forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Secanja: detinjstvo i stripovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 25

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4584 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 06/10/2011 : 19:12:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
Pa' mi na pa'
imao sam Davy Crockett kapu
pa sam se igrao Bleka i Komandanata Marka
ono skinem se go do pojasa
i obucem neki prsluk
odnosno
udarim vojnicki kais preko grudi
i zakacim mac

e da
na plavu pidzamu sam iscrtao Superman znak
+ crvene kupace i crvena zavesica kao plast

a imao sam i Superman majicu
sa ovakvom slikom

Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 06/10/2011 : 22:27:13  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sneaksie Thiefsie

Pa' mi na pa'
imao sam Davy Crockett kapu
pa sam se igrao
Bleka i Komandanta Marka
ono skinem se go do pojasa
i obucem neki prsluk
odnosno
udarim vojnicki kais preko grudi
i zakacim mac

Takodje!
Ja sam napravio Zagorovu sekiru od plasticnog jajeta i dugacke grafitne olovke.
Imao sam i konja - obrnutu stolicu. Ular i uzengije od zavezanih kanapa. Plasticni pistolj za pojasom (u rucno napravljenoj kartonskoj futroli).
:)

There ain't no grave gonna hold my body down.
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4584 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 06/10/2011 : 23:45:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
gledali smo seriju The Flash
http://www.youtube.com/watch?v=Fa9b7ZQ3Zkw

prepricavali fore iz nje
a bezanje s casova bi
obavezno izvodili
munjevitim startom
uz povik
Flesssssssssssssssssssssss

e bolesnika
Go to Top of Page

samotnjak
Starting Member

Bosnia and Herzegovina
83 Posts

Member since 23/09/2011

Posted - 07/10/2011 : 00:33:14  Show Profile Show Extended Profile  Send samotnjak a Private Message  Reply with Quote
hvala svima na dobrodošlici. rijetko kada uhvatim vremena da napišem koju. iako je kasno i strašno sam umoran, ipak ću pokušati nabrzaka ispričati jedan od događaja iz djetinjstva.
imao sam mislim 12-13 godina. još nije bio rat. ljeto i raspust. divota. moj stari pony bicikl je redovito bio u pokretu. na njemu sam provodio dane lutajući po okolnim mjestima tragajući za kakvim ''skrivenim blagom'' zlatne serije ili LMS-a. tog vrelog ljetnjeg dana sam ''odgatao'' daleko. u prigradsko naselje koje se tada slobodno moglo zvati selom. imao sam dogovor sa drugom iz škole da preuzmem dugo traženi Zagorov roman U kandžama zla. samo mi je on falio da upotpunim legendarni serijal koji je počeo sa Crnom kulom a završio sa Kućom fantoma. moj pony me ni taj dan nije iznevjerio. ''odjahao'' sam sa velikom dozom dječačke usplahirenosti i sreće jer ću konačno opotpuniti serijal i na miru ga ''u cugu pročitati''. kada sam nakon nekih pola sata vožnje stigao pred Denisovu trošnu kuću, nisam ga odmah našao. sa samohranom majkom je još kao dvanaestogodišnjak obavljao teške poljoprivredne poslove. uglavnom, nakon nekog vremena (kojeg sam ja proveo u debeloj hladovini neke stare kruške) Denis je došao i vrlo rado mi uručio traženu robu. ne sjećam se šta sam mu dao zauzvrat. uglavnom je bilo nešto mizerno jer Denis nije bio kolekcionar. stripove je čitao i poslije prodavao ili mijenjao. (ovaj moj drug će se nakon neoliko godina za vrijeme rata ubiti bombom ). ''U kandžama zla'' sam stavio na paksic i kao lud na pony-ju ''odjahao'' kući.

sve prepreke na putu do kuće sam prešao bez problema. i velike nizbrdice i trošni makadam sve dok se nisam dokopao asfalta. svakim novim zamahom nogom bio sam bliži kući i uživnciji koju najbolje razumiju svi zaljubljenici u strip. već sam sebe zamišljao u svojoj sobi kako ležim na kauču i polagano prevrćem stranice. međutim, nadomak kuće (ostala je još samo mala nizbrdica i predesetak metara ravnice) desio se problem. nikada, ni dan danas ne znam kako sam pao. asfalt nije bio klizav niti je na njemu bilo šljunka i uz sve to, išao sam normalnom brzinom (vjerovatno iz straha da mi roman ne bi spao sa paksica ) ali kao da me neka nevidljiva sila gurnula sa lijeve strane i jednostavno sam tresnuo od zemlju. inercija me nekoliko metara tjerala naprijed pa sam se onda zaustavio.

bol je bio velik. sva desna strana mi je bila razderana. i but i vanjski dio koljena i lakat koji je i najviše stradao. jedva sam ustao i s mukom pješice krenuo naprijed. u svoj toj muci i bolu, ipak sam provjerio da li je stradao strip. srećom nije. to mi ej tada bilo najvažnije. s desne strane tog dijela puta je bio lunapark. bol bih nekako i trpio, ali stid zbog pada mi je pritiskao dušu i nanosio više boli od krvavih rana. ljudi su se smijali. nekako sam došao do kuće i bez javljanja majci, samome sebi sam pružio prvu pomoć. našao sam neke zavoje i zamotao rane. stisnuo sam zube i nastojao zaboraviti bol. to mi je i uspjelo za rukom. ma znate vi vrlo dobro kako ?
onog trenuta kada sam novi U kandžama zla pridružio jegovoj braći. konačno se ''ekipa'' sastala što je meni predtavljalo neopisivo zadovoljstvo. legao sam na kauč i počeo čitati, ali polako. ukus uspjeha je bio fantastičan. čar mu je davala i činjenica da sam tada za stripove i krv prolio.
od tada je prošlo mnogo godina ali me na taj događaj svakodnevno podsjeća nešto vrlo upečatljivo. povelik ožiljak na desnom laktu kojeg se neću otarasiti do smrti.

toliko od mene za ovaj put.

p.s. kada bih u to vrijeme komletirao neki serijal i sjeo da ga čitam, osjećao sam toliku sreći i zadovoljstvo koje, vjerujem, danas ne osjećaju djeca koja kao poklon dobiju neku ''zvjer'' od računara ili mobitela.

