forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Moj strip-Mirakul
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4649 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 03/10/2011 : 05:01:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
cestitke torgalu na izvrsno odradjenom stripu!

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Charlito de la Vega
Junior Member

Croatia
328 Posts

Member since 26/07/2011

Posted - 03/10/2011 : 12:37:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Charlito de la Vega a Private Message  Reply with Quote
Čitao sam "Mirakul" svako toliko, ali sam onda stao i pričekao da ga završiš, tako da mogu pročitati sve u komadu.
Kraj?
Meni je dobar. Mislim da je dijete Zvonino, ali su Don Vjeka sustigla njegova nedjela i grijesi, jer Zvone ne bi pomislio da je on to učinio da nije Vjekove prljave prošlosti. Možda nakon ovog promisli i počne istinski živjeti kako priliči svećeniku.
Sve pohvale, samo tako nastavi.
Pozdrav

I don't want to be one wave in the water
but sea will drag me deep: one more haggard drowned man.
Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 03/10/2011 : 13:09:40  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
Strip je odličan predložak za kakav hrvatski film. U produkciji HRT-a naravno. Barata tim nekim općim stereotipima polusvijeta kao i npr. „Dva igrača s klupe“. Kada izdate strip i tako se zaštitite obavezno skočiti do Mordora na Prisavlju. Obzirom na trend snimanja i prihvaćanje ovakvih sadržaja kod publike sumnjam da bi propustili ovako što.

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 03/10/2011 : 16:35:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

krščanski kanoni ne idu u korak s vremenom, po njima su i kondomi vražje djelo

Prava je sreća da kanoni ne idu u korak s vremenom jer bi ih onda svaki kvaziliberal mijenjao kako mu se prohtije...
Da parafraziram Matana: "Kriv s', moj brajo, krivo, krivo!"

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 03/10/2011 : 16:52:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Misso

quote:
Originally posted by Amos

Sve ovo ti stoji.

Međutim, čuda i mirakuli se tako i zovu jer su srećom još uvijek u domeni volje Svevišnjega, a ne zemaljskih kanona. Zbog toga ne sumnjam da bi i situacija koju je Torghal zamislio mogla biti ostvarena, iako strogo legalistički gledano nije baš vjerodostojna.

Strogo legalistički ili liberalno i slobodoumno - na severnom polu i dalje nema pingvina.

Je, ne može se proturječiti ovome.

Mislim ipak da bi se zaključni događaj trebalo promatrati s gledišta autorskog izražavanja o okvirima stvaralačke slobode, iako ova nedosljednost u fabuli koju si naveo narušava vjerodostojnost priče s teološkog stajališta.

Po meni, čudo na kraju je bilo za život Don Vjeke i on ga je doživio.
Pitanje za autora, je li čudo bilo samo u Don Vjekinoj glavi (kao vizija ili slično) ili je to bio vanjski događaj koji bi vidili i drugi ljudi da je bilo koga okolo?

Go to Top of Page

Torghal
Senior Member

Croatia
1981 Posts

Member since 27/09/2004

Posted - 03/10/2011 : 17:07:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Torghal a Private Message  Reply with Quote

Po meni, čudo na kraju je bilo za život Don Vjeke i on ga je doživio.
Pitanje za autora, je li čudo bilo samo u Don Vjekinoj glavi (kao vizija ili slično) ili je to bio vanjski događaj koji bi vidili i drugi ljudi da je bilo koga okolo?
[/quote]
To ostavljam citateljima da sami protumace i izvuku zakljucak kakav oni misle da je najbolji.
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 03/10/2011 : 17:25:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
Fer inaf!

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21119 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 03/10/2011 : 17:59:31  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Izuzetno zanimljiv strip, mada se ni meni nije previše dopao kraj.Božji blagoslov i čudo nad osobom koja je izvršila samoubistvo u crkvi je stvar koja ne pije vodu.
Samoubistvo je izuzetno težak greh jer osoba ne može da se pokaje za njega.A Zvone, iako se iz stripa vidi da je osoba dobre duše, je ipak čovek ophrvan strastima, to jest alkoholom, pa utoliko je neverovatnije da se desilo Božije čudo.
Još jedna stvar - Don Vjeko je čovek, odnosno svešeteno lice, koji ne može da pobedi svoju strast, a to je blud; a opet drži tako nadahnute i prosvetljene besede - takođe jako nelogično.
Inače, strip je jako,jako interesantan i do samog kraja Torgal nas je držao u velikoj neizvesnosti - u svakom slučaju, bravo za autora!!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 03/10/2011 18:01:01
Go to Top of Page

