Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/tribal_wolf_by_hindrudenver-d354ekd.jpg)
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
Posted - 22/08/2015 : 15:21:49
|
Capone kao scenarista je bio odlican, pogotovo Hiljadu lica straha i Demon Hagot, tu je odlicno uradio posao. Sclavija pamtim samo po Demonu ludila, Vuka Samotnjaka i Devil Mask. Bure kao Bure, imao je dosta po meni dobrih epizoda kao i Boselli. Ali Nollita je Nollita... |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/king warrior.jpg)
22335 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 22/08/2015 : 18:11:33
|
quote: Originally posted by stinky
i Burattini ima dobrih stvari onda, ali cijeli opus... ma nema takvih cugova kako je potegnuo Nolitta nekoliko puta ili Boselli kad je ponovio američku odiseju.
Jesi li procitao zadnji gigant? |
|
stinky
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
Croatia
13197 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22335 Posts
Posted - 22/08/2015 : 19:00:40
|
Obavezno procitaj. Cista perfekcija! Fenomenalan spoj klasicnih i modernih epizoda, od scenarija do crteza, sve na najboljem mogucem nivou. |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13197 Posts
Posted - 22/08/2015 : 19:05:54
|
svakako budem. sve Zagorove epizode pročitam, samo posljednjih godina nisam redovit. ne pratim više redovno, ali to mi sad nekako najbolje odgovara. |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13197 Posts
Posted - 22/08/2015 : 19:32:48
|
u međuvremenu sam ponovio Nolittine zombije i ... meni je ovo odlično. čak mi je ovoga puta (čitao sam valjda 4-5 puta kroz nekih 10 godina) najbolje sjelo, štoviše, vrhunski. nedavno sam ponovio i Bosellijeve zombije i nisam više siguran što mi je bolje. jedno i drugo je sjajno, a možda sada mrvica prevage ide Nolitti. dva različita su to pristupa, oba imaju svoje adute. Boselli ide direkt, u njegovom svijetu funkcioniraju i stvorovi (zato elderane voli Bosellija, Bosellijev svijet je više fantasy svijet), dok u Nolittinom svijetu ima još čuđenja. natprirodno nije samo tako, ono još ima "auru", zapravo svijet ima "auru", nešto je tamo, nedokučivo, nije integrirano. meni to jako paše, trenutno mi više paše. a pored ove pogođene doze misterioznog, i sama priča, ma kako bila 'obična', u drugu ruku je ozbiljna. ozbiljnija nego Bosellijeva, premda još u romantičkom štihu, Nolitta u simpatičnonaivnom modusu. priča o religijskom fanatizmu. kasnije će Nolitta ponoviti priču, ali ovoga puta u realpolitičkom modusu, sagledati sve strane (riječ je o epizodi Mau Mau, ponajbolji M.No).
ponovio sam i Moj prijatelj Jim Gitara. ovo je jedan od najslabijih Nolitta, ti jubilarni kolorci su izgleda sklepani na brzinu, da se odradi. eventualno moram ponoviti Dugin most, možda je iznimka. |
|
DODSFERD
Advanced Member
![](AvatarUpload/sick0019.gif)
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 22/08/2015 : 20:28:37
|
Iako ne spada u one njegove najbolje klasike Nolittin Vudu meni je puno bolji nego Bosellijev. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
Elderane84
Advanced Member
![](AvatarUpload/Nebula eagle.jpg)
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 22/08/2015 : 23:13:13
|
@Poncho, de me podsjeti na poveznice Potopa u Darkvudu sa Boselijem, ne mogu se nesto sjetiti.
@Stinky, potpuno si u pravu. Boseli radi fantazi, i to modernijeg pristupa (meni je npr. njegov Vampir totalno u fazonu Underworld filma, tu atmosferu nosi), dok je Nolita cista klasika. Ja nisam na "ti" sa klasikom, tesko mi je gledati stare filmove cak i kad vidim da prste od kvaliteta, ali nekako kontam da bi trebao prevazici tu barijeru nekada.
