Author |
Topic |
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 15/02/2020 : 13:35:59
|
quote: Originally posted by Deers
Ali usprkos tome, osnovna premisa je vise nego jasna a vezana uz odrastanje i “ljubavi”. Jednostavna stvar i toliko vezana uz samog Dylana gdje se Rrobe pokazao kao netko tko shvaca lika. Produbljenje Edipovog kompleksa.
Nije me Recchioni još kupio nekom pričom, donekle Mater morbi ali nategnuto. Piše priče o kojima se može do beskraja raspravljati, ali su nekako, ne znam kako bih rekao, "proračunate". Kao da ih radi po formuli bez puno osobnog doticaja.
Jedva čekam broj 400 i ovo iza, da vidim odgovara li mi više sa svojom verzijom Dylana. Nisam jedan od onih koji se opiru promjenama, premda me na prvu šokiraju (što im i jeste cilj).
Kao urednik mislim da radi dobar posao, ali kao scenarist mi je dosta mlak. Dobrim dijelom je i do mene, valjda mi jednostavno ne odgovara njegov stil. Osim Dylana pročitao sam i prvu sezonu Siročadi i nije mi to to. Naprosto volim kad radnja teče prirodnije, organski, dok je kod Recchionija uglavnom sve dosta grandiozno. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4647 Posts
Member since 10/10/2003 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21111 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 15/02/2020 : 18:04:27
|
quote: Originally posted by Beva
quote: Originally posted by anto
da,u pravu si - one su mi najbolje. ili ovako neke nestandardne,kao Ubica iz susednog stana.
Rekao sam ti da Mater Dolorosa em zahtijeva predznanje, em je pisana pretenciozno s puno simbolike, ni meni nije baš nešto.
Pročitaj one priče koje sam ti savjetovao, pogotovo "Tri puta nula" i "Netko nas zove odozgo". Baš me zanima hoće li ti se svidjeti.
"nije baš nešto" je superlativ za ovaj strip;iz mog ugla.
Koje su to epizode Tri puta nula i Netko nas zove odozgo? To je verovatno Ludens Extra serija? Pročitaću i ta dva i to bi bilo to što se tiče Dilana za narednih šest meseci.
quote: Originally posted by Barker
Ma sta vam je, Dolorosa je sjajna, u istinskom DD duhu!
verovatno si dosta upućeniji u materiju - meni kao povremenom čitaocu je zaista nerazumljiva. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 15/02/2020 18:06:39 |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Posted - 15/02/2020 : 18:28:35
|
Koje su to epizode Tri puta nula i Netko nas zove odozgo? To je verovatno Ludens Extra serija? Pročitaću i ta dva i to bi bilo to što se tiče Dilana za narednih šest meseci.
Ne, to je Slobodna Dalmacija, brojevi 47 i 58:
Ako ti je ukus išta sličan mom (a znam da je u dosta stvari), nakon ovih epizoda tražit ćeš sam još sličnih preporuka :) |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21111 Posts
Posted - 15/02/2020 : 18:33:05
|
dogovoreno;i zahvaljujem na informacijama. u principu,ja gotivim te stare Dilane;ali u nekom trenutku je to otišlo u tri lepe, i od tada ne mogu da ga smislim. |
Edited by - anto on 15/02/2020 18:34:33 |
|
|
morski
Senior Member
2656 Posts
Member since 09/08/2014 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
morski
Senior Member
2656 Posts
Member since 09/08/2014 |
Posted - 16/02/2020 : 22:43:16
|
mala pomoc:
osim prica pod o/b 16-17, 64-65, 110-111, 133-134, 180-181, 198-199, 241-242, 289-290, da li ima jos nekih iz dva dela?
i osim prica pod o/b 50, 77, 121, 131, 338, da li ima jos nekih sa dodatnim stranicama? |
Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21111 Posts
Posted - 17/02/2020 : 20:13:18
|
Ne, to je Slobodna Dalmacija, brojevi 47 i 58:
Ako ti je ukus išta sličan mom (a znam da je u dosta stvari), nakon ovih epizoda tražit ćeš sam još sličnih preporuka :)
uf,kita - ovi moji pajtaši slabo stoje sa SD Dogovima;ali dobro,naći ću ova dva već negde. Normalno,u papiru.Sken ne priznajem. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 18/02/2020 : 01:45:03
|
DNEVNIK CITANJA
Dilan Dog Veseli cetvrtak #31 Ukronija Sclavi/Saudeli original #240
Sclavijev povratnicki ciklus bih ocenio u potpunosti uspesnim. Imamo fenomenalne epizode: ,,Marti" i ,,Lift za pakao" , osrednju ka solidnoj epizodi ,,Ubica je medju nama" i izmedju te dve kategorije vrlo interesantnu ,,Ukroniju".