Torghal
Senior Member

Croatia
1981 Posts

Member since 27/09/2004

Posted - 03/10/2011 : 18:43:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Torghal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Izuzetno zanimljiv strip, mada se ni meni nije previše dopao kraj.Božji blagoslov i čudo nad osobom koja je izvršila samoubistvo u crkvi je stvar koja ne pije vodu.
Samoubistvo je izuzetno težak greh jer osoba ne može da se pokaje za njega.A Zvone, iako se iz stripa vidi da je osoba dobre duše, je ipak čovek ophrvan strastima, to jest alkoholom, pa utoliko je neverovatnije da se desilo Božije čudo.
Još jedna stvar - Don Vjeko je čovek, odnosno svešeteno lice, koji ne može da pobedi svoju strast, a to je blud; a opet drži tako nadahnute i prosvetljene besede - takođe jako nelogično.
Inače, strip je jako,jako interesantan i do samog kraja Torgal nas je držao u velikoj neizvesnosti - u svakom slučaju, bravo za autora!!

Mozda je to cudo samo u don Vijekinoj glavi.Mozda mu se uslijed soka,boli i osijecaja krivnje sve to samo pricinja...mozda...a opet mozda i ne....
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21119 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 03/10/2011 : 19:33:12  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Torghal

quote:
Originally posted by anto

Mozda je to cudo samo u don Vijekinoj glavi.Mozda mu se uslijed soka,boli i osijecaja krivnje sve to samo pricinja...mozda...a opet mozda i ne....

Da,da, lepo rečeno;treba uključiti mozak i malo i razmisliti, što ovom stripu daje posebnu draž.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2730 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 03/10/2011 : 20:27:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Torghal

quote:
Originally posted by Misso

Ono što je privuklo pažnju svih nas, koji od prve strane pratimo Torghalov Mirakul, je priča.
Ona je do samog kraja bila zanimljiva, neizvesna, šokantna, intrigantna...
A onda, na samom kraju, ozbiljan propust. Glavni junak je počinio samoubistvo (i još u crkvi)
i za to biva „nagrađen“ Božijim blagoslovom, Mirakulom. To jednostavno „ne pije vode“. U samoj završnici kvari celu priču i čini je neozbiljnom. Da je neko drugi povukao obarač ili da je do pogibije došlo na drugačiji način, Mirakul bi mogao biti opravdan. Za razliku od nekih drugih religija, u hrišćanstvu je samoubistvo veoma ozbiljan greh.
quote:
www.katolici.org/nauk.php?action=c_vidi&id=6792

Drugim rijecima ako neka osoba koja je cijeli zivot zivila dobar,posten zivot i u trenutku ocaja pocini samoubojstvo,ona ide u pakao a osoba koja je cili zivot,krala,varala cinila zlo drugima i pred smrt se ispovidi ona ide u raj?e jebiga,meni se to cini nepostenim.ja se nadam da je prvi i jedini kriterij prilikom odredjivanja gdje ces zavrsit kakva si osoba bila tokom zivota.Meni se prije 10 godina ubio bratov najbolji prijatelj,momak je bio dusa od osobe,ni mrava ne bi zgazia,ima je doma nekih problema i napravia je sta je napravia ali ja necu nikad prihvatit da on nije zavrsia u raju.

Neki dan mi je ovo upalo u oko i jedan od dokaza da je crkva nedosljedna i licemjerna. Govore da će čovjek ići u pakao ako počini samoubojstvo bez obzira što tome prethodilo, a zatim proglašuje blaženima časne sestre koje su pokušale samoubojstvo.

Evo tekst s jednog portala.

Na misnom slavlju sudjelovale su tisuće vjernika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i drugih zemalja.

Čin beatifikacije je u svojstvu osobna izaslanika Svetog Oca predvodio kardinal Angelo Amato, pročelnik vatikanske kongregacije za proglašenje svetih i blaženih, a među brojnim kardinalima, biskupima i provincijalima bili su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije monsinjor Marin Srakić.

Sestre Jula Ivanišević iz Hrvatske, Berchmana Leidenix iz Austrije, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga podrijetla Marija Bernadeta Banja, djelovale su u samostanu Marijin dom koji je bio smješten na Palama pokraj Sarajeva.

Pomagale su ubogima i nemoćnima te skrbile za sve ljude s tog područja kojima je potpora bila potrebna a njihova je kuća slovila kao pribježište za sve nevoljnike.

Kako je na misnom slavlju istaknuo vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, njihovo djelovanje na Palama bila je svojevrsna priprava za konačni dar života a svome djelovanju ostale su privrženi unatoč opasnosti koja im je zaprijetila s početkom rata.

