Author |
Topic |
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 30/05/2015 : 15:02:19
|
Zbogom, Moustache. Zauvijek ćemo te nositi u srcima.
Ne, Moustache, na žalost, nećemo. Ružno je ovo reći, ali vrlo brzo ćemo te zaboraviti. Ovdje je riječ o tipičnome liku „Piramide krvi“, bezobličnom pojedincu kojemu autor slabim manevrom nastoji udijeliti dojmljivu razlikovnu karakteristiku. Vrlo često, ime književnog ili filmskog lika sugerira neku njegovu osobinu. Ovdje se jedan brko zove Moustache. Već od ovakve banalnosti čovjeka uhvati trenutna mučnina.
Burattini je, bez sumnje, prethodno uspijevao neke od svojih likova kvalitetno profilirati. Dok u „Močvari robijaša“, pod vidnim utjecajem Bosellija, odlazi i korak dalje od uobičajenoga i to ne jednim upečatljivim monologom ili dijalogom koji snažno zadržavaju pozornost čitatelja nad onim tko efektnu rečenicu izgovara ili sluša. I kod slabije uspjelih figura, poput klišeiziranog pjesnika koji citira klasike poezije, nastojao je, opet po uzoru na Bosellija (i vjerojatno neke druge autore), ono već mnogo puta viđeno osvježiti inkorporiranjem u drukčije okolnosti aktualnog stripa.
Što ga je ovdje u tome spriječilo? Možda, prevelik broj likova kao takav, a koji se gotovo u cijelosti svode na amorfnu masu. Vjerojatnije, izostanak maštovitosti povezivanja dviju glavnih niti priče (oslobađanje Lafittea i potjera za Richterom), kojima su najmanje četiri grupe likova podređene, a čijoj je uopće temeljnoj kreaciji posvećen ogroman broj stranica. Takav je produženi početak čak i obećavao kvalitetan zaplet, ali već sredinom stripa, s početkom dugih i suvišnih objašnjenja u yucatanskoj džungli, postajalo je kristalno jasno kako autoru strahovito ponestaje ideja. Što ne mijenja činjenicu da je scenarij u cjelini ispao solidan, ali s puno, previše rutine i premalo inovativnosti.
Zanimljivu iznimku donekle čini preslik sprege ideologije (Izcalli) i političke moći (Cuitluhuac) te unutarnjeg pobunjenika protiv iste (Maxzli), kao i pravi ratni košmar koji iz toga na koncu na proizlazi, a koji postaje još kaotičniji različitom motiviranošću bijelačkog sudioništva. Prilikom takvog slijeda događaja, kao u slučaju vladara Cuitluhuaca, desi se i da padne pokoja maska hinjene odvažnosti. Dobrodošao izostanak susreta Zagora i Maxtlija nije oduzeo nego pojačao efektnost građanskog rata.
Skromne ili tek djelomične iznimke čine također i Lafitte u odnosu prema Parrasu, Chico razumijevanjem Zagorovih znakova i poznavanjem nuachtal dijalekta te razbojnik Rojo u odnosu prema Astecima. Ovaj zadnji nas u izostanku respekta prema nečijim prezentiranim svetinjama, a zapravo potpunim ili djelomičnim krinkama za nasilne iskaze moći, može podsjetiti čak i na našega Zagora iz više primjera (sjetimo se npr. prvog Kandraxa i obračuna s keltskim duhovima), no ovdje je riječ o negativcu, koji samo iz svojih zločinačkih pobuda (koje onda za sobom, jedva, ali ipak vuku i neke još šire; vidjeti solarov komentar) kvari planove drugom negativcu.
Sada smo već prikupili neke solidne detalje, no oni su svi zajedno i dalje premalo za maratonsku petodijelnu epizodu. Dvojac Velasquez/Richter i njihova pratnja, Lafitteova družina (uz navedenu iznimku i sam Lafitte), Denise i njena tročlana pratnja, Zagor i uz navedene iznimke Chico, narod skrivenih Azteka kao i dvojac engleskih krijumčara, kao nositelji nemaštovite priče i sami su ovdje najvećim dijelom ipak jako, jako dosadni.
Nije prvi put da Zagorov scenarist, iz nekog respekta ili straha od povrede čitateljevih uspomena, povratnika u serijal učini posve plošnim. Vidjeli smo „slučaj Oldbones“ u Bosellijevu prethodniku, vidjet ćemo u opet u Burattinijevu „slučaju Umpai“ i na puno drugih mjesta. Vidimo to i ovdje, gdje nam pojava Lafitteove škvadre + Denise, te pogotovo Chicove obitelji, nakon početnog oduševljenja prema kraju pojavljivanja ostavlja snažan osjećaj nedorečenosti i praznine.
Burattiniju nije prvi put niti bezuspješan pokušaj ponovljanja uspjelog trenutka iz neke prethodne epizode, kao što su preforsirane scene nasilja koje izgledaju krajnje izvještačeno u odnosu na Quanahovu osvetu iz „Močvare robijaša“. Da ne govorimo o propuštenoj prilici učinkovitijeg tematiziranja dodira dviju civilizacija, koji u pretjeranoj sličnosti došljaka i domicilnih (dijalozi), djeluje jednostavno prekičasto, a u tom svjetlu i pojava Roja i razrada unutarastečkog odnosa ideologija-moć-pobuna prestaju biti naročito uvjerljivi.
