Author |
Topic |
Tonka24
Advanced Member
14713 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 07/09/2011 : 15:43:43
|
Dakle kako skupljam zagora mislim na te brojeve lms i zs. Zanima me kako je počelo nabijanje cijena, što je rezultat da ti rijetko možeš kupiti lms ili zs ispod 20 kuna da je očuvan ok. I dokle će ići ovakve cijene, ima li kraja , hoće se naglo spustiti kad ljudi možda ne budu kupovali...? Eto malo rasprave. Trenutno osobno sam malo u krizi sa novcima ja gledam prije, kupovao sam zagore zs visoke brojeve npr... 1072,1065,1099 svaki 40-50 kuna. Baš puno novaca ali isto tako kad bi došao do 1073 dao bi i više od 50 kuna da je dobro očuvan. Znam da je sve to relativno i tko voli neka izvoli ali mislim da kako vrijeme odmiće sve skuplji i skuplji su stripovi zs o lms da ne govorim. Pitanje je dokle će se to moći pratiti.
|
|
Milos Bosnjak
New Member
Serbia
281 Posts
Member since 10/02/2009 |
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 07/09/2011 : 15:52:08
|
Meni je to zanimljiv trend. Uglavnom, kada se pojavi tehnicki savrsenije i modernije izdanje necega, ono starije gubi na vrednosti neumitno. No, to ovde nije slucaj. ZS i LMS su odavno pregazili i Ludensov Extra, i VC kolekcionarski/odabrane, i sad Ludens kolekcionarski, i opet ljudi daju sumanute pare za skrajcovana dnevnikova izdanja... |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
Edited by - Mairosu on 07/09/2011 15:52:32 |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 07/09/2011 : 15:52:59
|
Mislim da je to jednostavna stvar. Roba vredi onoliko koliko je neko spreman da je plati. Bez obzira na sva vestačka naduvavanja cena i druge ujdurme, dokle god bude onih koji su spremni da plate vise i cene ce rasti.
Sa druge strane pre nekog vremena sam razmisljao o tome. Naime, nabavio sam jako lepo ocuvan ZS "Poglavica zute kose" i platio ga oko 500 din (oko 5€). Ja sam generacija(76) za koju je taj strip relativno nov i cinilo mi se da sam mnogo platio i da su ti stripovi precenjeni. Medjutim, kad razmislis ... sve ove godine neko ga je cuvao i sacuvao u tako dobrom stanju bez uticaja vlage i drugih zubova vremena, za mene kome ti stripovi znace nesto, da li taj strip vredi 5 kutija cigareta ? ... koje kad kupis, popusis i vise ih nema ... kao i neke druge potrosne robe . pomislio sam " e moj tozo, jos si ti dobro i prosao" :)
... ponekad treba ceniti i samu mogucnost da nesto imas bez obzira na cenu. |
Edited by - andjelt on 07/09/2011 16:00:36 |
|
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 07/09/2011 : 15:56:40
|
quote: Originally posted by andjelt
Mislim da je to jednostavna stvar. Roba vredi onoliko koliko je neko spreman da je plati. Bez obzira na sva vestačka naduvavanja cena i druge ujdurme, dokle god bude onih koji su spremni da plate vise i cene ce rasti.
Sa druge strane pre nekog vremena sam razmisljao o tome. Naime, nabavio sam jako lepo ocuvan ZS "Poglavica zute kose" i platio ga oko 500 din (oko 5€). Ja sam generacija(76) za koju je taj strip relativno nov i cinilo mi se da sam mnogo platio i da su ti stripovi precenjeni. Medjutim, kad razmislis ... sve ove godine neko ga je cuvao i sacuvao u tako dobrom stanju bez uticaja vlage i drugih zubova vremena, za mene kome ti stripovi znace nesto, da li taj strip vredi 5 kutija cigareta ? ... koje kad kupis popusis i vise ih nema ... kao i neke druge potrosne robe . pomislio sam " e moj tozo, jos si ti dobro i prosao" :)
... ponekad treba ceniti i samu mogucnost da nesto imas bez obzira na cenu.