U svakom slucaju, ko god da je objektivno bolji od njih dvojice, a nesumnjivo je njihov trag najveci u Zagorovim okvirima, obojica su stvar proslosti, i ono sto je neophodno je svjeza krv u serijalu. |
|
Poncho
stripovi.com suradnik
![](avatars/wiggum.gif)
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 23/08/2015 : 11:36:53
|
Da, u Poplavi u Darkwoodu se prvi put spominje postojanje 2 drevnih naprednih civilizacija, njihovo međusobno uništenje u ratu te civilizacije koje su osnovali preživjeli iz tog rata. Zagor je za sve to prvi put čuo od nekog šamana dok se spremao za sukob sa Dijablarom. A i Dijablar svoju moć crpi iz drevnog znanja koje očito nije samo magijsko i dolazi iz te neke drevne civilizacije.
Sve te elemente Boselli će razraditi u svojim pričama. Čak i spoj magije i znanosti u Bosellijevom Helligenu ima svoju preteču u Dijablarovj magiji koja proističe iz nekog znanja pradavne napredne civikizacije. |
|
Poncho
stripovi.com suradnik
![](avatars/wiggum.gif)
Croatia
3464 Posts
Posted - 23/08/2015 : 11:44:02
|
Osveta Vudu je remek djelo. Demonstracija Bosellijevog umijeća da u samo 2 nastavka stvori epsku priču koja ima tako mnogo razina djelovanja. Malo tko kao Boselli može vješto inkorporirati toliko upečatljivih likova, paralelnih radnji, akcije i priče. Skoro svaka vinjeta je kultna i priča za sebe. Više pustolovine ima u ova 2 nastavka nego u 5 nastavaka onog Burinog smora s astecima u džunglama Yucatana.
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13197 Posts
Posted - 23/08/2015 : 12:31:10
|
quote: Originally posted by Elderane84 Ja nisam na "ti" sa klasikom, tesko mi je gledati stare filmove cak i kad vidim da prste od kvaliteta, ali nekako kontam da bi trebao prevazici tu barijeru nekada.
pošteno
zapravo to i jest 'smjer' u kojem treb(š) ići, jer, kako već natuknuh, ne vidim drugi smisao nego da mi čitatelji, okupljeni oko Zagora) stvorimo jedinstvo. (dobro, ne sad totalnu monolitnost, ali da ne razglabamo, bit će još prilike).
recimo, i ja sam bio u 'tvojoj' situaciji. slično kao 'jaki' bosellijevci, kad sam se prije 15 godina vratio stripovima, baš me oduševljavao taj novi, moderni Zagor. može se vidjeti i na mojim starim komentarima, puno su mi bolje bile te priče nego klasične. i onda je, na starom scomu, slično kao i sada, bilo 'sukoba' oko starog i modernog Zagora, s tim da sam onda ja bio na modernoj strani, aco, dj... klasičarima nije odgovarao novi crtež itd.
ipak je potpunije, obuhvatnije stajalište razumjeti jedno i drugo. e sad, kako se do toga dolazi, ne mogu reći u smislu točne formule. može biti indikativno, da nakon što sam počeo čitati 'ozbiljnije' stvari, nakon što sam pogledao praktički cijelu svjetsku kinematografiju, ajmo reći najobičnije (ma kako blesavo ispalo kao nekakvo samohvaljenje), nakon što sam povećao opseg znanja, nije se dogodilo to da mi Zagor postane naivan, dosadan, ni da mi stari stil (naizgled naivan) postane slabiji, nego obrnuto - postalo mi je bolje, poraslo.
ajmo još uprostiti ovo. neki iznose stav da je taj klasični Zagor prevladan, da je to nostalgija i sl. pustimo sad po strani kako su došli do takvih uvida, do stava. s druge strane, tko je od njih dosljedan i pošten do kraja (recimo, tvoj slučaj) dolazi do proturječja: jer vidi, da neki dugi tvrde da je klasični Zagor odličan, vrh. a ovi "drugi" nisu za odbaciti, ne mogu se lako otpisati, imaju određeno važenje... najprostije, DJ, King, solar, stinky itd., ne može se reći da su bedaci, glupani... dakle, tko nastoji biti ozbiljan (naposljetku to svatko treba pokušati), probat će shvatiti stvar, pomiriti suprotnosti, ići u pravcu sinteze.
