Author |
Topic |
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 16/10/2014 : 17:09:36
|
Odmetanje u šumu
«Odmetanje u šumu – iza ovoga se naslova ne krije nikakva idila. Čitatelj se, naprotiv, mora pripremiti za opasan izlet, koji neće voditi samo izvan već utrtih staza, nego i preko granica razmatranja.»
Sada se nameće pitanje: kome se sve ovo obraća? «Pjesnički obitava čovjek», «Bog kao mjera ljudska», Manitu – Bizonova Glava, spjevovi i kaze, iskušavanja i približavanja… je li to za ljude? Obraća se čovjeku? Kakvom čovjeku?
«…riječ o tome da je Zagor idealan čovjek koji u stvarnosti ne može postojati, dok Marco itekako može, jer takve ljude srećem(o) praktički svakodnevno… … najkraće, stripovi o Zagoru su fikcijski i fantastični, a Svagdanja borba je realistična. I samim tim njhove protagoniste nema smisla uspoređivati jer je Zagor nemoguć a Marco živi ako ne u nama a ono pored nas.»
Ovako govori jedan tzv. normalan čovjek. Zagor je fikcijski i nemoguć, a Marco realan i pored nas. Je li? Marco pored mene?! Ne. Pored mene korača Zagor. Jer stvar je upravo obrnuta: Marco ne postoji, on je slučajna egzistencija – može biti i ne biti. Zagor je (za)uvijek, on je stvarnost u višem smislu. Zagor nije tek Nolittina fikcija, nekakav «strip-junak», kada o njemu piše ovaj čovjek:
Martin Heidegger. Postojao je i empirijski, može se provjeriti. I taj Martin Heidegger nije pisao o svakodnevnom Marcu, tj. pisao je o njemu pod onim «Se». Bezlično «Se» je dobilo ime i zahtijeva za se(be) da bude «priznato» u svojoj «po-se-bnosti». Ono prosječno, iznivelirano i svakidašnje podignuto na rang «modela» - navodno je Marco = čovjek. Heidegger nije tako mislio. Tvrdio je da čovjek «obitava pjesnički», u osluškivanju Božjih migova, u izloženosti olujama i kroćenju munja. Zapravo, Heidegger je pisao o Zagoru. Drugim riječima nego Nolitta, ali u bitnome – isto. Ako se upitamo: tko je više zadužio ljudski rod – Heidegger ili Marco-Larcenet, odgovor nije težak. Tko je više čovjek, u kome ima više stvarnosti…
«No u stvarnosti Zagora nema i on ne može postojati…»
Ali evo smo jednoga našli. I pokazali na slici. Heidegger je Zagor stvarnosti. I ne da je postojao, nego dalje postoji. Ima više referenci od «svagdanjeg Marca». Međutim:
«Vidjeli smo, doduše, da je pri današnjem stanju stvari možda samo jedan od stotinu ljudi sposoban za odmetanje u šumu… Kad ovdje govorimo o pojedincu, onda time mislimo na čovjeka, i to bez onog prizvuka koji je ta riječ dobila tijekom posljednja dva stoljeća. Mislimo na slobodnog čovjeka, onakvog kakvim ga je stvorio Bog. Taj čovjek nije nikakva iznimka, ne predstavlja nikakvu elitu. On se, naprotiv, skriva u svakome od nas, a razlika je samo u stupnju do kojega je pojedinac sposoban ostvariti tu darovanu mu slobodu. U tome mu je potrebna pomoć – pomoć mislioca, upućenog znalca, prijatelja, ljubavnika.»
Dakle, «pjesnički obitavati» jest teško, jest iznimno («jedan od stotinu ljudi») u smislu svakidašnje egzistencije, ali ne iznimno u smislu da takvi ljudi ne postoje, da su «nemogući». Zagor nije nemoguć. Naprotiv, on je slobodan čovjek koji živi i kuša darovanu slobodu – uz pomoć prijatelja (Chico), znalca (Keokuk), mislioca (Nolitta, Heidegger…), pa i ljubavnica (Frida, Virginia…)
Chico pomaže Zagoru u odmetanju u šumu
I ne radi se o «samo zbog njegove tjelesne superiornosti», već: «Mjesto slobode nešto je posve različito od pukog suprotstavljanja, a nije ni ono što ga može pružiti bijeg. Mi smo ga nazvali šumom.»
