forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Star Wars
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 72

Shaner
Advanced Member

Croatia
7636 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 16/02/2022 : 20:27:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:
Originally posted by Shaner

Hvala na iscrpnom odgovoru.

Taman posla, zadovoljstvo mi je, fali price uvek!
Ako jos nekome fali, evo ispod jos iscrpnih odgovora

Za početak, hvala još jednom. Stvarno sa zadovoljstvom čitam ove tvoje postove, iako se s gotovo ničim ne slažem.

quote:

quote:

To što su stari Star Wars bili bajkoviti narativ koji se sastoji od prostih moralisanja itd. ne znači da i novi to moraju biti.

Evo ovde vec pricas gluposti Da li da bi ostao u pravu ili jer si stvarno ubedjen u to sto kazes, ne znadem.
Ne sumnjam da bi ti gledao "Star Wars" koji lici na "Odiseju 2001.", ali to zaista vise ne bi bio Star Wars, i mislim da nije tesko da se zamisli takav hipoteticki scenario (....)

Ja to stvarno mislim. Ne vidim to kao esencijalni dio Star Wars svijeta.

quote:

Sigurno primecujes da naglasavam "redovne serijale" u gorenavedenim primerima o stripovima. I kad pricam o SW - iako nisam to prethodno naglasio u ovoj prepisci - pricam 99% o filmovima unutar glavnog serijala, ne pricam o sporednim projektima, spin-offovima, itd.

I tu se još jednom očituje naš potpuno različit pristup SW. Meni je potpuno nebitno je li riječ o glavnom serijalu ili spin-offovima ili čemu već. Čak mi cijela ta glavna priča i nije nešto specijalno i mislim da se tek treba snimiti najbolji SW film.

quote:

Ne dogadja se mitskim/bajkovitim/stavec herojima; nije ovo dokumentarac niti psiho melo-drama. Mozes je ti dozivljavati kao takvu, opet, tvoje pravo, al onda nemamo o cemu da pricamo.

Kao što je tvoje pravo da je ne doživljavaš kao takvu. To što postoji cijela horda ljudi koja je doživljava kao ti ne znači da ste u pravu.

quote:

Bukvalno su se svima popeli na onu stvar kojekakvi izvestavaci sa svih strana sveta koji nam pricaju o tome kako se Lukas inspirisao "monomitom" u kljucu Dzozefa Kembela, itd. Hocu reci - i ptice na grani vise kapiraju o kakvoj vrsti narativa je rec

Evo ja nikad čuo. A to je sve skupa interpretacija. I ona može biti univerzalno prihvaćena, ali to ne znači da je točna niti jedina moguća. I hvala za preporuku, no ne oskudijevam što se zanimljivih sadržaja tiče pa se bojim da neće doći na red.

quote:

Luk Skajvoker je s Landoom jurio ubicu Rejinih roditelja koji su zapravo odbegli Palpatinovi klonovi (tj. samo cale, keva je tu bonus). Njih je ubio nozem koji je izrezbaren tako da odgovara obliku (nepostojece) olupine Zvezde smrti (setimo se da je zvezda smrti bukvalno isparila na kraju Povratka Dzedaja, vrlo eksplicitno i vizuelno), i na kom je istovremeno zapisan tekst na jeziku koji C3PO iz nekog razloga ne sme da prevodi. Luk je onda otisao negde svojim putem, Lando je ostao da bleji 15 godina na istoj planeti, olupina koja dzudzi unutar dzinovskog okeana i dalje ima isti oblik, i sta god vec. Pa lakse mi je da poverujem da zele da nas troluju, nego da je neko zaista potpisao ovu pricu kao neki ozbiljni pokusaj da se nastavi prica iz prethodnih filmova.

Al' si me nasmijao. Sad jedva čekam ponovo pogledati novu trilogiju. Da se razumijemo, ne mislim ja da su ti filmovi nekakva remek-djela. Uostalom, ne mislim to ni za prethodne trilogije.

Ja sam se prvenstveno oglasio da bih rekao kako mogu postojati različita mišljenja i čitanja i da ne postoji nužno ono "pravo". Primjerice, zakon velikih brojeva nam kaže da među svim tim milijunima SW fanova postoji neki koji zna o svemu tome koliko i ti, samo što sve čita na drugačiji način i smatra da su novi SW najbolji.

Meni je drago da ima ljudi koji vole i prate SW i kojima je stalo.

P.S.
Dobar ti je onaj Count Dooku.

