Author |
Topic |
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
|
Djuro
New Member
Serbia
273 Posts
Member since 29/03/2006 |
Posted - 23/01/2010 : 21:55:36
|
@Stinky: Prvo, hvala ti sto stavljas mene i Kanta u istu recenicu, ali mislim da je jedina slicnost izmedju mene i njega, sto zvjezdano nebo u obojici izaziva odusevljenje. ;)
Drugo, nije moj post bio upucen ni tebi ni Emiru, to je samo moje promisljanje na zadatu temu, inspirisan naravno i vasim postovima. Jesmo Emir i ja mozda podijelili neke stavove, vjerovatno zato sto obojica imamo neke sklonosti ka pozitivizmu. Ali, iako si ti anti pozitivsta, opet su mi neki tvoji zakljucci blizi od Emirove slijepe vjere u napredak. Ili ovako, drazi mi je nesavrseni covjek koji stalno sumnja i preispituje se i koji je svjestan svojih ogranicenja, nego nekakav super covjek koji je wet dream hard core darvinista.
Trece, odoh sad da pijem i pricam sa drugarima o epohalnom povratku Ilica Kapitena u Partizan i stanju njegove hronicne alergije na travu. Ako ovo nije hod po ostrici britvi, ne znam sto je. ;) |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 24/01/2010 : 00:45:41
|
quote: Originally posted by Djuro
Ili ovako, drazi mi je nesavrseni covjek koji stalno sumnja i preispituje se i koji je svjestan svojih ogranicenja, nego nekakav super covjek koji je wet dream hard core darvinista.
Dobro rečeno, ali ovo su i temeljni principi svakog pravog umjetnika. Umjetnik dok gradi svoje umjetničko djelo on ga stalno preispituje, sumnja, briše, zatim ponovo gradi, i sve ukrug, dok ga na kraju konačno ne završi. I obično na kraju, kad konačno stavi tačku na i, uvijek misli da može bolje... Ili pak, oni "sretnici" koji odista budu zadovoljni svojim djelom, toliko su sigurni u svoj rad da im i najlošija kritika ne može promjeniti mišljenje, jer čvrto vjeruju da su ga dobro uradili. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
|
|
psycho
New Member
212 Posts
Member since 12/08/2009 |
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 24/01/2010 : 19:04:14
|
Za sad smo zaključili da je strip umjetnost, su dva stava. Ukratko: 1.Strip je umjetnost ukoliko ga uradi umjetnik (objektivno mišljenje) 2.Strip je svakako umjetnost. (Zagor je prevazišao pojam umjetnosti, postao je nešto više od umjetnosti-subjektivno mišljenje) Obzirom da je Giant predložio da pojam umjetnost i pojam kultura (na ovom topiku) definišemo i njihovu uzajamnu vezu pojasnimo. Kako je Stiky obečao da će se uključiti u raspravu oko ovih pojmova, prepustićemo njemu da započne. Šta se čeka Stinky! |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13165 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 24/01/2010 : 19:24:34
|
uh, predah u ovim najvećim pitanjima malo pričam sa ljudima o malim stvarima tipa samuraji, western, grupa zvijezde, jinx, ženske kubanske guzice i haustor |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 25/01/2010 : 22:55:24
|
Evo čitam trenutno pravo remek djelo Segia Toppia Sharaz-De, Fibrinog izdanja koji je po meni izdanje godine. Tipičan primjer strip autora za koga se može reći da je pravi umjetnik. Preporuka za Stinkyja i sve ostale "ljubitelje Zagora" da ga obavezno nabave. Vrijedi imati ovaj album u svojoj kolekciji. Uporedo čitam i najbolji prijevod Hiljadu jedne noći (četiri knjige od po 500-600 stranica)u izdanju Ljijana, sarajevskog izdavača iz 1999. sa prijevodom prof. Esada Durakovića),sjajno djelo. Raskoš Toppijevog crteža je takva da svaku stranicu ponaosob možete tretirati zasebno kao jedinstveno djelo. Mala digresija,kao što (likovni umjetnik) grafičar radi zasebno svaki svoj list (grafiku) i na kraju završi zadatu temu koji obuhvata jednu cjelinu (ciklus)u više grafičkih listova (svaki se ponaosob multiplicira u više identičnih primjeraka); tako se Toppijevi crteži sa aspekta likovne vrijednosti mogu pojedinačno gledati i ponovno im se vračati...
|
|
|
|
psycho
New Member
212 Posts
Posted - 25/01/2010 : 23:30:05
|
quote: Originally posted by all_ba
Nešto nam se ekipa opasno umorila, ili je rečeno sve što se imalo reći.
