Author |
Topic |
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 11/03/2010 : 01:59:43
|
Osim crteža (a i tu postoji niz tehnika i alata), koje su sve likovne tehnike korištene u stvaranju/realizaciji stripa? (Mislim da je to zanimljivo pitanje, jer se potsjećamo kako se sve strip može napraviti, ali i koliko svaki pristup/tehnika pridonosi sadržaju...)
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 11/03/2010 : 08:33:27
|
quote: Originally posted by Dule
Osim crteža (a i tu postoji niz tehnika i alata), koje su sve likovne tehnike korištene u stvaranju/realizaciji stripa? (Mislim da je to zanimljivo pitanje, jer se potsjećamo kako se sve strip može napraviti, ali i koliko svaki pristup/tehnika pridonosi sadržaju...)
pa bukvalno sve. od crteža grfitnom olovkom, crteža tušem, pa preko crteža u boji, akvarela, pa sve do ulja na platnu. Ispravite me ako grešim, mislim da je Maurović radio ulja na platnu? |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 11/03/2010 : 09:38:48
|
Radio je, ali to su bile slike. Strip nije radio tom tehnikom. Interesantna je legenda da je neke kaiseve Starog macka radio u kafani gde je umesto pera koristio cackalicu. Bice da je ipak samo legenda. |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 11/03/2010 : 10:30:41
|
quote: Originally posted by cat claw
Radio je, ali to su bile slike. Strip nije radio tom tehnikom. Interesantna je legenda da je neke kaiseve Starog macka radio u kafani gde je umesto pera koristio cackalicu. Bice da je ipak samo legenda.
ma ja bih mogao da se zakunem da sam u onim njegovim kolor stripovima, ispod nanosa boje, prepoznavao reljef podloge karakterističan za slikarska platna. Mada mislim i da bi verovatno prenos takvih platna u štampu bio zeznut pogotovo u njegovo vreme. |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 11/03/2010 : 14:18:18
|
Nekada su postojali jako fini papiri sa raznim teksturama. Mislim, postoje i danas, Fabriano, recimo ali su dosta skuplji u odnosu na ona vremena. |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 11/03/2010 : 14:27:51
|
Nekada su postojali jako fini papiri sa raznim teksturama. Mislim, postoje i danas, Fabriano, recimo ali su dosta skuplji u odnosu na ona vremena.
Vidjao sam Farbriano za akvarel, mislim da su ti dosta skuplji, a vjerujem da si na taj mislio. Mada ni oni nisu strasno skupi, barem ovo sto sam vidio.
Mislim da bi ovo mogao biti crtez na jednom fabrianu...
|
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 11/03/2010 : 16:09:43
|
I kad smo vec tu, pitanje za strucnjake, kako je ovo gore crtano, cime? |
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27051 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 11/03/2010 : 21:20:52
|
quote: Originally posted by Dado
I kad smo vec tu, pitanje za strucnjake, kako je ovo gore crtano, cime?
čuj, crtano! ma ovo je bre foto! |
|
|
bosancicigor
Average Member
Croatia
866 Posts
Member since 15/08/2009 |
Posted - 11/03/2010 : 21:56:39
|
Vjerujem da je crtano sa suhim pastelom u olovci(ili square pastelom) na toniranom pamučnom papiru(min. 30-postotnom). Moguće da je papir Fabrianov, ali to ne znači ništa s obzirom da je riječ samo o nazivu firme koja proizvodi papire,u rasponu od jeftinih školskih do visokoprofesionalnih parira za pastel, akvarel,tuš,gvaš,ulje,akril....itd. Na tržištu(čak i kod nas)moguče je kupiti vrhunske papire i drugih renominiranih proizvođača, u monogim slučajevima puno kvalitetnijih od Fabrianovih.
|
|
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 11/03/2010 : 22:02:19
|
Kad smo kod papira, mogli bi profesionalci i oni koji se bave crtanjem napisati poneku rijec o tome. Koji papir za koju tehniku najvise vole, preporucuju i zasto?
|
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 11/03/2010 : 22:04:14
|
quote: Originally posted by Dado
I kad smo vec tu, pitanje za strucnjake, kako je ovo gore crtano, cime?