P.P.S.
Kako pomiruješ teoriju o prequelima kao najkvalitetnijim SW filmovima i Haydena Christensena?

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 17/02/2022 : 21:16:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Za početak, hvala još jednom. Stvarno sa zadovoljstvom čitam ove tvoje postove, iako se s gotovo ničim ne slažem.

Evo onda npr, verujem da ce ti se svideti razgovor koji je sa mnom vodio drug Gil-Galad pre nesto vise od godinu dana, na temu SW, aktuelnosti, itd:) https://www.mixcloud.com/kulturkokoska/kulturkajgana-136-kuda-ide-star-wars/

quote:

Pitao sam te lepo (indirektno) kako bi ti delovalo kada bi se redovni Zagor pretvorio u narativ o zen-monahu, crtan nekim giga-realisticnim stilom, bez avanture, gde bi vreme proticalo realno umesto da tokom hiljadu epizoda imas istog lika koji je vecno mlad u nekom kvazi-realnom svetu u kom zivi, itd itd. Nemoj zajebavati.

quote:

I tu se još jednom očituje naš potpuno različit pristup SW. Meni je potpuno nebitno je li riječ o glavnom serijalu ili spin-offovima ili čemu već. Čak mi cijela ta glavna priča i nije nešto specijalno i mislim da se tek treba snimiti najbolji SW film.

Ocigledno razlicit, da. I ovde me naravno dovodis u iskusenje da kazem ono sto sam iznad rekao da necu (najvise da mi ne bi vice i drugi skocili za vrat ) - da krenem da te "vrednujem" kao SW fana. Ako imas isti povrsni odnos prema svemu sto nosi naslov SW i ako mislis da u globalu i nije nesto posebno, te da najbolje dolazi, onda ostavljas utisak da si fan Star Warsa ko sto si fan bilo cega drugog sto si odgledao a sto ti se svidelo. Meni to nije bitno po pitanju toga ko nosi koju etiketu; to me stvarno ne interesuje. Meni je fan neko ko ulaze emotivnu i intelektualnu energiju u nesto sto voli, te otkriva stagod ima da se otkrije, trazi nova citanja, poglede, gleda sta se desava iza kulisa, itd. te samim tim ima uvid u siri spektar informacija o kojima moze da prica. Iskreno, nisam motivisan dalje da vrtim pricu s tobom ako si u fazonu "ma meni to sve iovako nije nesto, a ni ne zanima me nista vise od toga". (no offence, nego negde mora da se presece, jer iovako se prica vrti u krug)

S druge strane, ono sto je zanimljivo je sledece: kazes "tek se treba snimiti najbolji SW film." To znaci da imas neku predstavu o tome sta je "dobar SW film", inace ne bi rekao tako nesto. Pa me zanima, dok smo jos tu, sta je po tebi "dobar SW film", odnosno zasto po tebi bilo sta sto je predstavljeno od SW, pa makar i ovi Pacovljevi izrodi, ne sadrze nista sto bi u datom kljucu bilo "najbolje od SW"?

quote:

Kao što je tvoje pravo da je ne doživljavaš kao takvu. To što postoji cijela horda ljudi koja je doživljava kao ti ne znači da ste u pravu.

Ne znaci, jer ono, nema univerzalne istine, to bi trebalo svi da znaju.
Ipak, najblize sto mozemo da se priblizimo nekoj kvazi-univerzalnoj istini (koja cak i ako se prizna kao takva opet ne predstavlja nikakav zakon prirode, sve ok) je da se vidi koji je globalni koncenzus oko neke teme. Ako se vec 50 godina Star Wars cita kao moderni mit i bajka, i onda dodje vas petoro i dozivljava to kao melodramu, pritom odbijajuci da objasni zasto misli da je taj stav validan nego se samo poziva na truizme poput "ja (ne) mislim tako (ili tako)", onda ono, sve cool, good for you, al definitivno niste u pravu. Ili ono, u pravu ste u svoja 4 zida, al to mozete u svoja 4 zida. U diskusiju, kao sto rekoh i u ranijim postovima, donesite malo konkretnije razradjene stavove, malo mesa na jadac:)

quote:

Evo ja nikad čuo. A to je sve skupa interpretacija. I ona može biti univerzalno prihvaćena, ali to ne znači da je točna niti jedina moguća. I hvala za preporuku, no ne oskudijevam što se zanimljivih sadržaja tiče pa se bojim da neće doći na red.

