Author |
Topic |
kenan92
Junior Member
Bosnia and Herzegovina
388 Posts
Member since 26/01/2010 |
Posted - 20/08/2010 : 09:39:33
|
I ja nislim da su poskupi ali šta ćeš šta je tu je......... |
Here at last, dear friends, on the shores of the Sea, comes the end of our fellowship in Middle-earth. Go in peace! I will not say: do not weep;for not all tears are an evil."
|
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 20/08/2010 : 10:35:57
|
Mi u Srbiji nema šta da brinemo. Evo, Dinkić pre neki dan rek'o kako ćemo sledeće godine da procvetamo
Baška to je što je premijer Veliki Štrumf još pre rekao da smo ove godine izašli iz krize |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 20/08/2010 : 11:38:14
|
quote: Originally posted by cat claw
Podeljeno na tiraz ni to nije strasno, ali je strasna cinjenica da se drzavi PDV placa ODMAH cim se odstampa za ceo tiraz. Drzavu ne interesuje da li ces posle prodati sve ili neces. Car uzima carevo, a ti kmete kako ti bude.
Je li dozvoljen neki odbitak poreza na remitendu?
Postoji jedna stavka u Zakonu koja kaže da se PDV obračunava na ostvaren i naplaćen promet.
Po toj logici, naknadni popusti u ceni kupcima za prevremeno plaćanje i ostale malverzacije, dovode do srazmernog umanjenja poreske obaveze. Tako obveznik plaća PDV samo na naplaćeno.
Ne znam da li je vaša branša isposlovala kod zakonodavaca makar neki srazmerni nivo remitende u odnosu na tiraž koji će biti osnov povraćaja poreza?
|
|
|
Marenovic
Junior Member
Serbia
426 Posts
Member since 08/01/2009 |
Posted - 20/08/2010 : 13:37:31
|
Eh Bane, mozda si u pravu, ali strip da bi bio popularan, da bi ga klinci kupovali svake nedelje/meseca zavisno od ritma izlazenja, da bi kupovali stalno kao i mi sto smo, mora biti dostupan klincima da ga mogu kupiti za sitninu tipa 100 kinti jer se na taj nacin stvara buduca musterija kao sto smo mi starci, a ako klinac ne bude kupovao sada, nece ni za dvadeset godina.
Ovo za zakone, mozda tako i stoji, mozda i treba da se trazi povracaj pdv-a na remitendu ili nesto slicno, nisam siguran kako to ide. Ali, kultura je u ovoj zemlji uvek bila dno dna, poslednje o cemu se brinulo.
|
Kolekcionar starina.... Imate li stogod staro a ocuvano? Moze i neka tetka... |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 20/08/2010 : 13:54:33
|
Lepo je to sto kazes, Marenovicu, ali to je teorija. U praksi, izdanje za 100 kinti kao sto je Stripoteka ti je najbolji primer. Em se tesko izdrzava em ga imbecili nazivaju guzobrisom... Po tebi, bilo bi najbolje da automobili kostaju 500 kinti da bismo u buducnosti imali sto vise dobrih vozaca. Povracaja PDVa naravno da nema, posto to i nije tako izmisljeno da se nekome pomogne nego da ga se sto vise odere. A sto se tice kulture, kazi to mojim poznanicima koji se odusevljavaju sto im osmogodisnja cerka zna da zavija sve Karleusine pesme. |
|
|
Colt
stripovi.com kum
3296 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 20/08/2010 : 13:55:04
|
Da bi strip na kiosku kostao 100 dinara morao bi da se stampa u tirazu od 20000... a ovde je problem naci i 5000 kupaca za najpopularnije junake. Ti danasnji klinci ce radije dati 400 dinara na 2 piva na splavu ili 2 pakle cigara umesto na strip... uopste, nece dati 400 dinara ni za knjigu, pozoriste ili film, jednostavno ih ne interesuje. |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 20/08/2010 : 14:10:43
|
quote: Originally posted by Colt
Da bi strip na kiosku kostao 100 dinara morao bi da se stampa u tirazu od 20000... a ovde je problem naci i 5000 kupaca za najpopularnije junake. Ti danasnji klinci ce radije dati 400 dinara na 2 piva na splavu ili 2 pakle cigara umesto na strip... uopste, nece dati 400 dinara ni za knjigu, pozoriste ili film, jednostavno ih ne interesuje.
