Author |
Topic  |
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2027 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 19/01/2010 : 11:23:01
|
Ali to bi se moglo smatrati i prednošću. Filozofija je, sama reč kaže, ljubav, potraga za mudrošću. Ona samu sebe u tom smislu, već u nazivu diskvalifikuje. Dakle, nije ishod već put. Religija pak, daje odgovor, ona je mudrost po sebi. Nije važno je li tebi taj odgovor smislen. Onaj ko u njega istinski veruje u prednosti je i ja mu na neki način zavidim. Jer kao što si sam rekao, život je prekratak da bi se trošio olako. :) Stinki bi rekao, bolje je čitati Zagora i raditi sklekove. Mens sana... A opet isti taj Stinkec, čita Hegela između bataka i zgibova. Apsurd, zar ne? Ili samo još jedno zadovoljenje potrebe? |
http://kamenje.blogspot.com/ https://stalker.rs/
https://www.facebook.com/Stalker-izdava%C4%8Dka-ku%C4%87a-139197274650766/
|
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 19/01/2010 : 11:31:50
|
O tu si definitivno u pravu, i ja zavidim onima koji mogu pustiti mozak na pašu tako, ali nešto u meni me tjera da tražim odgovore na drugim mjestima... Usud ljudskog roda - nikad ne budi zadovoljan. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 19/01/2010 : 13:20:46
|
joj all_ba pa kud si navalio pričaš o smrtnim uvredama a valjda si tolko srljao kroz onaj post pa nisi primijetio da ja tamo ništa ne tvrdim već sam se malo našalio no dobro, u svakom slučaju, nit se želim s tobom natezati nit ti želim (nit sam htio učiniti) nažao najmanje mi je stalo da si sad ti u nekakvom grču i da se srdiš do groba dakle, nećemo više nas dvojica komunicirat a za to nisi morao pisati te klasične pamflete o pičkicama, imenu i prezimenu i sl - ovo je forum na netu (ne stvarni svijet) te uopće nije potrebno da ti znaš sve o meni nit bi te to trebalo zanimati (kao što mene niti ne zanima koji si ti, posebno nakon ovakvog bezveznog nastupa) nismo mi nikakva braća po stripu a svak će otići na svoju stranu
eto, ne zamjeri previše (ionako nemaš na čemu, nisu ono bile uvrede pa da se tako primaš) i budi uspješan kolko god možeš biti a ako te baš tolko strefilo, tješi se da će biti boljih dana |
 |
|
Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts
Member since 11/03/2009 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/01/2010 : 13:36:51
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara Golicaju me ovakve teme, ali se retko odlučim na učešće, jer jednostavno nisam čovek foruma
e to je šteta, mislim što više ne sudjeluješ, jer upravo si dao jedan dobar, valjan, iskren pristup. tvoj post je nadahnuće za mnoge koji ga pročitaju te u tom smislu put ka boljem razvitku.
zato je forum okej, jer, i ja bih volio da se možemo vidjeti uživo pa razglabati no takva nam je sudba kleta da smo razasuti;), a ovako nam bar ostaje nekakvo su-djelovanje i druženje
|
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4238 Posts
Member since 01/04/2008 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/01/2010 : 14:28:54
|
džimiju emiru i svima
tema je sad stvarno otišla u ona 'naj-pitanja', najviše stvari -rekli bi jedni- a mlaćenje prazne slame -rekli bi drugi- meni se svakako sviđa s vremena na vrijeme ovako malo mentalno žonglirati itsl.
puno ste toga pisali, pa ću možda više kasnije htio bih se samo osvrnuti na ovo džimi VS emir neobično mi se sviđa džimijev nastup jer ga ne pamtim ovako metafizičarskog;) ti emire nastupaš kao pozitivist (a pozitivizam nije moj favorit) dok džimi ponire u najtvrđu ontologiju, što je pomalo i moja strast naravno, ni on ni ja nismo u oblacima pa da baratamo samo najpustijim apstrakcijama dok nam ispred nosa zbiljski svijet promiče. no, ipak nas nešto vuče tom pitanju smisla (bilo čega). ponavljam, ima sad već 2-3 godine kad smo džimi i ja gledali panoramu njegovog zavičaja;) (i raspravljali o "mogućnosti prevazilaženja politike sa pozicije sile"), a tada mi se on činio 'trezveniji', 's čvršćim nogama na zemlji' (ja sam već tada jahao zvjezdanu jebovinu). sada me baš veseli njegov upad u tvrde spekulacije, barem si mogu pjevati (i tješiti se) "ima nas još".