Edited by - samotnjak on 07/10/2011 00:40:47
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4580 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 07/10/2011 : 10:54:05  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
baš dirljiva priča ispričana sa dječačkim entuzijazmom, koji samo zagor može probuditi u nama.
Go to Top of Page

samotnjak
Starting Member

Bosnia and Herzegovina
83 Posts

Member since 23/09/2011

Posted - 10/10/2011 : 23:07:54  Show Profile Show Extended Profile  Send samotnjak a Private Message  Reply with Quote
ja bih još da pričam, ali mi nezgodno. tek sam prijavljen, pa da ne ispadne da nešto pametujem. očekujem još priča i sjećanja drugih. znam da se od nostalgije ne živi, ali ona je nažalost moj vjerni životni pratilac.
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 10/10/2011 : 23:10:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Pričaj @samotnjak slobodno. Ona ti je priča vrlo simpa.:)

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

Batta
New Member

127 Posts

Member since 16/07/2011

Posted - 11/10/2011 : 13:23:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Batta a Yahoo! Message  Send Batta a Private Message  Reply with Quote
Ma pricaj brate, cekamo dalje.
quote:
Originally posted by samotnjak

ja bih još da pričam, ali mi nezgodno. tek sam prijavljen, pa da ne ispadne da nešto pametujem. očekujem još priča i sjećanja drugih. znam da se od nostalgije ne živi, ali ona je nažalost moj vjerni životni pratilac.

http://corbaatilaart.blogspot.com/
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/10/2011 : 11:07:31  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
DVA stripa koja su me fascinirala i na neobjasnjiv nacin dozivotno vezala za ovu magiju su Besmrtni Bizon .
Ovaj strip me je odmah uzeo na prvu i nikad vise nije pustio..i dan danas smatram da je to najbolja Blekova epizoda .

Drugi je naravno Zagor u ovom stripu ..

Spoj skandinavske mitologije sa Zagor univerzumom je bio genijalan.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 17/10/2011 : 20:21:14  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
OD "NOVIJIH"

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 26/10/2011 : 09:44:46  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdoc

DVA stripa koja su me fascinirala i na neobjasnjiv nacin dozivotno vezala za ovu magiju su Besmrtni Bizon .
Ovaj strip me je odmah uzeo na prvu i nikad vise nije pustio..i dan danas smatram da je to najbolja Blekova epizoda .

Drugi je naravno Zagor u ovom stripu ..

Spoj skandinavske mitologije sa Zagor univerzumom je bio genijalan.

Zaista dva odlicna stripa!

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 29/10/2011 : 02:24:59  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
Evo da i ja ispricam neku svoju pricu koja se ne razlikuje mnogo od svih ovde procitanih,nevolim bas mnogo da pisem,ali ponekada se i to desi.
Iskreno vise se i ne sjecam kada sam poceo da se zanimam za stripove,bio sam jako mali,nisam znao da citam ali sam zato imao oci da gledam slike i mozda zato(sto nisam znao da citam)pisani me nisu interesovali.
Imao sam strinu koja je radila u trafici blizu moje kuce i onda bi ja svako malo skoknuo do nje da posudim strip na gledanje,a poslje i na citanje,koji sam poslje uredno vracao i uzimao drugi,e to su bila neka vremena za koje su danasnji klinci jednostavno uskraceni,a i hendikepirani.
Prvih stripova se ne sijecam naslova,ali kao da ih sada gledam sjecam se nekih slika u jednom od njih Blek preko konopca prelazi Nijagaru ili vec neku veliku rijeku,pojavljivao se i neki indijanac engeski skaut sa jednim okom,drugi je bio Kit,upao je u gnijezdo nekog meksickog desperadosa koji se zvao El Loko ili nesto slicno,mozda El Diablo.

E prava stvar se desila kada sam poceo da citam,tada sam vec bio ovisnik o stripovima,a i dan danas sam.Neki od meni jako dragih stripova kojih se i danas sjecam i kada god naletim na njih na aukcijama otvorim ih i pogledam,a to su bili CAROBNJAK IZ ARKA,PUT SIJUKSA,MEDVEDZA KANDZA,TEROR POD MASKOM,PRERISKA LISICA.BANDA ROKI KILA,BRAT JASTREBA,U UTROBI VERI,e sada ce te reci ovaj je samo citao Kita,e tu ste se gadno zeznuli citao sam sve zivo od zs i lms,prvi koga san odbacio i vise nisam citao je bio Ken Parker zbog po meni katastrofalnog crteza kako je serijal odmicao,drugi je bio Mister No jer sam volio samo Western tematiku.

U to vrijeme sam skupljao i indjance i kaubojce koje sam mjenjao za stripove ili obrnuto.

