forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1060

adriano
Advanced Member

Croatia
3345 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 23/11/2018 :  12:03:47  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Prije neki dan Sam procitao pobunu od marole. Jako mi se svidio taj scenarist.
Go to Top of Page

Dexters
Average MemberCroatia
740 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 23/11/2018 :  13:41:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

I meni je taj ako ne najbolji, onda među 2... Sjajan, sjajan Bure, odličan Zagor, a bez svemiraca, Aladinove lampe i dinosaura... Ne znam zašto se u zadnje vrijeme toliko forsiraju nadnaravni elementi... Fali običnih priča.


A izbjegavanje metaka ne spada u nadnaravne elemente?
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
3345 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 23/11/2018 :  15:47:31  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Od povratka iz JA nema lose epizode.
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14627 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 23/11/2018 :  23:13:03  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters

quote:
Originally posted by velka031

I meni je taj ako ne najbolji, onda među 2... Sjajan, sjajan Bure, odličan Zagor, a bez svemiraca, Aladinove lampe i dinosaura... Ne znam zašto se u zadnje vrijeme toliko forsiraju nadnaravni elementi... Fali običnih priča.


A izbjegavanje metaka ne spada u nadnaravne elemente?Samo se sjeti iz koliko su se smrtonosnih zasjeda Tex i Carson izvukli, Zagor je cvećka
Go to Top of Page

murdo
Junior MemberAnguilla
459 Posts

Member since 24/07/2002

Posted - 24/11/2018 :  12:45:59  Show Profile Show Extended Profile  Send murdo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagorhttp://www.stripovi.com/recenzije/undefined-undefined-opklada-za-strah/781/

Eh Toninelli, ovdje nema Ferrija da te spašava. Puno sam očekivao od ove priče. Zagor i velika avantura putovanja na pacifičku obalu. Ovo je trebala biti prava odiseja u maniri ekspedicije Lewisa i Clarka, a na kraju smo dobili taku malu neambicioznu priču. Donatelli je prvi problem jer njegov crtež je presterilan za dočarati putovanje od 4000 kilometara. Sve je isto plošnato jadno. Toninelli mu nije pomogao pri dočaravanju tog puta jer mu nije servirao nikakvu veliku geografsku znamenitost ili kakvu veću vinjetu kojom bi i mi čitatelji dobili osjećaj dugačkog putovanja. Jedino što smo dobili su oni veliki mravinjaci-grobovi i drugačija odjeća onih indijanaca na kraju. Burattinijev „Kameni div“ je daleko daleko ispred ovog Toninellijevog prosjeka.

Bilo je tu potencijala. Bogati plemić koji želi stići do pacifika u 100 dana je dobar uvod u priču. I ide to nekako OK u prvom djelu iako su oni indijanski duhovi kao posljedica čudnog noćnog isparavanja malo prenategnto rješenje. Zanimljivo je da je u prijašnjoj priči Zagor postao najbolji strijelac Darkwooda, a ovdje je promašio jelena iz par metara udaljenosti. Jel to taj Toninelijev realizam? Priča staje i ujedno se srozava kad ekipa stigne u selo Mandana u kojem se u svega par sati boravka naš lord plemić Playboy zaljubljuje u indijanku koju nakon previše stranica pretjerane akcije (trojica, u biti dvojica protiv cijelog plemena) već ženi. Pa jebote, ne radi se to tako. OK, neka bude ljubavni zaplet, ali zapleti to malo, a ne „Slam bam thank you ma'am!“. Da bude stvar gora, na kraju se ta velika ljubav uopće ne spominje previše. Naš lord Playboy je dobio svoje i sad mu je na mislima samo dobivanje oklade.

Zasmetala me Zagorova reakcija kad su Rus Bezukoff i plemić Playboy označili divljaštvom žrtvovanje mladih djevojaka jutarnjim zvjezdama. Zagor je odmah odreagirao „Nemojte ih odmah osuditi, postoje i bijelci koji ubijaju zbog moći i novca bla bla bla!“. Pa jebote Zagore (Toninelli!), znam da si plemenit, ali ne pričaj gluposti i priznaj da je ubijati mlade nevine djevojke zbog toga što to zahtijeva bog neba čisto divljaštvo odnosno nešto za strogo osuditi!

