Od nove ture sam pročitao samo Proljetne praznike i meni je album izvrstan.
Što se tiče likova, glavni ton daje Zekan koji je melankoličino-depresivni lik, pa samim tim i strip nije nekakav klasični geg strip.
Ludost i zabavu pruža neodoljivi gad Richard.
Sam strip je natopljen žestokim cinizmom kojem je Trondheim drugo ime.
Ovaj strip po mom mišljenju se mnogima neće svidjeti odmah (i sam sam bio zdvojan) na prvo čitanje. Uvidom u više epizoda značajno sam promijenio mišljenje o njemu.
Riječ je o izuzetnom stripu i po scenariju i po crtežu (kao ljubitelj klasičnog crteža i sam sam bio u početku suzdržan prema ovom stilu, ali nesumnjivo je u pitanju majstor žanra).
Savršenstvo od stripa. Proljetni praznici poprilično bljutavi, ostala tri albuma vrh. Kraj mi je totalno bezveze, i nikako mi ne leži za strip kao što je Zekan.
Mene je kraj baš potresao, tj. ostavio je emociju, što je totalno Zekanovski!
Meni je problem upravo suprotno. Nije mi ostavio emociju tipičnu za Zekana, nego više "ma koji je ovo k..., pa prebezveze je da ovo ovako završi". Šteta za Zekana šta ga nema više, al nema veze sad Marko može ubrzat Tvrđe na bar 8 godišnje.
to je losa taktika, strah me da se markos ne opusti:) trebamo u isto vrijeme hvaliti zekane i traziti tvrdju. tako ce mozda oni kojima se svidjaju zekani dati sansu i tvrdji
Pročitao sam Proljetne praznike i strip mi se dopao. Piše da scenario potpisuje Frenk Le Gal, ali očigledno je da u njemu učestvuje i sam Trondhaim. Ali nema onu lakoću kojom se odlikuje Trondhajmovo pisanje, ponegde i "zaškripi" sa pričom, ako mogu tako da se izrazim.
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Živa istina - check!!! Proletnji praznici su mi se dopali, ali ovo je ono pravo - Trondhajm u svom punom zamahu! Riki je vrhčina od junaka - one scena sa plaže kad se u pozadini Riki i ona patak jure su nenadjebive. A da ne spominjem tek kraj kad počinju da im se pomeraju zidovi,stepenice i tavanica - plakao sam od smeha - e tu mi je i jedina zamerka na ovaj strip - mogao je to da Trondhaim i drugačije reši (da im je sipan neki halucinogen ili slično u piće), ne volim pojavu natprirodnog u ovom stripu; čini mi se da je moglo da se da neko bolje objašnjenje za to što im se desilo. Ali, na kraju nije to ni toliko bitno.
Završih i Boju pakla i Takav je život: Boja pakla je na nivou Žive istine, a Takav je život je istinski šlag na tortu(iako je Atomski zadnji objavljen) - maestralna epizoda, kraj koji me je ostavio bez reči, naročito završni kadar.Tuše
evo nekih zanimljivih rečenica:
"Moje su reči dokaz koliko smo bezvoljni ...Uvek očekujemo od nekoga drugoga da se pobuni protiv velikih problema"
"Nekad je društvo držalo narod u pokornosti manjkom obrazovanja, a sad nas uspavljuje udobnošću ...Blagostanjemiz kojeg nam se ne da van." (dobro, ovo se definitivno ne odnosi na Srbiju, ali za dobar deo evrope i sveta važi, uprkos veštačkoj krizi)
Trondhajm Edvin Markos special thanks to mcn hvala i Brižit Findakli
Mene je kraj baš potresao, tj. ostavio je emociju, što je totalno Zekanovski!
Meni je problem upravo suprotno. Nije mi ostavio emociju tipičnu za Zekana, nego više "ma koji je ovo k..., pa prebezveze je da ovo ovako završi". Šteta za Zekana šta ga nema više, al nema veze sad Marko može ubrzat Tvrđe na bar 8 godišnje.
Zadnji kadar je izazvao da mi se steglo srce ispunjeno i ushićenjem,ljubavlju i tugom.Na pravi način je završen ovaj genijalni serijal. I drago mi je da je završen posle deset epizoda, tako se to radi, a ne komercijalno prolongiranje do besvesti i razvodnjavanje kvaliteta što je svojstveno velikom broju serijala.
Napokon kupio i procitao svih 10 Zekana. Jos sam uvijek pod jakim utiscima , pa uskoro sljedi i osvrt Za sada mogu reci samo da je ovo definitivno najbolji strip/ovi koji su mi ove godine pali pod sape
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Napokon kupio i procitao svih 10 Zekana. Jos sam uvijek pod jakim utiscima , pa uskoro sljedi i osvrt Za sada mogu reci samo da je ovo definitivno najbolji strip/ovi koji su mi ove godine pali pod sape
velkam tu d klab!