forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Priče za nesanicu...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  17:49:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
ili topic o Stephenu Kingu, kralju horor-priča i romana u književnosti i na filmu.

Zašto volite Kinga, ako ga volite?

Koji vam se njegovi romani / zbirke priča najviše sviđaju i zašto?

Koji su vam filmovi i/li TV-serije snimljene prema njegovim djelima najdraže / najbolje, i zašto?

Općenito vaši dojmovi o Stephenu, u kojoj ga mjeri smatrate umjetnikom a u kojoj populistom, i općenito sve što ste oduvijek željeli reći / napisati o Kingu, a niste imali gdje...

Samo naprijed!

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  17:52:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteNajslavniji pisac horor priča i romana svih vremena, Stephen Edwin King rođen je 21. rujna 1947. godine u gradu Portlandu u saveznoj američkoj državi Maine, da bi se nakon roditeljskog razvoda kao 11-godišnjak s majkom preselio u mjesto Durham. U djetinjstvu i tinejdžerskoj dobi dosta vremena provodeći u kući svog ujaka, Stephen je otkrio ujakov tavan na kojem su se nalazili mnogi predmeti iz obiteljske prošlosti, a otkrivanje porodičnih «tajni» poput filmskih snimaka oca o kojemu se nikad nije govorilo, ili očeve zbirke znanstveno-fantastičnih i horor romana, u dječakovu će formiranju odigrati vrlo važnu ulogu i možda presudno odrediti njegovu budućnost.

Sklonost prema zagonetnom i nadnaravnom King će zadržati i tijekom studija engleske književnosti na sveučilištu Orono, gdje usvaja donekle ljevičarska politička uvjerenja te upoznaje buduću suprugu Tabith Spruce. Premda u znan-fan magazinu Starrling Mystery Stories 1967. godine objavljuje prvu pripovijetku The Glass Floor, King svojim prvim značajnijim i ambicioznijim djelima drži kratke priče objavljene početkom 1970-ih u magazinima Penthouse i Cavalier. Godine 1973., u vrijeme dok je King nastavnik na akademiji Hampden u Maineu, izlazi njegov prvi roman «Carrie» koji mu donosi veliku popularnost. Karijera izuzetno plodnog spisatelja čije je ime gotovo sinonim književnog žanra strave dodatan zamah dobiva 3 godine kasnije, kad se ekranizacije «Carrie» prihvaća Brian De Palma. Kako se obično kaže, sve ostalo je povijest, tijekom koje je King do danas ostao vjeran svojim temeljnim žanrovskim i stilskim preokupacijama.

Priče njegovih djela najčešće govore o ljudima iz niže i srednje društvene klase, gubitnicima u pravilu osuđenima na tragičan kraj, koji se teško i mukotrpno probijaju kroz život i društvo puno zla i razorne, mračne sile, da bi naposljetku nerijetko bili suočeni doslovce sa smakom svijeta. To su osobe koje King smatra istinskim simbolima Amerike, i koji se često sukobljavaju s čudovištima iz paralelnih svjetova, ali i s onima kreiranima u vlastitim poremećenim psihama. Iz navedenih obilježja Kingove proze jasan je razlog zbog kojeg filmski i televizijski producenti i redatelji već više od 3 desetljeća posežu za njegovom prozom. Na velikom ekranu King je mahom, osobito u protekla dva desetljeća, imao sreće s kakvoćom adaptacija svojih djela, od kojih ću se zbog njihove brojnosti («Christine», «Tamna strana», «Dolores Claiborne», «Savršeni učenik», «Tajni prozor», «1408»...) u nastavku osvrnuti isključivo na najuspjelije.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  17:58:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote


