Author |
Topic |
DOMI
Advanced Member
Croatia
5080 Posts
Member since 19/06/2007 |
Posted - 06/06/2020 : 00:00:45
|
vidim, ovaj mjesec kreću "Priče sutrašnjice" DD, u izdanju Libellusa, |
• 54 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6258 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 06/06/2020 : 10:28:39
|
quote: Originally posted by DOMI
vidim, ovaj mjesec kreću "Priče sutrašnjice" DD, u izdanju Libellusa,
Koliko toga ima tj koliko će biti i što je zapravo to?
Hvala. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 08/06/2020 : 03:00:04
|
Dilan Dog #41 Golkonda Sclavi/Piccato
Evo konacno komentara na ovu epizodu posle treceg citanja! Otkaceno i nadrealno! Veliki sam ljubitelj lika i dela Renea Magrita. Dobra epizoda otkacena kao i naprimer Njujork Njujork tj. Zlocin odnosno Kaljostro kako je vec gde prevedena epizoda, ali mi ipak nije toliko genijalna kao ta prica. I opet Sclavi za ovakvu otkacenu tematiku bira Piccata koji je u ovo doba bio medju najjacim crtacima i meni jedan od najdrazih. Odlicna oprostajna Villina naslovna strana!
Prica: 7, Scenario: 8, Crtez: 10, Naslovna strana: 10
85%
Dylan Dog #42 Hijena Sclavi/Tacconi
Sigurno najlosiji Sclavijev rad u prvih 100 brojeva. Dok sam citao bukvalno mi je u glavi bilo pa ovo je scenario za Nik Rajdera ali ga je Sclavi greskom napisao za Dilana. Dilanovo nenormalno udvaranje kako se nikad ne ponasa, visi sa zgrada, devojka ga podize, na kraju ga Gruco spasava, pa ga Grin upuca a ustvari ga nije upucao. Dosta glupa epizoda sveukupno. Djole je napisao lep komentar na kraju VCove knjige medjutim mislim da je precenio epizodu u potpunosti, jedino sto mogu da pohvalim jeste Sclavijevo splater giallo explotation trenutke posebno ubistvo Zvecarke koje bi danas bilo vrhunac mizogonije sto kaze Djole. Grin prvo hoce da je ubije, medjutim prvo imaju seks, pa je ugrize zmija pa je polugolu Grin iskasapi. E to danas retko vidjamo na Dilanu, mada mi je za bezumne splater epizode mnogo bolji Kjaverotijev istinski trash nego Sclavijev pokusaj trasha.
Neuporedivo bolju saradnju, a opet je to podcenjena prica, Sclavi i Tacconi su imali na jednoj ranijoj epizodi a to je fenomenalna Ostrica britve (brijaca) koja se premalo spominje. Tu su Sclavi i Tacconi pokazali kako dobro umeju da se upare. Medjutim Tacconi ovde nije ni priblizno dobro odradio posao kao tamo, verovatno nije bio inspirisan scenarijem. A i onaj jedan njegov rad na Mister Nou mi je bio jako dobar. Steta sto on vise ne crta, sta se desilo sa Tacconijem?
Stanova prva naslovna starna sjajna, odlicno pogodjena perspektiva, snezna atmosfera, Grinov manijakalni osmeh i odlicno kolorisanje cine prvu Stanovu naslovnu stranu jednom od onih koja se pamti! A vec sledecom Prica ni o kome, Stano i Sclavi se u potpunosti upisuju u legendu ako vec nisu to do sada zajedno postigli na ovom serijalu.
Prica: 4, Scenario: 3, Crtez: 6, Naslovna strana: 10
49%
|
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Posted - 08/06/2020 : 07:59:02
|
Hijena... ostao mi u pamćenju zbog scene gdje djevojka jednom rukom, bez muke, drži Dylana da ne padne sa prozora Osjećaš se gluplji čim to pročitaš |
|
|
emirem
Advanced Member
10816 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 08/06/2020 : 17:08:25
|
quote: Originally posted by supermark
Hijena... ostao mi u pamćenju zbog scene gdje djevojka jednom rukom, bez muke, drži Dylana da ne padne sa prozora Osjećaš se gluplji čim to pročitaš
Pa, Dylan je veggie,nema kila odvise,zgoljavac,pa ga moze i slabiji spol nositi olako. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
morski
Senior Member
2656 Posts
Member since 09/08/2014 |
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Posted - 08/06/2020 : 21:02:47
|
Nije baš tako Eto siguran sam da je ova epizoda izašla danas da bi ju popljuvao kao i svi mi ostali Hrpa tih početnih Dylana nije ništa bolja od ostalih 200+ brojeva, ali se doživljavaju kao nerealno visoke kvalitete zbog Sclavija |
|
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 08/06/2020 : 22:33:39
|
Dilanovo nenormalno udvaranje je, koliko se sjećam, bila gluma. Bio je na zadatku pa se malo Sklavi tu sprdao na Dilanov račun, kao velikog zavodnika. Tako sam ja to shvatio.
