forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Što vas najviše živcira u Bonellijevim stripovima?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

morski
Senior Member

2662 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 11/05/2017 : 15:47:53  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlladimir

quote:
Originally posted by DODSFERD

quote:
Originally posted by teller

kod Bonellija mi ništa ne smeta...smeta mi jer je potcijenjen naspram nekih ***** !
prastari Rip Kirby nije ništa bolji od prastarog Kapetan Mikija...

... a prastari Kit Teller je bolji od svih prastarih stripova.

Al pazi to ime Kit Teller, kad bi ga slobodno preveo - Kit Drukara, Taster, potkazivač...

nije tacno. glagol tell ne znaci nista od toga, ali zato frazalni tell on moze da ima neka od tih "slobodnih" znacenja. tako da imenica teller ne znaci to sto si napisao, vec je najpribliznija znacenju imenica 1. narrator i/ili 2. bank teller (cashier)

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 11/05/2017 : 17:06:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by morski

quote:

quote:
Originally posted by DODSFERD

quote:
Originally posted by teller

kod Bonellija mi ništa ne smeta...smeta mi jer je potcijenjen naspram nekih ***** !
prastari Rip Kirby nije ništa bolji od prastarog Kapetan Mikija...

... a prastari Kit Teller je bolji od svih prastarih stripova.

Al pazi to ime Kit Teller, kad bi ga slobodno preveo - Kit Drukara, Taster, potkazivač...

nije tacno. glagol tell ne znaci nista od toga, ali zato frazalni tell on moze da ima neka od tih "slobodnih" znacenja. tako da imenica teller ne znaci to sto si napisao, vec je najpribliznija znacenju imenica 1. narrator i/ili 2. bank teller (cashier)

Zar je bitno... tema je, shta nas nervira... shto kvarish nerviranje? parti puperu.

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 11/05/2017 : 17:35:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
quote:
- Nepostojanje izrazenog kontinuiteta kod vecine serijala. Znaci, kad predjemo na slijedecu pricu, ova prethodna kao da se nikad nije dogodila

Kod Dilana, iako je kontinuitet upitan, neke se epizode i motivi nadovezuju (npr Smrt, birokratski Pakao, priče u vezi sa njegovom prošlošću, zona sumraka), a ima i dosta referenci na prošle epizode.
Kod Martija je kontinuitet naročito izražen u prvim epizodama. Ne usuđujem se da preskočim nijednu, da nešto ne propustim.
Za Nevera i Magičnog kažu da su u kontinuitetu ali nisam čitao.

quote:
Glavni likovi su jednodimenzionalni. Zar nijedan od njih ne pokazuje strahove, sumnje, ljubomoru, zavist, ljubav, djetinjost itd.

Ovo za Dilana ne važi.

quote:
- Nedostatak seksa :) Ono, kao djeci ne treba pokazivati gole sise i p...u a u redu je poklati 30 ljudi

Neko ne čita Dilana

quote:
- Tex Willer. Najograničeniji strip junak na svijetu. Svaki razgovor je cisti klise. Njegova zajebancija sa Karsonom je copy/paste. Lokacije se mijenjaju svakih 100 epizoda. Onog njegovog sina ne podnosim nikako

Slažem se.
Tex i Carson mnogo pričaju a malo govore. One vređalice poput 'stara kvočko' ili izreke poput 'kugo i kolero' smaraju. Sin (kao da) je jednodimenzionalan. Premalo sam epizoda pročitao da bih tako nešto tvrdio ali naslućuje se.
Strip sa retko antipatičnim likovima.