sinteza je u ljudskom svijetu dana tako da se "svaka stvar napoljetku mora pokušati razumjeti u njezinoj povijesti". to znači proširiti vidokrug, a ne ostati jedino u svom vremenu, u "modernom" (stilu, načinu, obradi...). kad kažeš "barijera", to je to: vidokrug na ono najbliže, precjenjivanje onog blizu. Nolittini zombiji su ti daleko, strani, avanturističke priče koje je on čitao, filmovi koje je gledao, tu je barijera, ne ide do tebe na pravi način. međutim, nije rješenje ni "razumjeti Nolittu u njegovom vremenu", standardni odgovor "to je bilo dobro 1975., tada je bilo prava stvar".
ni jedno ni drugo. ni biti samo u modernom, a niti puko uvažiti historijski, pa reći, da, dobro je to bilo tada. pravo razumijevanje je tek kada ti to prošlo govori u sadašnjem vremenu, ako i dalje važi.
izgleda da klasične Zagorove priče i dalje važe. preostaje vidjeti što je to što važi. da bi se to vidjelo, treba stalno proširivati vidik (idealan slučaj: spoznati apsolutno sve na svijetu;) u nemogućnosti toga, okrenuti se povijesti i učiti napredovanje 'pojava'). da sada ne duljimo, jer ova je tema ogromna, kao neka skica "onoga što važi u Zagoru" neka posluži osporavani završetak prve sezone True Detective. "najstarija priča", svjetlo protiv tame... i svjetlo pobjeđuje. da i Zagor priča tu najstariju priču, to je točka okupljanja fanova. upravo to je "klasičnost", normativno važenje koje povezuje fanove. iz Nolittinih priča se ovo može izvaditi, jasno je postavljeno i zato se one i dalje čitaju. kao što i danas klinci mogu čitati Djecu kapetana Granta, U pustinji i prašumi i slično.
iz tog "jedinstva" onda ide 'raspad', netko će više preferirati ovakvu maniru netko onakvu. samo to ne može ići do potpune negacije. jedno zajedništvo mora opstati i svi imaju to uvažiti. kažem, preopširno je sad sve to razglabati. u svakom slučaju, za mene je smisao ne samo da čitam doma epizode, nego "čitam doma + općim sa drugima + po mogućnosti dolazimo do slaganja" = viši smisao.
kod Zagora je ovaj smisao otišao najdalje, to je također zanimljivo. baš zato što ima najviše "općenja" (komunikacije) i što se kreće u pravcu slaganja (polako se kristaliziraju najbolje priče, ide prema Top-Listi), izaziva 'zavist' s vremena na vrijeme. otuda napadi, žalopojke, pa smanjite malo broj tema, broj topica itd. također, nema više ni ozbiljnog osporavanja, eventualno klaunovskog.
tko će jednom raditi ozbiljnu fenomenologiju strip scene (Mali Mate?) neće moći zaobići "čudo Zagor". |
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/banana.jpg)
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
Posted - 23/08/2015 : 21:38:08
|
Je li još tko primjetio da jedini put kada se krokodil pojavljuje blizu Zagorove kolibe je u epizodi s Hegelom von Axelom kada Zagor dobiva lažno pismo od Fishlega, a Chico zaveže sidro od poštarevog balona za krokodila.
P.S. Tema balona je iskorištena i u trećem pojavljivanju Rakosija |
Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no! http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434 |
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4606 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 24/08/2015 : 07:41:31
|
zato ne volim bozelija. Nema kod njega čuđenja niti tajansvenosti. Sve je dozvoljeno. Čisti fantazi ili avantura, što je nepoštivanje Zagorovog lika, jer Zagor ne djeluje na taj način. On kod Nolite i Buratinia uvijek sumnja i propitkuje, traži racionalno objašnjenje. quote: Originally posted by stinky
u međuvremenu sam ponovio Nolittine zombije i ... meni je ovo odlično. čak mi je ovoga puta (čitao sam valjda 4-5 puta kroz nekih 10 godina) najbolje sjelo, štoviše, vrhunski. nedavno sam ponovio i Bosellijeve zombije i nisam više siguran što mi je bolje. jedno i drugo je sjajno, a možda sada mrvica prevage ide Nolitti. dva različita su to pristupa, oba imaju svoje adute. Boselli ide direkt, u njegovom svijetu funkcioniraju i stvorovi (zato elderane voli Bosellija, Bosellijev svijet je više fantasy svijet), dok u Nolittinom svijetu ima još čuđenja. natprirodno nije samo tako, ono još ima "auru", zapravo svijet ima "auru", nešto je tamo, nedokučivo, nije integrirano. meni to jako paše, trenutno mi više paše. a pored ove pogođene doze misterioznog, i sama priča, ma kako bila 'obična', u drugu ruku je ozbiljna. ozbiljnija nego Bosellijeva, premda još u romantičkom štihu, Nolitta u simpatičnonaivnom modusu. priča o religijskom fanatizmu. kasnije će Nolitta ponoviti priču, ali ovoga puta u realpolitičkom modusu, sagledati sve strane (riječ je o epizodi Mau Mau, ponajbolji M.No).
