Author |
Topic |
Checee
Advanced Member
China
3004 Posts
Member since 17/11/2008 |
Posted - 06/04/2011 : 16:07:39
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
...nego da on gleda samo jednu vrstu izvora koji daju jednu perspektivu priče....
Eh, Bushido, ne poznajes ti mene ni malo ;) Nego, je l' ti drag Vlad Nabijac pa ga branis?...tako mi se doima situacija?? Moje je vidjenjke ambivalentno, mada...ja sam oduvek voleo frikove...
Juce bio jedan dokumentarac baziran na istorijskim cinjenicama...na osnovu price jednog prezivelog monaha ciji se odgovor na Drakulino pitanje "gde cu otici kada umrem?" ne zna...ali se na osnovu toga jer je jedan od redjih koji je preziveo susret sa transilvanijskim knezom, pa odatle ostavio i neke pisanije... odatle i napravila jedna moguca rekonstrukcija...
Ali, zaista me mrzi da prepricavam jer bi bilo podugacko...a imam ja svakakvijeh govnarija i od knjiga, stripova, dokumentaraca, filmova... Ali nista, ama bas nista ne uzimam za apsolutno i relevantno.
Al' da je nabijao, nabijao je. Da, ON - ON licno! ;)
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 06/04/2011 : 16:25:33
|
quote: Originally posted by Checee
Nego, je l' ti drag Vlad Nabijac pa ga branis?...tako mi se doima situacija??
Ne, povjesničar sam po struci, a u povijesti rijetko nailaziš na nešto apsolutno. Pisao sam rad o Vladu, a i pročitao dosta materijala o njemu.
Jednostavno, imaš jednu grupu izvora koji govore o Vladu kao nasilnom vladaru koji nabija ljude na kolac, i imaš drugu grupu izvora koji govore sasvim suprotno.
Tako da, ništa nije sigurno. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Checee
Advanced Member
China
3004 Posts
Posted - 06/04/2011 : 17:26:07
|
Ma naravno, druze, nista ne moze biti sigurno... Kazem ti, juce sam bas gledao na: http://www.naslovi.net/tv-program/b92/2011-04-05
Nebrojeni turci nabijeni na kolac...cak je i decu svojih protivnika ubijao...neposlusne ili one koji su se gnusali mirisa krvi...svojoj ljubavnici nije verovao da je zatrudnela, i znas kako je proverio? Rasporio joj je utrobu da vidi da li zaista ima fetusa/deteta...
I sotona je malo dete naspram njega.
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 06/04/2011 : 18:13:18
|
Meni se juče činilo da su Britanci u tom dokumentarcu preterali. Ni Herman ga u stripu nije prikazao toliko surovog.
Šta je tačno, pitanje je? |
|
|
Checee
Advanced Member
China
3004 Posts
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Posted - 06/04/2011 : 23:52:58
|
Moguce i da su preterali, ali ja imam nekoliko izvora, i kompatibilni su u najmanju ruku pa 70% sa ovim.
Problem je u tome što su izvori koji govore o Vladu "Nabijaču" pisani izrazito tendenciozno. Njihovi autori su Sasi i Osmanlije, s kojima je Vlad često ratovao i bio u sukobu. Ti autori nisu imali nikakav razlog da napišu išta pozitivno o Vladu.
Ne kažem da Vlad nije mogao biti nasilan i nabijao ljude na kolac, ali izvori koji govore o tome nisu baš previše pouzdani.
A na koje si ti izvore mislio? |
|
|
Checee
Advanced Member
China
3004 Posts
Posted - 07/04/2011 : 00:06:01
|
Uffff... Al' si zahtevan, Mr. Bushido... Ma, shatro izvori, cisto frazeologisem sa tim pojmom...nista ozbiljno, znam da su sve reke odavno zagadjene... ;) Verujem, verujem...najverovatnije je nabudzeno, jelda "propaganda"...ali Vlad sigurno nije bio cvet za u bastu...
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Posted - 07/04/2011 : 00:28:24
|
Uffff... Al' si zahtevan, Mr. Bushido... Ma, shatro izvori, cisto frazeologisem sa tim pojmom...nista ozbiljno, znam da su sve reke odavno zagadjene... ;) Verujem, verujem...najverovatnije je nabudzeno, jelda "propaganda"...ali Vlad sigurno nije bio cvet za u bastu...
A ja mislio da nam nudiš novo znanstveno otkriće.