Prethodno dobar glas stekavši pomaknutim, bizarnim i vrlo zabavnim nezavisnim komedijama "Pozdravi", "Svadbena zabava", "Hi, Mom" i "Upoznajte svog zeca", potom psihološkim horor-trilerom "Sestre" i parodijskom rock-operom "Fantom u raju", Brian De Palma ("Nemoguća misija", "Redacted") se ambiciozno prihvatio prilagodbe intrigantnog Kingova hit-prvijenca. Već u ovom ostvarenju, storiji o senzibilnoj tinejdžerici Carrie White (Sissy Spacek), djevojci obdarenoj snažnim psihološkim i telekinetičkim moćima koju je posesivna majka (Piper Laurie) odgojila pod staklenim zvonom i u duhu religijskog fanatizma, razvidne su sve De Palmine autorske osobine koje će ga ubrzo pretvoriti u živućeg klasika i u prvom dijelu karijere svojevrsnog Hitchcockova epigona. Film nominiran za Oscara u kategorijama najbolje glavne i sporedne ženske uloge (Sissy Spacek i Piper Laurie) odlikuje se majstorskom režijom, vizualnom elegancijom i dojmljivošću, efektnim stilizacijama, svrhovitom uporabom "podijeljenog ekrana" i "slow-motiona", odnosno svim onim vrlinama koje će De Palma kasnije demonstrirati u hičkokovski-derivativnim psihološkim trilerima "Opsjednutost", "Odjevena da ubije", "Pucanj nije brisan", "Striptiz smrti", kao i u kasnijem naslovu "Cainovo prokletstvo".


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  18:03:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteRealizirajući psihološki horor-triler «Isijavanje», adaptaciju drugog Kingova romana, glasoviti perfekcionist i mizantrop Stanley Kubrick («Paklena naranča», «2001.: Odiseja u svemiru») nadmašio je samoga sebe te snimio čak 102 puta više materijala od onog koji je naposljetku ušao u završnu filmsku verziju. Nevjerojatno zvuči podatak da je kultno i uistinu zastrašujuće ostvarenje, ekranizacija romana kojeg je King koncipirao kao metaforu svoje osobne borbe s alkoholizmom, godine 1981. nominirano za Zlatne maline, svojevrsni antipod Oscaru kojima se «nagrađuju» najlošiji filmovi, u kategorijama najgoreg redatelja i najgore glumice (Shelley Duvall).

Premda su Kubrick i suscenaristica Diane Johnson izmijenili veći dio Kingova literarnog prijedloška, te klasičnu horor storiju pretvorili u priču o raspadu alkoholizmom, nepovjerenjem i psihozama nagrižene prosječne obitelji, jezgre američkog društva, zaplet i ozračje filma su prepoznatljivo kingovski, a iznimno sugestivnu atmosferu Kubrick dodatno naglašava korištenjem glazbe Bele Bartoka, Gyorgyja Ligetija i Krysztofa Pendereckog. Ipak, donekle su na mjestu tvrdnje nekih kritičara da Kubrick, unatoč efektnom korištenju prizora dizala punog krvi koja se razlijeva hodnicima, ogledala u kojima se odražavaju duhovi i sablasnih nagih žena koje izlaze iz kade, a zahvaljujući kojima je «Isijavanje» postiglo veliki komercijalni uspjeh, nije uspio stvoriti psihološki uvjerljivo tenzičnu i sasvim kompaktnu cjelinu.

Kritički osvrt na Isijavanje...


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  18:07:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuotePišući novi roman, književnik Gordie Lachance prisjeća se djetinjstva i događaja koji mu je zauvijek promijenio život. Odrastajući u slikovitom gradiću Castle Rock u državi Oregon, bistar i senzibilan 12-godišnji Gordie postao je nerazdvojan prijatelj s trojicom vršnjaka. Uz Chrisa Chambersa, klinca koji je grubošću prikrivao bol zbog činjenice da ga roditelji fizički zlostavljaju, tu su bili zdepast i pomalo nesiguran Vern Tessio, te naizgled uvijek veseo Teddy Duchamp, zapravo problematičan dečko opsjednut smrću. Jednog vrućeg ljetnog dana, nakon što je Vern od svog starijeg brata Billyja doznao da se 30-ak kilometara izvan grada nalazi tijelo dječaka kojeg je oborio jureći vlak, Gordie i prijatelji odlučili su pješice krenuti uz željezničku prugu i vidjeti mrtvaca...

Izvrsna nostalgična tinejdžerska pustolovna drama Roba Reinera («Kad je Harry sreo Sally»), nominirana za Oscara za najbolji adaptirani scenarij, te za Zlatne globuse u kategorijama najboljeg filma i režije, dojmljiva je ekranizacija istoimenog kratkog Kingovog romana. Zasigurno najbolji Reinerov film slojevita je, nostalgična, gorko-slatka, emotivna i suptilna priča o odrastanju, koju nose raspoloženi nastupi mlade glumačke postave predvođene sjajnim no danas nažalost pokojnim Riverom Phoenixom («Sneakers»).

Kritički osvrt...