Sclavi u maniru starih dobrih epizoda iznosi neki ,,novi" koncept na neuobicajen nacin, uz omaziranje filmskog ili literarnog dela (medjutim ovog puta je izostala nadogradnja ili nadilazenje omaza tj. inspiracije). Metafizikanikad nije manjkala Dilanu i Sklaviju, ali nije u Slavijevom maniru da pokusava naucno da nam predstavi i objasni neki paradoks ili sustinu zapleta svoje price, to vise lici na Kastelija i Martija Misteriju (pogotovo prvi kadar kada na arheoloskom nalazistu u blizini Biblosa u Libiji otkriju kompjuter, i to ne obican nego kvantni). Ali nista od ovoga ja ne bih izneo kao kritiku, naprotiv jako mi je prijao ceo Sklavijev koncept u ovoj epizodi i nije izostao njegov poetican zacin u vidu vanzemaljaca koji su sami u Univerzumu i klasicnog Sklavijevog apsurda u vidu majmuna koji u cepelinu lete iznad Londona.
Ono sto mi se nije svidelo jeste Sclavijevo politicko misljenje - izjednacavanje nacizma i komunizma po meni je istorijski nedopustivo, iako nisam ni malo ljubitelj komunizma niti jugonostalgicar, ja sam dete devedesetih. Medjutim prikazati Hitlera i Staljina (koji su se inace borili na suprotstavljenim stranama ako je neko zaboravio) kao dve strane iste medalje mi je pomalo neukusno i uklapa se vise u iskrivljeno vidjenje Amerike negoli u istorijske cinjenice, ali ajde necemo o tome.
Sam kraj mi se takodje jako svideo.
Franco Saudeli nije los, ali nije ni nesto dobar. Ne znam kako je on izabran za crtanje ove epizode kada su za preostale tri povratnicke price izabrani veterani serijala: Stano, Casertano i Brindisi. Bolje bi bilo da se Sclavi ponovo upario sa Roijem ili Piccatom.
Naslovna strana fantasticna!
U svakom slucaju, ovo je jako dobra epizoda (iako ne genijalna) koja ce novim citanjima pruzati mnoga nova zadovoljstva jer kao sto rece kolega Sarghan u svom komentaru:
Ukronija je jedna od onih "dobrih" priča čije ću ideje, koncepte i razmišljanja zbog svoje senilnosti "zaboraviti" za nekih mjesec dana, ali će me, unatoč svojim manama i "prosječnosti", nakon svakog novog čitanja njima ponovno oduševljavati. To jest, njen sadržaj će mi biti u magli, ali ću priču uvijek pamtiti po tom osjećaju oduševljenosti koji ostaje nakon njenog čitanja.
I u potpunosti se slazem s njim!
Prica: 9 Scenario: 8 Crtez: 7 Naslovna strana: 10 82%
Dilan Dog Veseli cetvrtak #1 Barbato/Picatto original #210
Simpaticna prica, mada ocekivao sam bolje i nije me toliko pogodila. Razgovori izmedju Gruca i Dilana su mi cudni, epizoda je pomalo sasava i humorna, pa se onda uozbilji. Medjutim Paolina ideja, prozeta zajedno sa bajkama, i poruka koju salje na kraju price su dosta jake i dobre. Takodje je dobra fora poslednja stranica i pojavljivanje Ksabarasa.
Paolino ime na Dilanu volim da vidim jer znam da cemo dobiti pricu koja je iole kvalitetna i koja nece ostaviti ravnodusnim, i pokazala se kao jako sposobna (za razliku od Rekijonija) i od ostalih ne-Sklavi scenarista mi je najdraza, iza nje mi idu Medda i Di Gregorio. Zadovoljan sam pricom, ali ne i odusevljen.
Piccato mi ovde nije legao iako mi je inace jedan od omiljenih Dilanovih crtaca. Naslovna strana je do sad postala kultna, ja mislim.
Prica: 8 Scenario: 7 Crtez: 7 Naslovna strana: 10 76%
|
Edited by - going going on 18/02/2020 01:45:54 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 18/02/2020 : 01:54:42
|
Nedavno sam nabavio ovu epizodu, ali necu jos da krenem s citanjem jer koliko sam razumeo ovo je zavrsni deo Sklavijeve trilogije o vanzemaljcima. Procitao sam Uzas beskonacnosti vise puta i jedna mi je od najboljih Dilanovih prica, ali jos uvek nisam nabavio epizodu izmedju Uzasa i ove. Kad nju nabavim i procitam, procitacu i ovu.
A Tri puta nula mi je danas pobegla na aukciji/licitaciji na Limundu. Ja ponudio 1050 dinara, a neko je izgleda ponudio 1100 u poslednjem trenutku. Jebiga.
Moram da skupljam ove SD epizode tako, jer ko zna kad ce Veseli cetvrtak doci do njih, a nekad su tempom (po 4 DD knjige godisnje) obecavali da cemo brzo imati prvih 100 pa i prvih 150 prica u knjigama. Medjutim oteglo se ovo, nikako da stignemo do famoznog #100. Steta. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Posted - 18/02/2020 : 06:37:42
|
quote: Originally posted by going going
Nedavno sam nabavio ovu epizodu, ali necu jos da krenem s citanjem jer koliko sam razumeo ovo je zavrsni deo Sklavijeve trilogije o vanzemaljcima. Procitao sam Uzas beskonacnosti vise puta i jedna mi je od najboljih Dilanovih prica, ali jos uvek nisam nabavio epizodu izmedju Uzasa i ove. Kad nju nabavim i procitam, procitacu i ovu.
