Izvinjavam se ako je bilo, nov sam na forumu, pa se jos sasvim ne snalazim...
Trazim odgovor na nekoliko pitanja koja me odavno "muce":
a) kako se u originalu zvao strip "Carobni mitraljez" objavljen u Politikinom zabavniku? Ko je autor? b) koliko je epizoda objavljeno? Ja se secam samo jedne. c) kako se u originalu zvao strip "Piton"? Ko je autor? d) ko je autor stripa o Barnabasu Kolinsu? Koliko se secam strip o njemu je izasao kao posebno izdanje neke domace strip revije - da li to bese Eks almanah? e) u kojim casopisima u inostranstvu su izlazili ovakvi stripovi?
Ken Bald (koji je crtao i Dr. Kildarea): From March 14, 1971 to March 11, 1972, the Newspaper Enterprise Association syndicated a Dark Shadows comic strip by illustrator Kenneth Bruce Bald (credited as "K. Bruce" because of contractual obligations) to dozens of newspapers across the country.
Izvinjavam se ako je bilo, nov sam na forumu, pa se jos sasvim ne snalazim...
Trazim odgovor na nekoliko pitanja koja me odavno "muce":
a) kako se u originalu zvao strip "Carobni mitraljez" objavljen u Politikinom zabavniku? Ko je autor? b) koliko je epizoda objavljeno? Ja se secam samo jedne. c) kako se u originalu zvao strip "Piton"? Ko je autor? d) ko je autor stripa o Barnabasu Kolinsu? Koliko se secam strip o njemu je izasao kao posebno izdanje neke domace strip revije - da li to bese Eks almanah? e) u kojim casopisima u inostranstvu su izlazili ovakvi stripovi?
To se zove deponija engleske produkcije. 80 posto tih stripova su jadni pokusaji grebanja na racun nekog poznatog junaka. A koliko je ta produkcija cenila to sto radi, vidi se po tome sto nigde nisu naznaceni autori. Sve po sistemu danasnje turbofolk produkcije: ''znamo mi sta narod voli''. Decje novine su prednjacile u objavljivanju ove jeftine zabave. Toma Tajfun - remek delo, nije nego.... Sto je najgore, jako puno dobrih crtaca (Giolitti, Don Lawrence, Reg Bunn itd) su gubili vreme na ove budalastine engleskih debilnih urednika.
jasno je meni da ti stripovi nisu u rangu radova Harold-a Foster-a, Hermann-a i drugih. Imam stotine stripova, od kojih su mnogi kvalitetniji od navedenih.
Razlozi zbog kojih ih trazim su cisto licne i sentimentalne prirode.
Naime, pokusavam da skupim stvari koje su mi ostale u secanju iz detinjstva. To su i neki stripovi, filmovi i knjige.
Filmove sam skupio u solidnom broju - celu tu B (i goru produkciju) iz bioskopa tipa "Partizan" i "20. oktobar". Dakle, sav taj trash, pocev od "Superinframan-a", jeftinih horror-a, pa do serije "U krevetu" (Hopa-cupa, Rektor, ...), "Dozivljaja" (pop-pevaca, peraca prozora, ...). Ko je slusao "Kinematograf naseg detinjstva" od Atomskog Sklonista zna o cemu govorim.
Sad bih da popunim neke "rupe" u stripovima i proverim svoje secanje. Secate li se poslednjih sekvenci filma "Citizen Kane"? Hint: "rosebud"...
Salu na stranu, pokusavam da kriticki preispitam sta mi je u kom periodu zivota izgledalo interesantno i utvrdim kako ga vidim danas.
Najvise sam to radio sa muzikom. Neke stvari mi danas izgledaju detinjasto, a za neke shvatam da sam u mladosti dotakao samo spoljni spoj necega sto je u stvari viseslojno.
Da li je "Mali princ" knjiga za decu? Mozda!
Da li su "Orkanski visovi" zaista knjiga za mladje tinejdzerke? Sa jasno naglasenom socijalnom komponentom price mozda i ne!
@Hans Sto se pravdas? Pa i ja sam uzivao citajuci Meroka snaznog, Tomu Tajfuna i Dzoni Pantera. Posle toga sam odrastao. Dakle, nije stos u tome da ja osudjujem nekoga sto je citao te kojestarije, nego je stos u tome da su kojestarije razotkrivene. A uspomene i sentimenti su lepa i bitna stvar. Ja trenutno skupljam one najgrdje vesterne iz pedesetih iz bioskopa 'Zvezda;, 'Jadran' i 'Narodni' koje sam gledao kao mali.
Salu na stranu, pokusavam da kriticki preispitam sta mi je u kom periodu zivota izgledalo interesantno i utvrdim kako ga vidim danas.
Najvise sam to radio sa muzikom. Neke stvari mi danas izgledaju detinjasto, a za neke shvatam da sam u mladosti dotakao samo spoljni spoj necega sto je u stvari viseslojno.
Da li je "Mali princ" knjiga za decu? Mozda!
Da li su "Orkanski visovi" zaista knjiga za mladje tinejdzerke? Sa jasno naglasenom socijalnom komponentom price mozda i ne!
@Hans Sto se pravdas? Pa i ja sam uzivao citajuci Meroka snaznog, Tomu Tajfuna i Dzoni Pantera. Posle toga sam odrastao. Dakle, nije stos u tome da ja osudjujem nekoga sto je citao te kojestarije, nego je stos u tome da su kojestarije razotkrivene. A uspomene i sentimenti su lepa i bitna stvar. Ja trenutno skupljam one najgrdje vesterne iz pedesetih iz bioskopa 'Zvezda;, 'Jadran' i 'Narodni' koje sam gledao kao mali.
Takodje se bavim slicnim stvarima, ali ne samo u vezi sa filmovima vec sa obiljem toga sto mi je znacilo i jos uvek mi znaci jer je to bilo i ostalo deo mene bez obzira sto smo to prerasli