Jednom sam sa svojim prijateljem mora da smo imali jedno 8-9 godina odlucili da prodajemo stripove bilo je tu svega Tarzana,zs,lms,M. Misterije,strip zabavnika i tako jednog dana instalirali smo ponudu na klupu pored sladoleda na tocenje i smatrali smo to naj frekventnim mjestom,e tu se desavalo svasta,od super musterija koji su stripove uredno placali dio onih koji su nam ih otimali iz ciste pakosti i bacali na krovove obliznjih kuca,verande istih ili ih jedniostavno odnosili,svaki nas pokusaj da ih sprijecimo nije imao nikakvih izgleda,u sumrak smo odlucili da se povucemo iz trgovine i da zatvorimo ducan(klupu u parku),podjelili smo zaradu pola -pola,mada sam ja vidno svoj fond stripova samanjio daleko vise nego on svoj,poslje smo otisli i pare spiskali na kolace.

Oduvjek sam bio jako pricimpjelan kada se radilo o stripovima,kada nebi dobio novac za neki strip ja bi se onda poceo valjati i plakati dok ne dobijem pare ,a u teskim situacijama bi poceo lupati glavom o zid ,ali bukvalno bas sam lupao,i sada se smijem kada se toga sjetim,a koji roditelj moze da gleda da mu dijete obija glavu i fasadu i skoro uvijek sam izlazio kao pobjednik u duelima ja protiv roditelja.

Kako je vrijeme prolazilo i moja raznovrsna kolekcija se uvecavala i uvecavala,a broj prijatelja koji su skupljali stripove se smanjivao ,valjda su smatrali da su to djecije stvari i da su cure jako zanimljivivija opcija,a ja sam ostao klinac u srcu i dusi i odan stripovima,s namjerom da cu se posvetiti iskeno i s ljubavlju samo onda kada nadjem onu koju voli stripove,pa kako ih je malo i dan danas trazim takvu,ludo zar ne?

Prica ce mi ici malo sa brda malo sa dola ,ali to dokazuje da pisem iz srca onako kako mi sjecanja naviru.

Nemoram ni da vam pricam jer ste ili bar vecina vas to prosli kada neko ko bi imao strip od 18 dinara,a da ne govorim o 12 ili 10,a oni jos sa nizim cijenama su za nas bili misaona imenica izazivao bi punu paznju i zavist cijelog kvarta u najmanju ruku,ali nekako smo uspjevali dolaziti do i takvih bilo je tu svakakvih bez korica,bez stranica ,ali svi smo znali koji je strip u pitanju,a jednog dana jedan je dovukao od rodjaka koji je prestao da ih skupla citavu gomilu jedno cifrenih stripova,sjecam se naslova ZAGOR PRICA,LAZNI ZIG M7,SIVI VUK,KAZNA ZA OHOLOG PUKOVNIKA,kakva je to samo vijest bila u gradu ma kakve vjesti sa dnevnika one su bile sitnis u odnosu na tu vijest,e sada je to izazvalo i medju kvartovski sukob u kojem su radile i kamenice ,e tada sam i ja dao krv za stripove,pogodila me jedna kamencina 2 mm iznad oka i ostavilo mi trajan oziljak na sivanje,a koliko sam jos puta razbio tintaru sebi ili drugima to nema broja,a uvjek su negdje bili u pitanju romani,manje ili vise

KAO I VECINI I MENI JE ZAGOR POCEO DA PREUZIMA VODSTO U ODNOSU NA DRUGE(pa sam od plastelina na drvenoj ploci napravio mocvaru MO-HI LA Zagora i Cika,njihovu kolibu i jos gomilu pozitivaca i negativaca iz Darkwooda,JAKO SAM I DANAS DOBAR U TOME ,ALI NIKAKO DA SE NAKANIM DA SVE TO PONOVO NAPRAVIM ,ALI AKO NESTO NAPRAVIM POSTAVITI CU GA NEGDJE OVDE MISLIM NA STRIPOVI.COM.

Obozavao sam one sa
Helingenom i Akronijancima,svi znamo o kojima se stripovima radi da ih sada ne nabrajam ,pa onda sa baronom Rakonom/Rakosijem,pa sljedili su oni sa ludim Hankaramom i VATRENIM OKOM.

Jednog ljeta sam pokrenuo opet privatni biznis tako da sam iznajmljivao romane na citanje(doduse samo povjerljivim tipovima )ja njima cetri na citanje a oni meni jedan zauvjek ,nisam pravi problem ako mi je dupli valjace u sljedecoj fazi,a ta faza se zvala igranje pokera u stripove,e koje su tek padale smicalice cudo jedno,okupljali bi se najcesce u ulazima zgrada i tu su padali pokeraski okrsaji,jedan iz ekipe je bio nevidjeni prevarant,ali samo kod prvog djejenja,a tu prevaru je radio tajko sto bi donosio svoje karte i dijelio bez mjesanja ili presjecanja tako da smo svi dobili neki poker,ali on je uvjeg prvo djeljenje imao poker asova,nije nam bas trebalo dugo da provalimo da tu nije rijec o sreci.

KOLIKO SAM SAM TU STRIPOVA POGUBIO PO PUNE KESE,ALI ISTO SAM TOLIKO ILI MALO MANJE DOBIO.E tu pocinje da se desava jedna prekretnica,kako sam gubio mnogo stripova.vecinom se radilo o lms,a zs dobivao.

