Author |
Topic |
Quebrasco
Stripovi.com suradnik
Croatia
2249 Posts
Member since 26/03/2008 |
|
Sarghan
stripovi.com suradnik
Croatia
1810 Posts
Member since 26/01/2011 |
Posted - 31/10/2023 : 17:52:43
|
quote: Originally posted by going going
@Sarghane da li imas u planu neku novu DD recenziju? Verujem da smo ih se svi kolektivno uzeleli. Mozda Suplji ljudi?
Nisam planirao ništa od DD u skorijoj budućnosti. Mada, ako će biti kakva radna akcija za pokrivanje rupe do broja 200 ili neke druge edicije, natjerat ću se dati svoj doprinos (kad sam prošle godine došao do Rujovih nerecenziranih epizoda, izgubio sam volju za pisanjem).
Šuplje ljude nisam uzeo jer ih nisu poslali prema RH, a previše sam lijen (+ nije mi dovoljno stalo) ganjati to nekim drugim kanalima. |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7721 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11883 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 31/10/2023 : 21:34:09
|
Uopste se ne secam ove epizode, ali onda videh da je izasla u superbuku, sto znaci da sam je citao.
Malo kopanja po forumu i pronadjoh svoj komentar koji sam ostavio ispod recenzije sad. Interesantno da mi je prica Noci vestica bila bolja od Egzodusa, a Egzodusa se secam sta se desava a Noci vestica mi je totalno isparila iz secanja. |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
4012 Posts
Member since 28/03/2003 |
|
Sarghan
stripovi.com suradnik
Croatia
1810 Posts
|
morski
Senior Member
2662 Posts
Member since 09/08/2014 |
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1191 Posts
Member since 03/12/2014 |
|
Sarghan
stripovi.com suradnik
Croatia
1810 Posts
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1191 Posts
Member since 03/12/2014 |
|
Risar_69
Advanced Member
Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17839 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Posted - 17/11/2023 : 12:36:29
|
Nakon netom procitane epizode Stize Dampyr, gdje se DD i Dampyr prvi put sluzbeno upoznaju, u ovom crossoveru, na kraju price stoji; u iducem broju Bijelo i crno.
Kao da je to nastavak. Sto nije, posto se u Italiji u originalnom broju 372 DD serijala, pojavljuje Boogeyman...
A znamo da postoji nastavak i to u redovnoj Dampyr seriji. Ovo je bas glupo i neprofesionalno, stavljati Crno i bijelo, (Il biancho e il nero), kao da je nastavak ove price...
Uostalom naslovnica koja nosi nastavak ova dva junaka, u redovnom Dampyr serijalu broj 209, cini cijelinu sa redovnim 371 brojem DDa, Stize Dampyr.
Kad cemo vidjeti taj nastavak, sam Bog zna... (kad Libellus za 'sto' godina dode do te epizode, jer je sad na broju 36)
Steta.
Pricam za HR, znam da je kod VČa izisla ova prica.
