forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 1208

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/06/2013 : 00:11:33  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Jeez bjelolasica, gdje mene nađe!
E baš si fenomen, koje asocijacije.

Samo što si fulao ovo deecay - dr. Metrevelic, nije to moj nom de plume; recka je pisana pod mojim nickom. Nego "Dr. Metrevelić predstavlja" zbog toga jer je jedino on kompetentan pričati o nadnaravnom i ostalim fenomenima u Zagorovom svijetu. Nisam ja ko king pa da nazovem svoju rubriku "Dr. Zagorolog predstavlja"

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 10/06/2013 00:14:49
Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 10/06/2013 : 12:11:40  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Jeez bjelolasica, gdje mene nađe!
E baš si fenomen, koje asocijacije.

Samo što si fulao ovo deecay - dr. Metrevelic, nije to moj nom de plume; recka je pisana pod mojim nickom. Nego "Dr. Metrevelić predstavlja" zbog toga jer je jedino on kompetentan pričati o nadnaravnom i ostalim fenomenima u Zagorovom svijetu. Nisam ja ko king pa da nazovem svoju rubriku "Dr. Zagorolog predstavlja"

Khm, nisam ja nikada rekao da se radi o nom de plume. Nego da je DeeCay na određeni način povezan s Metrevelićem.

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 10/06/2013 : 12:48:33  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 10/06/2013 : 13:06:23  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Da li nam se to Ferri oprašta od Zagora?
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 10/06/2013 : 13:13:08  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Sada već i italijani misle da mu je vreme. Giuseppe Reina ispred svih, a vatreno ga je brano do pre par meseci.
Ali ne, mislim da jos ne odlazi. Broj 600 će nositi njegov potpis, kao i novoplanirana Hellingen saga (čiji je prolog izgleda baš broj 600)

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 10/06/2013 : 13:14:03  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
A Chico je Verni
Bure je vjerojatno Zagor

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9393 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 10/06/2013 : 13:17:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Čisto da ne bi bilo zabune ovo gore vam je Venturijeva posveta Ferriju.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 10/06/2013 : 13:26:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Sada već i italijani misle da mu je vreme. Giuseppe Reina ispred svih, a vatreno ga je brano do pre par meseci.
Ali ne, mislim da jos ne odlazi. Broj 600 će nositi njegov potpis, kao i novoplanirana Hellingen saga (čiji je prolog izgleda baš broj 600)

Kad je planirana ta priča s Hellingenom? Ako počinje već u 601. broju trebala bi već biti u poodmakloj izradi s obzirom da sigurno neće biti kraća od 3-4 broja.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 10/06/2013 : 13:32:04  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote

prenos utisaka sa italijanske scene

BEZ SPOJLERA

Neke sam spoilere nažalost pohvatao (srećom, ne previše), ali o tome neću niti slova.
Sveukupni utisak je da je Moreno Burattini napisao još jednu odličnu priču, dostojnu ove edicije. Zagor i Čiko su vraćeni klasičnim korenima (prava poslastica starijim fanovima) a i scenario je težio približavanju Nolittinoj pripovedačkoj šemi. Drugi recept po kojem je Bure krojio scenario su scenaristički štosevi koji su izazvali jake utiske fanova u prethodnom gigantu. Italijanski fanovi insistiraju najviše na činjenici da se Moreno ovde vraća klasičnim korenima, nakon celog niza "onih atlantidskih bućkuriša" koji im očigledno nisu dragi (veći su oni nostalgičari od nas ovde)

Iznenađenje je, međutim, da je Ferri "razočarao". Zagoru fali starog sjaja, više ni lice glavnog junaka ne podseća na one slavne dane te apeluju na njegovo skorije povlačenje, pre nego i samo ime izgubi svoj zasluženi sjaj. "Linije nisu više one spontane, primetna je prevelika kontrola i nervoza u liniji, koja je pretanka da bi napravili bilo koju tablu lepom na oko. Udovi likova prečesto i previdljivo bukvalno iskaču iz tela. Naravno, ima tu i blistavih momenata ali..."

Ocene variraju između 7 i 9...Prosek kvari crtež.

Ali ponavljam, priča ko priča je izgleda zaista dobra

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 10/06/2013 : 13:37:58  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pavel

quote:

Kad je planirana ta priča s Hellingenom? Ako počinje već u 601. broju trebala bi već biti u poodmakloj izradi s obzirom da sigurno neće biti kraća od 3-4 broja.

