forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 120

Kruger
Advanced Member

Croatia
17113 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 21/03/2020 : 19:57:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by Kruger

Šume umiru svakako jako dobra priča. Dobar crtež ( valjda kasnije, stalnih crtača DD-a ) tada možda pomalo i neobičan za Kita.

Montanari & Grassani su vrhunski u ovoj epizodi; dodatno podižu ovaj odličan strip.

Ako se ne varam nacrtali su još tri priče. A i te su priče dosta dobre.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17113 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 21/03/2020 : 20:00:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by Kruger

Nekako čekam bolje epizode Kita za ponovo čitanje. Ove Spockove izjave će me baciti u razmišljanje da li da počnem čitati i ove prve naivne epizode.

Te bolje ti sada počinju, s "Dunhavonovim nasljednicima", odnosno sljedećim brojem Ludensa.

Ima nešto i prije toga. Meni su nekako bolje priče od tamo VG-a 111 pa nadalje, a prije toga ima dobrih, ali tvoja me jedna izjava navodi na to da ću možda početi čitati iz početka. Mislim nisam ga dugo čitao, zakržljao sam što se tiče Kita.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 20:05:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da, ovo je Spock jako dobro načeo. U moru pseudointelektualnog smeća, dobro je istaknuti prave stvari. Možda ću i ja nabaviti Kita, ne znam. U svakom slučaju, dobar primjer nenametljivog apela, i evo, nas je zaintrigirao.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 21/03/2020 : 20:08:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zoro, pogledaj Šume umiru.
Meni je ovo sam vrh stripa. Eto recimo, Netko nas zove odozgo sam čitao nedavno, i to mi je okej epizoda. Ali nisam siguran da je bolja od Šume umiru, ako sad pričamo o tim nekim odnosima. A ta Sclavijeva kotira kao nešto vrhunsko.

Šume umiru je dosegao onu točku sa koje nema dalje; u jednom smislu, to se ne da nadmašiti. U pitanju su eventualno nijanse, nekome je možda draži Corto, ali realno, nema tu bitne razlike od Šume umiru.

Možda hoću, da vidim kako mi je to sada gledano novim očima. Tu priču nisam nikad imao ni čitao. Sjećam se par priča, recimo Teleskopulos, to je relativno popularna epizoda.
Zatim, jedna dosta naivna fantastična priča, Povratak u praistoriju u starom prijevodu, ali ništa lošija od nekih Zagorovih priča te teme.

Edited by - Zoroasterixx on 21/03/2020 20:09:29
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 20:18:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Hehe, pročitao sam i Teleskopulusa prije par dana. Nije to razina Šume umiru; mislim da te naglašeno pedagoške epizode ipak imaju mali promašaj; sjećam se te epizode i kao dijete - nisam tada razumio poruku - a strip je pisan za djecu. Tu vidim nepoklapanje.
Poruka se razumije kasnije, kad si zreliji, ali izvedba tada više nije toliko zanimljiva.

Hoću reći, priča Teleskopulusa se iscrpljuje u poruci, a sada bi mi zanimljivija bila suptilnija poruka, kao recimo Šume umiru.

Edited by - stinky on 21/03/2020 20:18:51
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 21/03/2020 : 20:26:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Hehe, pročitao sam i Teleskopulusa prije par dana. Nije to razina Šume umiru; mislim da te naglašeno pedagoške epizode ipak imaju mali promašaj; sjećam se te epizode i kao dijete - nisam tada razumio poruku - a strip je pisan za djecu. Tu vidim nepoklapanje.
Poruka se razumije kasnije, kad si zreliji, ali izvedba tada više nije toliko zanimljiva.

Hoću reći, priča Teleskopulusa se iscrpljuje u poruci, a sada bi mi zanimljivija bila suptilnija poruka, kao recimo Šume umiru.

Ostala mi je u sjećanju i neka epizoda Planina očaja, to je kao neki poluhoror, bilo mi je zanimljivo kao klincu, a kakva bi bila sada, nemam pojma.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 20:35:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Planina očaja?
Ne sjećam se toga. Si siguran da to postoji?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 21/03/2020 : 20:37:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Planina očaja?
Ne sjećam se toga. Si siguran da to postoji?

https://www.stripovi.com/naslovnice/KitTeller/KT_LMS_323.jpg
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 20:41:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
kojoti ne oklevaju-planina očaja
moguće da sam to nekad i čitao, malo mi je kao poznato, ali ne sjećam se
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 21/03/2020 : 20:43:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ne bih se sad zaletio pa ti baš preporučio, ali uglavnom, kažem da je to jedna od onih epizoda koje se onako malo prisjećam.