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  18:09:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteRob Reiner potpisuje i izvrsnu horor-triler dramu «Misery», impresivnu i izuzetno uzbudljivu ekranizaciju Kingova romana za ulogu u kojoj je fantastična Kathy Bates («Gospodin Schmidt») zasluženo nagrađena Oscarom i Zlatnim globusom. Cjelinu obilježavaju Reinerova rafinirana i krajnje precizna režija s mnogo stila, dojmljivo tjeskobno ozračje kao i uobičajeno pouzdan i sugestivan nastup Jamesa Caana («Kum», «Rollerball»).

Priča filma u kojeg je King umetnuo i poneki (autoironični) autobiografski detalj govori o Paulu Sheldonu, piscu popularnih romana o junakinji Misery, kojeg poslije automobilske nesreće spasi njegova velika obožavateljica Annie Wilkes. Isprva simpatična bolničarka, koja brižno njeguje Sheldona u svom domu, s vremenom se, nakon što nezadovoljna pročita rukopis njegova posljednjeg romana, pretvori u nasilnu psihopatkinju koja Sheldona zatoči u sobu, uništi rukopis i prisili ga da napiše novi roman u kojemu Misery neće umrijeti.

Kratka kritika / prikaz...


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

dante
Senior MemberCroatia
2475 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 13/05/2012 :  18:10:02  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
Iako nisam njegov slijepi fan koji pobozno guta sve knjige redom i daje isprike za neka slabija djela jer "hej, to je ipak King", volim ga citati i postujem ga kao pisca. Posjedujem nekih desetak njegovih knjiga i u principu jedan mi je od drazih pisaca. To se djelomicno moze zahvaliti i tome sto sam se navukao na njega u ranoj dobi, plus obozavam horor...tako da to nije bila preteska kombinacija
King je spaljen u glavu, teski je skriboman i ima dosta veliki problem kako zavrsiti knjigu, to mu je vjecna boljka. Svejedno, to mi ne umanjuje gust u citanju.
It i The Stand su definitivna kruna, dok mi je njegov najjaci "chiller" Pet Sematary.
Najdrazi mi film po Kingu uopce i nije horor: Stand by me

These pretzels are making me thirsty...
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced MemberCroatia
13781 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 13/05/2012 :  18:12:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Čitam isključivo fantastiku i srodne žanrove već nekih 21 godinu.
Kinga ne volim. Jednoličan mi je i predvidljiv, stil pisanja dosadan.
Pročitao možda desetak njegovih knjiga ukupno i ni jedna mi se nije svidjela previše. Ne žalim umanjiti njegovu veličinu, ovo je apsolutno stvar ukusa i osobno mišljenje.
S druge strane, filmovi po njegovim knjigama su mi sasvim ok. (omiljeni film "The stand").

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 13/05/2012 18:13:19
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  18:12:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteSnimljena prema neobičnoj Kingovoj pripovijetci «Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku», djelu prilično nekarakterističnom za njegov horor-opus, za 7 Oscara nominirana izvrsna zatvorska drama ima reputaciju jednog od najboljih zatvorskih filmova svih vremena. Velike zasluge za to ima tada još gotovo anoniman redatelj Frank Darabont, koji je stereotipe zatvorskog filma, odnosno prikaz užasa života iza rešetaka, uspio interiorizirati i prenijeti na područje emocija, a iznimno snažne i sugestivne uloge ostvarili su oskarovci Tim Robbins («Mistična rijeka») i Morgan Freeman («Djevojka od milijun dolara»).

U središtu priče «Iskupljenja...» je mladi bankar Andy Dufresne, čovjek koji je unatoč svojoj tvrdnji o nedužnosti optužen i osuđen na doživotnu robiju zbog ubojstva supruge i njezinog ljubavnika. Andy dolazi služiti kaznu u izuzetno strog zatvor Shawshank, i isprva se kao introvertirani intelektualac teško snalazi u okrutnom okruženju, no privlači pažnju zatvorskog veterana Reda, koji mu pomaže da preživi. Dok njih dvojica postaju dobri prijatelji, Andy uskoro dobiva priliku iskoristiti svoje znanje o financijama jer mu upravitelj zatvora Norton povjerava vođenje računovodstvenih knjiga za cijeli zatvorski sustav.

I kritika...