Drugim riječima, Burattini na gotovo 500 stranica nije učinio mnogo više od toga što je na površinu izvukao prastare i dugovječne Zagorove boljke. Kako je netko napisao, šteta Ferrijevog crteža. A šteta pogotovo, jer se nakon nekoliko slabijih ostvarenja majstor ovoga puta zbilja potrudio.
|
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 30/05/2015 : 15:42:55
|
quote: Originally posted by Willer
quote: Originally posted by King Warrior
Ovdje se govori o apsolutnim stvarima, ili crno ili bijelo. Oni koji vole Bosellija svetkuju svaki njegov korak, nikad trezveno ne uzimaju u razmatranje da li je eventualno čak i on u nekim situacijama otišao nepotrebno predaleko, za svaki njegov korak ima se opravdanje kako je to jedini pravi potez. Svaka kritika protiv njega se uzima kao zauzimanje strane, kao što je Elderane napisao. Ignorišu se pozitivno napisane stvari o dotičnom autoru, barem u mom slučaju ih je bilo više nego dovoljno.
(...)
Bez ljutnje King, ali ti u jednoj rečenici kritiziraš apsolutna gledišta, a onda se već u idućoj služiš apsolutnim terminima. Mislim da je u tonu pisanja ključ većine nesporazuma. Ne želim popovati ili biti picajzla, i oprosti ako tako ispada, ali "Neki koji vole Bosellija" zvučalo bi em pomirljivije em dosljednije prethodnoj rečenici od "Oni koji vole Bosellija".
Jer u ovom obliku ispada da kritika koju upućuješ drugima, i te kako vrijedi i za tebe, samo u obrnutom smjeru. Kao što i sam kažeš, kritiziranje nekog autora, ili kritika nečije pohvale tog autora, ne moraju nužno značiti pripadnost jednoj od dvije imaginarne stranke isključivih. To može biti samo nečije mišljenje i ništa drugo, makar riječi bile nespretno izabrane. I to potpuno jednako vrijedi za pohvale/kritike bilo kojeg od dvojice autora, odnosno za pohvale/kritike nečijeg mišljenja o bilo kojem od dvojice autora.
Brate King :), ovo je sustina. Pa, ko bi lud tebi spocitao da si mrzitelj bilo kojeg perioda, pored ovoliko recenzija i aktivnosti na promociji svega vezanog za Zagora? Plus sto si jedan od vecih zagovornika promjena u serijalu, a u isto vrijeme ljubitelj Ferija. Valjda to nije uopste upitno. Ja se samo ne slazem sa tvojim stavom o tome da uopste ikad i ikako Boseli zeli da unisti Zagora. Meni su te promjene koje se tebi ne svidjaju jako interesantne, i volio bih da ih neko jos razvije dalje. Uopste ne mora Boseli, bilo ko, samo daj neku novu ideju, vizuelni pristup, bilo sta... Nema tu nikakve glorifikacije Boselijevog lika, samo mi se globalno vise svidja njegov rad, nego Buratinijev, pa i Nolitin i Toninelijev. Sto se mene tice, ja bih bio najsretniji da Recagno ili Serra napisu nesto. Moze i Manfredi. Nekako imam utisak da bi razvalili, jer, kao sto je vise puta napisano, Zagor je plodno tle za svaku vrstu prica.
Samo sam htio da skrenem paznju da nekako previse paranoises u vezi Boselijevih planova o unistenju Zagija, jer ako vodi crtace kod Teksa, to je kao prelazak iz Zvezde u Real, za svakog Italijana, to se ne odbija. Meni je takodje zao, pizdim zbog toga, ali tu krivice nema, pici se na profit i to je to. Takodje, smatram poslednje epizode sa Kandraksom, Helingenom i Rakosijem ogromnom nadogradnjom serijala, jer ne vidim sta bi se vise moglo reci u pricama u kojima bi se oponasao Nolitin sistem pripovjedanja. Valjda je i on to znao, pa nije ni htio da ih vraca (osim Helingena). Ovako smo dobili Ravena, Ileniju i cijeli novi svijet irske mitologije, gdje bi moglo svasta da se desi u buducim epizodama (zamisli da daju Vietiju ili Enohu da povede malo Zagora tamo :) ). I, iskreno, ja bas smatram da se lijepo moze diskutovati i da jedini koji su uvijek bjezali od toga su Feritalibani, koji su u 2 recenice uvijek davali do znanja da im je sve iznad 1991 smece, kao i prof Inz, kojem je smece bilo sve sto nije Zagor. I to je to, ostalo bas zna da bude super diskusija, i na kraju krajeva, normalno je da nemamo svi ista misljenja.
|
|
|
Giuda Ballerino
Senior Member
Japan
2632 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 30/05/2015 : 15:45:30
|
Boselli se obrukao na finalu JA odiseje, "Antartica" je cisti promasaj i prijevara za vise od 2 godine kontinuirane price. Ponistio je mnogo dobrog sto je napravio i ja na njega na Zagoru vise ne racunam, a izgleda da je i on sam toga svijestan. Jednostavno, rekao je svoje i addio. Burattini ima jos koji povratak odraditi i onda ne slutim nista dobro. |
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 30/05/2015 : 15:50:51
|
quote: Originally posted by Giuda Ballerino
Boselli se obrukao na finalu JA odiseje, "Antartica" je cisti promasaj i prijevara za vise od 2 godine kontinuirane price. Ponistio je mnogo dobrog sto je napravio i ja na njega na Zagoru vise ne racunam, a izgleda da je i on sam toga svijestan. Jednostavno, rekao je svoje i addio.