ponovio sam i Moj prijatelj Jim Gitara. ovo je jedan od najslabijih Nolitta, ti jubilarni kolorci su izgleda sklepani na brzinu, da se odradi. eventualno moram ponoviti Dugin most, možda je iznimka.
|
|
DODSFERD
Advanced Member
![](AvatarUpload/sick0019.gif)
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 24/08/2015 : 09:37:27
|
quote: Originally posted by adriano
zato ne volim bozelija. Nema kod njega čuđenja niti tajansvenosti.
Zato kod čitatelja dođe do čuđenja kada naleti na priču punu fantasyja. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
Poncho
stripovi.com suradnik
![](avatars/wiggum.gif)
Croatia
3464 Posts
Posted - 24/08/2015 : 11:00:14
|
Da, nema većeg gušta od Burinog HerculZagor Poirota. I sve to uz potanko prepričavanje i milijun flashbackova. Koji gušt. |
|
nagor
Advanced Member
![](AvatarUpload/zag2.jpg)
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 24/08/2015 : 11:06:34
|
quote: zato ne volim bozelija. Nema kod njega čuđenja niti tajansvenosti. Sve je dozvoljeno. Čisti fantazi ili avantura, što je nepoštivanje Zagorovog lika, jer Zagor ne djeluje na taj način. On kod Nolite i Buratinia uvijek sumnja i propitkuje, traži racionalno objašnjenje.
Di god si mogao fulat u ovom komentaru si fulao... baš sve si fulao. Svaka tvrdnja ti pogrešna. Skroz pogrešna. ![](icon_smile_wink.gif) |
|
Deers
Advanced Member
![](AvatarUpload/bud spencer glava.gif)
Croatia
9464 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 24/08/2015 : 11:09:42
|
Pa koliko puta se Zagor mora susreti sa vampirima, vukodlacima, zombijima, vilenjacima da prestane čuđenost i da automatski zabija kolce, puca srebrne metke ili razbija glave?
Prvi vampir funkcionira najbolje pri prvom čitanju, i to pogotovo ako ti je to prvi susret s vampirima. Bosellijev funkcionira uvijek jer se povrh svega radi o pustolovini. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
Edited by - Deers on 24/08/2015 11:12:25 |
|
solar
Moderator
![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif)
![](AvatarUpload/Porch_Of_The_Caryatids(3).jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 24/08/2015 : 11:21:05
|
quote: Originally posted by nagor
quote: zato ne volim bozelija. Nema kod njega čuđenja niti tajansvenosti. Sve je dozvoljeno. Čisti fantazi ili avantura, što je nepoštivanje Zagorovog lika, jer Zagor ne djeluje na taj način. On kod Nolite i Buratinia uvijek sumnja i propitkuje, traži racionalno objašnjenje.
Di god si mogao fulat u ovom komentaru si fulao... baš sve si fulao. Svaka tvrdnja ti pogrešna. Skroz pogrešna. ![](icon_smile_wink.gif)
Ma to svako malo adriano ponavlja, ne zato što ima nešto novo za reći nego voli gledati kako se ljudi kače za te njegove komentare. Slično radi i tinton. ;) |
Edited by - solar on 24/08/2015 11:22:09 |
|
nagor
Advanced Member
![](AvatarUpload/zag2.jpg)
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 24/08/2015 : 11:45:44
|
quote: Originally posted by solar
Di god si mogao fulat u ovom komentaru si fulao... baš sve si fulao. Svaka tvrdnja ti pogrešna. Skroz pogrešna. ![](icon_smile_wink.gif)
Ma to svako malo adriano ponavlja, ne zato što ima nešto novo za reći nego voli gledati kako se ljudi kače za te njegove komentare. Slično radi i tinton. ;)
Ma znam, nakon par godina svi se počnemo ponavljat, ali tu i tamo treba malo pecnuti "pogrešna mišljenja". ![](icon_smile_cool.gif)
Ali, da... bilo bi dobro kad bi se reklo nešto jače protiv Bosellija, a ne baš pogrešno stvari. Da je Bosellijeve priče crtao samo Ferri, nitko ne bi pričao o nepoštivanju Zagorova lika. Da, novije priče imaju drukčiji tok, ali to se zove modernizacija i i poštivanje Zagorova svijeta... dobro Deers veli... ne može Zagor nonstop razbijati pukovnikova vrata i nonstop se čuditi misterijima, koje je već vidio. Neke smeta i to što je Zagor rješava zlikovce i izvan Darkwooda, a ne smeta ih što je svaki zlikovac htio zavladati svijetom baš iz Darkwooda.