ODLUCIO SAM SE NA JEDAN KORAK SKUPLJACU SAMO ZAGORA,ali hoces Vraga,sin jednog oficira JNA odnekud je iskopao album WEST,kada sam ga vidio odlucio sam da mora biti moj i ako je bio manje od polovine popunjen i na moje iznenadjenje ponudjen mi je u zamjenu za LOKOMOTIVU I PRATECI VAGOM ONIH KAUBOJSKIH VOZOVA OD 4 VAGONA,ja bi mu tada dao i cijelu kompoziciju samo da je trazio,evo mene sa vozom,ali uslovi su vec bili promjenjeni hoce jos dodatno 2 Zagora,sa je tu je otisla su sa vozom i dva Zagora EKSPLOZIV A-Z 119 i GLASNIK MANITUA,i dan danas imam taj album u raspadnom stanju od silnog citanja i listanja.Al sto se kaze ko dobije na mostu izgubi na cupriji ,e meni se desilo suprotno,upravo poslje izvrsenje mjenjaze sam naisao na svog drugog po jacini prijatelja(ne radi se o snazi) koji mi je rekao da vise nece da skuplja stripove i da je svoju kolekciju odlucio da da meni i tu se desila ona najveca prekretnica u mom kolekcionarskom odabiru,poklonio mi je pun Zagorov album 85 glancera zs serije po redosljedu i gomilicu starih Blekovih romana,jako starih medju njima je bio SINOVI SUME,JURIS TRAPERA ,a znam i da je imao i VELIKOG BLEKA,a ko zna iz kojih razloga nije zavrsio kod mene,ali to mi i nije bilo vazno,e od tada pocinjem da skupljam cijelu zs i nikako da je skupim jos nekih 180 mi ih fali od 1103.

A sada pocinje ono grozno vrijeme ,otvorene mrznje i netrpeljivosti prema drugoj vjeri i naciji,nikada nisam razdvajao prijatelje po tome .,ali neki ipak jesu,pa kada je poceo rat u BiH i ja sam morao napustiti svoju kucu i stripove i otici u nepoznato,tada mi je ostalo nekih 650 stripova u golemom paketu koji je bio evakuisan u podrum.Rat se zahuktavao mrznja je dozivljavala kulminaciju i ja sam zavrsio u Srbiji,tada vise nisam imao volje da skupljam stripove iznova i dalje duboko zaleci za stripovima i albumom West u podrumu,tada sam u sveske poceo crtati stripove,glavni lik mi je bio BILI MONTANA,ozenjen za indijanku koja ga je nasla ranjenog i spasila i dovela u svoje pleme gdje postaje njen muz i krvni brat njenom bratu poglavici plemena ,jedan od likova je bio i bradati traper sa kojim je poceo ici u avanture iz moje maste,striovi su u crtanju zastopali u prva 3 broja,ali i danas cuvam svesku sa scenarijima za nekih 20 ,mozda i vise brojeva i svi koji su ih citali kazu da su super.

Ali jednom ,pri dolasku u Beograd otkrio sam pravu blagodet za moje oci,neki celavi tip je u Knez Mihajlovoj,prodavao stripove meni jako dragu zs i lms jako lijepo ocuvana stare brojeve gore spomenutih,prevrtao sam po izbjeglickim praznim dzepovima ne bi li izvukao koju marku da kupim jedan strip da me zelja mine i izvukao sam tri marke sto je bilo dovoljno za NA KRILIMA NOCI,ostali su bili skuplji.
Vremenom moja je sestra otvorila privatnu firmu za nekretnine i pocela jako dobro zaradjivati i ja sam se poceo grbat za dzeparac koji je zavrsavao znate gdje,kod cele ,e pa nije on se jednog dana vise nije pojavio,a ja sam otkrio Zeleni venac i tu sam poceo kupovati na veliko stripove zs sa nadom da cu ih jednom spojiti sa ostavljenim ,malo nadrealna misao u to vrijeme.Pri deficitu novca sa tipom sa Venca poceo sam raditi mjenjazu,imao sam neke Blekove,super ocuvane Alan Fordove prvih nekoliko brojeva ,Asterixa i ZAGORA U BOJI sve sam njih mjenjao jedan za jedan ili vise kada se radilo o Asterixu i Prokletom blagu ,tada sam izvukao gomilu malih brojeva price sa divljeg zapada i mnogih drugih,moja kolekcija je dosegla nekih 200 stripova.

Rat je zavrsio i ja zelim da se vratim kuci ali to ce potrajati jos par godina ,svejedno ipak sam se sa 21 godinom uspio prvi vratiti u kraj gdje su se Srbi mogli izbrojati na prste jedne ruke,ali to mi nije smetalo toliko jer sam imao prijatelje Hrvate sa kojima sam se cijeli ili bar vecinu rata dopisivao,a sam BOG I MI ZNAMO KAKVIM SMO SVE KANALIMA SLALI I DOBIJALI PISMA IZMEDJU SRBIJE I BIH.Dosta o ratu,i da privodim kraju,vec mi prsti dobijaju zuljeve.davno napustene stripove sam nasao u istom paketu ,ali ispod tona drugih paketa i otpada koji mi je rat ostavio u podrumu,dvije godine kasnije sam ih ujedinio sa onim sakupljenim u ratu,mojoj sreci nije bilo kraja

.Danas jos uvjek skupljam zs ,ali i Texa ,Dampyra,Zagora, Bluberyja,bilo da se radi o lundensu,veselom cetvrtku,ili nekom drugom izdavacu,tako da vise i neznam tacan broj svojih striova ,ali mislim da ih ima 1600-1700.

EVO SADA SE SJETI I DA SAM I JA BIO JEDAN OD ONIH KOJI SU KASAPILI ROMANE RADI SLICICE U SLEDECEM BROJUE,doduse nisam ih puno iskasapio mozda 50 -100,dozvao sam se pameti,a sada imam njih nekih 300,teku sa njima naljepljenima sam dobio sa onom kolekcijom zs gore pomenutom,sve sam ih jednu po jedu odljepio.

Evo i ja da ispricam svoje sjecanje na djetinjstvo i stripove.

Edited by - herzegovina.boy on 01/11/2011 00:07:45
Go to Top of Page

Tornadomaster
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2511 Posts

Member since 01/08/2009

Posted - 29/10/2011 : 02:36:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Tornadomaster's Homepage  Send Tornadomaster a Private Message  Reply with Quote
Čovječe, da li si ikad čuo za novi pasus?

