Author |
Topic |
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12931 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 13/02/2011 : 02:37:34
|
quote: Originally posted by Paka01
Vidiš li išta od DCja na hrvatskome, bilo kakvu kolekciju bit će super
Što li je ono glavni razlog što ne prodaju svima prava? Traže veliku lovu ili veliki tiraž? |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 13/02/2011 : 02:39:59
|
Mislin da je u pitanju oboje, bilo je priče u nekom drugom topicu koliko se sićam... |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12931 Posts
Posted - 19/02/2011 : 10:40:09
|
U zadnje vrijeme je DC krenuo sa reprintovima stripova Joe Simona i Jacka Kirbyja iz Zlatnog doba. Izdali su kompletnog Sandmana i prve kolekcije Newsboy Legion i Boy Commandos. Nadam se da će ih izgurati do kraja.
|
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 19/02/2011 : 13:24:44
|
Uf, Newsboy Legion (i ovo je Guardian s njima?) mi izgleda dosta zanimljivo, provjerit ću o čemu se radi i nadan se da će bit nekakav dobar sken. Već sam malo čita o tome stripu i izgleda mi dosta zanimljivo pa možda čak i kupim, ko to zna. Boy Commandosi mi ne izgledaju baš previše zanimljivo, to je ratni strip? A ovaj Sandman... Ne znan jebemu, to je idalje Wesley Dodds? Ne sviđa mi se nikako ovaj kostim. On mi je uvik bija super sa gas maskom i kaputom. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12931 Posts
Posted - 19/02/2011 : 21:10:54
|
Uf, Newsboy Legion (i ovo je Guardian s njima?) mi izgleda dosta zanimljivo, provjerit ću o čemu se radi i nadan se da će bit nekakav dobar sken. Već sam malo čita o tome stripu i izgleda mi dosta zanimljivo pa možda čak i kupim, ko to zna. Boy Commandosi mi ne izgledaju baš previše zanimljivo, to je ratni strip? A ovaj Sandman... Ne znan jebemu, to je idalje Wesley Dodds? Ne sviđa mi se nikako ovaj kostim. On mi je uvik bija super sa gas maskom i kaputom.
Jest, to je Guardian. Da, Boy Commandos je ratni strip, koji se odvija u vrijeme Drugog svjetskog rata. Dok se Newsboy Legion pod zaštitom Guardiana bore protiv zločina, Boy Commandos je grupa dječaka koja se pod zaštitom kapetana Ripa Cartera bore protiv Njemaca i Japanaca. Taj strip je u svoje vrijeme sigurno dobro kliknuo sa klincima, jer su mnogi maštali o tome da sa puškom u ruke udare na tadašnjeg neprijatelja.
I da, to je Wesley Dodds koji je pod palicom Simona i Kirbyja dobio izraženiji superherojski štih. Nije to bio ništa slabiji strip. Kirbyjevi snoviti kadrovi bili su pogotovo upečatljivi. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 27/02/2011 : 20:06:43
|
ZANIMLJIVOSTI #3
Virujem da je većina vas upoznata sa vrijednošću originalnih crteža, ali 30ih i 40ih godina oni nisu bili vrijedni kao što su danas. U današnje vrijeme crtež koji je relativno nov može postići vrtoglave cijene, posebno ako se radi o cover artu ili splash stranicama, dok je za vrijeme Zlatnog doba stripova situacija bila potpuno drugačija. Tada se na originalne crteže gledalo samo kao na jedan korak u proizvodnji stripa i to je to. Za većinu originalnih crteža iz tog razdoblja se smatra da su zauvijek izgubljeni, tj. da su bačeni nakon što više ne bi bili potrebni u proizvodnji i tisku, tako da ih je vrlo mal broj sačuvan do današnjeg dana.
Na slici možete vidjeti Jerryja Robinsona, američkog crtača najpoznatijeg po tome što je bio jedan od kreatora legendarnog Batmanovog neprijatelja Jokera. Osim toga, Robinson je bitan i zbog toga što je Bobu Kaneu i Billu Fingeru predložio ime Robin za Batmanovog sidekicka. Dvije originalne naslovnice koje drži u rukama su (s lijeve strane) Detective Comics 69 iz 1942. godine, te (s desne strane) Superman 14 također iz 1942. (autor Fred Ray).
|
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 15/04/2011 : 14:44:04
|
Evo i mene nazad, nisam odavno Pa rekoh, ajd da stavim štagod zanimljivo...
