Author |
Topic  |
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2409 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 16/04/2021 : 16:42:11
|
Ne znam baš, napisao je 3 priče u nekoliko godina. To ie dobro, ali za čovjeka koji bi nešto značio za Zagora, morao bi pisati puno više. I Capone je bio dobro počeo sa svojim prvim pričama, a kasnije je ispalo da su mu to uvjerljivo najbolje.
|
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 16/04/2021 : 17:53:12
|
quote: Originally posted by Poncho
Izgleda da ne podrazumijevamo isto pod pojmom amerikanizacija, rabiš taj pojam u (za mene) čudnom kontekstu.
Normalno da je Zagor epski heroj, pa to je bit serijala, nikakva "amerikanizacija" s tim nema veze.
Bure triba napravit pauzu, prorijedit svoju produkciju, malo se okušati i u drugim serijalima. On 30 god radi samo Zagora, nešto sitno je bio na drugim junacima al samo u kratkotrajnim izletima. Zamorio se čovik. On se u ovoj zreloj fazi pretvorio u autora jeftinih agatha christie pričica di se samo drvi u nedogled. Ne postoji život, vatra, akcija, Zagora je pretvorio u strip pasive. Samo se nešto objašnjava, prepričava, banalizira. To je opreka baš svemu što lik predstavlja. Ne da ovakav (jer nije uvik bio ovakav) Bure nije old school, on je čista suprotnost svemu što je Zagorova klasika.
Pod amerikanizaciju mislim i na sam Boneli. Pogledaj te novije serijale, podosta tu ima amerikanizacije. Doduše ima i dobrih serijala. Jedino se još Zagor opire i za sad mu dobro ide ako se tiraži dobro prodaju. Buratini bi trebao naći neke dobre scenariste da bi ga malo rasteretili. Dvojica odličnih su otišla Teksu, Ruju i Faraci. |
 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14600 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 16/04/2021 : 17:53:20
|
Znate li možda, da li se Happy Lou nakon "Kapetanove tajne" pojavljuje još koji put? |
Never leave it in the hands of the judges
|
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 17/04/2021 : 00:17:06
|
Reem do kud si dosao sa citanjem, ti ces moci iz neutralnog Kuta donijeti Sud o ovoj vjecnoj dilemi kad jednom dodes do Tog famoznog nestalog istrazivaca |
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8158 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 17/04/2021 : 00:34:48
|
quote: Originally posted by adriano
Reem do kud si dosao sa citanjem, ti ces moci iz neutralnog Kuta donijeti Sud o ovoj vjecnoj dilemi kad jednom dodes do Tog famoznog nestalog istrazivaca
Nema se tu što donositi. To je jedna od najboljih Zagorovih epizoda.
Ja ne znam razlog tvog pitanja kada možeš jednostavno otvoriti recenziju i vidjeti glas javnosti. To što se ti s tim ne slažeš je tvoj problem. Meni je, npr., Bosellijev Hellingen užas, pa ne pokušavam s tim stalno agresivno upilavati većinu, iako sam sposoban argumentirano braniti svoje uvjerenje očitim razlozima i primjerima. |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12286 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 17/04/2021 : 06:59:01
|
Slepi bes/ Usijana stijena / Ludilo Čoveka-Munje Burattini/Espozito bros
Au, mislio sam da ne može gore od povratka Smirnofa, međutim ovde je Burattini na posebnom nivou kao i Mignacco. Nemam volje da ulazim u dublju analizu price, samo bih rekao da je priča imala potencijal da bude interesantna i neobicna, međutim Burattini je svojim nenormalnim scenarijem i pripovedanjem sve uništio. Treća sveska se zove Ludilo Čoveka Munje, a trebalo bi da se zove Ludilo scenariste Burattinija. Onako imbecilan kraj odavno nismo videli. Prva sveska odugovlači i prepričava nepotrebno dugo, a preostala jedno i po sveska otaljavano zbrzana i bez ikakvog smisla. Stvarno smo u periodu velikog Zagorovog posrnuća.
Ni braća Espozito nisu za pohvalu, prve dve priče koje su crtali su jako dobro možda čak i odlično nacrtali, u maxiju su takođe bili dobri ali malo slabiji, a ovo im je do sad najslabije izdanje. Vadi ih par lepih kadrova , ali nisu izjednačenog kvaliteta tokom trajanja stripa.
