Author |
Topic  |
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 11/04/2012 : 09:37:56
|
iskreno mislim da je knjiga puno bolja od serije i da bi prvo trebalo procitati knjigu a tek onda seriju. |
Mrzim mrznju! |
 |
|
Elesar
New Member

Serbia
261 Posts
Member since 14/03/2009 |
Posted - 11/04/2012 : 09:56:25
|
quote: Originally posted by sawitch
Ja sam odgledao prvu sezonu i podlegao sam pritiscima i kupio prvu knjigu.. Citacu je za jedno 2-3 nedelje kada zavrsim jedan serijal sto trenutno citam... Sta cu, moram.. :)
Blago tebi sto ces po prvi put imati prilike da citas i uzivas - neponovljiv osecaj. 
Ne razumem inace ljude koji prednost daju seriji, prirodno je da je knjiga superiornija u opisima,karakterizaciji i dijalozima, te da su slike koje vam se stvaraju prilikom citanja daleko mastovitije nego sto ce to ikad moci da se prenese na ekran. Nije da je serija losa, stavise!, ali - first things first. |
strenvvm et virtvte |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 11/04/2012 : 10:24:37
|
quote: Originally posted by Obi-wan
Sad kada si rekao da je radnja preslikana, pada mi na pamet da ipak knjige odložim za 10 godina kada bude gotovo (za max impact), a do tada ću pratiti seriju sezonu po sezonu...
jest, preslikano je u smislu da serija prati main plot
al je s druge strane u knjigama daleko jasnije sto se i zasto dogadja
bas me zanima kako ce sad uspjet sazet drugu knjigu u deset epizoda, a da to ima ikakvog smisla. Vec su dvije potrosili na intro, a tolko se toga dogadja do kraja. |
http://matanovogumno.blogspot.com |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 11/04/2012 : 11:11:33
|
quote: Originally posted by Grujah.
Serija je odlicna sto se tice prenosenja napisanog (ali ne i savrsena/potpuna), ali opet knjiga je poseban i veci uzitak; Kompletnije, obimnije, bolje. Preporuka za prvo knjige i onda seriju (i onda boardgame!).
Pa, to je nešto poput situacije s Gospodarima prstenova, filmovi su odlični i detaljni, no knjiga pruža još ohhoho detaljniji uvod u priču, a i drugačiji je gušt. Moram svakako pročitati prvi knjigu Prijestolja jer se u drugoj sezoni malo previše gubim, puno je novih igrača i likova koje nisam uspio zapamtiti. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 11/04/2012 : 11:15:29
|
Ajde da mi netko u glavnim crtama pojasni što se dešava, bez previše otkrivanja... Nakon Starkovog odlaska (kao i kralja), ruši se sustav centraliziranog kraljevstva i sad se bivši kraljevi pokušavaju ili odvojiti pa vladati sami ili spajati se sa silama Lannisterovih ili Starkovih? Jel bi mogli tako nekako reći?
Stvarno sam se pogubio sa svim onim plemićkim familijama... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 11/04/2012 12:40:00 |
 |
|
dsormaz1
Advanced Member

.jpg)
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Posted - 11/04/2012 : 12:59:49
|
quote: Originally posted by DeeCay
Ajde da mi netko u glavnim crtama pojasni što se dešava, bez previše otkrivanja... Nakon Starkovog odlaska (kao i kralja), ruši se sustav centraliziranog kraljevstva i sad se bivši kraljevi pokušavaju ili odvojiti pa vladati sami ili spajati se sa silama Lannisterovih ili Starkovih? Jel bi mogli tako nekako reći?
Stvarno sam se pogubio sa svim onim plemićkim familijama...
Ne bas....sustav centraliziranog kraljevstva ostaje u igri, samo sto sad ima vise pretendenata na taj tron....Vecina zainteresiranih ne vjeruje da je Joffrey pravovaljani nasljednik.....Stannis hoce tron zato sto mu pripada po pravu kao najstarijem nasljedniku Baratheonove (Robertove) loze....Renly (Stannisov) brat hoce tron zato sto ima dovoljno vojske da ga moze osvojiti (a i ne zeli ga prepustit Stannisu samo tako jer je ovaj all work and no play....Daennerys hoce tron zato sto je luda koza (i zato sto po njenoj interpretaciji Targaryeni jedini imaju pravo na prijestolje)....a Rob hoce osvetit cacu i najebat se majke Lannisterima....tron ga bas i ne zanima, al njegove vazale zanima da se Sjever odvoji od ostatka kraljevstva.....