Uglavnom, nakon što spase djevojku, priča piči dalje u to u vidu jednog super ružnog indijanca koji prati našu ekipu i radi probleme malo po malo (umjesto da ih je riješio već na početku kad je opalio onog stražara i pritom ih mogao sve pobiti na spavanju). Kad smo već kod ružnih likova, treba priznati Donatelliju da zna crtati ružne likove – onaj Rus Bezukoff je nešto najružnije nacrtano u serijalu. To je (valda) kompliment Donatelliju. Sigurno nije slučajno što su Dnevnikovoj Zlatnoj seriji promijenili nacionalnost Bezukoffa iz Rusa u Francuza. Očito su i oni primjetili da nije baš politički zdravo prikazati jednog tako odurno ružnog čovjeka da je podrijetlom iz majke Rusije – "bratskog naroda". Ovo je i prvi put da Dnevnik nije baš pokvario stvar svojom trash naslovnicom jer ljudi u Jugoslaviji barem nisu dobili veliki spoiler koji je bio na originalnoj zadnjoj naslovnici.Kraj mi također nije sjeo. Sad na kraju kad je trebalo malo unovčiti taj ljubavni zaplet koji je pojeo večinu priče, Toninelli opet to zaboravlja i završava priču „Ha ha ha, izgubio sam svo bogatstvo jer sam razmaženi bogatašić, ha ha ha!“ i onda još završni neumjesan Čikov geg „Mogu li ja dobiti hranu umjesto ovih koji su izgubili živote zbog oklade ovog bankrotiranog bogatašića?“ i svi u smijeh „HA HA HA!“

Inače, kako su se Zagor i Čiko vratili nazad u Darkwood? Brodom? Da li to znači da su oplovili cijelu južnu ameriku. Da li to znači da su već posjetili dosta tih lokacija u Južnoj americi i prije južnoameričke odiseje. Ili su možda doplovili do Paname pa prošli rutom (budućeg) panamskog kanala? Previše razmišljam? Vjerojatno da, ali tako je to kad te razmaze najbolje Bosellijeve i Burattinijeve priče u kojima nema takvih naivnosti i u kojima scenaristi rade svoj posao puno ozbiljnije.

Ah, Toninelli. Još uvijek čekam da me oduševiš. Izgleda da ti je domet rušenje rekorda koliko puta u jednoj priči možeš opaliti Zagora u glavu s namjerom da ga onesvijestiš.
Zašto je problem što su se vratili brodom? Da ti nisi prvo pročitao JA odiseju, pa ti je sad čudno da je Zagor valjda već prolazio tuda, a novi scenaristi to nisu ni spomenuli? To je valjda njihov propust, a ne Toninellija.
Go to Top of Page

nagor
Advanced MemberCroatia
11067 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 24/11/2018 :  13:50:51  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Ma da. Najbolje je da se pišu priče na takav način. Jedna epizoda u Darkwoodu sljedeća je u Mumbaju, onda sljedeća u Damasku i onda Tokio. Onako bez reda, bez pravila, bez objašnjenja. Evo, nas na samom kraju Amerike.... slijedi naporan i opasan put od par mjeseci u kojem se sigurno dogodilo par velikih avantura, ali to nećemo uopće spominjati jer kao nije vrijedno spomena - to ćemo jednostavno zaboraviti i preskočiti... Prvi kadar sljedeće epizode: sunčeve zrake obasjavaju kućicu u Darkwoodu i sve je za pet.