Polako, nova nedelja je pred nama |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 26/01/2010 : 21:51:24
|
Dok se ekipa ponovo ne pokrene, jedna onako usputna formulacija za nas pasionirane ljubitelje stripa (devete umjetnosti), mi smo ipak svi strastveni stripoljubci i svaki naš strip junak (bez obzira na umjetničku vrijednost autorskog rada), za nas je više od umjetnosti, mislim da je to prava formulacija stripa (ovo više vrijedi za subjektivno mišljenje). A ako se distanciramo od stripa i procjenjujemo objektivno rad autora onda dolazi do seciranja djela (kvalitet crteža, teksta itd) i po tom kriteriju možemo ih svrstavati u kategorije.
Prije par dana sam ukoričio 5-6 svezaka, periodika je u pitanju, 50 primjeraka Plavog vjesnika, Komplet Spunk novosti, Zov komplet u dvije knjige, Reviju Sve oko nas (veliki format od 1.-48.broja), komplet, manji format iste revije će sačekati), još imam 200 primjeraka Plavca, ali fali mi po koji broj da bi ih ukoričio po 50 brojeva. Koji je to osječaj imati ih ovako ukoričene, ne mogu vam opisati, to prevazilazi sve osjećaje vezano za umjetnost, to je kolekcionarska strast i vračanje u vrijeme kad smo bili djeca... |
|
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
giant
Average Member
Slovenia
892 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 29/01/2010 : 06:09:17
|
Evo, ja sam svoje rekao (napisao)...dakle, pogledao sam i na wikipediu "Što je to umjetnost" i zaključio, da sam nekoliko stvari pravilno izneo.Tako da s moje strane je ad-acta. |
Invincible shield |
|
|
gregorbikupil
Junior Member
Slovenia
428 Posts
Member since 13/03/2008 |
Posted - 29/01/2010 : 08:33:29
|
pokušao sam več par pute strpat misli u rječi, koje jih u biti ograničuju, prebacit ih u bilo koju tvorbu kojom bih ih prebacio do vas - pa nije išlo.
Eto - pokušaču ponovo. Bez da čitam što ste ostali napisali, pročitat i u diskusiju uletit ču kasnije, s južnjacima, ako če interesa i diskusije biti.
Ovdje nam nikako ne smije biti cilj vuč i povuč umjetnosti granice. Umjetnici moraju od nečeg i živjet, pa novci ne mogu bit kriterij za postojanje umjetničkih kvaliteta u nekome djelu.
kad gledam djecu kad rade na klasičnim umjetničkim postupcima - crtaju, rade iz plastelina i to.... Njihov nivo spoznavanja i prihvatanja stvari produkte njihova i rada njihovih vršnjaka označava za umjetnost. To je jednostavan nivo, sličan nivoju ljudi što su pocrtavali špilje u kamenome dobu. Oni (djeca) za razliku od naših predaka mogu svoja djela poredit s boljima, s djelima odraslih, u sklopu kulture u kojoj žive, pa nauče da cjene i ocjene svoje produkte. Neki nisu zadovoljni i sami ih odbace. Neki jesu, imaju hrabrosti, i nastave s izražavanjem.
Hrabrost je temeljan element na aktivnoj stranu umjetničkog stvaralaštva. Stvoriti i predstaviti drugima pod šifrom "ovo je ljepo". Tu izostavljam blefere koji se predstavljaju kao avantgarda i trpaju si boce u guze ili postavljaju kojekakve instalacije. Iskreni umjetnik treba imat nepreračunate hrabrosti. A na subjektivnome planu i iskren osječaj zadovoljstva, kojeg pruža stvaralaštvo pa i estetika stvorenog.
na pasivnoj strani - na strani auditorijuma - baš je taj osječaj za estetiku, kojeg naša vrsta vuče sa sobom od trenutka kad je "sišla s drveta" taj koji nam daje mogučnost, da umjetnost prepoznamo, iako je ne umijemo sami stvorit. Nažalost, u današnje doba zatrpani smo svime, pa s nekim granama umjetnosti (bolje bi bilo reči s svim granama života dolazimo u kontakt površno, pa i s umjetnošču, što je u biti isto ko da do kontakta i nije došlo) ne dolazimo u kontakt toliko da bi jih mogli razumijet. Ne shvatamo svi sve. Shvatam balet, bodypainting, a ne boce u guzove - ne dodiruje mi ovo poslednje smisao za ljepo, zanimljivo, za vredno pažnje i zanimanja.
