forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1209

manhunter
Moderator

Switzerland
25510 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 28/06/2015 : 16:13:30  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Bez spoilera. ;)

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19768 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 28/06/2015 : 16:16:07  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Ja samo nagađam. :)

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25510 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 28/06/2015 : 16:22:30  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
A ja nemam pojma, samo se pravim važan. :)

Go to Top of Page

IGMAN2
Senior Member

2426 Posts

Member since 08/05/2003

Posted - 28/06/2015 : 18:43:00  Show Profile Show Extended Profile  Send IGMAN2 a Private Message  Reply with Quote
Zar originalne table nisu Bonellijeve?
Kako to danas ide... mislim, nisu li oni platili autoru za njih?
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 28/06/2015 : 19:00:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/zagor-i-martin-mystere-omiljeni-likovi-svjetskog-autora

Kasteli se slaze sa nama oko junaka sa najvećim potencijalom.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25510 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 28/06/2015 : 19:12:46  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IGMAN2

Zar originalne table nisu Bonellijeve?
Kako to danas ide... mislim, nisu li oni platili autoru za njih?

Pojma nemam, najiskrenije. Ja sam oduvek mislio da table ostaju kod autora i da on njima raspolaže (jedino ne sme da ih objavljuje, naravno).

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 28/06/2015 : 19:18:09  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
origigi table su iskljucivo vlasnistvo autora
Go to Top of Page

IGMAN2
Senior Member

2426 Posts

Member since 08/05/2003

Posted - 28/06/2015 : 19:33:24  Show Profile Show Extended Profile  Send IGMAN2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Nisi li jednom spomenuo da su tvoje table pokradene iz...Dečjih novina(?), jer si ih za njih crtao i tamo su onda bile uskladištene?
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14741 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 28/06/2015 : 19:58:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Nedavno sam obnovio priču "Povratak Kejna" u ediciji OP... i još više se oduševio, pored toga što sam i ranije imao visoko mišljenje o njoj. Pri drugom čitanju su sve suptilnosti i nevjerovatna pripovjedačka snaga Andreučijevog crteža došle na vidjelo - i, moram reći, radi se o najbolje nacrtanoj Patrikovoj avanturi koju dosada vidjeh (koju treba staviti pod nos ferri-nostalgičarima). Kroz nekoliko kadrova, Andreuči je u stanju da jasno omeđi granice i prirodu svijeta fabule (što je izrazito bitno u svim pričama van poznate Darkvudske šume), evocira niz utisaka, sjećanja i emocija - jasno postavi i Zagora i čitaoca u okviru svijeta, podstakne nas na građenje specifičnog odnosa prema njemu. Da pojasnim: "Povratak Kejna", ma koliko se radilo o avanturističkoj, akcijskoj, relativno linearnoj i jasnoj, "raspričanoj priči", u sebi nosi nešto od hipnotičkog kvaliteta ugođaja poezije: stvaranja jednog svijeta ne samo da bi se ispričala priča... već i kao samodovoljne, opčinjavajuće slike, koja kroz svoju nejasnoću izaziva bezbroj asocijacija i senzacija u posmatraču.

