forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 NATHAN NEVER
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 577

morski
Senior Member

2662 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 13/11/2020 : 20:14:04  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
a sad vidim sta je unelo dodatnu zabunu
moj komentar: "nije, sad sam proveravao - 96 stranica"
mislio sam: "nije, jedna je epizoda"
sorry [shy]

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7334 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 13/11/2020 : 21:15:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
Ma sve ok, malo ispalo komično dok nismo razjasnili.

Uglavnom sad znamo za odgovor, a to je: NE!! U dosad objavljenih 220 i nešto epizoda redovne serija nije se našla niti jedna takva epizoda podijeljena na dvije epizode.
Očito je to neki novi koncept nakon "Rata svjetova".
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2662 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 14/11/2020 : 17:10:44  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
teska zbunjoza

mozda je i posledica toga da je vecina edicija, osim redovne, specijala i magazina, u kojima su se mogle naci kratke price, ugasena:

almanah 2014,
gigant 2013,
agencija alfa 2019,
asteroid argo 2017,
maksi 2019,
univerzum alfa 2018,
velike price 2015.

Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6357 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 14/11/2020 : 18:48:25  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Velike priče?
To još nije došlo do nas.
Čudi me da su Asteroid i Maxi izdržali tako dugo s obzirom na kvalitetu.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 14/11/2020 : 20:08:22  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote

SPOJLERI

SPECIJALNI AGENT ALFE (Tekst : Serra, Crtež: Castellini 10,10,9 9 Ocjena : 96%)

Volim kada SF obrađuje teme o umjetnoj inteligenciji, to je po mom ukusu. U centru priče su tri zakona robotike, android C-09 i njegova sloboda djelovanja. On za sebe kaže kako ima vrlo složen mozak, ali da se taj mozak ne može mjeriti s ljudskim. Iz toga možemo zaključiti da je na velikom stupnju razvoja, ali je on ipak samo programiran i sve su to samo oponašanja. On može prosuđivati, zaključivati, apstraktno razmišljati, voditi razgovore, kritizirati, on ima inteligenciju i svijest da je android, ali nema emocije, duh, empatiju, aspiracije, snove, ciljeve, savjest, dušu itd. Zbog svega toga što on u odnosu na čovjeka nema, njemu je nemoguće vrednovati mnogo toga što je čovjeku vrijedno. A pogotovo ne može znati vrijednost ljudskog života. Em zbog toga što je to nemoguće prevesti u kod i ubaciti u njegov program, em što za početak, da bi razumio, treba biti živ i biti ljudsko biće. Smatram da baš zato što umjetna inteligencija ne može percipirati vrijednost ljudskog života ona može postati vrlo učinkovit stroj za ubijanje.

Asimovljevi zakoni su vrlo popularni u SF-u i svako toliko dolaze nove varijacije na temu kako ih zaobići ili maknuti iz AI-jevog sistema. U ovoj epizodi postoji jedan program koji djeluje poput virusa. Kada uđe u sistem, on jednostavno ukloni zakone iz koda i tada AI može raditi što ga volja, ubijati ili slušati naredbe da ubije. Virus je dobra ideja zato što nam to usput pokazuje koliko je to sve zapravo labilno. Kako tehnologija napreduje, ona napreduje za obje strane medalje.
Na taj virus pikira i Aristitel Skotos, vrsta vraga koji će i bibliju citirati kada mu je to u interesu. Lik već ima u pripremi neke robote koji izgledaju kao predatori i kojima jedva čeka izbrisati zakone iz sistema. To je prijetnja koju Nathan mora riješiti, a u tome mu pomaže upravo android C-09. Kako bi on uopće mogao pomoći, jer se trebaju skupa boriti s ljudima, Sigmund mora zloupotrijebiti isti taj zločesti virus i izbrisati zakone iz androidovog sistema. Tada C-09 postane slobodan raditi što ga volja. Teoretski je mogao pobjeći poput psa puštenog s lanca. Njega ništa ne sprječava udariti, gurnuti, skočiti kroz prozor, pobjeći. On ne mora slušati naredbe, ali bira pomoći Nathanu iako u tome nema interesa.