Umjetnik, koji iskreno stvara, svoju stvaritbu producira u nadi, da če izač umjetničko djelo koje če to ime zaslužit. Tu je recimo razlika izmedju obrtnika i kipara. A da se umjetnost kao takva prepozna - pa to zavisi od promatrača, od njihovog nivoa kulture, od njihovih vrijedostnih shema koje prikupljaju tokom života, od predispozicija s kojima je rodjen. Prepoznati nešto kao umjetnost u biti nije teško.
Strip bi bio nekakva izvedena umjetnička tvorba - od dve primarne izrazne tehnike (ako je to ispravno... sve izrazne tehnike, od govora do pokreta, služe tome, da u primaocu informacije probude njegove indikatore koji če poruku prihvatit, pretvorit - a mozak če je razumijet uvjek po istome postupku) pisana rječ i crtež.
Jeste razmišljli: da li vi strip čitate? Qurac čitate!!!!! Strip se ne čita. Strip se gleda i čita. Strip se "glita" (o tome sam več pisao i ispao potpuni ludjak). Strip je kombinacija slike / filma i pisane rječi. Koliko je osječaja potrebno, da se te dve stvari izbalansiraju toliko daleko da u primaocu informacije probude osječaj za ljepo - pa - čitate valjda stripove, znate koja je razlika izmedju Blueberryja i Tajanstvenofg Alana...
Strip nije umjetnost u generalu. Ko ni film. Ko ni knjiga. Ali ima sve predispozicije na aktivnoj (stvaralačkoj) pa i na pasivnoj (primatelj, recimo mu čitač, iako to nije) strani da se kao umjetnost prepozna.
Pozdrav glitačima |
Avatar mi je super... malo nihilisticki... a i sporo se nalaže... evo, sad ce... |
Edited by - gregorbikupil on 29/01/2010 08:36:43 |
|
|
psycho
New Member
212 Posts
Posted - 30/01/2010 : 15:56:59
|
Sve ovo gore napisano, u principu podržavam.Poprilično opširno, što je i normalno(mada volim kraće postove).Ne pati od nepotrebne filozofije, jer joj ovde i nije toliko mesto.Ipak, sva ta fama oko definicije umetnosti me nikada nije oduševljavala, čak šta više, mislim da je totalno pogrešno tvrditi da se ne može, nešto što je ljudskih ruku delo, definisati jednom( pa makar i kilometarskoj) približnom definicijom. |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 30/01/2010 : 22:23:00
|
Mislio sam da smo završili sa ovom temom, mada bi se tu dalo još što šta reći, ali evo nam gregorbikupil upade k'o pravi padobranac i neka je (mada si mogao malo i da pročitaš ono što se dešavalo na ovom topiku), dobro nam došao gregorbikupil. Ovo o čemu si ti pričao mi smo već apsolvirali i kroz dikusiju došli do određenih zaključaka (vidi gore). Ja bih se ovom prilikom osvrnuo na dva dijela tvoje priče, prvi dio o "iskrenom" umejetniku i njegovom radu i drugi dio o filmu.
Generalno govoreći malo ima iskrenih umjetnika kako ih ja percipiram, iskreni (ja bih dodao "pravi")umjetnik bi se mogao okaraktirisati kao umjetnik koji zaista uživa u svom stvaranju, koji stvara (izvanredna)djela u koja on vjeruje i koga zaboli ona stvar šta će ko reći za njegovu umjetnost. Takvih je nažalost malo, mnoga velika imena su postala zahvaljujući svojim sponzorima (npr. dvorski slikari, jedan od najpoznatijih, najbogatijih slikara bio je Paul Rubens, on je bio taj /a ne Remrandt, koji je bio mnogo veći umjetnik, a umro je kao najveći siromah/, koji je imao toliko narudžbi da ih nije mogao sve sam uraditi pa su mu u mnogome pomogli njegovi učenici, a on bi na kraju malo dotjerao sliku i potpisao je) podanički, laktaroški etc ..., ovo vrijedi za sve branše, no o ovome je također bilo riječi u ovom topiku.
