Author |
Topic |
jaki
Advanced Member
Croatia
26952 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7610 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6901 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 02/07/2023 : 15:31:33
|
Tex Maxi 26: Lov na Tiger Jacka
Lov na Tiger Jacka P: 7, S: 6, C: 8, N: 6
Za razliku od krša u prošlom Maxiju, s dvije epizode u kojima su uočljivi potpuno jednaki scenaristički detalji, Ruju se ovdje makar malo potrudio. Epizoda je neobična jer Tiger Jack dobiva bitniju ulogu nego inače, zimska je atmosfera i to drži pažnju, ali unutar samog scenarija nema nekih većih iznenađenja i obrata. Vjerujem da se to većini svidjelo i Ruju je očito bio u pravu kad je smatrao da nečim ovakvim igra na sigurno.
Inače, primjetan je teret obveze da se zadovolji forma odnosno da strip traje 224 stranice. Prije svega, na početku 20-ak stranica ode na neko Texovo i Carsonovo sređivanje kokošara koje je nebitno za priču. No, Ruju je s te strane bio vješt i neke scene je učinio ekstremno dugim za svoju bit, a u nekim dijelovima je dodavao sitnice koje mu se ne mogu zamjeriti, npr. gladni medvjed na putu.
Neke detalje sam poželio analizirati. Ponešto ovdje prođe i nezapaženo ili se scenaristu ne zamjeri, ali ako malo razmislite ima smisla: 1. U društvu bradatih otmičara, Daanis je mrzovoljna. No, gluhonijemost prestane izigravati kada Silas zaprijeti da će joj prijateljica provesti noć na studeni. Međutim, kad Daanis pobjegne Silas i bagra kreću za njom. Pa, jbt, zar nisu mogli reći "Vrati se ili ćemo ti oderati kožu prijateljici". No, kako bi onda došlo do sukoba vani? 2. Naravno, Tex, a i Zagor, uvijek nađe nekog robovlasnika baš u trenutku dok se fizički iskaljuje na robu. U vrijeme radnje stripa, robovlasništvo je skoro pa tek ukinuto, i to deklarativno prije svega. Dakle, bilo je normalna stvar "do prije par dana" i ovo je baš teška zabluda da je svaki robovlasnik bio neki siledžija, a, bome, ni svaki rob nije bio kmečavac. Ali, naravno, kako bi Tex uzeo Indijanku nekom gazdi lokala koji govori robinji "Dušo, malo to brže". Lakše da je on udara iako malo tko udara i razbija svoju imovinu. 3. Inače, kako je ovo Rujuovo ropstvo moglo biti isplativo kad se na dražbi, na kojoj je dosta ljudi, za Indijanku ponudi jedva 20 dolara? Pa, koliko bi ih trebalo ukupiti da gazda pokrije troškove "radne snage", vrijedi li taj trud? 4. Jedne snježne noći, Texa su zabunom htjela ubiti dva Blackfoota. Njih je ranije poglavica Black Owl poslao tragom Tiger Jacka koji je, opet, krenuo tragom otmičara. Znači, išli su pravim tragom da ih nađu. Kad su izgladili nesporazum, svi se vraćaju Black Owlu?! Umjesto da kažu "Ok, nastavljamo zajedno, dobro će nam doći dvije puške više", oni se vraćaju Black Owlu. Zašto? Pa, zaključak iz razgovora je da mu obećaju svoj puni angažman. I, nakon toga, kreću Tex i Carson odlučniji nego prije, a Indijanci ostaju u plemenu! Bolje bi bilo da im je, kad su se sreli, Tex rekao "Niste mi potrebni, samo ćete mi smetati, trčite nazad smiriti poglavicu, ja i Carson ćemo riješiti stvar". Mislim, zamislite da je točka C, na kojoj su se našli, između točke A, gdje je pleme, i točke B gdje je ranč. Kakvog smisla ima s točke C ići nazad na točku A čisto radi susreta s poglavicom? Zar stalno nije naglašavana neka borba s vremenom i zar ih nije "izjedala" neizvjesnost Tigerove sudbine? Bah... 5. Za svoju veličinu, mlado naselje Stinky Shack ima nerealno puno zamjenika šerifa. 6. Cossu je vala mogao prikazati Tigera Jacka malo više izudaranim. Iz razgovora je očito da je bičevanje dugo trajalo, a njemu tijelo izgleda kao da se malo ogrebao od draču.
Crtežu mršava 8-ica, legla je snježna atmosfera Cossuu. Ma, 8-ica više zbog Felmanga iz druge priče, grijeh je da obojica dobiju 7-icu. Naslovnica je sterilna, a u stripu ni približno nema ovakve scene.
