Author |
Topic  |
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12956 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 10/10/2013 : 17:08:44
|
quote: Originally posted by Amos
Ti, s druge strane, stremiš prema ozbiljnijoj kritici, a ako ista hoće biti objektivna i relevantna ne bi smjela biti obojena.
Dakle, pitanje koje mi se logično nameće je trebam li te dalje čitati kao objektivnog kritičara ili glasnogovornika ideologije?
Ne postoji objektivna kritika. Svaka je kritika obojena stavovima kritičara. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
sretan
Average Member

593 Posts
Member since 16/11/2012 |
Posted - 10/10/2013 : 17:24:45
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Ti, s druge strane, stremiš prema ozbiljnijoj kritici, a ako ista hoće biti objektivna i relevantna ne bi smjela biti obojena.
Dakle, pitanje koje mi se logično nameće je trebam li te dalje čitati kao objektivnog kritičara ili glasnogovornika ideologije?
Ne postoji objektivna kritika. Svaka je kritika obojena stavovima kritičara.
U principu si u pravu, ne postoji ali postoji objektivna analiza. Historičari filma koji komentiraju filmove često su objektivni u svojim iscrpnim komentarima, za razliku od kritičara i režisera u istim situacijama. Posebno bih spomenuo Davida Kalata (Langov serijal o Dr. Mabuseu), Christophera Fraylinga (Leonovi špageti) ili Tonya Raynsa (azijska kinematografija). |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12956 Posts
Posted - 10/10/2013 : 17:29:27
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Upravo ta linija manjeg otpora je prije 20-ak godina Disney dovela na rub propasti, jer su se ciljanoj publici nudile uvijek iste slatkaste idilične pričice,
Hm, linija manjeg otpora? Prije nego li je započela Disneyjeva renesansa krajem 1980-ih godina, snimljen je jedan niz filmova - The Rescuers, The Fox and the Hound, The Black Cauldron, The Great Mouse Detective i Oliver & Company. Riječ je o filmova koje bi bilo dosta teško opisati kao "slatkaste idilične pričice". Bio je to jedan prilično značajan odmak od estetike kakva je donedavno krasila Disneyjeve filmove. |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12956 Posts
Posted - 10/10/2013 : 17:36:51
|
quote: Originally posted by sretan
U principu si u pravu, ne postoji ali postoji objektivna analiza. Historičari filma koji komentiraju filmove često su objektivni u svojim iscrpnim komentarima, za razliku od kritičara i režisera u istim situacijama. Posebno bih spomenuo Davida Kalata (Langov serijal o Dr. Mabuseu), Christophera Fraylinga (Leonovi špageti) ili Tonya Raynsa (azijska kinematografija).
Eh, povjesničar možda teži ka objetivnosti, ali to njegovu analizu ne čini ništa manje subjektivnom. Povjesničar je tumač, on tumači izvore, interpretira ih, analizira. Na taj proces itekako utječu subjektivni stavovi povjesničara. To govorim iz vlastitog iskustva.  |
 |
|
sretan
Average Member

