forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1214

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 12/04/2021 : 11:59:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

quote:
Originally posted by Deers

quote:

Nije Kapetanova tajna bez mana (posebno grozni crtež Donaltellija)ali uistinu to jest lijep oproštaj Toninellija od serijala, lipo primjećeno Spock.

Toninelli je bio fer i maknuo se da ne bude taj koji će ugasit serijal, mogli bi se neki ugledat na njega.

Čitao sam njegovu knjigu o njegovom radu na Zagoru i stekao sam dojam da je on jedan od rijetkih koji je konkretno znao što piše, pulp heroja unutar granica koje mu je dalo uredništvo, i nije se zavaravao da piše visoku literaturu. Boselli kasnije potencira na zagoru jedan drugi aspekt, a to je pustolovina.
Zanimljivo, da nakon 30 godina Burattini na mala vrata isprobava neke ideje koje je tada htio Toninelli radikalno uvesti.

Iznimno zanimljivo, bacio san pogled malo uz pomoć translatora. Doduše nigdje nisam našao malo podrobnije kakve promjene konkretno. Šta ti kažeš o tim promjenama?

Negdi san čita da se Toninelli i Ferri nisu slagali i da je on preferira rad sa Donatellijem.

Vidim da se Toninelli vratio jednom kratkom pričom, šta ekipa koja je čitala kaže na to? Ne bi bilo loše da se Toninelli zaleti tu i tamo, Buru definitivno treba rasteretit.

Ima ovdje kompletni prijedlog. Mislim da se slika lako može konvertirati u tekst i prevesti. Možda se jednom i potrudim to napraviti sada mi se ne da

str. 59
http://i.imgur.com/M10IX6n.jpg

str. 60 i 61
http://i.imgur.com/5wfOp9M.jpg

str. 62 i 63
http://i.imgur.com/XFiYt03.jpg

str. 64
http://i.imgur.com/k3Ai3UB.jpg

Ideja je bila dobra, pogotovo za ono vrijeme. Nešto slično što je Recchioni napravio sa Dylanom.

Osobno, smatram da bi realizacija zaštekala, najviše zbog rokova izrade.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 12/04/2021 : 12:39:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Evo ja ću.
Prva strana:

If the sales of "Zagor / Zenith" are in slow but steady "physiological" decline, there are two possible ípotesí:!) Leave things as they are, reserving "shock therapy" when the sales have dropped to forty or fifty thousand copies. Too late, in my opinion, to attempt any successful card. 2) Act immediately, working on the substantial resistance, to date, of the character, imposing narrative / graphic changes that, without upsetting the psychological and editorial characteristics of the character too much, "update and re-launch him, arresting the diffusion dripping and, perhaps, also recovering a part of the recently lost readers and / or new readers. Obviously, the second hypothesis (the one that interests me!) may also lead to a "rejection" by the traditional reader of tested, with a consequent collapse in sales - an undeniable risk that, in my opinion, is still worth taking.
I --7ACTS
The "character", by admission of Sergio Bonelli himself, was born and remained narratively (and, I add, also graphically) in the late 1950s / early 1960s, serving a whole series of handicaps: at that time the comics were aimed mainly at children and lived under the more persecuting than watchful eye of a "Catholic" culture that had given birth, not to mention, the infamous "Moral Guarantee" stamp. Consequently, no sexual the-matics, no violent passions and a physical violence that did not go beyond an aseptic killing, possibly without visible blood! If the extreme sympathy of the character and the careful alchemy with which it was built allowed him to easily overcome the passing of -
page 60
ne and hard crises of the print media, today that the contingency no longer appears so negative (and editorial phenomena such as Dylan Dog show that the space for "another" comic exists and pays off), it is worth examining two indisputable reality: the "old" readers of Zagor have grown.iuti (this is the first)! They are all certainly between twenty-five and forty. And they "grew up" also as readers, not only in age: first Mister No, then Ken Parker and finally Dylan Dog and Nick Raider (to stay in the Bonelli house, but they passed around, not without leaving traces: the French school. Gi-raud / Moebius in the lead; the Argentine comics, widely "popularized" by the Eura weeklies; the American comíc, currently back at the center of attention. And we will talk about Japan as soon as possible!) Have "matured" them. and accustomed to a more adult, more realistic, cruder narrative, thanks also to the adjuvant action of a television that in the last ten years has bombarded us with all films of every era, TV series and dramas, considerably raising the level of visual and narrative "readability" of the nation. Meanwhile (and this is the second indisputable reality), the potential new readers, the kids to whom Zagor would still be expected to address have even OVERCOMMED in tastes and in "maturity" their older brothers and masters. Raised with the violent cartoons of Go Nagai (the varíi Mazinga ...) and with the continuous violence and the driven themes of films, TV series and dramas, at the age of nine they write to Sclavi asking for PIO 'BLOOD ín Dylan Dog !!! Therefore, all the reading, actual and potential, of Zagor is "ahead" of the character and should welcome with satisfaction an adaptation of the same to his own changed reality, personal and comic reader.
QUAL
- ZNGO
A more "real" Zagor, more capable of suffering (also for love, why not?) And immersed in a less "reassuring" narrative formula than the one that has so far continued to foresee a timely (and to-Polinian) return , at the end of each adventure, to the initial situation, thus removing any real "worry" from the reader. Therefore, total "opening" of the stories which,
page 61

