forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Markos, sam protiv svih ...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 16/08/2010 : 12:50:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
... a pogotovo protiv Mister Noa:

http://www.darkomacan.com/dnn/Home/tabid/36/EntryID/802/Default.aspx

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn

manhunter
Moderator

Switzerland
25334 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 16/08/2010 : 13:00:10  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
vjerojatno ključ odgovora na drugi dio pitanja leži u tome što je dobar dio današnjih "misternoovaca" praktički na rubu krize srednjih godina i jednostavno ne želi odrasti. Dapače, vjerojatno im je strip samo svojevrsni vremenski stroj kojim se vraćaju u sretno djetinjstvo i tako bar na trenutak pobjegnu od stvarnosti i problema s kojim se svakodnevno suočavaju ...

Hmmmmmm...ne slažem se. osim ako nećemo da generalizujemo stvari.

a pritom ne dopuštamo da nas zahvati groznica Orhana Pamuka, Stiega Larssona ili, ako već hoćete, Stephenie Meyer?

Larsson je izvikan, i neobično fancy. ;)

Ali, opet, duboko vjerujem da je ta transformacija i prelazak s Mistera Noa na Larceneta sasvim prirodna, samo nam, kao i za svaki kvantni skok, treba dovoljno snažan impuls.

Prelazak je nužan, ili se može sedeti na dve stolice?

S druge strane, uvjeren sam da bi taj isti čovjek pročitao npr. "Aldebaran" (dakle klasičan mainstream, Bonelli na francuski način), samo da ga objavi Libellus.

Ovde bi bolje stajalo Ludens ili SA. Mada nebitno, mislim da taj isti čovek nije pročitao ništa od Libellusa, a što nije Bonelli. Da se kladimo?

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 16/08/2010 13:01:50
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 16/08/2010 : 13:08:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

vjerojatno ključ odgovora na drugi dio pitanja leži u tome što je dobar dio današnjih "misternoovaca" praktički na rubu krize srednjih godina i jednostavno ne želi odrasti. Dapače, vjerojatno im je strip samo svojevrsni vremenski stroj kojim se vraćaju u sretno djetinjstvo i tako bar na trenutak pobjegnu od stvarnosti i problema s kojim se svakodnevno suočavaju ...

Hmmmmmm...ne slažem se. osim ako nećemo da generalizujemo stvari.

dobar dio

quote:
Ali, opet, duboko vjerujem da je ta transformacija i prelazak s Mistera Noa na Larceneta sasvim prirodna, samo nam, kao i za svaki kvantni skok, treba dovoljno snažan impuls.

Prelazak je nužan, ili se može sedeti na dve stolice?

citiram "(što, je li, ne znači da ne može i dalje nastaviti uživati i u Misteru Nou)"

quote:
S druge strane, uvjeren sam da bi taj isti čovjek pročitao npr. "Aldebaran" (dakle klasičan mainstream, Bonelli na francuski način), samo da ga objavi Libellus.

Ovde bi bolje stajalo Ludens ili SA. Mada nebitno, mislim da taj isti čovek nije pročitao ništa od Libellusa, a što nije Bonelli. Da se kladimo?

Nemam pojma, mozda zaista i nije, iako, ne bih rekao.

Trouble will find me
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25334 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 16/08/2010 : 13:47:37  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ma ja to samo da dam kontraveznu notu intervjuu.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25334 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 16/08/2010 : 13:51:47  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Mada, o ovom bi se dalo raspravljati stvarno:

Možda bi to moglo imati veze s, kako bi to marketinški stručnjaci rekli, percepcijom i imidžem Fibre i Q stripa (i općenito, izdavačkih kuća kao brandova). Za ilustraciju, jedan je član stripovi.com foruma, veliki bonelijevac, nedavno gotovo ponosno izjavio kako nije pročitao ništa od Fibre, jer ga naprosto „to“ ne zanima. S druge strane, uvjeren sam da bi taj isti čovjek pročitao npr. "Aldebaran" (dakle klasičan mainstream, Bonelli na francuski način), samo da ga objavi Libellus. Možda je i s "Papkom" sličan slučaj? Možda je Q „prealternativan“ za dio publike koji prihvaća alternativnu, ali ponešto umjereniju (ušminkaniju? razvikaniju? pomodniju?) Fibru? Ili je problem možda u formatu strip-revije? Ne znam, zaista. Najbolje bi bilo pitati te ljude direktno, zato postoji forum. :) U svakom slučaju, ako će ovako "Papak" doći do šire publike, tim bolje.

