Author |
Topic |
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 15/03/2010 : 23:32:30
|
Ne znam, mislim da ne stiže da se javi. Nije namerno i planski. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Bob Rok
Advanced Member
4922 Posts
Member since 11/03/2009 |
Posted - 15/03/2010 : 23:33:57
|
Pravi album, coek A i sve sto ima da kaze, on to uradi u VC Dilanu |
Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube. |
|
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 16/03/2010 : 17:41:19
|
quote: Originally posted by Djole
Imaćete prevod u KI DD 7.
Shameless plugs aside, moj prevod glasi:
Čudovište, da... Svi smo mi čudovišta duboko unutra, i ubice i vampiri, i vukodlaci i zombiji... Svi mi ljudi, vidljivi ili ne, koji smo u stanju da volimo, kad nema nikoga da voli nas..
Hvala na prevodu. |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
|
|
kasper
Advanced Member
10876 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 17/03/2010 : 16:07:48
|
quote: Originally posted by profesor-inz
Uspomene nevidlivog ipak na neki način čine kraj Dilanovog zlatnog perioda....
Ma daj molim te! Znas li ti koliko je jos fenomenalnih epizoda iza Nevidljivog?
MNOGO!! |
|
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Posted - 17/03/2010 : 16:48:13
|
quote: Originally posted by docA
quote: Originally posted by profesor-inz
Uspomene nevidlivog ipak na neki način čine kraj Dilanovog zlatnog perioda....
Ma daj molim te! Znas li ti koliko je jos fenomenalnih epizoda iza Nevidljivog?
MNOGO!!
Da ali moraš se složiti da postojilagani pad... |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 17/03/2010 : 17:29:45
|
Jedan lep osvrt na ovaj strip od strane nekog ko samo što je krenuo intenzivno da čita DD...
Godinama je fenomen stripova u najvećoj meri prolazio mimo mene. Dobro, krajem osamdesetih sam kupovao Alana Forda i obične sveske i one ludačke trobroje, i nikad nisam saznao kako se njegova luda družina obračunala sa onom moćnom silom koja se zvala na M, više se ni ne sećam, svejedno, počela je kriza, para je bilo sve manje, moji su se razvodili, a usput se i zemlja raspadala. Alana Forda više nisam viđao na kioscima.
Čitao sam pomalo i Zagora i Martija Misteriju, imao sam kod kuće ukoričene primerke Fantoma i Fleša Gordona, sviđao mi se dosta i Nik Rajder, ali tu simpatiju nikada nisam pretočio u nešto opipljivije, jer mi se, eto tako, u životu dešavaju brojne platonske ljubavi, a dobijete nešto više samo ako insistirate. Da ne dužim, takvih nije bilo previše do sad, ali mi se čini da u toj odabranoj grupi nema nezadovoljnih. Šta su tražili, to su i dobili.
Poznajem dosta ljudi koji se kunu u Dilana Doga, i meni je odvajkada bio simpatičan, iako je moja antipatija prema hororu dobro poznata. Kao i većinu drugih stripovanih stvari, čitao sam ga sporadično, kako naleti koja sveska. A onda sam u poslednjem duugačkom napadu prokrastinacije kome se nikako ne vidi kraj, otkrio štek vrednije polovine nasdvoje u kojima se krilo dosta epizoda sa lepuškastim agentom u glavnoj ulozi. Ona je već poznata kao veliki strip fan, posebno kao zaljubljenik u Kalvina i Hobsa i vlasnica velike strip kolekcije, pa sam, sa retkom metodičnošću koja uvek prati, gledano sa funkcionalne tačke gledišta, upitne radnje , za samo nekoliko dana progutao oko tridesetak svezaka koje su mi bile pri ruci. Ovaj tekst, u iščekivanju novih epizoda iz drugih izvora, može da se tumači kao znak krize što trenutno nema svežeg materijala za čitanje.
U čemu se sastoji šarm Dilana Doga? Zbog čega ga vole ljudi koji se u drugim dimenzijama svog života uglavnom gromko rugaju pri pomenu na onostrano, okultno i tome slično? Na najelementarnijem nivou, Dilan Dog je zaokružen koncept, blistavi pasus lepo raspoređenih citata skupljenih sa raznih strana. Iako kao detektivu za istraživanje noćnih mora, horor stoji u fokusu njegovih storija, to je samo naoko tačno, pošto se u njima žanrovi mešaju, stapaju i poništavaju.