Ovaj put ću se (napokon) dotaknuti Marvel Comicsa, točnije njegovih prethodnih inkarnacija, tako da i ljubitelji ovog izdavača mogu malo doći na svoje. Ovim putem bi predstavija knjigu Fire and Water: Bill Everett, The Sub-Mariner and the Birth of Marvel Comics. Za one koji ne znaju, Bill Everett je jedan od najznačajnijih autora Zlatnog razdoblja američkog stripa, a njegova najpoznatija kreacija je (anti)junak Namor, Sub-Mariner za kojega ste sigurno otprije čuli. Everett je također i ko-kreator megapopularnog slijepog superjunaka Daredevila.
Treba napomenuti da ova knjiga nije isključivo o Sub-Marineru, već je to zapravo Everettova biografija sa tonama objavljenih i neobjavljenih skica, ideja i stripova. Prikazuje životnu priču jednog dosta zanemarivanog autora i stoga mi je stvarno drago da mu je odana počast na ovaj način. Nisam je ima prilike prolistati, al po ovim slikama (a bome i po recenzijama na internetu) izgleda strašno zanimljivo!
Vaša mišljenja? Jeste li ikad prije čuli za Billa Everetta? Šta mislite o Sub-Marineru?
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12931 Posts
Posted - 15/04/2011 : 17:30:40
|
Everett je sigurno bio jedan od genijalaca Zlatnog doba. Dok je većina ostalih crtača uglavnom nastojala kopirati Raymonda i Caniffa, Everett je imao jedan prilično jedinstven i prepoznatljiv stil. Uvijek mi je bilo zanimljivo kako likovima crta trokutasti oblik glave, dok su drugi crtači uvijek crtali one caniffovske četvrtaste brade. A da ne pričam kako je majstorski crtao scene pod vodom.
Neko vrijeme je praktički nestao sa scene, da bi se vratio nekoliko godina prije svoje smrti. Nije uopće bio star kad je umro. Velika šteta. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 16/04/2011 : 12:44:30
|
Da, 55 godina ja mislin... Al to je strašno kako su neki autori iz toga razdoblja strašno zanemarivani od '60ih pa nadalje. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12931 Posts
Posted - 16/04/2011 : 14:48:14
|
Da, 55 godina ja mislin... Al to je strašno kako su neki autori iz toga razdoblja strašno zanemarivani od '60ih pa nadalje.
U kom smislu? Misliš, da se ne cijeni njihov rad? |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 16/04/2011 : 15:07:43
|
Ma ne, nego iman osjećaj ko da su nestali sa lica zemlje, izgleda ko da su jednostavno nestali. Joe Shuster, Martin Nodell i slično. Kako su postajali stariji, to su bili sve manje prisutni, za razliku od nekih malo novijih autora koji su ostali dosta aktivni i u kasnijim godinama. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12931 Posts
Posted - 16/04/2011 : 16:21:52
|
Ma ne, nego iman osjećaj ko da su nestali sa lica zemlje, izgleda ko da su jednostavno nestali. Joe Shuster, Martin Nodell i slično. Kako su postajali stariji, to su bili sve manje prisutni, za razliku od nekih malo novijih autora koji su ostali dosta aktivni i u kasnijim godinama.
S pravom se kaže da je Zlatno doba završilo negdje sredinom 1950-ih godina, nakon što je uveden Comics Code Authority. Mnogi crtači i scenaristi morali su potražiti posao drugdje. Crtači su se uglavnom okrenuli ilustraciji.
Neki su se toliko obogatili na svojim kreacijama da više nisu niti trebali stvarati stripove, poput Boba Kanea. Kane je imao dovoljno novaca da zaposli tim crtača koji će crtati umjesto njega. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 16/04/2011 : 17:56:56
|
Da, Bob Kane je npr. stvarno dobro proša, al evo Shuster je nažalost doživija totalno drugačiju sudbinu. Stvarno šteta :/ |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 17/04/2011 : 12:40:48
|
U pripremi je tekst o tzv. revivalu starih i manje poznatih Golden Age likova Tekst će obuhvatit stripove u kojima su glavni junaci neki opskurni likovi za koje se danas vrlo malo zna. Također, osim izdavača DC i Marvel, obuhvatit ću i neke manje poznate izdavače i njihove likove. Jednoga od njih pod imenom Shield ste već mogli upoznati na stranici prije |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 17/04/2011 : 12:44:28
|
Nisam citao Golden age Marvela nikako....a zanima me da malo prodjem kroz njega, pogotovu od kada sam iscitao Marvel sagu :D
Trenutno prikupljam Capa, a onda bih voleo da pronadjem nesto i o Namoru, Human torchu, te Invadersima.... :) jebi ga, jos uvek nisam nasao nikoga ko bi me placao za citanje stripova, te ne mogu da postignem sve sto zelim :D |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 17/04/2011 : 17:50:47
|
Hmm, samo da razjasnim jednu stvar u vezi ovoga teksta koji je u pripremi. U njemu se neće raditi o Golden Age stripovima, već o likovima koji datiraju iz toga razdoblja, ali u današnjoj inkarnaciji. Drugim riječima, tekst će se baviti stripovima koje su pisali J. Michael Straczynski, James Robinson i slični "noviji" autori Eto, samo da ne bi bilo zabune.