crtano je lijepo, rukom pitaj frisendu |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 12/03/2010 : 00:09:29
|
Za stripove, Schoeller hamer papir (kasnije Zanders parolle)je bio zakon. Bile su dve vrste, sjajniji i mat. Debljine su takodje varirale, a stripasi su preferirali deblji koji se ne klobuci od toplote ruke. Sjajni je bio dobar za dodavanje efekata skalpelom (grebanje istusiranog sloja) i izazivao nervne slomove kod crtaca jer je sporo upijao tus, narocito onaj masni rotringov. A na matu se nije moglo grebati i bilo je teze raditi perom jer se linija razlivala. Danas je moguce birati papir prema svrsi i alatu. Koliko znam, Kordeju i meni je zajednicko da koristimo Fabriano mat koji ne razliva pero i tu prestaje slicnost posto on ne zna da crta a ja znam
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Posted - 12/03/2010 : 00:21:32
|
Da budem iskren, mislio sam da će uz pojedinu tehniku, sugovornici navesti i naslov stripa t.j autora istog. Uz to još, nadao sam se da će netko opisati mogučnosti neke tehnike ("prednosti", odnosno "nedostatke") u odnosu na sadržaj stripa... Jer uostalom, zašto neki autori koriste baš tu likovnu tehniku koju koriste? |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 12/03/2010 : 00:52:53
|
U praksi, retki su stripovi koji se sluze nekim neuobicajenim metodom. Velika vecina je tus na hameru. Pepe Gonzales je pravio izlete u Vampireli i radio ultrarealisticki portrete olovkom. Majstori koji su se izrazavali bojom su manje vise koristili temperu ili tus u boji, retki su oni u ulju. Ricard Korben je imao neku uvrnutu litografsku tehniku, Liberatore je kombinovao drvenjake i akvarel, Bilal je sav u pastelima (valjda?) itd. Mislim, ima brdo primera za razne tehnike, ali sveukupno je to ipak malo u odnosu na konvencionalno tusiranje. Ostavio sam linkove za Pepe Gonzalesa u posebnom topicu http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=36807 i tamo mogu da se vide razne tehnike. Treba kliknuti na ono plavo Aqui u tekstu. |
Edited by - cat claw on 12/03/2010 00:55:51 |
|
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Posted - 12/03/2010 : 02:03:33
|
("neuobicajenim metodom"!?; Korben: "uvrnuta litografska tehnika"!?; "Bilal je sav u pastelima (valjda?)!?"; No, zanemarimo to, pa i ono "konvencionalno"!?) Ja sam nekako imao na pameti Breču, Sinkijevića, Mek Kina...(baš zbog njihovih neuobičajnih metoda i uvrnutih tehnika). No, da ponovim uz neznatne izmjene: Nadao sam se da će netko od prisutnih opisati mogučnosti neke tehnike ("prednosti", odnosno "nedostatke") u odnosu na sadržaj stripa... Jer uostalom, zašto neki autori koriste baš tu likovnu tehniku koju koriste? Ali eto, od odgovora na ova pitanja do sada ništa...
PS Ne postavljam ova pitanja za sebe niti radi nadmudrivanja s Banetom ili nekim drugim. Mislim samo da bi iznošenje sadržajnih razmišljanja na ovu temu, pomogla mnogim (mladim) autorima u njihovom radu.
|
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 12/03/2010 : 08:29:38
|
quote: Originally posted by Dule
("neuobicajenim metodom"!?; Korben: "uvrnuta litografska tehnika"!?; "Bilal je sav u pastelima (valjda?)!?"; No, zanemarimo to, pa i ono "konvencionalno"!?) Ja sam nekako imao na pameti Breču, Sinkijevića, Mek Kina...(baš zbog njihovih neuobičajnih metoda i uvrnutih tehnika). No, da ponovim uz neznatne izmjene: Nadao sam se da će netko od prisutnih opisati mogučnosti neke tehnike ("prednosti", odnosno "nedostatke") u odnosu na sadržaj stripa... Jer uostalom, zašto neki autori koriste baš tu likovnu tehniku koju koriste? Ali eto, od odgovora na ova pitanja do sada ništa...
