Author |
Topic |
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 23/05/2011 : 16:03:58
|
Poll Question:
Poll Question: Koliko pratite Libellus nakon odlaska "Libellus crew" sa foruma?
Who Can Vote? Only Members can vote. You need to register or be logged in to vote.
|
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8586 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 23/05/2011 : 16:05:01
|
prije sam pratio, a pratim i danas |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 23/05/2011 : 16:05:49
|
Ja glasao za "prije nisam bas, ali sada saznam ponesto". Od Lib kupujem samo Mr. Noa, Tex almanah, Nicka Raidera i sad cu kupiti skriveno lice, tako da se ne moze reci da sam Libellus redovnjak. Za nova izdanja se informisem kod njih na sajtu, ili okrenem BG striparnice...
A, da, kupujem i Fontove albume i Klaru. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Posted - 23/05/2011 : 16:07:15
|
ja sam prije pratio i kupovao njihova izdanja, medjutim otkad su otisli sa foruma, uopce ih ne kupujem jednostavno vise ne znam ni sto izdaju ni kakve su im akcije, a ima dosta izdavača na ovom foumu koji me redovno obavještavaju o svojim izdanjim i kod kojih potrošim sve svoje novce |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 23/05/2011 : 16:13:22
|
Ne svidja mi se sto Libellus elitizuje nesto sto je u sustini jeftino stivo za laku razonodu, pa ga jos i naplacuje debelo. Svestan sam igrac te igre sto se tice Mr. Noa jer sam pilot-fetisista, ali od mene nece dobiti 40 ojra za bojenog Texa.
SBE izdanja su kultura srednje linije, nisu ni sund, nisu ni visoka literatura, i najbolje ih prezentuju (u nas) VC i Ludens/SA (idealno PP i DW doduse, ali oni nisu masprodukcija). Ako Zagoru nabijete tvrde korice, predgovore, mape, dzidze i picke materine, on je jos uvek Zagor, nije avanzovao u Princa Valijanta...
|
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8277 Posts
Member since 25/01/2010 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12947 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 23/05/2011 : 16:43:13
|
quote: Originally posted by Mairosu
Ne svidja mi se sto Libellus elitizuje nesto sto je u sustini jeftino stivo za laku razonodu, pa ga jos i naplacuje debelo. Svestan sam igrac te igre sto se tice Mr. Noa jer sam pilot-fetisista, ali od mene nece dobiti 40 ojra za bojenog Texa.
SBE izdanja su kultura srednje linije, nisu ni sund, nisu ni visoka literatura, i najbolje ih prezentuju (u nas) VC i Ludens/SA (idealno PP i DW doduse, ali oni nisu masprodukcija). Ako Zagoru nabijete tvrde korice, predgovore, mape, dzidze i picke materine, on je jos uvek Zagor, nije avanzovao u Princa Valijanta...
Ne mogu baš shvatiti ovakav način razmišljanja. Po ovoj logici ti možeš slobodno ogroman dio stripovske produkcije okarakterizirati kao bezvrijedan šund.
Da, mnogi autori su svoje stripove stvarali za široku potrošnju. Je li zbog toga njihov rad manje vrijedan?
Zašto misliš da je trpanje Zagora u tvrde korice elitizacija, ali trpanje Princa Valianta nije?
Sjeti se, Princ Valiant je izlazio u novinama diljem SAD-a, i šire. Oni koji su ga tada čitali sigurno ga nisu doživljavali kao ostvarenje vrhunskog umjetnika, prije kao kratkotrajnu zabavu.
Da se razumijemo, ja sam prvi koji će reći kako je strip suverena umjetnička grana. Uvijek sam protiv toga da se strip srozava na razinu šunda. Pa makar bila riječ i o Zagoru. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 23/05/2011 : 16:47:42
|
A gde sam ja rekao da je Zagor sund, i da je manje vredan ?
Samo mislim da vecina - 95% SBE produkcije - nije vredno libellusiranja. Mojih 0.02 RSD. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12947 Posts
Posted - 23/05/2011 : 16:53:01
|
"Jeftino stivo za laku razonodu."