nemojmo toliko generalizovati stvari. Ono, slažem se da su klinci debelo zabrazdili u besposličarenje, ispijanje piva ispred dragstora i sl. i u to se uverim kad god sam na godišnjem odmoru pa imam slobodnog vremena da blejim po gradu, ali ne želim da verujem da je omladina sva takva. Ispade sad da su npr. svi francuzi pismeni, elokventni, ljubitelji umetnosti a samo naši barabe |
|
|
Colt
stripovi.com kum
3296 Posts
Member since 18/10/2001 |
Posted - 20/08/2010 : 14:21:26
|
U Francuskoj (ili Italiji, npr), svest o strip-sceni je daleko razvijenija. Festivali, gostovanja autora iz celog sveta, neprekidne promocije izdanja, revije posvecene iskljucivo recenzijama itd itd... dok je u Srbiji strip maltene nesto za zamlate i gubitnike "koji ne mogu da nadju ribu". Veseli Cetvrtak je uradio dosta za povratak stripa na scenu ali ocito je da postoji jasno definisana grupa ljudi koja bi kupovala stripove i tesko je pronaci nove citaoce, podici tiraze i samim tim smanjiti cenu izdanja. |
|
|
Marenovic
Junior Member
Serbia
426 Posts
Member since 08/01/2009 |
Posted - 20/08/2010 : 21:29:50
|
Lepo je to sto kazes, Marenovicu, ali to je teorija. U praksi, izdanje za 100 kinti kao sto je Stripoteka ti je najbolji primer. Em se tesko izdrzava em ga imbecili nazivaju guzobrisom... Po tebi, bilo bi najbolje da automobili kostaju 500 kinti da bismo u buducnosti imali sto vise dobrih vozaca. Povracaja PDVa naravno da nema, posto to i nije tako izmisljeno da se nekome pomogne nego da ga se sto vise odere. A sto se tice kulture, kazi to mojim poznanicima koji se odusevljavaju sto im osmogodisnja cerka zna da zavija sve Karleusine pesme.
Nisam cuo da neko bas stripoteku tako zove, ali generalno, mnogo puta sam cuo da se govori o stripu u negativnom kontekstu. Na zalost, ni kultura ni svest nacije jos nije tamo gde treba biti i kakva treba biti. Tuzno za malu devojcicu, jos tuznije za roditelje, ali sami su krivi sto od nje prave malu sponzorusu, i ko zna sta jos u buducnosti. Takvi nam kroje kapu svojim losim izborima i namecu sund. Izvinite za malo off-a ali, ako ima ovde nekog iz VC-ka voleo bih da nam da makar neke naznake u vezi kostanja autorskih prava za teksa recimo......
Koliko je to kesha?
|
Kolekcionar starina.... Imate li stogod staro a ocuvano? Moze i neka tetka... |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1750 Posts
Member since 06/05/2009 |
Posted - 20/08/2010 : 22:24:32
|
quote: Originally posted by velka031
Cat claw, uopće ne treba raspravljati s tima koji Stripoteku nazivaju guzobrisom...