Njegov verni pomoćnik Gručo Marks je zadužen za komediju, još jedan pouzdani saradnik i nekadašnji kolega iz Skotland Jarda inspektor Bloch pokriva pandursko-špijunski sloj fabule. Ljubavi se menjaju od epizode do epizode, ali ih u svakoj ima, i uvek je reč o zgodnim primercima lepšeg pola koji ili ginu ili nestaju pre poslednje strane. Ovaj zapaljivi koktel postaje dodatno pitak zahvaljući brojnim omažima velikim delima iz sveta literature i pop kulture (najčešće filma).
Na temeljima ovih konstanti, uvek preostaje dovoljno prostora za neku novu sagu u kojoj se poništavaju dimenzije prostora, vremena i tokova svesti u jednu brižljivo isprepletanu celinu. Jedna od tajni uspeha ovog serijala sastoji se u činjenici da su polazne tačke storija savršeno realne i logične, još tačnije rečeno imaju čvrsto utemeljenje u stvarnom životu. Upravo u ovoj tački otkriva se i brižljivo iznivelirana ali nipošto kompromisno nastrojena kritička crta stripa, koja nikad ne prelazi u parolašenje ili isprazno kritizerstvo, već preciznošću akupunkturnih iglica subverzije uvek ubada u pravo mesto, demaskirajući neku od bolnih tačaka savremene civilizacije poput pohlepe, nasilja i otuđenosti.
Upravno na ovom mestu analitičkog obrazlaganja postaje jasno zbog čega Dilan Dog tako trijumfalno slavi umetnost u svom punom a osobenom vidu i zbog čega ga Umberto Eko pominje kao jedinu literaturu koju, uz Bibliju i Homera, može da čita po nekoliko dana a da mu ne dosadi. Naime, kao i svako vrhunsko stvaralaštvo, ovaj italijanski strip serijal , koji iduće godine slavi četvrt veka izlaženja, ne samo što postavlja prava pitanja već istovremeno i edukuje i zabavlja.
(izvor: http://nasdvoje2.blogspot.com/2010/02/dylan-dog.html)
Fin tekst. |
|
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10047 Posts
Member since 17/10/2008 |
Posted - 17/03/2010 : 23:03:17
|
"Nova tema sredom!"
(hvala docA)
Kao sto sam obećao - sredom ćemo zajedno pokretati nove teme vezane za Dilana Ove srede temu je pripremio dessa (kome se ovom prilikom zahvaljujem na odlicno urađenom poslu)
Očekujemo vaše komentare
Prosut mozak, iščupano srce, izvađeno oko... eksplicitni Dylan Dog
Jeste li primetili koliko je u ranijim epizodama bilo više krvi, brutalnih ubistava, koljačina i sličnih 'gadosti', odnosno koliko su one bile detaljno(u pravom smislu reči) dočarane? Nisam siguran do koje epizode je trajao ovaj 'morbidni' period, ali mislim da aproksimativno korespondira() sa periodom do koga je stigla Ludensova extra serija. Scene nasilja i drugih užasa su u kasnijem periodu 'cenzurisane', tako da kada, npr, neko nekog počne da kolje crtač promeni kadar pa nama, u najboljem slučaju, ostaje da celu tu 'predstavu' gledamo kao senku na zidu(pozdrav za Platona) uz nekoliko kapi krvi koje su prsnule okolo. Daleko od toga da je ovo mnogo bitna stvar u stripu kakav je Dylan Dog, ali meni i danas nedostaju ove scene.
(Ne)par pitanja za početak: - Kakvi su vaši stavovi o ovome? - Da li je ovaj, ipak horor, strip bolji sa ili bez eksplicitnih scena? - Kad se tačno desio prelaz, koja je poslednja 'krvava' epizoda? - Koji crtač je najbolje dočaravao ove scene, a koji najlošije? - Jeste li primetili da više ni golotinje nema kao nekad?