E sad, meni barem to zvuči kao šund. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40530 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 23/05/2011 : 17:17:50
|
"prije sam pratio, ali sada vise ne, medjutim saznam ponesto "u prolazu" iz drugih izvora"
Ovo sam bocnuo... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
cronos six
Advanced Member
Serbia
7921 Posts
Member since 09/09/2008 |
Posted - 23/05/2011 : 17:18:28
|
kupujem i pratim libelusova izdanja,al manje nego pre.finansiski kolaps. sve u svemu nisu oni krivi sto im se stripovi prodaju u pogresnim drzavama(drzavama koje su vecito u krizi). drzte se dade!napred libellus!
|
Juznjak! Tex Willer.
|
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 23/05/2011 : 17:27:52
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
"Jeftino stivo za laku razonodu."
E sad, meni barem to zvuči kao šund.
Pa i nije bas. Meni sund nije zabavan, iskreno. SBE bi vise bio...pulp. I najlepsi je u ZS-olikim izdanjima. No, ovo je subjektivno vidjenje.
|
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 23/05/2011 : 17:38:23
|
Libellusov SBE je prelijepo i preskupo upakiran osrednji stripovski proizvod (jer SBE zaista jest osrednji stripovski proizvod). Ja ga osobno tako i tretiram, odnosno ne tretiram, jer ne kupujem taj dio njihove naklade. Druga Libellusova izdanja (Font, Riđobradi, Sherloch Holmes, sad i IRS i ostali) su već nešto bolji i isplati se kupiti, što i redovito činim. |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
Sarghan
stripovi.com suradnik
Croatia
1810 Posts
Member since 26/01/2011 |
Posted - 23/05/2011 : 17:40:29
|
Libellus sam pratio i prije, a pratim ga i danas redovito preko njihove stranice.
Ne svidja mi se sto Libellus elitizuje nesto sto je u sustini jeftino stivo za laku razonodu, pa ga jos i naplacuje debelo.
Mislim da ovo ne ovisi o Libellusu nego o današnjem vremenu i masi koja čita stripove. Prije su stripovi bili znatno jeftiniji nego danas i više ljudi si ih je moglo priuštiti. Za onoliko koliko ja danas mjesečno potrošim na stripove sam u doba slobodne dalmacije mogao kupovati sva izdanja (a to sam i radio). No danas zbog krize, poskupljenja i slabih plaća smo prisiljeni kupovati samo ono što nas zanima. A i masa ljudi koja je prije povremeno kupovala stripove danas te iste ne kupuje, prvenstveno zbog cijene (jer vjerojatno ne planiraju plaćati skoro 20 kuna za ono što su prije mogli dobiti za 5). A da i ne spominjem današnju tehnologiju i sve više načina na koje se može zabavljati. Upravo zbog tog današnjeg doba sve je manje stripofila. A sa manjim brojem stripofila, padaju naklade, a rastu cijene.
Istina, Libellus je skup za današnje standarde. No to je prvenstveno zbog maloga tiraža. Kada bi oni to tiskali u 200 000 primjeraka, što je za ove prostore samo bajka, mi bi dobili njihova izdanja jednake visoke kvalitete barem deset puta jeftinije. Ja sam Libellusu jako zahvalan za sve što su do sada izdali, makar i ne kupujem sva njihova izdanja, prvenstveno zbog hrabrosti što su odlučili probati izdati neka izdanja koja su propala na kioscima i koje većina izdavača ne bi izdavala za veće mase (jer naravno, ta veća masa kod nas ne postoji). I uspijeli su. Većina njihovih izdanja i dalje redovito izlazi te se većina dobro prodaje. Naravno, u tako niskom tiražu. Izdavanje bilo čega u tiražu većem tiražu je jednostavno neostvarivo ( možda loš primjer, ali evo, ni Algoritam sa mangama unatoč reklamama nije uspio sa prodajom po kioscima. A ni Darkwood sa Geom na kioscima. No naravno, postoje iznimke).