Steta.

quote:

Ja sam se prvenstveno oglasio da bih rekao kako mogu postojati različita mišljenja i čitanja i da ne postoji nužno ono "pravo". Primjerice, zakon velikih brojeva nam kaže da među svim tim milijunima SW fanova postoji neki koji zna o svemu tome koliko i ti, samo što sve čita na drugačiji način i smatra da su novi SW najbolji.

Ma postoji sve, al ne znaci da sve moze da se kaze, da je sve validno, itd.
Ne smeta meni da su nekome novi SW najbolji ikada; izvesno je da ima klinaca koji odrastaju uz njih, te ce biti emotivno obelezeni ovime, i sve to, strava. Nije moje mesto, niti bih pokusavao da se bavim time, da li treba to da im se svidja ili ne. Ali, ponavljam, ako neko hoce da razmenjuje misljenja, ulazi u pricu o tome da li su interpretacije validne ili ne, ne bi bilo lose da ne gubi vreme sagovorniku pozivajuci se na banalnosti poput "postoje druge interpretacije", "meni se to ne svidja", itd. Ono, postoji jednostavan test - izvuces te stvari iz diskusije i vidis da li je time tok disuksije iole promenjen. Ako nije (a spojler - nije), onda je u pitanju gubljenje vremena, i prica koju nema svrhe tupiti u krug.

quote:

Kako pomiruješ teoriju o prequelima kao najkvalitetnijim SW filmovima i Haydena Christensena?

Pa Hejden je po misljenjima mnogih fantasticno odigrao ulogu Anakina Skajvokera, postoje mnoge interpretacije na tu temu.

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7636 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 17/02/2022 : 23:55:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Imaš pravo, nema smisla da se vrtimo u krug, a to je upravo ono što radimo. Ipak ću još jednom odgovoriti da probam što bolje objasniti svoj stav, iako vjerujem da se razumijemo.

quote:

quote:

Pitao sam te lepo (indirektno) kako bi ti delovalo kada bi se redovni Zagor pretvorio u narativ o zen-monahu, crtan nekim giga-realisticnim stilom, bez avanture, gde bi vreme proticalo realno umesto da tokom hiljadu epizoda imas istog lika koji je vecno mlad u nekom kvazi-realnom svetu u kom zivi, itd itd. Nemoj zajebavati.

O Zagoru ne bih detaljnije jer sam ga zadnji put čitao pred skoro 30 godina, ali to što spominješ bi meni svakako bio zanimljiviji strip. Mogu ti možda kao primjer navesti Jamesa Bonda. Ne znam jesi li ljubitelj niti koliko pratiš, ali vjerujem da si upoznat s osnovnim postavkama serijala. U najnovijem filmu sa Craigom se dogodi nešto što je u velikom sukobu s tim istim postavkama (da ne spojlam sad ljudima). E sad, film kao takav mi je bio ok, ništa previše posebno, ima boljih u serijalu, ali to što se desi - e to mi je bilo odlično! Drugim riječima, volim kad se mijenjaju postavke.

Ali i opet pričamo o različitim stvarima. Ti vučeš paralelu između redovnog Zagorovog serijala i glavnog SW serijala. Lik Zagora je ključni element tog stripa u svim njegovim iteracijama, a likovi Luka, Hana i Leje, dok su ključni za redovni serijal, nisu ključni za cijeli SW svijet. On postoji neovisno o njima, a mene baš on zanima.

quote:

quote:

Ocigledno razlicit, da. I ovde me naravno dovodis u iskusenje da kazem ono sto sam iznad rekao da necu (najvise da mi ne bi vice i drugi skocili za vrat ) - da krenem da te "vrednujem" kao SW fana. Ako imas isti povrsni odnos prema svemu sto nosi naslov SW i ako mislis da u globalu i nije nesto posebno, te da najbolje dolazi, onda ostavljas utisak da si fan Star Warsa ko sto si fan bilo cega drugog sto si odgledao a sto ti se svidelo. Meni to nije bitno po pitanju toga ko nosi koju etiketu; to me stvarno ne interesuje. Meni je fan neko ko ulaze emotivnu i intelektualnu energiju u nesto sto voli, te otkriva stagod ima da se otkrije, trazi nova citanja, poglede, gleda sta se desava iza kulisa, itd. te samim tim ima uvid u siri spektar informacija o kojima moze da prica. Iskreno, nisam motivisan dalje da vrtim pricu s tobom ako si u fazonu "ma meni to sve iovako nije nesto, a ni ne zanima me nista vise od toga". (no offence, nego negde mora da se presece, jer iovako se prica vrti u krug)