Cigankin otrov P: 5, S: 4, C: 7, N: 6
Ma, bezveze priča. Iz želje za osvetom, ciganka dala supermoći ubojici? I smatra da ga je time kao kaznila. A koliko je tek predvidiv bio njen povratak u raspletu. Inače, iako sumnjam da je Ruju to svjesno radio, u dvije situacije je ispalo da ju Tex podjebava svojim opaskama. Kad mu kaže da mafijašu nije mogla lagati dok mu je čitala karte jer bi ju stigla nesreća, on joj veli "Pa, ionako te stigla jer ti je pobio kolege zbog bijesa što si mu rekla istinu". Haha, najbolji detalj. |
loading...
|
Edited by - Dwayne_Looney on 02/07/2023 15:38:28 |
|
|
Dr.GonZo
Senior Member
Croatia
1206 Posts
Member since 31/03/2002 |
|
Quebrasco
Stripovi.com suradnik
Croatia
2228 Posts
Member since 26/03/2008 |
|
Ted Miller
Average Member
750 Posts
Member since 28/10/2021 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 07/07/2023 : 19:27:39
|
quote: Originally posted by VLADA 96
quote: Originally posted by jaki
vjerovatno ne. ali davno nije izaša?
Pa da. To je ono što me buni. Zna li se kada će sledeći br, kakav je ritam objavljivanja?
nadam se i ja nastavku teks maksi reprinta jer sad ide par maksija koje nemam severozapadna teritorija, Dva lica osvete, zlato juga, |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26952 Posts
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik
Croatia
2345 Posts
Member since 10/04/2021 |
Posted - 07/07/2023 : 20:06:37
|
Oho, ovo je neki novi dizajn naslovnica. Vjerojatno je rijec o nekoj posebnoj prici vezanoj uz Texovu proslost, bar se da naslutiti to s naslovnice. |
"Losing is not my enemy. Fear of losing is my enemy." |
|
|
Ted Miller
Average Member
750 Posts
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31202 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 08/07/2023 : 07:43:48
|
Mislim da su se zombiji pojavili samo u Mefistovu sinu i Povratku Crnog tigra
quote: Originally posted by Dr.GonZo
Zanima me koja je to epizoda Texa pod imenom "Valley of the Dead"...
U koliko su se epizoda do sada pojavili zombiji u Tex serijalu?
|
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31202 Posts
Posted - 08/07/2023 : 14:05:59
|
Ely Parker, Lilyth i četvorica prijatelja |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6901 Posts
Member since 15/10/2014 |
|
prop_ovednik
Senior Member
Croatia
1492 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 10/07/2023 : 18:02:53
|
Proteklih dana pročitao sam dva Texa u Libellus izdanju. Prvo je "Neustrašivi ljudi" iu 1976-te, napisa ćaća, Gianluigi Bonelli. Na 3+ epizode proteže se priča o ratu među traperima, ali s puno podzapleta. Samo po sebi to nije loše, ali moram reći da je ovaj Tex Willer, kao lik, izrazito naporan i težak za čitanje. U kratkom razgovoru procijeni ljude i sve, šakama dijeli pravdu i mlati okolo, ubija bez jebemti, kad on iskoristi indijance za bitku to je pravda, kad drugi rade to su zli indijanci, avaj, majko, jako iritantan i antipatičan lik. Još ga i Nicolo crta kao neku bezveznu facu, bez jedne crte na licu. Ni stari Irac Pat nije ovo mogao spasiti od bljutava osjećaja, još kad je četvorka zapucala u leđa indijancima koji su se dali u bijeg, uz komentar "uvijek se treba paziti bijesnog psa", a Tiger to komentira sa "Čini se da se tvoj sin i stari Carson odlično zabavljaju"... Nema tu ništa junački da podari radost djetetu dok čita...
Drugi je "Užarena dolina", mladi Guido Nolitta, uz crtež Fusca. To je već bolje, smislenije, to je već junak za kojeg se navija. Sin odlično ubacuje elemente povijesti, Šošone, boraks, dodatne likove koji daju emocije, humor, drame... To je Tex Willer kojeg se čita i voli. A kad odradi svoje junačke akcije i odjaše u suton, di ćeš bolje...
Sad sam nabavio i ovog zadnjeg Mefista, pa da vidimo to.... |
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31202 Posts
Posted - 10/07/2023 : 18:28:39
|
Neustrašivi ljudi su mi odlični, Pat u elementu, čista zabava! |
|
|
|
prop_ovednik
Senior Member
Croatia
1492 Posts
Member since 13/01/2008 |
Posted - 14/07/2023 : 11:39:36
|
Pročitao zadnjeg Mefista. Dobro je nacrtan. Dobro je napisan, lipo povezao sve priče prije. Ima tu svega. Ali na kraju dana ostaje dojam da ovo nije Tex Willer strip. Jednostavno, sam Tex je sporedan lik u priči u kojoj se bori kontra svog najvećeg neprijatelja. Da nije Padme i Narbasa, ćorak. Ali oni na kraju dana postaju ne pomoć glavnom liku već glavni likovi, oni koji zapravo donose pobjedu. U suštini, nikad mi Tex nije imao smisla u svojim borbama s Mefistom i Yamom. Oko Texa jednostavno fali te aure junaka onakraj (nešto što Zagor ima).