Pogledajmo crna kraljevstva juga, i Zagorov susret sa fetišom džu-džu... tu duboku tamu džungle, isprekidanu od strane par dugačkih, izvijenih traka bjeline - rijekama, kroz koje civilizovani putnik može ući u "srce tame"... vjerovanja njenih stanovnika, u kojima se mitološko i realno prepliću dok razlike nema: stvarnost jeste mit, iracionalna i sveprožimajuća: Dambalah je van istorije, svevremeni bog koji može uzeti i oblik bijelog pustolova iz daleke zemlje, o kome će se pričati uz vatre još mnogo, mnogo godina. Zatim, ništavilo velikog Džufa: bjelina pustinje, u kome sve ljudsko dolazi na istu, završnu tačku - nultu tačku naše slabosti i sićušnosti spram silama prirode i kosmosa, iluzornosti smisla i svrhe za nas; pijesak prekriva raspale grobnice civilizacije, briše posljednje tragove ljudskih napora. Na stubu, mjeesto uputa ka gradu Akronu, moglo je pisati i samo "sic transit gloria mundi". Ali priroda, uključujući i pustinje, donosi samo smrt, čistu, nakon koje vlada samo zaborav: u okrilju raspada i smrti civilizacije, pak, ko zna kakav polu-život, koji se hrani tragovima smrti a i sam polako nestaje, može postati. Akron je grad leševa i onih koji se njima hrane: čak i u njemu se nastavlja, sa monstruoznim cinizmom, istorija ponositih Atlantiđana: njihovi potomci jedu leševe predaka, izdržavaju zvijerski život na temelju kostiju civilizacije koja se umorila od svoje veličine, starosti, nagomilanog znanja i istorije. Gomilati se ipak - ne može vječito - vreme i pijesak nagrizaju i one koji bi želili da sve ostane isto, istovjetno i beskonačno, i tako se sahranjuju u holovima kojima su hodili za života, noseći iste dragulje i haljetke, znajući da je sve uzaludno. Ima mnogo užasa u "Povratku Kejna", a to je nekro- užas: nekromantija, nekropolis, nekrofilija. Život koji se hrani od smrti, kao gulovi, živi koji žele da vaskrsnu mrtvo i vrišteći slome zakone prirode (nekromanti) i oni koji žele da prodru u domen smrti i otmu blago mrtvih, ne bi li služilo svrhama živih (Tuarezi i ostali "sinovi islama").

Spram takvog svijeta, kojim vladaju kosmičke, nespoznate i često hostile sile, i figura Junaka poprima drugačiji oblik, ili se, bolje rečeno, drugačije sagledava u svijetlu ovakve panorame. Zagor i Kejn, obojica snažni i moćni ljudi, simbolišu milost i pravdu. Kejn je pravda i nema milosti. Zagor katkada i ne izvrši pravdu u ime milosti. Pravda postavlja svijet i sve u njemu na svoje mjesto: Jahve, Onaj-koji-jeste, i njegov poredak pravde, iznova se otkriva u onome što mu je strano: i najgušći mrak i najgnusniji demoni su zbrisani, i u tom uništenju otkriva se božja ruka, stalno potvrđivanje boga kroz njegovu, naizgled, ugroženost, ugroženost ideje boga i kosmosa za ljude. Endrju Kejn, kao veličanstvena varijacija Hauardovog Solomona Kejna, jeste ruka gospoda koja vrši ovaj zadatak: bog se ne otkriva ljudima, već biva otkriven kroz ljude, njihovu hrabrost i vjeru. Ljudi su bitni u građenju svijeta božje pravde; oni nisu pasivne stvari, već slobodna bića. Endrju Kejn je vjernik: on ne očajava nad negacijama njegovog boga, zlom i nepravdom, već stremi da ih uništi, i, kroz sebe i svoje činove, konstituiše makar dio pravednog svijeta božjih zakona, još vrijednijih jer su ostvareni i pomoću njega. No pravda, koja bi kažnjavala dosljedno i uvijek, za svaki postupak, još je nepotpuna bez milosti: snage da se pogleda iza zlog dijela, i zločinac poštedi, u nadi za bolje sutra, život i promjenu. Bez milosti, nema ni pokajanja ni potpune božje pobjede - već samo kažnjavanje i uništavanje zla, koje nije najviša pobjeda. Najviša pobjeda je otkrivanje i cvjetanje dobra i božje promisli u onome što mu je strano: u zlu, preobraženom i odbačenom, okrenutom ka dobru. Tu milost, i tu sposobnost odlaganja pravde zarad još veće pobjede života - predstavlja Zagor.