Zato sam i napisao da sam shvatio da nisam "pravi" fan. Nisam time mislio ništa loše. Činjenica je da ne gledam na Star Wars ni približno kao ti, i to ne samo u pogledu preferencija nego u pogledu detaljnog pristupa. Ovo što ti govoriš o ulaganju neke velike energije, otkrivanju i gledanju iza kulisa sam zadnji put radio pred više od 20 godina kad je bio aktualan The Phantom Menace. Iz tog perioda imam karte za pretpremijeru za koje sam stajao u redu od prije zore pa do popodneva (što mi danas ne bi palo na pamet) i ovo:

Već dugo nemam takav interes i po toj definiciji svakako nisam fan. S druge strane, ja znam koliko volim SW i što mi znači i meni je to dovoljno. I da, svakako sam fan SW-a jednako kao i bilo čega drugoga što sam pogledao i što mi se svidjelo i priraslo srcu toliko da sam gledanje ponovio više puta i ponavljat ću ga opet.

quote:

S druge strane, ono sto je zanimljivo je sledece: kazes "tek se treba snimiti najbolji SW film." To znaci da imas neku predstavu o tome sta je "dobar SW film", inace ne bi rekao tako nesto. Pa me zanima, dok smo jos tu, sta je po tebi "dobar SW film", odnosno zasto po tebi bilo sta sto je predstavljeno od SW, pa makar i ovi Pacovljevi izrodi, ne sadrze nista sto bi u datom kljucu bilo "najbolje od SW"?

Možda sam se nespretno izrazio, ispričavam se. "SW film" za mene znači "film u SW svijetu". Dakle po meni bi "odličan SW film" bio "odličan film koji je smješten u SW svijet". Ja naime sve ove dosadašnje filmove doživljavam upravo kao - filmove. I kad kažem da nisu nešto posebno ne želim reći da meni ne znače, već da ne pripadaju vrhuncima filmske umjetnosti. Isto tako smatram da se može snimiti film smješten u SW svijet koji će tamo pripadati. I u nadi da ću ga dočekati ću pogledati sve što izađe sa SW etiketom.

quote:

quote:

Pa Hejden je po misljenjima mnogih fantasticno odigrao ulogu Anakina Skajvokera, postoje mnoge interpretacije na tu temu.

Da budem potpuno iskren, trojke se slabo sjećam pa o tome ne mogu govoriti, ali još uvijek me proganjaju neke scene iz dvojke. Christensen je u najbolju ruku osrednji glumac i to je tamo i pokazao. No baš me zanima to suprotno viđenje pa baci kakav link ako imaš.

quote:

Evo onda npr, verujem da ce ti se svideti razgovor koji je sa mnom vodio drug Gil-Galad pre nesto vise od godinu dana, na temu SW, aktuelnosti, itd:) https://www.mixcloud.com/kulturkokoska/kulturkajgana-136-kuda-ide-star-wars/

Taj link si mi trebao poslati na početku. Da sam odmah znao ovo: "čiji je život umnogome oblikovan Ratovima zvezda", ne bih se ni upuštao u raspravu.

Nisam još stigao poslušati razgovor, ali svakako ću to napraviti.

Hvala još jednom na ugodnoj prepisci i nadam se da te nisam previše udavio sa svojim heretičkim stavovima. Nemoj šta zamjeriti.

Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6368 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 21/02/2022 : 08:54:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Znači kad Boba odleti i za par minuta se vrati jašući Rancora a ovaj se nakon toga penje po najvišoj zgradi Mos Espa u stilu King Konga, priznajem da sam prasnuo u smijeh . Volim SW, ali što je previše je ipak previše.

Serija je promašaj. Pojava Mandaloriana malo spašava situaciju, ali generalno - loše. Ovo kao da je Mandalorian sezona 3 a ne Boba Fettova serija. Od surovog lovca na ucjene došli do patetičnog "These are my people".

Wookie (upucan direktno nekoliko puta ali njemu ništa), Huttovi, dječurlija...sve skupa ništa od toga. Tek toliko da se ubace. Nešto popust Rose i Finna u filmovima.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27651 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 21/02/2022 : 09:04:25  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Meni je uopće čudno da se raspravlja o nekoj kvaliteti SW serija i filmova?
Ove serije su za djecu a od odraslih samo za mega fanove kojima je dosta vidit nekog lika pa da im sve bude super.
Blek u svemiru.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6368 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 21/02/2022 : 12:18:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Nemoj tako, jaki ;-)

Mada priznajem - ja sam samo čekao ponovni susret Manaloriana i Grogua. To mi odrađeno super i zadovoljan sam. Ostalo mi je bezveze/nebitno.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 23/02/2022 : 15:21:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Meni je uopće čudno da se raspravlja o nekoj kvaliteti SW serija i filmova?
Ove serije su za djecu a od odraslih samo za mega fanove kojima je dosta vidit nekog lika pa da im sve bude super.
Blek u svemiru.

