Author |
Topic |
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 04/01/2010 : 09:42:40
|
[/quote]
a istini za volju, '97 je bila trista puta bolja za posao nego '99. Onaj period do bombardovanja je bio period nekog novog optimizma. Medjutim ovo je najbolji pokazatelj kako se ne treba obazirati na okolnosti nego krenuti u biznis i plivati u skladu sa mogućnostima. nigde više na svetu ne postoji privilegija da su sve kockice sklopljene već je turbulencija na sve strane [/quote]
Svakako, ali sa robom koja se trazi. Tih godina je ljudima bilo vaznije da namaknu za hleb i mleko (kao i danas, uostalom). Citaoci koji stede da bi imali za strip su jako retki. Taj optimizam iz 97e je saranilo bombardovanje, a onaj jos veci iz 2000e je saranjen 2003e sa Djindjicem. Izdavastvo kao i sve ostalo zavisi od odnosa ulaganje-profit. Sa ovako rasparcanim i kilavim trzistem, izdavanje stripova se svodi na cisti entuzijazam. Koliko znam, niko od danasnjih srpskih i hrvatskih izdavaca ne moze da racuna na narocitu ekspanziju. Ranije je bilo normalno da DENO ili Dnevnik podignu desetospratnice za svoje potrebe a da se akumulacija ne okrnji. Libelus i Fibra, naravno i Marketprint i svi ostali, mogu zasad samo da odrzavaju interesovanje za strip i da se nadaju boljim vremenima. Jos uvek je to daleko od onih pravih profita koji ni Dizniju nisu mrski. |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 04/01/2010 : 11:09:04
|
quote: Originally posted by cat claw
a istini za volju, '97 je bila trista puta bolja za posao nego '99. Onaj period do bombardovanja je bio period nekog novog optimizma. Medjutim ovo je najbolji pokazatelj kako se ne treba obazirati na okolnosti nego krenuti u biznis i plivati u skladu sa mogućnostima. nigde više na svetu ne postoji privilegija da su sve kockice sklopljene već je turbulencija na sve strane [/quote]
Svakako, ali sa robom koja se trazi. Tih godina je ljudima bilo vaznije da namaknu za hleb i mleko (kao i danas, uostalom). Citaoci koji stede da bi imali za strip su jako retki. Taj optimizam iz 97e je saranilo bombardovanje, a onaj jos veci iz 2000e je saranjen 2003e sa Djindjicem. Izdavastvo kao i sve ostalo zavisi od odnosa ulaganje-profit. Sa ovako rasparcanim i kilavim trzistem, izdavanje stripova se svodi na cisti entuzijazam. Koliko znam, niko od danasnjih srpskih i hrvatskih izdavaca ne moze da racuna na narocitu ekspanziju. Ranije je bilo normalno da DENO ili Dnevnik podignu desetospratnice za svoje potrebe a da se akumulacija ne okrnji. Libelus i Fibra, naravno i Marketprint i svi ostali, mogu zasad samo da odrzavaju interesovanje za strip i da se nadaju boljim vremenima. Jos uvek je to daleko od onih pravih profita koji ni Dizniju nisu mrski. [/quote]
a i taj dizni je nekad bio grupa entuzijasta okupljena oko čoveka koji je živeo u vagonu i u džepu imao jedino ilustraciju nekakvog pacova pretpostavljam da je jedina šansa za uspeh -regionalizacija. Ako se ne varam stripoteka izlazi i ex-yu državama ali je problem što za te stripove uvek može i neko odande da otkupi prava, kao što postoje duplirana izdanja bonelija. zašto onda ne razmišljati u sledećem pravcu- stvoriti nešto originalno i onda to plasirati u regionu. Niko ne može da me ubedi da domaća pamet ne može da stvori nešto a la štrumfovi na primer. Namerno pominjem taj format pošto je strip ipak najlakše uvaliti deci. Na taj način se stvara baza budućih čitalaca koji kasnije odustaju od stripa ili dalje razvijaju svoj odnos sa stripom kao što reče Sibin. |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 04/01/2010 : 12:22:27
|
Otići ćemo od teme ali ni prvi a ni zadnji put...