'Ove su sestre i tada podizale nadu u dobro u narodu', kazao je kardinal Puljić istaknuvši kako njihova prolivena krv govori koliko daleko seže ljubav prema Kristu.

'Ove djevice i mučenice koje su Kristu, svom nebeskom zaručniku, dale posvetu i postojano služenje potrebnima i bolesnima posvjedočile prolijevanjem vlastite krvi, od sada se mogu nazivati blaženima', pročitao je kardinal Amato dekret Benedikta XVI. o proglašenju blaženima pet časnih sestara poznatih i kao 'drinske mučenice'.

Svakog 15. prosinca, kako je također određeno papinskim dekretom, ubuduće se može slaviti i njihov spomendan.

Kardinal Amato u propovjedi je kazao kako je sudbina pet drinskih mučenica tragična, ali slavna stranica povijesti Katoličke crkve u BiH.

'Pred sudom povijesti, pet slabašnih i nezaštićenih žena postadoše jaki heroji i pobjednici', kazao je kardinal Amato istaknuvši kako je sudbina drinskih mučenica samo još jedna u nizu brojnih mučenika koji su tijekom 20. stoljeća dali život svjedočeći vjeru u Krista.

Pet redovnica proglašenih blaženima, kakao je kazao kardinal Amato, pokazuje da se i golim rukama može oduprijeti zlu a poruka koju ostavljaju cijeloj Crkvi je poziv da se svjedoči vjera, hrabrost i ljubav.

U prosincu 1941. u samostan Marijin dom na Palama su upali četnici. Samostan su zapalili a pet časnih sestara zarobili i poveli ih prema Goraždu i to pješice unatoč velikom snijegu i hladnoći.

Na tom putu koji je trajao četiri dana najstarija među njima, 76-godišnja sestra Berchmana, potpuno je iznemogla pa su je četnici ubili.

Ostale četiri sestre četnici su u Goraždu zatvorili u vojarni a 15. prosinca, kako je ostalo zabilježeno, provalili su u njihovu sobu s nakanom da ih siluju. Sestre su pokušale spasiti svoju čast skačući kroz prozor pri čemu su sve zadobile teške ozljede a četnici su ih potom zaklali. Njihova tijela bacili su u Drinu pa se niti jednoj ni danas ne zna grob.

Utvrđeno je kako su zločin počinili četnici pod zapodvjedništvom Jezdimira Dangića koji je 1947. strijeljan kao ratni zločinac.

Istražni postupak u cilju beatifikacije pet časnih sestara koje su mučenički stradale u BiH pokrenut je 1999. godine a njihovo proglašenje blaženima Sveti je Otac odobrio u siječnju ove godine

www.izdavanje-knjiga-dani.hr
www.vangogh.hr
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 03/10/2011 : 22:27:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Zašto toliko ljudi polazi od pretpostavke da se Torgal, u svojoj namjeri da napiše priču sa snažnim religioznim (hrišćanskim) motivima, morao držati dogmi katoličke crkve kao pijan plota?

Kraj je odličan, po mom sudu.

@Anto
Ne bih rekao da je ijedan postupak don Vjeka nerealističan. Ovdje imamo psihologije jedne ustinu "razapete", gotovo rascijepljene ličnosti, u kojoj traje stalna unutrašnja borba zbog sopstvenih nedosljednosti: znači, Vjeko, kada je u ulozi u kojoj ga vide drugi (pobožni, skromni sveštenik) možda zaista i vjeruje u ono što priča, mada ga mehanizmi odbranee ne mogu spasiti dubokog stida koji osjeća zbog nepridržavanja crkvenog celibata u stvarnom životu. Opet, iako ne uspijeva da živi po svojim visokim moralnim načelima, to ne znači da manje vjeruje u njih, ili da se ne nada iskupljenju. Imamo dosta sličnih primjera svuda oko nas...
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 03/10/2011 : 23:11:40  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
nisam pročitao strip, počeo, ali... završiću ga u adekvatnoj formi
elem, stavite me na listu...

