Author |
Topic  |
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29661 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 21/05/2013 : 13:39:13
|
ok, jasne su mi neke promjene u serijalu, napredak, razvoj serijala, odlazak likova - Bloch u penziji, smrt Trelovskog itd.
pa čak bih nekako mogao progurati mobitel i kompjutor, ali koji je smisao izbacivanja "Jude plesača" i sličnoga? sa takvim korijenitim promjenama to više neće biti Dylan nego druga osoba |
 |
|
maddox031
Senior Member

Croatia
1941 Posts
Member since 23/09/2011 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9582 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 21/05/2013 : 14:03:21
|
dobro, definitivno ce Dilan deo publike da izgubi sa promenama, al da bi serijal opstao mora nesto da se amputira & doda; isto tako sa Zagorom 90tih, mnogi su vristali & danas vriste, al serijal je opstao & ojacao |
Edited by - kasper on 21/05/2013 14:06:18 |
 |
|
Zagor12
Advanced Member

- kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 21/05/2013 : 14:11:04
|
quote: Originally posted by maddox031
bolje da onda ugase serijal :S
Ne. Ovo je definitivno potrebno i u Bonelliju bi trebali napraviti nešto slično sa svim ostalim serijalima. Tako ne odlaze stari čitatelji već dolaze novi. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
 |
|
maddox031
Senior Member

Croatia
1941 Posts
Posted - 21/05/2013 : 14:14:36
|
slazem se da trebaju promjene ali konkretno mobitel i racunalo, kao i promjena uzrecice je nesto sto se kosi s njegovim karakterom, i takve stvari bi se tesko dogodile u stvarnom svijetu
ostale promjene podrzavam |
There can be only one, me! |
 |
|
Zagor12
Advanced Member

- kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Posted - 21/05/2013 : 14:20:36
|
quote: Originally posted by maddox031
slazem se da trebaju promjene ali konkretno mobitel i racunalo, kao i promjena uzrecice je nesto sto se kosi s njegovim karakterom, i takve stvari bi se tesko dogodile u stvarnom svijetu
Treba ga nekako prilagoditi modernom vremenu, istina je da je bio malo zaostao i prije što se tiče tehnike, niti ga je zanimala, ali realno u ovo doba čovjek ipak mora koristiti računala i mobitele jer bi inače bio društveno izopćen.
A što se tiče novog uzvika... Nismo li nedavno raspravljali čemu taj naziv, zašto baš "Judo plesaču"? Svima je nerazumljivo. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29661 Posts
Posted - 21/05/2013 : 15:29:54
|
quote: Originally posted by kiky
tarifa se menja sa 100 funti na dan na 100 funti na sat 
baš me zanima kako ce mu izgledati novi klijenti  Bill Gates i uža familija     |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29661 Posts
Posted - 21/05/2013 : 15:36:01
|
quote: Originally posted by Deers
Dylan je puno više od Judo plesaču, i više od tih detalja mene zanimaju priče.
pa dobro, ali zasto onda ne procitas anu karenjinu umjesto dylana? vjerojatno jer to nije dylan, kao sto nece biti ni osoba koja vice "dovraga" umjesto "judo plesacu" i hakira po internetu, vozi peugeot 206 umjesto bube i slično
kao što sam rekao, sa takvim korijenitim promjenama, ulaženjima u karakter i osobnost, gubimo dylana i dobivamo drugi lik neke promjene su dobrodošle, neke razumljive, a neke besmislene ja glasujem ovako: dobrodošle - blochov odlazak, rješavanje sporednih likova razumljive - kompjutor, mobitel besmisleno - mijenjanje dylanovog karaktera |
 |
|
maddox031
Senior Member

Croatia
1941 Posts
Posted - 21/05/2013 : 15:49:47
|
razumljivo je za mob, ne nuzno za komp,
moja stara sad eto ima 2 moba, ali i dalje sve pise papirom i komp izbjegava kad god moze |
There can be only one, me! |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9582 Posts
Posted - 21/05/2013 : 16:05:37
|
Jako promjena (ne govorenje) Judo plesaču mijenja njegov karakter, baš bi im to bio cilj. Kao da kažeš da VČov Dylan nije Dylan već netko drugi samo zato jer ne govori Judo plesaču ... Ne bih ni ja to mijenjao ali mu neću zbog toga dat manju ocjenu.
|
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
Rick
Average Member

Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 21/05/2013 : 16:23:05
|
Dilan u originalu i ne govori "Judo plesaču". Uopšte, ne vidim razlog za promenu uzrečice. Više ima razloga protiv toga. No dobro, Deers je dobim delom u pravu.
S druge strane, odluka da kupi mobilni za Dilana nije mala, ili ne bi trebalo da bude, odsustvo istog je sastavni deo njegovog lika (ličnosti). Kompjuter je nešto drugo- način da detektiv lakše dođe do informacija. Ta promena nije na istom nivou kao ona u vezi sa mobilnim. |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 21/05/2013 : 17:19:37
|
Bojim se da će se Dylan promijeniti slično Nathanu, odnosno u tolikoj mjeri da to suštinski više neće biti isti strip. Mislim, pobacaš najvažnije sporedne likove, ili im izmijeniš funkcije, uvođenjem moba, kompa i novog auta umjesto bube promijeniš mu karakter, odstraniš i uzrečicu (otprilike kao da Zagor više ne govori Svih mi bubnjeva Darkwooda, ili Chico Dovr... prokl...kvr...), i što će onda ostati od Dylana. Crvena košulja, traperice i crni sako? Ili će i to promijeniti? Ok, jasno mi je da se serijal mora osvježiti, da se mora prilagoditi novom vremenu i novim čitateljima kojima je valjda arhaičan i nezanimljiv, i da se koncept možda ponajviše zbog opstanka treba modificirati, ali to će onda biti prilično drugačiji strip. Nekakav Dylan 2.0 ili tako nešto, "postrevolucionarni" ili što već. Ne znam, skeptičan sam u vezi svega, a nadam se da griješim. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29661 Posts
Posted - 21/05/2013 : 17:21:24
|
quote: Originally posted by Rick
Dilan u originalu i ne govori "Judo plesaču". Uopšte, ne vidim razlog za promenu uzrečice. Više ima razloga protiv toga. No dobro, Deers je dobim delom u pravu.
Giudo balerino je u originalu |
 |
|
Zagor12
Advanced Member

- kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Posted - 21/05/2013 : 17:35:16
|
Previše ste konzervativni... Zar je moguće da se zbog promjene blesave doskočice odjednom počne raspravljati o automatskoj promjeni karaktera lika? Svašta.
Dylan je u ZS govorio "stotinu mi vampira". Znači, i Dnevnik mu je promijenio karakter? Ma dajte molim vas.
quote: Bojim se da će se Dylan promijeniti slično Nathanu, odnosno u tolikoj mjeri da to suštinski više neće biti isti strip.
Tako je, evoluirati će kako bi trebao i svaki strip. |
|
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9582 Posts
Posted - 21/05/2013 : 17:39:45
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Ja se nadam prije evoluciji ne revoluciji. Kaže u onoj snimci Recchioni da se vraćaju počecima, koje uz sve ove promjene o kojima se piše, zvuči kontradiktorno. Vjerujem da znaju što govore i da stoje iza toga. |
 |
|
Rick
Average Member

Serbia
900 Posts
Posted - 21/05/2013 : 17:40:38
|
Ipak verujem da će naći pravu meru, jer teško da bilo kakve izmene koje bi eventualno pogodile stare čitaoce mogu podići tiraž, to mogu da urade samo dobre priče, i Rekioni to zna. Odlazak Bloka u penziju, recimo, novim čitaocima je nebitan, jer za njih Blok i nije bio centar (ili jedan od centara) Dilanovog univerzuma. Što se tvrdokornih fanova tiče, to može biti osveženje i novi put ka dobrim pričama.
Komp, mob,... ima na desetine i stotine mogućnosti za dobru ideju koji ne zavise od ovakvih detalja. Ali takvi detalji menjaju karakter lika. To je druga priča... |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
 |
|
Rick
Average Member

Serbia
900 Posts
Posted - 21/05/2013 : 17:46:02
|
quote: Originally posted by Zagor12
Previše ste konzervativni... Zar je moguće da se zbog promjene blesave doskočice odjednom počne raspravljati o automatskoj promjeni karaktera lika? Svašta. Dylan je u ZS govorio "stotinu mi vampira". Znači, i Dnevnik mu je promijenio karakter? Ma dajte molim vas. Tako je, evoluirati će kako bi trebao i svaki strip.
Doskočica- ako nije bitna, zašto je menjaju?
Dylan jeste govorio "stotinu mi vampira", ali to je bilo zbog prevoda, nema veze sa originalom.
Koliko ljudi znaš koji su "evoluirali" tokom života? Dakle, ne govorim o njihovom okruženju, već o njima samima, toliko da promene životni stil, navike,... prihvate ono što su jasno obacivali četvrt veka.
Ako se, kao što kaže Deers, vraćaju počecima, kako misle to da urade (r)evolucijom? Videćemo... |
Edited by - Rick on 21/05/2013 17:48:15 |
 |
|
Zagor12
Advanced Member

- kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Posted - 21/05/2013 : 17:57:39
|
quote: Originally posted by Rick
quote: Originally posted by Zagor12
Previše ste konzervativni... Zar je moguće da se zbog promjene blesave doskočice odjednom počne raspravljati o automatskoj promjeni karaktera lika? Svašta. Dylan je u ZS govorio "stotinu mi vampira". Znači, i Dnevnik mu je promijenio karakter? Ma dajte molim vas. Tako je, evoluirati će kako bi trebao i svaki strip.
Doskočica- ako nije bitna, zašto je menjaju?
Dylan jeste govorio "stotinu mi vampira", ali to je bilo zbog prevoda, nema veze sa originalom.
Koliko ljudi znaš koji su "evoluirali" tokom života? Dakle, ne govorim o njihovom okruženju, već o njima samima, toliko da promene životni stil, navike,... prihvate ono što su jasno obacivali četvrt veka.
Ako se, kao što kaže Deers, vraćaju počecima, kako misle to da urade (r)evolucijom? Videćemo...
Pogledaj sve svjetski uspješne stripove. Pod to se ne broje Zagor, DD, Tex i ostali koji su popularni samo ovdje. Pogledaj Supermana, Batmana, Spider-Mana... U njihovoj povijesti je bilo toliko OGROMNIH i nesagledivih promjena za njihov univerzum, i većine su dočekane s oduševljenjem i rezultirale su time da je lik napredovao još više i postao komercijalni hit i ušao u pop-kulturu diljem svijeta. A ovdje se promijeni obična uzrečica i svi protestiraju kao da su koknuli glavnog lika. Čemu? Istina je da radikalne promjene (ove i NISU toliko radikalne) mogu biti rizične, ali kojem ozbiljnom čitatelju ne dosadi monotona reciklaža jednih te istih likova i motiva? E baš zbog toga se trebaju uvoditi ovakve sitne promjene... |
|
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9582 Posts
Posted - 21/05/2013 : 19:33:09
|
Svakako je upečatljiv kao pojava. Upravo na fb-u kaže RRobe da ovo što se sve pisalo na craven roadu (o promjenama) sadrži malo istine i puno velikih (i štetnih) netočnosti. Sutra će podrobnije objasnit kakva je točno situacija sa Dylanom. |
 |
|
Rick
Average Member

Serbia
900 Posts
Posted - 21/05/2013 : 20:08:03
|
quote: Originally posted by Zagor12 Pogledaj sve svjetski uspješne stripove. Pod to se ne broje Zagor, DD, Tex i ostali koji su popularni samo ovdje. Pogledaj Supermana, Batmana, Spider-Mana... U njihovoj povijesti je bilo toliko OGROMNIH i nesagledivih promjena za njihov univerzum, i većine su dočekane s oduševljenjem i rezultirale su time da je lik napredovao još više i postao komercijalni hit i ušao u pop-kulturu diljem svijeta. A ovdje se promijeni obična uzrečica i svi protestiraju kao da su koknuli glavnog lika. Čemu? Istina je da radikalne promjene (ove i NISU toliko radikalne) mogu biti rizične, ali kojem ozbiljnom čitatelju ne dosadi monotona reciklaža jednih te istih likova i motiva? E baš zbog toga se trebaju uvoditi ovakve sitne promjene...
Razumem šta hoćeš reći, ali u serijalima koje si pomenuo reč je o paralelnim i međusobno nezavisnim svetovima, otud i promene u naslovima. Ovde, kako se čini, to neće biti slučaj. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12300 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 21/05/2013 : 20:50:54
|
Cudno mi je ovo za kompjutere... Sclavi je uvek u svojim epizodama prikaziovao negodovanje prema kompjuterizaciji i prema globalizaciji... Ai to sto koristi mobilni i kompjuter znaci da Dilan nije vise u 80tima i 90tima nego u 2000tima, sto znaci da ce i ostariti.
|
 |
|
Topic  |
|