Edit: Lannisteri hoce tron (uopceno receno jer Cersei i Tywin imaju razlicite motivacije) zato sto je to dobro za biznis....premda, ne sjecam se jel to u seriji dobro naznaceno al u knjizi je jasno receno da carska stolica duguje toliko para Lannisterima (Tywinu) da ih ne moze vratit nikad...Tywinu se jebe za prijestolje, al ne da da mu niko dira u familiju...Jeoffrey je psihotik....
vojske se spajaju jedne s drugima ovisno o procjeni tko u tom trenutku ima najvecu sansu za porazit Lannistere....ne znam jesam li jos sta zaboravio...

|
Edited by - Mali_Mate on 11/04/2012 13:05:22 |
 |
|
ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts
Member since 20/08/2006 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27633 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 11/04/2012 : 13:20:38
|
quote: Originally posted by dsormaz1
Vidio sam da treća knjiga ima preko 1100 stranica. Kako će tek to staviti u 10 epizoda?
Bit će podjeljena treća knjiga na treću i četvrtu tv sezonu. Gdje će je prekninuti i koliko će gdje ići ne zna se još ali nagađanja ne nedostaju http://winteriscoming.net/ |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41125 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 11/04/2012 : 13:27:21
|
@Mali mate
Koliko sam ja shvatio radnju, Targerijani imaju pravo na presto prvi.. Zar ne? Onaj sto je u nocnoj strazi, taj ne moze izaci odande, tako da Deneris ima prva pravo na presto.. Onda dolazi Stanis kao najstariji iz loze Barateon... Dzofri nema nikakvo pravo na presto jer je brljotina od brata i sestre Lanistera... Svi vide neko pravo za presto osim Roba Starka koji hoce da spasi sestre i da se osveti zutacima... Jebote, zuti i ovde upropastise drzavu kao i kod nas u Srbiji.. Ima nesto u tome.. 
|
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 11/04/2012 : 13:31:18
|
U principu, sve kuce sem Barateona su starije (duze na Vesterosu) od Targerijena, tako da te dve porodice u principu imaju najmanje prava na vlast.
Ie. Targerijani su Vesterosu ono sto su turci bili nama.  |
Edited by - Grujah. on 11/04/2012 13:32:08 |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Posted - 11/04/2012 : 13:38:58
|
@Mali mate
Koliko sam ja shvatio radnju, Targerijani imaju pravo na presto prvi.. Zar ne? Onaj sto je u nocnoj strazi, taj ne moze izaci odande, tako da Deneris ima prva pravo na presto
Teoretski....premda (tog opet nema u seriji al je u knjigama jasnije)....Targarijeni su dosli na Westeros nekad i tamo sto rastjerali, sto pobili starosjedioce.....njihovo pravo na prijestolje osvojeno je silom....jednakim su metodama njih makli s prijestolja....tako da su tu prava relativna...Martin nabacuje kroz sve knjige da nitko nema pravo (bozansko, iskonsko ili sta vec) po sebi nego da se pravo osvaja vojskom, politikom i ekonomijom....i onda polako suocava likove s tim spoznajama (sad doduse, u pozadini se ocito odvija epska borba izmedju dobra i zla...vatre i leda....sta se misli ucinit s tim nemam pojma... ja sam citao zakljucno s trecom knjigom, druge dvije mi stoje na polici ali mi se jos ne zuri, tako da ne znam je li sta kasnije dopisano, mijenjano, bolje objasnjeno itd...)
quote: Dzofri nema nikakvo pravo na presto jer je brljotina od brata i sestre Lanistera...
Da, ali to nazalost nitko ne zna (osim samih Lannistera).
Tj. nitko nema dokaze.
Iz Dzofrijeve perspektive (koji to isto ne zna) svi su oni bezobrazne bundzije koji udaraju na pravog kralja tj. njega
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 11/04/2012 : 13:48:53
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
quote: Dzofri nema nikakvo pravo na presto jer je brljotina od brata i sestre Lanistera...
Da, ali to nazalost nitko ne zna (osim samih Lannistera). Tj. nitko nema dokaze.