Možda kasnije.

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18910 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 16/08/2010 : 20:25:39  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
dobro da postoji Bonelli ko dežurni krivac za sve tegobe izdavača ovog svijeta., da ga nema trebalo bi ga izmisliti.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

Raven84
Senior Member

Croatia
1324 Posts

Member since 29/03/2005

Posted - 16/08/2010 : 21:02:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Raven84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by teller

dobro da postoji Bonelli ko dežurni krivac za sve tegobe izdavača ovog svijeta., da ga nema trebalo bi ga izmisliti.

Nije Bonelli krivac, nego je vecina stripova prodana na ovim prostorima Bonelli. Nije li tako?

Ima nešto u njemu proslijedeno od nepoznate majke i propala oca na sina. Kaljeno savješcu. Brušeno disciplinom.
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8173 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 16/08/2010 : 21:10:56  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
zanimljiv intervju
po pitanju problema naklada mislim da jedan parametar nije spomenut, a to je poplava izdanja, sada stvarno ljudi moraju dobro birati što kupiti, a što ne, od čega odustati, s čime usporiti...
papak mi se na fibrinom privjuu jako svidio, i to mi je prvi susret s njime, svidio bi mi se i u Q da sam ga tamo pročitao :-))

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18910 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 16/08/2010 : 21:20:26  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
naravno,ken2 je u pravu, treba odlućit i izabrat prioritete, sve se ne stigne kupit pa da smo Rokfeleri...
tako je svaki izdavač drugome konkurencija, htio ili ne htio, pa iako imao sasvim drugi spekter izdanja..evo recimo
ja bi uzeo više od Fibre da nema Libellusa,valja odlučit,teško ali druge nema.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 17/08/2010 : 11:14:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Jako dobar intervju, a i komentari sa bloga su interesantni.:)

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/08/2010 : 11:16:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2
papak mi se na fibrinom privjuu jako svidio, i to mi je prvi susret s njime, svidio bi mi se i u Q da sam ga tamo pročitao :-))

E, pitanje je zašto ne čitaš Q?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3134 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 17/08/2010 : 12:01:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

quote:

Mozda je pitanje zasto nije citao Q tada. koje godine je to bilo?

Mislim da se brkaju pojmovi kada se usporedjuje broj prodanih primjeraka necega i popularnost, citanost, vidjenost. Pa ja osobno znam bar 5 ljudi koji redovno posude svako fibrino izdanje, a nikad u zivotu nisu kupili strip. Kao sto znam i hrpe nacitanih ljudi, koji ako imaju doma neku knjigu, dobili su je za rodjendan.

Od 2005. kada je Q krenuo sa objavljivanjem nekih novih stripova se po meni puno toga promjenilo. Puno ljudi koji nisu citali stripove su poceli. Puno ljudi je zavoljelo strip. Puno ljudi koji su pratili samo neke junake, su uz pomoc q-a i fibre otisli puno dalje. Ako vam se cini da je to malo, ja vas razumijem, ali mislim da ste napravili puno.
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3134 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 17/08/2010 : 12:07:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Jos jedna stvar, ljudi koji cesto virkaju po kioscima i ljudi koje ces sresti u knjiznici najcesce nisu ista publika.
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 17/08/2010 : 12:07:46  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
ajoj, ljudi!!!!!! ode sve u tri lepe.....
eto dokle smo stigli da nas mašinci, programeri (šta već) zatrpavaju svojim
psihološkim analizama o odrastanju, prerastanju i sl.
ali pogledajmo odakle tim mašincima, programerima (šta već) akreditacija i inspiracija za svoje teorije:

