijest s njim, guverner mu je oteo tzv. "Velikog Kačika" - predmet ili osoba koja nam ostaje misterija skoro do pred kraj epizode. Saznajemo da El Gancho i Blaf se poznaju već otprije, a njihov susret je itekako zbunio Marka i Žalosnu Sovu.


"Luckasti" Blaf

Žalosna Sova je odradio veliki dio zadatka u ovoj epizodi, još jednom se pokazao iznimno sposobnim. Iako ga Blaf pozna dugo, uvijek se nanovo iznenadi njegovoj inteligenciji. Puno smiješnih scena, od kojih je vjerojatno najbolja ona sa "brkovima". Prva pojava El Gancha pa otuda i nešto ljepši dojam i veće ocjene za ovu epizodu. Zabavna avantura, odlične dosjetke i humor koji je neizbježan u ovakvom stripu.

(priča: 8, scenarij: 8, crtež: 9, naslovnica: 7) = 82%

"everybody's got a plan until they get hit"

Edited by - ReemCP on 09/11/2019 16:20:29
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
6085 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 09/11/2019 :  16:34:14  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote


Scenarij & crtež: EsseGesse

Ludens 2b: "Izdajnici" (5 ep.)

Naša trojka odlazi iz utvrde, cilj njihove destinacije je maleni gradić. Naime, Marka su pozvali u taj grad, iako ni on sam još ne zna što ga čeka i o kojem se zadatku zapravo radi. U međuvremenu, Blaf i Žalosna Sova upoznaju dvoje čudnih likova, Geraldine i Larkinsa, s kojima naši junaci imaju kratki okršaj. Opet se uskoro susreću i ispada da je taj tajni zadatak upravo vezan za njih dvoje. Iako nisu dobro počeli poznanstvo i vlada određena netrepeljivost između njih, moraju se slagati i skupa zajedno krenuti na put, prevozeći nešto u brodiću za čiji sadržaj znaju samo to dvoje sumnjivih likova..

Uh, dosta loša epizoda, najgora dosad. Nema uopće one čarolije kakva se osjeti kod ovakvog stripa, prilično naivno.

(priča: 2, scenarij: 2, crtež: 7, naslovnica: 6) = 39%


"everybody's got a plan until they get hit"

Edited by - ReemCP on 09/11/2019 16:38:59
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
1901 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 09/11/2019 :  16:44:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
Ah, citao El Gancha prvi put u Makarskoj osamdeset i neke, skoro sam mogao da vidim njegov jedrenjak na horizontu

Nego, Iseserin je imao nekoliko dobrih postova na ovu temu:

quote:
El Ganco, bivši pirat (možda gusar, što nije isto), upravo zbog njega volim Komandanta Marka.

Spomenuti El Ganco prvo je plovio na brigantini s dva jarbola, na prvom dva križna jedra, a na zadnjem samo sošno jedro.
Ta brigantina je potopljena u epizodi ZS 116 - Tigar sa Martinika.
U toj istoj epizodi je osvojio trojarbolni jedrenjak (po svoj prilici korvetu).

No u vecini slucajeva El Ganco plovi po Ontariju na brigantinu (dvojarbolni brod koji na prvom jarbolu ima 3 križna jedra, a na krmenom sošnjacu iznad koje su dva križna jedra, brig bi imao i na krmenom tri križna jedra, što ga razlikuje od brigantina).
U kojem se broju ZS pojavljuje taj brigantin (vec u ZS 130 on s svojim brigantinom potapa jednu britansku korvetu)?

Osim toga interesantno je primjetiti da on s tim brodom (dvojarbolni brigantin) plovi i po Atlantiku, do kojeg je mogao doci po rijeci Sv. Lovrence (ukoliko je ona plovna cijelom svojom dužinom tj. od Ontarija nizvodno do ušca u Atlantik) ili je možda na atlantiku koristio drugi brod istog tipa?
Zna li netko postoji li strip koji bi razriješio ovu nedoumicu (gdje se putuje iz Ontarija na neko odredište u Atlantiku istim brodom)?


Zaista sam uživao u avanturama Komadanta Marka u kojima se pojavljuje El Ganco. U tim epizodama brodovi su toliko precizno nacrtani, toliko dobro da ne zaostaju za onima iz Pomorske enciklopedije. Usporedivao sam ih s brodovima iz Ridobradog gusara, ovi zadnji su više iz perioda s kraja XVIII. stoljeca, nego s pocetka gdje je stavljena prica o Ridobradom.
U Brus H. je dobro pogoden povjesni period (Napoleonovi ratovi na prijelazu XVIII u XIX stoljece), ali mi crtež nije na visini onog u Komadanta Marka.

Ima i u Zagoru brodova, njegove avanture s kapetanom Fišlegom su nezaboravne (Fišlegov brod tj. kliper je dobro nacrtan, no ne ipak toliko vijerno kao kliperi u Teksu ZS 280,281,287,288).