Vrlo moguce. Antarktik nisam citao, ali vec je omanuo u Tajni sumera i cijeloj toj mini sagi, koja nije na nivou prethodnih radova. S druge strane, Izgubljeni svijet i Skiptar Tin Hinan su jako dobri... |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 30/05/2015 : 18:44:42
|
quote: Originally posted by Elderane84
Brate King :), ovo je sustina. Pa, ko bi lud tebi spocitao da si mrzitelj bilo kojeg perioda, pored ovoliko recenzija i aktivnosti na promociji svega vezanog za Zagora? Plus sto si jedan od vecih zagovornika promjena u serijalu, a u isto vrijeme ljubitelj Ferija. Valjda to nije uopste upitno.
Šta da kažem, zbunio me onaj dio gdje si napisao da sam odabrao stranu. Mogao bih svaku riječ da prevrtim više puta prije nego što je napišem da ne bih slučajno povrijedio osjećaje pojedinaca, kao što je predložio Willer, ali, brate mili, pa valjda se može normalno diskutovati i bez toga da li sam počeo rečenicu sa „neki“ ili „oni“.
Ja se samo ne slazem sa tvojim stavom o tome da uopste ikad i ikako Boseli zeli da unisti Zagora.
Kao što sam napisao nedavno, radi se o čistoj teoriji zavjeri o kojoj bi mogli malo pustiti maštu na pašu. Zašto su neke kontroverzne odluke donešene i kako su se razvile...Isto bi se moglo malo prodiskutovati o sadašnjem Burattinijevim radikalnom pravcu vođenja serijala i da li to vodi u propast. Naravno, i o Nolitti, njegovom prestanku pisanja scenarija i ljubavi prema Texu. Mogao bi se u igri ubaciti i Toninelli, mislim da je neshvatljivo to zašto je on u zadnje vrijeme pisao loše priče, kada svi znamo da može bolje... i tako dalje...No, nakon nekih komentara mislim da je bolje da se zaustavim i ne diram te „bolne tačke“, inače bih mogao postati forumski neprijatelj broj jedan. Samo kažem da je to šteta, ima tu dosta materijala za diskusiju.
Samo sam htio da skrenem paznju da nekako previse paranoises u vezi Boselijevih planova o unistenju Zagija, jer ako vodi crtace kod Teksa, to je kao prelazak iz Zvezde u Real, za svakog Italijana, to se ne odbija. Meni je takodje zao, pizdim zbog toga, ali tu krivice nema, pici se na profit i to je to.
Tex trenutno donosi profit i bez pojedinih crtača, najprodavaniji je SBE serijal. Zagor, iako je trenutno pretpostavljam na trećem mjestu po prodaji, poslije Texa je serijal sa najviše tradicije, pa ipak je već skoro na granici borbe za opstanak. Posljednje što mu treba je da se uzmu kvalitetni crtači.
Ne bih išao tako daleko i poredio taj odnos sa fudbalskim, Zagor i Tex igraju za isti tim. Bez obzira šta neki kažu, onog dana kada propadne Zagor, i Texu će doći kraj. Ili možda SBE misli da živi samo od Texa?! Prvih nekoliko serijala trebaju svim sredstvima da se poguraju naprijed, Zagor je jedan od njih. Upravo od tih zavisi i eksistencija firme. Sigurno opstanak ne zavisi samo od jednog stripa, što je logično.
Zagor, da bi opstao, mora da pridobije i zadrži kvalitetne autore, a ne i onu šaku jada što ima da se prebaci na Texa. Jedan Rubini Texu ne znači mnogo, Zagoru je mogao da bude stabilni oslonac neko vrijeme, koliko god to čudno zvučalo.
Kontam da je i Boselliju frka, njegovi projekti polako propadaju, Dampyr je skoro u crvenim brojkama, Tex bilježi rekordnu prodaju u negativnom pravcu, pa pokušava da uzme sve što je kvalitetno da bi se održao što duže. Jednostavno mislim da na taj način nanosi ogromnu štetu drugim serijalima dok sebi slabo pomaže. Postoje valjda i drugi načini da se nešto uradi i uspori pad Bonellija. Upravo Recchioni isprobava te druge puteve na pravi način, nije se koncentrisao isključivo na "krađu" kvalitetnih autora.
Takodje, smatram poslednje epizode sa Kandraksom, Helingenom i Rakosijem ogromnom nadogradnjom serijala, jer ne vidim sta bi se vise moglo reci u pricama u kojima bi se oponasao Nolitin sistem pripovjedanja. Valjda je i on to znao, pa nije ni htio da ih vraca (osim Helingena).
Vidiš, ja to ne vidim tako. Kao što sam nedavno rekao na temi „Hellingen 7“, mislim da je degradirao veliku trojku i da je bolje bilo da ih je ostavio na miru. Imao je jedno vrijeme dovoljno materijala da stvori sopstvene likove, mitove i ideje, na tom polju i jeste dobar.
Morska strava, Osveta vudu i sve što se vrti oko tih priča, to su bile kreacije s kojima je zadobio naše poštovanje, sigurno ne zbog diranja u veliku trojku. Mada, o Rakosiju bi se moglo još diskutovati koliko je uopšte bio potreban u jednoj priči kao što je "Tajna Fride Lang".
