Author |
Topic |
trolodtroje
Advanced Member
3276 Posts
Member since 14/09/2010 |
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 09/03/2016 : 20:37:48
|
Ma i to je pitanje, nekako mu ne vjerujem. Mislim da želi da ispadne da troši masne pare pa da ga se onda tolerira, tak nekaj. Mislim, to je moje mišljenje, nemam nikakvih dokaza ali tak mi se čini. Uglavnom, lik je trol. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7406 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 10/03/2016 : 20:39:10
|
Bilješke za ratnu priču
Postaje očito da meni Gipi jednostavno ne leži. Bilješke sam prvi put čitao kad je izašlo hrvatsko izdanje i gotovo u potpunosti zaboravio strip. Ostalo je samo sjećanje da je dojam bio slab. Sad, nakon drugog čitanja, mogu to i potvrditi. Prije svega tu je specifičan Gipijev crtež koji mi nikako ne odgovara, ali s vremenom sam uvidio da njegovi akvareli mogu posjedovati određenu draž i kad bi me priča uvukla i obuzela mogu zamisliti da bi mi i crtež postajao sve bolji. No ovdje to nažalost nije slučaj. Priča o tri tinejdžera u području zahvaćenom ratom funkcionirala bi puno bolje kada bi njeni glavni likovi bili kompleksniji i kad bi Gipijeve misli i poante bile suptilnije iskazane. Ovako mi to sve djeluje nekako umjetno i čak i autorov pogovor, koji nam otkriva svojevrsnu autobiografsku komponentu, ne pomaže. Dapače. Imam osjećaj da je promišljeno napisan s namjerom da dotakne čitatelja i da, u vidu emocija, u njemu nema ništa stvarno. Naravno, lako moguće da sam ja u krivu i da je sve to skupa super, pogotovo s obzirom na ugled koji Gipi uživa i kod publike i kod kritike. I sama činjenica da ovoliko razmišljam i pišem o stripu ukazuje da tu očito nešto ima, no Gipijev snažan autorski pečat za mene i dalje ne predstavlja znak kvalitete.
4/10
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7406 Posts
Posted - 17/03/2016 : 08:10:05
|
Fulu
Istovremeno robinja i čarobnica, Fulu je dopadljiv iako ne i previše složen lik, a slično se može reći i za njene avanture. Iako zbog lokacija i prisutnosti magije Fulu na trenutke podsjeća na Trillovo kapitalno djelo - Alvara Mayora, u pitanju je ipak znatno slabiji strip. Teme slobode i rasne i spolne (ne)ravnopravnosti kojima se ovaj strip bavi nesumnjivo su važne, no posjeduju i određenu dozu jednostavnosti. Možemo to reći i ovako: Fulu je strip koji govori o osnovnim ljudskim pravima i primarnim težnjama, dok Alvar (da ostanemo pri toj usporedbi) više naginje ka filozofskim temama. Navedeno čini Fulu, magiji unatoč, realnijim stripom, no također i više angažiranim nego umjetničkim (iako se ta dva pojma naravno ne moraju isključivati) djelom.
Rissov crtež je solidan i atraktivan iako ne i virtuozan. Premda strip postoji i u obojanoj verziji (koliko sam shvatio tako je čak i prvotno objavljen), mislim da je ova crno-bijela puno efektnija te daje zanimljiviju atmosferu stripu koji inače djeluje kao samo još jedan u nizu komercijalnih naslova europskog stripa (iako je ovdje zapravo u pitanju argentinski).
Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, Fulu upravo to i jest: dobar strip koji ima ponešto za reći, no ničim ne odskače od brojnih drugih.
5/10
|
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15854 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 17/03/2016 : 13:09:55
|
quote: Originally posted by Shaner
Fulu
Istovremeno robinja i čarobnica, Fulu je dopadljiv iako ne i previše složen lik, a slično se može reći i za njene avanture. Iako zbog lokacija i prisutnosti magije Fulu na trenutke podsjeća na Trillovo kapitalno djelo - Alvara Mayora, u pitanju je ipak znatno slabiji strip. Teme slobode i rasne i spolne (ne)ravnopravnosti kojima se ovaj strip bavi nesumnjivo su važne, no posjeduju i određenu dozu jednostavnosti. Možemo to reći i ovako: Fulu je strip koji govori o osnovnim ljudskim pravima i primarnim težnjama, dok Alvar (da ostanemo pri toj usporedbi) više naginje ka filozofskim temama. Navedeno čini Fulu, magiji unatoč, realnijim stripom, no također i više angažiranim nego umjetničkim (iako se ta dva pojma naravno ne moraju isključivati) djelom.
Rissov crtež je solidan i atraktivan iako ne i virtuozan. Premda strip postoji i u obojanoj verziji (koliko sam shvatio tako je čak i prvotno objavljen), mislim da je ova crno-bijela puno efektnija te daje zanimljiviju atmosferu stripu koji inače djeluje kao samo još jedan u nizu komercijalnih naslova europskog stripa (iako je ovdje zapravo u pitanju argentinski).
Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, Fulu upravo to i jest: dobar strip koji ima ponešto za reći, no ničim ne odskače od brojnih drugih.
5/10
crtežom i atmosferom itekako odskaće
8/10 |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 17/03/2016 : 13:30:56
|
quote: Originally posted by risbozg
8/10
Crtezom mozda donekle, a sto se atmosfere tice ... koliko se sjecam ni mene nije nesto pretjerano odusevio.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7406 Posts
Posted - 17/03/2016 : 17:18:26
|
quote: Originally posted by Poli
quote: Originally posted by risbozg
8/10
Crtezom mozda donekle, a sto se atmosfere tice ... koliko se sjecam ni mene nije nesto pretjerano odusevio.
Nema sumnje da je crtež dobar, ali samo u Fibrinom katalogu ima cijeli niz stripova jednako dobrog pa i boljeg crteža, a kamoli šire. Što se atmosfere tiče, već sam ga usporedio s Alvarom koji je po meni puno jači, a ima i po tom pitanju još jačih naslova.
Naravno, svatko ima svoj ukus.
|
Edited by - Shaner on 17/03/2016 17:19:45 |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7406 Posts
Posted - 18/03/2016 : 10:11:53
|
Crveni alarm
Siguran sam da bi mi, da sam bio dio tog vremena i te scene, Crveni alarm bio odličan. U njemu se ipak prije svega osjeća nostalgična nota, iako se ne može reći da s njom pretjeruje. Ovako, kao netko tko je u to doba tek rođen, mogu samo pokušati povući paralele s mojim tinejdžerskim godinama no, iako neke sličnosti postoje, ne mogu se baš pronaći u ovoj Lavričevoj priči. U pitanju je simpatičan strip dobrog i dopadljivog crteža, koji ipak ima i neke, meni neuvjerljive, pomalo klišejizirane detalje te daje više-manje stereotipnu sliku mjesta i vremena (i prošlog i sadašnjeg).
5/10
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Posted - 18/03/2016 : 10:46:59
|
Mozda je do scene, ovaj biti dio te scene te poznavati ljude koji se pominju ili nastupaju (poput legende Igora Vidmara), pa i tog razdoblja, mozda je i do originalnog jezika, sleng u originalu (to sigurno nije bitna karika) ... ali i bez poznavanja toga u igri je simpaticna prica o prije i poslije, sa velikom dozom "nostalgije" ... i dopala se noemisu (sto nije malo!).
|
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29453 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7406 Posts
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Posted - 18/03/2016 : 12:49:44
|
Ovo za Glistu si vjerojatno u manjini, ali je svakako dobro vidjeti kakvih sve ukusa ima. A nemam nista protiv Glise, dapace i stavise, veoma dobar strip.
|
|
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10328 Posts
Member since 08/02/2006 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27102 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 18/03/2016 : 13:53:48
|
quote: Originally posted by Markos
Meni najdraži domaći strip svih vremena, za dlaku ispred Grendela.
kako to tebi može biti domaći strip? |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
|
Torghal
Senior Member
Croatia
1981 Posts
Member since 27/09/2004 |
Posted - 18/03/2016 : 15:00:35
|
1.Grendel 2.Crveni alarm 3.Papak |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27102 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 18/03/2016 : 15:12:01
|
sta je jaki, imas nesto protiv jugonostalgije!?
imam ali ništa efikasno.
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2867 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 18/03/2016 : 16:04:22
|
quote: Originally posted by Torghal
1.Grendel 2.Crveni alarm 3.Papak
1. Papak 2. Crveni alarm 3. Grendel
|
|
|
Tonto
Advanced Member
8648 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 18/03/2016 : 17:08:24
|
quote: Originally posted by jaki
sta je jaki, imas nesto protiv jugonostalgije!?
imam ali ništa efikasno.
|
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7406 Posts
Posted - 21/03/2016 : 19:29:28
|
Stranac/Metro
Dva albuma od kojih se sastoji ova knjiga, Stranac i Metro, su gotovo jednaki po pitanju Kordejevog uobičajeno gustog crteža, ali ne odskaču puno ni pričom. Lako možemo zamisliti svijet Metroa kao onaj iz kojeg glavni lik Stranca bježi kroz vrijeme. Razlika ipak postoji i ona je poglavito scenaristička. Dok je Stranac pomalo konfuzan i ostavlja dosta otvorenih pitanja, kratke priče Metroa su puno jednostavnije i s jasnim porukama. Niti jedan, niti drugi doduše nisu ostavili neki pretjerani dojam na mene, no u pitanju je dovoljno zanimljivo štivo za ubiti vrijeme.
5/10
|
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 22/03/2016 : 09:26:00
|
Ovo za Glistu si vjerojatno u manjini, ali je svakako dobro vidjeti kakvih sve ukusa ima. A nemam nista protiv Glise, dapace i stavise, veoma dobar strip.
E da, Evropa mi je jos bolja, odmah iza Basni. |
|
|
Topic |
|