Što je «šuma»?
Mi smo već odgovorili na to pitanje, čitavom ovom analizom posljednje Nolittine epizode. Ali ajmo sada pokazati iz drugog kuta.
Jednoga dana u Darkwood su stigli Akkronijanci. Superiornom tehnologijom nametnuli su vlastiti program i ovladali svijetom. Zagor se odmetnuo i ispočetka probao na silu; probao je na mišiće i «tjelesnu superiornost». To nije išlo: Zagor je doživio debakl. Protivnik se činio neranjiv, a obruč koji je stegnuo – neraskidiv. Zato je tu trebalo doći do biti, pokazati što stoji iza puke «tjelesne superiornosti»; i Nolitta pokazuje što je Zagor. On nije neki šumski čovjek s mišićima koji skače po drveću.
«Borbi sile prethodi odmjeravanje i rušenje slika. Zato su nam potrebni pjesnici. Oni pripremaju prevrat, pa i pad Titana. Imaginacija, i s njom pjesma, oblici su odmetanja u šumu.»
Od Homera do Heideggera, Nolitta u svom oproštaju poseže za pjesmom i daje mig. Zagor, uz pomoć znalca i pjesnika, Rakuma i Keokuka, spoznaje stvarnost. Spoznaje kozmos, odmjerava i ruši slike te time priprema pad Titana. Daleko od svakodnevnog svijeta, na strmim gorskim stazama, u dubokim klancima, Zagor se otisnuo u blizinu – Bitka.
«Crpi li barem još jedna žilica korijena neposredno iz plodnog tla – o tome ovise zdravlje i izgledi za preživljavanje onkraj civilizacije i sigurnosti koju ona pruža… Osnovno je pitanje u tim vrtlozima može li se čovjeka osloboditi straha… Brod je znak vremenitog, šuma nadvremenog bitka… … većina putnika na brodu ne primjećuje da istodobno borave u jednom drugom carstvu, u kojemu vlada potpuni mir. To drugo carstvo toliko je nadmoćno da se čini kao da ono prvo sadrži u sebi kao igračku…To drugo carstvo je luka, zavičaj, mir i sigurnost, koje svatko nosi u sebi. Mi ga nazivamo šumom… … Uspije li čovjeku, makar samo na nemjerljivo kratak trenutak, da stupi u njih, steći će sigurnost.»
Eto nas ponovo. Spas = šuma = Bitak. Svaki čovjek, naravno i Zagor, nosi ovo «carstvo» u sebi, drugim riječima, svatko su-djeluje u Bitku. Kada dosegne ovu jednostavnu-a-tešku istinu, naoružan je protiv svakog neprijatelja, svakog tiranina. Pa i protiv izvanzemaljaca. «Slobodan čovjek ih ruši. Luk i strijela već su dostajali za to.»
I opet; na drugoj razini, Zagor protiv Akkronijanaca analogno je «Zagoru» protiv «Fibre». O, tek je tu «odmetanje u šumu» prebogato smislom.
«Živimo u vremenima u kojima nam se neprestano obraćaju sile koje postavljaju pitanja: kako ljubitelj Mister Noa postane ljubitelj Larceneta? zašto svaki ljubitelj Mister Noa ne postane ljubitelj Larceneta?»
Vraški je to zanimljivo. Kako su ovi «bez bitka» došli 'gore'. Stranci i Q-stripaši, doslovno bez bitka – bez čitatelja. Ali sa solidnom strategijom kulturnog osvajanja: razvijati teoriju, «znanje». «Analfabeti su najviše pod utjecajem alfe i bete», pa su zbunjene mase bonelijevaca, sa «bitkom» bez «znanja» potpale pod sheme stranaca i izvanzemaljaca koji su proklamirali dvije kategorije. U međuvremenu se dogodio razlaz između sofisiticiranih 'gore' i 'gutalačko-banalnih' 'dolje', što je poznato pod imenom hrvatska strip-scena. Ovi su okrenuli leđa «znanju» i nastavili gutati «industrijski odštancane talijanske naslove». Time su sofisticirani ostali bez «bitka» i čitava je stvar groteskna. Zatim dolazi do kobnog obrata. Lansira se svemirska postaja «Fibra» i sofisticirani izvanzemaljci su si zamalo otrgnuli glavu. Fibra im je prištukala nešto «bitka». Sada mogu nastupati ofanzivnije, programatski. Postulirati razvoje i naloge – «postani larcenetovac!».