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  18:20:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteNakon fascinantnog «Iskupljenja u Shawshanku», dojmljiva fantastična zatvorska krimi-drama «Zelena milja», prilagodba serijskog Kingova romana koji je kod nas sredinom 1990-ih izlazio na kioscima, druga je ekranizacija nekog piščeva prijedloška koje se prihvatio redatelj Frank Darabont. Povremeno odveć sentimentalan film oslobođen političkih konotacija, u kojem je moguće pronaći brojne biblijske motive i koji je bio nominiran za Oscara u četiri kategorije, ostvarenje je epskog zamaha i dužine, koje angažirano i kritički progovara o smrtnoj kazni i njezinoj (ne)opravdanosti.

Nalazimo se u zatvoru Cold Mountain u saveznoj američkoj državi Louisiani 1930-ih godina. Senzibilni Paul Edgecomb vođa je odjela u kojem su smješteni zatvorenici osuđeni na smrtnu kaznu. Sve njih prije ili kasnije čeka sjedanje na električnu stolicu, na putu do koje moraju proći hodnikom obloženim zelenim linoleumom, tzv. zelenom miljom. Paul i njegove kolege Brutus, Dean, veteran Harry i novopridošli Percy nastoje učiniti što mirnijima posljednje dane ljudima koji moraju proći zelenom miljom. Uz Eduarda Delacroixa i Indijanca Arlena Bitterbucka, među potonjima je odnedavno i krupni dobroćudni crnac John Coffey, osuđen zbog navodnog silovanja i ubojstva dviju djevojčica.


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnikCroatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 13/05/2012 :  18:21:30  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
Nikad čuo za ovog tipa.

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  18:27:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteIzvrsna fantastična horor-drama Franka Darabonta treća je redateljeva adaptacija Kingove proze. Dok čudna magla prekriva gradić Castle Rock, slikar David Drayton (Thomas Jane) sa sinom Billyjem (Nathan Gamble) stiže u mjesni supermarket. Kad se ubrzo otkrije da magla krije čudovišta koja proždiru ljude, David i Billy se sa sumještanima sklone u trgovinu, i ne sluteći da će borba za život neke ljude pretvoriti u psihotične ubojice.

Spretnim minimalističkim profiliranjem protagonista i sugestivnim ozračjem ekspandirajuće panike, jeze i mizantropije, Darabont stvara uznemirujuću i vrlo pesimističnu sliku suvremenog društva i religijskog fanatizma. Premda u uvodnom dijelu donekle nedostaje stila i redateljske preciznosti, neodgovarajuće prevedena «Magla» koja asocira na Johna Carpentera (naslov «Izmaglica» bi bio bolje rješenje) još jednom iznimno efektno elaborira izreku da je čovjek čovjeku vuk, te da užasa nisu pošteđeni ni najhrabriji.

I kritika...


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  18:34:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
It i The Stand su i meni jako dragi, ali daleko najbolja mi je Zelena milja, koju sam dosad kao jedino od njegovih djela pročitao četiri puta. Najprije kad je izlazila na kioscima u nastavcima 1996., onda pola godine kasnije u vojsci, pa opet pola godine kasnije kad je tijekom ljeta na kioske stigao komplet / box u kutiji, pa opet prije otprilike 3 godine.

Kad god čitam završetak, makar sve odlično poznajem, svaki put u nesreći u kojoj gine Paulova žena a on uzaludno zaziva Coffeya kojeg je ispratio na drugi svijet, meni se oči ovlaže. Tu jednostavno nema pomoći, i zbog toga mi je to King u najdražem izdanju.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
42095 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/05/2012 :  18:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
ako isključin "iskupljenje u Sh." od njegovih horor fantasy priča uvjerljivo najbolja mi je ova:

http://youtu.be/d99OToqElHY

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  18:39:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Sjećam se da je prije 15-ak godina na HTV-u petkom navečer išla serija TV-ekranizacija njegove proze, It, Monsters, Ponekad se vraćaju..., zapravo mini-serije koje su sve bile dosta dobre.

A bilo je tu i dosta promašaja u adaptacijama, recimo Trkač, Čovjek kosilica, Sleepwalkers i još ponešto, odnosno uglavnom njegova slabija djela i ona koja je potpisivao kao Richard Bachman.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
42095 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/05/2012 :  18:41:06  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
mislin da san gleda večinu njegovih stvari.sve šta je bilo po videotekama sigurno

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Go to Top of Page

selanne
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
7259 Posts

Member since 11/09/2009

Posted - 13/05/2012 :  19:01:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit selanne's Homepage  Send selanne a Private Message  Reply with Quote
Nisam pogledao puno ovih filmova, ali pročitao sam dosta njegovih knjiga. Najdraža mi je Salemovo, možda zato što je bila prva.

Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Go to Top of Page

elva
Junior Member

386 Posts

Member since 22/01/2006

Posted - 13/05/2012 :  19:17:57  Show Profile Show Extended Profile  Send elva a Private Message  Reply with Quote
Ja Kinga volim.
Ne sjećam se više dali sam zbog njega zavolio horor,ili horor zbog njega.:-)
Davno je bilo kad sam ga čitao prvi put,i koliko god da je predvidiv meni je odličan u situacijama gdje običan svakodnevni trenutak,normalno stanje duha odvede u paranoju,užas i trnce na vratu.Nije to onaj iskonski strah kao kod Lovecrafta,Poea...više oni bezazleni trenuci kad imaš osjećaj da će nešto krenuti po zlu.
Dali je literarno dovoljno pismen ili je ipak publicist,mislim da je nebitno,ali po meni i jedno i drugo.
Sjećam se da sam negdje pročitao da je Sclavi rekao da je najbolji američki pisac u povijesti,bolji od Dickensa ali da će se to tek vidjeti sa odmakom.
Šta je apsurdno kod Kinga koji se smješten u žanr horora,meni su posebno drage priče koje nisu tipični horor,Zelena milja najviše,pa Djevojčica koja je obožavala Toma Gordona,o Herčevima u Atlantidi da ne pričam.
Isto tako obožavam ga čitati u kratkim pričama.Ono šta neki zovu prazan hod ja zovem karakterizacija likova ili dramatika,ipak i po mom guštu malo pretjeruje.
Najviše u Pod kupolom.
Zato u ktakim pričama ima dobar ritam.
Nedavno pročitao Mrkli mrak,bez zvijezda i sve četiri priče su mi legle.
Nedavno dobio gole kosti,preko 500 stranica kratkih priča i čekaju na red čim odu Stegovnici.
Najbolja knjiga-Zelena milja
Najbolji film po knjizi-Isijavanje (posebno zbog Nicholsona)
King je kralj!:-)

Ja ili drugi,razlike su to posrijedi.
Pa ti kontaj sada,šta je sve to šta nas djeli.
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced MemberSwitzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 13/05/2012 :  20:07:34  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Procitao sam podosta Kingovih romana i smatram ga prilicno vjestim piscem kod kojega se uzas nazire iza trivijalne svakodnevnice , male sredine i njene grupne uspavane dinamike , a cesto i u psihi samih protagonista prica.
Johnny Difool je vec napravio izvrstan uvod sa najboljim ekranizacijama kojima bi ja jos dodao i IT
Klaun kojega se jako tesko zaboravlja i trenutak od kojega cete sve druge klaune gledati sasvim drugim ocima

The Stand

Totalno ludi mix apokalipsa, smrtonosni virus, demon, akcija , drama...ma sve.
Sareno, ali u jednu ruku zabavno.“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/05/2012 :  20:32:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ja bih rekao da King u svojoj prozi daje mračnu odnosno inverznu sliku "američkog sna", jer se kod njega najveća zla događaju u provinciji, u slikovitim gradićima s oličenim fasadama i uređenim vrtovima kao arhetipskim mjestima idilične "americane". U tom smislu mu je na filmu jako sličan David Lynch.

Iako zlo u pravilu dolazi izvana ili je posljedica osobne patologije, naizgled blagi i civilizirani ljudi pod njegovim utjecajem pokazuju svoja prava i često gadna lica, ili pak plemenita i požrtvovna s druge strane, a za to im i nije potrebna prevelika transformacija.

Kod Kinga mi se sviđa i to što ni prema pozitivcima nema milosti, što je u tom smislu realističan jer i oni pate, stradavaju i ginu često na vrlo okrutne načine.

A sposoban je i u najvećem užasu pronaći začudnu poetičnost, koja još više naglašava kontrast dobra i zla.

