Author |
Topic  |
hamzik
Junior Member

Sweden
408 Posts
Member since 27/04/2012 |
Posted - 21/02/2016 : 20:45:17
|
Aljaska (Boselli/Laurenti) - 87% (8, 9, 9, 9)
Sjevernoamericka odiseja, i lov na Nata Murda, se nastavlja u epizodi koja je puna akcije od pocetka do kraja. Boselli je sagradio temelj sa Nestalim Istrazivacom i sada moze dati gas od samog pocetka. On nastavlja sa realisticnim tretmanom Zagora i opet nas ubacuje u historijski kontekst, ovaj put sa ruskom kolonijom na Aljaski.
Boselli produbljuje karakter Nata Murda a ujedno i uvodi hrpu novih, odlicno napisanih, likova. A pritome nikad ne gusi akciju. Covjek je jednostavno na vrhuncu snaga u ovome periodu i citalac se moze samo diviti kojom lakocom on manevrira sve te likove, akciju i zaplete a da prica nikad ne gubi tempo ili se cini sklepana. I opet, ja nebi stavio Aljasku u vrhunac prica iz SA odiseje a to puno govori o visokom nivou koji Zagor dostize u ovom novom zlatnom periodu.

http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-sd-12-14-aljaska/150/ |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 21/02/2016 : 20:52:35
|
quote: Originally posted by hamzik
Aljaska (Boselli/Laurenti) - 87% (8, 9, 9, 9)
Sjevernoamericka odiseja, i lov na Nata Murda, se nastavlja u epizodi koja je puna akcije od pocetka do kraja. Boselli je sagradio temelj sa Nestalim Istrazivacom i sada moze dati gas od samog pocetka. On nastavlja sa realisticnim tretmanom Zagora i opet nas ubacuje u historijski kontekst, ovaj put sa ruskom kolonijom na Aljaski.
Boselli produbljuje karakter Nata Murda a ujedno i uvodi hrpu novih, odlicno napisanih, likova. A pritome nikad ne gusi akciju. Covjek je jednostavno na vrhuncu snaga u ovome periodu i citalac se moze samo diviti kojom lakocom on manevrira sve te likove, akciju i zaplete a da prica nikad ne gubi tempo ili se cini sklepana. I opet, ja nebi stavio Aljasku u vrhunac prica iz SA odiseje a to puno govori o visokom nivou koji Zagor dostize u ovom novom zlatnom periodu.

http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-sd-12-14-aljaska/150/
I ja ponovo krećem negdje za mjesec i pol sa SA odisejom  |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 21/02/2016 : 21:32:17
|
Već sam pomalo zaboravio tu priču a čitao sam je prošle godine, ostalo mi u sjećanju kako je onaj lik pomoću crteža ptice upozorio Zagora na zamku. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
hamzik
Junior Member

Sweden
408 Posts
Posted - 21/02/2016 : 23:16:32
|
quote: Originally posted by stinky
Aljaska je pad u odnosu na Nestalog istraživača, ali blagi pad. Još uvijek gornji dom Zagora.
Malo koja prica, gledajuci citav serijal, ne bi bila pad nakon Nestalog istrazivaca. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
vešmašina
Average Member

600 Posts
Member since 12/10/2013 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 22/02/2016 : 09:49:58
|
Bio je dobar sve do Okršaja u Los Angelesu a nakon toga je prilično "omekšao" i pokvario dojam. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 22/02/2016 : 10:01:18
|
o Natu Murdu sm bio jednom vodio raspravu s Willerom. uglavnom, ono što ostaje sjena na liku, nešto što teško mogu probaviti je to "izravnanje" Murda u Kapetana Midnighta (pa makar i unakaženog lica). preveliki je teret njegova prošla (u SA odiseji) dijabolična uloga, gdje je razvijen u beskrupuloznog ubojicu, blisko radikalnom zlu (kada ubija u Los Angelesu obitelj i sl.). Preveliki mi je to "skok"; priču o Murdu bi Boselli trebao još razviti, ublažiti skok (i obrat) daljnom količinom patnje samog Murda. Tek tu bi se mogla stvoriti nekakava ravnoteža (makar će sjena uvijek ostati). |
 |
|
adriano
Advanced Member

Croatia
4673 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 22/02/2016 : 12:25:09
|
I ja sam imao upravo takav dojam kod čitanja, baš prava TV sapunica u strip verziji. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Tonka24
Advanced Member