I, iskreno, ja bas smatram da se lijepo moze diskutovati i da jedini koji su uvijek bjezali od toga su Feritalibani, koji su u 2 recenice uvijek davali do znanja da im je sve iznad 1991 smece, kao i prof Inz, kojem je smece bilo sve sto nije Zagor. I to je to, ostalo bas zna da bude super diskusija, i na kraju krajeva, normalno je da nemamo svi ista misljenja.
Ja sam uvijek za dobru i kvalitetnu diskusiju, ali ako pričamo ponekad kritički o jednom autoru, pa pojedinci reaguju kao da si im dirao oca, prođe me volja. Možda to tebi čudno zvuči, ali kao što sam rekao, velike razlike između radikalnih poklonika Ferrija i Bosellija nema. Čas izuzecima. Ukoliko se nešto zlonamjerno dira, onda mogu da shvatim da se izazove bijes fanova, međutim upravo u Bosellijevom slučaju sam uvijek govorio da je kao Zagorov autor imao svijetlih i tamnih trenutaka. Govoriti o njemu kao o Texovom uredniku je već druga stvar, jasno je da nam trenutno nanosi veliku štetu otimanjem autora i da je čovjek koji nam dodatno otežava situaciju. Mislim da je to jedna od rijetkih stvari koja nije pitanje ukusa ili mišljenja, neke stvari su previše očigledne. Mada, korijeni tog problema su daleko stariji. Sergio je tu trebao na vrijeme reagovati i uskladiti plate SBE autora prema kvalitetnom nivou, a ne prema serijalima na kojima rade. Kao što sam rekao, svi oni u suštini igraju za jedan veliki tim. Na taj način bi neki serijali duže opstali, autori bi imali mogućnost da rade serijale koje vole, a ne da to rade čisto iz profita.
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19703 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 30/05/2015 : 19:02:20
|
Najbolji crtači (Andreucci, Rubini, Dotti) zbog zagotalibana na Zagoru nisu dovoljno cijenjeni, ništa čudno da su otišli sa serijala.
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 30/05/2015 : 19:34:12
|
Ja sam uvijek za dobru i kvalitetnu diskusiju, ali ako pričamo ponekad kritički o jednom autoru, pa pojedinci reaguju kao da si im dirao oca, prođe me volja.
Između reakcije drugih na tvoj post i tvoje reakcije na njihovo reagiranje na tvoj post, nema neke bitne razlike (vrijedi bar za većinu), u tome je poanta. Između hvatanja za sitnice u tvome postu, i hvatanja za sitnice u postovima drugih, stoji znak jednakosti. Slobodno otvaraj teme i pitanja koja god, nikakav problem. Argumente imaš, i uvijek se potrudiš obrazložiti ih, a ako se netko s njima ne slaže, nije nikakav razlog da se diskusija prekine. |
|
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
Posted - 30/05/2015 : 20:18:03
|
Logicno da bi se Boselliju mogao da dogodi propust na toj "Antartiki" jer nakon onolikog hvalisanja na prvim radovima JA sage malo je ipak popustio i eto ga, zasra sve! Nisam je citao, ali nemoguce da ce biti toliko losa, ali ipak cemo da vidimo ;) |
|
|
Giuda Ballerino
Senior Member
Japan
2632 Posts
Member since 02/03/2014 |
Posted - 30/05/2015 : 21:18:35
|
Zasto me Boselli razocarao. Imamo fenomenalnu SA odiseju sa Murdom, H.Joeom, Atlantidom (Cibola), Texasom... i to je nesto najbolje sto se Zagoru dogodilo. U medjuvremenu poceo je drugi veliki pothvat s Osvetom Vudu. Dobivamo Marie Laveu, Dambalaha, Kaina, Dagona (Krakena), Afriku, odusevljenje je jednako visoko. Zatim imamo treci ciklus gdje dolaze Richter i D. Green i na kraju nam Boselli nudi Juznu Ameriku gdje sve izgleda treba zavrsiti u jednoj eksploziji spektakla. Trebao bi doci rasplet neceg sto traje 20 godina i na kraju dobivamo mnostvom nepovezanih avanturistickih prica s jako malo poveznica s kontinuitetom, a na kraju svega u zadnjoj epizodi dobivamo nista. Prica u tri sveske ne nudi nista, velika praznina, supljina, sve o cemu smo godinama citali ostaje potpuno netaknuto i Zagor na kraju kaze "ajmo kuci" i ciao. Boselli je ponistio dobar dio svega sto je stvorio. Iscekivas i iscekivas, netko te pumpa emocijama i adrenalinom najavljujuci ti pricu zivota i onda kao da ti umjesto Ferrari bolida ponudi polovni Renault Megane. O ovome je pisao jedino Solid Snakem jer je izgleda i jedini procitao tu pricu. Poanta posta je da me Boselli iz njegovog sljedbenika pretvorio u covjeka koji je na kraju ostao frustriran s njim. |
Kaizoku ou ni ore wa naru! |
|
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 30/05/2015 : 21:39:00
|
Za nepovjerovat! I mene si preplašio vezano za tu epizodu, pogotovo ako je tako loša da je uspjela da zasere sve ono što se gradilo "JA" odisejom. |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 30/05/2015 : 21:58:44
|
Prica u tri sveske ne nudi nista, velika praznina, supljina, sve o cemu smo godinama citali ostaje potpuno netaknuto i Zagor na kraju kaze "ajmo kuci" i ciao. Boselli je ponistio dobar dio svega sto je stvorio.