bez obzira na ovu malu digresiju, htio sam reći emiru da i ja to vidim kao džimi, te da ga nisi skroz-na-skroz razumio: džimi priča upravo o problemu onoga 'jest'. mi znamo da nešto jest, ali samo to 'jest' ostaje za nas tajna (ne prije, ne sada, zauvijek). i ti kažeš može biti da će za 2000 godina ljudi proniknuti u srž i blabla, međutim to meni izgleda tako naivno vjerovati kao kad se netko nada da će čovjek skočiti 50 m udalj. to 'je', ta kopula je sam princip definiranja svega, ali ona sama ostaje nedefinirana. ljudi se samo mogu nadati da će nešto nepoznato svesti na poznato (pomoću onoga 'je'), ono uvjetovano svesti na temeljno a iza toga ne ide. nema dalje. kao što je cijela nebeska mehanika svedena na gravitaciju i time obrazloženo funkcioniranje, ali sama gravitacija (zašto ona, otkud ona, o čemu se je riječ zapravo) ostaje tajna. mi ne opisujemo svijet, nego ga i propisujemo. uvijek (i zanavijeke) posredno - kroz um. tako da je 'iskrivljenje' već a priori uračunato. zbog te okolnosti nikada se ne može doći do neke konačne teorije i razbiti zagonetku svijeta.
|
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Posted - 19/01/2010 : 14:41:43
|
Ja sam stalno pragmatik dok su vama većinu vremena glave u oblacima, to je sve.  E sada, da li je bolje meni, koji u tom svom pragmatizmu gledam na stvari pozitivno i ne negiram beskonačni potencijal ljudskog uma; ili vama, koji iako sanjate, sanjate samo o tajnama i nedokučivostima a ne rezultatima, pomacima? Štaviše, u snu o ljudskom umu vi pokušavate da ga negirate! Jedino pozitivno što iz takvog razmišljanja proističe jeste da tjeraš ljude kao ja da ti se suprotstavimo i pokušamo dokazati da nisi u pravu - što je hvalevrijedan poduhvat samo po sebi. I ne, nije cijela nebeska mehanika svedena na gravitaciju, već je desetine naučnika dokazalo i pokazalo kako je Newton bio u krivu kad se uđe u srž njegovih proučavanja (iako je opća determinanta ipak dovoljna većini ljudi i za osnovne škole), ali to svakako nije tema ove diskusije. |
 |
|
giant
Average Member

Slovenia
925 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 19/01/2010 : 15:11:58
|
quote: Originally posted by stinky kao što je cijela nebeska mehanika svedena na gravitaciju i time obrazloženo funkcioniranje, ali sama gravitacija (zašto ona, otkud ona, o čemu se je riječ zapravo) ostaje tajna. mi ne opisujemo svijet, nego ga i propisujemo. uvijek (i zanavijeke) posredno - kroz um. tako da je 'iskrivljenje' već a priori uračunato. zbog te okolnosti nikada se ne može doći do neke konačne teorije i razbiti zagonetku svijeta.