A epizoda je makar zabavna ako ne što drugo. |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 09/06/2020 : 02:06:29
|
Zabavna - istina, sa jako eksplicitnim scenama nasilja takodje - istina i veliki plus epizodi. Ali sveukupno gledano ipak jedna od najslabijih Sclavijevih prica uopste na serijalu.
|
|
|
DragonSlayer
New Member
Croatia
266 Posts
Member since 22/01/2013 |
Posted - 09/06/2020 : 08:00:15
|
Da se ne lažemo, imao je Sclavi puno slabijih, kada je dobar onda je najbolji, ali kada je loš onda nas je stvarno znao počastiti nekim pretencioznim besmislicama. Trash epizode kao što je "Hijena" mi nikad nisu bile problem, ali "Koljač" ili "Pakleni pas" su stvarno dno serijala koje su teško uspjeli nadmašiti i puno lošiji scenaristu od njega |
When I die, I want to die like my grandfather who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car. |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38067 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 09/06/2020 : 09:08:55
|
Ne znam, Hijenu sam prvu put procitao kada je izasla u ex-Yu i bila mi je dobra, mislim da cak među onim drazima, i kada sam je prije par godina ponovno procitao i dalje mi je dobra.
Mozda je malcice i do toga sto ima manje neceg natprirodnog (znaci odskace, sad da li je to dobro ili lose je za svakoga da sam proceni) i teoretski bi se mogla desiti i Nicku pandurcicu.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 09/06/2020 09:10:19 |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
DragonSlayer
New Member
Croatia
266 Posts
Member since 22/01/2013 |
Posted - 09/06/2020 : 20:10:47
|
"Mačje oko" je jedna sasvim prosječna epizoda u koju je ubačen Cagliostro bez smisla i svrhe, da je unutra neki drugi mačor uopće ne bi bio kiks, ali ako ćemo je gledati kao kulminaciju vrhunskih "Zločin/Maelstrom" epizoda, onda je teški krš. Ima Sclavi još grijeha na duši, "Oni su među nama" sam pročitao jedanput i nikad mi nije palo na pamet da ga otvorim ( iako to možda više crtež odbija), "Crveni znak" isto nešto zaboravno, "Crno prokletstvo" samo po sebi nije loše dok ne pročitaš Kingov "Thinner", kad vidiš koliko je Sclavi besramno posuđivao od tamo slabo ti dođe. I ova novija "Ubojica je među nama" pati od iste boljke, opravdava je Stanov crtež, no nakon gledanja filma "Identity" shvatiš da strip može komotno biti adaptacija, nije bilo niti potrebno mjenjati imena likova. |
When I die, I want to die like my grandfather who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8300 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 09/06/2020 : 20:42:43
|
quote: Originally posted by ninel
Koljač uopšte nije loš, samo da ga je odradio bolji crtač. A Pakleni pas je stvarno užas. I Hijena je loša. I Mačje oko... Izgleda da Sklaviju ne leže baš "životinjske" priče. ;)
Meni Coppola uopće nije loš, možda zato što me podsjeća na britanski novinski strip. Nije prva liga dylanovih crtača, ali mi je pri vrhu druge lige... i da, koljač je savim ok. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8300 Posts
Posted - 09/06/2020 : 21:00:38
|
Ufff, daleko je Koljač od “ok” A Coppola je vjerojatno najgori crtač koji je kročio u Bonelli
Nije najgori niti u dylanovom staffu. Sad ti meni reci tko bolje crta...
|
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Posted - 09/06/2020 : 21:10:16
|
quote: Originally posted by Tonto
Ufff, daleko je Koljač od “ok” A Coppola je vjerojatno najgori crtač koji je kročio u Bonelli
Nije najgori niti u dylanovom staffu. Sad ti meni reci tko bolje crta...