«Uslijed procvata strip izdavaštva i povećanja ponude strip naslova na domaćoj sceni, smatramo kako postoji prostor za izdavačku kuću koja će se fokusirati na izdavanje "drugačijih", dosad neobjavljenih i široj javnosti manje poznatih stripova, oslanjajući se, umjesto na komercijalni, prvenstveno na njihov autorski i umjetnički potencijal.»
Vrhunski, rafinirani cinizam!! Fibraško-izvanzemaljska inteligencija ovdje je nadmašila samu sebe. Detektiravši procvat domaće scene, briljantno, iz neutralne pozicije, sa strane, deklamira kako «postoji prostor» - Fibra je sama taj «prostor» i istovremeno sama ta «scena» - Postoji prostor za što? Za «drugačije» stripove!! Koji nisu komercijalni, već «autorski» i «umjetnički»!!! Ovo zaslužuje da se ponovi: Fibra, u paktu sa Q-stripašima, 'gornjima', tvrdi sada da postoji prostor za te 'gornje', a taj se «prostor» zapravo zove «procvat domaće scene». Procvat će se sastojati od «drugačijih» stripova, a drugačiji se zovu «autorski» i «umjetnički», sve a priori amenovano još u osamdesetima kada su sofisticirani gornji raspravljali o Kozmičkim putnicima. Na početku stoje 'gornji' i na kraju također. Ni sam ne bih bolje dočarao taj cirkl:
«Fibra (vrućica) je najbolji opis za stanje u kojemu se izvanzemaljac nalazi .»
I dok su izvanzemaljci u fibri, čovjek ne može ne primijetiti da imaju lijepoga razloga biti vrući. Izvanzemaljska lgika je postala sustav, gotovo automat. Čovjek je prisiljen sudjelovati, a sve pozicije koje može zauzeti su podjednako beznačajne. Jer su sve gornje katove zauzeli fibraši-izvanzemaljci: oni pišu stripove, crtaju stripove, izdaju stripove, pišu predgovore, pogovore, članke, promocije, recenzije, objavljuju top-ljestvice i postuliraju razvoj. Ne smeta što je masa nasuprot, kada je zbunjena, isprepadana i zastrašena. Može ih se proglasiti tupanima, glupanima i krizašima srednjih godina. Pojedinac se šćućuri u kut i moli Boga da ne bude baš on prozvan… ali ga ne spašava bijeg, jer je pitanje postavljeno, pitanje je na dnevnom redu: zašto nisi postao ljubitelj Larceneta? Odgovor ne može biti drukčiji nego što ovi gore koji su postavili pitanje očekuju. Oni iskazuju jedinstvo, a njihova velika slika gleda sa portala i podsjeća pojedince da je proces … postajanja … larcenetovcem … već … otpočeo. To je, dakle, stanje na sceni.
Tada se pojavljuje jedan, pa drugi, treći… čovjek. Koji crpi žilicom korijena neposredno iz plodnog tla. Odmetnici u šumu. Izvanzemaljcima se ispočetka čini da su to osobito okorjeli ljudi, kada tako narušavaju red, mir i harmoniju – ta sheme su tako lijepo funkcionirale. Kako može sada netko ozbiljno čitati Zagora, a ne Larceneta?! Ako je narušen «razvoj», ako linija ne ide pravocrtno, onda je sve otišlo u zrak. Također i mir, scena je provrela.