Svasta od tebe jaki, nastup na nivou profesora inza.

A jel isto tako onda neumesno raspravljanje o kvalitetu Diznijevih stripova (roba za decu), ili bajki brace Grim (roba za decu)?

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 23/02/2022 : 16:03:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Imaš pravo, nema smisla da se vrtimo u krug, a to je upravo ono što radimo. Ipak ću još jednom odgovoriti da probam što bolje objasniti svoj stav, iako vjerujem da se razumijemo.

Ja pak ne bih rekao da je ovo diplomatsko komuniciranje zapravo znak razumevanja, al dobro sad xD

quote:

O Zagoru ne bih detaljnije jer sam ga zadnji put čitao pred skoro 30 godina, ali to što spominješ bi meni svakako bio zanimljiviji strip. Mogu ti možda kao primjer navesti Jamesa Bonda. Ne znam jesi li ljubitelj niti koliko pratiš, ali vjerujem da si upoznat s osnovnim postavkama serijala. U najnovijem filmu sa Craigom se dogodi nešto što je u velikom sukobu s tim istim postavkama (da ne spojlam sad ljudima). E sad, film kao takav mi je bio ok, ništa previše posebno, ima boljih u serijalu, ali to što se desi - e to mi je bilo odlično! Drugim riječima, volim kad se mijenjaju postavke.

Pa odlican je primer. Nisam "ljubitelj" JB-a, al ono, pogledao sam sve, volim da ih pogledam ako ih uhvatim nekad na TV (kad sam u gostima negde i dosadjujem se npr xD ), ali ne secem se, ili sta vec.
Odlican primer svjedno, upravo Bondovi s Krejgom koji uzimaju i totalno menjaju celu postavku, upravo na nacin koji sam hipoteticki lupio navevsi Zagora (strogo kao primer koji nam je ovde najblizi na stripovi.com, al pomenuo sam i Asteriksa, i stagod). U fransizu koju volimo kao one-off zabavu, akciju, sprdnju, smekericu, itd, dolaze i uvode kvazi-realizam, realni protok vremena, price koje prelaze iz filma u film, glavni likovi koji ginu, itd. Time totalno maseci poentu cele price. Ali i kod JB to cak nije problematicno jer se ova Krejgova celina uvek moze posmatrati kao izlet, eksperiment, koji je potpuno nezavistan od svega ostalog, kao sto su i raniji filmovi (manje-vise) potpuno nezavisni jedan od drugog. I sad to moze meni sada da se ne svidi npr, kao sto se tebi svidi, i to je skroz ok. (recimo da sam legitiman da dam sud da li je nesto ok ili ne hahhahah)

Ali to je zato sto ja ne govorim o razlicitim interpretacijama koje egzistiraju paralelno s glavnim narativom; toga je npr. bilo u SW stripovima kolko hoces, i to mi je super zabavno. To imamo i sad npr. u ovim SW anime "Visions", koji mi predstavljaju zanimljiv eksperiment uprkos tome sto su mi ispali potpuno nezanimljivi i nebitni bilo cemu. Ja govorim o tome kad se udje u glavni narativ i krenu da se prave budalastine sa vec ustanovljenim stvarima. Jeste da pisem nadugo i nasiroko, al cini mi se da sam sve vreme bio prilicno jasan po tom pitanju.

Palo mi je na pamet da te pitam da li si mozda gledao Clone Wars od Genndyja Tatarkovskog*? To ti je odlican primer neceg novog i drugacijeg, tada drugacije estetike, reziserskog pristupa, muzike cak, itd. (plus nove price), ali koja odlicno funkcionise kao Star Wars, jer zna sta da radi ili ne radi s likovima, itd. (naravno, malo je ekstreman primer, jerbo je "lako" uraditi nesto za sta se zna kuda vodi, sto je tu da premosti Epizodu II i III, but then again, to je trebalo da bude tako i za Poslednjeg Djeda, pa dobismo kataklizmu nepovezanu, i sranje po Luku Skajvokeru koje sad ni Mandalorijan nece moci da ispraviti (ko je gledao Boba Feta, kapira (valjda) o cemu pricam). Treba menjati postavke, al ne vidim razlog zasto to treba da implicira sranje po onome sto je ranije bilo? Ako su toliko odvazni, onda treba da naprave skroz novo nesto, a ne da silje onu stvar na negiranju starog; svaka budala moze da se da u destrukciju da bi se dokazala, to je stvarno najmanji problem.