Dobro kaže čovjek! Što se obazireš na takve ...piiiiiiiiiiiip... |
Oj, budi svoj! |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 21/08/2010 : 07:50:19
|
Daleko bilo da se sa njima raspravljam. Samo sam konstatovao da ima i takvih Cene autorskih prava su, sto bi kazli, poslovna tajna, ali je javna tajna da su izmedju 5 i 100 evra po tabli. ako predpostavimo neku nisku cenu od recimo 15 evra, kopirajt za izdanje od 100 strana kosta 1500 evra. Ako je prodajna cena tog izdanja 2 evra, znaci da treba prodati 750 komada samo za autorska prava. Pa jos 750 komada za stampu i razne harace. Od ostalih 500 komada, ako je tiraz 2000, clanovi redakcije kupe svaki sebi jahtu od 80 m.
Slayer? Nemoj preterivati. Trebaju nam obicna deca a ne natprosecno obrazovana |
|
|
Garfield_Mo
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1258 Posts
Member since 11/06/2009 |
|
sabko
New Member
Bosnia and Herzegovina
216 Posts
Member since 12/08/2008 |
Posted - 21/08/2010 : 11:58:43
|
Nema ovdje odgovora koji bi mi odgovarao.
Gledano sa strane potrošača, naravno da je preskup. Gledano sa strane izdavača čudim se da je uopšte moguće da se išta izda.
Zato neću ni glasati.
Nema potrebe da šta obrazlažem, jer ste obje opcije dobrano obrazložili. |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10232 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 21/08/2010 : 12:01:01
|
Nisu preskupi. Skupi su kruv, mliko, struja,duvan, benzina, dječji vrtić,tariguz,... |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
Garfield_Mo
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1258 Posts
Member since 11/06/2009 |
Posted - 21/08/2010 : 20:16:26
|
Kao sto je rekao sabko zavisi kako se gleda.Evo jedan primjer ... Kod mene su roditelji pusili po 2 kutije cigara svaki dan i mjesecno su samo na cigare trosili oko 1000 kuna, i sad uzmes covjeka da je on primjera 10 godina ulagao mjesecno po toliko para na stripove imao bi sve sto je izaslo ... a s druge strane se moze reci da je skupo, s obzirom na standard.Primjera prije rata su stripovi bili puno jeftiniji a imali smo bolji standard ... I mislim da je problem kod vecine ljudi koji skupljaju stripove sto bi sve da skupljaju, pa onda treba dosta para za to.Primjera da se odluci za 1 ili 2 junaka, to i ne bi bilo tesko pratiti. |
http://www.mostrip.ba/
https://www.facebook.com/KLUBMOSTRIP/ |
|
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 21/08/2010 : 22:11:50
|
Daleko bilo da se sa njima raspravljam. Samo sam konstatovao da ima i takvih Cene autorskih prava su, sto bi kazli, poslovna tajna, ali je javna tajna da su izmedju 5 i 100 evra po tabli. ako predpostavimo neku nisku cenu od recimo 15 evra, kopirajt za izdanje od 100 strana kosta 1500 evra. Ako je prodajna cena tog izdanja 2 evra, znaci da treba prodati 750 komada samo za autorska prava. Pa jos 750 komada za stampu i razne harace. Od ostalih 500 komada, ako je tiraz 2000, clanovi redakcije kupe svaki sebi jahtu od 80 m.
Slayer? Nemoj preterivati. Trebaju nam obicna deca a ne natprosecno obrazovana
Na redakcijama i markentiskim timovima je da animiraju neke nove klince za kupovinu stripova...ako mogu ove nepismene matorce navuci da gledaju farmu i kupuju Skandal i Svet...onda prepostavljam da nije problem animirati niti klice...treba samo postojati volja za to... Vrlo tuzna realnost je da mi uopste raspravljamo o ovim stvarima...zamisljam i postavljam se u kozu mog starog pocetkom osamdesetih...he,he,he...bolelo ga je levo jaje za stripove i tiraz... za izdavace, bonelija,autorska prava i stripove...ALI Ja sam ih citao!!! U tome je caka :-) |
"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta. Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom
|
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 21/08/2010 : 22:35:13
|
quote: Originally posted by Marenovic
...ali strip da bi bio popularan, da bi ga klinci kupovali svake nedelje/meseca zavisno od ritma izlazenja, da bi kupovali stalno kao i mi sto smo, mora biti dostupan klincima da ga mogu kupiti za sitninu tipa 100 kinti jer se na taj nacin stvara buduca musterija kao sto smo mi starci, a ako klinac ne bude kupovao sada, nece ni za dvadeset godina.