Hm, inače sam pročitao ovaj zanimljivi topik i mogu reći, da ste napisali dosta fakta o filozofskom pogledu na svijet...ali mislim da, AKO sam ja pravilno razumeo ovaj citat gore, po mome se mogu samo djelimično (nadam se da sam pravilno napisao)složiti sa tom tezom o gravitaciji, jer je obstoj gravitacije kao takve posle Newtona opredelio i dokazao Johannes Keppler i definirao njegovu tzv. Kepplerovu konstantu o međusobnom privlaku njebeskih tjela....tako da na odgovor zbog čega gravitacije je poznat...možda zagonetan, ali poznat. Možda si mislio ovde na sam prvi nastanak pojava gravity? No, na ovo ne bih tačno znao, jer mi se čini suviše zagonetno... Što se onog drugog djela tiče " mi ne opsiujemo svijet, nego ga propisujemo"...da li si ovde hteo reći u tom smislu: ne samo da ga opisujemo, nego ga i propisujemo....? Ako je tako, onda je to po mome OK, ako nije tako mišljeno, imam ja ovde svoje mišljenje- pogotovo ono o opisivanju, jer se tu radi o matematičkoj analizi (opisivanje = u tehnici matematičko formuliranje modela u prirodi) , to jest zakonima, pomoću kojih mi inženjeri kalkuliramo realno stanje - inače je to samo procena, ali neke cifre na kraju treba dobiti i na osnovu njih izvoditi zaključke! Evo, ispričavam se, jer sam se malo ugurao u raspravu, ali filozofija je tako širok dojam, da zahvata pak i napodručje tehnike, pa sam izneo nekoliko činjenica - naravno još jednom, ako sam prethodne postove, pogotovo onaj zadnji pre moga PRAVILNO shvatio.... Inače sorry..  |
Invincible shield |
Edited by - giant on 19/01/2010 15:14:52 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/01/2010 : 15:38:28
|
a ja ti upravo kažem da nam nisu (glave u oblacima) vidiš da se pošlo od baš konkretne i tako prozaične stvari kao što je bombonjera. vidi kud smo stigli, možda i po tvojoj uoblacimastoj glavi;) ti sa bombonjere u evoluciju. i to se razbacuješ milijardama godina ko da su bombonjere. a zašto ti misliš da je to pozitivno i beskonačni potencijal i vrijedan rezultat? zašto misliš da je nešto objašnjeno ako se nabaciš (također nejasnom spekulacijom) milijunom godina? ne čini li ti se da si ti taj koji sanja "o bićima koja su živjela i umirala prije nas? Koja je njihova svrha bila u životu, i jesu li oni takođe uspjeli doći do tog stadija da razmišljaju kuda dalje"? dok sam s druge strane ja čvrsto na zemlji kada to promatram kao iluziju: nema nikakvih drugih bića, ni sada, nit su živjela prije nit će poslije nas. nitko od njih nije niti će doći do stadija da razmišlja. svi oni postoje potmulo, nejasno, u trenutku. žive još samo kao vrsta a pojedinac je jedino čovjek. jedini on ima moć apstraktnog razmišljanja i zahvaćanja svijeta u njegovoj ukupnosti. jedini je on neprirodan, u tom smislu da je izbačen iz 'svog rodnog zavičaja', prekinute pupčane vrpce. čovjek je rascijepljen - na tijelo i duh, dok su sva ostala bića takoreći sjedinjena s prirodom. to otuđenje su prepoznali mnogi pa su tvrdili 'čovjekovu kletu sudbu' i njegove zemaljske muke.
to su stvari koje mene zanimaju, a ne evolucija i bića koja su već znala kuda idu, tko su i što su. meni je evolucija tek jedna teorija koja dobro primjećuje da npr. nosorog ne živi u andama jer je pretežak i nezgrapan, a jelen koji živi u džungli nije onaj naš kapitalac s rogovima (koji bi mu zapinjali o raslinje) nego je tapir itsl. a neko prelaženje vrste u vrstu i milijuni godina u kojima ćemo postati mozak priključen na www su tek spekulacije kojima se zabavljaju pozitivisti tvoga kova. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21724 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 19/01/2010 : 15:44:46
|
Ovo je najači topic ikad! |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 19/01/2010 16:09:09 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/01/2010 : 15:54:25
|
quote: Originally posted by giant Možda si mislio ovde na sam prvi nastanak pojava gravity?
da to sam mislio nisam ja neki fizičar, niti sam nešto sklon teh. znanostima, tako da je ono bila samo jedna metafora. u svakom slučaju, dobro si razumio: ne postoji način da se objasni zašto i kako baš gravitacija, zašto je to baš tako kako jest (može se opisati funkcioniranje, ali ne ono 'iza' toga. a upravo se zato područje zove meta-fizika)
quote: da li si ovde hteo reći u tom smislu: ne samo da ga opisujemo, nego ga i propisujemo....?