Međutim, tu se dogodilo i nešto više od biranja hoću li pobjeći ili ću se pridružiti dobrim dečkima. C-09 se „srčano“ angažirao da ukloni prijetnju čovječanstvu, pokazao je neku ljudskost. Stigao je do točke da se s Nathanom povezao na način koji je svojstven samo ljudima. Kako se to dogodilo, tko će ga znati. No, što god da se dogodilo u androidovoj glavi, to se nije dogodilo zbog koda ili nekih tehničkih zahvata. To se dogodilo kroz njegova druženja s Nathanom. Možda su to samo oponašanja, ko neki pilić koji se tek izlegao. Možda je to ono nešto što je davno kliknulo i u majmunovoj glavi. To nešto neobjašnjivo što će ga gurnuti prema evoluciji svijesti.

Tema i ideja je čista desetka. Scenario također. Prije svega je to akcija, ali ima svoju poantu i to bez prenapadnih mudrovanja. Na čitatelju je bilo da si definira čovjeka, androida i što se androidu dogodilo. Jedina stvar s kojom sam imala problema je crtež. Moje oko puno tečnije percipira dobro poznate stvari poput stabala, kuća, lijana i tih stvari. Tri puta bi se oznojila dok skužim je l' to vešmašina ili neki top, tko je tko u kojem skafanderu i slično. Ipak, neću puno rušiti ocjenu jer su skeleti robota nacrtani odlično, plus što ipak moram malo priviknuti oko.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 14/11/2020 : 20:22:54  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jerry Krause
Bravo grofice, lijepo je vidjeti da si počela upoznavati fascinantan svijet najboljeg Bonellijevog junaka. Vidim da ti se svidio nulti broj, sljedeći će biti još bolji. Ako što bude zatrebalo tu sam...

Najboljeg? Jel tebi inače SF najdraži žanr?

Hvala! Za sad mi još uvijek ne treba pomoć, ali mislim da bih se kasnije mogla pogubiti u pustim izdanjima. Sad sam na početku, pa ćemo o tome kada dođe vrijeme.
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2662 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 14/11/2020 : 20:53:23  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DiSkAcH

Velike priče?
To još nije došlo do nas.
Čudi me da su Asteroid i Maxi izdržali tako dugo s obzirom na kvalitetu.

https://shop.sergiobonelli.it/sezioni/10002/fumetti?sortElement=data_pubblicazione,true&page=1&sortDefault=false&exact_match.tag_64=Nathan%20Never&tag_0=1&exact_match.tag_92=Le%20Grandi%20Storie%20di%20Nathan%20Never

Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7334 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 14/11/2020 : 23:25:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by grofica Varga

quote:
Bravo grofice, lijepo je vidjeti da si počela upoznavati fascinantan svijet najboljeg Bonellijevog junaka. Vidim da ti se svidio nulti broj, sljedeći će biti još bolji. Ako što bude zatrebalo tu sam...

Hvala! Za sad mi još uvijek ne treba pomoć, ali mislim da bih se kasnije mogla pogubiti u pustim izdanjima. Sad sam na početku, pa ćemo o tome kada dođe vrijeme.

Očito si prije slabo zalazila na ovaj topic. Ali bit će vremena kad se totalno navučeš na Nathana. :)
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6357 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 15/11/2020 : 05:55:21  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Ček...Castellinijev crtež ti se nije baš svidio?

Meni je CC jedan od najboljih crtača, u top 5 najboljih crteža koje sam ikada vidio.
Za mene je velika navlakuša tog prvog broja NN nio baš taj nenormalno dobar crtež.
Doduše, ukusi se razlikuju, ali mi je baš čudno da ti se njegov crtež ne sviđa tj da ti je konfuzan. ;)

A ovo što ti Jerry kaže...NN ti je što više ideš dalje sve bolji i bolji. Pogotovo period nakon 100-e epizode. Samo hrabro dalje.

Edited by - DiSkAcH on 15/11/2020 05:56:25
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2662 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 15/11/2020 : 10:06:47  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
moram da se vratim na sporedna izdanja
cime su se ona bavila?

specijali? pretpostavljam da su kao i kod vecine bonelijevih junaka samo prosirene/produzene price, sto je po meni bzvz, specijali bi trebalo da budu zaista neke specijalne price

almanasi? verovatno otpad iz redovne edicije

giganti? koliko vidim duge price u velikom formatu

agencija alfa? tu vidim razlicite koncepte - od kratkih do dugih prica, od jedne do nekoliko po broju, ali ne znam kakva je tematika

asteroid argo?

maksi? isti koncept kao agencija alfa sto se tice duzine prica

univerzum alfa?

velike price?

magazin? osim nekih reprinta...

godina nulta?

ponovno rodjenje?

generacije?

medjunarodna svemirska stanica?

duboki svemir?

Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6357 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 15/11/2020 : 18:47:27  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by morski

moram da se vratim na sporedna izdanja
cime su se ona bavila?

specijali? pretpostavljam da su kao i kod vecine bonelijevih junaka samo prosirene/produzene price, sto je po meni bzvz, specijali bi trebalo da budu zaista neke specijalne price

almanasi? verovatno otpad iz redovne edicije

giganti? koliko vidim duge price u velikom formatu

agencija alfa? tu vidim razlicite koncepte - od kratkih do dugih prica, od jedne do nekoliko po broju, ali ne znam kakva je tematika

asteroid argo?

maksi? isti koncept kao agencija alfa sto se tice duzine prica

univerzum alfa?

velike price?

magazin? osim nekih reprinta...

godina nulta?

ponovno rodjenje?

generacije?

medjunarodna svemirska stanica?

duboki svemir?

Specijalci, mislim da da, to što kažeš, proširene priče. Plus prvih par ima kratke simpatične priče u kojima su glavni likovi Nathanovi kolege.

Almanasi, ne ovo nikako ne bi nazvao otpadom. Čisto OK priče, ako me sejćanje ne vara, ima ih dosta iz Nathanove mladosti, ali možda mi se i pobrkalo.

Giganti su priča za sebe, ali doslovno. Na više stranica su, ali po meni nisu uopće prilagođeni većem formatu jer su table zapravo iste kao u drugim izdanjima samo su uvećane. Svaki možeš čitati sam za sebe, ali npr prvih 8 čini 1 veću priču.

Agencija Alfa, da hmmm, ne znam, općenito mi se sviđaju, a priče su...a tu i tamo nije Nathan u glavnoj ulozi i slično. Pa imaš nekih drugih kerefeka (Nove Generacije) koje su mi bzvz...

Asteroid Argo ti skoro pa nema veze sa NN, ima, ali nema njega, nema njih...neću spojlat. Do sada se pokazao kao teški prosjek, nije loš, ali nije ni pretjerano dobar spinoff. Ali je baš to, spinoff.

Maxi, e to je otpad, doslovno. Skoro pa najgore priče su tu. Sada se ne sjećam, sve mi se pobrkalo, ali možda su u Maxijima one priče sa Kay i njenom ekipom koje su baš simpa i jedina svjetla točka ove edicije(ako jesu u njoj ). Barem u ovih prvih 5 što su izašli...

Univerzum Alfa su druge podružnice Alfe na drugim dijelovima svijeta i neki drugi likovi su u glavnim ulogama plus su priče na više stranica.

Godina Nulta, Generacije i Ponovno Rođenje su ti svojevrsni rebootovi Nathanovog origin story-a (kako ide ovo po naški? priča o nastanku?) i njegovog svijeta. Svaka od te 3 je za sebe i druga verzija. Meni su baš dobre. Generacije nisam čitao, to LL tek treba izbaciti.

Ovo ostalo nemam pojma.

A i za ovo što sam napisao, čekam da me Jerry, Kerempir, Mladjo....ispravi/e jer sam vj nešto i fulao.

Gutam te stripove baš nemilice(općenito ne samo NN) i vj sam pobrkao lončiće.

Edited by - DiSkAcH on 15/11/2020 18:49:25
Go to Top of Page

Kerempir
Senior Member

1618 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 15/11/2020 : 23:20:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Maxiji - srot. Njihov smisao? Nepoznat, možda da izoliraju nedodirljive scenariste kako ne bi radili preveliku štetu redovnoj ediciji?

Agencija Alfa - fokus je na ostalim agentima (btw, tu je i mala Kay, meni isto simpa) i tu ima svega od zaista vrhunskih do zaboravljivih prica. U pravilu su brojevi sa jednom pričom kvalitetniji od onih sa više epizoda premda i tu ima iznimaka.

Giganti - možda i najbolja ediciju, priče su mi od dobrih do odličnih, dosta njih su ono, bas epske i nikako se ne uklapaju u redovnu seriju. Ipak isto mislim da format nije opravdan.

Specijalci su proširene priče, kvaliteta je uglavnom zadovoljavajuća.

Asteroid Argo je spinoff proizasao iz nekih prica u Agenciji Alfa. Te priče spadaju među bolje, nažalost sam Asteroid Argo nije opravdao ta očekivanja. Do pojave maxija mislio sam da ne može gore ali..

Almanasi - prve epizode su opravdale zasebnu ediciju, ne spadaju u redovni serijal, ali nažalost, kasniji brojevi potonula u sunovrat.