Ne, naravno da Vlad nije bio samo med i mlijeko. Pobogu, pa čovjek je veliki dio života proveo u zarobljeništvu i egzilu, tri puta je dolazio na vlaško prijestolje i dva puta je svrgavan, jednog brata su mu ubili, a drugi mu je bio konkurent za vlaško prijestolje. Zbilja bi me čudilo da takav tip nije imao određenih "problema" i ispada. |
|
|
Checee
Advanced Member
China
3004 Posts
Posted - 07/04/2011 : 00:36:02
|
Naravno, sve stoji. Ok, ali pronadji ovaj film pa pogledaj, nece skoditi u svakom slucaju, mada je meni koji sam zaludjenik za horore izazvao gadjenje...zbog toboze cinjenica u vezi Vladovih afiniteta prema zverstvima... A videh upravo da si bio napisao Nabijac pod navodnike? Pa zar Cepesh na Rumunskom ne znaci upravo to? Drakul miu je otac, to znaci zmaj, Drakula sin zmaja...ma do krasnoga, zaista bio pravi filantrop :D |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Posted - 07/04/2011 : 00:51:38
|
A videh upravo da si bio napisao Nabijac pod navodnike? Pa zar Cepesh na Rumunskom ne znaci upravo to? Drakul miu je otac, to znaci zmaj, Drakula sin zmaja...ma do krasnoga, zaista bio pravi filantrop :D
Znači "Nabijač", tako je.
Ali Draculin otac nije dobio nadimak "zmaj" zbog nekih vladarskih karakteristika. Žigmund, vladar Svetog Rimskog Carstva i ugarski kralj, početkom 15. stoljeća osnovao je viteški Red zmaja, čija je glavna uloga bila borba protiv Osmanlija i husita. Žigmund je pozvao i Vlada II da se učlani u red. Vlad II je tada dobio nadimak "Dracul", prema latinskoj riječi za zmaja, draco, draconis. Odnosno, prema starorumunjskome draculea. |
|
|
Checee
Advanced Member
China
3004 Posts
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 07/04/2011 : 08:37:26
|
Danas,07.aprila,u emisiji "Metropolis" u 20.35 na RTS2 biće predstavljen domaći strip "Družina Dardaneli". Nemojte kasniti sa uključenjem,jer je to prvi prilog u emisiji. |
|
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
Member since 01/12/2006 |
Posted - 07/04/2011 : 19:02:06
|
quote: Originally posted by pravedni
Danas,07.aprila,u emisiji "Metropolis" u 20.35 na RTS2 biće predstavljen domaći strip "Družina Dardaneli". Nemojte kasniti sa uključenjem,jer je to prvi prilog u emisiji.
fala za info |
Jel to štos iz Minhena? |
|
|
kleOpatra
Starting Member
75 Posts
Member since 08/06/2010 |
Posted - 07/04/2011 : 21:42:46
|
@ Mr. Bushido
Štovani kolega Bushido, vidim da si potkovan povjesničar, pa da te ja još malo potkujem sa par činjenica iz literature i historijskih izvora...koji, normalno nisu nastali "in situ", tj. na licu mjesta! Štovani i već pominjani Sigismund (tj. lokalno "Žigmund") je meni uvijek bio izuzetno zanimljiv lik. Do ugarskog prestola dolazi ženidbom sa ćerkom kralja Lajoša I Velikog (1342-1382), Marijom (polumadžarica, polubosanka - dobar mix, nema šta). Elem, naš "Žigmund" nije tikva bez korena - on je mladji sin čuvenog Karla IV, cara i češkog kralja. Da, to je onaj isti Karlo koji je vladao u Pragu, i bio odgovoran za nastanak čuvenog mosta po kojem toliko voli da šeta Dampir. To vreme se naziva "zlatno doba" Praga. Mislim da se Karlu IV pripisuje izjava "da sa svojim narodom govori ceški, sa ljubavnicom francuski, a sa svojim konjem - nemački"... Ovo je malo slobodna interpretacija, ali je suština tačna!