@mcn
šaljem mejl sa relevantnim podacima čim shvatim kako da to uradim preko foruma, ako uspem, javi mi, ako ne da šaljem preko privatnog mejla

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 03/10/2011 : 23:14:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Spisak podrške (po 100 kuna) za strip Mirakul

1.all_ba
2.austin
3.D.J.
4.J.Stickman
5.Deers
6.Collector
7.tony starks
8.ken2
9.noemis

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/10/2011 : 00:02:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>šaljem mejl sa relevantnim podacima čim shvatim kako da to uradim preko foruma, ako uspem, javi mi, ako ne da šaljem preko privatnog mejla

Uspio si, donekle. :) To jest, stiglo je, ne na onu adresu, ali stiglo jest. :)

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/10/2011 : 12:28:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Okej,

hvala svima koji su se javili NA MAIL (ovaj ili onaj), obećan je dovoljan iznos. Tijekom dana dobit ćete mail s katalogom i upute za uplatu.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10232 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 04/10/2011 : 12:46:13  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

Okej,

hvala svima koji su se javili NA MAIL (ovaj ili onaj), obećan je dovoljan iznos. Tijekom dana dobit ćete mail s katalogom i upute za uplatu.

mcn

Može li se još uvijek sudjelovati u akciji iako je skupljen iznos?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/10/2011 : 12:50:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>Može li se još uvijek sudjelovati u akciji iako je skupljen iznos?

Ako netko odustane - nije poanta uzeti što više para nego omogućiti izdavanje.

Ali ovo nije kao Banetov Zagor - strip će biti u redovnoj prodaji u striparnicama.

mcn

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10232 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 04/10/2011 : 12:54:59  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

>Može li se još uvijek sudjelovati u akciji iako je skupljen iznos?

Ako netko odustane - nije poanta uzeti što više para nego omogućiti izdavanje.

Ali ovo nije kao Banetov Zagor - strip će biti u redovnoj prodaji u striparnicama.

mcn

E stvarno se svašta na ovom forumu mpže pročitat
Zahvaljujem na odgovoru, a strip jedva čekam kupiti.
Ako se nešto slično bude organiziralo i za ljudi, zviri..., unaprijed se prijavljujem. Prvih par tabli obećava.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 04/10/2011 : 14:40:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by hello

Neki dan mi je ovo upalo u oko i jedan od dokaza da je crkva nedosljedna i licemjerna. Govore da će čovjek ići u pakao ako počini samoubojstvo bez obzira što tome prethodilo, a zatim proglašuje blaženima časne sestre koje su pokušale samoubojstvo.

Niti je nedosljedna niti licemjerna već se uvijek drži svojih propisa.

Primijeti da one nisu pokušale samoubojstvo, već bijeg od četnika. Amato je u ovoj propovijedi što si je spomenuo, rekao i da "Sestre, budući da se nisu htjele podvrgnuti neurednoj volji ratnika, pokušavaju pobjeći da bi obranile dostojanstvo svoga posvećenja" (http://hr.wikipedia.org/wiki/Drinske_mu%C4%8Denice)
Kod njih nije postojala svijest i volja za počinjenje samoubojstva već za bijeg. Vidljivo je da nema konflikta koji bi osporio beatifikaciju.

U tom smislu, možda niti Zvone nije htio samoubojstvo, već mu je bilo svejedno oće li ubiti sebe ili svećenika, pa je situaciji pristupio s onim što bi kaznenjaci nazvali izravna namjera drugog stupnja. To je međutim težak oblik namjere i vjerujem da bi u kanonskom smislu predstavljao ozbiljnu zapreku za ispriku od djela.

Međutim, Mhej je gore dobro napisao da Torghal u svom radu nije bio dužan voditi se propisima Katoličke crkve pa je stoga sa stvaralačke strane kraj njegova stripa legitiman.

Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 04/10/2011 : 17:09:07  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Uh, ovo što ću reći nije ni provokacija niti pokazatelj da sam ateista ili protiv religije i sl., ali ja sam zadnju tablu protumačio kao konačnu izdaju, da je Zvonu izdao i sam Bog, a Vijeko zbog osjećaja krivice i šoka izlaz nalazi u prividnom mirakulu...u prevodu, life sucks :P
A strip je stvarno odličan.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 04/10/2011 : 19:54:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Kada pročitam sva ova različita tumačenja kraja stripa, uviđam da taj kraj i nije toliko loš... Eto vam pa tumačite kako hoćete.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1799 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 08/10/2011 : 01:41:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Svaka čast na stripu, odličan je. Što se kraja tiče, volim ovakve završetke tako da je ovakav kraj samo dodatan plus za mene.
Ako se bude tiskalo, definitivno nabavljam primjerak
Go to Top of Page

IGMAN2
Senior Member

2421 Posts

Member since 08/05/2003

Posted - 08/10/2011 : 12:25:26  Show Profile Show Extended Profile  Send IGMAN2 a Private Message  Reply with Quote
Dakle, strip je završen?
Kraj?
Znači mogu na čitanje.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 16/01/2012 : 20:47:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Kad će papirnato izdanje?

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000