A sad Lorde kad si već spomenija Golden Age Marvelove stripove, evo i jedan kratki osvrt na njih:
Gdje početi? (#2)
Želite li se upoznati sa Marvelovim stripovima iz zlatnog doba, a uz to želite proći jeftino, tj. tražite nešto slično onome što je kod DC Comicsa njihova Chronicles edicija, pripremite se na razočaranje. Marvel je dosta neangažiran oko reizdanja svojih najstarijih stripova i rekao bih da ta neangažiranost ide tako daleko da je to sramotno. Ponekad mi se stvarno čini kako se možda i srame tih stripova koliko ih zanemaruju Šalim se, normalno.
Uglavnom, stvar je u tome da je 95% trejdova i kolekcija koje se bave Golden Age stripovima već odavno rasprodane, a čini se da Marvel nema namjeru raditi ikakve reprinte. Zbog toga ćete se morati zadovoljiti sa jednom od sljedeće dvije opcije:
1) Za malu cijenu ćete dobiti i malo stripova 2) Spremni ste iskeširati veću svotu novaca za uživanje u više materijala
Ako ste se odlučili za prvu opciju, jedina šansa vam je eBay. Tamo možete naći trejdove koji se zovu Golden Age of Marvel Comics za nekih 15ak dolara. Nažalost, izdana su samo dva takva trejda i svaki od njih ima 176 stranica. Evo tu možete vidjeti i koricu i sadržaj prvog trejda (nažalost, koricu drugog trejda ne mogu nać u nekoj normalnoj rezoluciji). I to je to od jeftinih opcija
Marvel Comics #1 (1st Sub-Mariner) Marvel Mystery Comics #8 (Original Human Torch) Marvel Mystery Comics #17 Captain America Comics #7 Marvel Mystery Comics #25 (the Vision) Captain America Comics #22 Marvel Mystery Comics #42 All-Winners Comics #12 Astonishing #5 Venus #18 Young Men Comics #24 Young Men Comics #26 Black Knight #2 Yellow Claw #3 by Jack Kirby
Ako vam pak nije problem iskeširati nešto veću svotu novaca, definitivno preporučam Golden Age Marvel Comics Omnibus. Radi se o glomaznoj knjižurini od impresivnih 848 stranica u kojoj su skupljeni Marvel Comics #1 i Marvel Mystery Comics #2-12. Čita sam dosta recenzija na internetu i ljudi kažu da ima i dosta popratnog materijala i tekstova koji govore o tom razdoblju. Cijena naravno nije mala i iznosi 87 dolara na Amazonu. Evo kako izgleda korica:
Na ovom linku možete viditi i par stranica stripova koji su unutra: http://www.collectededitions.com/marvel/omnibus/omni_gamc01.html
I ljudi moji, eto ga... Nažalost, to je to od Marvela i stvarno se nadan da će u budućnosti situacija bit puno bolja. |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 17/04/2011 : 20:34:37
|
sve je to zaista divno, i najpre je sjajno sa tvoje strane sto si se potrudio da nam to predstavis! :) ali, ali, ali....koliko ja tu vidim, tu imamo tek po nekoliko reprezentativnih stripova, i to je to....sta ako neko hoce da skupi "sve" :/
cudno je vrlo da Marvel nije organizovao neke reprinte, makar Kapetana Amerike, sada kada ce film da bude u fokusu.... I pritom je mega glupo sto ESSENTIAL nije poceo od Golden agea.... Mogli su vrlo lako da naprave dve serije, kao sto su (krajnje nepotrebno) uradili sa X-menima, paralelno dve edicije, jedna za Golden age, jedna za Silver age, pa se eventually "sretnu" (navodnici zato sto je kod Capa to malo tricky) zaista imaju neke urednike kretene.... :D |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 17/04/2011 : 20:45:25
|
Da skupi sve? Ako nemaš 10ak milijuna dolara, vrlo teško Šalin se, stvar je u tome šta ogroman, al stvarno ogroman broj stripova iz toga razdoblja nikad nije reprintan i s time imaju problema i DC i Marvel, a da ne govorimo o nekim manjim izdavačima. Jednostavno je premalo toga u ponudi. Al vidiš, sad si mi dao odličnu ideju! Napravit ću popis svih reprintova (i trejdova i HC izdanja) Golden Age stripova koje budem moga naći!