No, da se vratimo na Sigismunda (narečenog Žigmunda)... on nije odmah postao vladar Ugarske, jer je 1382.g. njegova žena proglašena za kralja. Tada i počinju peripetije... Godine 1386. deo plemstva bira Sigismunda za " kapetana Ugarske". Bila je to nova titula, dok mu je žena bila zarobljena u Ivanic Gradu, od strane vodja tzv. "napuljske stranke". Godine 1387. Mariju oslobadjaju, i tada počinje njihova zajednička vladavina. Pristalice "napuljske stranke" sve vreme je pomagao bosanski vladar Tvrtko I. Posle Tvrtkove smrti, Sigismund 1394 upada u Bosnu i prisiljava je na pokornost. Žigmund je 1396.godine poveo vojsku u pohod protiv Turaka, sa kojima se susreo kod Nikopolja, koja se završila katastrofalnim porazom ugarske vojske, pojačane i francuskim vitezovima. Koji je glavni uzrok tog Sigismundovog velikog poraza? Nije ni mogao da pobedi, jer se sreo sa JEDNIM ZMAJEM...Taj moćni Zmaj, da ne kažem DRACUL, bio je mladji srpski knez, a kasniji Despot, STEFAN LAZAREVIĆ!!! Juriš srpske oklopne konjice satro je Francuze i Madjare i naveo ih u panično bekstvo. Mnogi zapadni vitezovi su poginuli, dok je i većina njihovih vodja izgubila glavu na tom bojnom polju. Bio je to strahovit poraz, dok se sam Sigismund jedva spasio bekstvom... Ugarski vladar se dejstva srpske konjice sećao celog života, te je posle smrti sultana Bajazita stupio u prijateljske odnose sa Despotom Stefanom. Kada je 1408.g. ponovo osnovao red Zmaja, prvi vitez koji je uveden u njega od strane Sigismunda je bio baš STEFAN ZMAJ...najveci vitez toga doba!
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Posted - 07/04/2011 : 21:52:19
|
quote: Originally posted by kleOpatra
Štovani kolega Bushido, vidim da si potkovan povjesničar, pa da te ja još malo potkujem sa par činjenica iz literature i historijskih izvora...koji, normalno nisu nastali "in situ", tj. na licu mjesta!
Ok, ali ne shvaćam povod?
Jel to zbog toga što nisam nigdje spomenuo Stefana Lazarevića? |
Edited by - Mr. Bushido on 07/04/2011 22:10:12 |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Posted - 07/04/2011 : 22:10:55
|
Kakav post! Bravo koleginice! Verovatno ste profesor istorije? Ja bih još naveo jednu malu dopunu - srpsku konjicu su zapamtili za večita vremena i Mongoli u čuvenoj bici kod Angore 1402.godine,gde je zarobljen i sam turski sultan Bajazit zvani "Jildirim" iliti "Munja". Turci tu doživljavaju poraz,ali Mongoli nemaju rešenje za teško oklopljenu srpsku konjicu. U nezadrživom jurišu Srbi su prosto pregazili mongolske redove i iza njih ostaje krvavo razbojište. Stefan posle toga odlazi u Carigrad i tamo dobija titulu Despota. Ovaj vladar je bio ideal srednjovekovnog viteza - naočit,visok,sjajan ratnik,plemenit čovek,obrazovan (napisao čuveno "Slovo ljubve"). Ponovo je u smutnim vremenima ujedinio sve srpske zemlje od Beograda do Jadranskog mora,on je gospodar Raške,Zete,Zahumlja,delova Bosne...Prvi je srpski vladar koji je imao prestonicu u Beogradu. |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Posted - 07/04/2011 : 22:14:10
|
quote: Originally posted by kleOpatra
Štovani kolega Bushido, vidim da si potkovan povjesničar, pa da te ja još malo potkujem sa par činjenica iz literature i historijskih izvora...koji, normalno nisu nastali "in situ", tj. na licu mjesta!
Ok, ali ne shvaćam povod?
Jel to zbog toga što nisam nigdje spomenuo Stefana Lazarevića?
Koliko ja shvatam - poenta je u tome da je Stefan pravi ZMAJ,a ne otac Vlada "Nabijača"... Kako kažu u "Gorštaku" - "Može biti samo jedan"! |
|
|
Checee
Advanced Member
China
3004 Posts
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Posted - 07/04/2011 : 22:37:11
|
Kakav post! Bravo koleginice! Verovatno ste profesor istorije? Ja bih još naveo jednu malu dopunu - srpsku konjicu su zapamtili za večita vremena i Mongoli u čuvenoj bici kod Angore 1402.godine,gde je zarobljen i sam turski sultan Bajazit zvani "Jildirim" iliti "Munja". Turci tu doživljavaju poraz,ali Mongoli nemaju rešenje za teško oklopljenu srpsku konjicu. U nezadrživom jurišu Srbi su prosto pregazili mongolske redove i iza njih ostaje krvavo razbojište. Stefan posle toga odlazi u Carigrad i tamo dobija titulu Despota.
Ima li neka dobra, pouzdana knjiga ili pregled izvora koji govore o ovome?