Time jedino relevantno pitanje koje može biti postavljeno nije «zašto svaki ljubitelj Mister Noa ne postane ljubitelj Larceneta?», već «Da li bi, dakle, bilo moguće istodobno ostati na brodu i zadržati mogućnost vlastitog odlučivanja» – to jest, je li moguće slijediti izvanzemaljsku liniju razvoja i istovremeno čitati Zagora? Odgovor nije jednostavan kako bi neki pomislili: «pa ja već sada čitam Francuze, Pratta, Ripa Kirbyja, darknajtere i od Texa do Dragonera». Da, mnogi čitaju «čitav spektar», ali to više govori da još nisu osvijestili bitne pozicije. Da povijesno zaostaju. «Povijest» scene je do sada pokazala da oni koji ozbiljno čitaju darknajtere i fibriraju neminovno postaju izvanzemaljci i «prerastaju» bonelijanu – MCN, MARKOS, DJOLE itd… Ovi pak drugi, «odmetnici u šumu», ili bolje rečeno – ljudi, kada jednom, na «nemjerljivo kratak trenutak kroče u riznice Bitka», vraćaju se odlučno Zagoru, dok im se Svagdanje borbe otkrivaju kao ispraznost nad ispraznošću. Dakle, pitanje ostaje otvoreno za one koji dolaze… nakon nas. A oni koji su pročitali Vječnu magiju, znaju kako je Nolitta odgovorio.
Također, oni koji su pročitali (i razumjeli) ovaj tekst, znaju kako je Nolitta odgovorio.
|
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 16/10/2014 : 17:39:55
|
quote: Originally posted by stinky
Time jedino relevantno pitanje koje može biti postavljeno nije «zašto svaki ljubitelj Mister Noa ne postane ljubitelj Larceneta?», već «Da li bi, dakle, bilo moguće istodobno ostati na brodu i zadržati mogućnost vlastitog odlučivanja» – to jest, je li moguće slijediti izvanzemaljsku liniju razvoja i istovremeno čitati Zagora? Odgovor nije jednostavan kako bi neki pomislili: «pa ja već sada čitam Francuze, Pratta, Ripa Kirbyja, darknajtere i od Texa do Dragonera». Da, mnogi čitaju «čitav spektar», ali to više govori da još nisu osvijestili bitne pozicije. Da povijesno zaostaju. «Povijest» scene je do sada pokazala da oni koji ozbiljno čitaju darknajtere i fibriraju neminovno postaju izvanzemaljci i «prerastaju» bonelijanu – MCN, MARKOS, DJOLE itd… Ovi pak drugi, «odmetnici u šumu», ili bolje rečeno – ljudi, kada jednom, na «nemjerljivo kratak trenutak kroče u riznice Bitka», vraćaju se odlučno Zagoru, dok im se Svagdanje borbe otkrivaju kao ispraznost nad ispraznošću.
Dakle, dobio sam odgovor, ljudi čitaju samo Zagora, a čitanje bilo čega drugog znači postati vanzemaljac. A što ćemo sa stripovima kao Blek, Tex, Miki, koji ne spadaju u te vanzemaljske stripove, ali nisu ni Zagor? |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 16/10/2014 : 17:54:16
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Time jedino relevantno pitanje koje može biti postavljeno nije «zašto svaki ljubitelj Mister Noa ne postane ljubitelj Larceneta?», već «Da li bi, dakle, bilo moguće istodobno ostati na brodu i zadržati mogućnost vlastitog odlučivanja» – to jest, je li moguće slijediti izvanzemaljsku liniju razvoja i istovremeno čitati Zagora? Odgovor nije jednostavan kako bi neki pomislili: «pa ja već sada čitam Francuze, Pratta, Ripa Kirbyja, darknajtere i od Texa do Dragonera». Da, mnogi čitaju «čitav spektar», ali to više govori da još nisu osvijestili bitne pozicije. Da povijesno zaostaju. «Povijest» scene je do sada pokazala da oni koji ozbiljno čitaju darknajtere i fibriraju neminovno postaju izvanzemaljci i «prerastaju» bonelijanu – MCN, MARKOS, DJOLE itd… Ovi pak drugi, «odmetnici u šumu», ili bolje rečeno – ljudi, kada jednom, na «nemjerljivo kratak trenutak kroče u riznice Bitka», vraćaju se odlučno Zagoru, dok im se Svagdanje borbe otkrivaju kao ispraznost nad ispraznošću.
Dakle, dobio sam odgovor, ljudi čitaju samo Zagora, a čitanje bilo čega drugog znači postati vanzemaljac. A što ćemo sa stripovima kao Blek, Tex, Miki, koji ne spadaju u te vanzemaljske stripove, ali nisu ni Zagor?