Dok padaju zvijezde je direktni nastavak na Užas beskonačnosti, dok ova epizoda i nema toliko veze. Na samom kraju se pojavljuje lik iz Dok padaju zvijezde, i to je jedina veza koliko se sjećam. Osobno mislim da nije toliko bitno čitati ih po redu, ja sam Užas beskonačnosti pročitao posljednji. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2274 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 18/02/2020 : 08:42:22
|
3 puta 0 i netko nas zove odozgo su simpatične epizode, ali sumnjam da će se Antu, kao Teksovca, izuti iz cipela. Recimo, meni su zabavne i duhovite ali ne volim prazan izraz lica koji Brindisi daje Dilanu i nisam skroz oduševljen hipi filozofijom koju Sclavi iznosi u ovim epizodama - kao npr. u Netko zove - htjeli bi pričati sa vanzemaljcima, a ne znamo pričati ni sami sa sobom (ne da to ne volim, ok mi je i to, samo me ne oduševljava). Od Sclavijevih "gdje smo, kamo idemo, ništa ne znamo, ajmo se svi volit i šalit" epizoda, najdraža mi je Džungla od Mister Noa jer je tamo ideja izložena kroz akciju, a ne priču. |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38059 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Posted - 18/02/2020 : 09:50:56
|
quote: Originally posted by pcoro
Recimo, meni su zabavne i duhovite ali ne volim prazan izraz lica koji Brindisi daje Dilanu i nisam skroz oduševljen hipi filozofijom koju Sclavi iznosi u ovim epizodama - kao npr. u Netko zove - htjeli bi pričati sa vanzemaljcima, a ne znamo pričati ni sami sa sobom (ne da to ne volim, ok mi je i to, samo me ne oduševljava).
Anto je prije svega Trondhajmovac, pa mislim da će mu se ako ništa svidjeti humor u ovim epizodama. A i cijeni dobar scenarij, a Sclavi je što se tiče čistog zanata ovdje dosegao vrh. Vidjet ćemo, samo da on pronađe te brojeve. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2274 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21111 Posts
Posted - 18/02/2020 : 19:49:52
|
@beva baš tako! @pcoro kvalitet mrtvog jahača je obično mamuzanje mrtvog konja. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8297 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 18/02/2020 : 20:20:05
|
Sclavijeve vanzemaljske epizode su mi uz Dugačak pozdrav i Dok nas smrt ne rastavi najbolji DD-ovi... ako ne računam epizode koje crta Casertano, one su mi posebno prirasle srcu kakva god priča bila. :) |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 19/02/2020 : 13:10:42
|
Kasertano je dobijao i dobre scenarije u prvih 50-ak, mislim da je ponajbolje prošao po tom pitanju. Poslije ponoći, Uspomene nevidljivog, Iza ogledala, Gospodar tišine, sve sami vrh serijala. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8297 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2274 Posts
Posted - 20/02/2020 : 20:43:37
|
Ponukan gornjom diskusijom, ponovio sam 3x0 i Netko nas zove odozgo i podsjetio se da su to ipak dvije super epizode. Vec sam zaboravio kako Sclavi zna napisati humoristične epizode i da Brindisiju odlicno leže gegovi. Čini mi se da ovakvih stvari u serijalu nije bilo vec 1000 godina.. uz iz iznimku ovih novih epizoda sa Norom koje mi ipak nisu ovolilo svježe i originalne. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Posted - 20/02/2020 : 22:15:37
|
quote: Originally posted by pcoro
Ponukan gornjom diskusijom, ponovio sam 3x0 i Netko nas zove odozgo i podsjetio se da su to ipak dvije super epizode. Vec sam zaboravio kako Sclavi zna napisati humoristične epizode i da Brindisiju odlicno leže gegovi. Čini mi se da ovakvih stvari u serijalu nije bilo vec 1000 godina.. uz iz iznimku ovih novih epizoda sa Norom koje mi ipak nisu ovolilo svježe i originalne.
Po meni je humor glavna stvar zbog koje serijal više nije dobar kao prije. Lakoću (ili je barem dojam da je lako) kojom je Sclavi pisao humoristične scene nijedan scenarist kasnije nije ni blizu dosegao. I nije u pitanju samo Groucho, i Sclavijev Bloch je bio zabavan sa svojim jadikovkama, sam Dylan je bio manje ozbiljan.
Manjak humora i racionalizacija horora ubile su serijal, skupa s nemaštovitim glavnim scenaristima poput Rujua kojem Dylan nimalo ne leži. Medda je uspio donekle pogoditi melankoliju, ali ni on nije briljirao u humoru. Ne čudi me što se Antu ne sviđa serijal u zadnjih deset, petnaest godina, često ni sam ne znam zašto ga i dalje pratim. |
|
|
Topic |
|