Nevezano za Kita Tellera, zanimalo me jesi ti čitao one Texove epizode sa Mefistom i Yamom?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 20:46:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
nešto jesam, nekada
nemam to u glavi, tako da ti ne mogu ništa reći
nabavio sam prošle godine novog mefista, ono u 4 nastavka, ali nisam još čitao
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 21/03/2020 : 20:51:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

nešto jesam, nekada
nemam to u glavi, tako da ti ne mogu ništa reći
nabavio sam prošle godine novog mefista, ono u 4 nastavka, ali nisam još čitao

Čitao sam to, ako je Villa crtao, i prvu epizodu s Yamom.
Mefisto i Yama su klasični magijski likovi, u svakom smislu, i neobično je što su kao takvi najveći Texovi protivnici, s obzirom da je Tex hardcore vestern tip, koji obično stoji s nogama na zemlji.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 21:02:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ne pratim toliko texa, ali rekao bih da su oni na tako istaknutom mjestu BAŠ ZATO što se izdvajaju u rutini texovih kaubojaca.
pogotovo se treba prenijeti u prijašnje vrijeme, kada su takve stvari bile nešto neobično. ne mejnstrim kao danas kada sve pliva u fantasyju. sam taj pomak prema magijskom elementu je tada već držao pojačanu pozornost, kao da će čitatelj dobiti nešto izuzetno. ovi u dnevniku, kada smo kao klinci čitali te stripovi, isticali su takve priče posebnom kategorijom - FANTASTIČNA PRIČA.

imalo je to tada nekih svojih draži. teško se prenijeti, kao što se teško prenijeti današnjem pop-konzumentu stripova u svijet kita tellera. ali ući u taj svijet na pravi način, to nije degradacija, nego napredovanje do onoga što se zove - izvorna jednostavnost. usput, to ti je i poruka evanđelja, Isusov zahtjev; zato je tako teško plus nerazumljivo, neshvaćeno, zahtijeva napor - sve ono što današnji razmaženko ne posjeduje.

Edited by - stinky on 21/03/2020 21:03:22
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 21/03/2020 : 21:13:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Kad pogledaš, zanimljiva je ta paralela Hellingen - Mefisto, kao najveći protivnici Zagora i Texa.
Hellingen je racionalist (recimo, iako se kasnije petlja i s demonima i magijom), Mefisto okultist, ali oba magičari, opsjednuti mržnjom i osvetoljubivošću. Zapravo su prilično slični likovi.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2020 : 21:26:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pisao sam nešto o Zagoru i magiji. Nolitta je tu držao određenu mjeru, iako je Zagor odmah krenuo i putem fantastike.
Hellingen i Mefisto su arhetipovi izuzetnog protivnika, jer su Zagor i Tex izuzetni junaci. na mitskoj ravni je taj balans razumljiv; pitanje je koliko je sve to danas bagatelizirano, i to upravo zbog nerazumljivosti baš te mitske dimenzije današnjem čitatelju, ali i scenaristu. to ti je i osnovni razlog svih onih razočaranja fanova i frustriranog iščekivanja godota. ali preteška je to tema za ove kasne sate.

sutra nastavljamo s analizom Rasrđenog Indijanca, ne propustite uzbudljiv nastavak vaših omiljenih junaka Kita i Frenkija!!

Edited by - stinky on 21/03/2020 21:27:10
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 21/03/2020 : 21:32:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:

kojoti ne oklevaju-planina očaja
moguće da sam to nekad i čitao, malo mi je kao poznato, ali ne sjećam se

Kojoti ne oklevaju! Kakav naslov! Nema šanse da strip može biti na nivou takvog naslova.
Kao i Šume umiru. Nedavno sam čitao tu epizodu ali me se nije dojmila - po naslovu sam očekivao neku ekološku, myazakijevsku priču u ključu Malog Rendžera, a dobio prilično konfuznu priču sa nekakvom špijunažom. Ta špijunaža me zbunila kao i odnos Malog Rendžera i razmažene bogatašice. Sjećao sam se Kita kao čednog momka, ali u ovoj izdvojenoj epizodi se ponašao neobično odraslo, skoro kao Dilan. Na kraju sam bio prilično nezadovoljan pročitanim.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 21/03/2020 : 22:46:31  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Posalo sam ti mail s Gilovom recenzijom. Dva puta sam se u toj recenziji referirao na tvoj tekst, pa bi bio red da ju pročitaš prije objave na sajtu. Normalno, ako imaš volje i vremena!

Javi ako bude promjena.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7518 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 22/03/2020 : 06:40:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:
Posalo sam ti mail s Gilovom recenzijom. Dva puta sam se u toj recenziji referirao na tvoj tekst, pa bi bio red da ju pročitaš prije objave na sajtu. Normalno, ako imaš volje i vremena!

Javi ako bude promjena.