Problem je, što je jednostavnije i nadasve jeftinije otkupiti prava ( recimo spomenute Štrumpfove ) i plasirati ( opet spomenutim ) klincima nego financirati vlastitu produkciju. A sumnjam da bi se nakačili na to ili bar ne u dovoljnom broju. "Svetsko a naše" kod njih ne pali... Možda u slučaju piva no kod stripova hmmm... Ono što je neminovno u pokušaju takvog projekta ulazak je države u financiranje ( jer tko bi drugi imao interesa ) tako da se može štancati bez obzira na financijski rezultat i igrati na kartu dugoročnosti i konstantne prisutnosti koja bi možda u nekoj budućnosti dala rezultata ( po onoj staroj narodnoj: Ne j.be lip nego uporan ). Hvale vrijedan potez kod nas je bila edicija HR Velikani. Koncepcijski odlično zamišljeno, vrlo dobro i realizirano no manjak love je ( bar mi se čini ) uzeo danak. Kao i u Srbiji oni Faktor-nešto... Pesimističan sam u pogledu buđenja strip svijesti kod mlađih naraštaja. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 04/01/2010 : 12:38:52
|
@Milangundj Diznija sam pomenuo u kontekstu firme koja je bila zainteresovana da kupi stripsku kucu, tj. njen profit. Btw, Dizni nije imao pred sobom 6 trzista od po 100 kupaca, nego je imao 52(?) trzista sa po 100 000 kupaca. Ovo o cemu ti govoris teoretski stoji ali samo teoretski. 1. regionalizacija - puca vec kod prvih isplata od strane distributera u drzavama gde nema sanse da se dug naplati. 2. strumpfovanje - da bi se originalno delo isplatilo autoru i izdavacu bar priblizno kao u zemljama gde je strip trziste razvijeno, izdanje bi moralo da se PRODA u najmanje 5000 primeraka da pokrije stampu, autorska prava, prepress, distribuciju, marketing i akumulaciju za sledeci broj. Ovih nasih 1000 zaljubljenika u strip ne mogu da kupuju po pet komada od svega i teorija tu pada u vodu. Na ovim prostorima, cak i dobra finansijska zaledjina koja obezbedjuje bar godinu dana rada bez profita ne garantuje pozitivnu ekonomiju u izdavastvu stripova. Je li Bili Pljuc originalan? jeste. Je li bio spakovan kao korektno savremeno izdanje? jeste. Je li se prodao u hiljadu primeraka? nije. Je li izdavac nesto zaradio? nije, samo se pokrio. Da li autora jos uvek boli rame od tapsanja? Ne boli, posto je cak i to izostalo.
|
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 04/01/2010 : 12:54:56
|
quote: Originally posted by Renky
Hvale vrijedan potez kod nas je bila edicija HR Velikani. Koncepcijski odlično zamišljeno, vrlo dobro i realizirano no manjak love je ( bar mi se čini ) uzeo danak. Kao i u Srbiji oni Faktor-nešto... Pesimističan sam u pogledu buđenja strip svijesti kod mlađih naraštaja.
e, ovo sam čekao da neko konačno pomene onaj nesrećni faktor IV. Hrvatski velikani jednako kao i srpski ne bi zainteresovali ni mene kao nekog šatro intelektualca a kamoli prosečnog konzumenta stripa. Faktor IV velika uzdanica srpskog stripa, kolor šljašti na sve strane, akcija samo piči, kvalitet papira maltene kao onaj na kome razvijaju fotografije a sve to u jednoj zemlji u kojoj je prosečna plata 200 eur i to pre pada kursa tj. rasta, zavisi kome je koja nacionalna valuta.
|
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 04/01/2010 : 13:16:11
|
quote: Originally posted by cat claw
@Milangundj Diznija sam pomenuo u kontekstu firme koja je bila zainteresovana da kupi stripsku kucu, tj. njen profit. Btw, Dizni nije imao pred sobom 6 trzista od po 100 kupaca, nego je imao 52(?) trzista sa po 100 000 kupaca. Ovo o cemu ti govoris teoretski stoji ali samo teoretski. 1. regionalizacija - puca vec kod prvih isplata od strane distributera u drzavama gde nema sanse da se dug naplati. 2. strumpfovanje - da bi se originalno delo isplatilo autoru i izdavacu bar priblizno kao u zemljama gde je strip trziste razvijeno, izdanje bi moralo da se PRODA u najmanje 5000 primeraka da pokrije stampu, autorska prava, prepress, distribuciju, marketing i akumulaciju za sledeci broj. Ovih nasih 1000 zaljubljenika u strip ne mogu da kupuju po pet komada od svega i teorija tu pada u vodu. Na ovim prostorima, cak i dobra finansijska zaledjina koja obezbedjuje bar godinu dana rada bez profita ne garantuje pozitivnu ekonomiju u izdavastvu stripova. Je li Bili Pljuc originalan? jeste. Je li bio spakovan kao korektno savremeno izdanje? jeste. Je li se prodao u hiljadu primeraka? nije. Je li izdavac nesto zaradio? nije, samo se pokrio. Da li autora jos uvek boli rame od tapsanja? Ne boli, posto je cak i to izostalo.