O ovome bi se dalo pričati bar još pet, šest stranica..., nastavak nekom drugom prilikom. Sad bi se osvrnuo na drugi dio vezan za film, na dobrom si tragu, ali sve ovo što se reklo o filmu dalo bi se reći i za fim, ukratko nije svaki film umjetničko djelo iako ga znalci, kritičari umjetnosti smatraju za največom umjetnošću 20 vijeka. S pravom, jer film emanira sve umjetnosti...
Volio bih da se ponovo uključe Stinky, Đimi i ostala ekipa.
|
|
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
gregorbikupil
Junior Member
Slovenia
428 Posts
Posted - 31/01/2010 : 09:13:19
|
Smatram, da visoka umjetnost ne postoji. Umjetnost, koja se stvara samo za kritičare, samo zbog umjetnosti, je mrtva. Umjetnost treba u večini (pa recimo nam obični) znači u večini običnih ljudi ostavit posle percepcije neki trag. Teška bi bila neka definicija, trag mi u duši ostavlja i govno na klupi pa bi se to teško kvalifikovalo kao umjetnost.
A što se tiče iskrenosti umjetnika - to je njegov subjektivni stav, kojeg mi moramo odgonetnut. Umjetnik može i uz največu želju stvorit nešto ljepo - promašit, i do primača njegova poruka neče doči na željenome nivou.... Umjetnost je na neki način komunikacija, slanje poruka kroz vreme i prostor, poruka o dubljim estetskim osječajima pojedinca i kolektivnoj svjesti vremena.... Želja stvorit takvu poruku i njeno prepoznavanje kao takve omugučuju nam iskustvo (omugučuju i sam obstoj) umjetničkog djela.
A gledam, što se danas stvara pod nazivom umjetnost i pod okriljem ministarstava za kulturu... Samozvani umjetnici trpaju govna samozvanim poznavačima - uradnicima, koji ih onda putem razpisa (ili svog "poznavačkog znalaštva") prepoznaju za vrhunac umjetnosti i takvima proglase... govorim o simfonijama... a govorim i o stripovima. Tu je iskrenost umjetnika pod velikim pitanjem, a na strani percepcije "stvor" se ne pripoznaje kao umjetnost, osim u "stručnim" krugovima. Tu mislim da o umjetnosti više ne možemo govorit - iako... Umjetnici /stvaraoci moraju od nečeg i živjet... ali u danome slučaju promašuje se cilj: produkt zadovoljava samo ruku koja ih hrani, pa bi prije bilo govora o obrtničkom/cehovskom stvaralaštvu nego o pravoj umjetnosti. Projekcija nekih takvih djela kroz vreme sve članove društva bi prikazala kao idiote/automate bez smisla za ljepo...
PS: govorim normalno (i) o stripu ko jednoj od spoznajnih/stvaralačkih tvorbi umjetnosti. U ova dva sastavka nisam želio vuč granice oko stripa i razgraničit ga do drugih načina umjetničkog izražavanja (gore se ispostavlja film); želeo sam postavit seljački/jednostavan obim umjetnosti kao pojava, gdje če se jasno vidjet, da u njoj i strip ima mjesto.
Za filozofsko/istorijske rasprave i iz njih izvedenu argumentaciju literaturu nemam baš ispod ruke, trebalo bi mi previše vremena - idem sad vidit šta su nočas skrivili južnjaci |
Avatar mi je super... malo nihilisticki... a i sporo se nalaže... evo, sad ce... |
Edited by - gregorbikupil on 31/01/2010 09:35:45 |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 01/02/2010 : 22:45:24
|
Smatram, da visoka umjetnost ne postoji. Umjetnost, koja se stvara samo za kritičare, samo zbog umjetnosti, je mrtva. Umjetnost treba u večini (pa recimo nam obični) znači u večini običnih ljudi ostavit posle percepcije neki trag. --------------------------------------------------------------------------------------- Ne bih se složio sa ovom konstatacijom, nikako. Visoka umjetnost (kako je ti zoveš), po meni vrhunac stvaralaštve remek djelo, reći da ne postoji je pomalo nespretno rečeno. Upravo suprotno, ono najbolje od umjetnika (iz povijesti umjetnosti) je ostalo do naših dana, a tako će biti i u budućnosti. Sve ostalo su puka naklapanja tipa meni je ovo dobro ili nije... Vrijeme je pravi parametar da li je neko djelo vrhunsko ili nije. Ono što je dobro sačuvano je i otrgnuto od zaborava (i mi baštinimo tu umjetnost), ono što nije, izgubljeno je u vremenu i prostoru. Nešto ako vrijedi biće "izvučeno" i valorizovano na pravi način kad tad. |
|
|
|
gregorbikupil
Junior Member
Slovenia
428 Posts
Posted - 01/02/2010 : 23:18:22
|
Da. Kad sam govorio o visokoj, trebao sam stavit navodnike. Vec sam tu u mislima imao "umjetnost zbog umjetnosti" o kojoj sam kasnije pricao. Iako si parafrazirao, shvatio sam, da se slazemo. |
Edited by - gregorbikupil on 01/02/2010 23:24:16 |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 02/02/2010 : 14:42:36
|
quote: Originally posted by seinfeld
Pitali glavnog kuhara (3 Miselanove zvjezdice, talentovan i kreativan do boli) da li je kuhanje umjetnost?