Eto, upravo je to ono što sam ja rekao, svi su "izvanzemaljci" osim isključivih zagorovaca, ergo svi su "izvanzemaljci" osim stinkyja, a zapravo to je čak i on jer, kolikog li svetogrđa, ponekad pročita i pokojeg Mr. Noa. "Iuvanzemaljac" je i Timber Bil jer, koliki god zagorovac bio, profil mu kvari čitanje Magičnog Vjetra.
Bemti, "izvanzemaljac" je i teller jer će evo uzeti Fibrina Jastreba. Svi smo mi "izvanzemaljci"!
Ti bokca koje li hrpetine idiotarija.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 16/10/2014 : 18:11:54
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Dakle, dobio sam odgovor, ljudi čitaju samo Zagora, a čitanje bilo čega drugog znači postati vanzemaljac. A što ćemo sa stripovima kao Blek, Tex, Miki, koji ne spadaju u te vanzemaljske stripove, ali nisu ni Zagor?
Eto, upravo je to ono što sam ja rekao, svi su "izvanzemaljci" osim isključivih zagorovaca, ergo svi su "izvanzemaljci" osim stinkyja, a zapravo to je čak i on jer, kolikog li svetogrđa, ponekad pročita i pokojeg Mr. Noa. "Iuvanzemaljac" je i Timber Bil jer, koliki god zagorovac bio, profil mu kvari čitanje Magičnog Vjetra.
Bemti, "izvanzemaljac" je i teller jer će evo uzeti Fibrina Jastreba. "Izvanzemaćjac" je i PPatak, a Dee titulu zagorologa i potpis dr. Metrevelića može objesiti o klin jer, o užasa, čita i mnoštvo drugih stripova osim Zagora. "Svi smo mi "izvanzemaljci"!
Ti bokca koje li hrpetine idiotarija.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 16/10/2014 : 18:21:24
|
nemojte se toliko uzbuđivati. ni veći izvanzemaljci od vas ne shvaćaju suštinu. mislim, već sam to poodavno pisao, evo ovaj citat:
"Okolnost da subjekti mogu raditi iste stvari, u ovom slučaju, čitati iste stripove, uzimati tamo i ovamo, a istovremeno pripadati sukobljenim stranama, jer u odlučujućem trenutku zauzimaju isključiv stav, zbunjuje mnoge. Primjerice, i Slovenca Tomaža Lavriča. U djelu Bosanske basne Lavrič se u jednoj priči bavi upravo ovom temom: prikazuje nam kako tobožnji neprijatelji (Srbi i Muslimani) zapravo nisu različiti, nisu nerazumljivi jedni drugima. Štoviše, među njima postoji dodirnih točaka, da ne kažem, to su isti ljudi s jedne i s druge strane – jednako slušaju Metallicu. Uglavnom, poanta je da sukob nema puno smisla, jer ti ljudi nisu jedni drugima 'stran(c)i'. Međutim, ono što Lavrič ne shvaća da je bolja teza upravo obrnuto: iako su slični i jedni i drugi slušaju Metallicu, oni svejedno ratuju, jer postoji neko x dovoljno intenzivno da jedni druge vide kao nešto egzistencijalno drugo. Usp. Carl Schmitt, Pojam političkoga u Politički spisi, Politička kultura, Zagreb, 2007."
e sad, vi bi htjeli znati što je to "x"? pa da, svi bi mi htjeli to znati. no, ako ga i ne znamo, ne znači da ne postoji. to su dva različita reda. konstatiram(o) da x postoji. potkrijepljeno je brojnim citatima. potkrijepljeno je ovom sjajnom analizom. potkrijepljeno je postojanjem, eto recimo mene i difoola. o x-u će valjati još promišljati. ovdje je urađen odlučan proboj ka temeljima. ultra-ontologija: vrijeme, bitak... sve je to put ka otkrivanju x-a. lijepo kažem da pitanje staje otvoreno... za one koji dolaze za sada, konstatiram rat između ljudi i izvanzemaljaca, u ovom ili onom obliku, koji traje dugo (onaj reče od početka 80-tih). samo što, nakon diverzije izvanzemaljaca i njihovih shema, dolazi do zastarijevanja tog modela. ni difool ni mcn ni markos ni sofisticirani nemaju odgovor na ovo što se događa posljednjih godina - odmetanje u šumu. Zagor. štoviše, luk i strijela su dovoljni za pad tir/t/ana. drugim riječima, o Zagoru ima boljih, jačih, viših i zanimljivijih tekstova nego o Čuvarima recimo. meni je ta okolnost sjajna, zar ne?
|
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 16/10/2014 : 18:34:05
|
drugim riječima, o Zagoru ima boljih, jačih, viših i zanimljivijih tekstova nego o Čuvarima recimo. meni je ta okolnost sjajna, zar ne?