da baš to sam rekao ne samo da ga opisuješ nego ga istovremeno (svijet) propisuješ: naime, zbog činjenice da ga promatraš, ne izravno, (ne neposredno sjedinjen u nekakvom SF scenariju ili ezoteričkom kada si u položaju lotosovog cvijeta Jedno sa svemirom) već kroz um. budući da ti nije dano nikako drukčije spoznati svijet i to onda prenijeti drugima utvrđenim općim pravilima nego kroz um, čiju metodologiju funkcioniranja su utvrđivali (i utvrđuju) filozofi i ini, ti ga ujedno i vidiš tako kako vidiš (kako funkcioniranje uma dopušta). opet parabola - nešto kao da gledaš svijet kroz crvene naočale: jasno da ćeš ga onda vidjeti crveno (makar je on možda i plavi, zelen i t d)
inače, dobro je da si svratio do ove teme i samo nastavi dalje;) |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Posted - 19/01/2010 : 15:59:25
|
quote: Originally posted by stinky
a ja ti upravo kažem da nam nisu (glave u oblacima) vidiš da se pošlo od baš konkretne i tako prozaične stvari kao što je bombonjera. vidi kud smo stigli, možda i po tvojoj uoblacimastoj glavi;) ti sa bombonjere u evoluciju. i to se razbacuješ milijardama godina ko da su bombonjere.
Bože sačuvaj, prvi se Džimi počeo baviti tim s pogrešnom premisom pa sam mu objasnio jednu stvar i onda je odatle poteklo.
quote: a zašto ti misliš da je to pozitivno i beskonačni potencijal i vrijedan rezultat? zašto misliš da je nešto objašnjeno ako se nabaciš (također nejasnom spekulacijom) milijunom godina? ne čini li ti se da si ti taj koji sanja "o bićima koja su živjela i umirala prije nas? Koja je njihova svrha bila u životu, i jesu li oni takođe uspjeli doći do tog stadija da razmišljaju kuda dalje"?
Naravno, ali ja makar imam dokaze da su ta bića postojala i živjela stotinama hiljada godina duže od ljudske vrste; ti nemaš nikakvog dokaza da je naš um ičim ograničen osim ograničenjima koja sami sebi namećemo.
quote: dok sam s druge strane ja čvrsto na zemlji kada to promatram kao iluziju: nema nikakvih drugih bića, ni sada, nit su živjela prije nit će poslije nas. nitko od njih nije niti će doći do stadija da razmišlja. svi oni postoje potmulo, nejasno, u trenutku. žive još samo kao vrsta a pojedinac je jedino čovjek. jedini on ima moć apstraktnog razmišljanja i zahvaćanja svijeta u njegovoj ukupnosti. jedini je on neprirodan, u tom smislu da je izbačen iz 'svog rodnog zavičaja', prekinute pupčane vrpce. čovjek je rascijepljen - na tijelo i duh, dok su sva ostala bića takoreći sjedinjena s prirodom. to otuđenje su prepoznali mnogi pa su tvrdili 'čovjekovu kletu sudbu' i njegove zemaljske muke.
Ali ti nemaš nikakvih dokaza i samim tim što govoriš u apsolutima bez ikakvih dokaza, tvoje mišljenje prestaje biti validno za ovu diskusiju i prelazi u sferu religije. U tom smislu da ja sumnjam u postojanje drugih i ograničenja koja nam se sama nameću, a ti čvrsto vjeruješ da si jedini u pravu. Nonsens par excellence.
quote:
to su stvari koje mene zanimaju, a ne evolucija i bića koja su već znala kuda idu, tko su i što su. meni je evolucija tek jedna teorija koja dobro primjećuje da npr. nosorog ne živi u andama jer je pretežak i nezgrapan, a jelen koji živi u džungli nije onaj naš kapitalac s rogovima (koji bi mu zapinjali o raslinje) nego je tapir itsl. a neko prelaženje vrste u vrstu i milijuni godina u kojima ćemo postati mozak priključen na www su tek spekulacije kojima se zabavljaju pozitivisti tvoga kova.