Normalno!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/03/2020 : 07:46:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Kao i Šume umiru. Nedavno sam čitao tu epizodu ali me se nije dojmila - po naslovu sam očekivao neku ekološku, myazakijevsku priču u ključu Malog Rendžera, a dobio prilično konfuznu priču sa nekakvom špijunažom. Ta špijunaža me zbunila kao i odnos Malog Rendžera i razmažene bogatašice. Sjećao sam se Kita kao čednog momka, ali u ovoj izdvojenoj epizodi se ponašao neobično odraslo, skoro kao Dilan. Na kraju sam bio prilično nezadovoljan pročitanim.

Ma nisi ušao u to na pravi način.
Imaš ekološku priču, samo kako sam rekao - suptilnu, diskretno izvedeno. Za razliku od Teleskopulusa, gdje je napadno.

Inače, slažem se za komentar o naslovu Kojoti ne oklevaju! Haha, čim sam vidio taj naslov, pričitalo mi se!!! To ću svakako uzeti kad dođe ludens.
A pozdravljam i tvoj dojam konfuzne priče; baš sam o tome krenuo pisati, samo što je moj naglasak da ta "konfuznost" jest zapravo vratolomni stil, nerazumljiv današnjem čitatelju. Kužiš, nije danas problem pratiti fensi-šmensi markosove stripove, nego ovakve elipse u režiji kod Kita Tellera.

Čak bih usporedio taj stil sa stilom evanđelista, da se ne shvati bogohulno. Daje se glavna stvar, a detalji, prijelazi i ušminkavanja draga današnjem pop-konzumentu su maltene izvan vidokruga autora: autori nisu zainteresirani za to!!
Ali kad se uđe u taj svijet, a potreban je trud, recimo razmišljati i uputiti se kod drugih koji su stvar već promislili (za evanđelja, dajem izvrstan izvor, naš čovjek, svećenik u Venezueli: Augustinović, Povijest Isusova u dva toma), tada se vidik mijenja: nije to više tako konfuzno kako ti se činilo na prvu.

O vidiku Šuma umiru bit će još riječi, pa ćeš ti to pozorno ispratiti.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7518 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 22/03/2020 : 08:00:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
@Stinky: Na taj način može posmatrati i Lavezzolove naoko naivne i banalne epizode.

Kod njega sporog razvijanja radnje i hoda u prazno ima dosta, da bi se najčešće sve završilo na nekoliko stranica. Ipak, tu bih možda scenaristu dao alibi! Zbog čega? Što radi Lavezzolo? Radi točno ono što limitirani scenaristi, kao npr. Burattini, Mignacco ili Canzio nikad ne bi!
On malim detaljima i sporim razvijanjem radnje stvara odnos među likovima i time čitatelju bolje dočarava samu težinu situacije, odnose između likova, a i detaljno objašnjava razloge nečijeg ponašanja. On tu ide u ekstrem, pa praktički zapostavlja glavnu radnju zbog toga. On je u stanju napisati rasplet određene situacije u jednoj didaskaliji, a istovremeno detaljno prikazati naoko nebitan razgovor dvoje razbojnika. Bit je da je taj razgovor nebitan samo površnom čitatelju koji traži kratku zabavu bez mozganja o poruci ili porukama autora. Upravo ti detalji uzdižu Lavezzolovog Malog Rendžera na višu razinu u odnosu na sve Bonelli serijale iz tog vremenskog perioda.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/03/2020 : 08:05:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Uvjerio si me. Uzet ću one koje si rekao, samo kad; na interliberu, ili na sajmu ako nađem ako bude sajmova tko zna kad ili ako ima remitenda...
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7518 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 22/03/2020 : 08:25:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:

Uvjerio si me. Uzet ću one koje si rekao, samo kad; na interliberu, ili na sajmu ako nađem ako bude sajmova tko zna kad ili ako ima remitenda...

Možeš i popratiti slijedećih par LU brojeva koji trebaju izaći. Ako ti tu ne sjedne, onda neće ni ono prije.

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7518 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 22/03/2020 : 17:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by solar

quote:

Javi ako bude promjena.

Normalno!

Nema promjena!

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13150 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/03/2020 : 19:25:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
KIT TELLER I RASRĐENI INDIJANAC

Nakon sukoba s Indijancem, sukoba koji je bio vrlo neobičan kada je u jednom trenutku Indijanac otrčao prema ponoru i skočio u provaliju, Kit je stao na ivicu i zamislio se. "Mislim da je bio bolestan", počeo je analizirati situaciju Kit.
Ta str. 11 je opet pomalo čudna, pcoro bi rekao konfuzna. Taj stil mora izgledati zbrkan, jer je dijalog između Kita i Frenkija praktički samo maska da se čitatelja stavi u središte nekog zbivanja. Zbivanje nije borba s Indijancem i neobičan skok u ponor; zbivanje je - nešto drugo. Ne zna se što.