Kad je Boselli pisao Hellingena Poe je bio važan kotačić, ali Zagor vodi zadnji fajt. Ovdje je Tex sveden na pomoćnu radnu snagu, dok sporedni likovi biju boj. Općenito je nekad Mefisto (pa i Yama) prikazan čudnovato jakim, skoro više pripada svijetu američkog stripa, kao da bi mu protivnik mogao biti Dr. Strange, a ne kauboj sa zapada... Ali onda ekipa uleti i krene pucati i eto problema, bjež' ća...
Ako ćemo iskreno, od cile obitelji Dickart najzanimljivija je sestra i moram reći kako se, temeljem kraja epizode, nadam da će ona dobiti više prostora, a Mefista i sina bi trebalo možda na neko vrijeme zaboraviti... |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26952 Posts
|
Macbeth
Junior Member
361 Posts
Member since 19/08/2022 |
Posted - 16/07/2023 : 15:58:30
|
Isprike, nisam dugo bio aktivan - izlaze li Tex maksiji opet po onom "novijem" redoslijedu, jesu li odustali od reprinta brojeva ispočetka ili će se to opet vratiti? |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7610 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik
Croatia
2345 Posts
Posted - 17/07/2023 : 12:48:26
|
Valja napomenuti i kako su crtez i naslovnica napumpali tih 56%, da mi se ne svida Galepov stil bilo bi to i puno gore. Ali svejedno nadam se da ce fanovi serijala usprkos negativnim preporukama naci vremena prisjetiti se price pa ostaviti komentar. |
|
|
Ted Miller
Average Member
750 Posts
Posted - 20/07/2023 : 00:18:11
|
quote: Originally posted by prop_ovednik
Pročitao zadnjeg Mefista. Dobro je nacrtan. Dobro je napisan, lipo povezao sve priče prije. Ima tu svega. Ali na kraju dana ostaje dojam da ovo nije Tex Willer strip. Jednostavno, sam Tex je sporedan lik u priči u kojoj se bori kontra svog najvećeg neprijatelja. Da nije Padme i Narbasa, ćorak. Ali oni na kraju dana postaju ne pomoć glavnom liku već glavni likovi, oni koji zapravo donose pobjedu. U suštini, nikad mi Tex nije imao smisla u svojim borbama s Mefistom i Yamom. Oko Texa jednostavno fali te aure junaka onakraj (nešto što Zagor ima).
Kad je Boselli pisao Hellingena Poe je bio važan kotačić, ali Zagor vodi zadnji fajt. Ovdje je Tex sveden na pomoćnu radnu snagu, dok sporedni likovi biju boj. Općenito je nekad Mefisto (pa i Yama) prikazan čudnovato jakim, skoro više pripada svijetu američkog stripa, kao da bi mu protivnik mogao biti Dr. Strange, a ne kauboj sa zapada... Ali onda ekipa uleti i krene pucati i eto problema, bjež' ća...
Ako ćemo iskreno, od cile obitelji Dickart najzanimljivija je sestra i moram reći kako se, temeljem kraja epizode, nadam da će ona dobiti više prostora, a Mefista i sina bi trebalo možda na neko vrijeme zaboraviti...
super ako je tako kako si ti naveo, napokon da Tex ne rijesava sve sam kao u vecini scenarija, to bi trebalo biti osvjezenje zapravo |
|
|
Quebrasco
Stripovi.com suradnik
Croatia
2228 Posts
Member since 26/03/2008 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26952 Posts
Posted - 21/07/2023 : 22:20:27
|
Cossu...Mislim da ću prestat ovo kupovat i čekat aukcije ili paketiće. I 2 eura je previše za ovo.. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik
Croatia
2345 Posts
Posted - 21/07/2023 : 22:44:11
|
Bas sam htio napisati kako je zanimljivo da Cossua samo na popratne edicije ubacuju, kao da znaju da nije ta klasa kao drugi Texovi crtaci, no ipak imao je jedan rad i u redovnoj seriji - SR 688/689
Osim tog u redovnoj, crtao je 5 maxija i 3 kolorca. Mnogima omrazen, ali recimo meni bolji od Disa koji je takoder nacrtao 5 maxija i ciji rad na njima bih opisao totalnim debaklom. |
|
|
Topic |
|