Pici dalje Dilan Dože, da te braca na police slože.
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 31/10/2011 : 23:25:58  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tornadomaster

Čovječe, da li si ikad čuo za novi pasus?

Rekao sam da cu pisat s brda s dola kako mi sjecanja naviru i uposte nisam vodio brigu o pravopisu,a i siguran sam da je to manje bitno ,jer svi koji su imali zivaca da procitaju cijeli tekst,shvatili su o cemu se radi i jos samo jednu u nizu prica o stripovima,o djetinjstvu,a veliko je i to sto sam uopste napisao,jer bas i nepisem puno postova,pogotovo ne ovako dugacke.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 31/10/2011 : 23:27:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Nije rec o zivcima vec o prelomu teksta. Oci bole od ovoga. Edituj to, izlupaj poneki enter.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 31/10/2011 : 23:46:34  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

Nije rec o zivcima vec o prelomu teksta. Oci bole od ovoga. Edituj to, izlupaj poneki enter.

Svima kojima smeta nek prelete preko njega ,to je par sekundi vremena,a ovim putem pozivam nekog od moderatora da pobrisu moj post,tako da vise nece biti potrebe za negodovanjem ostalih clanova,da nedaj boze mojom krivicom ne dozive neku povredu.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 31/10/2011 : 23:56:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Posto mene ne mrzi, evo clean verzije za citanje.

quote:
Originally posted by herzegovina.boy

Evo da i ja ispricam neku svoju pricu koja se ne razlikuje mnogo od svih ovde procitanih,nevolim bas mnogo da pisem,ali ponekada se i to desi.Iskreno vise se i ne sjecam kada sam poceo da se zanimam za stripove,bio sam jako mali,nisam znao da citam ali sam zato imao oci da gledam slike i mozda zato(sto nisam znao da citam)pisani me nisu interesovali.Imao sam strinu koja je radila u trafici blizu moje kuce i onda bi ja svako malo skoknuo do nje da posudim strip na gledanje,a poslje i na citanje,koji sam poslje uredno vracao i uzimao drugi,e to su bila neka vremena za koje su danasnji klinci jednostavno uskraceni,a i hendikepirani.

Prvih stripova se ne sijecam naslova,ali kao da ih sada gledam sjecam se nekih slika u jednom od njih Blek preko konopca prelazi Nijagaru ili vec neku veliku rijeku,pojavljivao se i neki indijanac engeski skaut sa jednim okom,drugi je bio Kit,upao je u gnijezdo nekog meksickog desperadosa koji se zvao El Loko ili nesto slicno,mozda El Diablo.

E prava stvar se desila kada sam poceo da citam,tada sam vec bio ovisnik o stripovima,a i dan danas sam.Neki od meni jako dragih stripova kojih se i danas sjecam i kada god naletim na njih na aukcijama otvorim ih i pogledam,a to su bili CAROBNJAK IZ ARKA,PUT SIJUKSA,MEDVEDZA KANDZA,TEROR POD MASKOM,PRERISKA LISICA.BANDA ROKI KILA,BRAT JASTREBA,U UTROBI VERI,e sada ce te reci ovaj je samo citao Kita,e tu ste se gadno zeznuli citao sam sve zivo od zs i lms,prvi koga san odbacio i vise nisam citao je bio Ken Parker zbog po meni katastrofalnog crteza kako je serijal odmicao,drugi je bio Mister No jer sam volio samo Western tematiku.U to vrijeme sam skupljao i indjance i kaubojce koje sam mjenjao za stripove ili obrnuto.

Jednom sam sa svojim prijateljem mora da smo imali jedno 8-9 godina odlucili da prodajemo stripove bilo je tu svega Tarzana,zs,lms,M. Misterije,strip zabavnika i tako jednog dana instalirali smo ponudu na klupu pored sladoleda na tocenje i smatrali smo to naj frekventnim mjestom,e tu se desavalo svasta,od super musterija koji su stripove uredno placali dio onih koji su nam ih otimali iz ciste pakosti i bacali na krovove obliznjih kuca,verande istih ili ih jedniostavno odnosili,svaki nas pokusaj da ih sprijecimo nije imao nikakvih izgleda,u sumrak smo odlucili da se povucemo iz trgovine i da zatvorimo ducan(klupu u parku),podjelili smo zaradu pola -pola,mada sam ja vidno svoj fond stripova samanjio daleko vise nego on svoj,poslje smo otisli i pare spiskali na kolace.

Oduvjek sam bio jako pricimpjelan kada se radilo o stripovima,kada nebi dobio novac za neki strip ja bi se onda poceo valjati i plakati dok ne dobijem pare ,a u teskim situacijama bi poceo lupati glavom o zid ,ali bukvalno bas sam lupao,i sada se smijem kada se toga sjetim,a koji roditelj moze da gleda da mu dijete obija glavu i fasadu i skoro uvijek sam izlazio kao pobjednik u duelima ja protiv roditelja.

Kako je vrijeme prolazilo i moja raznovrsna kolekcija se uvecavala i uvecavala,a broj prijatelja koji su skupljali stripove se smanjivao ,valjda su smatrali da su to djecije stvari i da su cure jako zanimljivivija opcija,a ja sam ostao klinac u srcu i dusi i odan stripovima,s namjerom da cu se posvetiti iskeno i s ljubavlju samo onda kada nadjem onu koju voli stripove,pa kako ih je malo i dan danas trazim takvu,ludo zar ne?Prica ce mi ici malo sa brda malo sa dola ,ali to dokazuje da pisem iz srca onako kako mi sjecanja naviru.