.jpg)
15036 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 22/02/2016 : 17:14:48
|
Murdo je odličan lik zna li se nešto o mogućem povratku? Ili je to ipak gotova priča? Nakon nestalih istraživača, aljaska baš lijepo nadopunjava.
|
 |
|
D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7147 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 22/02/2016 : 19:05:47
|
quote: Originally posted by stinky
o Natu Murdu sm bio jednom vodio raspravu s Willerom. uglavnom, ono što ostaje sjena na liku, nešto što teško mogu probaviti je to "izravnanje" Murda u Kapetana Midnighta (pa makar i unakaženog lica). preveliki je teret njegova prošla (u SA odiseji) dijabolična uloga, gdje je razvijen u beskrupuloznog ubojicu, blisko radikalnom zlu (kada ubija u Los Angelesu obitelj i sl.). Preveliki mi je to "skok"; priču o Murdu bi Boselli trebao još razviti, ublažiti skok (i obrat) daljnom količinom patnje samog Murda. Tek tu bi se mogla stvoriti nekakava ravnoteža (makar će sjena uvijek ostati).
Da, Boselli ma kako bio velik je tu malo pretjerao. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 22/02/2016 : 19:49:19
|
Čak i sa Nat Murdo sapuničastim momentom Otočku skupinu smatram gornjim domom Zagora. Bure bi dao lijevi testis za takvu priču sada. |
 |
|
hamzik
Junior Member

Sweden
408 Posts
Posted - 22/02/2016 : 23:44:23
|
Zmajevi gusari (Burattini/Ferri) - 86% (8,9,9,8)
Nakon dvije uvodne epizode od Bosselija koje su odlucno pogurale Duha sa sjekirom u novi pravac Burattini se ukljucuje u SA odiseju. On se drzi tog vise realisticnog pristupa Zagoru ali nas uveliko i vraca duhu Nolitte. Malo novog i malo starog rezultira u jednu izvrsnu avanturu koja jednostavno tece.
Zagor i Chico su opet na moru, ovaj put sa nasim novim poznanikom Honest Joe, i vjetar ih vodi prema Kaliforniji gdje se nadaju stati na trag Natu Murdu. Ali ne dogurajo bas predaleko prije nego sto izbije borba na moru protiv kineskih gusara pod vodstvom Zutoga zmaja. Bure nas uvlaci sa fenomenalnim napetim pocetkom i onda ne popusta sa akcijom do samog kraja. Zuti zmaj je pomalo tanak ali opet upecatljiv negativac, okrutan i umisljen, a njegova maglovita jazbina dopusta Ferriju da se razmase sa svojom klasicnom atmosferom.
U ovoj SA odiseji ima par prica koje se penju do samog vrhunca i ujedno uvode nove elemente u serijal. Zmajevi gusari nije jedna od njih. Ali je zasigurno uzbudljiva, zabavna i pristojno surova prica koju citam sa velikim uzitkom.

http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-sd-14-16-zmajevi-gusari/708/ |
 |
|
Tonka24
Advanced Member

.jpg)
15036 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 23/02/2016 : 02:59:30
|
Odlicna epizoda zmajevi gusari,napeta gotovo pa stalna akcija,radnja na moru. Kad citam neke price burattinija i sjetim se ove pitam se sto se tom covjeku dogodilo u glavi. Stvarno preveliki jaz u odnosu na neke njegove price. |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 23/02/2016 : 10:29:52
|
Jedna od boljih epizoda iz tog vremena, dio na otoku gubavaca mi je najzanimljiviji. |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19608 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 23/02/2016 : 11:56:11
|
Bure jacar...samo ga ubila hiperprodukcija i funkcija u Bonelliju. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 23/02/2016 : 21:46:47
|
Nekako sam zaboravio na ovaj topic, ali baš mi hamzik pomaže u onom što želim reći što se tiče razlike između Boselija i Buratinija. Ove njegove dvije kratke pasice, jedna od Boselija i jedna od Buratinija pokazuju bit. Kod Boselija je vidljiva filozofska rasprava, a to je ono što mi kod Boselija smeta, a kod Buratinija klasična akcijska rasprava. Pretpostavljam da bi se javili oni koji bi mi natuknuli možda nekakve Buratinijeve pasice koje možda vuku na filozofiju, ali poanta je u tome da tih filozofskih pasica kod Boselija ima jako puno, a da kod Buratinija ima jako puno klasične jednostavne akcijske rasprave.
U onim prijašnjim Zagorovim topicima ( ili jednom od njih, manje bitno ) ste izbjegli usporedbu Ken vs Zagor, Boseli vs Berardi. Ken se tek rodio kad se zbiva radnja u Zagoru, ali recimo da su donekle srodni žanr, Ken je daleko kvalitetniji strip od Zagora. Zagor je ipak naivniji akcijski junak. Boseli mi se svidio u jednoj DD epizodi, iako je ispalo da Boseli ne radi dobro u DD po talijanskim forumašima. Ja baš naprotiv mislim da je on ipak za nešto više od Zagor, to jest jako je loš u Zagoru, ne pogađa bit Zagora. |
 |
|
karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 23/02/2016 : 22:21:28
|
Ti si čudan čovek |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts
Posted - 23/02/2016 : 22:25:52
|
quote: Originally posted by karven
Ti si čudan čovek
Ne razumijem te uopće, zašto ne želiš prihvatiti ljude koji imaju široko razmišljanje? |
 |
|
Topic  |
|