Galerija užasa:
____________________________________ |
Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter |
Edited by - Ultras on 15/06/2010 10:17:27 |
|
|
soulfly tribe
Average Member
Croatia
755 Posts
Member since 26/02/2009 |
Posted - 17/03/2010 : 23:10:39
|
Dylan općenito nema neku draž kao prije.Strip mi više nema tu privlačnost.Nema više onih brutalnih ubojstava,psihičkih filozofija,a i njegovi odnosi sa djevojkama su u potpunosti pojednostavljeni.Ne znam,možda je stvar u meni što odrastam,pa ga ne gledam više iz iste perspektive ,ali Dylan mi više nije onaj isti strip kao prije 5-6 godina. |
Edited by - soulfly tribe on 17/03/2010 23:11:16 |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4647 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 18/03/2010 : 08:44:32
|
damn, odlicna masakr selekcija :O covek prosto zaboravi cega je sve bilo u dilanu nekad m&g su posebno voleli ispadajuce oci a odrubljene glave nismo videli eonima mislim da je u Koljacu bilo toga dovoljno za narednih pedesetak brojeva neznam ni sam gde spadam po ovom pitanju, verovatno sam negde u sredini, mozda mi nedostaje, a mozda i ne :)
a mislim da isto vazi i za erotiku koja nikad i nije bila nesto posebno atraktivan moment kod dilana kao dobri primeri mi padaju na pamet: ostrica brijaca, smrt ljubav smrt, armagedon. |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
nolo contendre
Junior Member
Serbia
411 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 18/03/2010 : 10:54:21
|
Ne mislim da je reč o nekoj cenzuri, već o stavu autora.Krvavih scena još uvek ima, samo nisu ovako dobro odrađene. Rujua to jednostavno ne interesuje (njega ne interesuje ni da ispriča zanimljivu priču), a od Barbatove, tj. jedne žene ne treba ni očekivati neki "gore fest". Sclavi je imao jasnu predstavu o scenama eksplicitnog nasilja i verovatno je do detalja objašnjavao svojim crtačima kakve kadrove želi da vidi. Što se crtača tiče, svaki je imao svoju specijalnost.M&G eksploziju glavudže i lica (ženskih) žrtvi u suzama,Kasertano rez oštrice po koži i onaj tanak mlaz krvi itd.. |
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4353 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 18/03/2010 : 13:44:36
|
Definitivno sam pogrešio u vezi sa periodom, u stvari, trajao je mnogo duže od prvih 60-70 epizoda.
quote: Originally posted by Barker
m&g su posebno voleli ispadajuce oci
Da, to sam i ja primetio. I mislim da im je to dobro išlo.
mislim da je u Koljacu bilo toga dovoljno za narednih pedesetak brojeva
Prve, najkrvavije, epizode koje meni padaju na pamet su Odblesci smrti i Zlo.
neznam ni sam gde spadam po ovom pitanju, verovatno sam negde u sredini, mozda mi nedostaje, a mozda i ne :)
Pa odluči se!
a mislim da isto vazi i za erotiku koja nikad i nije bila nesto posebno atraktivan moment kod dilana kao dobri primeri mi padaju na pamet: ostrica brijaca, smrt ljubav smrt, armagedon.
Za šta, dobri primeri?
quote: Originally posted by nolo contendre
Ne mislim da je reč o nekoj cenzuri, već o stavu autora.Krvavih scena još uvek ima, samo nisu ovako dobro odrađene. Rujua to jednostavno ne interesuje (njega ne interesuje ni da ispriča zanimljivu priču), a od Barbatove, tj. jedne žene ne treba ni očekivati neki "gore fest".
Od Barbato ne treba očekivati slažem se, ali šta je sa ostalima i pored Rujua?
Sclavi je imao jasnu predstavu o scenama eksplicitnog nasilja i verovatno je do detalja objašnjavao svojim crtačima kakve kadrove želi da vidi.
Mislim da je Chiaverotti tu bio još bolji od njega, a mislim da je ovakav način prikazivanja nasilja prestao pre nego što su njih dvojica napustili serijal.
Što se crtača tiče, svaki je imao svoju specijalnost.M&G eksploziju glavudže i lica (ženskih) žrtvi u suzama,Kasertano rez oštrice po koži i onaj tanak mlaz krvi itd..
Lepo zapažanje, ajmo još!! Ostali??!!
|
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 18/03/2010 : 16:15:42
|
@ dessa Odlican odbir slika za galeriju!
U novijim epizodama i te kako nedostaju scene nasilja, koljacine i raznih drugih brutalnosti, meni svakako! A i sexa bih voleo da vidim nekog novijeg..ali bas ono - eksplicitno sexanje! ..mada ih nikad nije ni bilo... Da, gore je sve napisano, rekose dovoljno i Barker i nolo contendre, sve potpisujem!
Evo, posto u galeriji imamo Pikata, M&G, Kazertana i Kastelinija..meni je pao na pamet i jedan Roi iz cuvene 27-ice, neobjavljene u Ludex, a mogli bi da vidimo i druge crtace, pa ako se neko seti neceg zanimljivog, bilo bi super da postavi.