Edited by - Jocko on 11/05/2017 17:40:43
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2662 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 11/05/2017 : 17:47:49  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jocko

quote:
- Tex Willer. Najograničeniji strip junak na svijetu. Svaki razgovor je cisti klise. Njegova zajebancija sa Karsonom je copy/paste. Lokacije se mijenjaju svakih 100 epizoda. Onog njegovog sina ne podnosim nikako

Slažem se.
Tex i Carson mnogo pričaju a malo govore. One vređalice poput 'stara kvočko' ili izreke poput 'kugo i kolero' smaraju. Sin (kao da) je jednodimenzionalan. Premalo sam epizoda pročitao da bih tako nešto tvrdio ali naslućuje se.
Strip sa retko antipatičnim likovima.

boze, kakva blasfemija

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19107 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 12/05/2017 : 08:09:38  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
šta vi prićali.... TEX WILLER je sijajan strip, baš me zanima šta bi Tex i Carson trebali razgovarati da bi vašem uhu bilo ugodno...
pričaju u salonskim curama, biftecima,Mefistu,Navajima....zar bi morali o nogometu,autima, mobitelima ko večina vas ogranićenih?

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!

Edited by - teller on 12/05/2017 08:11:07
Go to Top of Page

DragonSlayer
New Member

Croatia
266 Posts

Member since 22/01/2013

Posted - 12/05/2017 : 10:17:21  Show Profile Show Extended Profile  Send DragonSlayer a Private Message  Reply with Quote
Nije toliko šta pričaju već kako, očekivao bi od dva stara kauboja malo živopisniji riječnik, a oni se prepucavaju kao predškolci

When I die, I want to die like my grandfather who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 12/05/2017 : 11:10:44  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Bilo bi zanimljivo kada bi pričali o kurvaluku sa sexy indijankama, ne moraju nužno biti iz plemena Navaja.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 12/05/2017 : 12:55:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DragonSlayer

Nije toliko šta pričaju već kako, očekivao bi od dva stara kauboja malo živopisniji riječnik, a oni se prepucavaju kao predškolci

Kako, razgovori su baš dubokoumni...
recimo...

Tabla 1
Kadar 1

Negde u Vajomingu, Livada, poljana, okružena stenovitim bregovima i četinarima. u prvom planu, stenčuga. U dnu doline Tex Willer i šerif gradića Slouli Bouli. Šerif je istraživao ko je pokušao atentat na njegovog zamenika, koji je na tom polju lovio zeca, ali bez uspeha, pa mu se pridružio i Tex, ne bi li se potraga ubrzala.

Tex sa udaljenosti od nekih fizičkih 800 metara od stene u prvom planu, poentira u njenom pravcu.

Tex: Vidite li onu stenu Ruzmare?
Šerif Ruzmar: Vidim Tex Willeru, rendžeru, a u isto vreme i noćni orle, sakeme, stožeru! šta sa njom?

Kadar 2:
Tex: Kako šta... neko ko je pokušao da ubije vašeg zamenika, koji se ovde zatekao da ubije zeca, da bi mogao da večera, je bio u njenoj blizini...

Kadar 3:
Tex:...zar ne primećujete da je onaj maslačak koji malo, malo pa gvirka iz one travuljine, polomljen čovekovom rukom?

Šerif: Zaista?

Kadar 4:
-Tada Tex podiže ruku.

Kadar 5:
Tex: Čekajte! čujete li to šerife?
Šerif: Šta?

Kadar 6:
-Tex se osvrće i puca u četinare koji su mu do malopre bili iza leđa.

S/: Bang!

Tabla 2:
Kadar 1:

- U međuvremenu, u Arizoni, petnaestak indijanaca bleji na konjima kod kakve baruštine. Konji piju vodu.

Kadar 2:
- U tom, hitac pogađa indijanca sa obeležjima vođe, i on pada ko vošten, sa konja.

Kadar 3:
- Scena se vraća na livadu u Vajomingu, gde su Tex i Šerif.

Šerif: Zašto ste pucali?

Tex: Indijanci, koji su ovde bili i slomili taj maslačak, očigledno nisu završili posao...