Nemoram ni da vam pricam jer ste ili bar vecina vas to prosli kada neko ko bi imao strip od 18 dinara,a da ne govorim o 12 ili 10,a oni jos sa nizim cijenama su za nas bili misaona imenica izazivao bi punu paznju i zavist cijelog kvarta u najmanju ruku,ali nekako smo uspjevali dolaziti do i takvih bilo je tu svakakvih bez korica,bez stranica ,ali svi smo znali koji je strip u pitanju,a jednog dana jedan je dovukao od rodjaka koji je prestao da ih skupla citavu gomilu jedno cifrenih stripova,sjecam se naslova ZAGOR PRICA,LAZNI ZIG M7,SIVI VUK,KAZNA ZA OHOLOG PUKOVNIKA,kakva je to samo vijest bila u gradu ma kakve vjesti sa dnevnika one su bile sitnis u odnosu na tu vijest,e sada je to izazvalo i medju kvartovski sukob u kojem su radile i kamenice ,e tada sam i ja dao krv za stripove,pogodio me je jedna kamencina 2 mm iznad oka i ostavilo mi trajan oziljak na sivanje,a koliko sam jos puta razbio tintaru sebi ili drugima to nema broja,a uvjek su negdje bili u pitanju romani,manje ili vise.

KAO I VECINI I MENI JE ZAGOR POCEO DA PREUZIMA VODSTO U ODNOSU NA DRUGE(pa sam od plastelina na drvenoj ploci napravio mocvaru MO-HI LA Zagora i Cika,njihovu kolibu i jos gomilu pozitivaca i negativaca iz Darkwooda,JAKO SAM I DANAS DOBAR U TOME ,ALI NIKAKO DA SE NAKANIM DA SVE TO PONOVO NAPRAVIM ,ALI AKO NESTO NAPRAVIM POSTAVITI CU GA NEGDJE OVDE MISLIM NA STRIPOVI.COM.Obozavao sam one sa Helingenom i Akronijancima,svi znamo o kojima se stripovima radi da ih sada ne nabrajam ,pa onda sa baronom Rakonom/Rakosijem,pa sljedili su oni sa ludim Hankaramom i VATRENIM OKOM.

jednog ljeta sam pokrenuo oet privatni biznis tako da sam iznajmljivao romane na citanje(doduse samo povjerljivim tipovima )ja njima cetri na citanje a oni meni jedan zauvjek ,nisam pravi problem ako mi je dupli valjace u sljedecoj fazi,a ta faza se zvala igranje pokera u stripove,e koje su tek padale smicalice cudo jedno,okupljali bi se najcesce u ulazima zgrada i tu su padali pokeraski okrsaji,jedan iz ekipe je bio nevidjeni prevarant,ali samo kod prvog djejenja,a tu prevaru je radio tajko sto bi donosio svoje karte i dijelio bez mjesanja ili presjecanja tako da smo svi dobili neki poker,ali on je uvjeg prvo djeljenje imao poker asova,nije nam bas trebalo dugo da provalimo da tu nije rijec o sreci.KOLIKO SAM SAM TU STRIPOVA POGUBIO PO PUNE KESE,ALI ISTO SAM TOLIKO ILI MALO MANJE DOBIO.

E tu pocinje da se desava jedna prekretnica,kako sam gubio mnogo stripova.vecinom se radilo o lms,a zs dobivao ODLUCIO SAM SE NA JEDAN KORAK SKUPLJACU SAMO ZAGORA,ali hoces Vraga,sin jednog oficira JNA odnekud je iskopao album WEST,kada sam ga vidio odlucio sam da mora biti moj i ako je bio manje od polovine popunjen i na moje iznenadjenje ponudjen mi je u zamjenu za LOKOMOTIVU I PRATECI VAGOM ONIH KAUBOJSKIH VOZOVA OD 4 VAGONA,ja bi mu tada dao i cijelu kompoziciju samo da je trazio,evo mene sa vozom,ali uslovi su vec bili promjenjeni hoce jos dodatno 2 Zagora,sa je tu je otisla su sa vozom i dva Zagora EKSPLOZIV A-Z 119 i GLASNIK MANITUA,i dan danas imam taj album u raspadnom stanju od silnog citanja i listanja.

Al sto se kaze ko dobije na mostu izgubi na cupriji ,e meni se desilo suprotno,upravo poslje izvrsenje mjenjaze sam naisao na svog drugog po jacini prijatelja(ne radi se o snazi) koji mi je rekao da vise nece da skuplja stripove i da je svoju kolekciju odlucio da da meni i tu se desila ona najveca prekretnica u mom kolekcionarskom odabiru,poklonio mi je pun Zagorov album 85 glancera zs serije po redosljedu i gomilicu starih Blekovih romana,jako starih medju njima je bio SINOVI SUME,JURIS TRAPERA ,a znam i da je imao i VELIKOG BLEKA,a ko zna iz kojih razloga nije zavrsio kod mene,ali to mi i nije bilo vazno,e od tada pocinjem da skupljam cijelu zs i nikako da je skupim jos nekih 180 mi ih fali od 1103,ali sada pocinje ono grozno vrijeme ,otvorene mrznje i netrpeljivosti prema drugoj vjeri i naciji,nikada nisam razdvajao prijatelje po tome.