* https://www.youtube.com/playlist?list=PL6V-0qYZezjGVHxVWT08DWjZad3ms6w_6

quote:

Ali i opet pričamo o različitim stvarima. Ti vučeš paralelu između redovnog Zagorovog serijala i glavnog SW serijala. Lik Zagora je ključni element tog stripa u svim njegovim iteracijama, a likovi Luka, Hana i Leje, dok su ključni za redovni serijal, nisu ključni za cijeli SW svijet. On postoji neovisno o njima, a mene baš on zanima.

Svasta od tebe opet. Likovi Luka, Hana i Leje nisu kljucni?
Pa ja ne znam koje ti filmove gledas godinama vec, iznova i iznova?

Make no mistake - ja ne kazem da je zbog toga sequel trilogy trebala da se vrti oko datog trojca. (a iako su se ogradjivali od toga non stop, ko najgore p***e nisu smeli da ih stave u zapecak, nego su ih drzali tu sve vreme (osim u Skajvokerovom nadizanju, al samo zato sto ih je Keri Fiser zajebala, inace bi i nju tu cedili) ali su srali po njima da bi ostavili utisak kako kao menjaju nesto, itd) Ne, trebalo je da ti likovi budu tu u pozadini na isti nacin kao sto su Joda, Obi Van, imperator (Vejder mu dodje posebna prica, jelte) bili u pozadini u ep.IV-VI. A bivanje u pozadini ne znaci da se sere po njima i da se retroaktivno menjaju (kao kod Luka) ili u najboljem slucaju resetuju (kao kod Leje i Hana) njihove price, nego znaci da predaju stafetu narednoj generaciji i da im se nadju kad zatreba, ili sta vec, dok ne dodju do kraja svog puta, svako u zavisnosti od svoje price.

Ne treba mesati teze.

quote:

Zato sam i napisao da sam shvatio da nisam "pravi" fan. Nisam time mislio ništa loše. Činjenica je da ne gledam na Star Wars ni približno kao ti, i to ne samo u pogledu preferencija nego u pogledu detaljnog pristupa. Ovo što ti govoriš o ulaganju neke velike energije, otkrivanju i gledanju iza kulisa sam zadnji put radio pred više od 20 godina kad je bio aktualan The Phantom Menace. Iz tog perioda imam karte za pretpremijeru za koje sam stajao u redu od prije zore pa do popodneva (što mi danas ne bi palo na pamet) i ovo:

Već dugo nemam takav interes i po toj definiciji svakako nisam fan. S druge strane, ja znam koliko volim SW i što mi znači i meni je to dovoljno. I da, svakako sam fan SW-a jednako kao i bilo čega drugoga što sam pogledao i što mi se svidjelo i priraslo srcu toliko da sam gledanje ponovio više puta i ponavljat ću ga opet.

Dada, jasno. Samo opet da me se ne shvati pogresno - ne mislim ja samo na behind the scenes. Behind the scenes jeste bitan, i daje uvid o tome koliko svesne i promisljene umetnicke namere stoji iza raznih aspekata SW, sto ljudi poput jakija npr. biraju da ne uzimaju u obzir kada daju svoj preki sud. Nego i o interpretacijama, analizama, uporednim citanjima, svim tim zajebancijama, koje su vrlo bitne za citav dozivljaj ako te zanima cela stvar iole dubinski. Gledas, uporedjujes, citas sta drugi misle, nalaze, otkrivaju, kritikuju, itd. Mislim, ja to radim za sve u zivotu do cega mi je stalo, temeljan sam, preopsiran. A posto mi je do SW MNOGO stalo, onda ono.... xD I onda nije poenta u tome da li ti ili jaki ili bilo ko drugi voli ili ne voli moju igracku, boli mene uvo za to. Nego opet, ponavljam, ako npr. podelis neke uvide, analize, podatke, stagod, koji su dosledni, koje nisam nikad ranije video, stagod, pa da kazem "e vau, jest, ima smisla ovo sto covek kaze, ima necega u sequelima", ili stagod. Ovako, ako se samo razbacujemo opstim mestima, onda ono....mimoilazimo se fundamentalno, i to je onda gubljenje vremena za sve.

quote:

Možda sam se nespretno izrazio, ispričavam se. "SW film" za mene znači "film u SW svijetu". Dakle po meni bi "odličan SW film" bio "odličan film koji je smješten u SW svijet". Ja naime sve ove dosadašnje filmove doživljavam upravo kao - filmove. I kad kažem da nisu nešto posebno ne želim reći da meni ne znače, već da ne pripadaju vrhuncima filmske umjetnosti. Isto tako smatram da se može snimiti film smješten u SW svijet koji će tamo pripadati. I u nadi da ću ga dočekati ću pogledati sve što izađe sa SW etiketom.