Ne možeš Zagora poslati na put oko dva kontinenta (u redovnoj seriji) samo kroz dvije rečenice dijaloga. Ne radi se to tako. Uglavnom, teška Toninelijeva bedastoća. A mogao je samo dodati još jedan oblačić "Chico, bit će to predugo putovanje brodom. Najbolje je odmoriti se par dana i vraćamo se odmah na kopno i pravac Darkwood. Ionako već poznajemo put."
Go to Top of Page

Dexters
Average MemberCroatia
740 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 24/11/2018 :  14:04:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Koliko ja znam Toninelli nije imao neke velike ovlasti. Možda mu je Sergio rekao: drži se darkwooda i jednostavnih šablonskih priča, ne eksperimentiraj s mojim junakom, nema putovanja, nema povratka tog i tog, nema promjena itd. A opet, moguće je i da Toninelli zaista nije znao bolje.
Go to Top of Page

nagor
Advanced MemberCroatia
11067 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 24/11/2018 :  14:12:25  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Nije poanta da je morao Zagora poslati na veliko putovanje. Poanta je da nije u redu koristiti glupa scenaristička rješenja. "Kako vratiti Zagora u Darkwooda? Poslat cu ga na put oko dva kontinenta i to cu spomenuti samo u jednoj recenici."
Go to Top of Page

murdo
Junior MemberAnguilla
459 Posts

Member since 24/07/2002

Posted - 24/11/2018 :  18:06:18  Show Profile Show Extended Profile  Send murdo a Private Message  Reply with Quote
Ja o tome uopće i ne razmišljam. Zašto bi na svakom povratku bile nove pustolovine? To je jedino neiskorištena prilika za promjenu. Meni ne smetaju logičke i zemljopisne nedosljednosti, jer je u samoj srži skoro svaki strip takav, nelogičan. Ja najviše i ne podnosim Burattinija, jer uvijek sve objašnjava što bi trebao sam čitaoc popuniti ako ima imalo mašte. A ta su objašnjena uglavnom bez smisla. Kao na početku Hellingenovog nasljeđa, Zagor se spušta u spilju, i odmah slijedi objašnjenje, "vidim neko čudno svjetlucanje... koje mi omogućava sići bez pomoći baklje", posve nepotrebno, uostalom Zagor je to sanjao. Što meni smeta su jedino neprimjerene šale, npr. Bezukoffu je stradala žena i cijeli je očajan, a nakon nekoliko stranica se smije kao luđak na neku glupu Zagorovu šalu. A ako će mo doslovno gledati na zemljopisnu i inu točnost, Zagor bi, koliko je proputovao, i koliko su trajali njegovi povratci trebao imati valjda blizu 100 godina. A ako je on stvarno duh, čiko nije.

Edited by - murdo on 24/11/2018 18:07:49
Go to Top of Page

Giuda Ballerino
Senior MemberSpain
2287 Posts

Member since 02/03/2014

Posted - 26/11/2018 :  12:54:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Giuda Ballerino a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by murdo

Ja o tome uopće i ne razmišljam. Zašto bi na svakom povratku bile nove pustolovine? To je jedino neiskorištena prilika za promjenu. Meni ne smetaju logičke i zemljopisne nedosljednosti, jer je u samoj srži skoro svaki strip takav, nelogičan. Ja najviše i ne podnosim Burattinija, jer uvijek sve objašnjava što bi trebao sam čitaoc popuniti ako ima imalo mašte. A ta su objašnjena uglavnom bez smisla. Kao na početku Hellingenovog nasljeđa, Zagor se spušta u spilju, i odmah slijedi objašnjenje, "vidim neko čudno svjetlucanje... koje mi omogućava sići bez pomoći baklje", posve nepotrebno, uostalom Zagor je to sanjao. Što meni smeta su jedino neprimjerene šale, npr. Bezukoffu je stradala žena i cijeli je očajan, a nakon nekoliko stranica se smije kao luđak na neku glupu Zagorovu šalu. A ako će mo doslovno gledati na zemljopisnu i inu točnost, Zagor bi, koliko je proputovao, i koliko su trajali njegovi povratci trebao imati valjda blizu 100 godina. A ako je on stvarno duh, čiko nije.
pises u vjetar, nagor je pogodio u centar i tu je prici kraj