Za 2 godine i 2 meseca

Trenutno je broj 575 na kioscima

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 10/06/2013 : 14:43:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message  Reply with Quote
quote:

talijanski fanovi insistiraju najviše na činjenici da se Moreno ovde vraća klasičnim korenima, nakon celog niza "onih atlantidskih bućkuriša" koji im očigledno nisu dragi (veći su oni nostalgičari od nas ovde)

Atlantidske bućkuriše je izmišljao omiljeni Boselli, a ne Burattini koji je očito dežurni krivac za sve.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 10/06/2013 : 14:46:19  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pavel

quote:

talijanski fanovi insistiraju najviše na činjenici da se Moreno ovde vraća klasičnim korenima, nakon celog niza "onih atlantidskih bućkuriša" koji im očigledno nisu dragi (veći su oni nostalgičari od nas ovde)

Atlantidske bućkuriše je izmišljao omiljeni Boselli, a ne Burattini koji je očito dežurni krivac za sve.

Ma, italijani su pomalo...čudni. Znaju da je Boselli idejni tvorac JA sage, ali je Bure ipak taj koji mu je dao zeleno svetlo i dobrano asistirao

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 10/06/2013 : 16:09:42  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Ja nemam nista protiv atlantidskih bućkuriša, sve dokle se te stvari drze u granicama i, ne dao bog, da se obistine oni klacevi koji govore da ce Zagor, ili bolje receno njegovo porijeklo, jos vise da bude upleten u taj svijet.
Mislim da je o Atlantidi u Zagoru dovoljno receno, neka ostatak prepuste ekipi Martija Misterije.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 10/06/2013 : 16:15:11  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Iznenađenje je, međutim, da je Ferri "razočarao". Zagoru fali starog sjaja, više ni lice glavnog junaka ne podseća na one slavne dane te apeluju na njegovo skorije povlačenje, pre nego i samo ime izgubi svoj zasluženi sjaj. "Linije nisu više one spontane, primetna je prevelika kontrola i nervoza u liniji, koja je pretanka da bi napravili bilo koju tablu lepom na oko. Udovi likova prečesto i previdljivo bukvalno iskaču iz tela. Naravno, ima tu i blistavih momenata ali..."

Mislim da je na forumu poznato koliki sam Ferrijev fan, ali se u potpunosti slazem sa kritikama u vezi njegovih novijih radova.
Cak me pomalo hvata jeza to sto ce on crtati Hellingenov povratak, mislim da ce crtez u velikoj mjeri da pokvari u ovom slucaju pricu.
Nuccio, Rubini ili sta ja znam, ali ne Ferri.
Zaista bi bilo dobro da se sa brojem 600 dostojanstveno otprosti od Zagora, za dobrobit nas fanova i samog Zagora.
Legenda je, najbolji je, u SBE bez konkurencije na listi vjecnih, ali treba biti objektivan i reci da je njegovo vrijeme proslo, koliko god to nekima od nas bolno bilo da pogledamo istini u oci.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 10/06/2013 : 17:08:09  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
dnevnik čitanja:

SR 501-503

KRALJEVSTVO STRAHA

Šaroliko li je novije Zagorovo doba! Beše tu zaista svega, momenata koje bi svaki tvrdokorni čitalac najradije poslao u zaborav, no i onih koji raspaljuju čitalačku žeravicu. Ali, da neka sveska vrati čitaocu iluziju zlatnih godina, e to se retko događa! Capone je zaista retka sorta...od onih koji samo jednom žive. Maksimalno sam uživao i pri današnjem drugom čitanju ove priče.

Spomenuli smo već sudare divova, gde se Kralju Darkwooda suprotstavljaju Iron-man, Supermike, Pekvot itd. Većina tih likova pripada dvorani slavnih slavnih u serijalu, neokrnjenih i vazda ponositih bista. Rekao bi čovek "videli smo sve, nema potrebe za dalje". Capone nam opet maše glavom, smešeći se.

Temelji za jednog Entaka možda jesu istrošeni, ali kompletna konstrukcija odiše stabilnošću i inovativnošću. Ade gradi lika koji korača stazom sagrađenom iluzijama o sopstvenom divinizmu i moralnim uverenjima. On nije varalica, njegova slava nije rezultat pozorišnih efekata, već harizme zemaljskog hrama šumskoga duha: sveto drvo, sveti izvor, pojas mrtve šume. Prema Caponeovoj iluzionističkoj scenografiji močvara Mo-Hi-La izgleda kao parkić u koji odeš hraniti golubove.

Sudar dvaju divova iz Manituovog rukava je astronomskih, skoro epskih dimenzija. Vratolomna akcija koju čitaš u jednom dahu, ali koja ti ne dopušta brzo okretanje stranice zbog naratorske i grafičke potpunosti tabli. Zašto kažem epski? Pa, veličanstvenost svakog aspekta ovog sukoba ne dozvoljava mršavije reči. Sa fizičkog aspekta superiornosti sa Entakove i Zagorove strane se neprestano razmenjuju- niti Zagorova čuvena sekira nije dovoljno učinkovita protiv čiste snage Entakovog tela. Sa psihološke strane imamo primamljivo komplikovanu caponeovsku karakterizaciju- ova dva lika su u suštini veoma slična.