Ali neki ipak jesu,pa kada je poceo rat u BiH i ja sam morao napustiti svoju kucu i stripove i otici u nepoznato,tada mi je ostalo nekih 650 stripova u golemom paketu koji je bio evakuisan u podrum.Rat se zahuktavao mrznja je dozivljavala kulminaciju i ja sam zavrsio u Srbiji,tada vise nisam imao volje da skupljam stripove iznova i dalje duboko zaleci za stripovima i albumom West u podrumu,tada sam u sveske poceo crtati stripove,glavni lik mi je bio BILI MONTANA,ozenjen za indijanku koja ga je nasla ranjenog i spasila i dovela u svoje pleme gdje postaje njen muz i krvni brat njenom bratu poglavici plemena ,jedan od likova je bio i bradati traper sa kojim je poceo ici u avanture iz moje maste,striovi su u crtanju zastopali u prva 3 broja,ali i danas cuvam svesku sa scenarijima za nekih 20 ,mozda i vise brojeva i svi koji su ih citali kazu da su super. .

Ali jednom ,pri dolasku u Beograd otkrio sam pravu blagodet za moje oci,neki celavi tip je u Knez Mihajlovoj,prodavao stripove meni jako dragu zs i lms jako lijepo ocuvana stare brojeve gore spomenutih,prevrtao sam po izbjeglickim praznim dzepovima ne bi li izvukao koju marku da kupim jedan strip da me zelja mine i izvukao sam tri marke sto je bilo dovoljno za NA KRILIMA NOCI,ostali su bili skuplji.

Vremenom moja je sestra otvorila privatnu firmu za nekretnine i pocela jako dobro zaradjivati i ja sam se poceo grbat za dzeparac koji je zavrsavao znate gdje,kod cele ,e pa nije on se jednog dana vise nije pojavio,a ja sam otkrio zeleni venac i tu sam poceo kupovati na veliko stripove zs sa nadom da cu ih jednom spojiti sa ostavljenim ,malo nadrealna misao u to vrijeme.Pri deficitu novca sa tipom sa Venca poceo sam raditi mjenjazu,imao sam neke Blekove,super ocuvane Alan Fordove prvih nekoliko brojeva ,Asterixa i ZAGORA U BOJI sve sam njih mjenjao jedan za jedan ili vise kada se radilo o Astrrixu i Prokletom blagu ,tada sam izvukao gomilu malih brojeva price sa divljeg zapada i mnogih drugih,moja kolekcija je dosegla nekih 200 stripova.Rat je zavrsio i ja zelim da se vratim kuci ali to ce potrajati jos par godina ,svejedno ipak sam se sa 21 godinom uspio prvi vratiti u kraj gdje su se Srbi mogli izbrojati na prste jedne ruke,ali to mi nije smetalo toliko jer sam imao prijatelje Hrvate sa kojima sam se cijeli ili bar vecinu rata dopisivao,a sam BOG I MI ZNAMO KAKVIM SMO SVE KANALIMA SLALI I DOBIJALI PISMA IZMEDJU SRBIJE I BIH.

Dosta o ratu,i da privodim kraju,vec mi prsti dobijaju zuljeve.davno napustene stripove sam nasao u istom paketu ,ali ispod tona drugih paketa i otpada koji mi je rat ostavio u podrumu,dvije godine kasnije sam ih ujedinio sa onim sakupljenim u ratu,mojoj sreci nije bilo kraja.Dans jos uvjek skupljam zs ,ali i Texa ,Dampyra,Zagora, Bluberyja,bilo da se radi o lundensu,veselom cetvrtku,ili nekom drugom izdavacu,tako da vise i neznam tacan broj svojih striova ,ali mislim da ih ima 1600-1700. I EVO SADA SE SJETI I DA SAM I JA BIO JEDAN OD ONIH KOJI SU KASAPILI ROMANE RADI SLICICE U SLEDECEM BROJUE,doduse nisam ih puno iskasapio mozda 50 -100,dozvao sam se pameti,a sada imam njih nekih 300,teku sa njima naljepljenima sam dobio sa onom kolekcijom zs gore pomenutom,sve sam ih jednu po jedu odljepio.Evo i ja da ispricam svoje sjecanje na djetinjstvo i stripove.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 01/11/2011 : 00:11:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Jedino mi je zao sto toliko prica na ovom threadu ima neku tuznu notu. Ali, jednako je cudno kako ljudi pogibose sto im stripovi ostase u podrumu, dok se ovlas spominje bezanje od sigurne smrti i ko zna sta jos...to je ta magija Bonellija.

Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 01/11/2011 : 00:26:01  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
Eto sada imaju dvije editovane verzije,pa da citaju onu koja im je draza ,ali ja i dalje molim moderatora da ukloni ovaj moj post.
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 01/11/2011 : 00:41:59  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jedino mi je zao sto toliko prica na ovom threadu ima neku tuznu notu. Ali, jednako je cudno kako ljudi pogibose sto im stripovi ostase u podrumu, dok se ovlas spominje bezanje od sigurne smrti i ko zna sta jos...to je ta magija Bonellija.

Koji vam je pa ste se navrzli na mene,ako neko sumnja u cinjenicu kako bi najvjerovatnije zavrsio ,neka potrazi logor Dretelj 1992,pa odatle ni Zagor nebi uspio da pobjegne.Neznam mozda sam za neke izdajnik sto sam se vratio u rodni grad i vlastitu kucu,ali za neke sam ja imao petlju za koju drugi nisu pa da se vratim 1997.Sam moj nik govori koliko volim Hercegovinu i nebi je mjenjao ni za jednu drugu zemlju na kugli zemaljskoj.A od brace Srba sam doziivjeo toliko ponizenja i svakojakog drugog sranja,da su mi 4 godine u Srbiji ostale u tako lijepom sjecanju za nocne more,cast izuzetcima koji su se zaista ponjeli kao braca koju nemam.Necu vise nista da kazem neka misli ko sta hoce.EDITUJ I OVO AKO HOCES !!!
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 01/11/2011 : 00:58:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Svasta, pa nisam te uopste kritikovao. Skroz si me pogresno shvatio.