iz magnum opusa jednog Pijažea?
- jok!
... hm... odakle onda?... znam, Vigotski?!
- jok!
bezbroj akademskih studija i naučno-istraživačkog rada autora iz oblasti sociologije
i psihologije medija i umetnosti?
- ma bre, jok!
nego?
- vrlo jednostavno, svaki čovek, bez obzira na zvanje i obrazovanje ima svoj lični
pristup (i doživljaj) svetu i manifestacijama istog, te događaje oko sebe (i u sebi) neizbežno mora da
objasni nekako...
hoćeš da kažeš da...
- da, hoću da kažem da analiza s početka intervjua o odrastanju i o potrazi za izgubljenim vremenom
kroz stripove iz detinjstva važi samo za onoga ko je tu teoriju zasnovao...
jednom rečju world according to garp... pardon, markos?
- da

P.S. mašinci, programeri (šta već) čak ni kao izdavači nemaju pristup diskursima psiholoških, književnih i umetničkih nauka!

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1753 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 17/08/2010 : 12:23:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
Mene ovo fascinira!
http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-view&ID=2559079

Eto čovjek prodao Fibrin strip za 200 kn, a u SNK košta 280 i neku kunu!
Znači li to da bi i Fibra mogla stripove stavljati na aukcije, staviti početnu cijenu 50% jeftiniju i riješiti se spomenutih (viškova) zaliha na skladištu? I hoće li? :-)

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

Raven84
Senior Member

Croatia
1324 Posts

Member since 29/03/2005

Posted - 17/08/2010 : 12:58:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Raven84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bachy

Mene ovo fascinira!

Znači li to da bi i Fibra mogla stripove stavljati na aukcije, staviti početnu cijenu 50% jeftiniju i riješiti se spomenutih (viškova) zaliha na skladištu? I hoće li? :-)

U libellusu kosta 250 kn. I sva izdanja fibra ti tamo imaju najnizu maloprodajnu cijenu.

Ima nešto u njemu proslijedeno od nepoznate majke i propala oca na sina. Kaljeno savješcu. Brušeno disciplinom.
Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1753 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 17/08/2010 : 13:06:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Raven84

quote:

Mene ovo fascinira!

U libellusu kosta 250 kn. I sva izdanja fibra ti tamo imaju najnizu maloprodajnu cijenu.

Da, to sam zaboravio spomenuti, no ipak eto onda 44 kn jeftinije na aukcijama!

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

tristan
Junior Member

Belgium
401 Posts

Member since 12/08/2005

Posted - 17/08/2010 : 13:15:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit tristan's Homepage  Send tristan a Private Message  Reply with Quote
Eh opet vrlo zanimljiv clanak i interviu.
Isto sam ponovo poceo citati i skupljati bonelijeve stripove nakon 15 godina pauze. Danas mi uglavnom dosade, ali jos kupujem libelluse tvrde npr tex i sl, pa uglavnom kupujem svasta. Imam valjda srecu sto imam slicne ocjene i kriterije sto se tice stripova kao i Markos, pa (uglavnom) ne zazalim kad uzmen fibrino izdanje.
A sto se tice skuposti i malih naknada, interesantni su mi Markosovi primjeri kad je probao s Mausom i s Ofucanim holivudskim filmom koji su nazalost dokazali neuspjelim (ili ne dovoljno uspjelim).
Mislim da je jedini nacin da se vise (dobrih) stripova proda (i kupi) u Hr da se ljudi preobrate a to je vrlo tesko. Ovdje u Belgiji (i u Francuskoj) je citanje stripa sasvim normalno. U Hr je to jos vidjeno dosta kao za djecu makar vidim da u zadnjih desetak godina ide dosta na bolje).

Ne znam sto je spopalo Noemisa...
Eto, da ne gnjavim.
Ciao
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/08/2010 : 14:24:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tristan
Ne znam sto je spopalo Noemisa...