Libellus nije kriv za tu elitizaciju, jednostavno živimo u takvim vremenenima. Oni to izdaju iz ljubavi prema stripu za "realan" broj ljubitelja stripa. I mislim da bi barem trebali biti sretni što ta izdanja uopće i izlaze. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12947 Posts
Posted - 23/05/2011 : 17:46:03
|
Za mene je ova priča prilično jasna.
Smatram da su izdanja poput Libellusovih najbolji primjer kako bi stripovska izdanja trebala izgledati. I ne samo stripovska već i knjige općenito.
Ne shvaćam zašto se to stalno naziva elitizacijom. Za mene je to želja da ono što volim bude izdano kako spada. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22332 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 23/05/2011 : 17:47:14
|
Ne znam bas...i Darkwood i PP stampaju samo u ogranicenom broju primjeraka, SC, SBE stripove, super kvalitet, pa su im izdanja cetiri do pet puta jeftinija od libelussovih.
Ljudi moraju sami znati da li im se isplati ili ne. |
|
|
Sarghan
stripovi.com suradnik
Croatia
1810 Posts
Member since 26/01/2011 |
Posted - 23/05/2011 : 17:57:00
|
A dobro, ima i tu nečega... ja sam gore prvenstveno govorio za HC izdanja...Darkwood sam spomenuo samo radi usporedbe o sve manjem broju zainteresiranih za stripove. a i nekako sam stekao dojam da je u Hrvatskoj sve skuplje (možda sam u krivu) pa je moguće da je i zbog toga... |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 23/05/2011 : 17:58:05
|
Ne shvaćam zašto se to stalno naziva elitizacijom. Za mene je to želja da ono što volim bude izdano kako spada.
500 primeraka + astronomska cena = 500 njih koji mogu da kupe to = gomila njih koji su ga ispusili = elitizacija |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
31366 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 23/05/2011 : 18:03:45
|
kupujem sam Texa, a i tu mi fali zadnjih nekoliko. Ostalo ako ćemo zanimat, lako se dođe do informacija. |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12947 Posts
Posted - 23/05/2011 : 18:04:32
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
Ne shvaćam zašto se to stalno naziva elitizacijom. Za mene je to želja da ono što volim bude izdano kako spada.
500 primeraka + astronomska cena = 500 njih koji mogu da kupe to = gomila njih koji su ga ispusili = elitizacija
Neka od onih izdanja što su ih Libellusovci reprintali se još uvijek nisu rasprodala. Toliko o gomili onih koji su ispušili.
Mister No i Martin Mystere su se prodavali u jeftinom izdanju na kioscima, ali ih je svejedno malo ljudi kupovalo.
Ovo nije nikakva elitizacija, to je samo tužna činjenica da strašno malo ljudi čita stripove. |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 23/05/2011 : 18:12:30
|
Ja bas mislim da jeste elitizacija. Jer dati nekom SBE stripu takav tretman je kao kad bih ja sad upakovao Rubinov vinjak u magnum flasu i uradio ful etiketu i napravio kartonsku kutiju za njega i nabio cenu jer pakovanje lici na Curvoisier ili Hennessy. A unutra je jos uvek...vinjak. Koji je stvarno dobar za svoju svrhu, ali nije ni Curvoisier...ni Hennessy. |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Posted - 23/05/2011 : 18:16:54
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
500 primeraka + astronomska cena = 500 njih koji mogu da kupe to = gomila njih koji su ga ispusili = elitizacija
Neka od onih izdanja što su ih Libellusovci reprintali se još uvijek nisu rasprodala. Toliko o gomili onih koji su ispušili.
Mister No i Martin Mystere su se prodavali u jeftinom izdanju na kioscima, ali ih je svejedno malo ljudi kupovalo.
Ovo nije nikakva elitizacija, to je samo tužna činjenica da strašno malo ljudi čita stripove.