Koji su to tekstovi npr.? I nemoj navoditi vlastite.
A ovo za Bosanske basne... Ne postoji nikakav "x" koji bi objasnio zašto se inače slični ljudi idu ubijati osim gluposti. Osim ako misliš reći da su vjerski i nacionalni sukobi opravdani. |
Edited by - Zoroasterixx on 16/10/2014 18:39:25 |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 16/10/2014 : 19:00:40
|
Jao evo ga opet. Evo da ti Stinky objasnim i bez Hegela - ljudi danas manje čitaju Zagora zato što manje čitaju strip. Znači, nisu drugi stripovi koji se izdaju problem nego je problem to kaj ljudi više nisu vezani za devetu umjetnost. Jer kada bi drugi stripovi bili razlog tome što se Zagor manje čita onda bi imali obrnuto proporcionalnu veličinu jer bi ti koji su prestali čitati Zagora prešli na te druge stripove odnosno smanjen broj čitalaca Zagora rezultirao bi povećanim brojem čitalaca drugih stripova. Ali to se ne dešava jer ovih drugih ima sve skupa 1000. Prema tome, stripovi koji nisu Zagor nemaju nikakve veze sa smanjenjem broja čitalaca Zagora. Osim toga i u Yugovini su bili Stripoteka, Eks, GIGANT, Biser strip, Astrerix, Talični Tom i drugi pa Zagoru nije padala popularnost tako da ta teza ne drži vodu kako u sadašnjosti tako ni u prošlosti.
Ali ti to znaš. Tvoj osnovni problem je što patološki mrziš Markosa jer je uspio napraviti u životu sve što ti zbog svojih kompleksa i povučenosti ne možeš. I zato ga mrziš. Ali naravno, bilo bi jadno napisati "mrzim Markosa, Macana i ostale zato kaj ja nisam sposoban napraviti ono što oni jesu" nego smišljaš ideologije, teze, priče o "elitizaciji stripa", "vanzemaljcima" i sličnim glupostima kojima zapravo samo prikrivaš ono glavno - svoj jal. Mislim, optužiti čovjeka koji je u strip izdavaštvo uložio masu vlastitih para da "potkopava strip scenu" može netko tko je lud ili tko je pun jala. I zato rađe reci otvoreno - mrzim sve koji su uspjeli jer sam ljubomoran na njih. I prestani pisati više ove potpuno besmislene pamflete. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 16/10/2014 : 19:01:04
|
evo tu ih imaš puno http://www.darkwood.co.rs/forum/index.php?topic=6603.210
a ovo drugo jesu li opravdani ili ne, to je novo pitanje. svakako se sa ovakvim tvojim plitkim moraliziranjem ne postiže ništa. sukobi i dalje postoje, a ljudi koji su sukobljeni imaju i glavu i ruke i noge i slušaju metallicu, a možda i thompsona.
Pročitao sam filozofiju sjekire. Zanimljivo jest, ali koliko znam ti si autor većine tih tekstova, zar ne? Imaju glavu i ruke i noge. I slušaju Metallicu. I ginu za tuđe interese. Ne znam što si htio reći. Je li moraliziranje izjasniti se protiv besmislenih vjerskih i nacionalnih sukoba?