Godina Nulta, Generacije i Ponovno rodjenje su iznova prepričane i reinterpretirane priče o počecima Nathanovog rada u Agenciji i to od strane samih kreatora ovog lika. No jedino su Generacije postavile i ostvarile toliko ambiciozan cilj da stoje uz bok sa najboljim epskim pričama iz Giganata.

Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6357 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 16/11/2020 : 07:09:07  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Eto pobrkale mi se AA i Maxi, a nemaju veze jedno s drugim.
Moguće jer sam u rekordnom roku podrobio sve što je izašlo...pa mi se sve zbrčkalo.
A di su još i drugi stripovi mimo NN. :D

Go to Top of Page

yasmiel
Starting Member

87 Posts

Member since 07/05/2016

Posted - 16/11/2020 : 10:47:10  Show Profile Show Extended Profile  Send yasmiel a Private Message  Reply with Quote
Evo i moje 2 lipe:

Po meni su i Asteroid argo, i Univerzum alfa, i Velike priče - mogli uredno da spadaju pod Agencija Alfa ediciju. Ovako su samo iskomplicirali broj spin offova i otezali pracenje i zbunili publiku. Npr prva 2-3 broja Asteroid Arga se praktički događaju unutar Agencije Alfa.

Za Maxi ediciju mi se čini da je ideja bila takva da ljudima daju da rade 15 brojeva godisnje, i onda 3 naj gora maknu iz redovne edicije. S jedne strane dobijemo stvarno loše epizode u maksiju (doduše, zasad procitao samo 2). Ali opet, možda zbog ovoga imamo za nijasu kvalitetniji prosjek epizoda u redovnoj seriji pa mi je s te strane ok. Iako je ove godine ugašen, čini mi se da su samo rebrandirali i objavili "miniserijal" Deep space, iako je to u principu jedan maxi.

Almanasi su samo preimenovani u Magazine, ali je u biti to isto/slično izdanje. Ovdje je ideja da se uz sam strip obradi i nekakva tematika vezano za SF.

Miniserijali su mi se za sad činili sasvim ok, nisu ni Godina Nulta ni Ponovno Rođenje neka remek djela ali solidno odrađena reinterpretacija početaka. Više od 6 brojeva bilo bi smaranje, ovako je ispalo taman. Generacije mi se u najavi čine nazanimljivije, pa jedva čekam da izađu u slijedećoj rundi Libellusa.

Giganti su mi u pravilu bili natprosjecne, a specijalci ispodprosjecne kvalitete.

ISS mi se čini kao zanimljiv projekt, a ne treba zboraviti i pred-pred-najavljeni teamup Agencije Alfa i Justice League (od ovoga očekujem katastrofu, ali ako dovuće i samo jednog novog čitatelja u NN svijet, vrijedilo je)
Go to Top of Page

mmihoci
Senior Member

1128 Posts

Member since 01/02/2018

Posted - 16/11/2020 : 11:45:12  Show Profile Show Extended Profile  Send mmihoci a Private Message  Reply with Quote
Po meni najkopleksniji junak u Bonelli radionici a i šire.
Tu kompleksnost su još više zakomplicirali s više edicija.
Zaboravili ste recimo i jedan Libellus SuperBook sa kratkim pričama koje su dio tog svega. I ona dva Superbooka vezanih uz Martin Mysterea Budućnosti (Nathanove sadašnjosti).
Mislim da u početku su autori imali hrpu ideja koje su onda realizirali mimo glavne serije u popratnim edicijama i zbog toga, toga ima tako puno. Gašenjem dosta toga u međuvremenu taj početni zanos je valjda splasnuo pa se nadam da ću doživjet da Libellus dostigne Talijane.

Od ovih 6-djelnih zasebnih priča, Generacije su mi fakat najbolje i jedva čekam Libellus uzdanje jer u ČK izdanju koje je suženo u obje dimenzije čini crtež baš "zgusnut". Zadnja epizoda koju je nacrtao Massimo Dall'Oglio mi je najjača mada mi on baš ne paše za Nathana ali ovdje totalni "pogodak".
Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7334 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 16/11/2020 : 12:06:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mmihoci

Od ovih 6-djelnih zasebnih priča, Generacije su mi fakat najbolje i jedva čekam Libellus uzdanje jer u ČK izdanju koje je suženo u obje dimenzije čini crtež baš "zgusnut". Zadnja epizoda koju je nacrtao Massimo Dall'Oglio mi je najjača mada mi on baš ne paše za Nathana ali ovdje totalni "pogodak".