Ne, jer pravim najmanje XX "istih" tanjira/jela na dan. Za mene je umjestnost nesto jednistveno/neponovljivo.
Dobar odgovor :-)!
|
"I'm not saying I'm Batman. I'm just saying nobody has ever seen me and Batman in a room together." |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 04/02/2010 : 00:09:04
|
Originally posted by Dzimi Gitara Dakle, imam jebeno dobru ideju, ali ću biti još srećniji kad je neko sruši. Kao što rekoh u prethodnom postu, sve do čega dođemo u raspravi je negde zajednički uspeh, jer ma ko da ga je izrekao, trebao je biti isprovociran sličnim ili suprotnim tezama. ---------------------------------------- Dzimi nam se "izgubio opasno", nigdje ga, a baš bih volio da čujem kakvu je to jebeno dobru ideju imao. |
|
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 04/02/2010 : 22:29:02
|
Dok se Džimi ne javi da nastavimo gdje smo stali. Ovom prilikom pomenuću samo tri imena sa naših prostora za koje držim da su pravi umjetnici.
Tin Ujević, veliki pjesnik, boem (koji je najplodnije dane proveo u Sarajevu).Za života nije dobio ni jednu nagradu. Danas je jedan od najvećih pjesnika koji su živjeli na ovim našim prostorima, a i šire.
Drugi je slikar Ismet Mujezinović, jedan od najvećih slikara koje je Bosna imala. O kakvom je talentu i karakteru riječ najbolje će nam ilustrovati jedna anegdota iz nj. života. Jedne godine trebao je Tito da dođe u Sarajevo i gradske glavešine su odlućile da mu se pred doček kod "vječne vatre" u Titovoj ulici postave njegova dva velika portreta. Odlučeno je da dva poznata bh umjetnika rade ove portrete. Prvog nećemo imenovati, a drugi je bio Mujezinović. Ovaj prvi se prihvtio odmah posla, sav u uzbuđenju i nekom strahu. Radili su u istom ateljeu. Ismet bi dolazio s vremena na vrijeme, zapalio koju cigaru, popio koje pivo ostavljajući prazno platno. Zadnji dan kad je trebalo da se završe portreti dolazi Ismet u atelje, zapali cigaretu i dođe do kolege, ovaj sav oznojen i u grču pokušava da završi portret. I onako sav uzbuđen kaže Ismetu šta je s njim pa trebalo je uraditi portret, pa sutra Tito dolazi..., kaže njemu Ismet u čemu je problem ode za svoj štafelaj i u par sigurnih poteza naslika portret Tita (boli glava. Ismet Mujezinović je imao takvu liniju da mu nisu mogli parirati ni največi svjetski umjetnici.
Treći je, širem krugu ljudi malo poznat, ali za umjetnike i one koji se razumiju u umjetnost po svemu veliki umjetnik. Ime mu je Lazar Drljača. Boemčina, jakog karaktera i ubjeđenja. Kad mu je dosadio život u gradu i sve ono što on pruža, otišao je u osamu u jedno malo mjesto blizu Boračkog jezera i tu proveo ostatak života slikajući prirodu. Prije nogo je umro izrazio je želju da ga ukopaju sa natpisom:"Ovdje leži Lazar Drljača, posljednji bogumil".
Ovakvih umjetnika ima još, bilo ih je i biće ih... |
|
|
|
Topic |
|
|
|