Pa zna ih dosta, barem ovi veći plemići, jer se svako malo netko u 2. sezoni pita jesi li čuo što se priča za Lannistere (Joeffreya i njegove prave roditelje). Sam Tyrion je pitao sestru što sad je li istina što se priča... A nije li Ned Stark još u prvoj sezoni slao neku depešu ili nešto?
|
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Posted - 11/04/2012 : 13:51:10
|
quote:
Pa zna ih dosta, barem ovi veći plemići, jer se svako malo netko u 2. sezoni pita jesi li čuo što se priča za Lannistere (Joeffreya i njegove prave roditelje). Sam Tyrion je pitao sestru što sad je li istina što se priča... A nije li Ned Stark još u prvoj sezoni slao neku depešu ili nešto?
Pa da, al to je bas to - prica se - i na tome staje.....mislim, i Nedov je "dokaz" bio "sva Roberthova djeva su crnokosa. Sva Lannisterova djeca su plavokosa. Joffrey je plavokos. Dakle..." Slabasan je to dokaz, al potice glasine i sad svako tumaaci te glasine kako mu odgovara |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 11/04/2012 : 14:14:19
|
A njima su i glasine sasvim dovoljan razlog da sebi opravdaju pretendiranje na tron... Joeffrey je naknadno samo potvdio glasine ubijanjem sve potencijalne djece. |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Posted - 11/04/2012 : 14:21:30
|
quote: Originally posted by DeeCay
A njima su i glasine sasvim dovoljan razlog da sebi opravdaju pretendiranje na tron... Joeffrey je naknadno samo potvdio glasine ubijanjem sve potencijalne djece.
pa da, treba ti plausible excuse koji ce postat sluzbeno objasnjenje jednom kad se netko domogne trona....just like in real politics
da se sad kaze otvoreno letile bi glave k'o i Nedu
true, al Joeffreyevi su razlozi bili 'eliminiraj eventualnu konkurenciju'. tj., naredio je ubojstva zato sto misli da su mu to polubraca i kao takvi pretedenti na tron (jedini koji se eventualno imaju pravo bunit jer su stariji ili sta ja znam....svi ovi drugi sto sad napadaju prijestolje za njega su razbojnici)
al to je sve Martinov prikaz realpolitike....mene zanima sta ce napravit s ovim fantasy dijelom....sa zmajevima i sa whitewalkerima i sa Melisandre i R'Hlorom....bojim se da ne usere motku s tim i da sve skupa ne postane good vs. evil priča u kojoj su svi ti likovi samo pijuni... |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41125 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 11/04/2012 : 14:49:29
|
Nisam znao za to kako su Targerijani dosli na presto.. Ako su oni bili samo uzurpatori onda Stanis ima prvenstvo... A i mene zanima sta ce biti sa zmajevima i stvarima sa one strane zida... Ali cini mi se da je neko ovde rekao da zmajevi nece odrasti u narednih nekoliko knjiga sigurno... |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Posted - 11/04/2012 : 15:00:56
|
Nisam znao za to kako su Targerijani dosli na presto.. Ako su oni bili samo uzurpatori onda Stanis ima prvenstvo... A i mene zanima sta ce biti sa zmajevima i stvarima sa one strane zida... Ali cini mi se da je neko ovde rekao da zmajevi nece odrasti u narednih nekoliko knjiga sigurno...
Jest, nece (opet, ogradjujem se na poznavanje stvari do kraja trece knjige) i to Martinu predstavlja najveci problem....Tj. ima milijun zapleta, a prakticki mu vrijeme ne prolazi....Prve tri knjige se odvijaju (sad pucam al ajde) unutar razdoblja od godinu dana...reko bi da je i manje; ne znam hoce li sve to uspjet uvjerljivo rasplest, a da ne posegne za nekim precacem tipa dodje veliki zli demon i pobije pola kontinenta....vidjet cemo  |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27633 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 11/04/2012 : 15:21:07
|
Targarijeni su ujedinili sedam kraljestva stoga su i ujedno i najlegalniji pretedenti na ujedinjenu krunu.Premda to i nije bitno u real politici,sila/moč je 99% kraljevanja. |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts
Member since 24/12/2010 |
Posted - 11/04/2012 : 16:48:36
|
Ako ćemo gledati kako treba, prijestolje po pravu pripada Targeryanima odnosno Danaerys jer ona je nasljednica Aegona Osvajača koji je ujedinio Westeros koji se prije dijelio na Sedam Kraljevina,oni su "zmajevi" i lozu vuku iz stare i drevne Valyrie. Robert Baratheon je isto preuzeo prijestolje zbog te loze jer je njegova baka bila Targeryen,od svih velikih kuća Westerosa i njihovih glava jedino je kuća Baratheon imala krvi Targeryana zato je njegovo "pravo" bilo najveće,zato je Ned Stark odbio sjesti na željezno prijestolje iako ga je mogao uzeti. Radnja s Danaerys je odvojena od radnje u Westerosu i ne trebate se nadati kako ćete vidjeti njen dolazak tamo jer će ona biti zabavljena drugim neprijateljima,uz to štogod o njoj mislili ona je možda najpozitivniji lik,uz Starkovu djecu.