Piccinelijeve prve dve naslovne strane genijalne, treća katastrofalno loša, ali neću prema njemu biti strog u ocenjivanju.
Priča:5 Scenario:1 Crtež:7 Naslovne strane:9
48% |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Posted - 17/04/2021 : 09:15:00
|
OK. zanimalo me najvise do kud si dosao sa citanjem. Ne vidim die ti vidis agresivnost. Samo iznosim svoje misljenje Koje je ocito u manjini. quote: Originally posted by Spock
quote: Originally posted by adriano
Reem do kud si dosao sa citanjem, ti ces moci iz neutralnog Kuta donijeti Sud o ovoj vjecnoj dilemi kad jednom dodes do Tog famoznog nestalog istrazivaca
Nema se tu što donositi. To je jedna od najboljih Zagorovih epizoda.
Ja ne znam razlog tvog pitanja kada možeš jednostavno otvoriti recenziju i vidjeti glas javnosti. To što se ti s tim ne slažeš je tvoj problem. Meni je, npr., Bosellijev Hellingen užas, pa ne pokušavam s tim stalno agresivno upilavati većinu, iako sam sposoban argumentirano braniti svoje uvjerenje očitim razlozima i primjerima.
|
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14600 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 17/04/2021 : 09:40:40
|
Pročitao "Kapetanova tajnu", "Tajanstveni samostan" pa onda kronološki "Sveto drvo" Zasad mi je ovaj period odličan, neke sam priče imao prilike prije čitati u djetinstvu.
Na policama sam si složio Zagora kronološki kako je izlazio, znači sve je poredano kronološki, i redovna serija i ostale popratne edicije. Sad se trenutno nalazim u 5.mjesecu 1992. godine. Nakon priče "Sveto drvo", vidim da me na polici sljedeći broj očekuje Čiko specijal "Chico konkvistador" pa sljedećeg njega napadam. Prije povratka na redovnu seriju, tu stoji i specijal "Tajna Kristofora Kolumba" koji je izašao mjesec poslije spomenutog Čika specijala, a onda se vraćam čitanju redovne serije istim principom 
Tako radim, jer vidio sam da u popratnim edicijama sve više rade neke povratke, reference na redovnu seriju, stoga mi je ovo najbolji čitanja način da povežem gradivo. |
Never leave it in the hands of the judges
|
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 17/04/2021 : 11:47:42
|
Izgleda da ne podrazumijevamo isto pod pojmom amerikanizacija, rabiš taj pojam u (za mene) čudnom kontekstu.
Normalno da je Zagor epski heroj, pa to je bit serijala, nikakva "amerikanizacija" s tim nema veze.
Čitam raspravu na topicu Čarobna Knjiga i vidim tu amerikanizaciju. No prije da obrazložim nešto drugo. Kad čitaš texsone i uvod dosta autora spominje utjecaj western filmove iz sredine prošlog stoljeća, dakle utjecaj gfungerizma. Louis l Amour jest američki pisaca ali pod amerikanizaciju europskog stripa ne mislim na to. I ti filmovi i ti pisci ( g.f.unger nije Amerikanac ali možda neki drugi pisci koji su se tada pojavljivali ) ako su imali utjecaj na razvijanje Bonelija, a gotovo sigurno jesu, nemaju veze sa amerikanizacijom na koju mislim. Dakle na tom topicu se razvila neka tiha svađa između Bonelijevaca i BD-ovaca, bolje je reći nametnuo se podcjenjivački stav prema Boneliju. Ima tu razni varijanti ali čini mi se da većina tih BD-ovaca prati i američke supeheroje. E sad američki superheroji su ono doslovno smeće od stripa, mada se među njima zna pojaviti nešto i dobro, ono što izdaje Fibra i još neki izdavači. Nije to baš nešto vrhunsko da ćeš pasti u nesvijest ali može se čitati. Fanovi tog serijala će agresivno nametati takve stripove kao nešto za probranu i inteligentnu publiku. Ne bih o scenariju, on je onako dosta plitak i površan iako se trudi biti dublji, no ti su stripovi jako mračni i negativni. Pomalo se taj mračni i plitki stil prelio na BD pa i na Boneli, ustvari ne pomalo već podosta. Kad sve te rasprave čitaš/pratiš stječe se dojam kako se ta negativa američkog smeća pomalo prelila i na rasprave između fanova različitih strip stilova. U toj se raspravi spominju i neki BD serijali, to jest razlozi zašto ne bi trebali biti izdani od strane ČK. Jedan od njih je Largo Winch, meni odličan serijal. Dosta vas Buratiniju spočitava objašnjavanje i prepričavanje, e pa i Van Hamme ( autor Largo Wincha ) voli jako puno objašnjavati i prepričavati, nekad zna biti pomalo dosadan. Razlika između njega i Buratinija je u tome što Van Hamme radi triler pa je to normalno i poželjno a Buratini avanturistički strip pun akcije. Van Hammeova prepričavanja i objašnjavanja nisu tako lako čitljiva a i kako sam rekao znaju biti ponekad za mrvicu ili nešto više od mrvice dosadna. Buratini svoja prepričavanja i objašnjavanja radi s lakoćom, kod njega se to pročita u jednom dahu bez zapinjanja.