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 12/04/2021 : 12:40:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Druga.

I sell more than one "end" (albeit of the episode), they can involve the reader in situations with a really unpredictable website. This presupposes (in addition to a different editorial "processing" which we will discuss later) a massive GROWTH of the characters, in number and psychological depth. The two steadfast heroes. Zagor and Chico, surrounded ^. ~ `~~ ^ secondary characters who return cyclically (Tonka," Doc., Batterton, etc.) and from forcedly "minor" characters (since they have to "run out" over the course of a story) will have to disappear, to leave the place to a single, inevitably immortal (since it holds the head of the register ... but nothing prevents us, in the limit, to make it "disappear" for a few numbers keeping in suspense - at least on the moment of return! - the reader) protagonist-is surrounded by a series of short-lived narrative counterparts that are situated, in importance, only half a step below ours and whose events intertwine, resolve and resurrect in a "continuous" narrative that takes its cue from the work of certain American screenwriters (one for all, Clare-mont) and, ultimately, from the television drama and the "soap opera". Or if you want to go to the roots, from the "feuilleton" and its more cultured version , the "Dickensian" novel.
PROBLITES
Such a narrative scheme obviously requires a different production process. As there are no longer "complete" stories to be entrusted to the available and / or more suitable designer and to be published when they are ready without problems of logical succession (except in rare cases) as each story reports, as already said, to the identical point of departure, it will be necessary, in the "continuous" narrative module, a productive "direction" as well as narrative, direction that the titular screenwriter (or supervisor) will have to carry out in close contact with the editorial managers. Therefore, the designers will no longer be entrusted with a story, but one or more "chapters" of the "global history"
uninterrupted. This will pose at least two types of problems that can already be hypothesized, the first being the graphic "continuity" of the characters, which can be solved with two tricks, namely the "forcing" in the characterization (somatic and clothing) and the immediate transmission to the other designers of the "studies" for the creation of each new "character". A certain graphic homogeneity of the drawing staff would be a further guarantee in this sense. The second problem is represented by the realization times. a delay. of a designer can blow up all the programming! This problem will have to be solved first of all, and obviously, with a prudent greater advance in the realization of the tables and, secondly, with the obligation on the part of the designers to promptly report delays , with relative passage of part of the screenplay to other performers. Furthermore, by providing the stories a continuous opening of new narrative "fronts" to prepare for the replacement of situations that are going to be resolved (~ dare not to let the interest of the reader fail), if necessary it is possible to anticipate the "departure" of a new block of adventures.
Graphically, the chapters (lasting about thirty pages each, three in number) should have akken; Z :. a quadruple vignette (or at least half a page) with a title inside the vignette itself. The initial summary should partially occupy the page currently dedicated to mail.
THE DRAWERS
If the "change" were not also accompanied by a graphic renewal, the operation would be half-completed and, probably, nullified. What to do with the current st.aff of designers, in this case? Pepe is already "new" enough to withstand, I believe, the transition to the new formula without excessive problems. Torricelli, once freed from the request for adaptation to the "school" of Ferri, should be "tried" (with the good evidence he gave of himself on Corto Maltese with a tale ^^ mare that referred to Prattian styles and at the Battle of "Moby =, ^", ^ ~ demonstrated considerable versatility).
page 62