Entak je još jedna od varijanti Duha sa sekirom, odgovor na pitanje "šta bi bilo kad bi bilo" nametnuto poslednjom rečenicom "Život mu je bio upropašćen još dok je bio sasvim malo dete...Uostalom, naše priče su slične...Ali ja sam naleteo na Skitnicu Ficija. On mi je pokazao pravi put. A Entak je imao tu nesreću da je rastao uz pogrešnog čoveka! Sad se pitam da li naša sudbina zavisi samo od osoba koje je sudbina odredila da budu pored nas!". Ali ta kvazi-pouka cele priče nije ostavila ni približno jak utisak koliko ostatak velike slike. Entak je indijanac obeležen tragedijom nastalom krivicom belog osvajača (nije mi jasno samo koliko se on seća toga). I budući da je dobio taj dar od Manitua on je "znao" da ga čeka misija u njegovo ime. Razlika u toj misiji je ta što će se zalagati za mir tako da zbriše sa lica zemlje ili oboriti na kolena belog čoveka. Takva je njegova percepcija pravde. Ona je opravdana, i bez da je lišena slobodne volje. Mislim, tako na pravdu gleda i sami indijanski narod (Ko će kriviti poglavicu Onondaga za onakav stav prema belom čoveku koji se usuđuje da previše gura svoj nos u njihovu svetinju-Šumskog Duha?) te u njemu vide svog duhovnog vođu. Niski udarac po Gospodara Darkwooda je i činjenica da niko nikada nije u dolini Widegreen čuo za njega, njegov autoritet tamo nema nikakve podloge osim bahatog ponašanja.

Ono što Entaka izdvaja od svih ostalih momaka iz dvorane slavnih je iskrena ubeđenost u divinsku česticu unutar svoje duše. Nije posredi nikakav materijalni cilj poput slave i moći već to verovanje u uzvišenu svrhu sopstvenog postojanja. Zato je Zagor u položaju belog varalice, šarlatana, samoprozvanog glasnika Manitua, jer njegova slika branioca crvenog naroda je pred Entakom naprosto smešna. On je uljez, prosjak pred dvorcem, njegova sekira je samo mali oblutak protiv čitave jedne šume...Zato je u dvoboju onaj koji stoji pravo baš Entak, čija je harizma ravna njegovoj snazi i čiji je lik zbog svoje prirodnosti stopljen sa celom atmosferom na ostrvcetu jer se međusobno nadopunjuju. Sveto mesto i sveti čovek protiv belog šarlatana. I šarlatan pada, ovako ili onako, ali pada!

Na toj tački nastupa epski tonalitet priče. Zagor ako i jeste šarlatan, on je šarlatan sa stilom, dragocenim iskustvom, ispravnom perspektivom i opravdanim statusom. Entakova harizma nije bila dovoljna da nametne autoritet svim rasama u svom okruženju, on se morao poslužiti magijom iliti prirodnim opijatom da bi sebi uz bok imao i crvenokošce i belce, a opet sve u svrhu sveopšteg nasilja u ime pravde. To je etički pogrešno. Capone time nameće Zagorove vrline i neizbežnost konačnosti ili fatalnosti sukoba. njih dvojice. A između prvog i konačnog, scenarista je spremio par psiholoških kolačića. Na primer, Zagorov san posle prvog dvoboja otkriva tajne Zagorovog pokretačkog stimulansa: pao bi pod uticajem vode sa izvora (Entakov znak na košulji umesto Ptice Groma) da podsvesno nije prizvao svog uzora Skitnicu Ficija („ja sam čovek koji ti je pokazao put kojim treba da ideš“), Salivenove i „ruku na ramenu“ tj. Tonku- ličnosti koji su mu, živi ili mrtvi, pomogli da determinuje „put kojim treba da ide“ i na njemu ustraje. Mentalna blokada (u ovom slučaju pod dejstvom izvora) je moguća samo ako ne naiđe na dovoljno jak otpor uma, a Zagorov um ima jasno konkretizovane „vodiče“ te je shvatio da treba da „skine“ majicu čiji ga je plamen zahvatao. Interesantna je paralela sa Čikom. Ako su Zagora iz okova hipnoze izvukla ljudska otelovljenja njegovih ideala, Čika su izbavili njegovi strahovi. Odlična Caponeova ideja: meksikančev stimulans za egzistenciju je „mamaupom...“. To i nije toliko ludo, i zato mi se sviđa. Da bi čovek prošao neke prepreke bitna je borba, a njegova je upravo ono suprotno- beg i vrištanje. Caponeu je jako stalo do spontanog psihološkog prikaza naših junaka, metode koje je primenio u ovoj epizodi su slične onima u „Hiljadu lica straha“ gde se mešaju konkretizacije unutrašnje borbe sa invokacijom starih neprijatelja. Osim što je ta invokacija svojevrsni ommage dobrim starim vremenima, ona je i dobar način da podseti čitaoca na to šta je sve glavni junak prošao da bi stigao do ove tačke na kojoj je sada, ali pre svega da mu stavi do znanja da i on (scenarista) a i junaci čiju priču kroji takođe imaju svest o tome, što ipak menja i produbljuje kompletnu sliku oduzimajući joj „kratkoročni“ status.
Stimulans je prisutan i kod Entaka, simbolički bogat: otkucaji sata. Čitaoc može pretpostaviti da je ono fizička veza sa prošlošću, što je donekle i istina. Ali pretpostavljam da je to jedna od Caponeovih skrivenih spoilera čitaocu. „Ovo je zvuk koji si želeo da čuješ pre nego što zaspeš...poslušaj ga opet...dopusti da ti smiri dušu kao nekada“ tik tak tik tak. Ne podseća li ovo na čisti proces hipnoze? Nije li to jedna od metoda kojom osvetom opijeni Šakan gasi sumnjičave Entakove misli? Manipulacija radi opsesije koja je jača od ljubavi prema rodu svome.