Malo mi je teško povjerovati u ovo jer Mongoli prije nisu imali problema sa teškim oklopnim konjicama. Način borbe Mongola jednostavno nije dopuštao vitezovima da dođu do izražaja. Teško je povjerovati da bi teška konjica bila superiorna nad lakim i brzim konjanicima sa lukom i strijelama koji su cijeli život proveli u sedlu.
Također, srpska konjica je morala biti dosta velika da bi pregazila veliki dio mongolske vojske, a to mi se opet ne čini tako vjerojatnim. To bi značilo da je srpsko plemstvo morali biti izrazito brojno, u što čisto sumnjam. Jer, oprema za konja i oklop su bili skupi i ne baš dostupni svima. |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Posted - 07/04/2011 : 23:33:11
|
Grešiš kolega. U jednom frontalnom sukobu na malom prostoru laki azijski konjanici nisu imali nikakve šanse pred oklopljenom srpskom konjicom,koja bi ih jednostavno pregazila. Pogledaj knjigu "Istorija Srba" od Vladimira Ćorovića,jednog pravog poliistorika,školovanog u Beču. I on daje sličnu ocenu srpske konjice u bici na Kosovu polju 1389.g. U tom sukobu su oba vladara poginula,a obe strane iskrvarile,iako je Srba bilo mnogo manje od Turaka. U prvoj polovini bitke Srbi su konjicom jednostavno pregazili tursko levo krilo,koje je vodio lično stariji sultanov sin Jakub. Srpska konjica se probija sve do turske komore i tamo staje pred šatorima,hranom,zapregama...Za bitku kod Nikopolja pouzdan istorijski izvor je svedočenje Hansa Šitlbergera,koji u svojoj "Hronici" opisuje juriš teške srpske konjice i pogibiju zapadnih vitezova. Sam kralj Sigismund je pobegao na jednoj ladji i otplovio niz Dunav,gde ga prihvata mletačka flota. Poraz sigismundove vojske bio je potpun i Šitlberger opisuje te jezive scene. Kao glavni uzrok poraza ugarske,vlaške i francuske vojske on navodi srpsku konjicu! Mislim da je to jedan izuzetno pouzdan izvor - svedočenje samog učesnika bitke kod Nikopolja... Turski izvori spominju jak napad srpske teške konjice na Mongole u bici koa Angore 1402.g. Kada je Bajazit u bici zarobljen,Stevan je sa svojim vitezovima tri puta vršio juriš da spase Bajazita,ali do njega nije mogao dopreti...I sami Mongoli su bili zadivljeni srpskom konjicom! Da li je ovo dosta istorijskih izvora iz prve ruke,ili treba još?
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Posted - 08/04/2011 : 00:02:52
|
Grešiš kolega. U jednom frontalnom sukobu na malom prostoru laki azijski konjanici nisu imali nikakve šanse pred oklopljenom srpskom konjicom,koja bi ih jednostavno pregazila. Pogledaj knjigu "Istorija Srba" od Vladimira Ćorovića,jednog pravog poliistorika,školovanog u Beču. I on daje sličnu ocenu srpske konjice u bici na Kosovu polju 1389.g. U tom sukobu su oba vladara poginula,a obe strane iskrvarile,iako je Srba bilo mnogo manje od Turaka. U prvoj polovini bitke Srbi su konjicom jednostavno pregazili tursko levo krilo,koje je vodio lično stariji sultanov sin Jakub. Srpska konjica se probija sve do turske komore i tamo staje pred šatorima,hranom,zapregama...Za bitku kod Nikopolja pouzdan istorijski izvor je svedočenje Hansa Šitlbergera,koji u svojoj "Hronici" opisuje juriš teške srpske konjice i pogibiju zapadnih vitezova. Sam kralj Sigismund je pobegao na jednoj ladji i otplovio niz Dunav,gde ga prihvata mletačka flota. Poraz sigismundove vojske bio je potpun i Šitlberger opisuje te jezive scene. Kao glavni uzrok poraza ugarske,vlaške i francuske vojske on navodi srpsku konjicu! Mislim da je to jedan izuzetno pouzdan izvor - svedočenje samog učesnika bitke kod Nikopolja... Turski izvori spominju jak napad srpske teške konjice na Mongole u bici koa Angore 1402.g. Kada je Bajazit u bici zarobljen,Stevan je sa svojim vitezovima tri puta vršio juriš da spase Bajazita,ali do njega nije mogao dopreti...I sami Mongoli su bili zadivljeni srpskom konjicom! Da li je ovo dosta istorijskih izvora iz prve ruke,ili treba još?