|
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 07/09/2011 : 15:56:49
|
quote: Originally posted by Mairosu
Meni je to zanimljiv trend. Uglavnom, kada se pojavi tehnicki savrsenije i modernije izdanje necega, ono starije gubi na vrednosti neumitno. No, to ovde nije slucaj. ZS i LMS su odavno pregazili i Ludensov Extra, i VC kolekcionarski/odabrane, i sad Ludens kolekcionarski, i opet ljudi daju sumanute pare za skrajcovana dnevnikova izdanja...
To vazi za tehnicku robu i automobile, u svetu kolekcionarstva vaze druga pravila, ponekad na prvi pogled nelogicna i čudna ... |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14713 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 07/09/2011 : 16:12:05
|
Sa druge strane pre nekog vremena sam razmisljao o tome. Naime, nabavio sam jako lepo ocuvan ZS "Poglavica zute kose" i platio ga oko 500 din (oko 5€). Ja sam generacija(76) za koju je taj strip relativno nov i cinilo mi se da sam mnogo platio i da su ti stripovi precenjeni. Medjutim, kad razmislis ... sve ove godine neko ga je cuvao i sacuvao u tako dobrom stanju bez uticaja vlage i drugih zubova vremena, za mene kome ti stripovi znace nesto, da li taj strip vredi 5 kutija cigareta ? ... koje kad kupis, popusis i vise ih nema ... kao i neke druge potrosne robe . pomislio sam " e moj tozo, jos si ti dobro i prosao" :)
... ponekad treba ceniti i samu mogucnost da nesto imas bez obzira na cenu.
Što reći nego svaka čast |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25297 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 07/09/2011 : 16:15:36
|
Meni je to zanimljiv trend. Uglavnom, kada se pojavi tehnicki savrsenije i modernije izdanje necega, ono starije gubi na vrednosti neumitno. No, to ovde nije slucaj. ZS i LMS su odavno pregazili i Ludensov Extra, i VC kolekcionarski/odabrane, i sad Ludens kolekcionarski, i opet ljudi daju sumanute pare za skrajcovana dnevnikova izdanja...
Da, ali ovde se ne radi o tehnici.
Kao kada bi se pitali zašto All Star Superman košta manje od prvog broja Action Comics...
Ljudi su navikli da apriori pljuju po toj ZS da zaboravljaju činjenicu da je svuda u svetu isti slučaj. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 07/09/2011 : 16:16:25
|
Pa nije samo tehnika. Sta cemo sa cenzurom ? Sa prevodima ? Sa slabijim razmrljanim otiskom ? |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25297 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 07/09/2011 : 16:18:43
|
Pa nije samo tehnika. Sta cemo sa cenzurom ? Sa prevodima ? Sa slabijim razmrljanim otiskom ?
Pa ništa. To izdanje je takvo. Ili hoćeš da ga imaš i plaćaš koliko košta ili...
Za ostalo, videti pod Action Comics Nr.1. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 07/09/2011 : 16:24:57
|
Jeste, ali ima jedna bitna razlika. Action Comics 1 je ORIGINAL u svakom smislu riječi, prvi broj koji je prvi put izašao u matičnoj zemlji, bez cenzure i štatijaznam čega. Izdanje Zagora u LMS ili ZS je prvo takvo u SFRJ, ali je originalno iz Italije, koje takođe nije cenzurisano, mijenjane naslovnice, itd. Jbg, mislim da nigdje u svijetu npr. prvi broj Asteriksa na nekom drugom jeziku sem matičnom ne dostiže takve cifre kao prvi brojevi ZS i LMS. |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 07/09/2011 : 16:44:40
|
Glupo je malo sad, ali stvarno mi se čini da vi ne shvatate smisao nekog kolekcionarskog predmeta. To sto je neko savremeno vatreno oruzje ko zna koliko puta superiornije i kvalitetnije od neke stare kubure ili tandžare u kolekcionarskom smislu nije razlog da vise vredi, na osnovu toga povucite paralelu ovde ... Ljudi ne kupuju ZS ili LMS stripove da bi ih citali, jeftinije im je onda da kupe neka od tih Extra izdanja. Kupuju ih zbog nostalgije za proslim vremenima ciji bar privid na trenutak mogu njima da vrate. Tako da, moja klinčurijo, sva ta pljuvanja po zlatnoj seriji i Lunov magnus stripu meni licno ponekad izgledaju kao kod Pavica "pokusaj dece da prenose tugu jednog psa, podrazavajuci lavez, drugom psu" ... salim se |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 07/09/2011 : 16:47:55
|
Ja imam celog skoro LMS mister noa, platio sam ga cirka 100 din primerak. To je njegova realna cena, i rado sam je platio.