Od Korijena mi je nekako najlošija petica jer ne volim tu indijansku mitologiju, ali za povezivanje cjeline je i ta priča bila bitna. Trebalo je u 60-ak stranica ubaciti sve ono što je Nolita zaboravio ili nije stigao, a i tadašnja publika nije bila toliko zahtjevna pa nije bilo potrebe. Da je Buratini imao sreće pa dobio barem Faracija, Faraci je pisac jednostavnih, dinamičnih i jako lako čitljivih priča. Onda bi se Buratini moga posvetiti stilu koji je razvio u ovom kratkom serijalu u Korijenima. E sad, kad gledaš Largo Wincha jedan album izađe otprilike na godinu, 46 strana na godinu ( ili ako ima nešto više stranica, ne mogu se sjetiti da li ima 46 ili više ali i to je do 60 str ) protiv oko 1200 u Zagora. Trebaš ti odraditi tih 1200 str u godini plus nekakvi maxiji, specijalci i što već. Ovaj ima godinu dana razbijati glavu što će napraviti a autori Bonelija nemaju baš previše vremena ni prostora.
|
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 17/04/2021 : 13:57:50
|
quote: Originally posted by Kruger
Čitam raspravu na topicu Čarobna Knjiga i vidim tu amerikanizaciju. No prije da obrazložim nešto drugo. Kad čitaš texsone i uvod dosta autora spominje utjecaj western filmove iz sredine prošlog stoljeća, dakle utjecaj gfungerizma. Louis l Amour jest američki pisaca ali pod amerikanizaciju europskog stripa ne mislim na to. I ti filmovi i ti pisci ( g.f.unger nije Amerikanac ali možda neki drugi pisci koji su se tada pojavljivali ) ako su imali utjecaj na razvijanje Bonelija, a gotovo sigurno jesu, nemaju veze sa amerikanizacijom na koju mislim. Dakle na tom topicu se razvila neka tiha svađa između Bonelijevaca i BD-ovaca, bolje je reći nametnuo se podcjenjivački stav prema Boneliju. Ima tu razni varijanti ali čini mi se da većina tih BD-ovaca prati i američke supeheroje. E sad američki superheroji su ono doslovno smeće od stripa, mada se među njima zna pojaviti nešto i dobro, ono što izdaje Fibra i još neki izdavači. Nije to baš nešto vrhunsko da ćeš pasti u nesvijest ali može se čitati. Fanovi tog serijala će agresivno nametati takve stripove kao nešto za probranu i inteligentnu publiku. Ne bih o scenariju, on je onako dosta plitak i površan iako se trudi biti dublji, no ti su stripovi jako mračni i negativni. Pomalo se taj mračni i plitki stil prelio na BD pa i na Boneli, ustvari ne pomalo već podosta. Kad sve te rasprave čitaš/pratiš stječe se dojam kako se ta negativa američkog smeća pomalo prelila i na rasprave između fanova različitih strip stilova. U toj se raspravi spominju i neki BD serijali, to jest razlozi zašto ne bi trebali biti izdani od strane ČK. Jedan od njih je Largo Winch, meni odličan serijal. Dosta vas Buratiniju spočitava objašnjavanje i prepričavanje, e pa i Van Hamme ( autor Largo Wincha ) voli jako puno objašnjavati i prepričavati, nekad zna biti pomalo dosadan. Razlika između njega i Buratinija je u tome što Van Hamme radi triler pa je to normalno i poželjno a Buratini avanturistički strip pun akcije. Van Hammeova prepričavanja i objašnjavanja nisu tako lako čitljiva a i kako sam rekao znaju biti ponekad za mrvicu ili nešto više od mrvice dosadna. Buratini svoja prepričavanja i objašnjavanja radi s lakoćom, kod njega se to pročita u jednom dahu bez zapinjanja.