Prelaženjima vrsta se bave naučnici, a tvojim promišljanjima se bave uglavnom ljudi koji barataju stvarima koje ne mogu nikako dokazati i pokazati - ideološki megalomani koji su uvjereni da su jedini u pravu. Jedina razlika između tebe i svakog fundamentaliste koji će se sutra raznijeti pred parlamentom jeste ta što ne pokušavaš nametnuti svoja mišljenja drugima - barem ne još, relativno si mlad. Dok ja sumnjam u sve, pa i u evoluciju i u gravitaciju, ti stojiš kao stup ljudske zatupljenosti koja tvrdi da smo mi najveći i najbolji. Moš si misliti. Sigurno je i dinosauru bilo super što niko nije bio viši od njega dok nije skontao da je kisik teži od ugljen dioksida i prestao disati. Samim tim što negiramo apsolute u svemu možemo napredovati i na kraju toliko daleko otići da ne ovisimo od ovog trećeg kamenčića od Sunca. Do tada, jedino što nam preostaje je da sumnjamo, sami u sebe i u sve što nas okružuje, i da radimo. |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
|
psycho
New Member

212 Posts
Member since 12/08/2009 |
Posted - 19/01/2010 : 16:20:53
|
Od stripa kao umetnosti, došli smo do metafizike(odnosno ontologije)koja se upravo i pita šta je "biće svega bivstvujućeg" i šta to stoji iza prirodnih pojava kao što je gravitacija, a koje upravo izučava fizika (otuda i ima metafizika-ono što je pre fizike. Zanimljiva rasprava, nema šta, ali nema veze sa stripom uopšte!!! |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 19/01/2010 : 16:27:43
|
quote: Originally posted by anto
Ovo je najdosadniji topic na ovom forumu ikad viđen!
 ne znaju kakvu su juce party propustili |
 |
|
giant
Average Member

Slovenia
925 Posts
Posted - 19/01/2010 : 16:40:20
|
a ja ti upravo kažem da nam nisu (glave u oblacima) vidiš da se pošlo od baš konkretne i tako prozaične stvari kao što je bombonjera. vidi kud smo stigli, možda i po tvojoj uoblacimastoj glavi;) ti sa bombonjere u evoluciju. i to se razbacuješ milijardama godina ko da su bombonjere. a zašto ti misliš da je to pozitivno i beskonačni potencijal i vrijedan rezultat? zašto misliš da je nešto objašnjeno ako se nabaciš (također nejasnom spekulacijom) milijunom godina? ne čini li ti se da si ti taj koji sanja "o bićima koja su živjela i umirala prije nas? Koja je njihova svrha bila u životu, i jesu li oni takođe uspjeli doći do tog stadija da razmišljaju kuda dalje"? dok sam s druge strane ja čvrsto na zemlji kada to promatram kao iluziju: nema nikakvih drugih bića, ni sada, nit su živjela prije nit će poslije nas. nitko od njih nije niti će doći do stadija da razmišlja. svi oni postoje potmulo, nejasno, u trenutku. žive još samo kao vrsta a pojedinac je jedino čovjek. jedini on ima moć apstraktnog razmišljanja i zahvaćanja svijeta u njegovoj ukupnosti. jedini je on neprirodan, u tom smislu da je izbačen iz 'svog rodnog zavičaja', prekinute pupčane vrpce. čovjek je rascijepljen - na tijelo i duh, dok su sva ostala bića takoreći sjedinjena s prirodom. to otuđenje su prepoznali mnogi pa su tvrdili 'čovjekovu kletu sudbu' i njegove zemaljske muke.
to su stvari koje mene zanimaju, a ne evolucija i bića koja su već znala kuda idu, tko su i što su. meni je evolucija tek jedna teorija koja dobro primjećuje da npr. nosorog ne živi u andama jer je pretežak i nezgrapan, a jelen koji živi u džungli nije onaj naš kapitalac s rogovima (koji bi mu zapinjali o raslinje) nego je tapir itsl. a neko prelaženje vrste u vrstu i milijuni godina u kojima ćemo postati mozak priključen na www su tek spekulacije kojima se zabavljaju pozitivisti tvoga kova.