Očekivano. Nije se usudio, jer nije glavni urednik serijala i ne želi se dodatno zamjerit zagotalibanima. Još ima puno indijanaca, trgovaca vatrenom vodom i starih neprijatelja, koje treba izreciklirat. Evo, sad će Bure... Mortimer, Smirnoff Hellingen, Akronjani, Supermike... jebeš nešto novo! |
|
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 30/05/2015 : 22:03:59
|
Samo još fale Supermike, Rakosi, Mutant... I sve će da bude na svom mjestu, ipak mi Bure nakon cijele JA sage ne izgleda spretan da krene ka novijim idejama, pa u strahu vraća stare neprijatelje u nadi da će dobiti dobre kritike. Nema ba ništa bez Nollite. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 30/05/2015 : 22:13:39
|
@ King, sve se razumijemo, osim jednog. Ja ne znam ko je zadrti Boselijevac na forumu. Apsolutno niko. Ne postoji niko ko ne voli Nolitu, niti iko ko ne voli Ferija, a voli Boselija. Postoji nas mnostvo koji volimo vise mnoge Boselijeve nego Nolitine price (ali niko ko voli sve Boselijeve vise od svake Nolitine), kao i mnostvo koje smatra da su Andreuci, Rubini, Della Monika, Laurenti... bolji od Ferija, ali niko od nas ne negira ijedan period. Tu je razlika. Ja nikad necu reci kako je sve sranje osim Boselija, jer jednostavno ne mislim tako. Radujem se Nuciovim i pricama Espozito bros., presrecan sam kad Buratini napise nesto poput Hawaka, Mocvare Robijasa ili Kamenog diva. Radujem se dolasku Barisona na serijal i iskreno se nadam novom scenaristi sa originalnim idejama, ne treba to da bude ni Buratini ni Boseli. Radujem se sto extra serija ulazi duboko u Toninelijev period i sto cu drage price procitati nanovo, u novom ruhu. Radujem se tome sto ce DJ da izda u vrhunskoj opremi Morsku stravu u boji, i sto je Kerac upao u ekipu. Ukratko, volim sve periode, neke vise, neke manje, ali sve mi je drago. Tako da smatram da moras popustiti da kao sto sebe vidis fanom svakog perioda, ali kad si morao, odvojio si 25 epizoda bez ijednog Boselija :), tako i ja sebe smatram fanom svakog perioda, iako sam u top 25 stavio veliku vecinu Boselija. :) Vjerujem Guidi Balerinu, pretpostavljam da je Boseli zajebao kraj JA sage,on nema vise interes da radi na Zagoru, kad nije glavni urednik, i ne smije da prcka po serijalu. A sto rece, ima on i drugih problema. Ali ja i dalje ocekujem boljitak, valjda ce se pojaviti neko ko zna napisati pricu koja se ne oslanja ni na jednu do sada. Sto se ostalog tice, ja da sam Rubini, isto bih presao da radim Teksa. A da mi je krivo, jeste, posebno poslije Izgubljenog svijeta, kad se covjek iskazao kao strasan crtac jos i vise nego ranije :( Ovo oko glavnih neprijatelja, tu smo se slozili da se ne slazemo :) |
Edited by - Elderane84 on 30/05/2015 22:17:34 |
|
|
senokute
Senior Member
Germany
1367 Posts
Member since 08/01/2011 |
Posted - 30/05/2015 : 22:28:23
|
Boseli je došao na Zagora, stvorio par "novih" likova(Kain), uradio par dobrih epizoda, mnogo više ih upropastio(nenamjerno, jer je loš scenarista) oprašta mu se. Na kraju pokrao crtače sa Zagora (namjerno, da spasi vlastitu guzicu i napuni džep) i šta se sad ima o njemu raspravljat ??? To su činjenice. Uglavnom, guzicom je zatvorio vrata, ne oprašta mu se. On je dio prošlosti i njegove sljedbenike bi komotno ubuduće mogli zvati zagorotalibancima
|
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19703 Posts
Member since 23/10/2011 |
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 30/05/2015 : 23:04:51
|
Ne trudi se. Nema poente. Bilo bi lijepo da svi shvate da je i omrazeni Tonineli odlican scenarist, ali hiperprodukcija i zahtjevi sefova su cudo. Jebi ga. Mislim da bi ubuduce trebali da se fokusiramo na analize i osvrte na to ko je koliko dobrih prica napisao, a ne je li neko los, jer su se svi dokazali dosta puta. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 31/05/2015 : 08:20:43
|
Zasto me Boselli razocarao. Imamo fenomenalnu SA odiseju sa Murdom, H.Joeom, Atlantidom (Cibola), Texasom... i to je nesto najbolje sto se Zagoru dogodilo. U medjuvremenu poceo je drugi veliki pothvat s Osvetom Vudu. Dobivamo Marie Laveu, Dambalaha, Kaina, Dagona (Krakena), Afriku, odusevljenje je jednako visoko. Zatim imamo treci ciklus gdje dolaze Richter i D. Green i na kraju nam Boselli nudi Juznu Ameriku gdje sve izgleda treba zavrsiti u jednoj eksploziji spektakla. Trebao bi doci rasplet neceg sto traje 20 godina i na kraju dobivamo mnostvom nepovezanih avanturistickih prica s jako malo poveznica s kontinuitetom, a na kraju svega u zadnjoj epizodi dobivamo nista. Prica u tri sveske ne nudi nista, velika praznina, supljina, sve o cemu smo godinama citali ostaje potpuno netaknuto i Zagor na kraju kaze "ajmo kuci" i ciao. Boselli je ponistio dobar dio svega sto je stvorio. Iscekivas i iscekivas, netko te pumpa emocijama i adrenalinom najavljujuci ti pricu zivota i onda kao da ti umjesto Ferrari bolida ponudi polovni Renault Megane. O ovome je pisao jedino Solid Snakem jer je izgleda i jedini procitao tu pricu. Poanta posta je da me Boselli iz njegovog sljedbenika pretvorio u covjeka koji je na kraju ostao frustriran s njim.