Ima tu još dosta za prevrtati, ali već sam prešao granice običnog posta. A i zavijena ruka mi traži milost

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 10/06/2013 17:09:34
Go to Top of Page

Luca_Torelli
stripovi.com suradnik

1379 Posts

Member since 05/03/2011

Posted - 10/06/2013 : 17:28:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Luca_Torelli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ferri: Čiko, jel' ti to opet crtaš Zagora na papir u koji se zamata burek?
Chico: Marš matori, meni barem ne podrhtavaju ruke dok mu skiciram butine!
Zagor: Čiko, gejčino debela, crtaj i ne drobi! Ukoči mi se vilica od smijeha.

nebesa nisu humana... (Hrabal)

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 11/06/2013 : 00:13:57  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Miodrag "Mikica" Ivanović

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 11/06/2013 00:15:11
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 11/06/2013 : 00:43:57  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Ja nemam nista protiv atlantidskih bućkuriša, sve dokle se te stvari drze u granicama i, ne dao bog, da se obistine oni klacevi koji govore da ce Zagor, ili bolje receno njegovo porijeklo, jos vise da bude upleten u taj svijet.
Mislim da je o Atlantidi u Zagoru dovoljno receno, neka ostatak prepuste ekipi Martija Misterije.

hehe, ovo za porijeklo valjda priželjkuju samo mystereovci... Atlantida se već davno ne rabi u MM, rijetko neka epizoda iskoči, ali je zato Zagor dobrano zapeo u tome. Ja mogu reći da sam bio iznenađen onakvim dritom MM pristupom u prologu JA sage...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 11/06/2013 : 00:46:20  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Neke sam spoilere nažalost pohvatao (srećom, ne previše), ali o tome neću niti slova.

Priča se vjerojatno dešava kroz nečije flashbackove; ali ima li unutra i prave radnje ili je to samo zgoda iz prošlosti?

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 11/06/2013 : 01:01:08  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:

Priča se vjerojatno dešava kroz nečije flashbackove; ali ima li unutra i prave radnje ili je to samo zgoda iz prošlosti?

Pomalo i jedno i drugo. Mislim da su dve paralelne radnje: Darkwoodska sadašnjost i neka prošla radnja (ne bih da budem precizniji). Sad, sumnjam da je odnos 50:50, ali flashbackovi sigurno nisu retki

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 11/06/2013 : 10:48:28  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
evo i spanske verzije:

Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7114 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 11/06/2013 : 10:57:55  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Mikica rastura! Eh, zasto nije barem priblizno ovome crtao one naslovnice iz ZS.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 11/06/2013 : 11:31:32  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

evo i spanske verzije:

Samo da ne zavara utisak koji može da ostavi upotrebljana naslovnica. Ta sveska sadrži kompletnu epizodu "Zagor priča".

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 11/06/2013 : 11:33:03  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
E da, ja sam stvarno mislio da je ovo neka knjiga o zagoru!

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 11/06/2013 : 11:41:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

uf koje ludilo
Go to Top of Page
Page: of 1208  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.67 seconds. Snitz Forums 2000