Od Korijena mi je nekako najlošija petica jer ne volim tu indijansku mitologiju, ali za povezivanje cjeline je i ta priča bila bitna. Trebalo je u 60-ak stranica ubaciti sve ono što je Nolita zaboravio ili nije stigao, a i tadašnja publika nije bila toliko zahtjevna pa nije bilo potrebe. Da je Buratini imao sreće pa dobio barem Faracija, Faraci je pisac jednostavnih, dinamičnih i jako lako čitljivih priča. Onda bi se Buratini moga posvetiti stilu koji je razvio u ovom kratkom serijalu u Korijenima. E sad, kad gledaš Largo Wincha jedan album izađe otprilike na godinu, 46 strana na godinu ( ili ako ima nešto više stranica, ne mogu se sjetiti da li ima 46 ili više ali i to je do 60 str ) protiv oko 1200 u Zagora. Trebaš ti odraditi tih 1200 str u godini plus nekakvi maxiji, specijalci i što već. Ovaj ima godinu dana razbijati glavu što će napraviti a autori Bonelija nemaju baš previše vremena ni prostora.
Ok i di ti vidiš amerikanizaciju u kontekstu kritiziranja Bure? Ta nije li burino opsesivno objasnjavanje svega ikad poprilično dark night amerika stil. Ono sto je Nollita već uspostavio on je odlucio do u detalj nesto protumačit i dati Zagoru neke kao racionalne motive (zapravo kao da sam sebi nesto želi objasniti). Ta sklonost banalizaciji je poprilican odmak od nekakvog old school pripovjedanja. Kod Bure nema romantike, epske narodne pjesme uz vatru sve se mora do u detalj prepricat i objasnit. I onda se sve razvodni postane bezveze, bez tog šmeka. Ta opsesivna prčkanja po prošlosti su podosta baš to sto nazivaš amerikanizacijom.
Plus ta statika priče, ta nekakva plitka racionalizacija svega ikad. To je posve protivno duhu pozitivizma, vatre, akcije. To je prije dim nego vatra. I sam priznaješ da Bure stalno nesto prepričava i da to nije u duhu avanture. Doduše onda dodaješ da je taj Burin stil pitak i da se lako čita što je proturječno. Bitno je naglasiti da Bure (ovaj zreli Bure jel) ne priča Priču već prepričava što je bitna razlika. Tako da radnja ne teče nema tu dinamike i života ceć je sve nekakva pasiva, usmrđena voda stajačica ergo poprilicno blizu negativi i pasivnosti koju nazivaš amerikanizacijom.
