Author |
Topic |
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 22/09/2009 : 07:56:33
|
Svaka cast svima na pomoci,ima bas dosta materijala.Hvala svima koji su se potrudili da ne bi sad posebno odgovarao.Ovaj topik je zlata vredan. Slobodno pisite cega god se setite. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Member since 26/12/2007 |
Posted - 22/09/2009 : 08:35:41
|
quote: Originally posted by idado
quote: Originally posted by kucni duh
jedna od meni najdražih knjiga je ona o Kočizu, Slomljena strijela (Broken Arrow) -pisac Elliot Arnold 1950 je snimljen i uspješan film sa Jamesom Stewartom http://www.imdb.com/title/tt0042286/
film je napravljen za većinsku bjelačku populaciju, površno se dotiče indijanskih problema, ali knjiga je vrhunska.
Imam knjigu! Sajam zakon. gmta
Imam film! Film zakon. gmta
|
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Posted - 22/09/2009 : 12:03:38
|
quote: Originally posted by andjelt
quote: Originally posted by okiboki
Posto me poprilicno zanima ova tematika(sto se vidi po avataru)molio bih sve koji znaju da mi preporuce neku knjigu ili filmove o Severnoamerickim Indijancima.Dobri westerni takodje dolaze u obzir! Nedavno sam nabavio knjigu "Poglavice patrioti" i cini se jako zanimljivo,mada moram priznati jos nisam procitao. Eto pa ko zna nek izvoli...
zevo , imam ja gomillluuuu western filmova ... samo malo sam sad u guzvi ... ali poslacu ti ja spisak pa ti izaberi
Vazi zemo javi kad budes slobodan pa bi mi mogao narezati. |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Posted - 22/09/2009 : 12:04:29
|
quote: Originally posted by Paka01
Eto, pa reci ako ti koristi ša, mogu pogledat ediciju i to sve Također, ima još knjiga iz toga serijala o povijesti ljudskoga roda.
Sve koristi,slobodno postavi sto god znas. |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Posted - 22/09/2009 : 12:09:46
|
quote: Originally posted by REJS
Knjiga Poglavice Patriote je jedna od najboljih kniga o Severno americkim indijancima. Obuhvata skoro sve najbitnije poglavice od Hijavate,Tekumseha,Osceole do Ludog Konja i Josefa.Knjiga je vrhunski napisana i uopste nije povrsna kao neke na tu temu.Sto je najbitnije hronoloski obuhvata najbitnije stvari.
Da,da to imam ali jos je nisam procitao. |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Posted - 22/09/2009 : 12:11:53
|
quote: Originally posted by hogar_5
pokusao sam ubaciti naslovnu stranu,ali nesto mi ne ide kako treba,knjige od Di Brauna -Sahranite mi srce kraj ranjenog kolena.slucajno sam je kupio u Sarajevu na sajmu kjige i bas me naslovna i privukla, a sama knjiga je odlicna . opisan je americki zapad iz izvora usmenog predanja onako kako su to osvajanje dozivjele njegove zrtve i uglavnom se autor sluzi njihovim rijecima.ima dosta indijanskih izreka poslovica i pjesama.za preporuciti, pozz
Cuo sam za tu knjigu medjutim kazu da je vise nema u prodaji,ali ako naletim uzecu je sigurno. |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Member since 29/06/2009 |
Posted - 23/09/2009 : 10:14:35
|
quote: Originally posted by hogar_5
pokusao sam ubaciti naslovnu stranu,ali nesto mi ne ide kako treba,knjige od Di Brauna -Sahranite mi srce kraj ranjenog kolena.slucajno sam je kupio u Sarajevu na sajmu kjige i bas me naslovna i privukla, a sama knjiga je odlicna . opisan je americki zapad iz izvora usmenog predanja onako kako su to osvajanje dozivjele njegove zrtve i uglavnom se autor sluzi njihovim rijecima.ima dosta indijanskih izreka poslovica i pjesama.za preporuciti, pozz
Cuo sam za tu knjigu medjutim kazu da je vise nema u prodaji,ali ako naletim uzecu je sigurno.
Mislim da knjigu imas u knjizari "Dobra knjiga" u Beogradu, cena negde oko 500 dinara. |
Nasilje u Darkvudu |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Posted - 23/09/2009 : 10:15:55
|
quote: Originally posted by REJS
Knjiga Poglavice Patriote je jedna od najboljih kniga o Severno americkim indijancima. Obuhvata skoro sve najbitnije poglavice od Hijavate,Tekumseha,Osceole do Ludog Konja i Josefa.Knjiga je vrhunski napisana i uopste nije povrsna kao neke na tu temu.Sto je najbitnije hronoloski obuhvata najbitnije stvari.