Bel Tenebroso
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

1624 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 26/11/2018 :  13:17:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

Prije neki dan Sam procitao pobunu od marole. Jako mi se svidio taj scenarist.
Jesi li pročitao njegov kolorac - Sablasti za Diging Bila?
Iako ne volim kolore kao takve i smatram ih besmislenom edicijom - priča mi se dopala.
To je najbolji Kolor Zagor do sada.Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
3345 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 26/11/2018 :  17:49:34  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Jesam. Bas prije neki dan. Neobicna epizoda.malo u stilu onog filma s harison fordom i zenom udavljenom u jeuzeru
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
3345 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 26/11/2018 :  17:53:51  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
Nazalost procitao sam i stvorenja iz tame. UZAS. NAstavak dostojan princa vilenjaka,Ali valjda Mora Bit i takvih epizoda radi najmladjih citatelja
Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member5354 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 26/11/2018 :  22:18:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

Od povratka iz JA nema lose epizode.Definitivno, čak i više od toga, kako scenaristički, tako i crtački...od originalnog broja 400 nije bilo toliko brojčano povezanih odličnih priča...
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik19510 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 27/11/2018 :  09:54:08  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Drago mi je da vidim kako ima ljudi kojima se svidja i noviji period.
To je Zagor, za svačiji ukus se nadje nešto.

Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

1624 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 27/11/2018 :  15:08:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
Iako ne volim kratke priče - ni Monstrum ni Vukovi me nisu razočarali.
Videćemo kakve će biti ove naredne tri.
Vidim da Buretovu ispljuvaše, ali mi nije jasno - da li zbog ideje, ili zbog realizacije ideje?

Na primer, meni je ideja za Demona ludila (paralelene dimenzije i ubistva glavnih junaka u njima) - katastrofa, ali priča ima početak, sredinu i veliko finale.
Realizacija nije loša i zato sam joj dao ocenu oko devetke.Go to Top of Page

Giuda Ballerino
Senior MemberSpain
2287 Posts

Member since 02/03/2014

Posted - 27/11/2018 :  15:32:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Giuda Ballerino a Private Message  Reply with Quote
Kad vec u svakom drugom postu se doticete te epizode Demon ludila, jel? mislim da ta epizoda uopce nije neka referentna tocka u Italiji.

Bel Tenebroso
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
3345 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 27/11/2018 :  17:24:49  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
To je samo u nas cijenjena epizoda. U Italiji Su je smjestili di joj je i mjesto, na smetlistu zagorove povijesti
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

1624 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 27/11/2018 :  18:35:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
Ni meni ona ne znači ništa preterano u Zagor sagi, ali mi je dobar primer za drastičnu razliku u oceni ideje neke priče i u oceni realizacije iste.

Neko danas kaže da hoće da napiše storiju o krijumčarima oružja u
Darkvudu.
Prvi komentar: Nećeš valjda opet tu glupost?
Onda čovek razbije kvalitetom priče, jer mu krijumčari posluže samo kao povod za neku mnogo kvalitetniju priču.
Storija dobije desetku.

Na to sam mislio.
Go to Top of Page

Kauboj
Starting Member

98 Posts

Member since 29/12/2012

Posted - 27/11/2018 :  18:43:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Kauboj a Private Message  Reply with Quote
Ubojica Indijanaca jako dobra prica.
Go to Top of Page