I meni su draže njegove realističnije priče koje se događaju tu oko nas, u našem susjedstvu ili čak u nama samima, a onda im doda malo fantastike i horora koji su u uspjelijim slučajevima vrlo dobro dozirani i izbalansirani.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 13/05/2012 20:33:31
Go to Top of Page

dosada
Advanced MemberCroatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 13/05/2012 :  20:42:56  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool
naizgled blagi i civilizirani ljudi pod njegovim utjecajem pokazuju svoja prava i često gadna licazate se užasavam takvih, pristojnih i finih ljudi koji vole pazit (a cim ti moraš pazit sve je jasno) da se ne bi kome zamjerili......ali vrlo brzo oni pokažu svoju pravu stranu jel navek im najdem slabu točku i provokacija je uspešno izvršena!

inače najbolja ekranizacija mi je je ekranizacija pripovjetke "Rita Hayworth...", a od serijala me oduševil It kad sam ga prvi put gledal. A onda ga pogledal prije par godina i ostal neugodno iznenađen koliko je ustvari osrednji. King je u svakom slućaju plodan pisac i njegova djela imaju težinu.....

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640


Edited by - dosada on 13/05/2012 20:44:14
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced MemberCroatia
7949 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 13/05/2012 :  22:02:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
ja sam od Kingovih knjiga čitao samo "Misery". to smo imali u gimnaziji iz engleskog za lektiru
uglavnom, čitao sam tu knjigu i onda smo kasnije gledali film. što se knjige tiče, neke dijelovi su fakat bili nelogični, ali meni je knjiga bila zanimljiva. mogu reć da sam je pročitao u jednom dahu ustvari. jer baš me je zanimalo što će se dogodit. film mi je čak možda bio i još bolji, inače jako je precizan što se praćenja knjige tiče.

ostale knjige nisam čitao, ali sam gledao dosta filmskih adaptacija. Johnny, u vezi "Shininga" si zaboravio napomenut da je Scatman Crothers osvojio nagradu Saturn za najboljeg glumca.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

bazgtoon
Starting MemberCroatia
49 Posts

Member since 16/11/2010

Posted - 13/05/2012 :  22:41:07  Show Profile Show Extended Profile  Send bazgtoon a Private Message  Reply with Quote
do sada sam pogledao skoro sve njegove ekranizacije koje su mi bile super i sad čitam Cell koji mi je za sada odličan, zombie horor sa pomakom :)
Go to Top of Page

ordell
Senior MemberSlovenia
1783 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 14/05/2012 :  00:05:42  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdoc

Procitao sam podosta Kingovih romana i smatram ga prilicno vjestim piscem kod kojega se uzas nazire iza trivijalne svakodnevnice , male sredine i njene grupne uspavane dinamike , a cesto i u psihi samih protagonista prica.
Johnny Difool je vec napravio izvrstan uvod sa najboljim ekranizacijama kojima bi ja jos dodao i IT
Klaun kojega se jako tesko zaboravlja i trenutak od kojega cete sve druge klaune gledati sasvim drugim ocima...

Ne pricaj, najezim se kad se sjetim nekih scena

Pogotovo ova mi ostala u sjecanjuDodao bih iPrilicno los film ali kao mali nisam ga zaboravio godinama.
Jezivo


Trailer (including Linda Hamilton)


Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
16062 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 14/05/2012 :  00:13:20  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Shawshank Redemption - najbolja knjiga, najbolji film...
Go to Top of Page

fler
Senior MemberCroatia
1411 Posts

Member since 21/10/2003

Posted - 14/05/2012 :  01:42:32  Show Profile Show Extended Profile  Send fler a Private Message  Reply with Quote
quote:

Spretnim minimalističkim profiliranjem protagonista i sugestivnim ozračjem ekspandirajuće panike, jeze i mizantropije, Darabont stvara uznemirujuću i vrlo pesimističnu sliku suvremenog društva i religijskog fanatizma. Premda u uvodnom dijelu donekle nedostaje stila i redateljske preciznosti, neodgovarajuće prevedena «Magla» koja asocira na Johna Carpentera (naslov «Izmaglica» bi bio bolje rješenje) još jednom iznimno efektno elaborira izreku da je čovjek čovjeku vuk, te da užasa nisu pošteđeni ni najhrabriji.

The Mist mi je baš legao (film čak i više od pisanog predloška - posebno zbog drugačijeg kraja. Sam je King jednom prilikom rekao kako mu je žao što se nije toga sjetio :), i to C/B verzija - izostanak boje mu daje sasvim drugu dimenziju.

Split your lungs with Blood and Thunder

Edited by - fler on 14/05/2012 01:44:13
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000