Kada analiziram tu tehniku suptilnog nagoviještanja nečega što nije u prvom planu, ali je zapravo glavna stvar do koje je autoru stalo, moram priznati da je - uspjela. Naravno, majstor ove tehnike je Nolitta. Fanovi starog majstora su često isticali kako su njegove priče "atmosferične": polako se gradi atmosfera i čitatelja uvlači u priču. Klasičan slučaj je prvi Kandrax, recimo.
Ovdje nemamo takvo poetično građenje atmosfere, nego odrješito, u vratolomnim prijelazima koji na čitatelja rade atak. Prijelazi su agresivni i čitatelju, koji je navikao da ga se vodi red po red, izgleda da je sve nepovezano i diletantski. Nije tako.

Ovaj tko je ovo uradio, a ovoga trenutka nemam pojma tko je to, čini mi se Pezzin ako sam dobro vidio, uradio je jako dobro. To je kao da gledate film Roberta Bressona, "jansenista režije". Nema šminkanja, samo odrješito u funkciji glavne stvari. Kada sam jednom prijatelju koji je htio gledati neke dobre filmove dao Dnevnik seoskog župnika, nije mu sjelo, jer je taj stil preagresivan za ljude navikle na hit-filmove. Nemam pojma kako je ova režija djelovala djeci, kada smo to čitali. Ne sjećam se. Mora biti da se to čitalo samo kao fragmenti istrgnutih prizora; ali tada to nije bilo ni bitno: bitno je bilo da vidiš Kita kako se bori s Indijancem, kako Indijanac skače u ponor i sve takve atraktivne scene.

Uglavnom,
svrnuo bih pozornost na sljedeće. Str. 8, prvi kadar, lice Indijanca; str. 9 tri povezana lica Indijnca en face - atraktivan središnji kadar --> zatim on skače u ponor --> Kit stoji na ivici i mozga što se to odigralo --> rezonira da je "Indijanac bio bolestan" ---------->>>

i onda kulminacija na kraju str. 9: "Hm. Ponešto se može zaključiti. ... Nesretnik je spomenuo "Šumskog Duha"."

Znači, ta je str. 9, iako na prvu nepovezan dijalog Kita i Frenkija sa banalnim replikama, prava genijalnost.
Trebamo uzeti u obzir sve ove elemente koje sam pobrojao (napad Indijanca, kadrovi njegovog lica, skok u ponor, Kit analizira slučaj...) i sjajnu završnicu: "Ponešto se može zaključiti. ... Nesretnik je spomenuo "Šumskog Duha"."

Zaključak o "Šumskom Duhu" mijenja perspektivu u kojoj smo na sukob gledali kao na banalnu borbu Kita s Indijancem, nešto što je rutinsko u svijetu Kita Tellera. Upravo taj naglasak, izveden u formi Kitovog zaključka (a zapravo autorova režija cijele situacije) otvara perspektivu do koje je autoru i stalo: ono što je bilo u pozadini izbija u prvi plan - nešto se događa. Mi ne znamo što, ali ova tehnika nagoviještanja je zaista vrlo uspjela, jer je oko zbivanja automatski ispletena aureola tajanstvenosti. "Šumski Duh". Indijanci skaču u ponor samo tako, iznenada.

Sve ovo nije stavljeno pred čitatelja na prvu ("konfuzno je" kaže pcoro); potreban je napor sagledavanja scena, ulaženje u radnju i režiju. Ali isplati se. Ako napredujemo do te točke, strip se otvara u novoj dimenziji.

Nadalje slijedi egzekucija: "Ono što je izazvalo ludilo mladog ratnika u vezi je sa Garden-Plejnom", zaključuje dalje Kit. "Šumski Duh" je u vezi sa Garden-Plejnom, Garden-Plejn je u vezi sa ludilom. "Frenki, skrenimo nekoliko milja i pogledajmo onamo..."

Predah.

Edited by - stinky on 22/03/2020 19:26:31
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 22/03/2020 : 22:03:30  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Hmm.. moram priznati da sam i zaboravio podradnju o Šumskom duhu, vjerovatno zato što u nekom trenutku pada u zapećak. Kad sam razmišljao zašto ova epizoda dobro kotira među znalcima, zaključio sam da je to zbog pojave razmažene gazdine kćeri i njenog kroćenja od strane Kita.

U doba Lunov magnus stripa nije bilo puno ženskih likova, pogotovo ne ovakvih - zgodnih, a nadmenih i to se moralo dojmiti tadašnjeg čitatelja, koji je do tad imao posla jedino sa Zagorovim polu komičnim avanturicama sa Fridom i Virginiom.
Go to Top of Page
Page: of 120 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.42 seconds. Snitz Forums 2000