Edit: Treća-
For the two "historical" designers of the magazine, more inextricably linked to 1950s schemes (and also for the neglected Gamba), I would instead see the use in. a parallel series of self-contained three- or four-monthly (or even aperiodic) volumes that could be titled "Zagor Classics" or something like that, and whose narrative could keep the current codes or vary only slightly in a sense of greater "realism ". This would also allow an "insurance ^ against the" flop of the renewal operation that should eventually occur!

Bok, kako si.

Edited by - Cromwell on 12/04/2021 12:42:10
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 12/04/2021 : 12:51:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Vidi se da je sam Toninelli bio svjestan krize, ovo mi baca drugo svjetlo na njegov rad i famu koja ga prati.

Doduše preporod je bolje napravio duo mladih autora i s manjim šokovima. Al vidi se da Toninellijeva monotonija nije samo njegov grijeh.

Edited by - Poncho on 12/04/2021 12:52:27
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 12/04/2021 : 13:02:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Ako je vjerovati translateu imamo:

1. Razdvajanje Zagora na klasičnog kojemu bi se malo toga promijenilo

2. Neka vrsta "modernijeg" spin off/graphic novel Zagora koji ne bi bio međusobno povezan radnjom ali bi likovi rasli i razvijali se. Nasilniji i realističniji nego klasični. Grafički malo moderniziranije od klasične 3x5 rešetke.

Paa, u svakom slučaju šteta što mu ovo nije prošlo. Nešto od toga smo dobili u natruhama ali to su baš mizerne mrvice pa nismo osjetili neku preveliku promjenu. :(

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 12/04/2021 : 13:08:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Ali promjena koja je svrha sami sebi je isto promašaj, važnije je razumijevanje suštine i pravilno izlaganje iste.

Recimo pokusaj preporoda Mister Noa sa navodnim većim realizmom rezultirao je pretvaranjem lika u nekakvog mracnjaka i depresivca i konačno je pokopalo lik.

Zato ne bi bas rekao da je Toninelli imao dobre deje do kraja al dobro je napipavao, i bio je svjestan krize i da odrađuje stvari, što jest plus.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 12/04/2021 : 16:20:36  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Toninelli je imao dobre ideje, ali očigledno nije bio omiljen u redakciji i teško je tada mogao opstati. Njegov pokušaj još tada da baci Ferrija u drugi plan je došao prerano, osim toga ostavlja utisak da je problem sa Ferrijem bio lične prirode. Mislim da je bolje za sve što je tada otišao, izgleda da je bio težak i tvrodglav tip, teško je sa takvima timski raditi.
Toninelli je dobar kao scenarista koji bi s vremena na vrijeme napisao koju epizodu, ali da je glavni urednik, taj bi stvorio koncentracioni logor.
Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 12/04/2021 : 17:25:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Toninelli je imao dobre ideje, ali očigledno nije bio omiljen u redakciji i teško je tada mogao opstati. Njegov pokušaj još tada da baci Ferrija u drugi plan je došao prerano, osim toga ostavlja utisak da je problem sa Ferrijem bio lične prirode. Mislim da je bolje za sve što je tada otišao, izgleda da je bio težak i tvrodglav tip, teško je sa takvima timski raditi.
Toninelli je dobar kao scenarista koji bi s vremena na vrijeme napisao koju epizodu, ali da je glavni urednik, taj bi stvorio koncentracioni logor.