Kadar 4:
Tex:
Zato su otišli po pojačanje u Arizonu. I da nisam reagovao, stigli bi ovde za sedam osam dana! ali ja sam uspeo da im ubijem vođu i tako ih zbunim, što nam daje vremena da odemo na porciju sira i krompira, dok oni ne izglasaju novog vođu...

Kadar 5:
Tex:
Al', do tad ću ja već stići u Arizonu i zaustaviti ih u toj nameri.

Kadar 6:
Šerif:
Hvala vam Vileru! da konačno moj zamenik i ja, možemo ko ljudi da pojedemo tog zeca. hahaha!

Tex: hahaha!

-Kraj epizode-

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

DragonSlayer
New Member

Croatia
266 Posts

Member since 22/01/2013

Posted - 13/05/2017 : 07:19:04  Show Profile Show Extended Profile  Send DragonSlayer a Private Message  Reply with Quote
Može se to i za Zagija primjeniti, pogotovo stare epizode koje većinom završavaju sa HA!HA!HA!HA!

When I die, I want to die like my grandfather who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car.
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32422 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 13/05/2017 : 12:32:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
Živciranje, nije to mala stvar. Savjet za svakoga, koga Bonelli stripovi živciraju - tražite novi hobi! Možda druge stripove, npr. Manga, Us., BD il još bolje, pecanje, poštanske markice, cuku vodati po parkovima itd.

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 15/05/2017 : 08:51:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tutta

Živciranje, nije to mala stvar. Savjet za svakoga, koga Bonelli stripovi živciraju - tražite novi hobi! Možda druge stripove, npr. Manga, Us., BD il još bolje, pecanje, poštanske markice, cuku vodati po parkovima itd.

Sve to, neće umanjiti osećaj živciranja.

Jedino realno rešenje su žene, rasno meso tamna put.

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

karlitos
New Member

243 Posts

Member since 29/10/2016

Posted - 15/05/2017 : 16:07:26  Show Profile Show Extended Profile  Send karlitos a Private Message  Reply with Quote
Najviše mi na živce idu oni izrazi tipa tjah, bah... u nekim stripovima ih govore svako malo, a u polovici slučajeva nemaju nikakvog smisla s ostatkom rečenice.
Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7867 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 15/05/2017 : 18:03:11  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
Te tjahove i bahove u Libellusovim stripovima forsiraju. S tim su i uništili onaj alan ford klasik koji su prevodili.
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6945 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 15/05/2017 : 18:21:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Možda pretjeruju ali "tjah" i "bah" je realno, nešto što svi spominjemo (doduše u manjim količinama) dok uočavanja odsjaja puške ili Zagorov uspjeh mijenjanja kolektivne svijesti baš i ne. Ali dobro, pitanje je što vas živcira.
Meni nekad zasmeta previše formalan govor, koliko bi moćno bilo da pri Chicovim žalopojkama o umoru zbog dugog hodanja kZagor odgovori "Ne seri" ili tako nešto.

loading...
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 15/05/2017 : 18:29:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
Mene nervira kad čitam novije Martije, i od one količine teksta, zaspim, i kad se probudim, vidim da sam pustio balu po stripu... i onda moram da kupim još jedan primerak, jer se papir zbrčkao na tom mestu.

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2662 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 15/05/2017 : 20:49:41  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by karlitos

Najviše mi na živce idu oni izrazi tipa tjah, bah... u nekim stripovima ih govore svako malo, a u polovici slučajeva nemaju nikakvog smisla s ostatkom rečenice.

tja mi je ok (otkud tjah? - ili je to "silent h"), ali bah mi nikad nije bilo jasno sta znaci. nikad nikoga nisam cuo da izgovara bah. ba jesam (u "dje ba ono nestalo?" npr), ali bah nisam.
cak i ono hm i hmmm mi je uvek bilo nejasno sta odrazava i kako se izgovara jer mi nikako ne odgovara situaciji. kad smo vec tu, cesto su mi i uvecani boldovani znaci interpunkcije u oblacicima nejasni, tipa ? ili !. skoro nikada ne odrazavaju ono sto bi trebalo. ili je znacenje/upotreba tih interpunkcijskih znakova drugacije definisana u italijanskom od srpskog/hrvatskog jezika.

Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 15/05/2017 : 21:01:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
Tjah - u biti, izgovori bi ćah, ali to je i fina varijanta za umesto ''e jebi ga'', ''do ku*ca'' itd.
Hm ili hmmm - zašto bi stalno stavljao ''a je l' te?'', ''a tako znači...'', ''ma nije valjda'', ili '' ček' malo... ma nije moguće... auuuu''

sto se tice boldovanih interpunkcija, zamisli lik se shteka negde u klancu i iznenada pored njega padne stena, normalno, to ces da stavis jer oznacava iznenadjenje, čudjenje... i ne zauzima prostor da on sad govori: ''A U ku*rac, šta je ovo?'' ili ''idi bre kamene usrah se u gaće''...

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

RAKOSI4
Advanced Member

5077 Posts

Member since 23/07/2016

Posted - 15/05/2017 : 21:55:17  Show Profile Show Extended Profile  Send RAKOSI4 a Private Message  Reply with Quote
Ne nervira me ništa , nekad me u Boneli stripovima smetala prolivena kava ili ostaci nečije marende
Go to Top of Page

karlitos
New Member

243 Posts

Member since 29/10/2016

Posted - 15/05/2017 : 22:04:55  Show Profile Show Extended Profile  Send karlitos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by morski

quote:
Originally posted by karlitos

tja mi je ok (otkud tjah? - ili je to "silent h"), ali bah mi nikad nije bilo jasno sta znaci. nikad nikoga nisam cuo da izgovara bah. ba jesam (u "dje ba ono nestalo?" npr), ali bah nisam.
cak i ono hm i hmmm mi je uvek bilo nejasno sta odrazava i kako se izgovara jer mi nikako ne odgovara situaciji. kad smo vec tu, cesto su mi i uvecani boldovani znaci interpunkcije u oblacicima nejasni, tipa ? ili !. skoro nikada ne odrazavaju ono sto bi trebalo. ili je znacenje/upotreba tih interpunkcijskih znakova drugacije definisana u italijanskom od srpskog/hrvatskog jezika.

Tjah (tja) je i meni donekle prihvatljiv (kad ga ne govore dvadeset puta za redom), ali bah mi je zbilja iritantan. Baš nekako "koči" čitanje.
Go to Top of Page

Vlladimir
Senior Member

2045 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 15/05/2017 : 22:19:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by RAKOSI4

Ne nervira me ništa , nekad me u Boneli stripovima smetala prolivena kava ili ostaci nečije marende

Ja imam gomilu stripova koje je potpisivao neki Geco Lajoš. Onako, lep pisan rukopis. školski.

Ana Tomaskovic kraljica!
Go to Top of Page

karlitos
New Member

243 Posts

Member since 29/10/2016

Posted - 15/05/2017 : 23:05:04  Show Profile Show Extended Profile  Send karlitos a Private Message  Reply with Quote
Užasno me živcira kad Zagor i Chico negdje hodaju i u sekundi kad odluče predahnnuti i odmoriti se, Zagor uoči neku životinju za večeru, upuca ju iz prve te za pola sata već jedu.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 15/05/2017 : 23:59:48  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ne znaš ti kako je jaka vatra na otvorenom, meso se ispeče za tren.
Mislim da je u epizodi sa kamenim ubojicom Bing malo duže pripremao divljač i trebalo je vremena da se ispeče, barem sam dobio takav dojam.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Dukidule
Advanced Member

Chile
4039 Posts

Member since 20/05/2014

Posted - 16/05/2017 : 00:18:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Dukidule a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by RAKOSI4

Ja imam gomilu stripova koje je potpisivao neki Geco Lajoš. Onako, lep pisan rukopis. školski.