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 16/10/2014 : 19:04:48
|
džoni boj, pa ti si se potpuno pogubio znam da nije ovo lako pratiti, ali opet nije ni toliko neshvatljivo da jedan (ili jadan?) ti ne bi mogao razumjeti baš ništa (kao što sada ne razumiješ).
evo ovako, ovo ćeš valjda skužiti: markos, mcn, difool i ostali izvanzemaljci nisu porazili Zagora, nego su upravo - ispušili. Nolitta je to predvidio 35 godina prije. ja sam to sjajno povezao. nakon takvog sjajnog povezivanja, tvoja trivijalna psihologizacija je deplasirana. žalim, pokraj mojega Manitua-Bizonove Glave i Heideggera i ispreplitanja Nolittinog posljednjeg Zagora i hrvatske strip-scene, tvoje "teze" o zavisti i inferiornosti izgledaju - bljedunjavo (da ne kažem podređeno). deecay nije nikakav zagorovac, on je notorni izvanzemaljac, svagdanji deemarco.
a sada nastavljamo u istom tonu. vežite se.
Ovo je tvoj tipični način riješavanja kompleksa - svi ste jadni i glupi a ja sam Više biće.
To ti više ne bu prolazilo.
Ili se nauči normalnoj komunikaciji ili ćeš biti udaljen sa foruma.
I imam jedan prijedlog - zašto ne dođeš na okupljanje stripadžija? fino nam iznesi svoje teze, pričaj, druži se s nama. Nemoj biti tako zatvoren.
Nije valjda da nas se bojiš? |
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 16/10/2014 : 19:10:58
|
Treba i govoriti i misliti da postoji Zagor da bi se ioele izvukao tracak smisla iz Stinkologije. Bitak (Zagor) naime jest, a nebitak(sve ostalo) nije. Razmatraj pak svojim umom kako je ono sto je odsutno, po umu sigurno prisutno...Zagor naime No, preostaje jos jedini dokaz puta da Zagor jest. Na tome su putu mnogi znaci, jer , buduci da Zagor nije postao, on je i unistiv, on je naime i cijel i nepomican i beskonacan.Niti ikada bijase niti ce biti, jer sada je on (zagor) ujedno kao sve, kao jedno, kao trajno.Kako ces mu naime porijeklo traziti? Kako i odakle je nastao? |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 16/10/2014 : 19:12:10
|
ti se nauči komunikaciji, mlađo i nauči se moderiranju kad budeš opomenuo sebe i difoola za vrijeđanje, onda možeš i mene.
ovo ostalo opet tvoje fantazije to ti je isto kao da ja tebi kažem: daj piši nešto zanimljivo, daj pričaj o hegelu. eto dođi mi i pričaj o hegelu u zagoru, pa ću te saslušati. nije valjda da se bojiš?
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 16/10/2014 : 19:15:49
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx Je li moraliziranje izjasniti se protiv besmislenih vjerskih i nacionalnih sukoba?
da jer se nisi "izjasnio", ti si samo deklamirao protiv. i dalje ne znamo jesu li besmisleni, kako, zašto... |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 16/10/2014 : 19:17:36
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx Je li moraliziranje izjasniti se protiv besmislenih vjerskih i nacionalnih sukoba?
da jer se nisi "izjasnio", ti si samo deklamirao protiv. i dalje ne znamo jesu li besmisleni, kako, zašto...
Preširoka tema i preveliki offtopic. Nego, u svojim analizama uopće ne spominješ stripove poput Bleka, Texa, Mikija, Tellera... Oni ne mogu spadati u izvanzemaljske stripove. Ali nisu ni Zagor. Što su oni? |
Edited by - Zoroasterixx on 16/10/2014 19:18:19 |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 16/10/2014 : 19:30:20
|
pa isto ko i drugi: put prema čovjeku ili izvanzemaljcu
A znači ipak nije Zagor jedini strip koji vodi ka čovjeku? |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 16/10/2014 : 19:43:20
|
u načelu ne ako pak pogledam našu scenu... čini se da je jedini
Pazi, tvoja teza se zasniva na oštroj razlici između stripova poput Kozmičkih putnika, Čuvara i Larcaneta i Zagora. Ali u njoj se ne spominju Zagoru bliskiji stripovi iz Bonellija. Jesu li to stripovi za izvanzemaljce ili stripovi za ljude? Ili postoje nijanse? |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 16/10/2014 : 20:00:37
|
zoro, ne da mi se na taj način razgovarati dosadno mi je to
eto, da ti bude drago pri srcu: tex, m.no, čak ddog itd., uglavnom bonelli je meni majka za ostalo... kad sve zbrojim i oduzmem. bolji i zanimljiviji ljudi čitaju zagora, a ovi koji su pisali kojekave gluposti po predgovorima, intervjuima, itd... pa, ima nešto trulo kod njih. |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Posted - 16/10/2014 : 20:03:51
|
@ Zoroasterixx
U stinkyjevom ograničenom čitateljskom i semantičkom svijetu nema mjesta ni za koji strip koji bi mogao ukazati na posvemašnju šupljinu i neodrživost teze koju u određenom topicu pokušava elaborirati.