On (Zagor) je rukovođen svojim "moralnim nagonom", a njegova dopuna Kejn fanatično sprovedenom idejom Božje pravde. Međutim, u goreopisanom pejzažu, obojica poprimaju obrise apsurdnih, gotovo kamijevskih junaka. Apsurd se javlja u oštrom raskoraku između želje za pravednim svijetom bez zla i svijeta takvog kakav je: iracionalan, ogroman, suštinski neljudski, lišen antropocentričnog dobrog boga i svrhe koja bi nam bila data. U takvom okruženju, apsurd se samo može živjeti: Kejn kroz svoje dirljive napore u sebi oživljava ideju pravednog, iako manihejskog i nemilosrdnog svijeta, a Zagor prirodnu pravdu, pravdu pomiješanu sa milošću i snagom da se oprosti. Krajnje pobjede dobra nema, i bilo bi je smiješno i očekivati u ovako postavljenom narativu: gulovi i dalje žive u ruševinama Akrona, a zlo i dalje prebiva u dušama ljudi. No Zagor i Kejn i dalje stvaraju svoju svrhu, i kroz svoje avanture prizivaju jedan drugačiji, humaniji svijet: koji poimamo po njegovoj beskrajnoj udaljenosti od našeg, po putokazima i slikama koje nam ostavljaju dobri ljudi.

Na stranu osobne sukobe s ovim clanom.
Covjek objasnio, svaka cast... lijepo radi masta za vrijeme ctanja.
Ovako kad citam imam dojam da nisi u potpunosti docarao sto zelis docarati tj ima jos rezerve.
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 28/06/2015 : 22:14:46  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Sve to zavisi od ugovora. Meni su nekoliko puta naručitelji tražili isključivo originale (koje su i platili), a ja sam se morao zadovoljiti, u smislu arhiviranja vlastitog rada, samo dobrim kopijama.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 29/06/2015 : 09:39:06  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@Igman
Originali su nekada slati postom i cesto su ostajali kod izdavaca koji se nisu bas polomili da ih cuvaju. Cesto se desavalo da u stampariji izgube originale ili da neka budala ponese kuci deci kao papir da crtaju sa druge strane.
@Mogorovic
Takva stavka u ugovoru je nezakonita ukoliko ne ukljucuje fer naknadu za originale u sta cisto sumnjam. Placanjem za objavljivanje izdavac NE MOZE da stekne pravo na originale. Otudjivanje originala je iskljuciva stvar autora. Vise o tome ima ovde i vredi procitati
https://www.facebook.com/groups/zipabato/permalink/414392781996915/
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 29/06/2015 : 14:26:29  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Nažalost, je moguće, pa čak može biti i zakonito. Svaka država ima svoje zakone, tako i Zakon o autorskom pravu, koji je vrlo rastezljiva pravna tvorevina, zavisno od države u kojoj je donesen! I sam znaš da su ti zakoni prije bili šturi, a danas je, ipak, stanje daleko bolje, osobito u nas u Hrvatskoj, zbog obaveznog usklađivanja zakona sa zakonima Europske unije. U vrijeme kada sam ja sklapao takve ugovore, nije bilo pravovaljanog zaštitnog mehanizma, kojim bi se suprotstavio naručitelju, pa se nisam niti trudio tražiti nešto više.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 29/06/2015 : 15:10:48  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Praksa, slobodno je mozemo nazvati ucena, je moguca uvek kada je autor primoran na pristajanje iz egzistencijalnih razloga. Uvek tako bilo i na zalost, bice. Ali po zakonu, svaki sud bi to oborio.
Na svu srecu, danasnja tehnologija omogucava da iszdavac ne moze ni da prismrdi originalima a kamoli da ih zadrzi. Evo, bato, sken pa izvoli radi izdanje.
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 29/06/2015 : 22:39:15  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
U pravu si, svakako. Danas je to ipak drukčije. U to vrijeme, polovicom i krajem osamdesetih, jednostavno je bilo traženo, da donesem isključivo originale, a u pitanju je jedan zagrebački magazin (nije stripovski!), koji i danas izlazi u skromnijem izdanju, s drugim uredništvom (a u vrijeme kada sam ja za njih radio, to što sam radio, izlazio je u 200.000 primjeraka!). Danas se sve skenira i radi na daljinu, i to je to!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 29/06/2015 : 23:30:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Khm, Erotika?