593 Posts
|
sretan
Average Member

593 Posts
Posted - 10/10/2013 : 17:46:38
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido Eh, povjesničar možda teži ka objetivnosti, ali to njegovu analizu ne čini ništa manje subjektivnom.
Čini, itekako se osjeti razlika između njihovih komentara i komentara P. Bogdanovicha ili R. Eberta koji su dosta pristrani. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 10/10/2013 : 18:10:15
|
Upravo ta linija manjeg otpora je prije 20-ak godina Disney dovela na rub propasti, jer su se ciljanoj publici nudile uvijek iste slatkaste idilične pričice,
Hm, linija manjeg otpora? Prije nego li je započela Disneyjeva renesansa krajem 1980-ih godina, snimljen je jedan niz filmova - The Rescuers, The Fox and the Hound, The Black Cauldron, The Great Mouse Detective i Oliver & Company. Riječ je o filmova koje bi bilo dosta teško opisati kao "slatkaste idilične pričice". Bio je to jedan prilično značajan odmak od estetike kakva je donedavno krasila Disneyjeve filmove.
Ma da, imali su oni početkom 90-ih i nekoliko hitova (Aladdin, Kralj lavova, Ljepotica i zvijer) kojima su se u jednom trenutku našli na (komercijalnom) vrhu, ali je onda uslijedilo ziheraštvo i nemaštovito variranje istih priča i koncepata, što ih je gotovo pokopalo. Pixar im je zadao umalo smrtonosni udarac, pa se rješenje pronašlo u spajanju / preuzimanju, koje se danas, budući u novim Pixarovim filmovima sve više dominira Disneyev duh, pokazuje kontraproduktivnim za Pixar, a na duže staze i za Disney jer bi se priča mogla ponoviti. Što je još gore, trenutno se Disney / Pixarovi filmovi praktički ni po čemu ne razlikuju od DreamWorksovih, Sonyjevih ili onih 20th Century Foxa. Manje-više sve iste šablone i otužni rezultati, hoćeš u Autima 2, Avionima, Turbu, King fu pandi 2 ili vrlo zamornom Oblačno s ćuftama 2 koji sam jučer gledao.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 10/10/2013 : 18:31:46
|
quote: Originally posted by sretan
Onda nisi dobar povjesničar ;)
niti jedan istraživač nije skroz objektivan. ne samo povjesničar, nego bilo koji općenito.
kao što je kolega rekao, istraživač nastoji biti objektivan, ali tako nešto jednostavno nije moguće (bar ne u potpunosti) jer u istraživanju uvijek dolazi do određene pristranosti. dal u manjoj, dal u većoj mjeri, ovisi, al je tu. |
"Nothing lasts forever." |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 10/10/2013 : 18:42:59
|
Hm, linija manjeg otpora? Prije nego li je započela Disneyjeva renesansa krajem 1980-ih godina, snimljen je jedan niz filmova - The Rescuers, The Fox and the Hound, The Black Cauldron, The Great Mouse Detective i Oliver & Company. Riječ je o filmova koje bi bilo dosta teško opisati kao "slatkaste idilične pričice". Bio je to jedan prilično značajan odmak od estetike kakva je donedavno krasila Disneyjeve filmove.
Ma da, imali su oni početkom 90-ih i nekoliko hitova (Aladdin, Kralj lavova, Ljepotica i zvijer) kojima su se u jednom trenutku našli na (komercijalnom) vrhu, ali je onda uslijedilo ziheraštvo i nemaštovito variranje istih priča i koncepata, što ih je gotovo pokopalo. Pixar im je zadao umalo smrtonosni udarac, pa se rješenje pronašlo u spajanju / preuzimanju, koje se danas, budući u novim Pixarovim filmovima sve više dominira Disneyev duh, pokazuje kontraproduktivnim za Pixar, a na duže staze i za Disney jer bi se priča mogla ponoviti. Što je još gore, trenutno se Disney / Pixarovi filmovi praktički ni po čemu ne razlikuju od DreamWorksovih, Sonyjevih ili onih 20th Century Foxa. Manje-više sve iste šablone i otužni rezultati, hoćeš u Autima 2, Avionima, Turbu, King fu pandi 2 ili vrlo zamornom Oblačno s ćuftama 2 koji sam jučer gledao.
Pixar se još uvijek relativno dobro drži, s onim trećim dijelom "Priče o igračkama" su odradili baš dobar posao, tak da sigurno imaju ideja.
a Disney? a jebiga, za mene su oni bili gotovi već nakon Waltove smrti više-manje. u smislu da dolazi do postupnog pada. ona takozvana Disneyeva renesansa je melem na rane. meni bar. |
 |
|
Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 11/10/2013 : 00:22:55
|
Sigurno. Međutim kritičareva subjektivna stajališta, ako teži ozbiljnom promatranju djela koje razmatra, trebala bi biti svedena na minimum pa bi onda sama kritika dobila na težini, a izbjegla oznaku paušalnosti. U protivnom ostaje na razini Butkovićevog komentiranja restorana ili Dežulovićevog razmatranja dnevne politike. I to je u redu. Ali ujedno i ne znači da ću je više čitati.. |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 11/10/2013 : 01:17:32
|
Svaka kritika bilo kojeg umjetničkog djela, pa i bilo čega drugog - restorana, vina, hotela, jela (vrhunski pripremljena hrana je također umjetničko djelo) itd., je neizbježno odraz stavova, razmišljanja, senzibiliteta i još koječega (svjetonazora, odgoja...) onoga koji ju iznosi. Da nije tako kritike bi bile dosadne, a i tko bi mogao dati objektivnu kritiku bilo čega?
Ono što se meni sviđa (recimo Dežulović kojeg spominješ, koji je meni jedan od najboljih domaćih društveno-političkih komentatora) se tebi niti malo ne mora sviđati (kao što ti se vidim Dežul i ne sviđa), i to je sasvim u redu. S druge strane, tebi omiljene Večernjakovce (jednom si ih na nekom topicu hvalio) ja ne mogu ni smisliti, pa zbog toga ni ne čitam smeće od Večernjaka.
Nema objektivne kritike, kao što ne postoji ni konačni i apsolutna istina, jer sve ovisi o samom pojedincu koji nešto procjenjuje, i sve su to samo mišljenja i stavovi. Neki film (knjiga, strip, kazališna predstava...) koji mi se prije 10 ili tko zna koliko godina sviđao, na drugo ili peto gledanje / čitanje / slušanje mi može biti teško razočaranje. To je sasvim logično i razumljivo, jer sam se u međuvremenu dosta promijenio, a promijenio se i kontekst, i moj osobni i društveni, u kojem to nešto sagledavam.
Jasno, film i sve ostalo može mi naknadno biti i bolje, što također može biti posljedica istih promjena, ovakvih ili onakvih. Kritika nečega je samo pokazatelj mog / tvog / svačijeg trenutnog stanja, razmišljanja, senzibiliteta, raspoloženja i svega ostalog što me / te / nas oblikuje, jer na drugo gledanje / čitanje / slušanje recimo već za tjedan dana dojmovi mi / ti / nam mogu biti bitno drugačiji.
Oblikujem(o) ih i iznosim(o), međutim, sada i neposredno, i kao takve ih isključivo gledam(o). I tu nema objektivnih, nepristranih ili ne znam kakvih mjerila, kao što nema ni autoriteta.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 11/10/2013 : 15:25:57
|
stvar je u tome što se pojmovi "objektivan" i "subjektivan" često pogrešno interpretiraju. naravno, jasno je da je razlika u onome - pristran i nepristran, samo što se sve shvaća na drugačiji način. vjerujem da bi većina pod tim pojmom "nepristran" podrazumijevala "ja nisam obožavatelj toga i toga". i u tom smislu onda dolazi do izražaja ona: "ja ili kritičari smo objektivni kod ocjenjivanja ovog filma/glazbe/nečeg trećeg jer nismo fanovi tog redatelja/glazbenika/etc.". što opet ne znači ništa jer sam čitao bezbroj recenzija nekih kritičara koji su otvoreno rekli: "Priznajem, fan sam ovog redatelja."
iako, po meni, opet postoje drugačije interpretacije ako netko nije fan i ako netko je.
|
 |
|
panzer
Advanced Member

12655 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
xilrion
Advanced Member

.jpg)