Da,da to imam ali jos je nisam procitao.
Knjiga je odlicna! Kada je procitas shvatices zasto indijanci nisu imali sansu protiv belaca inace knjiga se cita u jednom dahu! |
Nasilje u Darkvudu |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Posted - 23/09/2009 : 10:36:55
|
Sahranite mi srce kod ranjenog kolena, kao i knjiga odlican film, sjajna glumacka ekipa, i sjajno snimljen film. Ovoga puta i u slici ozivljava knjigu, tek nakon filma se ne moze progovoriti bar jedno sat vremena...tuzno...
Ples sa vukovima...sta god ko mislio o ovom filmu i da cak nije dobio tih sedam oskara bio bi deo moje filmske kolekcije, jednostavno film od tri sata koji mogu gledati svaki dan...ko nije odgledao ovaj film taj nije ni ziveo...
Poslednji mohikanac...verzija sa Ves Stadijem...definitivno najbolja verzija...klasik za sva vremena...
Plavi vojnik...prvi put Indijanci nisu prikazani kao zivotinje...potresno...
Mali veliki covek...Dastin Hofman u jednoj od svojih najboljih uloga...Litl Big Horn...dobar film...
Tonka...snimljen po decijoj knjizi ali ja obozavam taj film...nekada sam ga imao na VHS sada ga ne mogu nigde naci
Film: War Party...neki ga prevode kao Ratna zabava, drugi Na ratnoj stazi...nije vestern...u pitanju je period 1980ih, odnos prema indijancima ni posle sto godina nije izmenjen, odlicna i potresna prica, sjajna muzika od koje se jezi koza...prvi film na cijem sam kraju zaplakao...
Jelouston Keli...odlican film...pejzaz jeloustona, indijanci plemena Sijuks, na kraju pociste americku vojsku...Jelouston Keli ce spasiti njih nekolicinu jer je u sjajnim odnosima sa indijanskim poglavicom Galom...
Nosila je zutu traku...klasik...Dzon Vejn...pomalo neozbiljno ali vredi pogledati film...
Serijal Sin jutarnje zvezde...cetiri epizode...prica o generalu Kasteru, od njegovog uspona do njegovog poslednjeg uporista ne LItl Big Hornu...istovremeno i prica o Ludom konju, njegovoj viziji, njegovom ratnickom zivotu i ubistvu u zarobljenistvu...odlicna serija...
Drugom prilikom o jos filmova...za sada toliko... |
Nasilje u Darkvudu |
Edited by - red cloud on 23/09/2009 10:39:34 |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 23/09/2009 : 11:45:14
|
quote: Originally posted by red cloud
Tonka...snimljen po decijoj knjizi ali ja obozavam taj film...nekada sam ga imao na VHS sada ga ne mogu nigde naci
Imam ja. |
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 23/09/2009 : 11:51:08
|
Film: War Party...neki ga prevode kao Ratna zabava, drugi Na ratnoj stazi...
Ratna zabava na ratnoj stazi war party je odred ratnika, ratna skupina, skupina ratnika... |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Posted - 23/09/2009 : 12:01:29
|
quote: Originally posted by rommel
Ratna zabava na ratnoj stazi war party je odred ratnika, ratna skupina, skupina ratnika...
Imao je film u video klubu, i na omotu je pisalo "na ratnoj stazi". Inace pricam o filmu WAR PARTY, u glavnoj ulozi Billy Wirth, Kevin Dillon...da ne bude zabune... mada ne razumem ovaj tvoj post? Pokusavas da budes duhovit ili sta?! |
Nasilje u Darkvudu |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Posted - 23/09/2009 : 12:03:33
|
quote: Originally posted by dr strangelove
Imam ja.
Ozbiljno?! Covece znas li koliko pokusavam da nadjem taj film, pa to nije normalno! I kao niko nije nikad cuo za taj film! |
Nasilje u Darkvudu |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 23/09/2009 : 12:06:10
|
Ratna zabava na ratnoj stazi war party je odred ratnika, ratna skupina, skupina ratnika...