pa jeste ali moraš priznati da je Bili ipak daleko od mejnstrima i više je namenjen nama ljubiteljima monti pajtona i ostalih iščašenja. E sad, nemojte mi zameriti što ovako pametujem sa strane, ja jesam daleko od bilo kakve izdavačke delatnosti ali sam i nepopravljivi optimista koji bi hteo da pomogne. Recimo projekat: domaći strip za decu, troškovi štampe, distribucije i sl. ulaze u troškove Stripoteke jer u početku izlazi u matičnom izdanju u cilju osluškivanja tržišta. Autorska prava-pa jel Tom Kruz sam sebi isplatio milionski honorar kad je producirao Nemoguću misiju 2. a sigurno je da vi strip doajeni ne bi čekali da Vam neko drugi donosi ideje |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 04/01/2010 : 14:28:03
|
@milangundjgluv domaći strip za decu, troškovi štampe, distribucije i sl. ulaze u troškove Stripoteke jer u početku izlazi u matičnom izdanju u cilju osluškivanja tržišta.
autorski strip (bilo koji a ne samo za decu - sem ako nisi mislio da su stripovi za decu jeftiniji )bi toliko opteretio Stripoteku da ne bi ni izasla. Prema tome, opet cabar kako god okrenes. Evo izracunaj sam: 56 strana X 100 evra (recimo)= 5600 evra. Ako je cena Stripoteke 1 evro, a nije, trebalo bi da se proda 5600 komada da se pokriju samo autorska prava. Neko rece: Pesimisti su optimisti sa iskustvom...
|
|
|
zmcomics
Average Member
727 Posts
Member since 24/08/2002 |
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 04/01/2010 : 14:57:28
|
Da, ima smisla to sa tiražom. U stvari ne da ima smisla nego je to računica. Ja sam aludirao na stanje "tržišta" u današnjim ( malo-tiražnim ) okvirima i opću nezainteresiranost od strane klinaca za strip kao medij. Pogotovo zabavni medij. Na žalost. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26874 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 04/01/2010 : 15:10:42
|
Čitat će Stripoteku pored 3D Avatara?? Stripove čitaju starci i pokoji klinac,dovoljno za kolekcionarska uber eksluzivna,tvrdokoričena,nanovo nešto,nešto...izdanja.
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 04/01/2010 : 15:32:07
|
Srecom, ima klinaca koji ne trce slepo za trendovima i koje elektronska pirotehnika ne uzbudjuje previse. I koji razlikuju toplinu jedne Lili od hladnoce 3D krajolika. A ima i onih koji sa lakocom prihvataju obe umetnosti i u svakoj traze ono sto je vredno. Da nije tako, klasicna muzika ne bi postojala. Sad ce Djeno opet nesto o penzionerima, al sta cu mu ja.... |
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 04/01/2010 : 16:04:33
|
Publika se stvara, ona se ne zatiče. Kad na području cele bivše SFRJ postoji 7-8 striparnica, a kiosk distributeri i knjižare ne plaćaju gotovo ništa izdavaču, meni deluje da je najveći problem distribucija. Širiti mrežu striparnica i po manjim gradovima verovatno ne bi dalo neke rezultate (ne verujem da bi opstale duže od mesec dana). Dakle, jedino moguće rešenje za dogledno vreme su kiosci i knjižare. Da bi to izdavačima bilo isplativo, neophodno je unašrediti platni promet. To nema nikakve veze sa stripovima, kod nas niko nikome ništa ne plaća (država najmanje svojim korisnicima - poveriocima). Zaključak je da treba agitovati na vlade da izmene propise i da uozbilje svoju politiku, a koliko je to realno...ali, ne treba gubiti nadu. Jedna od alternativa je on-line shoping, ali neka oni koji su to pokušali kažu iskustva...bolje ne! U svakom slučaju, čovek ovde svaki dan dođe do konstatacije da mu je država najveći neprijatelj. Trenutno ono što je realno to je da domaći autori rade kratke forme i da to Stripoteci ili nekom drugom bude zanimljivo i finansijski prihvatljivo ili da duže forme budu toliko dobre da mogu lako da se prodaju napolju, uz posredstvo domaćih revija. Sve je to malo verovatno danas, ali najgore je gubiti nadu. Još nešto, oko podrške države...eto, imali smo Stripolis, pa izdanja Studentskog kulturnog centra, Simpozium i slično. Šta je tu za mene problem? Pa, nije da su tu objavljeni stirpovi za bacanje, ali nekako imam utisak da ima i mnogo boljih stripova koji nisu objavljeni. U našim državama posao sa državnim dotacijama izgleda često tako da ti u tim situacijama država (čitaj: nespozobni, a krajnje zlobni pojedinci) uzme ulogu gazde, koja ti onda diktira sve uslove i rezultate rada (u ovoj situaciji uređivačku politiku, izbor autora, reklamni prostor), pa se ti odvaži da budeš nezavistan i slobodouman i očekuj da će dotacije potrajati i dalje. Da ovo ne bude samo kukanje, nego i neka konstruktivna ideja. Pre toga jedan primer za koga ste verovatno puno puta čuli: Odluče gradske vlasti u jednom gradu u Holandiji i u jednom gradu kod nas da poseku sva stabla u gradu. Šta se dešava u holandskom gradu? Građani se udružuju, prave razne protesne manifestacije, vežu se za stabla i tako ih brane, okupiraju Gradsku kuću, spamuju gradonačelnika, organizuju performanse...ne odustaju dok se ne izbore za svoj cilj - da sačuvaju stabla. Šta se dešava kod nas u datoj situaciji? Ništa. Poneko progunđa, psuje vlast, neko doda na svoj spisak razloga da se ode odavde zauvek još jednu stavku. Ali, niko ne čini ništa, jer svi smatraju da su slabi, mali i beznačajni da promene bilo šta. Dok god mislimo da za domaći strip niko od nas ne može da učini ništa, ništa se neće ni desiti. Treba razmišljati kako uticati na državu, kako se izboriti za podsticajna sredstva za strip, kako obezbediti nezavisni proces selekcije dotiranih izdanja/autora. Kad se već za sve raspisuju nacionalni konkursi (filmovi, pozorište, časopisi...ko zna šta), zašto ne konkursi za 10-ak ili bilo koliko stripova, strip scenarija, izdanja...? |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8123 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 04/01/2010 : 17:16:12
|
Država bi trebala, čak morala, da sufinansira ili finansira kvalitetno izdanje domaćeg stripa od 12-ak brojeva godišnje. To bi bila pomoć države kulturi i to jednoj grani umetnosti da stane na noge i za državu bi to bio zanemariv izdatak. Ova pomoć bi trebala da traje jedno 5 godina.
Kad kažem država, mislim na sve države i po jednu reviju u Srbiju, Hrvatskoj, Sloveniji, BIH...
Ali, za to je potrebno da neko utiče na političare koje biramo - koje smo izabrali.
Za urednika takve revije bi se postavljala renomirana ličnost, zverka iz sveta stripa, vrstan poznavalac, čovek sa dugogodišnjim iskustvom, koji bi sa još par članova redakcije vršio selekciju, a ne bezveznjaković koji misli da zna nešto, a ne zna ništa (vidi pod SKC, alternativa ...itd), koji je tu preko veze i koji objavljuje radove svojih prijatelja i poznanika antitalentovanih kvaziumetnika koji ne zanimaju nikog živog. |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8123 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 04/01/2010 : 17:29:06
|
quote: Originally posted by mcn
>Kad kažem država, mislim na sve države i po jednu reviju u Srbiju, Hrvatskoj, Sloveniji, BIH...
U Hrvatskoj Ministarstvo kulture i odjeli kulture pri gradovima sufinanciraju Q STRIP, Kvadrat, Komikaze i onu novu Novakovichevu Strip reviju.
No, autori se ne ubijaju bass da rade ni ccitatelji da ih kupuju.
mcn
Dobro, lepo, pohvalno!
Ne znam za sličan slučaj kod nas? |
|
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
Member since 01/12/2006 |
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 04/01/2010 : 19:42:30
|
Što je država manja, problemi su veći A, tek cenzura
quote: Originally posted by mcn
>U svakom slučaju, čovek ovde svaki dan dođe do konstatacije da mu je država najveći neprijatelj.
Zar i u Vatikanu
mcn
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
Posted - 08/01/2010 : 11:57:21
|
po onom tekstu sa home-a cini se da je bane otisao u nicim izazvanu penziju, verujem da ce nas sve iznenaditi nekim `kecom iz rukava` - ne deluje mi kao neko ko se lako predaje ... |
Jel to štos iz Minhena? |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 08/01/2010 : 13:26:13
|
quote: Originally posted by culfis `kecom iz rukava`
Kercom iz rukava |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 08/01/2010 : 14:08:37
|
Ok ok...
Onda percem iz rukava... Kad smo kod perja a da ne bude percom |
|
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
Posted - 08/01/2010 : 15:12:37
|
quote: Originally posted by Renky
quote: Originally posted by culfis `kecom iz rukava`
Kercom iz rukava
|