Sto se tice overloada sa poslom tu je Bure kao glavni urednik sam kriv, oni želi što više za sebe i on je taj koji odlučuje ko koliko sudjeluje u pričama. Mogao bi smanjit svoj udjel, dodat nekog suradnika imat kakvo gostovanje iz drugih serijala kuće. Nista ne poduzima na tom planu, pasivan je i neaktivan poput svojih priča. Nema tu nekog života, erosa, dinamike sve nekakva pasiva, truljenje, kukavičluk, baš ono protiv čega zboriš. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 17/04/2021 : 14:35:55
|
Krivo si protumačio moju analizu nekih događanja/rasprava na forumu. Napravio sam dobu usporedbu Van Hammea i Buratinija, kod Van Hammea priča zapinje ali je to O.K., kod Buratinija ide brzo i čitko. Nisam pravio usporedbu je li kod avanture dobro objašnjavanje i prepričavanje, znam kako je kod trilera to poželjno. Ja osobno smatram kako je prepričavanje kako to Bure radi odlično. Brzo, pitko, protočno. Amerikanizacija se dogodila Boseliju, on je mračan, plitak i površan. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 17/04/2021 : 14:42:20
|
Poncho, sve optužbe koje pišeš protiv Bureta vrijede za Boselija. Zašto to različito vidimo mislim da je razlog upravo ta pojava amerikanizacije europskog stripa pa normativi ocjenjivanja stripa idu kroz tu površnost. Tu raspravu koju spominjem sam dao kao primjer, nije prvi put, a vjerujem ni posljednji put da će se takve rasprave razviti. Zaboravio sam nadodati kako ti amerikanizirani kritičari pljuju po fanovima starog i starijeg BD-a. Znači od nedavno mjerila vrednovanja kvalitete stripa se gledaju kroz pojavu te amerikanizacije. |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 17/04/2021 : 14:44:27
|
Krivo si protumačio moju analizu nekih događanja/rasprava na forumu. Napravio sam dobu usporedbu Van Hammea i Buratinija, kod Van Hammea priča zapinje ali je to O.K., kod Buratinija ide brzo i čitko. Nisam pravio usporedbu je li kod avanture dobro objašnjavanje i prepričavanje, znam kako je kod trilera to poželjno. Ja osobno smatram kako je prepričavanje kako to Bure radi odlično. Brzo, pitko, protočno. Amerikanizacija se dogodila Boseliju, on je mračan, plitak i površan.
Bure koji je pasivan i glavna karakteristika mu je prepričavanje je brz, pitak i protočan. To je naprosto oksimoron. Ne možeš stajati i prepričavati i bit protočan.
Dopustam da je novi Boselli isto poceo davit s pričom i da je postao mračan, ali Bosellijev forte je akcija i epski spektakl sve suprotno od mračnog, plitkog i površnog. Al ajde nisan popratio novijeg Bosellija pa je možda i on podlegao buratinizaciji. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 17/04/2021 : 14:52:16
|
Krivo si protumačio moju analizu nekih događanja/rasprava na forumu. Napravio sam dobu usporedbu Van Hammea i Buratinija, kod Van Hammea priča zapinje ali je to O.K., kod Buratinija ide brzo i čitko. Nisam pravio usporedbu je li kod avanture dobro objašnjavanje i prepričavanje, znam kako je kod trilera to poželjno. Ja osobno smatram kako je prepričavanje kako to Bure radi odlično. Brzo, pitko, protočno. Amerikanizacija se dogodila Boseliju, on je mračan, plitak i površan.
Bure koji je pasivan i glavna karakteristika mu je prepričavanje je brz, pitak i protočan. To je naprosto oksimoron. Ne možeš stajati i prepričavati i bit protočan.
Dopustam da je novi Boselli isto poceo davit s pričom i da je postao mračan, ali Bosellijev forte je akcija i epski spektakl sve suprotno od mračnog, plitkog i površnog. Al ajde nisan popratio novijeg Bosellija pa je možda i on podlegao buratinizaciji.
Može biti prepričavanje brzo i protočno to su upravo odlike Bureta. Ima jako brze i protočne priče, nema zatrpavanja bezveznim detaljima. Ne znam koliko pratiš BD ili te superjunake pa da vidiš što je zamor i davež u priči. |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 17/04/2021 : 14:59:34
|
Dopustam da je novi Boselli isto poceo davit s pričom i da je postao mračan, ali Bosellijev forte je akcija i epski spektakl sve suprotno od mračnog, plitkog i površnog. Al ajde nisan popratio novijeg Bosellija pa je možda i on podlegao buratinizaciji.
Može biti prepričavanje brzo i protočno to su upravo odlike Bureta. Ima jako brze i protočne priče, nema zatrpavanja bezveznim detaljima. Ne znam koliko pratiš BD ili te superjunake pa da vidiš što je zamor i davež u priči.
Može bit brzo i protocno kao sto može biti i drveno željezo. Sam taj pojam je suprotnost protocnosti. Kao da napišeš da je kurva nevina. Sam pojam isključuje značajku koju pridodaješ.
