forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 Banetove naslavnice u LMS/ZS
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 12/01/2010 : 09:12:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Ako si pitao da li smo se dogovarali oko nacina tusiranja, nismo.
Nije tu bilo mnogo sto sta da se dogovara, posto je Branko vrhunski tuser i mogao sam da mu poverim bilo kakav crtez. A ni Branko nije bio
od onih sto mnogo zvocaju. U letu je ispravljao sitne greske i prepustao meni da se bakcem sa kadriranjem i svetlom.
Ja sam se trudio da olovku uradim sto preciznije, a Branko se trudio
da to sto vise ulicka. Najcesci slucaj je bio da on radi likove bonelijevih junaka, posto ja prosto nisam mogao da nacrtam onu skroz pogresnu Blekovu facu.
Cak ni da je precrtam. Kako god da okrenem,
ispod olovke mi je izlazio Kobra
I kad pogledate one naslovne koje sam sam crtao, ti junaci samo lice
na njih ali ni u snu nisu bas pravi oni.

a kako to, života ti, izgleda raditi samo olovku koju će drugi da tušira? Meni lično je najveće smaranje detaljisanje olovkom, više volim da izmrljam gde ko i šta stoji pa onda detaljišem tušem. Negde si rekao da i ti otprilike tako radiš?
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5844 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/01/2010 : 09:23:34  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Za razliku od tusa koji je tanka-debela linija, olovka je samo crno-siva. Kada sam tusiram, olovka je manje detaljna jer ''imam u glavi'' gde sta i kako. Kada crtam za nekog drugog, normalno je da mu radim detaljniju olovku jer ne mozemo obojica da mislimo na isti nacin. Olovka je u tom slucaju prakticno tusiranje u kome je oznaceno mesto linije ali ne i vrsta linije.
Postoje dve vrste tusera. Tzv POKRIVACI, oni sto striktno pokrivaju ono sto je u oplovci. Druga fela su tuseri sposobni da tumace olovku na svoj nacin. Za takav nacin treba puno rada i iskustva.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5844 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/01/2010 : 09:39:18  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote

Meni je za tusiranje dovoljna ova zvrljotina na slici 3, a ako zurim, tusiram vec i 2.
Za Branka i ostale procistim i upeglam kao na slici 4.
Sto je preciznija olovka, lakse je za tusiranje. Pocetnicima uvek savetujem da vrlo detaljno urade olovku, samokriticki zastanu i isprave ako ima sta i da tek onda tusiraju.
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 12/01/2010 : 09:58:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni je za tusiranje dovoljna ova zvrljotina na slici 3, a ako zurim, tusiram vec i 2.
Za Branka i ostale procistim i upeglam kao na slici 4.
Sto je preciznija olovka, lakse je za tusiranje. Pocetnicima uvek savetujem da vrlo detaljno urade olovku, samokriticki zastanu i isprave ako ima sta i da tek onda tusiraju.

ono što je za mene velika misterija je kako se izboriti sa tragovima olovke. ja koristim 5H olovku za osnovne skice a za detaljisanje HB2. ona je mekša ali u mnoštvu linija treba izdvojiti onu pravu tako da mi se dešava da je podebljavam do te mere da se ne da obrisati. Ako tuš ide preko nje nema problema ali ako se desi neka promena kao npr ova katina štikla, teksov šešir ili položaj ruke na šanku onda nastaje problem jer tragovi olovke ostaju.
postoji li uopte neki trik da se ovo ukloni ili prosto samo treba pojačati disciplinu odabira prave linije. Znam i za non photo plavu olovku ali za nju sam saznao relativno skoro i nisam se baš ubio da je nadjem po knjižarama.

Edited by - mlLandj3 on 12/01/2010 10:10:20
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5844 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/01/2010 : 10:13:34  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Koristi samo B olovku i umesto da samo podebljavas, prvo izbrisi gresku. U praksi, kada je trag olovke posle brisanja vidljiv, to nije dovoljno da ostane na malo 'tvrdjem' skenu (10-20 % veci treshold).
Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 12/01/2010 : 10:33:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message  Reply with Quote
quote:

...

aha! znači bradavicen dodaješ tek u drugoj fazi?

vi'š, ja to o'ma ubacujem. u stvari, ja kod svakog crteža najpre krenem od bradavicena pa tek onda ide ono građenje figure po bušemi: čiča gliša, cilindri, kocke, qrci, palci...

www.bogdanovic.deviantart.com
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 14:49:24  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Ovo bi moglo da preraste u pravu virtuelnu izložbu Banetovih naslovnica! Evo još tri koje sam ja pronašao:

[URL=http://img109.imageshack.us/i/lms422.jpg/][/URL]

[URL=http://img24.imageshack.us/i/lms428.jpg/][/URL]

[URL=http://img3.imageshack.us/i/lms431.jpg/][/URL]
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 14:57:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Ih... ima ih još! Vidi, Kita u'apsija Kelly Brando ili možda barba Branko?

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter

Edited by - Renky on 12/01/2010 14:57:37
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 15:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
U naredne tri stil mi je potpuno nepoznat. Who might it be?