Pa jasno je meni potpuno sta hoces da kazes, tj. ovo tvoje objasnjenje nista ne menja vezano za moj prethodni komentar. Svakako nisam mislio da mislis na dokumentarne filmove koji su snimljeni u SW univerzumu, ili sta vec
Overall, ovaj zadnji komentar koji si napisao - uopste ne kapiram sta hoces da kazes

quote:

Da budem potpuno iskren, trojke se slabo sjećam pa o tome ne mogu govoriti, ali još uvijek me proganjaju neke scene iz dvojke. Christensen je u najbolju ruku osrednji glumac i to je tamo i pokazao. No baš me zanima to suprotno viđenje pa baci kakav link ako imaš.

Christenen gets all the bad press zato sto ljudi ne mogu da se pomire s cinjenicom da jedan Dart Vejder ima ljudski origin story baziran na nezrelosti, posesivnosti, zaslepljenosti emocijom i ambicijom, a koji je napisao i rezirao lik koji otvoreno govori za sebe da je dijalog drven (ali i zasto je takav i kakve to veze ima s bajkovitim narativima na koje se ugleda) i koji se ne bavi dirigovanjem glumaca. Ako pogledas zapravo kakav mu je dijalog dat, ali i kako je Anakin Skajvoker na koncu koncipiran kao lik, nije tu Kristensen nista manje dobar ili vise los nego sto je npr. Mark Hamil bio svojevremeno.

Evo sta bi npr. Mark Hamil rekao kad bismo srali o njegovom slinavjenju sto ne moze da ide u Tosche Station to pick up some power converter zato mu je strikan nametnuo kucne poslove (koje nije nista bolje nego Hejdenovo slinavljenje o tome kako ga Obi van ne razume, ili sta vec, and yet poor Hayden gets all the scorn):

quote:

Taj link si mi trebao poslati na početku. Da sam odmah znao ovo: "čiji je život umnogome oblikovan Ratovima zvezda", ne bih se ni upuštao u raspravu.

Nisam još stigao poslušati razgovor, ali svakako ću to napraviti.

Nakon sto si onako najlaganije odbacio onaj prvi link sa "So Uncivilized", nisam smeo nista vise da saljem
Nije ovo nesto mnogo dugacko, kad izbacis muziku ima tek nesto vise od sat vremena spike. (mnogo mnogo krace nego sto bih hteo sto se iz ove prepiske izvesno vrlo lako da zakljuciti )

quote:
Hvala još jednom na ugodnoj prepisci i nadam se da te nisam previše udavio sa svojim heretičkim stavovima. Nemoj šta zamjeriti.

Taman posla udavio i taman posla jeres!
Nadam se da nisam ja previse udavio svojim autoritativnim nazorima hahahhah

Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7636 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 23/02/2022 : 22:04:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Taman posla udavio i taman posla jeres!
Nadam se da nisam ja previse udavio svojim autoritativnim nazorima hahahhah

Nikako.

Samo je očito da si puno više u svemu tome (i u pogledu znanja i u pogledu interesa) i ja nemam više baš šta dodati. Ako se to promijeni nakon što ponovo pogledam filmove, svakako ću se javiti.

Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
672 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 06/03/2022 : 11:59:51  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote
Na proljeće prošle godine mi je sinulo da krenem gledati sve Star Wars filmove redom, jer sam shvatio da sam Star Wars potpuno izbacio iz svog života, a nekada sam ga jako volio. Na kraju se ta ideja proširila da, osim filmova, sada kronološki gledam i serije, čitam stripove i igram igre. Prošlo je skoro godinu dana, a tek sam na Rebelsima. Dakle pogledao sam prequel trilogiju (od kojih mi prva dva filma nisu ništa posebno, ali je Revenge of the Sith jako dobar), Clone Wars film (sasvim okej), Clone Wars serije (2D serija mi je fora, ali je 3D ipak neusporediva, fenomenalna je, jedino joj treba malo da krene, prve dvije sezone nisu nešto), The Bad Batch (nije dobra kako pričaju), odigrao sam Jedi: Fallen Order (isto nije dobar kak pričaju), Solo: A Star Wars Story (jako loš film, zbilja sam ostao neugodno iznenađen) i sada sam na tim Rebelsima koji su mi jako dosadni iako se zna naći stvarno dobra epizoda, ali većinom su dosadne.