Dobar si ti još, ima i puno većeg sranja!
Prva kolekcija ZS i LMS koju sam ja imao kompletnu, obuhvatala je preko 1.200 brojeva (!) čiju naslovnicu je krasio (slavni biserski) natpis:
"Pročitao..... (datum)"!

Za koga ja navijam samo je moja stvar.
A ljubav je jedna, jedina...
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 16/05/2017 : 00:23:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
Kod Teksa me pomalo iritiraju rečenice "mogao bih se opkladiti", "u to se možeš kladiti"
koje se često ponavljaju u epizodama koje je pisao stari Boneli.
Ili uopšte čitavi ti sklopovi dijaloga sa Karsonom...

Teks: "Moramo stići tamo pre nego što padne mrak"
Karson: "Misliš da ćemo uspeti?"
Teks: "U to se možeš opkladiti"

Takođe mi je iritantno i ono pominjanje Jupitera, mada su mi na dw forumu objasnili da se engleski izraz "By Jove!"
(Jove je sinonim za Jupitera) koristio često u 18. i 19. veku, umesto izraza "By God!", kao ublažena verzija.

A izraz koji me ne nervira, ali jeste nelogičan u Teksu, je kada neki negativac kaže
(u Dnevnikovim izdanjima): "Taj Viler je prava kamikaza!"

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 16/05/2017 : 08:07:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jozzinelli

Kod Teksa me pomalo iritiraju rečenice "mogao bih se opkladiti", "u to se možeš kladiti"
koje se često ponavljaju u epizodama koje je pisao stari Boneli.
Ili uopšte čitavi ti sklopovi dijaloga sa Karsonom...

Teks: "Moramo stići tamo pre nego što padne mrak"
Karson: "Misliš da ćemo uspeti?"
Teks: "U to se možeš opkladiti"

Takođe mi je iritantno i ono pominjanje Jupitera

I mene ovo nervira strašno.

Ili nešto tipa:
''I neka me zgromi ako se ne pokaže da sam opet u pravu!''
''Ovo ću vam skupo naplatiti'' i varijante poput
''Platićeš mi''

A uz ''Jupitera mi'', još i ''Prokletstvo''

quote:
ali bah mi nikad nije bilo jasno sta znaci. nikad nikoga nisam cuo da izgovara bah. ba jesam (u "dje ba ono nestalo?" npr), ali bah nisam.

Ono Bah i tja su zvuci koji se mogu čuti u izgovoru, tako da se moraju pročitati onako kako zvuče, inače mogu izgledati glupo.
Bah je kad nekoga nagovaraš pola sata na nešto, on neće, i ti ispustiš onaj zvuk 'bah' i kažeš ''kako hoćeš''...
Nešto kao pff ili pfft.. može da se koristi i za umereno omalovažavanje.

quote:
cak i ono hm i hmmm mi je uvek bilo nejasno sta odrazava i kako se izgovara jer mi nikako ne odgovara situaciji.

Hmmm mi ne smeta, čak je i ok. Ne moraju uvek likovi da potvrđuju rečima. Mada me nervira kada u stripovima piše 'um, ili ummm' mada to znači isto što i hmm, mumlanje.
Mada mislim da hmm može da bude dve stvari
1. potvrdno mumlanje, umesto da, slažem se, itd...
2. razmišljanje (npr kad se Dilan premišlja da li da prihvati slučaj)

quote:
cesto su mi i uvecani boldovani znaci interpunkcije u oblacicima nejasni, tipa ? ili !. skoro nikada ne odrazavaju ono sto bi trebalo.

Meni su sasvim ok, iako se ne trudim da napravim razliku između njih. Kada jedan lik misli ?! a ostali samo po jedan znak, predpostavljam da je on najviše začuđen, zbunjen, šokiran, možda i besan? Možda čak to može da otkrije negativca pre vremena.

Edited by - Jocko on 16/05/2017 08:11:29
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.36 seconds. Snitz Forums 2000