Pustimo bitku kod Nikopolja. Stil borbe Osmanlija i Mongola je bitno različit, te ga nema previše smisla uspoređivati. Mene zanimaju izvori o bici kod Angore. Što još postoji osim osmanskih izvora?
Teško mi je povjerovati da bi teško oklopljena konjica samo tako pregazila laku konjicu. Em su sporiji i teže pokretljivi, em su najvjerojatnije malobrojni.
Oklopljeni vitezovi bi teško izbjegli strijele mongolskih jahača-strijelaca.
Također, nigdje nisam našao da postoji dobar i konkretan podatak o brojčanom stanju dviju vojski, kao i žrtvama. Samo niz labavih procjena.
Da se razumijemo, ne kažem da ne postoji mogućnost kako je srpska teška konjica zbilja bila uspješna u bitci kod Angore/Ankare, ali želim vidjeti nešto konkretno što će me razuvjeriti kako nije riječ o busanju u prsa u stilu "Hrvati su uništili Mongole na Grobničkom polju". A busanju u prsa nema mjesta u historiografiji. |
Edited by - Mr. Bushido on 08/04/2011 05:35:14 |
|
|
tomi
Starting Member
55 Posts
Member since 23/03/2005 |
Posted - 08/04/2011 : 06:15:42
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido Ima li neka dobra, pouzdana knjiga ili pregled izvora koji govore o ovome? Malo mi je teško povjerovati u ovo jer Mongoli prije nisu imali problema sa teškim oklopnim konjicama. Način borbe Mongola jednostavno nije dopuštao vitezovima da dođu do izražaja. Teško je povjerovati da bi teška konjica bila superiorna nad lakim i brzim konjanicima sa lukom i strijelama koji su cijeli život proveli u sedlu.
Također, srpska konjica je morala biti dosta velika da bi pregazila veliki dio mongolske vojske, a to mi se opet ne čini tako vjerojatnim. To bi značilo da je srpsko plemstvo morali biti izrazito brojno, u što čisto sumnjam. Jer, oprema za konja i oklop su bili skupi i ne baš dostupni svima.
Joj Bushido pa nemoj sad cjepidlačit. Osim toga, ima i kod nas sličnih priča. Recimo, svima je poznato da je u 10 st. ˝kralj˝ Tomislav imao 100 tisuća pješaka, 60 tisuća konjanika, 80 većih i 100 manjih brodova |
Edited by - tomi on 08/04/2011 06:43:30 |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Posted - 08/04/2011 : 06:53:41
|
quote: Originally posted by tomi
quote: Originally posted by Mr. Bushido Ima li neka dobra, pouzdana knjiga ili pregled izvora koji govore o ovome? Malo mi je teško povjerovati u ovo jer Mongoli prije nisu imali problema sa teškim oklopnim konjicama. Način borbe Mongola jednostavno nije dopuštao vitezovima da dođu do izražaja. Teško je povjerovati da bi teška konjica bila superiorna nad lakim i brzim konjanicima sa lukom i strijelama koji su cijeli život proveli u sedlu.
Također, srpska konjica je morala biti dosta velika da bi pregazila veliki dio mongolske vojske, a to mi se opet ne čini tako vjerojatnim. To bi značilo da je srpsko plemstvo morali biti izrazito brojno, u što čisto sumnjam. Jer, oprema za konja i oklop su bili skupi i ne baš dostupni svima.
Joj Bushido pa nemoj sad cjepidlačit. Osim toga, ima i kod nas sličnih priča. Recimo, svima je poznato da je u 10 st. ˝kralj˝ Tomislav imao 100 tisuća pješaka, 60 tisuća konjanika, 80 većih i 100 manjih brodova
E, ali upravo to. Ove priče o Stefanu i srpskoj konjici me malo previše podsjećaju na ove o Tomislavu i "60 tisuća" konjanika. Previše je nelogičnosti. |
|
|
tomi
Starting Member
55 Posts
Member since 23/03/2005 |
Posted - 08/04/2011 : 06:59:08
|
E, ali upravo to. Ove priče o Stefanu i srpskoj konjici me malo previše podsjećaju na ove o Tomislavu i "60 tisuća" konjanika. Previše je nelogičnosti.
Ma kužimo se, al najbolje možda izbjegavat ovu tematiku, jer svi znamo kako većina sličnih rasprava završava...
|
|
|
Topic |
|
|
|