EDIT : Da pojasnim, ja velicam pobedu ljudskog duha kroz ljubav prema zagoru, marku itd., koja se oseca u zaru koji ljudi ispoljavaju u svojim postovima. Neverovatno mi je da u prici koja ima jak tragicni element ipak glavmi utisak ostane trampa za nekog zagora, a najveca zalost se odrazi u secanju na izgubljeni strip. Mislim, svaka vam cast, da sam ja bio u vasim situacijama mislim da bi mi zlatna serija bila otprilike poslednja stvar na umu.

Edited by - Mairosu on 01/11/2011 01:06:16
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 01/11/2011 : 01:18:14  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Svasta, pa nisam te uopste kritikovao. Skroz si me pogresno shvatio.

EDIT : Da pojasnim, ja velicam pobedu ljudskog duha kroz ljubav prema zagoru, marku itd., koja se oseca u zaru koji ljudi ispoljavaju u svojim postovima. Neverovatno mi je da u prici koja ima jak tragicni element ipak glavmi utisak ostane trampa za nekog zagora, a najveca zalost se odrazi u secanju na izgubljeni strip. Mislim, svaka vam cast, da sam ja bio u vasim situacijama mislim da bi mi zlatna serija bila otprilike poslednja stvar na umu.

Onda je moja greska,a desava se to kod pisanja da dodje do ne svacenosti.Moje iskreno izvinjenje.
Go to Top of Page

samotnjak
Starting Member

Bosnia and Herzegovina
83 Posts

Member since 23/09/2011

Posted - 01/11/2011 : 06:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send samotnjak a Private Message  Reply with Quote
lijepa priča @herzegovina.boy. da, i pomalo tužna. liči na moju, barem što se tiče rata. ja ipak nisam morao bježati od kuće, ali samo zato što nisam imao gdje niti kuda. okruženje je bilo potpuno i muha nije mogla da prođe. u toj situacji se švercalo sa svim i svačim. bitno je bilo preživjeti.
tu je i kraj mojoj kolekciji Zagora i Mister No-a.
kao i ti, na početku sam skupljao sve ZS i LMS-e, ali sam kasnije skontao da, barem u tom dobu, nije bilo moguće ostavriti dječački san. zato sam se bazirao na Zagora i Mister-No-a.

toj kolekciji je došao kraj usred ratnog vihora. okolo se pucalo, granate su redovno sijale smrt po gradu, ali je opet bilo ljudi koji su po pijacama i buvljacima prodavali sve i svašta. to će razumjeti oni koji su to doživjeli. zamislite koliko je vrijedio strip u tom vremenu?
ipak, ja sam se teško rastao od svoje kolekcije. toliko teško, da mi i danas u grudima titra kada o tome mislim. zamislite, više od 200 Zagora i skoro kompletna kolekcija Mister-No-a (falilo je oko 20 komada), otišlo je u nepovrat za 500 tadašnjih njemačkih maraka. neko će reći da je to solidno cijena, ali u tom vremenu je litra jestivog ulja bila 50 maraka, kila šećera isto toliko, a kilogram kafe ponekad i više od 100 maraka. tako da sam svoju kolekciju od skoro 500 romana dao, recimo za deset kolograma šećera ili pet kilograma kafe!

romane sam strpao u veliku kutiju, i ne sjećam se više najbolje, ali mislim da sam to nekako natovario na svoj pony i odjurio do pijace. nikad nisam zaboravio facu tipa kojem sam romane prodao. imao je na sebi prljave lewis hlače, a gore nije imao ništa (bilo je ljeto), tj. bio je do pasa go. uredno mi je platio romane, a ja se osjećao kao najveći izdajnik na svijetu. izdao sam drugove koji su mi uljepšali djetinjstvo. mislim da su i Zagro i Mister No bili jako ljuti na mene.
od svih romana, jedino sam zadržao Zagorov Prkleto blago kojeg još uvijek imam. on je preživio sve. (o tome sam već pisao u jednom od postova)

eto, htio sam da se malo nadovežem na tvoju priču @herzegovina.boy
a tih priča ima mnogo. biće valjda prilike pa ćemo ih svi polagano pričati

p.s.: tvoj post kao i gotovo sve druge ovdje sam pročitao u potpunosti bez obzira što je dug. ja uživam čitati postove s ovog topica. vraćaju me u djetinjstvo, a po naravi sam sanjar i veliki nostalgičar. nadam se da ga admin. neće obrisati :-)

Edited by - samotnjak on 01/11/2011 06:59:37
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 01/11/2011 : 10:23:57  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
samotnjak i herzegovina.boy odlicne price, samo tako nastavite.

Sad gledah neke Blekove stripove, i procitah na zadnjoj strani kutak za kolekcionare. Tu je bilo svega i svacega...

Kakva su Vasa iskustva razmene stripova preko kutka? Da li ste uopste na taj nacin dolazili do stripova?
Ja sam imao samo jedno lose iskustvo, poslao sam nekom liku strip, i taj se vise nikad nije javio. U ostalim slucajevima sam imao vise srece, i prilicno sam stripova promenio ovim putem. Nabavio sam tako LMS br. 7, 93, 109, 128...

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25398 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 01/11/2011 : 10:49:49  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by herzegovina.boy

Onda je moja greska,a desava se to kod pisanja da dodje do ne svacenosti.Moje iskreno izvinjenje.

Upravo tako.
Zato su ti ljudi valjda i skrenuli pažnju da edituješ post. Ne zato da bi te kritikovali kako ne umeš da pišeš, već zato što žele da pročitaju šta imaš da kažeš, ali je prenaporno bez nekih razmaka i pasusa.

Ne uzimaj odmah takve stvari lično.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page
Page: of 25 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000