Imao je film u video klubu, i na omotu je pisalo "na ratnoj stazi". Inace pricam o filmu WAR PARTY, u glavnoj ulozi Billy Wirth, Kevin Dillon...da ne bude zabune... mada ne razumem ovaj tvoj post? Pokusavas da budes duhovit ili sta?!
komentiram prijevod koji je prvi imbecilan i smiješan , drugi tek nešto manje loš |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Posted - 23/09/2009 : 12:10:00
|
Imao je film u video klubu, i na omotu je pisalo "na ratnoj stazi". Inace pricam o filmu WAR PARTY, u glavnoj ulozi Billy Wirth, Kevin Dillon...da ne bude zabune... mada ne razumem ovaj tvoj post? Pokusavas da budes duhovit ili sta?!
komentiram prijevod koji je prvi imbecilan i smiješan , drugi tek nešto manje loš
Slazem se, ali takav je bio prevod kod nas.
Da je preveden kao Ratnicki odred, to bi bilo ok. U svakom slucaju film je odlican! |
Nasilje u Darkvudu |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 23/09/2009 : 12:10:06
|
Imam ja.
Ozbiljno?!
Da. |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Posted - 23/09/2009 : 12:15:19
|
Ozbiljno?!
Da. [/quote]
Gde ga nadje? Ocu i ja da imam taj film!
Bez zezanja, svaka cast, taj film je pravi raritet, bar je meni nemoguce naci! |
Nasilje u Darkvudu |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 23/09/2009 : 12:18:24
|
Ozbiljno?!
Da.
Gde ga nadje? Ocu i ja da imam taj film!
Bez zezanja, svaka cast, taj film je pravi raritet, bar je meni nemoguce naci! [/quote]
Pošaljem ti ja kad popravim komp. |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
|
elva
Junior Member
391 Posts
Member since 22/01/2006 |
Posted - 23/09/2009 : 12:59:56
|
A dali se neko sjeća filma koji je prije par godina bio na RTL-u,Prikazivao se u dva dijela,a zove se nešto dreamwatcher,dreamcatcher(nije ni jedno ni drugo ali je nešto slično),također se radi o sjevernoameričkim indijancima. Jest da je sve to malo ušminkano,ima specijalnih efekata ali ima dosta simbolike sa životom i vjerovanjima indijanaca. Čak mi se čini da su režiser i dosta ekipe iz produkcije indijanskom podrijetla. I ako neko nije pročitao knjigu sedam strijela,eto mu preporuke. Haug. |
Ja ili drugi,razlike su to posrijedi. Pa ti kontaj sada,šta je sve to šta nas djeli. |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Posted - 23/09/2009 : 13:23:42
|
quote: Originally posted by elva
A dali se neko sjeća filma koji je prije par godina bio na RTL-u,Prikazivao se u dva dijela,a zove se nešto dreamwatcher,dreamcatcher(nije ni jedno ni drugo ali je nešto slično),također se radi o sjevernoameričkim indijancima. Jest da je sve to malo ušminkano,ima specijalnih efekata ali ima dosta simbolike sa životom i vjerovanjima indijanaca. Čak mi se čini da su režiser i dosta ekipe iz produkcije indijanskom podrijetla. I ako neko nije pročitao knjigu sedam strijela,eto mu preporuke. Haug.
Da li ima neko od poznatijih indijanskih glumaca? Ja to nisam gledao ali bih voleo da odgledam. Sedam strela je takodje odlicna knjiga! |
Nasilje u Darkvudu |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12925 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 23/09/2009 : 16:28:15
|
Plavi vojnik...prvi put Indijanci nisu prikazani kao zivotinje...potresno...
Pa sad, Broken Arrow, White Feather, Cheyenne Autumn i A Man Called Horse su svi snimljeni prije filma Soldier Blue. Ti filmovi također prikazuju Indijance prilično balansirano.
Uostalom, treba uzeti u obzir kad je Soldier Blue nastao. Vjerujem da je Nelson u jednu ruku želio prikazati nepravdu koja je napravljena nad Indijancima, ali je s druge strane film sigurno bio alegorija na rat u Vijetnamu i masakr u selu My Lai. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 23/09/2009 : 18:08:38
|
ovo dvoje isto zaslužuje svaku preporuku - ROYAL HUNT OF THE SUN - s Christopherom Plummerom kao Atahualpom i Robert Shawom - kao Pizzarom
Ovo sam nekad davno gledao, ako mislimo na isti film. Naime, prije nekih 20 i nesto godina na TV-u je bio neki film o Pizzaru ali sam zaboravio naslov. Pretpostavljam da je taj. Nisam ga nakon toga nikad vise gledao. |
|
|
Topic |
|