Nikad se više neće ponoviti taj klasik period kad su priče počinjale sunčanim ferrijanskim/donatelijevskim danom u darkvudskoj močvari i pismom Drunky Ducka. To je bio prekrasan period, pravi klasik Zagor i još kad Nollita to onako nollitijanski razvuče kod dijaloga... Odličan je takav Zagor, ozbiljno to mislim, ali to je Zagor svog vremena...
Ne možeš to vjerodostojno reproducirat danas. Može priča ili dvije, ali da baš svih 600 brojeva moraju biti takvi, to jednostavno ne ide. Ta nostalgična retromanija je baš pogrešan pogled na serijal i općenito pogrešan pogled na život. Stvari se mijenjaju, potrudi se da se mijenjaju na bolje, a ne zazivati dobra stara vremena i propasti. |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22335 Posts
Posted - 24/08/2015 : 12:10:34
|
Ali, da... bilo bi dobro kad bi se reklo nešto jače protiv Bosellija
Mislim da je forum po tom pitanju upao u djavolji krug, jedni previse glorificaraju njegovu stranu, kao posljedica toga onda drugi vuku previse u drugi pravac. Cinjenica je, cak i ako neko konstruktivno obrazlozi svoj stav, da u sirem luku zaobidje one manje dobre stvari. Isto vazi i za drugu stranu, samo obrnuto. Istina je, skoro kao i uvijek, negdje u sredini. ![](icon_smile.gif) |
|
Poncho
stripovi.com suradnik
![](avatars/wiggum.gif)
Croatia
3464 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13197 Posts
Posted - 24/08/2015 : 13:36:06
|
Ma ne treba se protiv Bosellija (može kritika nekih elemenata ili neke priče, ali u cjelini ne, jer je dosta dao), ali može protiv boselli-klana. boselizacija nije sve, tj. podređena je pojmu Zagor, ne obrnuto.
te dvije stvari treba razlikovati
|
|
Poncho
stripovi.com suradnik
![](avatars/wiggum.gif)
Croatia
3464 Posts
Posted - 24/08/2015 : 13:55:21
|
Jasno da nitko nije sveta krava. Al nekako je znakovito da nitko od ovih antibosellijanaca nije u stanju napisati smislenu kritiku tog "rušitelja".
Da se ne ponavljam s objašnjavanjima zašto Boselli nije nikakav otklon od Nollite, samo ću spomenuti da je Sergio baš njega stavio za glavnog u staffu Zagora. Otišao je kad je bio zagušen obvezama na svom Dampyru i kad ga je Sergio postavio za glavnoga kod Texa-zlatne koke Bonellija. I Sergio ga je više cijenio već Buru. |
Edited by - Poncho on 24/08/2015 14:03:37 |
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4606 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 24/08/2015 : 15:02:51
|
Za to ne postoje dokazi. Podsjeća me na to kad su tvrdili da je Lenjin više cijenio Sosu nego Kamenjeva i Zinovjeva, pa se na kraju ustanovilo da Lenjin Sosu nije podnosio (smatrao je Sosu štetnim za samu ideologiju) i da je ovaj čak uništio njegovu oporuku. Mislim da Bure nije slučajno glavni urednik. |
|
Poncho
stripovi.com suradnik
![](avatars/wiggum.gif)
Croatia
3464 Posts
Posted - 24/08/2015 : 15:16:01
|
Bure je glavni jer kad Boselli više nije mogao nitko drugi nije ni ostao.
Prispodoba s Lenjinom je prejaka, ta dogmatičnost je baš pogođena. |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|
|
|