Postao sam veliki fan Star Warsa i fakat mi je drago, zbilja zna pružiti neku sreću i ima tu svoju čaroliju koju nema svatko. Stripove sam nakupovao nešto iako ih je jako teško naći u Zagrebu, još nisam počeo s njihovim čitanjem jer nisu na redu, a gledam kronološki.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/03/2022 : 12:51:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
javi kakvi su ti Rebels u drugoj polovini:))

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 09/03/2022 : 16:23:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
https://ew.com/tv/obi-wan-kenobi-first-look-photos/

Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6368 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 09/03/2022 : 19:59:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Evo i trailera:

https://www.youtube.com/watch?v=TWTfhyvzTx0

Fino izgleda.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7636 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 09/03/2022 : 21:02:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Stvarno dobro izgleda. Veselim se.

Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
672 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 09/03/2022 : 21:09:31  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote
Osim dobrog izgleda, i muzika se čini da će biti odlična. Jedva čekam, jedino mi je žao što će biti mini-serija. Barem tako kaže IMDb.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 09/03/2022 : 23:37:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
pucaju na prequel vajbove, tako treba!

Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
672 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 11/03/2022 : 11:33:28  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote
Zna li itko gdje u Zagrebu mogu nabaviti Star Wars stripove? Stripovi na kvadrat nemaju, Torpedo ima nešto malo i sa većim cijenama, a Asteroid ima one najtanje stripove, malo ih je i nema ih sve.
Pretpostavljam da mi je jedina opcija naručivat preko Amazona? Koliko sam upućen, jeftinije mi je sa njemačkog nego britanskog zbog brexita? Imaju li na njemačkom Amazonu stripove na engleskom jeziku?
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 11/03/2022 : 11:42:01  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Imaju na engleskom stripove, naručivao sam ja, ali moraćeš sam provjeriti za SW :)
Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
672 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 11/03/2022 : 11:50:35  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote
Javim kakvo je stanje ako naručim, nisam prije nikad naručivao sa Amazona ništa.

Edited by - GitaristRoko on 11/03/2022 11:51:16
Go to Top of Page

DRAŽEN
New Member

193 Posts

Member since 06/12/2015

Posted - 11/03/2022 : 19:44:29  Show Profile Show Extended Profile  Send DRAŽEN a Private Message  Reply with Quote
Star Wars stripove ima Book Depository i Blackwells.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7636 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 14/03/2022 : 19:06:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Jedan (meni) zanimljiv tekst o The Last Jedi:

https://biblioklept.org/2018/01/27/the-last-jedi-and-the-anxiety-of-influence-2/

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 08/04/2022 : 13:08:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by GitaristRoko

Koliko sam upućen, jeftinije mi je sa njemačkog nego britanskog zbog brexita?

To pitaš zbog carine?

Situacija je ista bez obzira da li naručuješ s britanskog ili njemačkog Amazona. Nećeš morati platiti carinu ako naručuješ s britanskog Amazona.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
672 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 14/04/2022 : 23:57:38  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote

Kako fantomski napada
Kako udarac uzvraća
Kao ratovi klonova
Kao povratak Džedaja!!!
Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
672 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 04/05/2022 : 09:16:46  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote
Kolege, želim vam sretan dan Star Warsa. May the force be with you all.
Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
672 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 08/05/2022 : 21:08:25  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote
Ostale su mi još dvije epizode da završim treću sezonu. O samoj sezoni ću nakon toga, ali samo da kažem da sam sad pogledao 19. epizodu Twin Suns koja me je raspizdila jer je zanimljiva bila, smrt Maula je zanimljiva i taj posljednji razgovor s njima dvojicom o Lukeu, ali brate fight traje 5 sekundi. Sveukupno dva poteza. Ako mi netko može objasniti zašto? Jako me to razbjesnilo i ne znam što da kažem na to. Užas. A tako genijalan lik, meni možda i najomiljeniji u Star Warsu, izvrstan borac sa puno iskustva a u zadnjoj borbi umre nakon jednog poteza. Duže su si mačeve palili i gledali se nego borili.
Go to Top of Page
Page: of 72 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000