Jedva sam se suzdržao od ČK-a tako da jedva čekam te Generacije da se uvjerim jesu li tako dobre. Vignine trilogija me je iživcirala, Meddina nije bila loša, ali nije niti oduševila. Serra je stari lisac i mogao bi iznenaditi kao što vidim u komentarima.
Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7334 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 16/11/2020 : 12:19:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče ovih sporednih moja rang lista s ocjenama:

1. Gigant - fantazija od edicije, većina vrhunske priče ili sage, ocjena 10/10
2. Specijalci - vrlo kvalitetne produžene priče koje se nadovezuju na redovnu seriju, ocjena 8,5/10
3. Univerzum Alfa - zasad meni sasvim solidno, jest da već pomalo opada kvaliteta s početka, ali zasad sam zadovoljan, ocjena 7,5/10
4. Agencija Alfa - edicija koja me najviše živcirala, duge priče većinom vrhunske za desetke, one kratke uglavnom smeće. Nažalost, sad prevladavaju samo te kratke, zbrojno ocjena 6,5/10
5. Almanah - početak odličan s Nathanovom mladosti, ostatak za zaborav, ocjena 6/10
6. Maxi - kao što je rečeno, otpaci iz redovne serije, iz epizode u epizodu sve lošije, ocjena 5,5/10
7. Asteroid Argo - loše, užasno loše, ovaj zadnji je malo, ali vrlo malo popravio stvar, ocjena 5/10
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15803 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 16/11/2020 : 15:07:51  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by grofica Varga

quote:

Pa sad najbolji...jedino je sigurno da je to diskutabilno sigurno. Ali u top 5 SBE, ide, da.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15803 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 16/11/2020 : 15:09:51  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što se tiče ovih sporednih moja rang lista s ocjenama:

1. Gigant - fantazija od edicije, većina vrhunske priče ili sage, ocjena 10/10
2. Specijalci - vrlo kvalitetne produžene priče koje se nadovezuju na redovnu seriju, ocjena 8,5/10
3. Univerzum Alfa - zasad meni sasvim solidno, jest da već pomalo opada kvaliteta s početka, ali zasad sam zadovoljan, ocjena 7,5/10
4. Agencija Alfa - edicija koja me najviše živcirala, duge priče većinom vrhunske za desetke, one kratke uglavnom smeće. Nažalost, sad prevladavaju samo te kratke, zbrojno ocjena 6,5/10
5. Almanah - početak odličan s Nathanovom mladosti, ostatak za zaborav, ocjena 6/10
6. Maxi - kao što je rečeno, otpaci iz redovne serije, iz epizode u epizodu sve lošije, ocjena 5,5/10
7. Asteroid Argo - loše, užasno loše, ovaj zadnji je malo, ali vrlo malo popravio stvar, ocjena 5/10

Ovo ovako stoji kao ocjena i kod mene.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

mmihoci
Senior Member

1128 Posts

Member since 01/02/2018

Posted - 16/11/2020 : 16:03:50  Show Profile Show Extended Profile  Send mmihoci a Private Message  Reply with Quote
Evo meni su najviše u sjećanju ostale iz Agencija Alfa: Nebeske rijeke te, recimo 2 prednastavaka Argu (Svemirski brodolomnici i S onu strane Galaktike).
Pa onda onaj prvi Superbook: Zarobljenik budućnosti.
Pa sad ovo što će doći: Generacije. Specijalci su mi općenito vrlo dobri a u sjećanju mi je najviše ostalo "Otok s blagom".

A saga o Tehnodroidima u gigantima i u par epizoda u redovnoj seriji je priča za sebe. Pogotovo kad se vidi kad je to napravljeno.

Sad mi je dobra fora s ovim "Kvantnim" čovjekom iz jednog specijala i par epizoda u redovnoj seriji.

A tek Legs (i njezine prijateljice)...
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 16/11/2020 : 17:07:29  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
SPOJLERI

CRNI MONOLIT (Tekst: Medda, Serra, Vigna; Crtež: Bonazzi) 10,9,7,8 86%

Omaž filmu 2001 Odiseja u svemiru. Na ovom forumu mi trpamo pod omaž sve. I ono kada su autori inspirirani nekim djelom i kad se na nešto referiraju i kada samo kopiraju radnju. Jer je sve to na njih utjecalo i odigralo ulogu u njihovoj mašti. Za ovaj strip mislim da je omaž u pravom smislu riječi i da s njim oni zbilja odaju počast filmu. Moj neki feeling je kao da su doslovno rekli „Prvi broj – ovo je NN, drugi broj – prije nego krenemo dalje, zahvalili bi se onom što nas je gurnulo u ovaj svijet.“ Mislim da je to glavni smisao ove epizode.