PS Ne postavljam ova pitanja za sebe niti radi nadmudrivanja s Banetom ili nekim drugim. Mislim samo da bi iznošenje sadržajnih razmišljanja na ovu temu, pomogla mnogim (mladim) autorima u njihovom radu.
ja sam jedan od amatera koji je nakon dugog niza godina rada u tušu odlučio da se oproba sa bojom. Rezultat je za mene bio toliko fascinantan da mi je posle toga uvek bilo mrsko da uzimam pero u ruke. Prosto me frustrira vučenje linija, četkica i boja mi dozvoljavaju da se nekako razmašem po papiru. A možda sam jednostavno lenj Ovo je uradjeno običnim vodenim bojama u kombinanciji sa štedlerovim drvenim bojicama i flomasterima. Bane mi je svojevremeno stavio primedbu da je prešareno pa sam u nekim novijim radovimas uvažio tu primedbu i sad je sve mnogo bolje [URL=http://img651.imageshack.us/i/petisvirac3.jpg/][/URL] |
Edited by - mlLandj3 on 12/03/2010 08:31:02 |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 12/03/2010 : 09:05:40
|
Dule, cemu cudjenje za neke moje sitne definicije? Nije nam cilj nikakvo nadmudrivanje. Samo si postavio pitanje malo nejasno.
("neuobicajenim metodom"!? Ako je uobicajeno da se crta tusem na belom papiru, onda je sve ostalo neuobicajeno. Sta je tu za cudjenje?
Korben: "uvrnuta litografska tehnika"!? Korben je litografskim lakom pokrivao povrsine direktno na filmovima za svaku boju. Ako to nije uvrnuto, onda ne znam sta nije.
"Bilal je sav u pastelima (valjda?)!?"; Zato sto koristi i nesto malo drugih tehnika pa se ne moze reci samo pastel.
No, zanemarimo to, Tako je. Postavi svoja pitanja konkretnije. Sta te recimo zanima kod Brece? Zasto je koristio razblazeni tus? Zato sto ga je puno trosio, pa je dodavao vodu da ima vise Salim se naravno, ali bojim se da je i pravi razlog puno trivijalniji od onog na koji neki misle. Bilo je pokusaja da se strip radi pomocu kolaza, da se multiplicira fotokopijama, pa kombinacije fotografije i crteza i ... Ali sve su to bili manje vise eksperimenti koji su u sebe ukljucivali strip samo kao sredstvo ali ne i kao krajnji cilj. |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 12/03/2010 : 09:14:33
|
quote:
[URL=http://img651.imageshack.us/i/petisvirac3.jpg/][/URL]
Dzabe ti farba kad su ti prostorije jos uvek hangari, kad su vrata siroka skoro dva metra i kad je prozor vislji od vrata a prostorije visoke skoro 5 metara. U restoranima obicno imamo problem da nam stolica udara u komsijinu, a u tvom restoranu 'ladno svaki sto raspolaze sa 15 m2. A imas i problem sa belom koja ne pokriva. Probaj belu sa oznakom ''titanium''. |
Edited by - cat claw on 12/03/2010 09:28:10 |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 12/03/2010 : 09:31:13
|
quote:
Dzabe ti farba kad su ti prostorije jos uvek hangari, kad su vrata siroka dva i po metra i kad je prozor na visini od dva metra. U restoranima obicno imamo problem da nam stolica udara u komsijinu, a u tvom restoranu 'ladno svaki sto raspolaze sa 15 m2. A imas i problem sa belom koja ne pokriva. Probaj belu sa oznakom ''titanium''.