Zao mi je sto ovako nesto cujem. U sustini Boselli i jeste radio dvadesetak godina na ovoj prici, trebao je smisliti dostojan kraj svog velikog runa o Atlantidi i svemu sto se oko toga vrti.
Ja sam dosao do epizode Sudnji dan, moram reci da se do sada radi o kvalitetnoj odiseji.
Skiptar Tin-Hinan me na prvi pogled odusevila, mada moram jos jednom sabrati utiske i na miru je procitati kada je Ludens kompletira. Moguce da mi je ipak malo Rubinijev crtez zamazao oci. Boselli je imao srecu sto je jos jednu veliku pricu odradio sa Rubinijem, Izgubljeni svijet stoji kod mene na sedmom mjestu najboljih epizoda svih vremena, ispred Morske strave. I ovo cu morati jos jednom na miru procitati, sada se malo euforija slegla pa mogu objektivnije da razmisljam. Ne sumnjam da ce i dalje biti top epizoda, ali vidjecemo da li je bas ispred Morske strave. Burattini je takodje dobro poentirao, epizode Mumija sa Anda i Sudnji dan su odlicne. Nazalost kod ove zadnje nije imao srecu da i vizuelno bude na nivou, prije svega za to je Sedioli kriv. Za sada najgora je Sertao, klasicna western avantura izgubljena u vremenu i prostoru. Steta sto je Bisi na ovu pricu svoj talenat protracio. Imao sam utisak kao da je ova prica bila Bisijev probni rad za Texa, Boselli je epizodu napisao bas u klasicnom Texovom maniru. Pretpostavljam da Rubini kojim slucajem nije razvalio u svojoj posljednjoj prici na Zagoru, da bi sada Bisi vec bio u Texovoj ekipi. Ipak, ne zelim da ispadnem paranoid. |
|
|
Leonid
Senior Member
Croatia
2448 Posts
Member since 24/12/2010 |
Posted - 31/05/2015 : 09:39:13
|
Boselli nema što raditi više na Zagoru jer nema smisla. Ako mu nekada padne napamet kakva jako dobra ideja za trodijelnu priču,eventualno ga pozvati da to odradi. No pošto je toliko angažiran na Texu,ne vidim svrhu da sudjeluje na razvijanju Zagora,a i sumnjam da to radi svim srcem.
Naš problem sada se zove Moreno Burattini jer sve ovisi o njemu. Treba pronaći bar još jednog scenarista sa svježim idejama. To je pod must! Ne mogu se oteti dojmu da je Bure vrlo dobar scenarist,samo mu treba vremena da razvije ideju. Sada je po meni previše opterećen. Druga bitna stvar tiče se crtača. Ne može ti Sedioli biti najaktivniji crtač. Nuccio,Della Monica,Prisco,Bisi,Verni,Toricelli....to su ljudi koje se treba forsirati. Naravno,probati naći još pokojeg odličnog crtača i ne dati da ga Boselli otme. Ako je Zagor treći serijal po prodaji,onda bi bilo logično da Bure uzima najbolje sa Dampyra,Dragonera i ostalih. |
"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him" |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 31/05/2015 : 10:01:24
|
Samo što je Burattini takav lik koji se ne želi nikome zamjeriti a možda ti crtači ni ne žele raditi na Zagoru ako nema neke razlike u zaradama. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
thekide
stripovi.com suradnik
Serbia
1811 Posts
Member since 18/11/2013 |
Posted - 31/05/2015 : 10:38:03
|
quote: Originally posted by Leonid
Naravno,probati naći još pokojeg odličnog crtača i ne dati da ga Boselli otme. Ako je Zagor treći serijal po prodaji,onda bi bilo logično da Bure uzima najbolje sa Dampyra,Dragonera i ostalih.
Nažalost nije logično, jer je razlika između drugog i trećeg serijala po prodaji oko 80000, a razlika između trećeg i četvrtog, trenutno verovatno oko 80 komada! Znači 1000 puta manja. Tako da ako se ne zoveš Tex ili Dylan, onda si u povećoj grupi koja se bori za goli život. S tim što je tu Zagor na vrhu, znači siguran, plus čak i da se prodaje mnogo bliže crti za odstrel, svakako da drugi najdugovečniji serijal ima prednost u odnosu na kojekakve novotarije.
Ali ono što meni bode oči je da mu ta prednost donosi samo štetu a ne korist. Jer se svi upravo ponašaju u stilu: lako ćemo za Zagora, nego da vidimo kako da spasemo Orfane i ostale.
Tužno je da recimo svaki novi serijal ima totalnu slobodu u izboru crtača a Burattini i da oće (a neće) ne mož da se reši otpada;
1. Medda za Lukasa dobije najbolje mlade crtače po svom izboru. 2. Manfredi za Adama Wilda skuplja po nekim konkursima nepoznate crtače i to kao uslov postavlja samo da mogu da nacrtaju minimum 15 tabli mesečno?! Na kraju kad ni tu ne skupi dovoljno pita Perovića za mišljenje, koga da dovede, a ovaj mu preporuči gomilu naših.