|
Los cukar na fritulama! |
|
|
Quebrasco
Stripovi.com suradnik
Croatia
2249 Posts
|
Lucy Liu
Average Member
Croatia
707 Posts
Member since 14/09/2007 |
|
zoromatic
Starting Member
35 Posts
Member since 23/11/2021 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11883 Posts
Posted - 22/11/2023 : 00:23:21
|
Ananga/Jaguarov krik
Sclavi/Freghieri
recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-sd-55-56-ananga/1807/
Nisam citao Mister NOovu Anangu i nisam ocekivao bukvalno prepricavanje citave te price na 10ak stranica. To me je malo iznerviralo jer mi je spojlovalo buduce prvo citanje te price. Ali nevezano od toga, ne vidim sta je ovde tako lose ili razocaravajuce. Cak bih rekao da je ovo odlicna prica. Ukrstanje Mister NOovog sveta sa Dilanovim uz prstohvat Martijevih misterija. Preplitanje radnje iz jave u san i obrnuto je maestralno Sklavijevski izvedeno, odmah smo uvuceni u vrtlog price koja ne popusta, likovi su dobro okarakterisani (Juma je stvarno tragican i nesrecan lik), dijalozi duhoviti, Gruco, Bloh i Dzenkins briljiraju, ima seksa, ima nasilja, ima horora, ima Sklavijanske melanholije i sete i filozofije i poetican kraj i prve sveske i druge sveske (pogotovo je upecatljiv Sklavijev postupak upotrebe kruznog pripovednog postupka da pricu zavrsi tamo gde ju je i zapoceo u cirkusu sa Dilanom sada u ulozi Jume, kog sada spasava Juma, vrlo lepo i poeticno izvededno; a i kako je prikazano hvatanje jaguara na pocetku price i premestanje u London je isto prelepo scenaristicki i crtacki izvedeno).Ne pamtim da li je Freghieri ikad nakon ove price bio ovako inspirisan i leprsav. Kasnije je postao mnogo sterilan. Stanova naslovne strane su upecatljive vise idejom nego izvedbom, ali su opet dobre. Meni je ovo jako dobra prica.
Prica:7 Scenario:9 Crtez:9 Naslovne strane:7
Ukupna ocena: 82% |
|
|
Lucy Liu
Average Member
Croatia
707 Posts
Member since 14/09/2007 |
Posted - 22/11/2023 : 18:56:07
|
Potpisujem. Ananga i Jaguarov Krik su jedne od prvih Dylanovih priča koje sam čitao, i ostale su mi u dobrom sjećanju |
My username was a mistake. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11883 Posts
Posted - 22/11/2023 : 20:39:29
|
I dva dodatna zapazanja odnosno razmisljanja o Dilanovoj Anangi.
Zanimljivost koja nedostaje u recenziji: U sceni kad Juma odlazi iz Dilanovog stana razocarana sto joj Dilan ne veruje, Dilan pokusa da je zaustavi i izvini se, medjutim ona se okrece i kandzama ga ogrebe po licu. U pozadini vidimo poster filma Cat People iz 1942.godine u produkciji cuvenog ruskog emigranta producenta B-horor filmova za RKO Val Lewtona, coveka koji je napravio skoro 10 izuzetno uticajnih horor filmova. Cat People je rezirao francuz Jacques Tourneur, poznat po saradnji sa Lewtonom i po uticajnom i vaznom noir filmu iz 1947. Out of the Past sa Robertom Mitchumom, Kirk Daglasom i Jane Greer (po meni najlepsom femme fatale na filmu) u glavnim ulogama. Da se vratim na Cat People, prica prati Srpkinju Irenu Dubrovnu, koja se udaje za Amerikanca Olivera Rida, ali se plaši da će je stići porodično prokletstvo iz postojbine, po kome se žene pretvaraju u pantere kada su uzbuđene. U filmu je to u pitanju poljubac (jer Hejzov kod nije dopustao prikaz seksa) a u cuvenom rimejku Paula Schradera iz 1982. sa Nastasjom Kinski to je seks. Ovo je prvi poznati holivudski film u kome je glavni lik iz Srbije, u kome se može čuti srpski jezik i u kome se diskutuju događaji iz srpske istorije. Irenu Dubrovnu glumi Simon Simon, takodje francuskinja kao i reditelj filma. Uprkos B produkciji film je zauzeo kultno mesto u americkoj istoriji kinematografije. Rodžer Ibert svrstao ga je među najznačajnije filmove iz perioda 1940-ih. Godine 1993. Kongresna biblioteka ga je izabrala za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru. Scena u kojoj Irena prati Alis, imala je snažan uticaj na razvoj „džamp skerova”, a tehnika kojom je snimana scena je kasnije postala poznata kao Lutonov bus (po producentu Valu Lutonu). Film je jedan od omiljenih Martina Skorsezea. A i Pola Sredera koji je odlucio da napravi rimejk 80ih koji takodje toplo preporucujem. Film iz 1942. je 1944. dobio nastavak pod naslovom Prokletstvo ljudi mačaka, koji takodje preporucujem, jedna jako lepa i topla decja i porodicna prica, koja je odlucila da ode u durgacijem smeru od horora, ali vrlo pametno i promisljeno uradjeno. Preporuka i za taj film. Sklavi kao veliki ljubitelj kinematografije je lepo odao omaz tom cuvenom filmu i pokazao da mu je prica tog filma posluzila kao inspiracija. Uprkos tome sto u Dilanu imamo i seksa i nasilja mnogo vise nego u originalnom filmu, pa bih ja pre pretpostavio da ga je inspirisao Schraderov rimejk iz 80ih medjutim Sklavi se bas odlucio za originalni poster filma iz 42.godine na kom i pise u stripu Produced by Val Lewton.