Jer ako ako je prema njemu isključivo čitanje Zagora dokaz da je netko "čovjek" a ne "izvanzemaljac", kako si ti prije primijetio, onda kako ranije rekoh zbog čitanja (i) Mister Noa izvanzemaljcem proglašava i samog sebe.
I sad ga ti dovodiš na tanak led na kojem mora priznati da je i sam izvanzemaljac, posredno dakle da mu je teza besmislena, a to mu ne bi pumpalo taštinu i ne bi imalo svrhe, pa će te radije proglasiti neznalicom i nekim tko ništa ne razumije, a on će pejstati novu porciju svojih nebuloza.
Edit: vremenski me je pretekao i odgovorio točno kako sam i očekivao. Eto, dosadan si.
|
Edited by - Johnny Difool on 16/10/2014 20:42:54 |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Posted - 16/10/2014 : 20:05:53
|
zoro, ne da mi se na taj način razgovarati dosadno mi je to
eto, da ti bude drago pri srcu: tex, m.no, čak ddog itd., uglavnom bonelli je meni majka za ostalo... kad sve zbrojim i oduzmem. bolji i zanimljiviji ljudi čitaju zagora, a ovi koji su pisali kojekave gluposti po predgovorima, intervjuima, itd... pa, ima nešto trulo kod njih.
OK, znači došli smo do zaključka:
Bonelli je za ljude Sve ostalo je za izvanzemaljce
S tim što sam i ja izvanzemaljac jer nastojim čitati i nove i drugačije stripove, a ne držati se samo onoga što sam pročitao u djetinjstvu. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 16/10/2014 : 20:13:07
|
Ma te teze nemaju smisla. One služe same sebi. On jednostavno konstruira rečenicu koja ne znači ništa, a ima hrpu pojmova i onda misli da je ispao pametan. Evo, npr. sad ja napišem ovo: Filozofija sjekire implicira razliku između bitka po sebi i bitka protiv sebe gdje samosvjesnost ulazi u kontradikciju sa poboljšanjem nje same. Zagor na Hegelovski način sjekirom sječe bit na dva samovoljna dijela pomoću kojih onda gradi dvije istine - onu o sebi i onu o njegovom svijetu. Taj mistični prijelaz iz sebe u sebe samo je još jedna od tradicionalno kontroverznih različitosti koje nadopunjuju njegovu postojanost kao Čovjeka sa velikim Č. Takva razdioba samo je još jedan od pokazatelja zašto onaj koji čita Zagora i sam postaje Čovjek dok su Fibraši jedni obični kontraši zasljepljeni svojim elitističkim sljepilom.
I kaj sam ja sad rekel? Niš Al sam ispal pametan, jel?
To su te Stinkyjeve spike.
Gluposti. |
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Posted - 16/10/2014 : 20:21:21
|
difool, pa ja već unaprijed znam tvojih 80 sljedećih odgovora. možda i 100.
a što ti ja mogu kad ne razumiješ da slušači metallice ratuju jedni protiv drugih. je li to nebuloza, laž, izmišljotina... ili je fakt. a što ti ja mogu kad ne razumiješ da tvoji pajdaši pišu gluposti po kojekavim predgovorima, da pišu neke trivijalne teorije o misternoovcima u larcenetovce i slično. a što ti ja mogu kad ne razumiješ da oni prvi izlaze s tim glupostima. a što ti ja mogu kad je Vječna magija tako dobro napisana, a ja sam to prepoznao. a što ti ja mogu što se ti sada duriš. lociran si, identificiran i transferiran na nižu poziciju - poziciju izvanzemaljca. mislim da je to u redu.
|
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
|
Topic |
|
|