A da je Bure kojim slučajem rekao pa evo ti neki od mojih, svi bi mu se smejali. A najsmešnije od svega je što se Zagor sigurno prodaje za bar 10000 više od većini tih novih, a neke već šije duplo.
|
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 31/05/2015 : 11:27:26
|
quote: Originally posted by Willer
Što ga je ovdje u tome spriječilo? Možda, prevelik broj likova kao takav, a koji se gotovo u cijelosti svode na amorfnu masu. Vjerojatnije, izostanak maštovitosti povezivanja dviju glavnih niti priče (oslobađanje Lafittea i potjera za Richterom), kojima su najmanje četiri grupe likova podređene, a čijoj je uopće temeljnoj kreaciji posvećen ogroman broj stranica. Takav je produženi početak čak i obećavao kvalitetan zaplet, ali već sredinom stripa, s početkom dugih i suvišnih objašnjenja u yucatanskoj džungli, postajalo je kristalno jasno kako autoru strahovito ponestaje ideja. Što ne mijenja činjenicu da je scenarij u cjelini ispao solidan, ali s puno, previše rutine i premalo inovativnosti.
Skromne ili tek djelomične iznimke čine također i Lafitte u odnosu prema Parrasu, Chico razumijevanjem Zagorovih znakova i poznavanjem nuachtal dijalekta te razbojnik Rojo u odnosu prema Astecima. Ovaj zadnji nas u izostanku respekta prema nečijim prezentiranim svetinjama, a zapravo potpunim ili djelomičnim krinkama za nasilne iskaze moći, može podsjetiti čak i na našega Zagora iz više primjera (sjetimo se npr. prvog Kandraxa i obračuna s keltskim duhovima), no ovdje je riječ o negativcu, koji samo iz svojih zločinačkih pobuda (koje onda za sobom, jedva, ali ipak vuku i neke još šire; vidjeti solarov komentar) kvari planove drugom negativcu.
Sada smo već prikupili neke solidne detalje, no oni su svi zajedno i dalje premalo za maratonsku petodijelnu epizodu. Dvojac Velasquez/Richter i njihova pratnja, Lafitteova družina (uz navedenu iznimku i sam Lafitte), Denise i njena tročlana pratnja, Zagor i uz navedene iznimke Chico, narod skrivenih Azteka kao i dvojac engleskih krijumčara, kao nositelji nemaštovite priče i sami su ovdje najvećim dijelom ipak jako, jako dosadni.
Nije prvi put da Zagorov scenarist, iz nekog respekta ili straha od povrede čitateljevih uspomena, povratnika u serijal učini posve plošnim. Vidjeli smo „slučaj Oldbones“ u Bosellijevu prethodniku, vidjet ćemo u opet u Burattinijevu „slučaju Umpai“ i na puno drugih mjesta. Vidimo to i ovdje, gdje nam pojava Lafitteove škvadre + Denise, te pogotovo Chicove obitelji, nakon početnog oduševljenja prema kraju pojavljivanja ostavlja snažan osjećaj nedorečenosti i praznine.
Burattiniju nije prvi put niti bezuspješan pokušaj ponovljanja uspjelog trenutka iz neke prethodne epizode, kao što su preforsirane scene nasilja koje izgledaju krajnje izvještačeno u odnosu na Quanahovu osvetu iz „Močvare robijaša“. Da ne govorimo o propuštenoj prilici učinkovitijeg tematiziranja dodira dviju civilizacija, koji u pretjeranoj sličnosti došljaka i domicilnih (dijalozi), djeluje jednostavno prekičasto, a u tom svjetlu i pojava Roja i razrada unutarastečkog odnosa ideologija-moć-pobuna prestaju biti naročito uvjerljivi.
Drugim riječima, Burattini na gotovo 500 stranica nije učinio mnogo više od toga što je na površinu izvukao prastare i dugovječne Zagorove boljke. Kako je netko napisao, šteta Ferrijevog crteža. A šteta pogotovo, jer se nakon nekoliko slabijih ostvarenja majstor ovoga puta zbilja potrudio.
Bravo!
Plus što je razvučeno i nategnuto do samog kraja... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 31/05/2015 : 17:05:09
|
quote: Originally posted by Leonid
Boselli nema što raditi više na Zagoru jer nema smisla. Ako mu nekada padne napamet kakva jako dobra ideja za trodijelnu priču,eventualno ga pozvati da to odradi. No pošto je toliko angažiran na Texu,ne vidim svrhu da sudjeluje na razvijanju Zagora,a i sumnjam da to radi svim srcem.
Naš problem sada se zove Moreno Burattini jer sve ovisi o njemu. Treba pronaći bar još jednog scenarista sa svježim idejama. To je pod must! Ne mogu se oteti dojmu da je Bure vrlo dobar scenarist,samo mu treba vremena da razvije ideju. Sada je po meni previše opterećen. Druga bitna stvar tiče se crtača. Ne može ti Sedioli biti najaktivniji crtač. Nuccio,Della Monica,Prisco,Bisi,Verni,Toricelli....to su ljudi koje se treba forsirati. Naravno,probati naći još pokojeg odličnog crtača i ne dati da ga Boselli otme. Ako je Zagor treći serijal po prodaji,onda bi bilo logično da Bure uzima najbolje sa Dampyra,Dragonera i ostalih.