Ja sam kao klinac kupio manje od deset stripova, kao i moji drugari - a svi smo imali po par stotina komada. Neke smo menjali 2-3 za 1, neke smo ukrali dobili, molili mame i tate kad kupuju cigarete... ali se ne secam da smo ikad kupovali stripove. Da bi se formirale nove generacije citalaca stripova, nasa generacija je ta koja mora da ih kupuje i siri pricu dalje. Dosta ljudi je izgubilo interesovanje za strip tokom devedesetih, sto je i normalno: em ih nije bilo na trafikama, a i da jeste - nije bilo para za takve stvari. Dosta mojih poznanika se polako vraca svojim omiljenim junacima, ali trebace godine da se stripu vrati pravo gradjanstva, da se masovno kupuje za plazu a posle i za policu. |
moji crteži |
|
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1750 Posts
Member since 06/05/2009 |
Posted - 21/08/2010 : 23:28:06
|
quote: Originally posted by Vlaadisha Dosta mojih poznanika se polako vraca svojim omiljenim junacima, ali trebace godine da se stripu vrati pravo gradjanstva, da se masovno kupuje za plazu a posle i za policu.
Mišljenja sam da se stripovi danas i kupuju samo za policu, rijetko tko ih kupi samo da ih pročita (postoji mogućnost da takvih skoro i nema)! |
Oj, budi svoj! |
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 21/08/2010 : 23:32:29
|
U obliku i nakladama kakve imaju, realno gledano stripovi nisu preskupi. Naravno sa tačke potrošača, kojemu standard pada iz dana u dan, to malo drugačije izgleda... |
Stara Huta za 36 minuta |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 21/08/2010 : 23:42:59
|
quote: Originally posted by Bachy
quote: Originally posted by Vlaadisha Dosta mojih poznanika se polako vraca svojim omiljenim junacima, ali trebace godine da se stripu vrati pravo gradjanstva, da se masovno kupuje za plazu a posle i za policu.
Mišljenja sam da se stripovi danas i kupuju samo za policu, rijetko tko ih kupi samo da ih pročita (postoji mogućnost da takvih skoro i nema)!
Moguce. Mada imam utisak da stalno uzimamo ovaj forum kao merilo cele scene, a to uopste ne mora da je tako... |
moji crteži |
Edited by - Vlaadisha on 21/08/2010 23:47:42 |
|
|
skviki
Average Member
Serbia
723 Posts
Member since 29/12/2006 |
Posted - 22/08/2010 : 00:02:17
|
Jesu preskupi ali tako izgleda mora biti i niko nikoga ne bije po usima da ih kupuje. Sto se tice odnosa citanje - police to zavisi od coveka. Ja sam i kao klinac bio bolesno pedantan i takav sam ostao. Voleo sam da mi svi stripovi budu sto bolje ocuvani a sve sam ih citao po nekoliko puta. I danas ih mazim i pazim a citam ih redovno koliko mi vreme dozvoljava. Evo, do sada sam pakovao najnoviju turu koja mi je stigla danas i jedva cekam da ih citam. |
Bolje je biti bogat nego ne biti !!! |
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15641 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 22/08/2010 : 20:36:38
|
prema plačama i standardu nama kupcima su sigurno preskupi...za izdavaće????...samo oni znaju kolko na njima zarađuju |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
Ignus
Senior Member
1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 22/08/2010 : 20:50:28
|
Jel sat Audemars Piguet skup? meni je, Sanaderu očito nije! |
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
Edited by - Ignus on 22/08/2010 20:51:08 |
|