Druga stvar o kojoj sam razmisljao u vezi Anange je da je Veseli cetvrtak najavio da namerava sve moguce team up-ove bonelli junaka da objavi jednog dana u sklopu svoje Zlatne serije. Ova prica je idealna za Zlatnu seriju onda jer se u njoj susrecu Dilan, Marti i Mister NO. Medjutim pre ove price Veseljaci ce morati da objave originalnu Mister NOovu Anangu ali i Mister NOov specijal u kom se pojavljuje Marti Misterija Beg iz Skyneta, jer se i na tu pricu referise u Anangi. Jos jedan podsticaj za Veseljake da krenu sa Mister NOovim specijalima u ovkiru Zlatne serije. |
Edited by - going going on 22/11/2023 20:40:03 |
|
|
Quebrasco
Stripovi.com suradnik
Croatia
2249 Posts
|
going going
Advanced Member
Serbia
11883 Posts
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik
Croatia
2374 Posts
Member since 10/04/2021 |
|
CZdravko
New Member
291 Posts
Member since 06/03/2010 |
Posted - 07/12/2023 : 22:10:45
|
Vidim bilo je ovih pitanja, ali bez odgovora, pa da i ja probam - zna li iko sta je sa Libellusom i Dylanom? Postavio sam pitanje i na njihovom FB gdje najavljuju nova izdanja na postu o novom Dragoneru, ali nema odgovora.
Ove godine su izbacili samo dva DD izdanja, knjigu 51 pocetkom godine i knjigu 52 tokom ljeta.
Kolor biblioteka je stala na broju 40 jos u avgustu 2022., od tada nista, a znale su po 4 knjige godisnje izaci.
Najveca misterija su mi Pripovijesti sutranjice, prvih 5 knjiga su izbacili prilicno brzo, ali zadnja peta je izasla jos u junu 2022. Ostala je jos sesta da zavrse tu ediciju i evo nakon godinu i po je nema, a VC je to davno odradio.
Vidim kod njih na forumu da ne sibaju bas ture kao u zlatna vremena, sto je razumljivo s obzirom na situaciju sa poskupljenjima, pogotovo u stamparskom sektoru gdje papir otisao u nebo s cijenama u zadnje dvije godine, ali ipak idu te ture i dalje finim tempom, ali Dylana nema na mapi. Zna li neko sta je razlog? Sumnjam da je slaba prodaja s obzirom na mali tiraz i da oni skoro pa po imenima znaju ljude kod kojih zavrse njihova izdanja. Cisto sumnjam da se skupocjena izdanja Dragonera, Dampyra i milion izdanja iz Nathanovog univerzuma nesto puno bolje prodaju od Dylana...
|
Blog www.zdravkocvjetkovic.blogspot.com Moji radovi na FB https://goo.gl/ZtF6s8 |
Edited by - CZdravko on 07/12/2023 22:12:22 |
|
|
Risar_69
Advanced Member
Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
Sarghan
stripovi.com suradnik
Croatia