Potpuno se slazem! |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 31/05/2015 : 17:13:53
|
Tex trenutno donosi profit i bez pojedinih crtača, najprodavaniji je SBE serijal. Zagor, iako je trenutno pretpostavljam na trećem mjestu po prodaji, poslije Texa je serijal sa najviše tradicije, pa ipak je već skoro na granici borbe za opstanak. Posljednje što mu treba je da se uzmu kvalitetni crtači.
Ne bih išao tako daleko i poredio taj odnos sa fudbalskim, Zagor i Tex igraju za isti tim. Bez obzira šta neki kažu, onog dana kada propadne Zagor, i Texu će doći kraj. Ili možda SBE misli da živi samo od Texa?! Prvih nekoliko serijala trebaju svim sredstvima da se poguraju naprijed, Zagor je jedan od njih. Upravo od tih zavisi i eksistencija firme. Sigurno opstanak ne zavisi samo od jednog stripa, što je logično.
Zagor, da bi opstao, mora da pridobije i zadrži kvalitetne autore, a ne i onu šaku jada što ima da se prebaci na Texa. Jedan Rubini Texu ne znači mnogo, Zagoru je mogao da bude stabilni oslonac neko vrijeme, koliko god to čudno zvučalo.
Kontam da je i Boselliju frka, njegovi projekti polako propadaju, Dampyr je skoro u crvenim brojkama, Tex bilježi rekordnu prodaju u negativnom pravcu, pa pokušava da uzme sve što je kvalitetno da bi se održao što duže. Jednostavno mislim da na taj način nanosi ogromnu štetu drugim serijalima dok sebi slabo pomaže. Postoje valjda i drugi načini da se nešto uradi i uspori pad Bonellija. Upravo Recchioni isprobava te druge puteve na pravi način, nije se koncentrisao isključivo na "krađu" kvalitetnih autora.
Vidiš, ja to ne vidim tako. Kao što sam nedavno rekao na temi „Hellingen 7“, mislim da je degradirao veliku trojku i da je bolje bilo da ih je ostavio na miru. Imao je jedno vrijeme dovoljno materijala da stvori sopstvene likove, mitove i ideje, na tom polju i jeste dobar.
Morska strava, Osveta vudu i sve što se vrti oko tih priča, to su bile kreacije s kojima je zadobio naše poštovanje, sigurno ne zbog diranja u veliku trojku. Mada, o Rakosiju bi se moglo još diskutovati koliko je uopšte bio potreban u jednoj priči kao što je "Tajna Fride Lang".
I, iskreno, ja bas smatram da se lijepo moze diskutovati i da jedini koji su uvijek bjezali od toga su Feritalibani, koji su u 2 recenice uvijek davali do znanja da im je sve iznad 1991 smece, kao i prof Inz, kojem je smece bilo sve sto nije Zagor. I to je to, ostalo bas zna da bude super diskusija, i na kraju krajeva, normalno je da nemamo svi ista misljenja.
Ja sam uvijek za dobru i kvalitetnu diskusiju, ali ako pričamo ponekad kritički o jednom autoru, pa pojedinci reaguju kao da si im dirao oca, prođe me volja. Možda to tebi čudno zvuči, ali kao što sam rekao, velike razlike između radikalnih poklonika Ferrija i Bosellija nema. Čas izuzecima. Ukoliko se nešto zlonamjerno dira, onda mogu da shvatim da se izazove bijes fanova, međutim upravo u Bosellijevom slučaju sam uvijek govorio da je kao Zagorov autor imao svijetlih i tamnih trenutaka. Govoriti o njemu kao o Texovom uredniku je već druga stvar, jasno je da nam trenutno nanosi veliku štetu otimanjem autora i da je čovjek koji nam dodatno otežava situaciju. Mislim da je to jedna od rijetkih stvari koja nije pitanje ukusa ili mišljenja, neke stvari su previše očigledne. Mada, korijeni tog problema su daleko stariji. Sergio je tu trebao na vrijeme reagovati i uskladiti plate SBE autora prema kvalitetnom nivou, a ne prema serijalima na kojima rade. Kao što sam rekao, svi oni u suštini igraju za jedan veliki tim. Na taj način bi neki serijali duže opstali, autori bi imali mogućnost da rade serijale koje vole, a ne da to rade čisto iz profita.
I sa ovim se apsolutno slazem!
Sjajna diskusija se vodi ovih dana, steta sto nemam vise vremena da se ukljucim.
|
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4534 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 01/06/2015 : 09:02:09
|
šta reć. ja se jednostavno ne mogu pomiriti sa irskom, afričkom, atlandtidskom i tko zna kojoj sve mitologijom u Zagoru. Sama esencija Zagora je ugrožena takvim pričama, jer je on sve postigao sam bez ikakve božanske intervencije i porijekla. Uvijek su mi bile drage epizode di iskustvom, spretnošću i pameću pobjeđuje protivnike evidentno moćnije od sebe. sve to pada u vodu ako to nije postigao sam, nego nešto drugo stoji iza toga. Bozeli se ne usudi raditi takve stvari na Teksu, a Zagora piše ko da mu je potpuno svejedno. Ljudi očekuju nekakvo smisleno objašnjenje na kraju ostaju razočarani, jer u svem tom spletu likova i mitova nema nekog smisla i skrivenog značenja, a možda i bolje, jer tko zna kud bi nas to odvelo. On je odličan na Teksu gdje su mu granice strogo zadane, a takav je mogao biti i na Zagoru samo da više poštuje osnovu priče, a ne da pokušava mijenjati temelje serijala. |
|
|
Topic |
|
|
|