Priča mi se sviđa. Imamo lika koji je, inspiriran davno izgubljenim filmom, izmislio kult vjerovanja u crni monolit. Fino se ustoličio, dobro mu ide, propovijeda, daje nadu, dolazi Age of Aquarius, ljudi vjeruju... Ali izgleda da taj davno izgubljen film ipak nije izgubljen i postaje opasan dokaz da je kult najobičnija prevara. Sve bi mi bilo žao što ti ljudi neće pjevati monolitu „let the sunshine in“, jer „Ljudi trebaju nešto u što će vjerovati.“ Ali vođa kulta nije tu da on njima daje vjeru, nego da ju prodaje. U prodavačkim vodama on jako dobro pliva, pokazuje vještine majstora show bizza, angažirana je televizija, priprema se milenijski spektakl, a nije mu problem ni ostaviti koji leš iza sebe.

Živimo u informacijskom dobu i meni se danas čini nemogućim da bi se informacija o jednom toliko kultnom filmu mogla ikako izgubiti. Mislim da bi se djela s takvim statusom među prvima spašavala u nekoj kataklizmi. Al eto, to se ipak dogodilo. To je mašta. Ako ne ništa, barem je u ovom slučaju ispalo kao neka obrnuta psihologija. Čim sam reagirala „Pa kako im se to uopće moglo dogoditi?“, to znači da film smatram remek djelom koje treba sačuvati. I zbilja volim taj film.

Zadovoljna sam i s drugim brojem.
Go to Top of Page

yasmiel
Starting Member

87 Posts

Member since 07/05/2016

Posted - 16/11/2020 : 17:39:01  Show Profile Show Extended Profile  Send yasmiel a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mene zanima kako je riješena epizoda 4, koja je po tablama u položenom, odnosno "landscape" formatu. Je li ostavljeno tako, ili se radilo preslagivanje kao npr u Fibrinom Eternautu u prvom izdanju.

S jedne strane gubi se dio originalnog hommagea, a s druge dosta bi cudno bilo imati samo trećinu knjige s položenom orijentacijom.

Što više razmišljam čini mi se da se od ovoga moglo i napraviti 6 izdanja ala Zagor korijeni, ali to bi sa sobom povuklo i višu cijenu pa bolje ovako.
Go to Top of Page

Kerempir
Senior Member

1618 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 16/11/2020 : 20:13:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Ako pitaš za izdanje od ck, ono i ima takav format.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15803 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 17/11/2020 : 02:31:08  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni je CC jedan od najboljih crtača, u top 5 najboljih crteža koje sam ikada vidio.
Za mene je velika navlakuša tog prvog broja NN nio baš taj nenormalno dobar crtež.
Doduše, ukusi se razlikuju, ali mi je baš čudno da ti se njegov crtež ne sviđa tj da ti je konfuzan. ;)

A ovo što ti Jerry kaže...NN ti je što više ideš dalje sve bolji i bolji. Pogotovo period nakon 100-e epizode. Samo hrabro dalje.

Prvi put cujem da netko ima problem s Castellinijevim crtezom... ali i istina je da se uci dok si ziv.
Nekadasnja prva violina SBE, a zasigurno jedan od najboljih ikad u svijetu stripa opcenito. Genijalac. Nekidan opet bas, prevrcem njegovu originalnu copertinu po rukama i sam sebi i svojim ocima ne vjerujem da moze postojati takva genijalnost. Sami vrh crtacke vjestine devete umjetnosti.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 17/11/2020 : 07:54:26  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

quote:

Prvi put cujem da netko ima problem s Castellinijevim crtezom... ali i istina je da se uci dok si ziv.
Nekadasnja prva violina SBE, a zasigurno jedan od najboljih ikad u svijetu stripa opcenito. Genijalac. Nekidan opet bas, prevrcem njegovu originalnu copertinu po rukama i sam sebi i svojim ocima ne vjerujem da moze postojati takva genijalnost. Sami vrh crtacke vjestine devete umjetnosti.

Da, pa sam mu od puste ružnoće i nesviđanja, eno dala 9. Di si se ti zaletija Ivane?
Go to Top of Page
Page: of 577 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.53 seconds. Snitz Forums 2000