Da, "makaze":
A evo i Stana u Pioniru!:
|
|
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Posted - 18/03/2010 : 16:18:43
|
Više mi se sviđa ovaj umereniji Dilan Dog, bez nepotrebnih morbidnih scena koje su mi zgadile ovaj serijal. Dilan Dog sada ponovo ima jednu umerenu dimenziju sa akcentom na priču , a ne na morbidne kadrove. Inače i golišave scene kojih ima manje nisu mi neophodne, istina nekad mi i to dobro dođe, ali nije presudno, kome je do jebačine ima veliki izbor drugih medija. Zlatan period jeste bio do 20 broja, ali i ovaj je ok... |
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4353 Posts
Posted - 18/03/2010 : 16:56:08
|
O bre profesore, ti i tvoj zlatni period do 20. broja!! Isto k'o kad bih ja rekao da je zlatni period Zagora trajao do 20 i neke stranice prve epiozode, odnosno dok mu Čiko po prvi put nije pao u ruke. Akcenat i treba da bude na priči, naravno, a brutalne i golišave scene tu mogu da budu samo plus(ili minus,kako kome), 'šlag na torti'. Sve ove scene koje sam izdvojio i ove što je docA dodao su iz epizoda koje imaju ili odličnu ili fenomenalnu priču. Jedno ne isključuje drugo, nego dopunjuje.
docA, makaze, da, kako se nisam setio!! Jedna od žešćih scena. Odličan predlog da i drugi predlože/postave svoje favorite!!
Pored ovih što si nabrojao tu je i Dall’Agnol - Tama. |
Edited by - dessa on 18/03/2010 16:56:31 |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 18/03/2010 : 16:58:36
|
Meni su bolje epizode u rasponu od broja 20-50... Najupecatljiviji u eksplicitnim scenama mi je definitivno Kasertano, ali imaju svoje momente i Pikato, Roi (narocito sto se tice krvi, u njegovim epizodama ima je u hektolitrima), Takoni,... Ja licno ne volim sto Dilan u skoro svakoj epizodi ''zvekne'' po jednu zensku, a pogotovo nacin na koji to ucini (''Cao, ja sam Dylan, i ti mi se puno svidjas'' ''Pljus!!!(samarcina)'' i onda zavrse u krevetu!), mozda mi je to malo pretjerano (iako govoriti o pretjeranosti u ovakvom stripu bas i nije na mjestu :)). Sto se tice nasilja, ovo je horor strip, nasilje je dobrodoslo :), ali ja vise volim vidjeti neku originalnu i jezivu scenu nasilja, nego prosut mozak, izvadjene oci,... Eto... :) |
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4353 Posts
Posted - 18/03/2010 : 17:07:27
|
swamp thing, i sam si lepo rekao, šta tu ima preterano što tako lako vodi cice u krevet, kad je on sam rođen pre 300 godina. A i u Londonu su devojke 'lakše', nisu kao kod nas. |
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4353 Posts
Posted - 18/03/2010 : 17:51:54
|
Je l' sad ovde postavljamo nove naslovnice?
Novi super book u Italiji, broj 50:
Dov'e finito Dylan Dog? Soggetto e sceneggiatura: Pasquale Ruju Disegni: Giovanni Freghieri specijalni broj 16
Cuore di Zombie Soggetto e Sceneggiatura: Alessandro Bilotta Disegni: Daniele Bigliardo gigant 16 |
Edited by - dessa on 18/03/2010 19:25:38 |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
|
Born To Run
Average Member
901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 18/03/2010 : 18:40:31
|
quote: Originally posted by dessa
swamp thing, i sam si lepo rekao, šta tu ima preterano što tako lako vodi cice u krevet, kad je on sam rođen pre 300 godina. A i u Londonu su devojke 'lakše', nisu kao kod nas.
sigurno je da su ruznije, MNOOGO ruznije |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Posted - 18/03/2010 : 18:51:18
|
quote: Originally posted by Born To Run
swamp thing, i sam si lepo rekao, šta tu ima preterano što tako lako vodi cice u krevet, kad je on sam rođen pre 300 godina. A i u Londonu su devojke 'lakše', nisu kao kod nas.
sigurno je da su ruznije, MNOOGO ruznije
Vratih se ja iz Londona |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 18/03/2010 : 21:39:50
|
quote: Originally posted by Born To Run
sigurno je da su ruznije, MNOOGO ruznije
Zato su i lakse. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
drakulloni
Senior Member
1317 Posts
Member since 25/09/2009 |
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4647 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 19/03/2010 : 01:03:15
|
da se ja vratim na moje eroCke primere :)
-armagedon je imao kao cilj da svaka cura odvuce dilana u krevet i duplira poene za izvrsena ubistva. dovoljno blesavo da bude i zabavno, plus jedan od zadnjih trzaja fregierija da nacrta njegove lepotice malo izvan klisea u kojeg je zapao vec godinama
-smrt, ljubav, smrt ima onu legendarnu scenu seksa u mrtvacnici/kapeli/stagod (i vidi bogati, ponovo fregieri poentira sa fatalnom plavusom! )
-ostrica brijaca se dotakla neuobicajene za dilana teme ubice-sadiste-seks manijaka, a i takonijeve zene su senzualne na neki jezivi nacin.
|
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
Topic |
|
|
|