Da, izgleda je Toninelli bio teške naravi i iz nekog razloga nije se slagao s Ferrijem. Čitao sam davno na jednom talijanskom forumu da je navodno Bonelliju rekao nešto tipa "ili Ferri ili ja", a tako je onda i bilo.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 12/04/2021 : 17:43:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Kandrax!
Chiaverotti / Toricelli

Kao uvod u najnovijeg Kandraxa odlučio sam pročitati sve prethodne susrete (ali sam iz ignorirao King Warriorov savjet o dopunskoj literaturi)

Može sadržavati spoilere.

Taman kad sam mislio da me može luđe Chiaveroti nam servira ovo! Moram priznat da me dočekalo nespremnog. Počinje kao ŠBBKBB (što bi bilo kad bi bilo iliti What if?) priča. Što da Zagora nije spasio Fitzy nego netko drugi? Što da je to bio netko zao? I od tuda priča ne staje. Bez dugačkog uvoda, bez gradiranog stvaranja atmosfere, jednostavno ti oduzme tlo pod nogama.
Zanimljivo kao i kod Hellingena, svakim novim pojavljivanjem Kandrax ima sve veće moći. Ovaj put kombinirane sa čarobničinim. Na taj način stvara nešto što bi se samo moglo nazvati košmarom za našeg junaka!
Iako je klasična priča dobra i zla, budući da je dovoljno drukčija od svih dosadašnjih Kandraxa (a i većina epizoda serijala) djeluje sviježe. Sama priča, iako kratka obluje gomilom efektnih dijelova i pamtljivih situacija. Neke toliko nevjerojatne da skoro smetaju.

Daleko od toga da priča nema nedostataka. Brz ritam i kratkost epizode su rezultirali tome da su novi Zagorovi prijatelji dosta loše karakterizirani koliko god se scenarist trudi dati im dušu. Neka objašnjenja su u suprotnosti sa dosadašnjim. Pokušava objasniti tu "obnovu carstva" ali kiksa kad kaže da je Zagor oskvrnuo grobnicu (to je i bila poanta!). Ostali škripavi elementi se većinom temelje na problematici vremenskih paradoksa koje scenarist lagano pokušava izbjeći ili ispeglati.
Zanimljivo da većina elemeneta nije nova. Ludilo, kako je netko lijepo primijetio, već je jače i bolje priokazano pa ipak u kompletu, ispričano na novi način, djeluje sviježe.

Zanimljivo mi je vidjeti da su i Chiavi i Bure fanovi Zagora pa imaju sasvim drukčiji pristup liku, Bure vidi formu a Chiavi suštinu. Nije vrag da se drukčije može voljeti Zagora? Ako još i Uzzeo pokaže da može, ima nade.

Toricelli je jako dobro ovo odradio. Vidi se da nije u najboljoj formi jer mu kadrovi variraju ali svako toliko zabljesne a u globalu mu je crtež na visokoj razini.

Trebala bi biti niža ocjena ali sam pod dojmom da je nešto tako izašlo na Zagoru i da su objašnjenja na maksimalno 10 stranica sveukupno.

7/10

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 12/04/2021 : 18:31:28  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Drago mi je što nemaš skroz negativan stav kada je ova priča u pitanju. Da, Chiavi se drznuo i ja na to gledam pozitivno. Nešto svježe je uvijek dobro, ne smijem ni zamisliti šta bi bilo da je epizodu napisao Burattini.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 12/04/2021 : 18:42:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

Drago mi je što nemaš skroz negativan stav kada je ova priča u pitanju. Da, Chiavi se drznuo i ja na to gledam pozitivno. Nešto svježe je uvijek dobro, ne smijem ni zamisliti šta bi bilo da je epizodu napisao Burattini.

Buratini da napiše priču na WC papiru za tri minute to bi bilo nešto dobro. Ne znam čemu ta potreba vas koji ste amerikanizirani isticati svoje neslaganje sa pozitivnom u tom serijalu koju daje Buratini.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 12/04/2021 : 18:43:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
E sad ili ćemo imati negativnog, tupavog, mračnog, bezidejnog, plitkog Zagora ili ovog običnog veselog i lepršavog. Svakom svoje. Meni se taj američki štih ne sviđa.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 12/04/2021 : 19:04:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:

Epizoda će biti još bolja kad budemo dobili Burattinjevog Kandraxa.