morski
Senior Member1953 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 27/11/2018 :  20:33:08  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
"Krug života je izgubio svoj centar." Nemoguće je ukratko sažeti broj stvari koje je Sclavi rekao sa ovom pričom. Dao nam je kraj Zagora. Dao nam je sumrak boga našeg detinjstva. Dao nam je Manitua. Dao nam je oduzimanje dečije nevinosti. A to je samo početak. Ali taj krug koji je izgubio taj centar, to mi je ostavilo najjači utisak. Odmah iza toga ide ludilo sa paralelnim dimenzijama i epskim arhetipovima Zagora i Hellingena, ali taj krug...! U načelu, Zagor je samo imao jedan loš dan. Samo jedan loš dan, i sve što je decenijama zidao u Darkwoodu se raspalo, i našao se u jednom drugačijem, realnijem, surovijem svetu, našem svetu. Samo jedan loš dan (ili mesec, bolje rečeno), kakav nam se svima dešavao, i krug života je ostao bez centra. Zar nam je toliko lako da ostanemo bez naših spiritus moevnsa? Zar je toliko lako da sve ode bestraga, čak i kod Zagora, a kamoli kod nas, običnih smrtnika? Naravno da jeste, i jednom desetogodišnjem klincu koji je navikao na uvek pobedonosnog Zagora ovo bi mogla biti prva naznaka za mračnija vremena koja će ga čekati kada malko poratse i ostavi Zagora u nevinom dobu koje neki nazivaju detinjstvom. Ovo je, što bi rekao mcn, darknajtizacija Zagora, i kao i kod Batmana, osim ličnog, tu je i kolektivno, ai postmoderno. Šetnja Zagora kroz nekoliko dimenzija/narativnih pristupa, dok je sve to u stvari priča matorog vrača svojim unucima, uvođenje blatantnog post-modernizma i lavirinta priča u Zagora, raspravljanje o samom smislu postojanja tokom jedne mega epopeje na 500 i kusur strana je nešto čemu svi ostali stripovi mogu da teže, ali retko da dostignu. Sclavi nam kroz večni sukob Zagora i Hellingena priča o prirodi dobra i zla, o prirodi Boga maskiranog u malog indijanca, o prirodi same priče. Ovo je najbolji Zagorov strip ikada, i sve što sledi je beldi surogat, a sve što je prethodilo, ma kako na momente debilno bilo, opravdano je jer je izrodilo ovu priču. Da nismo uz Zagora odrasli ne bi nam Divovi dobra i zla toliko značili, kao što je slučaj i sa Batmanom i Dark Knightom. Da li je ovoj priči mesto u Zagoru? Jeste, jer svaki Bog ima svoj Sumrak, jer i mi moramo da odrastemo, i Sclavi nam to bolni stavlja do znanja. Sa ovom pričom je Zagor, jeftina kopija Tarzana, dobio smisao.

02.11.2004
18:12:00 sati
Djole

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

morski
Senior Member1953 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 27/11/2018 :  20:42:31  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

1624 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 27/11/2018 :  22:51:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
Poštujem - ali to nije moja priča.
Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member5354 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 28/11/2018 :  01:02:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kontrast 2

Poštujem - ali to nije moja priča.To nije ni Zagorova priča, a i ova gore analiza je filozofiranje stručnjaka koji je očito rastao uz priče "jeftine kopije Tarzana"...

Edited by - Bruce Springsteen on 28/11/2018 01:04:56
Go to Top of Page

Elderane84
Senior MemberBosnia and Herzegovina
2815 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 28/11/2018 :  11:39:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Drago mi je da vidim kako ima ljudi kojima se svidja i noviji period.
To je Zagor, za svačiji ukus se nadje nešto.Šteta samo što je ovaj najnoviji Helingen među tim epizodama. Kvari prosjek.
Uzgred, Zagor ko Zagor, kao I uvijek plejada I dobrih I loših priča, svega pomalo. Meni nisu jasni pljuvači svega novog, pročitah neki dan Crne vukove nove, meni nije jasno šta jedan prosječan ljubitelj stripa može više da traži od takvog stripa. Jurnjava, akcija, sasvim solidan crtež, sve na svom mjestu. Ide Zagor svojim tokom, malo modernizovan, nastavlja stopama čvrsto postojanim I to je to.
Jedva čekam taj novi origin I bilo kakve slične ideje, koje će postaviti lika u neke druge situacije, univerzume ili bilo šta slično, Zagora najviše i volim što nikako nije ograničen žanrom I sve mogućnosti su otvorene.
Go to Top of Page
Page: of 1060 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.98 seconds. Snitz Forums 2000