Osim toga baš je Bure taj kojemu je osobina da baš mora svaki i najočitiji detalj objasniti. To sto netko još više davi s detaljima ne eskulpira Buru. Ta zaboga Bure nam je prepricao i objasnio čak i Hellingenove studentske dane, to je vrhunac njegov stila.
BD sam malo zapustio, baš nekog Blueberrya listam. Amere preskačem, bar te superheroje, tu sam se svaki put gorko razočara, mislim da je kulturološka stvar. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 17/04/2021 : 15:10:17
|
Može biti prepričavanje brzo i protočno to su upravo odlike Bureta. Ima jako brze i protočne priče, nema zatrpavanja bezveznim detaljima. Ne znam koliko pratiš BD ili te superjunake pa da vidiš što je zamor i davež u priči.
Može bit brzo i protocno kao sto može biti i drveno željezo. Sam taj pojam je suprotnost protocnosti. Kao da napišeš da je kurva nevina. Sam pojam isključuje značajku koju pridodaješ.
Osim toga baš je Bure taj kojemu je osobina da baš mora svaki i najočitiji detalj objasniti. To sto netko još više davi s detaljima ne eskulpira Buru. Ta zaboga Bure nam je prepricao i objasnio čak i Hellingenove studentske dane, to je vrhunac njegov stila.
BD sam malo zapustio, baš nekog Blueberrya listam. Amere preskačem, bar te superheroje, tu sam se svaki put gorko razočara, mislim da je kulturološka stvar.
Zašto bi bilo suprotno, brzo u autorovoj zamišljenoj akciji koji je crtač dobro nacrtao, protočno u samoj priči. Strip se sastoji od više detalja. Nema kod Bureta pretjeranih detalja. Zašto bi bilo loše što se Bure sjetio Helingenovih studenskih dana? Počeo je izlaziti novi Bleuberry, novi serijal o Blueberyju, nisam još pročitao da vidim o čemu se radi. Superjunaci su smeće, uglavnom. Tu se izgleda slažemo ili imamo slično mišljenje.
|
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4668 Posts
Posted - 17/04/2021 : 15:23:53
|
Taj dio sa helingenovim studentskin danima je i najbolji dio Tog helingena. Objasnjava lijepo njegove kasnije postupke prema indijancima. Poncho ti se stalno vrtis Öko Tog prepricavanja. Pa nije to prepricavanje uvijek nuzno visak |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 17/04/2021 : 15:29:57
|
Da, dobro adriano veli. Doduše taj Helingen svakako nije nešto najbolje što je Bure napravio, mora i on nekad napraviti nešto lošnjikavo. |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 17/04/2021 : 15:57:05
|
Nekad? Lik ima preko 30 loših priča. Nekima je to cijela karijera.
Taj dio oko Hellingena je ne samo loš (kao sto je cijela ta priča jedna velika blamaža) već pokazuje dubinsko nerazumijevanje lika. U svojoj silnoj želji da svaki detalj objasni Bure je poništio čak i Nollitu. Sto u Zagorovom kontekstu je totalni promašaj. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 17/04/2021 : 17:55:27
|
Poncho, ne bih rekao da Bure ima preko 30 loših priča. To je nekakav loš subjektivni dojam pojedinaca. Nekako mi se čini kako vama pojedincima smeta ta Buretova objašnjavanja zbog toga što krpa rupe koje je ostavio Nolita ili otkriva Nolitine mane. Da li se može reći kako je Nolita imao mane jer se radilo o nekim drugim vremenima, to doba od tadašnjih autora priča njih toliko tražilo, nekako je publika bila drugačija i naravno daleko manje zahtjevna. Nije baš prošlo puno vremena a nakon Zagora Nolita stvara Mister Noa puno boljeg junaka od Zagora. Zagor ustvari ima i Ferija pa je i to svakako jedan od tih razloga zašto je bio zanimljiv. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17304 Posts
Posted - 17/04/2021 : 17:59:27
|
Što se tiče Helingena ni meni se taj Buretov uradak nije svidio vjerojatno zbog predrasude: ah opet još jedan Helingen. Dosta više tih Helingena, nakon Svemirske braće STOP!!!! Nakon svih ovih rasprava kad bi opet čitao Buretovog Helingena možda bi mi djelovao bolje, a opet ne vjerujem. |
 |
|
Topic  |
|
|
|