Ahaaaa, pa zašto odmah ne kažeš - hteo si NAKRATKO reći, da JE strip umjetnost   |
Invincible shield |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/01/2010 : 16:42:56
|
jako mi se sviđaš kada se prilijepiš poput čička i uđeš borbeno u polemiku s druge strane mi se ne sviđa metoda (zanimljivo, gotovo svi pozitivisti /koje obaram dok kažeš seks;/ koriste istu metodu kvotanja i cjepkanja protivnikovog posta; oh kako ste uniformni i predvidljivi: to valjda zbog fakticiteta da taj alat postoji pa u skladu sa pozitivnim rezultatom da ga onda već koristimo kada je dat)
zato ću ja izvući samo jedan citat temeljem kojega ću te oboriti na jedan nov, zabavan i autentičan način pogledaj:
quote: Originally posted by Emir Pasanovic tvoje mišljenje prestaje biti validno za ovu diskusiju i
naprotiv! moje mišljenje je baš validno! ono je čak toliko presudno da uopće ne moram pisati postove u skroz zaokruženim cjelinama. dovoljno je da stavim rečenicu na uvid i ona je već bremenita težinom. drugi je uvažavaju i ulože napor da je dokuče. dokaz: kakav paradoks! dao ga je sam markos. moj antipod i tobožnji veliki neprijatelj. markos me vratio na forum uz razlog da mogu pridonijeti zajednici! ekipa je to prihvatila i pozdravila velikog stinkyja. stinky više nije tek pomaknuti genije, nego upravo forumsko priznato ime, pojam koji pridonosi. tko si onda ti da osporavaš ono što je zajednica ustoličila? ako sam ja dobio fid bek od simboličke mreže, ako je društveno tkivo prihvatilo validnost moga mišljenja, tada je tvoj spletkarski pokušaj da to obezvrijediš - ništavan. dakle, tvoje kakti diskvalifikacije se ruše na mojim kovačkim grudima kao kule od karata
to je bilo prvo drugo, ti ovdje brkaš razne redove i rodove i praviš nedopustive skokove iz ontološkog u ontičko, što bi reko Elvis Presley naime, ja uopće nisam pričao u vrijednosnim kategorijama: ti si taj koji je zbrzao i ti pretpostavio (o ljudima koji su najblji i najveći), a upravo ta pretpostavka te demaskira kao ideologa par exellence! zašto si ti uletio u tu ideološki mistifikaciju i spočitnuo je meni? možda zato što je "zlo u pogledu koji gleda?"
naime, ja sam samo, ravnodušno i bezinteresno, naveo fakt (pa tko je od nas dva pozitivist???) da jedini čovjek opstoji u svijetu sa sposobnošću apstraktnog mišljenja - nikakva druga bića, koliko je poznato, nemaju niti su imala tu sposobnost. iznošenjem te činjenice, ja se nisam upuštao u postavljanje hijerarhijskog lanca bića u smislu kojeg ti inputiraš. štoviše, ni najmanje nije bilo riječi o takvom nekom sumnjivom moraliziranju, budući da upravo u ovim ontološkim dubinama do kojih se rasprava spustila, sva bića postoje skroz jednako: paprat postoji jednako kao puž a ovaj jednako kao kamen a svi zajedno jednako kao čovjek top-ljestvice bića ćemo postavljati tek kasnije, kad ih utvrdimo
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/01/2010 : 16:46:23
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
quote: Originally posted by anto
Ovo je najdosadniji topic na ovom forumu ikad viđen!
Čekaj ba, pa tek se stinky vratio.
ova ti je najbolja (što si do sad napisao na topicu;) |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 19/01/2010 : 18:45:30
|
u svakom slučaju, dobro si razumio: ne postoji način da se objasni zašto i kako baš gravitacija, zašto je to baš tako kako jest (može se opisati funkcioniranje, ali ne ono 'iza' toga. a upravo se zato područje zove meta-fizika)
nisam baš 100% suglasan.
možda ne postoji način da se DOKAŽE zašto i kako baš gravitacija, ali ima najmanje nekoliko načina da se OBJASNI.
meni omiljeni (idealistički, kao što sam i sam idealist ;-)):
idealni trokut u našem nesavršenom svijetu ne postoji. ali postoji IDEJA idealnog trokuta.
2+2=4 i bez potrebe da to netko stvori niti da ima neki "smisao".
naravno, sve gorenavedeno odnosi se na nama iskustveno blisku geometriju i algebru.
e sad, sasvim su zamislivi i drugačiji, a u sebi konzistentni sustavi. Booleova algebra, eliptička geometrija npr.
ti sustavi postoje i bez da netko za njih zna. oni se mogu otkriti, naravno, ali mogu ostati i neznani.