A ovo za Marvel, da, istina... Stvarno šteta šta Essentiali ne idu skroz od početka. Ista stvar je i kod DCja sa njihovim Showcase izdanjima koja također idu od Silver Agea. Uglavnom, hvala na pohvali, trudim se napravit nešto od ove teme, al da budem iskren, čini mi se da je ovo interesantno samo meni i još 2-3 ljudi maksimalno |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 17/04/2011 : 21:19:53
|
pa nisam mislio da kupujem originale, nisam ja od onih "kolekcionara"... :D :P zato kazem, ima par ovih trejdova, i ja to nabavim, al sta ako hocu da imam celog Namora? to ti kazem :D :) drugo, toga ne moze nikako da bude vise nego sto ima Silver agea, a eto, njega su se dohvatili da reprintuju :)
inace, zanimljivo je ovo meni, ali ne mogu da pricam nista posebno, jer nista od toga nisam citao. zadnjih dana skidam neke kolekcije Kapetana Amerike, ali treba vremena da se prodje kroz to, plus sto ima gomiletina rupa, trte mrte....
uostalom, papir je papir :)
BTW, a piece of advice, teraj temu pa makar samo tebi bilo zanimljivo, isplati se makar tebi, jer saznas i sam nesto novo, te kroz ta pisanija, popise, kategorizacije, sta ja znam vec, mnogo bolje i sabiras sva ta saznanja koja imas :D :) provereno iz prve ruke :D :)) |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 17/04/2011 : 21:40:11
|
Ma znan šta oćeš kazat, ne može se ništa ako nije reprintano Tako ja muku mučim sa Green Lanternom i Flashom (originalnim iz Golden Agea). Al šta se tiče Supermana i Batmana super je DC Chronicles, krenili su stvarno odlično, kronološkim redoslijedom i ide polako. Evo npr. Superman Chroniclesa je izašlo već 9 trejdova i stvarno su super. Posjedujem broj 1 i moran reć da je stvarno kvalitetno napravljen i totalno mi se sviđa.
I tema će se 100% nastavit, možda se još neko i zainteresira prije il kasnije |
Edited by - Paka01 on 17/04/2011 21:40:41 |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 17/04/2011 : 21:50:08
|
Ta Chronicles izdanja su superiska, ali ne znam da li ja imam zivaca (a i valute u novcaniku :D ) za tako neki poduhvat. Betmen bi me interesovao, Superman so and so....
BTW, i Flash ima Chronicles izdanje, samo ide sporije od ove dvojice sivonja, nije jednako popularan valjda :D |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 17/04/2011 : 21:53:18
|
Flash i Green Lantern Chronicles reprintaju Silver Age stripove A postoje još i Batman i Wonder Woman Chronicles koji reprintaju Golden Age stripove tih junaka. Nego, evo ovako sam ja zamislija tu svoju listu Golden Age reprintova. Tu je cijela kolekcija svega vezanog uz Supermana, svih HC i SC izdanja iz vremena koje spada pod Golden Age.
|
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 17/04/2011 : 21:57:57
|
Flash i Green Lantern Chronicles reprintaju Silver Age stripove
e da mu 'ebem sve
sto se tice ove "Archives" edicije, moram da napomenem vrlo ruzna i vrlo skupa edicija :D :) (ako nisam pomesao sa necim, to je onaj HC sto ima neki prugasti dizajn...?) |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Posted - 17/04/2011 : 22:03:24
|
Yep, to je to. Nisam nikad ima u rukama nijedan primjerak, al šta se tiče fotografija sa interneta, meni se čini baš lipo Kako izgleda iznutra? |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 17/04/2011 : 22:08:25
|
nisam nikada mogao da prelistam, pakovali ga u celofan dusmani :'(
ali, nisam vidjao u neko zadnje vreme po knjizarama, jesu li ga obustavili? |
|
|
Topic |
|