Restoran?!? Ovo je bre najobičnija prčvarnica kakvih na savskom keju ima bar dvajes A što se tiče ostalog, ja sam, obzirom da nemam ni dana nekog formalnog likovnog obrazovanja super presrećan kako sam uopšte izveo teksturu ova dva lika u trećem kadru. Ako zanemarimo to da se zaista prilično ofrlje odnosim prema prostoru u koji smeštam radnju, ostaje činjenica da mi je ovo korišćenje boje ipak oslobodilo ruku pa mi tuširanje nekako dodje mrsko. |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 12/03/2010 : 09:53:26
|
Dobro, de... Prcvarnica od 200 kvadrata. Koliki je zakup? Samo ti skrecem paznju da i kad se crta bez formalnog obrazovanja treba malo razmisljati a ne da se ide na prvu loptu. Nije pozadina samo dekor nego je nesto sto stoji u nekakvom odnosu na likove...
|
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 12/03/2010 : 10:11:33
|
Dobro, de... Prcvarnica od 200 kvadrata. Koliki je zakup? Samo ti skrecem paznju da i kad se crta bez formalnog obrazovanja treba malo razmisljati a ne da se ide na prvu loptu. Nije pozadina samo dekor nego je nesto sto stoji u nekakvom odnosu na likove...
e dakle, gde god se pojavim moram da pokrenem neki off-topic, al' nema veze. Obzirom da radim amaterski, brzo i za svoje zadovoljstvo, nisam se baš mnogo opterećivao svim elementima. Ipak me živo zanima kako profesionalci vrše pripremu i koliko idu u detalje kod postavke prostora. Treba tu u nekoliko kadrova ispričati priču, menjajući rakurse i voditi pritom računa da prvi lik uvek bude u levom uglu pola metra od prozora i na tri metra od drugog lika a da je luster uvek na 30 cm iznad glave. Da li se to ide do nekog nivoa fanatizma i arhitektonske postavke prostora ili se prosto uradi kadar pa se sledeći radi ugledajući se na onaj prethodni ili je nešto treće u pitanju? |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 12/03/2010 : 14:06:24
|
Kao i svaki reziser, i crtac prvo postavi skicu scene. Neko je ima u glavi, a neko to skicira na papir. Pomocne linije perspektive su obavezne. Naravno, ne onako minuciozno kao arhitekte sto radi, ali neka logika mora postojati. Otprilike kao to sto sam ti zacrveneo po crtezu. I, kad iz ocista povuces liniju u visini zeninog pojasa, dobices i liniju na kojoj je donja ivica prozora (i nemoj mi sada filozofirati da razne zene imaju pojas na razlicitoj visini). Dve glave iznad zenine glave ide linnija vrata i gornja linija prozora. Bilo kako bilo, ovo je prilicno neophodni minimum za dobro postavljanje scene
|
|
|
SnotMan
Advanced Member
Saint Croix
6389 Posts
Member since 21/07/2003 |
Posted - 12/03/2010 : 14:33:48
|
quote: Originally posted by bosancicigor
Vjerujem da je crtano sa suhim pastelom u olovci(ili square pastelom) na toniranom pamučnom papiru(min. 30-postotnom). Moguće da je papir Fabrianov, ali to ne znači ništa s obzirom da je riječ samo o nazivu firme koja proizvodi papire,u rasponu od jeftinih školskih do visokoprofesionalnih parira za pastel, akvarel,tuš,gvaš,ulje,akril....itd. Na tržištu(čak i kod nas)moguče je kupiti vrhunske papire i drugih renominiranih proizvođača, u monogim slučajevima puno kvalitetnijih od Fabrianovih.
Da,radjeno je suhim pastelom i grafitnom olovkom na platnu. |
Nil sciri quisquis putet,id qudque nescit an sciri possit,quo se nil scire fatetur. |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 12/03/2010 : 14:36:26
|
Kao i svaki reziser, i crtac prvo postavi skicu scene. Neko je ima u glavi, a neko to skicira na papir. Pomocne linije perspektive su obavezne. Naravno, ne onako minuciozno kao arhitekte sto radi, ali neka logika mora postojati. Otprilike kao to sto sam ti zacrveneo po crtezu. I, kad iz ocista povuces liniju u visini zeninog pojasa, dobices i liniju na kojoj je donja ivica prozora (i nemoj mi sada filozofirati da razne zene imaju pojas na razlicitoj visini). Dve glave iznad zenine glave ide linnija vrata i gornja linija prozora. Bilo kako bilo, ovo je prilicno neophodni minimum za dobro postavljanje scene
[URL=http://img355.imageshack.us/i/4585ff2.jpg/][/URL] |
|
|
Topic |
|