Einstein nas uči da je E=mc^2, a meni se najbitnije ovdje čini da - materija zapravo nije materijalnog karaktera. samo posebno distribuirana energija. itd. ne znam skoro ništa o fizici, ali dostaje za teoriju.
dakle: recimo da čitavi svemir kakvog znamo nastaje kao idealni sustav na osnovu nekoliko aksioma. mi ga upravo otkrivamo, ali on je takav i prije nego netko za njega zna. kao što je 2^2=4 i prije nego dijete to nauči, tako i sustav svemira postoji zbog same konzistentnosti pravilu.
sad slijedi skok koji objašnjava teoriju (nadam se): multiverz. koliko god konzistentnih sustava je moguće zamisliti, toliko ih i postoji (zvuči kao da se radi o beskonačnom broju, a možda i nije tako). pitanje, dakle, ne glasi: "zašto i kako baš gravitacija", nego "zašto i kako NE gravitacija", ili "zašto baš NAMA gravitacija"?
odgovor: mi smo samo u jednom od beskonačno zamislivih sustava u kojem je, zbog konzistentnosti pravila, nastala gravitacija. u mnogim drugima možda i nije. ali mi svijet promatramo iz perspektive algebre, geometrije i gravitacije kakve imamo. da nemamo gravitaciju nego - recimo - silu odbijanja mase - pitali bismo se isto "zašto i kako sila odbijanja mase".
slično kao što neki postavljaju pitanje: "nije li Božja ruka u tome da je baš naš planet jedini koliko možemo istražiti na kojem se razvio život i to inteligentni? nije li slučajnost za to prevelika?" pa i nije. jer na kojem god planetu da se inteligentni život pojavio, bašza njega bi se računala vjerojatnost jer bi jedino na njemu bilo nekoga da pitanje postavi.
itd.
tko ne razumije kakve to veze ima sa umjetnosti i stripom - tko mu je kriv  |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 19/01/2010 : 19:34:24
|
ne znam jesi li svjestan ali ova tvoja dražesna igrarija je neka vrsta anselmovog dokaza primijenjenog na prirodo-znanstveno;)))
no, ja nisam mislio reći da se ne može pričati o gravitaciji, objašnjavati ovako ili onako, nego samo to da - kad smo je jednom prepoznali kao elementarnu silu došli smo do zida. nema dalje. ne može se dalje spoznati što je pokretač takve elementarne sile već upravo pomoću nje objašnjavamo sve ostalo. ona je princip objašnjavanja koji sam ostaje nespoznat.
i zapravo smo na istom tragu kada kažeš "zašto baš NAMA gravitacija", a to sam govorio u onome kako svijet vidimo posredno, kroz um. pa eto zato BAŠ NAMA gravitacija (ako prihvatimo da je kauzalnost upravo inherentna tom našem umu, ono je njegova neodstranjiva funkcija i način spoznavanja svijeta)
ma gravitacija uopće nije bitna kao takva, nego ono "jest" koje je džimi uveo. a što emir ne shvaća. sve objašnjavamo pomoću toga "jest" ali ne znamo što to "jest" jest. čak se ni ne može zamisliti da bi to pitanje bilo ikad riješeno, za to bi netko trebao izaći 'izvan' svijeta pa da obuhvati taj bitak, to 'jest'. svijet postoji i mi unutra u njemu. kako, zašto su najfantastičnije spekulacije. a emir takoreći smatra da bi znanstvenici u bijelim kutama u labaratoriju mogli za 500 godina otkriti što je počelo svijeta, kako to da on postoji iliti nekakav pomišljeni konačno uhvaćeni prvi uzrok. a može od sada pa do beskraja orionskih izmaglica vraćati se unatrag po uzrocima i nikad neće stići do nekog prvog - to je jedan beskonačan regres.
itd... |
 |
|
giant
Average Member

Slovenia
925 Posts
Posted - 19/01/2010 : 20:59:46
|
to je jedan beskonačan regres. itd...