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 30/06/2015 : 12:22:59  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Khm, Erotika?

Njet!
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 30/06/2015 : 12:27:01  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mogorovic

quote:
Originally posted by Johnny Difool

Khm, Erotika?

Njet!

Ode interes i za ovu temu...

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 30/06/2015 : 13:00:58  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Ljeto je, Alene. Nikome nije baš do teških tema. Vrijeme je laprdanja i raznoraznih gluposti. Već će se netko sjetiti ozbiljnije nastaviti o... čemu li ono!? Koji je ovo topic, ustvari? Aha! Zagor! Joj!!
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22330 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 02/07/2015 : 11:17:26  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Napokon i Zagor sa oficijelnom SBE facebook stranicom:
https://www.facebook.com/ZagorSergioBonelliEditore
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 02/07/2015 : 12:31:05  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Blago Jeana Lafittea:

http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lu-100-102-blago-jeana-lafittea/307/

Dobra je ovo priča… „najprljavija“ gusarska priča u serijalu. Lijepo je Bure nadogradio »Osvetu vudu« i složio dobar izgovor da se pošalje našeg junaka na crni kontinent gdje nas čekaju dva vrlo temeljna lika novijeg doba – Cain i Marie Laveau. Dobri su mi bili svi ti flashbackovi, koji zaokružuju kontinuitet i dodaju malo povijesnog začina na cijelu priču. Dobra mi je ta fora sa mornarem Leroyem, koji jedini zna lokaciju blaga i sve se svodi na to tko će ga imati u svojoj »ekipi«.

Da, možda je mogao dojam biti još bolji, da je crtao netko drugi. Chiarolla varira. Dobar je izbor za crtanje ružnih gusara (i očito zgodnih žena) i na početku mi je to bio plus, ali nije mi baš najbolje dočarao Afriku odnosno otok s blagom.

Završnica na otoku mi je oke. Zagor se stvarno efektno riješio onog gusarskog broda. Efektno se osvetio i Jean Lafitte (iako nam je svima žao blaga). Fali mi jači epilog. Mogao se je prvi dio skratiti i zadnji razdužiti. Kraj prvog djela, odnsno pojavljivanje Jean Lafittea bi bilo puno efektnije, da nam Bure nije već na sredini prvog djela pokazao Lafittea i tu u nekom bezveznom okršaju sa banditom. Neću mu oprostiti ni to što nam nije poklonio barem jednu vinjetu sretnog Digging Billa sa otovorenim sandukom zlata na kraju (Boselli pazi na takve detalje (vidi Izgubljeni rudnik)). Sve u svemu, solidno.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19768 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 02/07/2015 : 13:10:38  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Dva posta gore, to je objavio King.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19768 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 02/07/2015 : 13:12:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Dva posta gore, to je objavio King.

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 02/07/2015 : 14:29:28  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Kao što je King već objavio i Zagor je dobio facebook stranicu, ajmo ljudi lajkajte da pokažemo Talijanima koji fanovi su najjači na internetu!

Službena ZAGOR facebook stranica

Edited by - solar on 02/07/2015 14:30:03
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 02/07/2015 : 14:34:33  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Predviđam, da će tvoja fb stranica, solare, i dalje biti najbolja zagorova fb stranica. :)

Iako, ova službena je zanimljiva jer će vjerojatno i kakva glavešina pročitati koji komentar.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 02/07/2015 : 14:37:19  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Iako, ova službena je zanimljiva jer će vjerojatno i kakva glavešina pročitati koji komentar.

U tome i jest štos, moramo ih zatrpati lajkovima i komentarima!
Go to Top of Page
Page: of 1209 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.84 seconds. Snitz Forums 2000