Ako se mene pita, svi.. |
|
|
morski
Senior Member
2656 Posts
Member since 09/08/2014 |
Posted - 09/06/2020 : 21:35:02
|
vidis, to su te razlike meni je coppola super cossu mi je super o tome sam pisao i ranije, da se ne ponavljam (kao neki)
ceo taj staff iz onih prvih godina sve te epizode to kad god da procitam, uvek mi je super i to bez ikakve zelje za davanjem nekog umetnickog dojma jednostavno, super zabava ono sto strip u sustini i treba da bude |
Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu |
|
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 09/06/2020 : 23:00:07
|
Praktično jedini koga ne mogu nikako da "svarim" na Dilanu je Cossu. Baš mi izaziva neki loš osjećaj kad vidim da je on crtao epizodu |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 10/06/2020 : 01:09:35
|
Ni meni Copolla uopste nije los, pre bih rekao neujednacen, ali opet nije to neki nekvalitet, sto rece Tonto podseca na novinski strip.
Ono sto mi je interesantno sto se tice crtaca u prvih sto brojeva cak svaku petu epizodu su nacrtali Montanari i Grasani. Znaci u prvih 100 brojeva Montanari i Grasani su nacrtali 20 epizoda Stano samo 4 Kopola 5 Kazertano 5 Fregijeri 5 Brindisi 6 Dalanjoj 6 Ambrozini 7 Roi 10 Pikato 12
|
|
|
patuljakse
Starting Member
49 Posts
Member since 03/06/2014 |
Posted - 10/06/2020 : 02:53:59
|
Hrpa tih početnih Dylana nije ništa bolja od ostalih 200+ brojeva, ali se doživljavaju kao nerealno visoke kvalitete zbog Sclavija
LOL. Ovo je kao kad bi neko mrtav ozbiljan izjavio da ona četiri albuma Metalike iz 80-ih nisu ništa bolja od ova poslednja tri, ali se "nerealno doživljavaju" isključivo iz nostalgičnih razloga.
Vizuelno-pripovedačka kreativnost i ekonomija, kao i tematska sugestivnost iz zlatnog DD perioda su toliko nedostižan standard u odnosu na ono što je usledilo, da to nije čak ni smešno koliko je očigledno. |
Edited by - patuljakse on 10/06/2020 02:57:29 |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2536 Posts
Member since 18/11/2003 |
Posted - 10/06/2020 : 08:59:56
|
quote: Originally posted by patuljakse
Hrpa tih početnih Dylana nije ništa bolja od ostalih 200+ brojeva, ali se doživljavaju kao nerealno visoke kvalitete zbog Sclavija
LOL. Ovo je kao kad bi neko mrtav ozbiljan izjavio da ona četiri albuma Metalike iz 80-ih nisu ništa bolja od ova poslednja tri, ali se "nerealno doživljavaju" isključivo iz nostalgičnih razloga.
Vizuelno-pripovedačka kreativnost i ekonomija, kao i tematska sugestivnost iz zlatnog DD perioda su toliko nedostižan standard u odnosu na ono što je usledilo, da to nije čak ni smešno koliko je očigledno.
Slažem se. Sad još da utvrdimo koji je zlatni DD period. Za mene je to tamo negdje do broja 50, poslije 50 je već manji pad. |
Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik |
|
|
patuljakse
Starting Member
49 Posts
Member since 03/06/2014 |
Posted - 10/06/2020 : 09:52:42
|
Slažem se. Sad još da utvrdimo koji je zlatni DD period. Za mene je to tamo negdje do broja 50, poslije 50 je već manji pad. [/quote]
Mislim da zlatni period slobodno možemo zaokružiti na prvih 100 brojeva. Jer "manji pad" u odnosu na savršenstvo, ipak je prilično sjajan rezultat, zar ne?
Neki bi tu crtu verovatno gurali čak i do 150-og broja, za šta možda i ima validnih argumenata, s obzirom na prisustvo nezanemarljivog broja odličnih epizoda i u toj fazi. Međutim, ono što je ipak evidentno je da serijal od posle stotke nikad nije dostigao sličnu rafalnu paljbu kontinuiranog kvaliteta koji je uspostavio možda i nerealan standard s kakvim je gotovo nemoguće takmičiti se. |
Edited by - patuljakse on 10/06/2020 09:58:56 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8300 Posts
Posted - 10/06/2020 : 10:15:46
|
Zlatni period traje do trenutka kad se Chiaverotti počeo pojavljivati u svakom drugom broju. |
|
|
Topic |
|