"gomila njih koji su ga ispusili jer ne mogu kupiti stripove" se misli na novčano stanje tij koji ne mogu kupiti stripove, a ne na želju
barem sam ja tako shvatio |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25584 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 23/05/2011 : 18:17:31
|
Ja bas mislim da jeste elitizacija. Jer dati nekom SBE stripu takav tretman je kao kad bih ja sad upakovao Rubinov vinjak u magnum flasu i uradio ful etiketu i napravio kartonsku kutiju za njega i nabio cenu jer pakovanje lici na Curvoisier ili Hennessy. A unutra je jos uvek...vinjak. Koji je stvarno dobar za svoju svrhu, ali nije ni Curvoisier...ni Hennessy.
Usudio bih se da se ne složim.
Elitizam bi bio kada bi ljudi iz Libellusa stvarno tvrdili da je unutra nešto bolje od onoga što smo već čitali. Međutum, oni nam prodaju (u većini slučajeva) stripove naše mladosti upakovane da traju duže od onih iz LMS. Nisu za svačiji džep, mislim da se svi slažu u tome, ali štampanje u 500 primeraka, visoku cenu i luksuzno izdanje ne bih nužno nazvao elitizmom.
Isto tako, i ti možeš da upakuješ vinjak kao što si opisao i da ga skupo prodaješ. Ali da ne tvrdiš da je unutra nešto drugo. Možda i nađeš 500 njih koji hoće da imaju tako upakovan Rubin. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 23/05/2011 18:19:03 |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12947 Posts
Posted - 23/05/2011 : 18:19:17
|
quote: Originally posted by supermark
"gomila njih koji su ga ispusili jer ne mogu kupiti stripove" se misli na novčano stanje tij koji ne mogu kupiti stripove, a ne na želju
barem sam ja tako shvatio
Zato sam i rekao kako je postojalo i jeftinije izdanje, ali se ono svejedno nije prodavalo.
Nisu izdanja problem, već činjenica da ljudi ne čitaju stripove. |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 23/05/2011 : 18:23:07
|
quote: Originally posted by manhunter
Usudio bih se da se ne složim.
THAT'S IT!!!111 PAKUJEM IGRACKE I ODLAZIM !!!! DOK JOS DRUGI SPAVAJU !!!!!111111
quote: Elitizam bi bio kada bi ljudi iz Libellusa stvarno tvrdili da je unutra nešto bolje od onoga što smo već čitali. Međutum, oni nam prodaju (u većini slučajeva) stripove naše mladosti upakovane da traju duže od onih iz LMS. Nisu za svačiji džep, mislim da se svi slažu u tome, ali štampanje u 500 primeraka, visoku cenu i luksuzno izdanje ne bih nužno nazvao elitizmom.
Pa i Coltov Karavan ce mi traje sto godina :D Al OK. Kao sto sam i sam rekao, svestan sam igrac, kupujem njihova izdanja.
quote: Isto tako, i ti možeš da upakuješ vinjak kao što si opisao i da ga skupo prodaješ. Ali da ne tvrdiš da je unutra nešto drugo. Možda i nađeš 500 njih koji hoće da imaju tako upakovan Rubin.
1) Ne bih ni tvrdio. 2) Sigurno bi bilo i 5000 njih. U ovoj zemlji ce kupe i Cecu kad izda boxset. :D |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22332 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 23/05/2011 : 18:46:34
|
da je cijena manja, sigurno bi vise ljudi kupovalo. Pa jebote, ako je meni skupo, covjeku koji zivi i radi u Svici, kako je tek ljudima sa nasih balkanskih prostora. Ja bih kupovao sve od Libellusa, od Nathana do Texa, da se radi o slicnim izdanjima cijena+dizajn kao i darkwood, ovako imam samo nesto od Martina i DDKB. Iskreno, ne bih kupovao izdanja Julije i Gee da su puno skuplji, iako se radi o vrhunskim serijalima. Ovako od Darkwooda nista ne propustam. Super cijena, super kvalitet izdanja, super stripovi.
|
Edited by - King Warrior on 23/05/2011 18:47:03 |
|
|
Topic |
|