I Kit T. ima epizoda s brodovima i gusarima (LMS 194,195 ili LMS 549,550,551), ima tu škunera, topovnjaca na paru (iz otprilike 70-ih godina XIX. stoljeca), zaista ih se isplati pažljivo procitati (ako se voli pomorstvo i brodove kroz stoljeca).quote:
Da ne buden dosadan s Komadantom Markom, evo malo i Velikog Bleka, zapravo bi rekao nešto o "crvenim mundirima"
U sukobu s Washingtonovom milicijom (tako bi nazvao Vukove s ontarija i Blekove rodoljube) glavni neprijatelj su crveni mundiri.

U slucaju K. Marka radi se o crvenim mundirima iz 37. pješacke regimente, oni nose šubare od medvjedeg krzna na kojima se isticu metalne oznake. Njihovi casnici nose epolete na oba ramena (za to vrijeme uobicajena je bila epoleta na jednom ramenu). Streljivo su nosili u kožnoj torbici preko jednog ramena, a sablju na remenu preko drugog ramena.

A sada o crvenim mundirima i V. Bleku, on je ratovao protiv 64. regimente. Ako malo prolistate prve LMS o Bleku (LMS 128-LMS 240), vidi se da oni nemaju sablje, nego samo mušketu i bajunetu kao jedino dodatno oružje.

Dakle, ovo su povjesne cinjenice do kojih se držalo u V. Bleku i K. Marku, bez obzira što su price naivne.
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
6085 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 10/11/2019 :  12:24:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

Nego, Iseserin je imao nekoliko dobrih postova na ovu temu..

Znam Ivicu i mogu samo reći da je čovjek legenda Uzeo sam od njega dosta stripova, između ostalog, i dosta Komandanta Marka. Čak mi je na samom početku, još se nismo poznavali, znao poslat 60 stripova, a da ja nisam još ni stigao doći do banke i uplatit, stvarno je čovjek dobričina A i znali smo se čuti mobitelom i baš mi je rekao kako najviše voli ove avanture sa El Ganchom, nešto slično smo pričali o tim brodovima i sl., kako je to unatoč povremenom naivnošću radnje u stripu, napravljeno u skladu sa povijesti.

"everybody's got a plan until they get hit"

Edited by - ReemCP on 10/11/2019 12:25:07
Go to Top of Page

tihomirduras
Senior Member1049 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 10/11/2019 :  17:29:43  Show Profile Show Extended Profile  Send tihomirduras a Private Message  Reply with Quote
Šteta što se Ivica ne uključi malo više u komentiranje, njegovo znanje (a i količina stripova koje posjeduje) je iznimno, pretpostavljam da je riječ o nedostatku vremena.
Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
6085 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 10/11/2019 :  18:25:15  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Vjerojatno, vidim ga samo na aukcijama da je aktivan. Šteta što nije i na forumu, bar 2-3 puta tjedno da nešto napiše

"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17239 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 10/11/2019 :  19:54:37  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

quote:
Originally posted by Vlaadisha

Nego, Iseserin je imao nekoliko dobrih postova na ovu temu..

Znam Ivicu i mogu samo reći da je čovjek legenda Uzeo sam od njega dosta stripova, između ostalog, i dosta Komandanta Marka. Čak mi je na samom početku, još se nismo poznavali, znao poslat 60 stripova, a da ja nisam još ni stigao doći do banke i uplatit, stvarno je čovjek dobričina A i znali smo se čuti mobitelom i baš mi je rekao kako najviše voli ove avanture sa El Ganchom, nešto slično smo pričali o tim brodovima i sl., kako je to unatoč povremenom naivnošću radnje u stripu, napravljeno u skladu sa povijesti.Iseserin je legenda, dvaput sam (istina davno) bio kod njega (živi blizu Petrinje gdje imam viksu) i lik fakat voli Marka ali i Crvenobradog - imao je hrpu njegovih epizoda, originale, neke njegove kompilacije koje je sastavio samo za svoju dušu...Ma lik je prva liga.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

tihomirduras
Senior Member1049 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 10/11/2019 :  20:35:25  Show Profile Show Extended Profile  Send tihomirduras a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo
Iseserin je legenda, dvaput sam (istina davno) bio kod njega (živi blizu Petrinje gdje imam viksu) i lik fakat voli Marka ali i Crvenobradog - imao je hrpu njegovih epizoda, originale, neke njegove kompilacije koje je sastavio samo za svoju dušu...Ma lik je prva liga.Nego jel ti ostavljaš stripove u toj viksi?
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
17239 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 10/11/2019 :  21:24:16  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Neću ti reći :D

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

ReemCP
Advanced MemberCroatia
6085 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 10/11/2019 :  22:57:02  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Iseserin je legenda, dvaput sam (istina davno) bio kod njega (živi blizu Petrinje gdje imam viksu) i lik fakat voli Marka ali i Crvenobradog - imao je hrpu njegovih epizoda, originale, neke njegove kompilacije koje je sastavio samo za svoju dušu...Ma lik je prva liga.


Odličan je I puno znanja ima o stripovima, Marka obožava i mislim da ga netko sluša tko nije fan Marka, da bi nakon toga brzo postao A i samom mi se vratila želja za tim stripom i uživam :)

"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page
Page: of 49 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000