Tako da, cale moj, stariji citave 4 godine od mene, okani se spocitavanja coveku koji ima sigurno vise kolekcionarskih predmeta od tebe :P |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 07/09/2011 : 16:50:29
|
Izneo si tvrdnju da je "to njegova realna cena", na osnovu kojih arugmenata ? Na osnovu čega taj strip nedvosmisleno vredi 100 din ?
p.s. a za kolekciju svaka čast |
Edited by - andjelt on 07/09/2011 16:51:30 |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 07/09/2011 : 16:53:40
|
Toalet papir iz '82. koji je prestignut i nadogradjen superiornim libellus izdanjem, a izlazio je u tirazu koji se meri desetinama hiljada, ne sme da vredi vise od nominalne cene.
Znas, i prva Azra je medju najboljim rock albumima ikada pa vinilno izdanje iz '79. kosta 250 din. Nista licno. :P |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 07/09/2011 : 17:07:19
|
... da li nesto sme ili ne sme propisano je zakonom...
besmisleno je dalje, sad bi ja trebao da budem suprotno-subjektivan pa da kazem "te tričave novotarije poput libelusa ne smeju nikada da budu vrednije od lepo očuvanih starih stripova, baš zato sto oni nisu pravljeni da dugo traju" ... oprosti druze, ne mogu vise, ne razumemo se ... |
Edited by - andjelt on 07/09/2011 17:08:23 |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 07/09/2011 : 17:15:27
|
Ja za sentimentalnu vrijednost ne kažem ništa, nostalgija i žal za starim vremenima, neću da ulazim u to. Ja sam istakao razliku između Action Comics 1 i ZS/LMS, koja je drastična, i smatram da izdanja ZS/LMS nemaju ni približno realnu cijenu, po bilo kom parametru sem sentimentalnog. |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 07/09/2011 : 17:16:05
|
besmisleno je dalje, sad bi ja trebao da budem suprotno-subjektivan pa da kazem "te tričave novotarije poput libelusa ne smeju nikada da budu vrednije od lepo očuvanih starih stripova, baš zato sto oni nisu pravljeni da dugo traju" ... oprosti druze, ne mogu vise, ne razumemo se ...
Razumemo se, samo isterujemo individualnu pravdu.