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 12/04/2021 : 19:09:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

quote:

Buratini da napiše priču na WC papiru za tri minute to bi bilo nešto dobro. Ne znam čemu ta potreba vas koji ste amerikanizirani isticati svoje neslaganje sa pozitivnom u tom serijalu koju daje Buratini.

Malo je 3 minute i jedna rola da Bure sastavi priču, ubaci zilijun flashbackova i onda sve to prepriča i objasni.

Bure i lepršavost? Ta lik je kralj drvenosti i pasive. U njegovim pričama život, akcija i pozitiva su minorni.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 12/04/2021 : 20:07:07  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Bure je onda loš kada pođe da kopira Nolittu. Nikako da shvati da je mnogo bolji kada je originalan. Ne trebaju nama loše kopije, već svježi i kvalitetni scenariji. Ako se poželim Nolitte, uzeću u ruke Nolittin strip.
Burattini i Verni su kineske verzije Nolitte i Ferrija.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10927 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 12/04/2021 : 20:48:03  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
davna su to prosla vremena kad je bure valjao, ovo sada su pisanija coveka kojeg posao scenariste vise ne interesuje
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7147 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 12/04/2021 : 20:55:24  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:

Za ovo trebas zatraziti trademark. U jednoj rečenici čitava suština. Na prvi pogled, to je nešto kao Nolittin i Ferrijev Zagor, a ustvari nije ni blizu.

www.epicentercomics.com
http://kck.st/45sjwvZ
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8155 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 12/04/2021 : 21:48:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vidim da se Toninelli vratio jednom kratkom pričom, šta ekipa koja je čitala kaže na to? Ne bi bilo loše da se Toninelli zaleti tu i tamo, Buru definitivno treba rasteretit.

Ako misliš na priče nakon "Riječnog duha", u redovnoj seriji su objavljene još dvije kraće i (za razliku od ove nepretenciozne) njegove priče, ali mislim da je on to napisao ranije.
Sve su Zagorova recenzije recenzirane, pa je lako naći što se kaže na njih.

@King: Svaka čast na izjavi!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 12/04/2021 21:49:32
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 12/04/2021 : 22:12:17  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je u jednom od onih Maxija: Priče iz.. objavljena jedna njegova nova priča, ali koliko se sjećam ljudi su pričali da je prosjek.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 12/04/2021 : 22:15:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Mislim da je u jednom od onih Maxija: Priče iz.. objavljena jedna njegova nova priča, ali koliko se sjećam ljudi su pričali da je prosjek.

E ta u maxiju, kratka priča nakon 20-tak godina pauze.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 13/04/2021 : 01:01:54  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bure je onda loš kada pođe da kopira Nolittu. Nikako da shvati da je mnogo bolji kada je originalan. Ne trebaju nama loše kopije, već svježi i kvalitetni scenariji. Ako se poželim Nolitte, uzeću u ruke Nolittin strip.

Haugh!
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 13/04/2021 : 08:51:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Nakon mnogo godina Toninelli je napisao novog Zagora

Mislite na ovaj povratak Toninellija?

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 13/04/2021 : 11:15:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

Usporedba ti je loša, Kinezi znaju napraviti izvrsne kopije. Buratini ne kopira Nolitu nego izvlači ono najbolje od njega, imao je Nolita hrpu trasha, taj trash je donekle simpatičan kao i kod Toninelija. Taj trash je jako sličan piscima trash western priča pa ja to zovem gfungerizam jer je to jedan od poznatiji pisaca tog trasha. Nekako je to možda i primjereno tom dobu, tada 60-ih godina prošlog stoljeća, iako je Nolita nastavljao s tim trashom i kasnije. Kao što je možda primjereno pisanje Toninelija za djecu od 10 godina, to je kraj 80-ih i to je tada tako bilo. Danas te stvari ne prolaze. Boseli je od tog gfungerizma pokupio ono najgore, njemu je spektakl kad se Zagor penje po planini, najradije bi napisao 47 stranica o kamenju uz kojeg se Zagor penje. Fascinantno mu je i kad žaba u jezeru ili rijeci gleda Zagora kako pliva, da mu daju prostora on bi o toj žabi napisao 147 stranica bezveznog teksta. Njega fasciniraju bezvezni i najnebitniji detalji. Nekome je to cool, nekome nije, ja baš ne volim te gfungerističke ispade.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9576 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 13/04/2021 : 11:18:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
A sada ozbiljno, malo o tom čuvenom povratku ima na TOPICU i Recenziji (gdje je malo više i o postanku te priče)