Lannisteri žele moć,ponajviše to želi Tywin Lannister koji je najbogatiji i najopasniji čovjek u Westerosu. Međutim,kako je Stannis razaslao pisma u kojima piše da Jofrey nije sin Roberta već kopile,Lannisteri trebaju saveznike,stoga potežu za prljavim i niskim udarcima kako bi priskrbili pomoć ostalih velikih kuća.
Robb Stark ima Sjever i podršku obitelji svoje majke Tullyevih koji drže Riverland,Lannisteri ispočetka mogu računati samo na svoju snagu(koja je ogromna) i zlatne plašteve(gradska straža),Stannis Baratheon ima potporu svega nekoliko tisuća vojnika ali na njegovoj strani je Crvena Vještica a Renly ima najjaču vojsku i najveću potporu jer ga podržavaju svi vazali kuće Baratheon i cijeli Visovrt(kuća Tyrell) koji je pridobio tako da je oženio kćer Macea Tyrella kneza Visovrta.
U drugoj sezoni dvije velike kuće se ne miješaju u rat,to su Arynovi i Martellovi,oni su u prve tri knjige dosta nebitni,kasnije se radnja više seli tamo.
Ja sam pročitao sve knjige i satima visio po forumima,stoga mi je ova tema jako poznata. Ako netko ne želi čitati knjige a želi da mu se objasne neke stvari,ja sam na raspolaganju. |
"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him" |
Edited by - Leonid on 11/04/2012 16:51:26 |
 |
|
Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts
Posted - 11/04/2012 : 17:04:50
|
Pod ovim Danaerys nasljednica Aegona Osvajača ne mislim da je njegov izravni potomak,već potječe od njegove loze. On je živio 300 godina prije. |
"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him" |
 |
|
radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 12/04/2012 : 23:13:11
|
quote: Originally posted by Leonid
Ja sam pročitao sve knjige i satima visio po forumima,stoga mi je ova tema jako poznata. Ako netko ne želi čitati knjige a želi da mu se objasne neke stvari,ja sam na raspolaganju.
Gde si ti ceo moj zivot ...Evo ti moj mail i skupi hrabrosti i snage ,da mi sve lepo srocis u mail-u...Da znam sta me ceka....Sad mi ovde mozes napisati ,hoce li neko skoro uci u gace gazdararici zmajeva ....Stvarno ako mozes prepricaj mi sve knjige ukratko i detaljno u mail-u ...Ako ti nije mrsko Ekobakino@ptt.rs .....THANK YOU..... |
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
Edited by - radulovic marko on 12/04/2012 23:17:57 |
 |
|
Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 13/04/2012 : 12:35:03
|
quote: Originally posted by radulovic marko
Ja sam pročitao sve knjige i satima visio po forumima,stoga mi je ova tema jako poznata. Ako netko ne želi čitati knjige a želi da mu se objasne neke stvari,ja sam na raspolaganju.
Gde si ti ceo moj zivot ...Evo ti moj mail i skupi hrabrosti i snage ,da mi sve lepo srocis u mail-u...Da znam sta me ceka....Sad mi ovde mozes napisati ,hoce li neko skoro uci u gace gazdararici zmajeva ....Stvarno ako mozes prepricaj mi sve knjige ukratko i detaljno u mail-u ...Ako ti nije mrsko Ekobakino@ptt.rs .....THANK YOU.....
 |
 |
|
Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts
Posted - 13/04/2012 : 13:53:40
|
Jel on mene zafrkava?? Poslao sam mu mail s nekim smjernicama o Dany i kako će dijelom ići njen tok priče. Nadam se da me nije namagarčio  |
 |
|
radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 13/04/2012 : 16:03:03
|
Jel on mene zafrkava?? Poslao sam mu mail s nekim smjernicama o Dany i kako će dijelom ići njen tok priče. Nadam se da me nije namagarčio 
Zar ti licim na nekog ko te zafrkava....Video sam mail,HVALA..poslacu ti pitanja preko maila ..........hVALA jos jednom... |
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
Edited by - radulovic marko on 13/04/2012 16:03:47 |
 |
|
Topic  |
|