Ja sam izuzetno emotivno vezan za jednu plocu Simona & Garfunkela, meni ona vredi vise od La Stradinog istoimenog LPja. Pa opet, taj Simon & Garfunkel moze se kupi za 50 dinara na ulici u Beogradu, a za La Stradu ces se iskesirati barem 100 eur. Da li to znaci da su moja secanja i uspomene devalvirane ? Ne, prosto, dozivljaj nostalgije je krajnje subjektivan. Ali, trzisna vrednost je ipak objektivna. Simon & Garfunkel, ili prva Azra, ili prva Riblja Corba, su snimljeni za jaku kucu, u jakom tirazu (u slucaju Azre sestocifrenom), drugim recima, postoji cirkulacija i samim time cena je takva kakva jeste. La Strada je snimljena u novosadskom radiju i izdata nezavisno u 300 primeraka. Sa takvom distribucijom, bilo koji audio snimak ce dostici ludu cenu - prvi singl Garavog Sokaka npr. hvata po 30-40 eura na aukcijama jer je izdat za cini mi se anonimni Panonija Disk, bez obzira sto ja ne bih dao vise od 50 din za to. :D
I zasto sada neki Mr. No, stampan na roto papiru u tirazu od xx hiljada, neke 1984. npr., sa svim svojim greskama i otiskom itd., treba da kosta jace od onoga koliko ti platis za novi broj VC/Ludens Mister Noa na kiosku (uzmimo kiosk cenu kao referentnu vrednost) koji ide u 5-6 hiljada primeraka. Zato sto je nekom srcu drag ? E jebem mu mater, bas...nema logike, nije pravo, ali dobro. Svakom svoje, a ja nikome necu da prigovaram kako trosi svoje pare (mada zadrzavam pravo da ga nazovem ludim ako spici 500 eur za nekog Zagora :D). |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 07/09/2011 : 17:22:23
|
Ja imam celog skoro LMS mister noa, platio sam ga cirka 100 din primerak. To je njegova realna cena, i rado sam je platio.
Rado bih kupio komplet Mister Noa LMS po 100 dinara komad! Gde ima to? :D |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 07/09/2011 : 17:29:09
|
Šta da ti kazem druže... ako je tako kako kažeš onda bi verovatno mogao i stari ZS na beogratskoj ulici da nadjes skoro pa džabe. Priznaces da nije tako, ponekad nam se (u nedostatku informacija) stvari čine nelogičnim ... |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 07/09/2011 : 17:37:27
|
Šta da ti kazem druže... ako je tako kako kažeš onda bi verovatno mogao i stari ZS na beogratskoj ulici da nadjes skoro pa džabe. Priznaces da nije tako, ponekad nam se (u nedostatku informacija) stvari čine nelogičnim ...
Pa _nije_ tako (u praksi)...bar ne uvek. Zato i kazem - mehanika cena starih dnevnikovih izdanja mi je cudna :P Sto na dovodi na moj prvi post.
I krug je opet dobio centar !
:D |
|
|
osmo
Average Member
Bosnia and Herzegovina
651 Posts
Member since 12/11/2004 |
Posted - 07/09/2011 : 17:39:12
|
Svaki dobro očuvan ZS ili LMS U RASPONU OD 4+ do glanc plaćam " razumnih " 100 dinara bez obzira na junaka Može i po 50 istih nije problem |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 07/09/2011 : 17:39:33
|
U danasnje vreme ni u Vrscu ne mozes naci na ulici strip ispod 150 dinara, a kamoli neki stariji ZS ili LMS. A sta tek reci za beogradske ulicne preprodavce, nema danas vise jeftinih starih stripova. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 07/09/2011 : 17:40:15
|
Šta da ti kazem druže... ako je tako kako kažeš onda bi verovatno mogao i stari ZS na beogratskoj ulici da nadjes skoro pa džabe. Priznaces da nije tako, ponekad nam se (u nedostatku informacija) stvari čine nelogičnim ...
Ja uvece pre spavanja mirisem svoje stripove one koji mi jos nisu zapakovani ,neko bih rekao da sam lud ,,ali taj miris me transportuje u 80-godine i moje detinstvo ,,a to licno za mene nema cenu..pre neki dan sam nabavio z.s. 627 od tex-a u dobrom stanju za male pare ,,toliko sam bio srecan da sam skoro zaplakao... Tako da je diskusija nepotrebna ,,verovatno ce ovi mladji za nekih 20 godina ,,to isto osecati prema ovim novim izdanjima... |
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
Edited by - radulovic marko on 07/09/2011 17:40:57 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40286 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4354 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 07/09/2011 : 17:47:10
|
quote: Originally posted by srdjandj
Rado bih kupio komplet Mister Noa LMS po 100 dinara komad! Gde ima to? :D
Evo ja ti prodam. |
|
|
Topic |
|