Meni su te prve pripovijesti ostale u dobrom sjećanju mada se konkretne priče ne sjećam baš.

Edited by - Deers on 13/04/2021 11:33:33
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 13/04/2021 : 11:37:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Nisam baš previše obraćao pažnju tko piše tekstove na Zagoru, znao sam za ovaj Toninelijev pad pred kraj ZS-a i pojavu Buratinije i Boselija. Netko je stavio upit koje su najbolje Castelijeve epizode Zagora, a kad sam pogledao popis vidjeh hrpu meni jako odličnih epizoda, pa ajde da malo ponovim gradivo. U tri dana pročitah Nolitinig Kandraksa, Castelijevog vampira i Nolitinog Tigra. E sad tigar je tu po meni najslabiji, možda je na to dojam ostavio Castelijev vampir kojeg sam prije toga pročitao. Uglavnom Buratiniju se prigovara prepričavanje a u ovom slučaju Nolita ubacuje pričicu od 60-ak stranica da bi popunio papir u stripu jer ta priča od 60-ak stranica može stati u 6.
Casteli u vampiru isprava počinje priču u gradiću gdje Čiko pokušava doći do Zagorove krvi, to je blagi uvod u događanja koja će se zakotrljati. Čiku nekako ne idu ti pokušaji ali Čiko namjerno zakuhava tučnjavu između nekog gramzonje i Zagora iako se ispostavi da se njih dvojica poznaju, pa Čiku i ovaj put plan ne uspijeva, no u čašćenju si Zagor i gramzonja polupaju krigle i Zagor se ogrebe pa Čiko dolazi do onog što je htio. Nakon toga Čiko veselo odlazi a Zagor i gramzonja se počinju podbadati i dolazi do tuče koju je Čiko planirao a nije uspjela no na kraju se ova dvojica ipak pofajtaju. Ujutro se Zagor i Čiko sreću i Zagor ne izgleda baš u top formi kakav zna biti nakon tih bezazleni tuča. Obično Zagor bude prebit na mrtvo ime kad se sukobi sa nekim super super neprijateljem ili super snagatorom. Ovdje Casteli ubacuje realniju sliku, tuča je tuča ma s kim god bila. Uglavnom da ne duljim Casteli ubacuje dosta tih podbadanja između Zagora i Čika što su komične situacije, izvrsno provlači dvije paralelne priče Zagorov put do cilja i događanja u selu gdje se pojavio Rakosi. Feri je ovdje valjda na vrhuncu svojih crtački sposobnosti, vrhunski je dočarao atmosferu.
Sad mi je jasno zašto mi se kao klincu ova epizoda toliko dojmila. Uglavnom kad bih ocjenjivao Nolitin Kandraks od 0 do 5 je negdje 4, Tigar nekakva slabašna trojka, a Castelijev vampir jednostavno ne može ući u takve usporedbe on je čista desetka.
Prije sam mislio da su Nolita i Casteli slične kvalitete, sad vidim na ovom slabašnom statističkom uzorku kako je Casteli daleko jači pisac od Nolite.
Ne znam jel se Casteli sprda jer se radi o nekakvom solidnom trash serijskom junaku ali svoj posao radi vrhunski.

Edited by - Kruger on 13/04/2021 11:46:57
Go to Top of Page
Page: of 1214 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.48 seconds. Snitz Forums 2000