[URL=http://img42.imageshack.us/i/lms322.jpg/][/URL]

[URL=http://img24.imageshack.us/i/lms511.jpg/][/URL]

[URL=http://img3.imageshack.us/i/lms318.jpg/][/URL]
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 15:32:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
LMS 429 Džudas ( nema potpisa ali Banetova 300% )
LMS 433 Ken Parker
LMS 439 Ken Parker
LMS 440 Džudas
LMS 444 Ken Parker
LMS 456 Blek
LMS 459 Blek
LMS 471 Ken Parker
LMS 500 Ken Parker
LMS 519 Blek
LMS 661 Ken Parker

Mislim da ove iz LMS-a nisu spomenute.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 15:41:54  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Ko je, uopšte, u to vreme (pre dolaska Mikice) radio naslovnice za Dnevnik? Samo Bane, Sibin i Plavšić?
Ko je pre dolaska ove trojke radio taj posao?
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 15:48:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Bane je jednom rekao da je bija neki lik koji je kopira originale, grafičar. Čini mi se...
Ima dosta i Lebovićevih i onih pacera tipa Pink, Mtv, CMC i tako to
Pavel je bija ok, i bolji od ok, mada wanna be Kerac

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 15:59:01  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Evo malo iz Zlatne Serije:

[URL=http://img687.imageshack.us/i/zs545.jpg/][/URL]

[URL=http://img24.imageshack.us/i/zs553.jpg/][/URL]

[URL=http://img532.imageshack.us/i/zs547.jpg/][/URL]

[URL=http://img189.imageshack.us/i/zs554.jpg/][/URL]

[URL=http://img689.imageshack.us/i/zs556.jpg/][/URL]

[URL=http://img22.imageshack.us/i/zs557.jpg/][/URL]

[URL=http://img260.imageshack.us/i/zs558.jpg/][/URL]

[URL=http://img260.imageshack.us/i/zs563.jpg/][/URL]

[URL=http://img189.imageshack.us/i/zs659.jpg/][/URL]
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 12/01/2010 : 16:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
Poruka Ta-hu-naha i Crno oblak su mi odlicne korice!
Tex na korici stripa Zlatno zvono - neodoljivo me podseca na Magnusovog Texa!

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 12/01/2010 : 16:19:53  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
Od novo postavljenih LMS-a, Belo pero je odlicna!

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5844 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/01/2010 : 17:49:21  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

LMS 429 Džudas ( nema potpisa ali Banetova 300% ) 1000%!!
LMS 433 Ken Parker
LMS 439 Ken Parker
LMS 440 Džudas
LMS 444 Ken Parker
LMS 456 Blek
LMS 459 Blek
LMS 471 Ken Parker
LMS 500 Ken Parker Lebovic (ja sam malo pomogao oko devojke)
LMS 519 Blek
LMS 661 Ken Parker

Hvala, Renki. One dve za Okultisa nisam ni video kada sam vadio naslovnem a ovu za Dzudasovog razbojnika kao da nikad nisam video

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 18:00:05  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by osim

Ko je, uopšte, u to vreme (pre dolaska Mikice) radio naslovnice za Dnevnik? Samo Bane, Sibin i Plavšić?
Ko je pre dolaska ove trojke radio taj posao?

Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 12/01/2010 : 18:02:46  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message  Reply with Quote
Osim @

Naslovnicu za "Dijamantsku klopku" je radio Ferri...

"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta.
Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 18:05:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Renky

LMS 429 Džudas ( nema potpisa ali Banetova 300% ) 1000%!!
LMS 433 Ken Parker
LMS 439 Ken Parker
LMS 440 Džudas
LMS 444 Ken Parker
LMS 456 Blek
LMS 459 Blek
LMS 471 Ken Parker
LMS 500 Ken Parker Lebovic (ja sam malo pomogao oko devojke)
LMS 519 Blek
LMS 661 Ken Parker

Hvala, Renki. One dve za Okultisa nisam ni video kada sam vadio naslovnem a ovu za Dzudasovog razbojnika kao da nikad nisam video

Ovu pod 500 sam gleda sa maljušnog skena pa...
Joj ako počnem vaditi ilustracije iz SZ i takovih revija koje san mahom uništava izrezivajući tvoje crteže. U stvari, zajeba si mi dobar dil kolekcije

PS
Čujo san se sus Dado. Tenks za, znaš već

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 18:11:43  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote

Nikad ne bih rekao
quote:
Originally posted by sdragan@

Osim @

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 18:14:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Ma tko bi sad analizira sve one Tellerove naslovnice, mislim da ima i Blekovih, koje su kopija izvornika a nepotpisane. Ima i onih koje je radija Plavšić a kopija su izvornika.

Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 12/01/2010 : 18:17:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by osim

Nikad ne bih rekao
quote:
Originally posted by sdragan@

Osim @

Je malo čudna i djeluje kao vjerna kopija no možda je zbog tiska, bojanja ili nekog drugog razloga malčice drugačija od od Libellusove. Izvornik mi se nije dalo tražiti ali valjda je isti đir ka' i Libellus.

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5844 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/01/2010 : 18:30:36  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@Renki
Molim, i drugi put. Uvek mi drago da ugodim malodobnim galebima.

@Osim
Plavsic je uradio gomilu pre nego sto sam ja dosao. Sibin je uglavnom radio naslovne za svoje epizode. Kasnije se zaposlio i Marinko Lebovic.
Posle Brankovog i mog odlaska, crtao je svako ko je zeleo.
Desavalo se i to da neko donese crtez za naslovnu, da bude odbijen kao crtac ali mu objave naslovnu. Moguce da je 'Kojoti ne oklevaju bas jedna od tih. Bleka sa belim mecom je radio Miton ali je verovatno snimano sa fotokopije i otisak je grozan (moguce cak i da je retusiran na filmu).
Ponekad, u dedlajnu, davano je upisivacima teksta da iskopiraju originalnu naslovnicu i da je istusiraju kako znaju i umeju.
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 12/01/2010 : 18:46:59  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote

ovo nije, naravno usamljen slucaj ovakvog umetnickod delanja, dosta naslovnica (kit i blek) je `vako radjeno...

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 12/01/2010 : 18:48:00  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
p.s. u nekom topiku o blekovim koricama je bilo reci o ovome...

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000