Što, nisi znao da mašinci i programeri ne smiju imati svoj pogled na svijet, a kamoli ga još i iznijeti kad ih se pita?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/08/2010 : 14:28:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mene ovo fascinira!

Neće, jer to je, dugoročno gledajući, loš potez.

Trouble will find me
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8173 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 17/08/2010 : 15:16:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

quote:

hm, imam prvih 15, mislim, a pročitao 10-11, dalje nikako ne stižem
los profesionales dajte, to je dobro

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26847 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 17/08/2010 : 19:24:37  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Svaki izdavač ne smije prodavat svoje stripove (nakon nekog vremena )za puno nižu cijenu od početne,jer ljudi onda neće kupovat odma već će čekat tu nisku/nižu cijenu.Šta onda sa zalihama?one ne predstavljaju veliki problem barem sa nakladama od 500 komada jer kako je jedanput Markos reka sve će se prodat za 5-6 godina.Možda malo više skladišnog prostora a i to je bolje nego(za izdavače)nego naviknut ljude na niže cijene,jer kad ja jedanput platim integral od 5 albuma za npr.150 kn drugi put ga neću kupit za 225 nego ću čekat da padne cijena.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 17/08/2010 : 19:40:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Svaki izdavač ne smije prodavat svoje stripove (nakon nekog vremena )za puno nižu cijenu od početne,jer ljudi onda neće kupovat odma već će čekat tu nisku/nižu cijenu.Šta onda sa zalihama?one ne predstavljaju veliki problem barem sa nakladama od 500 komada jer kako je jedanput Markos reka sve će se prodat za 5-6 godina.Možda malo više skladišnog prostora a i to je bolje nego(za izdavače)nego naviknut ljude na niže cijene,jer kad ja jedanput platim integral od 5 albuma za npr.150 kn drugi put ga neću kupit za 225 nego ću čekat da padne cijena.

Upravo tako.
Mada bi se dalo razmisliti o situaciji kada se strip ne proda za tih 5-6 godina. Šta onda? Da li staviti popust ili ipak ne. Dati popust, ali tako da nitko ne pomisli da će ubuduće profitirati od čekanja, niti da se kupci koji su platili redovnu cijenu ne osjete kao magarci. Kako to postići? Ustvari, ima li stripova koji se neće prodati u 500 primjeraka za 5-6 godina (konkretno kod Fibre)?
Ciljam na ljude koji baš i nisu pri novcu, a neki strip im je onako hoću/neću, pa popust prevagne, ljudi kupe i skladište se pomalo čisti. Kako to izvesti da se ne stvori armija čekača koji će onda sve čekati. Ima li ljudi koji bi čekali 5 godina (nešto što žele) da umjesto 225 kn. plate 150 kn.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 17/08/2010 19:42:13
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26847 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 17/08/2010 : 19:51:02  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
svaki će se prodat osim crvenog gospodara kojeg marko vjerovatno ne može ni podijelit

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29385 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/08/2010 : 20:42:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
A ne znam, teško se igrati Nostradamusa, ali vjerojatno ima dosta stripova koji se neće prodati ni u 10 godina, a kamoli u 5-6. Ali dobro, nema veze, to je bio moj svjestan izbor i ishod na koji sam u startu bio spreman. Uglavnom, jedini realan scenarij neke velike rasprodaje stripova bi bio u slučaju da se Fibra opasno približi brodolomu, pa da je eventualno na taj način pokušam spasiti. A nadam se da do toga neće doći, bar ne tako brzo:)

Trouble will find me
Go to Top of Page

tomislav.baretic
Average Member

Croatia
516 Posts

Member since 12/12/2007

Posted - 17/08/2010 : 21:42:38  Show Profile Show Extended Profile  Send tomislav.baretic a Private Message  Reply with Quote
sve u svemu hvala fibri sto mi je prosirila pogled na strip, vjerovatno bi i ja ostao na MN-ou, sto po meni i nije tako lose, jer u danasnje vrijeme je bolje sto manje gledat realno, na stvari kako stoje...

volim grad koji tece...
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000