Ne znam, ovisno o tome, koliko je netko zadovoljan postignutim otkrićima....zašto baš na sam početak? I kakav smisao igra da neku stvar otkriješ do samih prafaktora, ako je to za čovješki život nebitno (no, ni to nije sasvim tačno, ali pustimo detajle)? Filozofirati do iznemoglosti jeste lako, ali dokazati stvari je nešto drugo.....Kad sam čitao tvoje postove, morao sam jedan pročitati 2 puta, da sam nešto ukapirao....previše na "filozofskom" nivou.Gledaj, ne poričem da nemaš pravo, jer ne znam i sve nisam ukapirao, ali imam ja svoju logiku i to takvu, da funkcionira u svakodnevnom životu - što manje filozofije, samo fakti. Dakle, ja bih najradije video, da ukratko napišeš, da li je strip umjetnost....ali po seljački, na kratko, ne na dugo. Da ne skrenemo suviše sa puta tog topika.... |
Invincible shield |
 |
|
mlLandj3
Average Member

.jpg)
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 19/01/2010 : 21:13:05
|
quote: Originally posted by giant
to je jedan beskonačan regres. itd...
Ne znam, ovisno o tome, koliko je netko zadovoljan postignutim otkrićima....zašto baš na sam početak? I kakav smisao igra da neku stvar otkriješ do samih prafaktora, ako je to za čovješki život nebitno (no, ni to nije sasvim tačno, ali pustimo detajle)? Filozofirati do iznemoglosti jeste lako, ali dokazati stvari je nešto drugo.....Kad sam čitao tvoje postove, morao sam jedan pročitati 2 puta, da sam nešto ukapirao....previše na "filozofskom" nivou.Gledaj, ne poričem da nemaš pravo, jer ne znam i sve nisam ukapirao, ali imam ja svoju logiku i to takvu, da funkcionira u svakodnevnom životu - što manje filozofije, samo fakti. Dakle, ja bih najradije video, da ukratko napišeš, da li je strip umjetnost....ali po seljački, na kratko, ne na dugo. Da ne skrenemo suviše sa puta tog topika....
već vidim na nekoj 286-oj strani ovog topika... ljudi će misliti da smo u stvari hteli da razgovaramo o kvantnoj fizici |
 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Posted - 19/01/2010 : 22:38:23
|
a emir takoreći smatra da bi znanstvenici u bijelim kutama u labaratoriju mogli za 500 godina otkriti što je počelo svijeta, kako to da on postoji iliti nekakav pomišljeni konačno uhvaćeni prvi uzrok. a može od sada pa do beskraja orionskih izmaglica vraćati se unatrag po uzrocima i nikad neće stići do nekog prvog - to je jedan beskonačan regres.
Jep, ne za 500 godina ali da... Zašto? Zato što nas ništa ne sprečava, ako preživimo kao vrsta, da napredujemo dalje. To što ti tvrdiš da postoji nešto što nas sprečava ne znači da postoji dok se matematički ne dokaže da postoji. Metafizika nema nikakvog uticaja na stvarni svijet, samo na naše vlastite glave. Samim tim što ti i tebi slični stvarate ograničenja, ona postaju stvarnost i u glavama drugih koji to čuju i povjeruju. To što to ograničenje nije od boga u klasičnom smislu nego od ljudi koji gledajući sebe i sebi slične stvaraju univerzalne kategorije koje bi htjeli da primjene i na druge koji ne razmišljaju kao vi ne čini to ništa manjem religioznom konstrukcijom. Jer nema zla u očima ovog posmatrača osim onog kojeg se nagledao do sada. Samo znam sabrati dva i dva, za razliku od tebe. Npr. ja od činjenice da ljudi cijene tvoje mišljenje i stav ne izvlačim odmah zaključak da ljudi cijene svako tvoje mišljenje i stav, kao što ti to radiš, dajući sebi, kao i uvijek, veći značaj nego što ga imaš. Nije to nužno loše, sigurno ti imponuje a i većini je zabavno, no čini mi se da stvaranje lažnih ideala o samom sebi može imati negativne posljedice dugoročno (ono prisiljavanje nas drugih da dijele tvoju ideologiju kao jedna od njih). A što se tiče citiranja - meh, lakše mi je zapamtiti šta si napisao bez da moram scrollati gore-dole po stranici, to je sve. |
 |
|
Topic  |
|
|
|